Σελίδες

Σάββατο 26 Ιουνίου 2021

Ἡ ἐλευθερία τῆς ψυχῆς. Ὁμιλία στήν Κατερίνη, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

Την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016, εορτή της αγίας Σκέπης και εθνική εορτή, ο ιερομόναχος π. Σάββας Αγιορείτης μίλησε στην αίθουσα του Ι. Ν. Αγ. Χαραλάμπους στην Κατερίνη καλεσμένος του Ιεραποστολικού συλλόγου ΚΥΡΙΑΚΗ. Το θέμα της ομιλίας του "H ελευθερία της ψυχής"

Ἀκηδία, δαιμονική λύπη-ἀντίσταση καί ὑπομονή (Β΄ μέρος), Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

 Ἀκηδία, δαιμονική λύπη-ἀντίσταση καί ὑπομονή (Β΄ μέρος), Εὐεργετινός (Γ΄ τόμος, Ὑπόθεσις ΙΓ΄), 26-6-2021, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

Ἱ.Μ. Ἁγίας Τριάδος Ἐδέσσης http://hristospanagia3.blogspot.com, http://hristospanagia.gr καί τό νέο ἱστολόγιο http://agiapsychanalysi.blogspot.com

Ἡ ἄγνοια τοῦ Θεοῦ ὁδηγεῖ τούς ἀνθρώπους στήν αὐτοπροαίρετη κακία,Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

 Ἡ ραθυμία καί ἡ ἄγνοια τοῦ Θεοῦ ὁδηγεῖ τούς ἀνθρώπους στήν αὐτοπροαίρετη κακία, ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ-ΠΑΡΑΙΝΕΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΗΘΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΧΡΗΣΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ, Φιλοκαλία τόμος Α΄, 25-6-2021, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

Ἱ.Μ. Ἁγίας Τριάδος Ἐδέσσης http://hristospanagia3.blogspot.com, http://hristospanagia.gr καί τό νέο ἱστολόγιο http://agiapsychanalysi.blogspot.com

Γιά τήν Κυριακή τῶν Ἁγίων Πάντων (Γέροντας Φιλόθεος Ζερβάκος)

Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει την μνήμη πάντων των Αγίων, όσοι από κτίσεως κόσμου γεννήθηκαν και αγίασαν, και μέχρι συντελείας του αιώνος όσοι θα αγιασθούν. Η εορτή αυτή είναι η μεγαλύτερη από όλες τις εορτές (εκτός των Δεσποτικών), διότι δεν εορτάζει ένας Άγιος ούτε δέκα ούτε εκατό ούτε χίλιοι ούτε δύο χιλιάδες ή εκατό χιλιάδες, αλλά εκατομμύρια.

Όλα τα εκατομμύρια των Αγίων σήμερα εορτάζουν, και σ’ αυτή την εορτή είναι μαζί και η εορτή της Βασίλισσας των ουρανών, της Παναγίας Μητέρας του Θεού, όλων των αγγελικών ταγμάτων, όλων των Προφητών, των Αποστόλων, των Μαρτύρων, των Ιερομαρτύρων, των Ομολογητών και πάντων των Οσίων. Και επομένως κάθε πιστός σήμερα τελεί την εορτή του, διότι όλοι οι πιστοί χριστιανοί έχουν ονόματα Αγίων.

Ο Κύριος, ο πάντα προς το συμφέρον του πλάσματός Του οικονομών, οικονόμησε και εξέλεξε από το ανθρώπινο γένος τους Αγίους Του, τους οποίους εθαυμάστωσε δια θαυμάτων και σημείων και τους κατέστησε μαζί με τη Μητέρα Του μεσίτες, προστάτες, φύλακες και σκεπαστές των ανθρώπων, των Χριστιανών.

Είναι μεγάλη αυτή η οικονομία και φιλανθρωπία του Θεού· να εκλέξει δηλαδή από τον κόσμο αγίους ανθρώπους, και μαζί με όλους την υψηλοτέραν των ουρανών και καθαρωτέραν λαμπηδόνων ηλιακών, την ανωτέραν των Χερουβείμ και ενδοξοτέραν ασυγκρίτως των Σεραφείμ και πάντων των Αγίων και των Αγγέλων, τη Μητέρα Του, την Υπεραγία Θεοτόκο. Αν δεν ήταν η Μητέρα του Θεού να μεσιτεύει, να παρακαλεί, να δέεται προς τον Υιό Της, ο Θεός, ως δίκαιος, θα είχε εξαλείψει κάθε ανθρώπινη υπόσταση. Δεν θα υπήρχε άνθρωπος επί της γης.

Γέροντας Εὐμένιος:Τζάμπα εἶναι ἡ ἀγάπη!


Γέροντας, Αρχιμανδρίτης, π. Ευμένιος Σαριδάκης (1931-1999).

Γέροντα, πώς αισθάνεται η καρδιά με την αγάπη;

Π. Ευμένιος [Γέροντας, Αρχιμανδρίτης, π. Ευμένιος Σαριδάκης]: Με την αγάπη πετά ο άνθρωπος. Είναι μέσα του ο Θεός.

Όταν αγαπά ο άνθρωπος, ο Θεός μπαίνει μέσα στην καρδιά μας και φεύγει ο διάβολος.
Γιατί ο διάβολος, όπου είναι η αγάπη, δεν κάθεται.

Επειδή αυτός έχει μίσος, κακία, είναι πατήρ του ψεύδους.
Δεν θέλει κανένα καλό.

Όπου υπάρχει η αγάπη, ο διάβολος φεύγει. Το βάζει στα πόδια, δεν μπορεί να σταματήση.

“Όπου είναι δύο ή τρεις” λέει: “συνηγμένοι εις το εμόν όνομα, εκεί εν τω μέσω αυτών είμαι κι εγώ”.
Αφού είναι εκεί ο Θεός, εκεί όπου υπάρχει η αγάπη, ο διάβολος πώς θα πατήσει;

Πώς να μάθη τώρα ο κόσμος να αγαπά;

Ὁ γερο- Γεράσιμος ὁ Μυτιληνιός-Σάν νά εἶχε πιαστεῖ ἀπό τό φουστάνι τῆς Παναγίας.

Ο γερο- Γεράσιμος ο Μυτιληνιός
Τον πρωτογνώρισα στην είσοδο της μονής Ιβήρων.
Πουλούσε κομποσκοίνια και θυμίαμα.Τον καλούσαν εκεί δύο φορές το χρόνο γιατί ήταν καλλιτέχνης στον στολισμό των κολύβων.
Αφού συζητήσαμε αρκετά,μου ζήτησε τα ονόματα της οικογενείας μου με το πρόσχημα ότι θα τα έδινε σε έναν ιερέα να τα μνημονεύει.
Την επόμενη φορά που τον συνάντησα στο ίδιο μέρος με φώναξε με το όνομα μου και με προσκάλεσε στην Νέα Σκήτη να τον επισκεφθώ όποτε θέλω.
Έμενε στο κελί του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου.
Πέρασαν χρόνια δίχως να τον ξαναπετύχω.
Κάποτε ανεβήκαμε στην Αγία Άννα με έναν φίλο,και οδοιπορώντας προς τον Άγιο Παύλο σκέφτηκα να περάσω να τον ιδώ.
Το κελί του, σαν την παράγκα του Καραγκιόζη.Έτοιμο να πέσει με τον πρώτο αέρα.Διώροφο, από κάτω μια αποθήκη με ξύλα.Η ξύλινη πόρτα ανοιχτή.

200. Ἀκηδία, δαιμονική λύπη-ἀντίσταση καί ὑπομονή (Β΄ μέρος), Εὐεργετινός (Γ΄ τόμος, Ὑπόθεσις ΙΓ΄), 26-6-2021, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

https://youtu.be/M7QWrGmXKJ4 Σύν Θεῷ σέ λίγο ζωντανή μετάδοση διαδικτυακῆς ὁμιλίας μέ θέμα: 200. Ἀκηδία, δαιμονική λύπη-ἀντίσταση καί ὑπομονή (Β΄ μέρος), Εὐεργετινός (Γ΄ τόμος, Ὑπόθεσις ΙΓ΄), 26-6-2021, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση: ὠμή προπαγάνδα πανσεξουαλισμοῦ ἑτοιμάζει τό Ὑπουργεῖο Παιδείας γιά τίς ἀθῶες παιδικές ψυχές, ἀπό τήν ἐπόμενη σχολική χρονιά!

Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση: Ωμή προπαγάνδα πανσεξουαλισμού ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας για τις αθώες παιδικές ψυχές, από την επόμενη σχολική χρονιά!

Ελευθέριος Ανδρώνης

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση:

Υπάρχει μια χώρα που η ανυπέρβλητη «δημοκρατία» της, δεν αντέχει τη διεξαγωγή ενός και μόνο συνεδρίου διάρκειας 2 ημερών, για τα θέματα της μητρότητας, της γονιμότητας και του δημογραφικού, και στον αντίποδα, με χαρακτηριστική ευκολία αποφασίζεται από το Υπουργείο Παιδείας μια οργανωμένη εκστρατεία πανσεξουαλιστικής προπαγάνδας σε όλες τις σχολικές βαθμίδες, από την επόμενη κιόλας χρονιά.


Καλωσορίσατε στην Ελλάδα.

Τη χώρα της ανεκτικότητας και της… προόδου. Τη χώρα που πρόθυμα φιλοξενεί διαφημιστικές καμπάνιες σε δρόμους και μέσα μαζικής μεταφοράς, από προτάσεις… εσωρούχων και ερωτικών βοηθημάτων, μέχρι και εκστρατείες βιγκανισμού, για τα «καημένα ψάρια που δεν έχουν φωνή για να ουρλιάξουν όταν τα ψαρεύει ο ψαράς»…

Όμως! Αν -ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΥΠΟΨΙΑ- διανοηθεί κάποιος φορέας να ξεκινήσει κάποια καμπάνια ενημέρωσης για την προστασία της ΖΩΗΣ του ΑΓΕΝΝΗΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, αυτοστιγμεί εκρήγνυται ένας Βεζούβιος αγανάκτησης, και ξεχύνονται ορδές εξοργισμένων «ορκ»:

Και «Δικαιωματιστών» με γουρλωμένα μάτια και αναμμένους πυρσούς.

Πολιτικών που γαβγίζουν στα κανάλια, κραδαίνοντας απειλητικά το «όπλο» του «εκσυγχρονισμού», ενώ στην πραγματικότητα έχουν βγει για ψηφοθηρικό σαφάρι.

Δημοσιογράφων που αναπηδούν στις καρέκλες τους απηυδισμένοι, και χαλαρώνουν τις γραβάτες τους, μη μπορώντας να αντέξουν το… όνειδος, του να αποκτήσουν δικαιώματα και τα αγέννητα παιδιά.

«Αστέρων» της υποκουλτούρας και «τηλεπερσόνων», που παρουσιάζουν τους εαυτούς τους ως ανώτατους πρέσβεις της προστασίας δικαιωμάτων (εκτός από αυτά του εμβρύου).

Κυριακή Α Ματθαίου. Ἑρμηνεία τῆς Ἀποστολικῆς περικοπῆς ἀπό τόν Ἱερό Χρυσόστομο

ΚΥΡΙΑΚΗ Α΄ΜΑΤΘΑΙΟΥ[: Εβρ. 11, 32-40 και 12,1-2]

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ

«Καὶ τί ἔτι λέγω; ἐπιλείψει γάρ με διηγούμενον ὁ χρόνος περὶ Γεδεών, Βαράκ τε καὶ Σαμψὼν καὶ Ἰεφθάε, Δαυΐδ τε καὶ Σαμουὴλ καὶ τῶν προφητῶν (:και τι ακόμη να λέω και να διηγούμαι; Πρέπει να σταματήσω, διότι δεν θα μου φτάσει ο χρόνος να διηγούμαι για τον Γεδεών και τον Βαράκ, τον Σαμψών και τον Ιεφθάε, για τον Δαβίδ και τον Σαμουήλ και τους προφήτες)»[Εβρ.11,32].

Κατηγορούν μερικοί τον Παύλο, γιατί αναφέρει σε αυτό το σημείο τον Βαράκ και τον Σαμψών και τον Ιεφθάε. Τι λες; Αυτός που ανέφερε την πόρνη Ραάβ, δεν θα αναφέρει αυτούς; Μη μου αναφέρεις την άλλη ζωή τους, παρά μόνο το αν πίστεψαν ή έλαμψαν ως προς την πίστη.

«τῶν προφητῶν, οἳ διὰ πίστεως κατηγωνίσαντο βασιλείας(:και τους προφήτες οι οποίοι, επειδή είχαν πίστη, καταπολέμησαν και υπέταξαν βασίλεια)». Βλέπεις ότι εδώ δεν παρουσιάζει τη λαμπρή ζωή τους· διότι δεν ήταν αυτό προηγουμένως το ζητούμενο· αλλά η εξέταση προηγουμένως ήταν για την πίστη. Διότι, πες μου, δεν τα κατόρθωσαν όλα με την πίστη; Πώς; «Με την πίστη», λέγει, «καταπολέμησαν βασίλεια οι όμοιοι με τον Γεδεών. Άσκησαν δικαιοσύνη». Ποιοι; Αυτοί οι ίδιοι οι παραπάνω. Τη φιλανθρωπία εδώ την ονόμασε ‘’δικαιοσύνη’’.

«ἐπέτυχον ἐπαγγελιῶν(:πέτυχαν την πραγματοποίηση των υποσχέσεων που τους έδωσε ο Θεός». Νομίζω ότι αυτό το λέγει για τον Δαβίδ. Και ποιες από αυτές τις υποσχέσεις πέτυχε; Αυτές που του είπε, ότι το σπέρμα του, ο Μεσσίας, θα καθίσει στον θρόνο του.

«ἔφραξαν στόματα λεόντων, ἔσβεσαν δύναμιν πυρός, ἔφυγον στόματα μαχαίρας(:έφραξαν στόματα λιονταριών, όπως ο Δανιήλ, έσβησαν την καταστρεπτική δύναμη της φωτιάς, διέφυγαν τον κίνδυνο της σφαγής». Πρόσεχε πως ήταν μέσα στον ίδιο τον θάνατο, ο Δανιήλ περικυκλωμένος από τα λιοντάρια, οι τρεις παίδες μέσα στο καμίνι του πυρός, ο Αβραάμ, ο Ισαάκ, ο Ιακώβ, περιβαλλόμενοι από διάφορους πειρασμούς, και όμως δεν απογοητεύτηκαν. Πράγματι αυτό είναι πίστη· όταν τα γεγονότα εκπληρώνονται αντίθετα από ό,τι προσδοκούμε, τότε πρέπει να πιστεύουμε ότι τίποτε το αντίθετο δεν έγινε, αλλά όλα ήταν επακόλουθα. «Διέφυγαν τον κίνδυνο της σφαγής». Αυτό νομίζω πάλι ότι το λέγει για τους τρεις Παίδες.

Τό κομποσχοίνι εἶναι τό σχοινί τό ὁποῖο τραβᾶμε μία-δύο-πέντε-δέκα φορές καί ξεπαγώνουν τά πνευματικά λάδια καί παίρνει μπρός ἡ πνευματική μηχανή ...

Γέροντα, τί σημαίνουν οι τριάντα τρείς, οι πενήντα, οι εκατό και οι τριακόσιοι κόμποι που έχουν τα κομποσχοίνια;
Μόνον ο αριθμός τριάντα τρία είναι συμβολικός· συμβολίζει τα τριάντα τρία χρόνια που έζησε ο Χριστός επάνω στην γή. Οι άλλοι αριθμοί απλώς μας βοηθούν να μετράμε τις μετάνοιες που κάνουμε ή πόσες φορές θα πούμε την ευχή.“Κύριε Ιησού Χριστέ Ελέησόν με”
Μερικές μηχανές έχουν ένα σχοινί με μια χειρολαβή στην άκρη καί, όταν θέλης να τις βάλης μπρός, τραβάς μερικές φορές το σχοινί με δύναμη, μέχρι να ξεπαγώσουν τα παγωμένα λάδια.

Τό Ὑπερῶο τῆς Σιών.Ἐδῶ ἔγινε, ἡ Ἐπιφοίτηση τοῦ Ἁγίου Πνεύματος καί ἡ ἵδρυση τῆς πρώτης χριστιανικῆς Ἐκκλησίας

Το Υπερώο της Σιών
Εδώ έγινε, η Επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος και η ίδρυση της πρώτης χριστιανικής Εκκλησίας (Πραξ. 2.) καθώς και η εκλογή του Ματθία και η Α΄ Αποστολική Σύνοδος.
Είχαν προηγηθεί, στον ίδιο ιερό χώρο, ο Μυστικός Δείπνος και το Μυστήριο της Θ. Ευχαριστίας, η πρώτη εμφάνιση του Κυρίου μετά την Ανάσταση στους Μαθητές Του, η ψηλάφηση του Αποστόλου Θωμά.


Σύμφωνα με την παράδοση ήταν κατοικία της Μυροφόρου Μαρίας μητέρας του αποστόλου Μάρκου. Τον 4ο αιώνα η Αγία Ελένη το είχε συμπεριλάβει εντός μιας τεράστιας εκκλησίας που ονομαζόταν η Μεγάλη Εκκλησία της Σιών.

ΜΕΣΟΝΥΚΤΙΚΟΝ-ΟΡΘΡΟΣ-ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 26-6-2021

https://youtu.be/PyFJHLmWciM
Συν Θεω ζωντανή μετάδοση τώρα: ΜΕΣΟΝΥΚΤΙΚΟΝ-ΟΡΘΡΟΣ-ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 26-6-2021

Ὅλα τά καλά πού κάνει ὁ άνθρωπος δέν τά κάνει ὁ ἴδιος, ἀλλά μέσα του ἐνεργεῖ ἡ Ἁγία Τριάδα

Όλα τα καλά που κάνει ο άνθρωπος δεν τα κάνει ο ίδιος, αλλά μέσα του ενεργεί η Αγία Τριάδα. Ο σεμνός άνθρωπος δεν τα αποδίδει στον εαυτό του, αλλά όλα αυτά τα καλά έργα αποτελούν σύνηθες πράγμα γι’ αυτόν. Πλην τούτου, τα κάνει κρυφά γιατί δεν ψάχνει την δόξα ανάμεσα στους ανθρώπους, αλλά ψάχνει την Δόξα του Θεού όπως λέει η Αγία Γραφή: ''μή γνώτω ἡ ἀριστερά σου τί ποιεῖ ἡ δεξιά σου''.

Στάρετς Αλύπιος Βόρονοβ της Μονής των Σπηλαίων του Πσκώφ (1914-1975)
πηγή

https://proskynitis.blogspot.com/2021/06/blog-post_928.html?m=0

26 Ἰουνίου. Σάββατον. «Ἀπόδοσις τῆς ἑορτῆς τῆς Πεντηκοστῆς». Δαυὶδ ὁσίου τοῦ ἐν Θεσσαλονίκῃ (+540). Ἰωάννου ἐπισκόπου Γοτθίας. Ἁγιογραφικό ἀνάγνωσμα.

Ἀποστολικό ἀνάγνωσμα. Ἡμέρας. Σαβ. α´ ἑβδ. ἐπιστ. (Ῥωμ. α´ 7-13).

Ρωμ. 1,7            πᾶσι τοῖς οὖσι ἐν Ῥώμῃ ἀγαπητοῖς Θεοῦ, κλητοῖς ἁγίοις· χάρις ὑμῖν καὶ εἰρήνη ἀπὸ Θεοῦ πατρὸς ἡμῶν καὶ Κυρίου Ἰησοῦ Χριστοῦ.

Ρωμ. 1,7                    Απευθύνομαι με την επιστολήν μου αυτήν εις όλους τους πιστούς, που ευρίσκεσθε εις την Ρωμην και οι οποίοι είσθε ιδαιαιτέρως αγαπητοί στον Θεόν και προσκεκλημένοι να γίνετε άγιοι, και εύχομαι να είναι μαζή σας πάντοτε η χάρις και η ειρήνη από τον Θεόν πατέρα μας και από τον Κυριον Ιησούν Χριστόν.