ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΜΑΣ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟ
Σελίδες
▼
Κυριακή 15 Απριλίου 2018
Ἀνάλυση τῆς Εὐαγγελικῆς Περικοπῆς τῆς Κυριακῆς τοῦ Θωμᾶ. Ἁγίου Νικολάβου Βελιμίροβιτς. Ἀρχ. Σάββας Ἁγιορείτης
Ἀνάλυση τῆς Εὐαγγελικῆς Περικοπῆς τῆς Κυριακῆς τοῦ Θωμᾶ. Ἁγίου Νικολάβου Βελιμίροβιτς. Ἀρχ. Σάββας Ἁγιορείτης Ὁμιλία τοῦ π. Σάββα στίς 12-5-2013 (Σύναξη Κυριακῆς), http://www.hristospanagia.gr/ , Κατέβασμα ὁμιλιῶν ἀπό τό YouTube:
http://hristospanagia3.blogspot.gr/2017/12/youtube.html
Ὅσιος Ἐφραίμ ὁ Σύρος - Γιά μᾶς ἔπαθε ὁ ἀπαθής Δεσπότης
Ας φοβηθούμε, αδελφοί, έχοντας πάντοτε μπροστά στα μάτια μας τα πάθη του Σωτήρα. Ας μελετούμε πάντοτε τα παθήματά του· διότι για μας έπαθε ο απαθής Δεσπότης· για μας σταυρώθηκε ο μόνος αναμάρτητος.
Τι θα ανταποδώσουμε εμείς γι’ αυτά, αδελφοί; Ας προσέξουμε λοιπόν τους εαυτούς μας και ας μην αρνηθούμε τα παθήματά του. Πλησιάστε όλοι, παιδιά της Εκκλησίας, εσείς που αγορασθήκατε με το πολύτιμο και άγιο αίμα του άχραντου Δεσπότη.
Ελάτε, ας μελετήσουμε τα παθήματά του με δάκρυα και στεναγμούς, έχοντας στο νου μας το φόβο, μελετώντας με τρόμο, λέγοντας στους εαυτούς μας· «Ο Χριστός ο Σωτήρας μας παραδόθηκε στο θάνατο για μας τους ασεβείς».
Εννόησε, αδελφέ, τι είναι αυτό που ακούς· ο Υιός του Υψίστου, που είναι Θεός αναμάρτητος, παραδόθηκε για σένα. Άνοιξε την καρδιά σου, εννόησε καλά τα παθήματά του, και λέγε στον εαυτό σου: «Ο αναμάρτητος Θεός σήμερα παραδόθηκε, σήμερα περιπαίχθηκε, σήμερα χλευάσθηκε, σήμερα ραπίσθηκε, σήμερα μαστιγώθηκε, σήμερα φόρεσε στεφάνι από αγκάθια, σήμερα σταυρώθηκε ο ουράνιος αμνός». Θα τρομάξει η καρδιά σου, θα φρίξει η ψυχή σου. Χύσε δάκρυα κάθε μέρα σ’ αυτή τη μελέτη των παθημάτων του Δεσπότη. Γίνονται γλυκά τα δάκρυα, φωτίζεται η ψυχή μελετώντας πάντοτε τα παθήματα του Χριστού. Έτσι μελετώντας συνεχώς, χύνοντας δάκρυα κάθε μέρα, ευχαριστώντας τον Δεσπότη για τα παθήματα που έπαθε για σένα, ώστε και κατά τη μέρα της παρουσίας του να γίνουν τα δάκρυά σου καύχημα και δόξα μπροστά στο δικαστικό του βήμα.
Ἅγιος Παΐσιος Ἁγιορείτης: «Ὁ εὐκολότερος τρόπος γιά νά σωθοῦμε, εἶναι ἡ ἀγάπη καί ἡ ταπείνωση»
Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης
“Η ταπείνωση έχει μεγάλη δύναμη και διαλύει τον διάβολο. Είναι το πιο δυνατό σoκ για τον διάβολο. Όπου υπάρχει ταπείνωση, δεν έχει θέση ο διάβολος. Και όπου δεν υπάρχει διάβολος, επόμενο είναι να μην υπάρχουν πειρασμοί.
Μια φορά ένας ασκητής ζόρισε ένα ταγκαλάκι να πή το “Άγιος ο Θεός…” Είπε το ταγκαλάκι “Άγιος ο Θεός, άγιος ισχυρός, άγιος αθάνατος”, “ελέησον ημάς” δεν έλεγε. Πές: “ελέησον ημάς”! Τίποτε! Αν το έλεγε, θα γινόταν Άγγελος.
Όλα τα λέει το ταγκαλάκι, το “ελέησόν με” δεν το λέει, γιατί χρειάζεται ταπείνωση. Το “ελέησον με” έχει ταπείνωση, και δέχεται η ψυχή το μεγάλο έλεος του Θεού που ζητάει.
Ό,τι και να κάνουμε, ταπείνωση-αγάπη-αρχοντιά χρειάζεται. Τα πράγματα είναι απλά. Εμείς τα κάνουμε δύσκολα. Όσο μπορούμε, να κάνουμε ό,τι είναι δύσκολο στον διάβολο και εύκολο στον άνθρωπο.
῾Η Ἀνάστασις τοῦ Κυρίου. Τί ἄλλες ἀποδείξεις ἔχομε γιά τήν 'Ανάστασι τοῦ Κυρίου; Μέ τί Σῶμα 'Αναστήθηκε καί 'Αναλήφθηκε ὁ Κύριός μας 'Ιησοῦς Χριστός;Ἐπισκόπου Ἀνδρέου Ἀράντ καί Χουνεντοάρας
῾Η 'Ανάστασις τοῦ Κυρίου
Ἐπισκόπου Ἀνδρέου Ἀράντ καί ΧουνεντοάραςΠοῖα εἶναι τό πέμπτο καί ἕκτο ἄρθρο τοῦ Συμβόλου τῆς Πίστεως;
Τά πέμπτο καί ἕκτο ἄρθρο εἶναι: «Καί ἀναστάντα (τόν 'Ιησοῦν) τήν τρίτη
ἡμέραν κατά τάς Γραφάς· καί άνελθόντα εἰς τούς Οὐρανούς καί καθεζόμενον
ἐκ διξιῶν τοῦ Πατρός».Σ' αὐτά τά ἄρθρα περιέχεται ἡ διδασκαλία γιά τήν
'Ανάστασι καί 'Ανάληψι τού Κυρίου μας στούς Οὐρανούς.
Μέ τήν 'Ανάστασί του ἐκ τοῦ τάφου καί τήν ἀνύψωσί Του στούς Οὐρανούς, ὁ
Κύριος ἐτελείωσε τό σωτηριῶδες ἔργο Του ἐπί τῆς γῆς, ὡς Βασιλεύς Κύριος
παντοδύναμος Δεσπότης στόν Οὐανό καί στήν γῆ.
Τί μᾶς λέγει ἡ ῾Αγία Γραφή γιά τήν 'Ανάστασι τοῦ Χριστοῦ;
῾Η Καινή Διαθήκη μᾶς λέγει, ὅτι ὁ Κύριός μας 'Ιησοῦς Χριστός, πρίν ἀπό
τό πάθος Του, τό προανήγγειλε πολλές φορές, ὅτι θά σταυρωθῇ, ἀλλά τήν
τρίτη ἡμέρα θά ἀναστηθῇ.
Ὁμιλία γιά τήν μεγαλοπρέπεια τοῦ νικητή Χριστοῦ. Ἁγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς.. Ἀποκάλυψη τοῦ Ἰωάννη
Η δε κεφαλή αυτού και αι τρίχες λευκαί ως έριον λευκόν, ως χιων και οι οφθαλμοί αυτού ως φλοξ πυρός. (Αποκαλ. 1,14)
Έτσι είδε ο Ιωάννης ο Θεολόγος τον Ιησού Χριστό μετά την Ανάστασή Του και τη νίκη Του επί του θανάτου. Τον είδε ως τον Υιό του Ανθρώπου, ενδεδυμένο ποδήρη χιτώνα και ζωσμένο στο στήθος με ζώνη χρυσή, έχοντας στο δεξί χέρι Του επτά αστέρια και τα πόδια Του ήταν όμοια με χαλκό που λάμπει, πεπυρωμένος σε καμίνι (Αποκάλ. 1,16). Με αυτή την δόξα και ισχύ εμφανίστηκε Εκείνος - ο ίδιος, πού όταν ήταν καρφωμένος στον Σταυρό, διόλου δεν έλαμπε και φαινόταν στον κάθε περαστικό, σαν ο πιο αδύναμος ανάμεσα στους υιούς των ανθρώπων!
Γιατί ήταν λευκά τα μαλλιά του, σαν το λευκό μαλλί και το χιόνι; Ό Κύριός μας, όταν Τον σταύρωσαν, δεν ήταν ούτε τριάντα τεσσάρων ετών. Πώς, λοιπόν, προήλθαν τα λευκά μαλλιά Του; Τα λευκά μαλλιά δεν είναι χαρακτηριστικά τού υπερήλικος ανθρώπου; Είναι αλήθεια ότι τα λευκά μαλλιά υποδηλώνουν το γήρας στον θνητό άνθρωπο• αλλά στην περίπτωση τού Χριστού, στην ουράνια δόξα Του, καταδεικνύουν κάτι περισσότερο από το κοινό γήρας: την αιωνιότητα! Την αιώνια νεότητα!
Το γήρας είναι το παρελθόν και η νεότητα είναι το μέλλον!
Πῶς ὀφείλουμε νά συμπεριφερόμαστε ἀπέναντι στούς ἱερεῖς. Ἁγίου Ἱωάννου τοῦ Χρυσοστόμου
Απόσπασμα από την ομιλία πστ΄ του αγίου Ιωάννου, αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Χρυσοστόμου (Υπόμνημα στο Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο) σχετικά με το πώς οφείλουμε να συμπεριφερόμαστε απέναντι στους ιερείς του Υψίστου
[…] Όλα ας τα κάνουμε, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε πλησίον μας το άγιο Πνεύμα, και να τιμούμε πάρα πολύ εκείνους που ορίστηκαν να μεταδίδουν την ενέργεια Αυτού· διότι είναι μεγάλη η αξία των ιερέων. «Εκείνους που θα συγχωρήσετε», λέγει ο Κύριος, «συγχωρούνται οι αμαρτίες τους»[Ιω.20,23]. Για τον λόγο αυτόν και ο Παύλος έλεγε «Πείθεσθε τοῖς ἡγουμένοις ὑμῶν καὶ ὑπείκετε(: Να πείθεσθε και να υποτάσσεσθε με προθυμία, χωρίς δισταγμούς και δυσφορίες, στους πνευματικούς προϊσταμένους σας)»[Εβρ.13,17] και να τους τιμάτε πάρα πολύ.
Διότι εσύ μεν φροντίζεις για τα δικά σου, και αν τα τακτοποιήσεις αυτά καλώς, δεν είσαι καθόλου υπεύθυνος για τους άλλους, ο ιερέας όμως και αν ακόμη τακτοποιήσει καλώς τον δικό του βίο, δεν δείξει όμως την πρέπουσα φροντίδα για σένα ή για όλα τα μέλη του ποιμνίου του, θα οδηγηθεί μαζί με τους πονηρούς στη γέεννα και πολλές φορές χωρίς να προδίδεται από τους δικούς του, οδηγείται στον αιώνιο πνευματικό θάνατο από εσάς, αν δε ρυθμίσει καλώς όλα εκείνα που έχουν σχέση με αυτόν και που θα οδηγήσουν στη δική σας σωτηρία. Γνωρίζοντας, λοιπόν, το μέγεθος του κινδύνου, να περιβάλλετε αυτούς με πολλή συμπάθεια, πράγμα που και ο Παύλος υπαινίχθηκε λέγοντας ότι «αὐτοὶ γὰρ ἀγρυπνοῦσιν ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ὑμῶν(:διότι αυτοί αγρυπνούν για τη σωτηρία των ψυχών σας)» και όχι απλώς αγρυπνούν, αλλά αγρυπνούν ως άνθρωποι που θα λογοδοτήσουν για την πνευματική σας κατάσταση όσο ζούσατε, κατά την ημέρα της Κρίσεως :«ὡς λόγον ἀποδώσοντες(:επειδή θα δώσουν λόγο για σας στον Χριστό)»[Εβρ.13,17] · για τον λόγο αυτό πρέπει αυτοί να απολαύουν πολλής τιμής.
Εάν όμως μαζί με τους άλλους ενεργείτε και εσείς εναντίον τους, τότε ούτε και εσείς θα βρίσκεστε σε καλή κατάσταση· διότι όσο ο κυβερνήτης βρίσκεται σε κατάσταση ευθυμίας, θα βρίσκονται και οι επιβάτες σε ασφάλεια, αν όμως τον περιφρονούν εκείνοι και κρατούν στάση εχθρική εναντίον του και έτσι τον ταλαιπωρούν, τότε ούτε και να επαγρυπνήσει μπορεί κατά όμοιο τρόπο, ούτε να ασκήσει καλώς το έργο του και χωρίς να το θέλει, περιβάλλει αυτούς με άπειρα κακά. Έτσι και ο ιερέας αν μεν απολαύει της τιμής εκ μέρους σας, θα μπορέσει να τακτοποιήσει και τα δικά σας θέματα καλώς, αν όμως τους στενοχωρείτε εξασθενώντας τη δύναμή τους, θα τους καταστήσετε μαζί με σας ευκολοπρόσβλητους στα κύματα και αν ακόμη είναι πάρα πολύ γενναίοι.
Πόσο φοβερό εἶναι νά βλέπης καρφωμένο στό Σταυρό τόν ἴδιο τό Θεό!
Άγιος Ανδρέας Κρήτης
Εξέτασε με δέος, άνθρωπε, πόσο πολύ υπερέχουν τα έργα του Χριστού πάνω στο Σταυρό από την ανθρώπινη μικρότητά μας! Και μη μείνης στο μέγεθος του πάθους Του τόσο, όσο αναλογίσου την μεγαλειότητα του αξιώματός Του.
Εκεί προσήλωσε τη σκέψη σου. Προσπάθησε να κατανόησης πόσο φοβερό είναι να βλέπης καρφωμένο στο Σταυρό τον ίδιο το Θεό και μάλιστα ανάμεσα σε ληστές.
Φαντάσου, αν μπορείς , έναν άνθρωπο απλό, αν θά ηθελε από μόνος του να υποφέρη τόσα, όσα ο Χριστός με τη θέλησή Του ήλθε εδώ στη γη να πάθη. Και όλα αυτά πότε;
Ἁγιοπατερικό Προσευχητάριο: Βόησον πρός τόν Κύριον
Ἁγίου Ἰσαάκ τοῦ Σύρου
Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἡμῶν, ὅστις ἔκλαυσας ἐπί Λαζάρῳ, καί ἔχυσας δάκρυα λύπης καί συμπαθείας ἐπάνω εἰς αὐτόν, δέξαι τά τῆς πικρίας μου δάκρυα·
ἰάτρευσον διά τῶν ἁγίων σου παθημάτων τά πάθη μου·
θεράπευσον διά τῶν πληγῶν σου τάς ψυχικάς μου πληγάς·
διά τοῦ τιμίου σου αἵματος καθάρισόν μου τό αἷμα, καί ἕνωσον τήν εὐωδίαν τοῦ ζωοποιοῦ σου σώματος τῷ σώματί μου·
ἡ χολή, τήν ὁποίαν παρά τῶν ἐχθρῶν ἐποτίσθης, ἄς γλυκάνῃ τήν ψυχήν μου ἀπό τήν πικρίαν, τήν ὁποίαν ὁ ἀντίδικός μου διάβολος μ’ ἐπότισε·
τό πανάγιόν σου σῶμα, τό ὁποῖον ἐτανύσθη ἐπί τοῦ σταυροῦ, ἄς ἀναπτερώσῃ πρός σέ τόν νοῦν μου, ὅστις ἐσύρθη κάτω ὑπό τῶν δαιμόνων·
ἡ παναγία σου κεφαλή, τήν ὁποίαν ἔκλινας ἐπί τοῦ σταυροῦ, ἄς ὑψώσῃ τήν κεφαλήν μου, τήν περιϋβρισθεῖσαν ὑπό τῶν ἀντιπάλων δαιμόνων·
αἱ πανάγιαί σου χεῖρες, αἱ καθηλωθεῖσαι ὑπό τῶν παρανόμων ἐν τῷ σταυρῷ, ἄς μέ ἀναβιβάσωσι πρός σε ἐκ τοῦ χάσματος τῆς ἀπωλείας,
καθώς ὑπεσχέθη τό πανάγιόν σου στόμα·
τό πρόσωπόν σου, τό δεξάμενον ῥαπίσματα καί ἐμπτύσματα ὑπό τῶν καταράτων Ἰουδαίων, ἄς μοῦ λαμπρύνῃ τό πρόσωπον,
τό ὁποῖον ἐμολύνθη ἀπό τάς ἁμαρτίας·
Ἔχω κάθε μέρα - Πάσχα! Σέ μένα, αὐτή ἡ χαρά ζεῖ κάθε μέρα !
Ἔχω κάθε μέρα - Πάσχα! Σέ μένα, αὐτή ἡ χαρά ζεῖ κάθε μέρα ! Ἄν ἤξερες μόνο πόσο γλυκιά εἶναι ἡ ζωή νά ζεῖς μέ τόν Θεό!
Scheigumen Jerome (Verendyakin)
http://apantaortodoxias.
15 Απριλίου Συναξαριστής. Κρήσκεντος Μάρτυρος, Λεωνίδου Ἐπισκόπου, Ἀναστασίας καὶ Βασιλίσσης, Θεοδώρου καὶ Παυσολυπίου Μαρτύρων, Σουκίου καὶ τῶν σὺν αὐτῶ δέκα ἐννέα Μαρτύρων, Μαξίμου καὶ Ὀλυμπιάδος Μαρτύρων, Πατέρνου, Μστισλάβου-Θεοδώρου πρίγκιπα, Βασιλείου Θαυματουργοῦ, Διονυσίου Ὁσίου, Ἀνανίου Ἱερομάρτυρα.
Ὁ Ἅγιος Λεωνίδης Ἐπίσκοπος Ἀθηνῶν (Ἑορτὴ Λεωνίδας)
Στοὺς Συναξαριστὲς ἀναφέρεται ὅτι ὁ Ἅγιος Λεωνίδης, Ἐπίσκοπος Ἀθηνῶν, κοιμήθηκε μὲ εἰρήνη τὸ ἔτος 250 μ.Χ. Σὲ κάποιους ἀπὸ τοὺς Κώδικες ἀναφέρεται ὡς Μάρτυς, γεγονὸς ὅμως ποὺ δὲν ἀποδεικνύεται.
Ἀπολυτίκιον. Ἦχος δ'. Ταχὺ προκατάλαβε.
Ποιμὴν ἱερώτατος, καὶ Ἱεράρχης σοφός, τῆς πόλεως γεγονός, τῶν Ἀθηνῶν τῆς κλεινῆς, Λεωνίδα μακάριε, ὅθεν ἱερατεύσας, τῷ Σωτήρι ὁσίως, ἤθλησας ὑπὲρ φύσιν, καὶ τὴν πλάνην καθεῖλες. Καὶ νῦν Πάτερ ἱκέτευε, ὑπὲρ τῶν τιμώντων σε.
Στοὺς Συναξαριστὲς ἀναφέρεται ὅτι ὁ Ἅγιος Λεωνίδης, Ἐπίσκοπος Ἀθηνῶν, κοιμήθηκε μὲ εἰρήνη τὸ ἔτος 250 μ.Χ. Σὲ κάποιους ἀπὸ τοὺς Κώδικες ἀναφέρεται ὡς Μάρτυς, γεγονὸς ὅμως ποὺ δὲν ἀποδεικνύεται.
Ἀπολυτίκιον. Ἦχος δ'. Ταχὺ προκατάλαβε.
Ποιμὴν ἱερώτατος, καὶ Ἱεράρχης σοφός, τῆς πόλεως γεγονός, τῶν Ἀθηνῶν τῆς κλεινῆς, Λεωνίδα μακάριε, ὅθεν ἱερατεύσας, τῷ Σωτήρι ὁσίως, ἤθλησας ὑπὲρ φύσιν, καὶ τὴν πλάνην καθεῖλες. Καὶ νῦν Πάτερ ἱκέτευε, ὑπὲρ τῶν τιμώντων σε.
15 Ἀπριλίου. ✝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΑΣΧΑ (Β΄ ΑΠΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ, ΤΟΥ ΘΩΜΑ). Ἁγιογραφικό ἀνάγνωσμα.
ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ - Τῆς Κυριακῆς. (Πρξ. ε΄ 12 - 20).
Πραξ. 5,12 Διὰ δὲ τῶν
χειρῶν τῶν ἀποστόλων ἐγίνετο σημεῖα καὶ
τέρατα ἐν τῷ λαῷ πολλά· καὶ ἦσαν ὁμοθυμαδὸν
ἅπαντες ἐν τῇ στοᾷ Σολομῶντος·
Πραξ. 5,12 Με τα χέρια δε των Αποστόλων εγίνοντο πολλά και
μεγάλα θαύματα, που επιμαρτυρούσαν την αλήθειαν του κηρύγματός των και
επροκαλούσαν κατάπληξιν στον λαόν. Και ήσαν όλοι με μια καρδιά και με μια γνώμη
εις την στοάν του Σολομώντος.