Σελίδες

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

Προϋποθέσεις γιά τήν Θεία Κοινωνία, Β΄μέρος, Εὐεργετινός, Ἀρχιμ Σάββας Ἁγιορείτης, 13-11-2010

Προϋποθέσεις γιά τήν Θεία Κοινωνία, Β΄μέρος, Εὐεργετινός, Ἀρχιμ Σάββας Ἁγιορείτης, Ὁμιλία τοῦ π. Σάββα στίς 13-11-2010, http://hristospanagia3.blogspot.gr,ht... καί τό νέο ἱστολόγιο http://agiapsychanalysi.blogspot.gr Κατέβασμα ὁμιλιῶν ἀπό τό YouTube σέ mp3 http://hristospanagia3.blogspot.gr/20...

Θέλεις νά κάνεις τό καλό; Ἑτοιμάσου γιά πειρασμό...


undefined
ΟΤΑΝ ΘΕΛΗΣΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΡΧΗ ΚΑΛΟΥ ΕΡΓΟΥ, ΝΑ ΕΤΟΙ- ΜΑΣΕΙΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΣΜΩΝ
Του Αββά Ισαάκ του Σύρου 
* Όταν θελήσεις να κάνεις αρχή καλού έργου, πρώτα να ετοιμάσεις τον εαυτό σου για την αντιμετώπιση των πει­ρασμών, που πρόκειται να έρθουν εναντίον σου. Γιατί ο ε­χθρός, όταν δει κάποιον ν' αρχίζει με θερμή πίστη μια θεάρεστη ζωή, συνηθίζει να του επιτίθεται με διάφορους και φοβερούς πειρασμούς, ώστε να δειλιάσει απ' αυτούς ο άν­θρωπος και να εγκαταλείψει την καλή του πρόθεση. Και παραχωρεί ο Θεός να πέσει σε πειρασμό για να χτυπήσεις επίμονα τη θήρα (του ελέους) Του και για να ριζώσει μέσα στο νου σου, από το φόβο των θλίψεων, η μνήμη Εκείνου, και για να Τον πλησιάσεις με τις προσευχές, ώστε ν' αγιασθεί έτσι η καρδιά σου από την ακατάπαυστη ενθύμησή Του. Και όταν Τον επικαλείσαι, θα σε ακούσει. Και θα μά­θεις έτσι, ότι ο Θεός είναι αυτός που σε λυτρώνει. Και τότε θα νιώσεις την παρουσία Εκείνου που σ' έπλασε και σε δυ­ναμώνει και σε προστατεύει. Γιατί η σκέπη και η πρόνοια του Θεού αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους. Δεν γίνεται ό­μως ορατή παρά μόνο σ' εκείνους που καθάρισαν τον εαυτό τους από την αμαρτία και είναι συνεχώς προσηλωμένοι στο Θεό. Εξαιρετικά μάλιστα φανερώνεται σ' αυτούς η βοήθεια και η πρόνοια του Θεού, όταν μπουν σε μεγάλη δοκιμασία για χάρη της αλήθειας. γιατί τότε την αισθάνονται πολύ καθαρά με την αίσθηση του νου.

23 Σεπτεμβρίου. ♰ ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΖ´ (Α´ ΛΟΥΚΑ). Ἡ σύλληψις τοῦ Προδρόμου καί βαπτιστοῦ Ἰωάννου. Ἁγιογραφικό ἀνάγνωσμα.

ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ - Τοῦ Προδρόμου. 23 Σεπτ. (Γαλ. δ´ 22-27).
Γαλ. 4,22           γέγραπται γὰρ ὅτι Ἀβραὰμ δύο υἱοὺς ἔσχεν, ἕνα ἐκ τῆς παιδίσκης καὶ ἕνα ἐκ τῆς ἐλευθέρας. 
Γαλ. 4,22                  Διότι εκεί έχει γραφή, ότι ο Αβραάμ απέκτησε δύο παιδιά, ένα παιδί από την δούλην του, την Αγαρ, και ένα παιδί από την ελευθέραν, από την Σαρραν. 

Ἐμπεδώστε στά παιδιά τή σεμνότητα (Ἐπίσκ. Εἰρηναῖος, Αἰκατερίνμπουργκ καί Ἰρμπίτσκ)


 Αποτέλεσμα εικόνας για διαπαιδαγωγηση Επίσκ. Ειρηναίος, Αικατερίνμπουργκ και Ιρμπίτσκ


 Αλλά τι να κάνουμε, θα ρωτήσετε, για να εμποδίσουμε την ανάπτυξη του αισθησιασμού στα παιδιά;
Πρώτ’ απ’ όλα να τα μάθετε να εργάζονται. Να τους εμπνέετε το σεβασμό στον τίμιο κόπο. Ας μάθουν απ’ έξω κι ας έχουν πάντα στο νου τους τα λόγια του αποστόλου: «Ει τις ου θέλει εργάζεσθαι μηδέ εσθιέτω» (Β’ Θεσ. 3:10).
Να τα διδάσκετε πως η εργασία ποτέ δεν είναι ντροπή, αλλ’ αντίθετα, ντροπή για τον άνθρωπο είναι η οκνηρία και η αργία. Να τους φέρνετε για παράδειγμα τον Κύριο, που βοηθούσε την Παναγία Μητέρα Του και τον προστάτη Του άγιο Ιωσήφ, έναν απλό μαραγκό.
Να συνηθίζετε τα παιδιά σας στο σωματικό κόπο, ιδιαίτερα μάλιστα αν δεν υπάρχει ανάγκη να κερδίζουν το ψωμί τους με τον κόπο των χεριών τους. Τα παλιά χρόνια σε πολλές βασιλικές οικογένειες όλα τα μέλη ήταν εθιμικά υποχρεωμένα να μάθουν κάποια χειρωνακτική εργασία.
Αλλά και ο απόστολος Παύλος, ο εκλεκτός του Θεού και μεγάλος κήρυκας της πίστεως, δεν ντρεπόταν ν’ ασκεί το επάγγελμα του σκηνοποιού, που είχε μάθει από τα παιδικά του χρόνια. Μιλήστε γι’ αυτόν στα παιδιά σας και μην τους συγχωρείτε την τεμπελιά, που είναι η αρχή και η μητέρα κάθε κακίας.
Να συνηθίζετε τα παιδιά να τρώνε απλή τροφή και μόνο στην ορισμένη ώρα του φαγητού. Να μην καταβροχθίζουν γλυκά οποιαδήποτε ώρα, αλλά ν’ αρκούνται σε ό,τι υπάρχει στο τραπέζι. Να τα μάθετε να τρώνε όλα όσα τους δίνετε και να ευχαριστούν γι’ αυτά το Θεό. Βοηθήστε τα να συνειδητοποιήσουν ότι ο άνθρωπος δεν ζει για να τρώει, αλλά τρώει για να ζει!
Κυρίως όμως, προφυλάξτε όσο μπορείτε περισσότερο τα παιδιά σας από τη χρήση κάθε διεγερτικού ή μεθυστικού υγρού. Τα πιο υγιεινά ποτά για τα παιδιά είναι το νερό, το γάλα και οι φρουτοχυμοί. Τι φοβερό κακό, φυσικό και ηθικό, προξενούν στα παιδιά οι γονείς, όταν τα συνηθίζουν να πίνουν κρασί ή οτιδήποτε άλλο παρόμοιο!

Περί τοῦ σχηματισθέντος δαίμονος στή μορφή τοῦ γείτονος γέροντα



ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΣΧΗΜΑΤΙΣΘΕΝΤΟΣ ΔΑΙΜΟΝΟΣ ΣΤΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΟΣ ΓΕΡΟΝΤΑ

Στην καλύβη του αγίου Παντελεήμονος προ εξήντα ετών (τέλη 19ου αιώνος), μόναζαν οι μοναχοί Γέροντας Γεράσιμος και Ιλαρίων ο διάδοχός του. Ο Γέρων Γεράσιμος είχε μεγάλη φιλία με τον Γέροντα της καλύβης του αγίου Ιακώβου, Άνθιμο τον Κερκυραίο. Μια Παρασκευή απόγευμα, συνεννοήθηκαν, πριν ξημερώσει να πάνε μαζί στις Καρυές.
Πριν τα μεσάνυχτα, ήλθε ο μισάνθρωπος σατανάς με τη μορφή του Γέροντα Άνθιμου, χτυπά τη πόρτα και λέγει στον Γέροντα Γεράσιμο : «Πάμε γιατί πέρασε η ώρα, μόνο άναψε το φανάρι σου, γιατί εγώ αστόχησα να πάρω το δικό μου».
Μαζί και οι δύο, πήραν το δρόμο για τις Καρυές, και όταν έφτασαν στο σημείο που είναι τα μεγάλα πλατάνια, όπου ο ένας δρόμος πηγαίνει στις Καρυές και ο άλλος ανεβαίνει στο Κουρτζίδικο (ταυρόσπιτο), ξαφνικά ακούγεται ένας κρότος μαζί με τρομερό αέρα, παρασύρει τον Γέροντα Ι μέσα στο ρέμα του λάκκου, τσάκισε το φανάρι του, και ακούστηκε η απειλητική φωνή του βρωμερού-πονηρού εκείνου πνεύματος : «Τι να σου κάμω τώρα, αφού αυτό που βαστάς με καταδιώκει κάθε στιγμή».

Ἄκρως ἐπικίνδυνη ἡ πρακτική mindfulness:Ἔνσταση γονέων γιά ἐπικίνδυνες πρακτικές βουδισμοῦ διαλογισμοῦ (mindfulness) στά δημοτικά σχολεῖο (Πανελλήνια Ἕνωση Γονέων)


Σχετική εικόνα


ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ MINDFULNESS: Ένσταση γονέων για επικίνδυνες πρακτικές βουδιστικού διαλογισμού (mindfulness) στα δημοτικά σχολεία (Πανελλήνια Ένωση Γονέων)

 
Περιήλθε στην αντίληψή μας το με αριθ. πρωτ. Γ1 γ/ Γ.Φ. 3. 3, 13, 18 Ζ ΦΑΥ 4,6 (2018) /Γ. Π. 25152/13-4-2018 του Υπουργείου Υγείας (Υ. Υ.) με θέμα: «Ενημέρωση σχετικά με την έγκριση από το ΥΠ. Π. Ε. Θ. / Ι. Ε. Π. κατάθεσης αιτημάτων οργάνωσης και υλοποίησης παρεμβάσεων / δράσεων… 2018-2019» ΑΔΑ: 7 ΝΦ 4465 ΦΥΟ – ΜΩΛ.
Οι παρεμβάσεις / δράσεις με βάση το παραπάνω έγγραφο που έχουν ήδη αναπτυχθεί από το Υ. Υ. καθώς και πολλές από τις νέες παρεμβάσεις, που θα κατατεθούν από το Υ. Υ. για έγκριση για το σχολικό έτος 2018-2019 έχουν πολύ ενδιαφέρον και φαίνονται αξιόλογες.
Όμως ο θεματικός άξονας: «Προαγωγή Ψυχικής Υγείας παιδιού και εφήβου» και πιο συγκεκριμένα η 1η παρέμβαση με τίτλο «Η πυξίδα του εαυτού μου» – MINDFULNESS – πιλοτική εφαρμογή για παιδιά Γ΄, Δ΄, Ε ΄ Δημοτικού, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.
Και αυτό γιατί η διεθνής βιβλιογραφία αναφέρει κινδύνους και παρενέργειες, ακόμα και ανεπανόρθωτες για την ψυχική, αλλά και την σωματική υγεία προσώπων που ασχολούνται με την πρακτική του mindfulness καθώς και μεόλες τις πρακτικές διαλογισμού.
Το mindfulness σύμφωνα με τους υποστηρικτές του είναι ένα είδος διαλογισμού, που έχει σκοπό να βοηθήσει τον άνθρωπο με πολλαπλούς τρόπους, ώστε να ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες της καθημερινότητας.
Υπάρχει όμως και η αντίθετη άποψη από πολλές επιστημονικές, ερευνητικές μελέτες, που έχουν δημοσιεύσει τα αρνητικά αποτελέσματα του mindfulness καθώς και πολλές ανασκοπήσεις, όπως η επισκόπηση (overview) για το mindfulness, από την Cochrane Library (μία από τις πιο έγκυρες βάσεις μελετών ανασκόπησης), που συμπεραίνουν ότι υπάρχει γενική έλλειψη στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα του mindfulness[Rodriguez L. et al 2016 βλ. conclusions].

«Κάνε ἀρχή»,Ἀπομαγνητοφωνημένη ὁμιλία σχετικά μέ τήν εὐαγγελική περικοπή τῆς Κυριακῆς Α΄ Λουκᾶ.Μακαριστού γέροντος Ἀθανασίου Μυτιληναίου


Αποτέλεσμα εικόνας για Κυριακή Α Λουκά

Μακαριστού γέροντος Ἀθανασίου Μυτιληναίου
Ἀπομαγνητοφωνημένη ὁμιλία σχετικά μέ τήν εὐαγγελική περικοπή
τῆς Κυριακῆς Α΄ Λουκᾶ, πού ἐκφωνήθηκε στίς 23-9-1990

Η Εκκλησία μας, αγαπητοί μου, την πρώτη Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, κάνει αρχή ευαγγελικών περικοπών από το κατά Λουκάν Ευαγγέλιο. Αλλά και το περιεχόμενο της ευαγγελικής περικοπής σήμερα αναφέρεται στην αρχή του δημοσίου έργου του Κυρίου μας και την εκλογή των πρώτων μαθητών Του. Γι' αυτό και εμείς σαν θέμα σήμερα να έχουμε τη σημασία ενός ξεκινήματος σε οποιοδήποτε τομέα της ζωής μας. Και μάλιστα ιδιαίτατα στον τομέα της σωτηρίας μας.
Αλλά με δύο λόγια ας δούμε την ευαγγελική περικοπή για να έχουμε μία εικόνα. Ένα πρωινό, στην αμμουδιά της λίμνης Γενησαρέτ, είδε ο Κύριος δύο αραγμένα καΐκια, που οι νοικοκυραίοι τους ήταν ο Πέτρος, με τον αδελφό του τον Ανδρέα στο ένα και ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης ο αδελφός του στο άλλο. Ο Κύριος ζήτησε από τον Απόστολο Πέτρο για λίγο να του παραχωρήσει το καΐκι του, επειδή ήταν πολύ το πλήθος που ήλθε να ακούσει τον λόγο Του και δεν ήταν δυνατό να μπορέσει να μιλήσει, να οράται και να ακούεται, και ζήτησε από το καΐκι να μπορέσει να μιλήσει στα πλήθη.
Μετά από την ομιλία, προέτρεψε ο Κύριος τον Πέτρο να ανοιχτεί στη θάλασσα το καΐκι ,για ψάρεμα. Ήταν μεσημέρι. Παρά την ακαταλληλότητα του χρόνου, ο Πέτρος υπακούει. Και σε λίγο το δίχτυ σχιζόταν από το πλήθος των ψαριών τόσο, ώστε να φωνάξουν αι τους μετόχους αυτών, το άλλο καΐκι, του Ιακώβου και του Ιωάννου για να βοηθήσουν. Και τα πλοία και τα δύο κινδύνευαν να βυθιστούν από το πλήθος, το βάρος των ψαριών. Ο απόστολος Πέτρος, όπως και οι άλλοι συγκλονίστηκαν. «θάμβος γρ»,λέει ο ευαγγελιστής Λουκάς,-θάμπωμα, έκπληξις- «περιέσχεν ατν κα πάντας τος σν ατῷ».
Και ο Κύριος λέγει στον Πέτρο, στον Σίμωνα: «μ φοβο· π το νν (:από τώρα και εμπρός) νθρώπους σ ζωγρν(:ανθρώπους θα ψαρεύεις).κα καταγαγόντες τ πλοα π τν γν φέντες παντα κολούθησαν ατῷ».

Ἀπό τό Συναξάρι – Ἡ ἁγία μάρτυς Λουντμίλα, βασίλισσα τῶν Τσέχων


 Αποτέλεσμα εικόνας για Η αγία μάρτυς Λουντμίλα, βασίλισσα των Τσέχων


 16 Σεπτεμβρίου

Η μακαρία Λουντμίλα, μάμμη του αγίου Βεντσεσλάβου, βασιλέως της Βοημίας (28 Σεπτ.), ήταν σύζυγος του Τσέχου δούκα Βορσιβόι Α’ (870-894). Μαζί του δέχθηκε το ευαγγελικό κήρυγμα και βαπτίσθηκε από τον μεγάλο φωτιστή των Σλάβων άγιο Μεθόδιο (11 Μαΐου). Οι νεοφώτιστοι δούκες με ζήλο αφοσιώθηκαν στην χριστιανική ανατροφή των τέκνων τους και στην διάδοση του χριστιανισμού στην Βοημία. Έκτισαν πολλές εκκλησίες, στις οποίες τοποθετούσαν ιερείς που συντηρούσαν οι ίδιοι. Ο Βορσιβόι πέθανε το 894, σε ηλικία τριάντα έξι ετών, αφήνοντας στην μακαρία Λουντμίλα τρεις γιους και μία θυγατέρα. Η νεαρή χήρα υπέμεινε την απώλεια του ανδρός της με γενναιότητα και υποταγή στο θείο θέλημα και, απελευθερωμένη από τους γήινους δεσμούς, διεμοίρασε την περιουσία της στους φτωχούς. Στον θρόνο, μετά τον πρωτότοκο γιο της Σπιτίχνιεφ Α’ (894-907), ανήλθε ο αδελφός του Βρατισλάβος Α’ (907-921). Αυτός, προτού πεθάνει, εμπιστεύθηκε την διακυβέρνηση του κράτους και την ανατροφή του πράου και άκακου γιου του Βεντσεσλάβου στην χριστιανή μητέρα του Λουντμίλα και όχι στην ασεβή γυναίκα του Δραγομίρα, που ήθελε να επιβάλει στην χώρα την ειδωλολατρία.

Ὁ Θεός νικιέται! Καλά ἀκούσατε,νικιέται.

   Ο Θεός νικιέται! Καλά ακούσατε,νικιέται. 

Με την προσευχή ο άνθρωπος νικάει την Αγάπη του Θεού, όχι την Παντοδυναμία Του. 
Όπως για παράδειγμα παλεύει ο εγγονός με τον παππού και ο παππούς αφήνει το εγγονάκι του, από αγάπη να τον νικήσει, για να χαρεί, κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με την προσευχή.

Ὁμιλία τοῦ Ἀρχιμ/τη Σάββα Ἁγιορείτη στήν Καλή Σκύδρας

Αποτέλεσμα εικόνας για αγιοσ νικοδημοσ ο αγιορειτησ

Τήν Τρίτη 25-9-2018 καί ὥρα 18.00-19.00 μ.μ., στόν Ἱερό Ναό Τιμίου Σταυροῦ στήν Καλή Σκύδρας τοῦ νομοῦ Πέλλης ὁ Ἀρχιμ/της Σάββας Ἁγιορείτης θά ἀναπτύξει τό θέμα: «Οἱ κυριώτερες ἐντολές τοῦ Εὐαγγελίου Γ΄, Ἁγίου Νικοδήμου Ἁγιορείτου» 

"Ἀδυνατῶ νά λείψω δύο συνεχόμενες Κυριακές ἀπό τήν ἐκκλησία , ἄς μέ σκοτώσουν...

 Î‘ποτέλεσμα εικόνας για καποδιστριας δολοφονια

Ειδοποιήθηκε πως θα τον σκοτώσουν όταν θα πάει στην εκκλησία, κάθε Κυριακή καθώς πήγαινε ... 
'Ελειψε μια Κυριακή...
Πριν την επόμενη ξαναπληροφορείται πάλι πως όταν θα πηγαίνει στην εκκλησία για τον όρθρο, θα του την έχουν στημένη, και θα τον σκοτώσουν.

23 Σεπτεμβρίου Συναξαριστής. Σύλληψη τοῦ Τιμίου Προδρόμου καί Βαπτιστή Ἰωάννη, Ἀνδρέα, Ἰωάννου μέ τά τέκνα του, Ραΐδος Παρθένου, Ξανθίππης καί Πολυξένης, Νικολάου Παντοπώλη, Ἰωάννη Νεομάρτυρα, Γρηγορίου Μητροπολίτου, Adamnan.

Σύλληψις τοῦ Τιμίου Προδρόμου καὶ Βαπτιστοῦ Ἰωάννη

Ἔτσι προφήτευσε ὁ προφήτης Ἠσαΐας γιὰ τὸν Πρόδρομο τοῦ Κυρίου, Ἰωάννη: «Φωνὴ βοῶντος ἐν τῇ ἐρήμῳ, ἑτοιμάσατε τὴν ὁδὸν Κυρίου, εὐθείας ποιεῖτε τὰς τρίβους αὐτοῦ». Δηλαδή, φωνὴ ἀνθρώπου, ποὺ φωνάζει στὴν ἔρημο καὶ λέει: «Ἑτοιμάστε τὸν δρόμο, ἀπ’ ὅπου θὰ ἔλθει ὁ Κύριος σὲ σᾶς.
Κάνετε ἴσιους καὶ ὁμαλοὺς τοὺς δρόμους, ἀπὸ τοὺς ὁποίους θὰ περάσει». Ξεριζῶστε, δηλαδή, ἀπὸ τὶς ψυχές σας τὰ ἀγκάθια τῶν ἁμαρτωλῶν παθῶν καὶ ρίξτε μακριὰ τὰ λιθάρια τοῦ ἐγωισμοῦ καὶ τῆς πώρωσης καὶ καθαρίστε μὲ μετάνοια τὸ ἐσωτερικό σας, γιὰ νὰ δεχθεῖ τὸν Κύριο.
Ἡ φωνὴ αὐτή, ποὺ ἦταν ὁ Ἰωάννης, γεννήθηκε μὲ θαυμαστὸ τρόπο. Ὁ Πατέρας του Ζαχαρίας ἦταν ἱερέας. Τὴν ὥρα τοῦ θυμιάματος μέσα στὸ θυσιαστήριο, εἶδε ἄγγελο Κυρίου, ποὺ τοῦ ἀνήγγειλε, ὅτι θὰ ἀποκτοῦσε γιὸ καὶ θὰ ὀνομαζόταν Ἰωάννης. Ὁ Ζαχαρίας σκίρτησε ἀπὸ χαρά, ἀλλὰ δυσπίστησε.
Ἡ γυναῖκά του ἦταν στείρα καὶ γριά, πῶς θὰ γινόταν αὐτὸ ποὺ ἄκουγε; Τότε ὁ ἄγγελος τοῦ εἶπε ὅτι γιὰ νὰ τιμωρηθεῖ ἡ δυσπιστία του, μέχρι νὰ πραγματοποιηθεῖ ἡ βουλὴ τοῦ Θεοῦ, αὐτὸς θὰ ἔμενε κωφάλαλος.

Why is it necessary for an already baptized person to be purified again?


Αποτέλεσμα εικόνας για βαπτισμα



ΤΗΕ ROLE OF THE ORTHODOX CHURCH



Well, it is not enough to be baptized; we have to undergo what we call kátharsis (purification).
Why? might somebody ask. Is not the Mystery of Baptism enough by itself to enable someone to be purified?
Yes, indeed! However, right after this sacrament, we voluntarily repeat Adam's act of disobedience, and not once, but many times, again and again.
Someone could easily wonder "How does sin enter our very being? We were only infants when we were baptized."
Look, in the beginning, the ones that inflate the sinful passions in us are our very parents and our closest relatives! They are initially the ones who inspire in us vanity, sensuality, greediness, and pride.