Ένζυμος άρτος
είναι το ψωμί που γίνεται με ζύμη. Το αλεύρι όταν ζυμωθεί με νερό και ζύμη,
τότε φουσκώνει. Άζυμος άρτος είναι το ψωμί, που γίνεται χωρίς ζύμη και γι’ αυτό
είναι αφούσκωτο. Οι Εβραίοι την τελευταία βραδιά πριν την έξοδο από την Αίγυπτο
έψησαν άζυμο άρτο, για να προλάβουν να προετοιμαστούν. Γι’ αυτό κάθε Πάσχα
τρώνε άζυμο άρτο.
Την Πέμπτη που έφαγε ο Χριστός στο Μυστικό
Δείπνο και έδωσε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, δεν έφαγε τοΝπασχαλινό
δείπνο των αζύμων, αλλά δείπνο με ένζυμο άρτο.
Αυτό συμπεραίνεται από πολλές πλευρές.
Οι
θρησκευτικοί άρχοντες, αν είχε αρχίσει η
εορτή του Πάσχα από την Πέμπτη το απόγευμα, δε θα μπορούσαν να συλλάβουν το
Χριστό, ούτε να συγκαλέσουν την επομένη συνέδριο, για να Τον δικάσουν.