Σελίδες

Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Γιατί ἡ Ὀρθοδοξία εἶναι ἡ Ἀλήθεια, Ἁγίου Ἰγνατίου Μπριαντσιανίνωφ. Ἀρχ. Σάββας Ἁγιορείτης


Γιατί ἡ Ὀρθοδοξία εἶναι ἡ Ἀλήθεια, Ἁγίου Ἰγνατίου Μπριαντσιανίνωφ. Ἀρχ. Σάββας Ἁγιορείτης
Ὁμιλία τοῦ π. Σάββα στίς 23-4-2017 (Σύναξη στό Ἀρχονταρίκι) 
Ἱ.Μ. Ἁγίας Τριάδος Ἐδέσσης
http://HristosPanagia3.blogspot.gr

Εἰς τήν ἀνάληψιν τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ.Ὁμιλία Α' Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου

ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΙΝ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ Α’
ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

Ποι εναι σημεριν ορτή; Εναι σεπτ κα μεγάλη, γαπητέ, κα περβαίνει τν νθρώπινο νο κα εναι ντάξια τς γενναιοδωρίας το Θεο πού τν καθιέρωσε. Γιατί σήμερα γινε συμφιλίωση το Θεο μ τ νθρώπινο γένος. Σήμερα διαλύθηκε παλι χθρα κα τελείωσε μακροχρόνιος πόλεμος. Σήμερα πανλθε κάποια θαυμάσια ερήνη πού ποτ δν τν περίμεναν προηγουμένως ο νθρωποι. Γιατί ποις θ λπιζε τι Θες πρόκειτο ν συμφιλιωθε μ τν νθρωπο; χι πειδ Κύριος μισοσε τν νθρωπο, λλ’ πειδ πηρέτης ταν διάφορος· οτε πειδ Κύριος ταν σκληρός, λλ’ πειδ δολος ταν χάριστος.

Θέλεις ν μάθεις πς ξοργίσαμε ατν τν φιλάνθρωπο κα γαθ Κύριό μας;

Τότε γιατί ο Χριστός εἶπε αὐτόν τόν παράξενο λόγο: Ἐγώ εἰμί ἡ ἀλήθεια; (Ίω. 14, 6). Δέν εἶπε, ἐγώ εἶμαι μέρος τῆς ἀλήθειας, ἀλλά ἡ ἀλήθεια.



       Οι Ορθόδοξοι πιστεύουν και ομολογούν, ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο ένας και μοναδικός Μεσσίας - Σωτήρας του κόσμου, Αυτός πού εξαγόρασε το ανθρώπινο γένος από τήν αμαρτία και το αναγέννησε. Ο Υιός του Θεού πού σαρκώθηκε από τήν Παρθένο Μαρία και το Άγιο Πνεύμα, Θεός εκ Θεού, το πλήρωμα της αληθείας, η πηγή της ζωής, ο νικητής του θανάτου, ο αίτιος της αναστάσεως, η μόνη αληθινή οδός πρός τον ορθό σκοπό, ο κριτής ζώντων και νεκρών.


Η θεοσοφική άποψη ότι η αλήθεια βρίσκεται διασκορπισμένη σε όλες τις θρησκείες, φιλοσοφίες και μυστήρια, ώστε να λένε, θα πρέπει και στο Χριστιανισμό να υπάρχει κάποια δόση αλήθειας όπως και στο Ισλάμ και στον Ινδουισμό ή στον Βραχμανισμό, στον Πλάτωνα και στον Αριστοτέλη, στις Τάντρες και Μάντρες του Θιβέτ. Άν ήταν έτσι, τότε η κιβωτός της ανθρωπότητας θα έπλεε δίχως ελπίδα μέσα στο σκοτεινό ωκεανό της ζωής, χωρίς πυξίδα και καπετάνιο.

«Τί κάνεις, Γερόντισσα, ἐδῶ;». «Νά, τραβῶ κομποσχοινάκι, καί σκέπτομαι τί “μέλλει γενέσθαι”, πῶς θά σωθοῦμε, τί θά γίνουμε;ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ ΜΑΚΡΙΝΑ ΒΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ.

Είδατε εκείνος ο μοναχός πού ήταν πολύ άρρωστος; Ηταν κάποτε ένας δεσπότης και ένας μοναχός καί πήγαν νά ζήσουν στήν έρημο σάν ασκητάδες. Κάποια μέρα λέει ο δεσπότης: «Θά πάω γιά εξυπηρέτησι στήν τάδε πόλι καί εσύ μείνε εδώ πέρα, κάνε τήν προσευχή σου καί θά επιστρέψω». Στο διάστημα αυτό προσέβαλε μιά σοβαρή αρρώστια τον υποτακτικό καί κινδύνευσε νά πεθάνη. Ο δεσπότης όπου πήγαινε καί όπου στεκόταν είχε τό κομποσχοινάκι του καί άκουγε, «Γέροντα, πρόφθασον, ο υποτακτικός σου είναι πολύ άρρωστος, τελειώνει, είναι πολύ βαρειά άρρωστος». «Μπά, λέει, τί φωνή είναι αυτή; Θά επιστρέψω». Φθάνοντας βλέπει τον υποτακτικό του καί του λέει: «Πώς μέ ειδοποιούσες;» «Νά, μεταχειρίστηκα τό κομποσχοινάκι μου σάν τηλέφωνο καί έλεγα, Γέροντα, πρόφθασον. Ακουγα τη φωνούλα σου. Τώρα εγώ θά φύγω». Μετά τον έκανε μοναχό, τον χειροτόνησε καί κοιμήθηκε. Είδατε πώς πληροφορεί ο Θεός;

Οἱ Ραελικοί "Κλῶνοι"


undefined
του Πρωτοπρ. π. Κυριακού Τσουρού
 Γραμματέως της Σ.Ε. επί των αιρέσεων
 Προέδρου του Πν. Σ. της Π.Ε.Γ.


Είναι γνωστό ότι πολλές παραθρησκευτικές ομάδες χρησιμοποιούν ποικίλα προσωπεία για να προωθήσουν τις θέσεις τους. Μερικά απ’ αυτά είναι δραστηριότητες δήθεν κοινωνικής προσφοράς, όπως "αντιναρκωτικός αγώνας", "μαραθώνιοι", πυροπροστασία, "φιλανθρωπικές επισκέψεις", εθελοντισμός ή επιστημονικές δήθεν κατακτήσεις που δίνουν "λύση" σε όλα τα προβλήματα, από τα ναρκωτικά, την ψυχοπάθεια, τους πόνους, την ανάπτυξη του εγκεφάλου, το AIDS, μέχρι και την κλωνοποίηση.
Έτσι τον τελευταίο καιρό είδαμε να προβάλλεται από τα ΜΜΕ η "μεγάλη επιτυχία" της κλωνοποίησης της "Εύας", στην αρχή, κι έπειτα δύο "Αδάμ", από την παραθρησκευτική οργάνωση των Ραελιανών. Στόχος τους, λένε, η "κατάκτηση της αθανασίας". Κι όλα αυτά με εντολή των εξωγήινων που δόθηκε στον αρχηγό της σέκτας Κλωντ Βοριλόν, πρώην αθλητικό συντάκτη και "Προφήτη και μεσσία της εποχής της επιστήμης", από το 1973.

Παραινετικός λόγος († Γέροντας Ἄνθιμος Ἁγιαννανίτης)

Σήμερα διερχόμαστε την χειρότερη κρίση από κτίσεως κόσμου. Βλέπετε τους ανθρώπους, ενώ ο Θεός έδωσε τη σοφία για το αγαθό, αυτοί την καταχρώνται για το πονηρό. Έχουν αποθηριωθεί, πράγμα που δεν συμβαίνει στα θηρία.

Κανένα καλό δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς τη μετάνοια. Ας ανατρέξουμε στην Παλαιά Διαθήκη στο εξής περιστατικό. Λέει ο προφήτης Ιωνάς: «Ακόμη τρεις ημέρες και η Νινευΐ καταστρέφεται». Τι έκαναν τότε οι Νινευΐτες; Μετανόησαν και νήστεψαν οι πάντες, ακόμη και τα ζώα τους. Το ίδιο και μείς, ας υψώσουμε τους νοητούς οφθαλμούς μας προς τον Θεό, να ζητήσουμε το θείο έλεος για μας, το Έθνος, την Εκκλησία, τον κόσμο ολόκληρο, λέγοντας: «Κύριε, κατάπεμψον το έλεός σου επί τον λαόν σου και συγχώρησον ημάς τους αμαρτωλούς και όλον τον κόσμον σου».
Στην περίοδο της Νέας Διαθήκης, διαβάζουμε για τον Μεγα Βαρσανούφιο, ότι έβλεπε να ξεσπά στον κόσμο μεγάλο κακό. Τότε τρεις άνδρες εμπόδιζαν να εξαπλωθεί στον κόσμο αυτό το κακό. Ο ένας ήταν ασκητής στην Ρώμη, ο άλλος στην Κόρινθο και ο τρίτος ο ίδιος ο άγιος Βαρσανούφιος. Οι προσευχές αυτών των τριών απέτρεψαν τον δίκαιο θυμό και την οργή του Μεγάλου Βασιλέως Χριστού.

Ὁ ἅγιος Guthlac τοῦ Crowland καί τά χελιδόνια.


 Αποτέλεσμα εικόνας για saint guthlac


 Κάποτε, ένας μοναχός ονόματι Wilfrid επισκέφτηκε τον Guthlac για να συζητήσουν για πνευματικά θέματα. Καθώς κάθονταν στο κελί του, δύο χελιδόνια μπήκαν μέσα στο κελί από το παράθυρο και με χαρά κελαηδούσαν στους ασκητές. Πρώτα προσγειώθηκαν στους ώμους του Guthlac, έπειτα στο στήθος του, στα χέρια και στα γόνατα και το έκαναν αυτό με πολύ αγάπη. 


 Ο Wilfrid ενθουσιάστηκε και ρώτησε γιατί ήταν τόσο άφοβα μαζί του.

«Τήν ὥρα πού προσεύχεσαι στό σπίτι ἤ στήν ἐκκλησία»

Ἁγίου Ἰωάννου τῆς Κρονστάνδης


Τήν ὥρα πού προσεύχεσαι στό σπίτι  στήν ἐκκλησία ἐναντίον τῶν πανουργιῶν τοῦ ἐχθροῦ καί γιά νά προφυλαχθεῖς ἀπότό διασκορπισμό τοῦ νοῦ, νά θυμάσαι πώς  ἀλήθεια εἶναι ἁπλή καί νά λές μέσα σου.