ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΜΑΣ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟ
Σελίδες
▼
Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019
139. Ἡ καλλιέργεια τῆς ἀγάπης πρός τόν Θεόν Β΄, 15-6-2019, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου
139. Ἡ καλλιέργεια τῆς ἀγάπης πρός τόν Θεόν Β΄ , Βίος καί λόγοι Ἁγ. Πορφυρίου, 15-6-2019, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου
ζωντανή μετάδοση, Ἱ.Μ. Ἁγίας Τριάδος Ἐδέσσης, http://hristospanagia3.blogspot.gr, http://hristospanagia.gr καί τό νέο ἱστολόγιο http://agiapsychanalysi.blogspot.gr
138. Ἡ καλλιέργεια τῆς ἀγάπης πρός τόν Θεόν Α΄, 14-6-2019, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου
138. Ἡ καλλιέργεια τῆς ἀγάπης πρός τόν Θεόν Α΄ , Βίος καί λόγοι Ἁγ. Πορφυρίου, 14-6-2019, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου
ζωντανή μετάδοση, Ἱ.Μ. Ἁγίας Τριάδος Ἐδέσσης, http://hristospanagia3.blogspot.gr, http://hristospanagia.gr καί τό νέο ἱστολόγιο http://agiapsychanalysi.blogspot.gr
Ἐξομολόγηση, τό Λουτρό τῆς Ψυχῆς (Σύντομες καί περιεκτικές συμβουλές καί ἐξηγήσεις)
Ίσως όμως να είσαι από εκείνους, που δεν γνώρισαν ως
τώρα την γαλήνη και την χαρά που χαρίζει η Εξομολόγηση. Δεν σού εδόθη η
κατάλληλη ευκαιρία. Δεν γνωρίζεις την αναγκαιότητα τής Εξομολογήσεως. Δεν
γνωρίζεις πως πρέπει να εξομολογηθείς. Θα ήθελες όμως να πληροφορηθείς, να
μάθεις.
Το βιβλιαράκι αυτό, μέσα στις λίγες γραμμές του, αυτό
ακριβώς σκοπεύει. Να δώσει, σε όσους έχουν την δίψα να μάθουν, την ευκαιρία, να
γνωρίσουν τα βασικά γύρω από το μεγάλο Μυστήριο τής Εξομολογήσεως, να βοηθήσει
στο να κάνουν καλή Εξομολόγηση,
να
αισθανθούν την ανακούφιση και την χαρά που φέρνει η Εξομολόγηση, χαρά η οποία
είναι ο αντίλαλος τής χαράς τού ουρανού, διότι όπως είπε ο Χριστός: «Χαρά
γίνεται εν ουρανώ επί ενί αμαρτωλώ μετανοούντι».
Πρώτα - πρώτα θα απαντήσουμε στην πρωταρχική απορία
σου:
1. Γιατί
πρέπει να εξομολογηθώ;
«Θές νά δεῖς τό φῶς σου»; Ἀπάντησε, «Ὄχι. Θά ἤθελα νά δῶ τό φῶς στήν ἄλλη ζωή». Μιχαήλ μοναχός Δοχειαρίτης (1908 - 1983)
Ο κατά κόσμον
Εμμανουήλ Ιωάννου Παπαγιάνναρος γεννήθηκε στον Παγώνδα Σάμου το 1908. Σε ηλικία
περίπου 25 ετών, από κάποια άγνωστη αιτία, μάλλον από ασβέστη, έμεινε τυφλός. Εκάρη μοναχός στη
Σάμο από κάποιον Δοχειαρίτη Γέροντα Γαβριήλ στη μονή του Τιμίου Σταυρού το
1936. Τον διακονούσαν δυο ηλικιωμένες καλές μοναχές.
Ευδόκησε ο
Πανάγαθος Θεός προς τα τέλη της ζωής του, το 1980, να εγκαταβιώσει στη μονή του
Γέροντός του, αφού επί τριετία μόνασε στη μονή Προυσού.
Η Παναγία τον
πληροφόρησε εκεί ότι σ’ ένα χρόνο θα πάει και τους άλλους αδελφούς στο Περιβόλι
της. Υπέμεινε με μεγάλη καρτερία και συνεχή ευχαριστία προς
τον Θεό τη δοκιμασία του. Αγαπούσε πολύ τις
Ιερές ακολουθίες και πολλές φορές την ημέρα επαναλάμβανε τους Χαιρετισμούς της
Παναγίας, την οποία υπερευλαβείτο.
Κάποτε τον
ρώτησαν: «Θες να δεις το φως σου»; Απάντησε, «Όχι. Θα ήθελα να
δω το φως στην άλλη ζωή».
’Έκανε
καθημερινώς τριακόσιες μετάνοιες. Ήταν συνεχώς με το κομποσχοίνι να κυλάει στο
χέρι του. Ήταν ένας άγιος άνθρωπος.
Πριν την κοίμησή του
έπεσε σε πολύωρο κώμα. Οι μοναχοί σκέπτονταν πως θα ήταν αρκετά δύσκολο να
παραμείνει για καιρό έτσι.
Εἴδηση ἀπό τήν ἐπικαιρότητα, πού ἀφορᾶ γονεῖς μικρῶν παιδιῶν
Βλέπω μπροστά μου, εδώ στην οθόνη του υπολογιστή, την είδηση της ημέρας. Μια επί πλέον πυρηνική βόμβα μεγατόνων, η οποία τοποθετείται στα θεμέλια της οικογένειας και της κοινωνίας από πολύ νωρίς. Από την βρεφονηπιακή ηλικία. Πρόκειται για το παιδικό παιχνίδι «Μικρό μου πόνυ». Συγκεκριμένα, η εταιρεία που διαχειρίζεται ανά τον κόσμο την προώθηση των δραστηριοτήτων σχετικά με αυτό, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει και λεσβιακούς χαρακτήρες. Θα ξεκινήσει από τη συγκεκριμένη σειρά κινουμένων σχεδίων. Ποιος εγγυάται πως δεν θα ακολουθήσουν και στα παιδικά παιχνίδια, που ανυποψίαστοι τα βάζουμε μέσα στα σπίτια μας; Γι` αυτό:
Προσοχή, λοιπόν! Όχι μόνο στο συγκεκριμένο παιχνίδι αλλά και σε κάθε παιχνίδι που πρόκειται να βάλει ο γονέας μέσα στο σπίτι του. Κάθε παιχνίδι που μπαίνει στο σπίτι, πρέπει να ελέγχεται από τους γονείς. Οι φίλοι και οι συγγενείς φέρνουν τα δώρα από αγάπη και εκτίμηση, αλλά οι γονείς θα αποφασίσουν ποιο θα μείνει να χρησιμοποιηθεί. Διότι μπορεί να αποβεί αιτία πνευματικού θανάτου. Επιμένετε στα παραδοσιακά, κατά το δυνατόν, κινητικά, ομαδικά ανοιχτού χώρου παιχνίδια. Όταν, εκ των πραγμάτων, είστε μέσα στο σπίτι και εκεί υπάρχουν πάρα πολλές λύσεις σήμερα. Και, για να μην κουράζω περισσότερο, να παίζουν οι γονείς και να ασχολούνται με τα παιδιά. Ο ευλογημένος κόπος ποτέ δεν πάει χαμένος! Στον κατάλληλο χρόνο θα δώσει ο Θεός το αποτέλεσμα.
Ἡ χριστιανική πίστη εἶναι ἀποτέλεσμα τῆς παρουσίας τοῦ Ἁγίου Πνεύματος μέσα μας, καί ἡ ψυχή τό γνωρίζει αὐτό. Τὀ Ἅγιο Πνεῦμα πείθει τήν ψυχή ὅτι δέ θά πεθάνει καί ὁ θάνατος δέ θά κυριαρχήσει πάνω σ’ αὐτή.
Ἡ ἐλπίς μου ὁ Πατήρ, καταφυγή μου ὁ Υἱός, σκέπη μου τὸ Πνεῦμα τὸ ἅγιον, Τριὰς ἁγία, δόξα σοι.
ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ
Γέροντος Σωφρονίου τοῦἜσσεξ
Ώ Άγιο Πνεύμα, παντοδύναμε Θεέ
φιλάνθρωπε Παράκλητε και παντοδύναμε Υπερασπιστή,
Δοτήρα της σοφίας και φως της αποκαλύψεως,
που με την κάθοδο σου έφερες στα πέρατα του κόσμου
τη μοναδική αληθινή γνώση του Θεού.
Έλα μέσα μας, παρότι σε λυπούμε διαρκώς.
Φώτισε μας και αγίασε μας
Και με τη Θεία σου παρηγοριά
Θεράπευσε και δόσε παρηγοριά στις καρδιές μας.
Δια του Χριστού και κατά την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος ο Θεός έδωσε σ’ εμάς την πλήρη αποκάλυψη του εαυτού του.
«Και ερωτήσω εγώ τον πατέρα και άλλον παράκλητον δώσει υμίν, ίνα μένη μεθ’ υμών εις τον αιώνα» (Ιωάν. 14,16). Έτσι παρουσιάζεται ένα τρίτο πρόσωπο, «το Πνεύμα της αληθείας ό παρά του Πατρός εκπορεύεται, εκείνος μαρτυρήσει περί εμού» (Ιωάν. 15,26).
Είδαμε ότι ο Χριστός σταδιακά άρχισε να ομιλεί για τον Πατέρα, και κατά το τέλος της επίγειας ζωής του μίλησε για το Άγιο Πνεύμα.
«Το Πνεύμα το Άγιον … διδάξει πάντα και υπομνήσει υμάς πάντα ά είπον υμίν» (Ιωάν. 14,26). «Όταν δε έλθη εκείνος, το Πνεύμα της αληθείας οδηγήσει υμάς εις πάσαν την αλήθειαν» (Ιωάν. 16,13).
Και ήρθε και αποκάλυψε σ’ εμάς την πληρότητα της θείας αγάπης, αλλά το δώρο ήταν τεράστιο για την αντίληψή μας. Όμως δεν αποσύρεται αλλά περιμένει με υπομονή εμάς να τον αγαπήσομε, τον Χριστόν «την Θεού δύναμιν και Θεού σοφίαν» (Α’ Κορ. 1,24) όπως αυτός μας αγάπησε.
«Τα ρήματα ά εγώ λαλώ υμίν, Πνεύμα εστι και ζωή εστι» (Ιωάν. 6,63).
Το Άγιο Πνεύμα μας εισάγει στο βασίλειο της Θείας αγάπης, και όχι μόνο ζούμε αυτή την αγάπη, αλλ’ αρχίζομε ν’ αντιλαμβανόμαστε ότι αν ο Θεός, ο πρώτος και ο Έσχατος, ήταν Μονοϋπόστατος (δηλαδή ένα πρόσωπο), δεν θα μπορούσε να είναι αγάπη. Η Τριάδα είναι ο Θεός της αγάπης.
Ο άνθρωπος ο οποίος με τη δωρεά του Αγίου Πνεύματος έχει λάβει πείρα της πνοής της αγάπης του γνωρίζει με όλη του την ύπαρξη ότι τέτοια αγάπη είναι ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Τριαδικού Θεού που αποκαλύφθηκε σ’ εμάς κατά τον ακριβή τύπο του Απόλυτου Όντος.
Η αγάπη είναι για να ζει εντός και για τον αγαπώμενο του οποίου η ζωή γίνεται ζωή μας. Η αγάπη οδηγεί στην μοναδικότητα του Όντος. Έτσι και στην Αγία Τριάδα. «Ο Πατήρ ηγάπησε τον Υιόν» (Ιωάν. 3,35). Αυτός ζη εν τω Υιώ και εν τω Αγίω Πνεύματι. Και ο Υιός «μένει εν τη αγάπη του Πατρός» (Ιωάν. 15,10) και εν τω Αγίω Πνεύματι. Και το Άγιο Πνεύμα εκπορεύεται αιώνια από τον Πατέρα και ζη εν Αυτώ και αναπαύεται εν τω Υιώ. Αυτή η αγάπη κάνει το σύνολο του Θείου Όντος μονάδα αιώνια. Κατά τον τύπο αυτής της ενότητας το ανθρώπινο γένος πρέπει να γίνει ένας άνθρωπος. («εγώ και ο Πατήρ μου έν εσμέν» (Ιωάν. 10,30)). «Ίνα πάντες έν ώσι καθώς συ πάτερ, εν εμοί καγώ εν σοι, ίνα και αυτοί εν ημίν έν ώσι» (Ιωάν. 17,21).
Η εντολή του Χριστού είναι η προέκταση της ουράνιας αγάπης στα γήινα όρια. Αναλογιζόμενος το περιεχόμενό της εξομοιώνει τη ζωή του ανθρώπινου γένους με τη ζωή του Τριαδικού Θεού. Η χαραυγή της κατανοήσεως αυτού του μυστηρίου έρχεται με την προσευχή για όλο τον κόσμο σαν ένα άνθρωπο.
Η εντός ημών κατοίκηση του Πατρός και του Υιού και αδιαιρέτως από αυτούς του Αγίου Πνεύματος, θα δώσει σ’ εμάς την αληθινή γνώση του Θεού.
Όταν το Άγιο Πνεύμα κατοικήσει μέσα μας, μας οδηγεί να ζήσουμε την αγάπη που μας δόθηκε ως εντολή από το Χριστό· αισθανόμαστε μέχρι τα κατάβαθά μας ότι αυτή είναι η μόνη φυσική κατάσταση για το αθάνατο πνεύμα μας, και σ’ αυτή την κατάσταση αντιλαμβανόμαστε τη θεϊκή παγκοσμιότητα του Χριστού και των εντολών του. Αυτή είναι η αλήθεια, που δεν επιτρέπει καμιά αμφιβολία στο νου ή στην καρδιά. Είναι η σωτηρία που διδάσκεται από την Εκκλησία.
Το Πνεύμα αναπαύεται μέσα στον αληθινό χριστιανό και τον περιβάλλει από παντού. Και τούτο συμβαίνει με την πίστη στο Χριστό. Αυτή είναι η πορεία. Η πίστη προσελκύει το Άγιο Πνεύμα, ενώ το Άγιο Πνεύμα ενισχύει την πίστη, φροντίζει για σένα, σε ενισχύει, ενθαρρύνει τη διακαή επιθυμία σου για τη βασιλεία του Θεού …
Η χριστιανική πίστη είναι αποτέλεσμα της παρουσίας του Αγίου Πνεύματος μέσα μας, και η ψύχη το γνωρίζει αυτό. Το Άγιο Πνεύμα πείθει την ψυχή ότι δε θα πεθάνει και ο θάνατος δε θα κυριαρχήσει πάνω σ’ αυτή.
Μόνο η αμαρτία μπορεί να καταπνίξει μέσα μας τη θεία πνοή.
«Συ ο Ίδιος προσεύχου εντός μου» ήταν η συνεχής αίτηση του Φιλαρέτου, Μητροπολίτου Μόσχας τον περασμένο αιώνα. Επίσης έχομε και τη μαρτυρία του Απ. Παύλου που λέγει: «Ότι δε εστε υιοί, εξαπέστειλεν ο Θεός το Πνεύμα του Υιού αυτού εις τας καρδίας υμών κράζον· αββά ο Πατήρ» (Γαλ. 4,6).Η αληθινή προσευχή ενεργεί στα εσώτερα βάθη της ψυχής, που συνήθως κρύβουμε από τους οφθαλμούς των έξω.
Αρχιμανδρίτου Σωφρονίου Σαχάρωφ, «Η ζωή Του ζωή μου».
Η αληθής προσευχή προς τον αληθινόν Θεόν είναι κοινωνία μετά του Πνεύματος του Θεού, το Οποίον προσεύχεται εν ημίν. Τούτο δίδει εις ημάς να γνωρίσωμεν τον Θεόν· οδηγεί το πνεύμα ημών εις κατάστασιν θεωρίας της αιωνιότητος.
Κράττει στερρώς τον νουν εν τω Θεώ και θα έλθη στιγμή κατά την οποίαν ο αθάνατον Πνεύμα θα εγγίση την καρδίαν. Ώ, η επαφή αύτη του Αγίου των Αγίων! Είναι αδύνατον να συγκριθή μεθ’ οιουδήποτε άλλου: Αρπάζει το πνεύμα ημών εις τον χώρον του ακτίστου Είναι· τιτρώσκει την καρδίαν δι’ αγάπης, διαφόρου εκείνης, ήτις συνήθως εννοείται υπό την λέξιν ταύτην. Το Φως της αγάπης ταύτης εκχέεται προς πάσαν την κτίσιν, προς όλον τον κόσμον των ανθρώπων…
Το ζωοποιόν Πνεύμα του Θεού επισκέπτεται ημάς, όταν ημείς διαμένωμεν εν καταστάσει ταπεινού ανοίγματος προς Αυτόν. Δεν παραβιάζει την ελευθερίαν ημών· περιβάλλει ημάς τοσούτον ιλαρώς, ώστε δυνάμεθα και να μη παρατηρήσωμεν Αυτό παραχρήμα. Δεν πρέπει να αναμένωμεν ότι ο Θεός θα εισβάλη εντός ημών δια της βίας, άνευ της ημετέρας συγκαταθέσεως. Ώ, ουχί: Σέβεται τον άνθρωπον, ταπεινούται ενώπιον αυτού: Η αγάπη Αυτού είναι ταπεινή· αγαπά ουχί αφ’ υψηλού, αλλ’ ως στοργική μήτηρ το εαυτής πάσχον βρέφος.
Είναι «Πυρ καταναλίσκον», Φως απρόσιτον. Έρριψε το Πυρ Αυτού εις την γην και φλέγει τας καρδίας ημών.
Αρχιμανδρίτου ΣΩΦΡΟΝΙΟΥ (Σαχάρωφ),
ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ,ΕΚΔ. ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΕΣΣΕΞ ΑΓΓΛΙΑΣ 1993.
St. Irenaeus of Lyons, Against Heresies
St. Irenaeus of Lyons, Against Heresies
When the Lord told his disciples to go and teach all nations and baptize them in the name of the Father and of the Son and of the Holy Spirit, He conferred on them the power of giving men new life in God.
He had promised through the prophets that in these last days he would pour out His Spirit on His servants and handmaids, and that they would prophesy. So when the Son of God became the Son of Man, the Spirit also descended upon Him, becoming accustomed in this way to dwelling with the human race, to living in men and to inhabiting God’s creation. The Spirit accomplished the Father’s will in men who had grown old in sin, and gave them new life in Christ.
Luke says that the Spirit came down on the disciples at Pentecost, after the Lord’s Ascension, with power to open the gates of life to all nations and to make known to them the new covenant. So it was that men of every language joined in singing one song of praise to God, and scattered tribes, restored to unity by the Spirit, were offered to the Father as the first-fruits of all the nations.
'Ἡ δέησις τοῦ Ἁγίου Παπά-Μπασιά σώζει πλοίο πού κινδυνεύει
Κάποτε όταν ό 'Αγιος ήτο είς τό κελλί του είς τά Τυπαλδάτα μία νύχτα τόν ήκουσε η αδελφή του νά φωνάζει καί νά παρακαλή• Παναγία μου βοήθησέ τους. Αυτό συνεχώς εφώναζε όλην τήν νύκτα. καί τά ξημερώματα τόν ήκουσε η αδελφή του πού εφώναζε, δόξα σοι ο Θεός, σωθήκανε.
'Η αδελφή του δέν ήξερε τί νά υποθέση πού ο 'Αγιος όλη τήν νύκτα παρακαλούσε εις τό κελλί του τήν Παναγία.
Μέσα στήν ἀγκαλιά τοῦ Θεοῦ εἴμαστε....! "
Ελεγε ο μακαριστός άγιος Γέροντάς μας Κύριλλος: " Να ευχαριστούμε τον Θεό, να δοξολογούμε τον Θεό ταπεινά , για ό,τι μας έχει δώσει μέχρι σήμερα και τα καλά, αλλά και ό,τι άλλο έχει δώσει η αγάπη του, πάλι για το δικό μας καλό! Δεν ξέρω τί μας βρήκε ο Θεός και μας μάζεψε εδώ στον Αγιο Δαβίδ.《Η μεγάλη του αγάπη》. Μέσα στην αγκαλιά του Θεού είμαστε....! "
http://apantaortodoxias.blogspot.com/2019/06/blog-post_99.html
24 Ιουνίου. ♰ Τό γενέθλιον τοῦ προδρόμου καί βαπτιστοῦ Ἰωάννου. Ἁγιογραφικό ἀνάγνωσμα.
ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ. Τοῦ προδρόμου. Κυρ. Τυροφάγου. (Ῥωμ. ιγ´ 11-ιδ´ 4)
Ρωμ. 13,11 Καὶ τοῦτο, εἰδότες τὸν καιρόν, ὅτι ὥρα ἡμᾶς ἤδη ἐξ ὕπνου ἐγερθῆναι· νῦν γὰρ ἐγγύτερον ἡμῶν ἡ σωτηρία ἢ ὅτε ἐπιστεύσαμεν.
Ρωμ. 13,11 Και αυτά θα τα πράττωμεν, έχοντες υπ' όψιν μας την προσωρινότητα και βραχύτητα της παρούσης ζωής· και ότι ακόμη είναι πλέον ώρα να εξυπνήσωμεν από τον ύπνον της πνευματικής ραθυμίας, που μας κάνει νωθρούς δια τα καλά έργα. Διότι τώρα είναι πιο κοντά η ημέρα της σωτηρίας και απολυτρώσεώς μας, παρ' όσον ήτο τότε που επιστεύσαμεν.