Σελίδες

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

Ἀγάπη καί συγχώρηση, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτη

  Ἀγάπη καί συγχώρηση, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου (Με μετάφραση στά Ρουμανικά), 18-10-2021 Pr Sava Aghioritul - Dragoste si Iertare

⁨Ανδριάνα Μακρα Μετάφραση Ρουμανικα

Ἱ.Μ. Ἁγίας Τριάδος Ἐδέσσης http://hristospanagia3.blogspot.com, http://hristospanagia.gr καί τό νέο ἱστολόγιο http://agiapsychanalysi.blogspot.com Κάνετε ἐγγραφή στό κανάλι μας "Κύριος Ἰησοῦς Χριστός Kyrios Ihsous Hristos" τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://www.youtube.com/channel/UCEtO...

ΟΡΘΡΟΣ- ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

https://youtu.be/HRVvAAQfKVY
Συν Θεω ζωντανή μετάδοση τώρα ΟΡΘΡΟΣ- ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Οἱ Ψυχικές ἀσθένειες κατά τόν Ἅγιο Πορφύριο, Πῶς θεραπεύουν οἱ Ἅγιοι. Ἀρχ. Σάββα Ἁγιορείτου

Οι Ψυχικές ασθένειες κατά τον Άγ. Πορφύριο, Πώς θεραπεύουν οι Άγιοι Αρχ. Σάββα Αγιορειτου 18-10-2021

Οἱ Ἅγιες Εἰκόνες εἶναι ἕνα παράθυρο στὸν οὐρανὸ» , Ἀρχιμανδρίτου Σάββα Ἁγιορείτου (Ἀπόσπασμα)

 Οἱ Ἅγιες Εἰκόνες εἶναι ἕνα παράθυρο στὸν οὐρανὸ» , Ἀρχιμανδρίτου Σάββα Ἁγιορείτου (Ἀπόσπασμα)

Τίποτε δέν εἶναι δύσκολο γι’ αὐτόν πού πιστεύει στόν Θεό, ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ,Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

 Τίποτε δέν εἶναι δύσκολο γι’ αὐτόν πού πιστεύει στόν Θεό, ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ-ΠΑΡΑΙΝΕΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΗΘΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΧΡΗΣΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ, Φιλοκαλία τόμος Α΄, 16-10-2021, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

π. Ἀθανάσιος Μυτιληναῖος : Ἀπαγορεύεται Θεία Λειτουργία χωρίς πιστούς.

  Αποτέλεσμα εικόνας για π. Αθανάσιος Μυτιληναίος

Απόσπασμα ομιλίας του Μακαριστού Γέροντος (1927 – 2006) πατρός Αθανασίου Μυτιληναίου.Τῆς Πεντηκοστῆς - Εἰς τήν Θείαν Λειτουργίαν

(youtube.com)


https://aktines.blogspot.com/2021/10/blog-post_14.html#more

Ἀγάπη καί συγχώρηση, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου (Μετάφραση στά Ρουμανικά)

https://youtu.be/luVQ92UEy9o
Σύν Θεῷ ζωντανή μετάδοση Διαδικτυακῆς ὁμιλίας-συζήτησης ἀπόψε 18-10-2021 στίς 19.30 μέ θέμα: Ἀγάπη καί συγχώρηση, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου (Μετάφραση στά Ρουμανικά Ανδριάνα Μακρα), Pr Sava Aghioritul - Dragoste si Iertare, 19:30

Μακαρισμοί Ὁσίου Συμεών Νέου Θεολόγου


ΜΑΚΑΡΙΣΜΟΙ ΟΣΙΟΥ ΣΥΜΕΩΝ ΝΕΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ

ΜΑΚΑΡΙΟΙ, όσοι υποδέχτηκαν τον Χριστό, το Φώς που ήρθε στο σκοτάδι τους, γιατὶ αυτοὶ έγιναν παιδιά του Φωτός και της Μέρας.
*
ΜΑΚΑΡΙΟΙ, όσοι γεύονται τον Άρρητο με το στόμα του νου τους κάθε στιγμή, γιατί αυτοὶ βρίσκονται στα Μέρα, εκεί θα βαδίσουν με Ομορφιά, ὁ βίος τους δεν θα χάσει ποτὲ τη Χαρά.
*
ΜΑΚΑΡΙΟΙ, ὅσοι ζοῦν στὸ Φώς τοῦ Χριστοῦ ἀδιάκοπα, γιατὶ αὐτοὶ τώρα καὶ στοὺς αἰῶνες χωρὶς τέλος θὰ εἶναι ἀδελφοὶ καὶ συγκληρονόμοι Του.
*
ΜΑΚΑΡΙΟΙ, ὅσοι ἄναψαν τὸ Φῶς στὴν καρδιά τους καὶ τὸ κράτησαν ἄσβηστο, χαρούμενοι αὐτοὶ στὴν ἔξοδο τοῦ βίου, τὸν Νυμφίο θὰ συναντήσουν, μαζί Του θὰ μποῦν στὸν Νυμφῶνα κρατώντας Λαμπάδες.
*
ΜΑΚΑΡΙΟΙ, ὅσοι γιὰ τίποτε ἀπ’ αὐτὰ δὲν διστάζουν ἢ δὲν νομίζουν πὼς εἶναι λάθος, γιατὶ αὐτοί, κι ἂν τίποτε ἀπ’ αὐτὰ δὲν ἔχουν, ποὺ δὲν τὸ εὔχομαι, εἶναι ὅμως βέβαιο, θὰ τρέξουν ὁπωσδήποτε νὰ τὸ ἀποκτήσουν.

Ἐμπειρίες τῆς Χάριτος ~ Γέροντoς Ἰωσήφ Ἡσυχαστή.


Εμπειρίες της Χάριτος ~ Γέροντoς Ιωσήφ Ησυχαστή.

Όταν, καμμιά φορά, τον ρωτούσαμε από περιέργεια για τον νόμο της επιρροής, πως ενεργεί αυτό το μυστήριο της επαφής, ώστε να επικοινωνή μια ψυχή με άλλο πρόσωπο μακρινό, απέφευγε να μας εξηγήση κατ' ευθείαν εξ αιτίας της περιέργειάς μας.
Σε άλλη όμως ώρα, όταν προέκυπτε το ίδιο θέμα για περίπτωσι προσωπικού μας στηριγμού, μας ερμήνευε κατά τα μέτρα της μικρότητάς μας να καταλάβωμε αυτό το πράγμα...
Μαζί μας ήταν ο παραδελφός μας Αθανάσιος, κατά σάρκα αδελφός του Γέροντα, ο οποίος περισσότερο άπ' όλους μας γύριζε εδώ κι εκεί για εργασίες και ευθύνες της συνοδείας...
Για ν' αποφεύγη τις επαφές και συναντήσεις με πολλούς ανθρώπους, αλλά και το καύμα της ημέρας, αφού πάντοτε σχεδόν αχθοφορούσε, βάδιζε είτε πολύ πρωί είτε -το συνηθέστερο- τα απογεύματα, οπότε δεν είχε μπροστά του πολύ χρόνο και περπατούσε νύχτα. Αυτό, ιδίως τα καλοκαίρια, γινόταν σχεδόν πάντοτε.
Εγώ θαύμαζα, όταν ο Γέροντας, μια φορά, τον περίμενε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς την ώρα που ήρθε, τι μετέφερε και όλη γενικά την κατάστασί του.
Σε άλλην ευκαιρία έδειχνα ιδιαίτερα την επιμονή μου να μάθω τον τρόπο της πληροφορίας του, και μου είπε τα εξής...
Ήταν καλύτερα να σου ευχηθώ να το αισθανθής μάλλον, παρά να μάθης το πως γίνεται σαν ψιλή γνώσιν όμως, αφού επιμένεις, άκουσε. Καθόμουν εδώ στο παράθυρό μου γονατιστός στα κουρέλια μου και έλεγα την ευχή.
Σε μια στιγμή, όπως κρατούσα τον νου μου στην ενέργεια της ευχής - που η θεία χάρις ενεργεί με τον θείο φωτισμό της - αυξήθηκε περισσότερο το φως και ο νους μου άρχισε να πλατύνεται και να περισσεύη τόσο...

Που όλα μου έγιναν φωτεινά πλέον...

Κυριακή Δ Λουκᾶ καί τῶν Πατέρων τῆς Ζ Οἰκουμενικῆς συνόδου:«Ὁ σπορέας καί οἱ σπορεῖς».π. Ἀθανάσιος Μυτιληναῖος

ΚΥΡΙΑΚΗ Δ΄ΛΟΥΚΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ Ζ΄ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

[:Λουκά 8,5-15]

Απομαγνητοφωνημένη ομιλία μακαριστού γέροντος Αθανασίου Μυτιληναίου

σχετικά με την ευαγγελική περικοπή της Κυριακής Δ΄ Λουκά με θέμα:

«Ο ΣΠΟΡΕΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΟΡΕΙΣ»

[εκφωνήθηκε στην Ιερά Μονή Κομνηνείου Λαρίσης στις 12-10-1997]

(Β 363)

Ερχόμεθα και πάλι, αγαπητοί μου, στη θαυμασία παραβολή του Σπορέως, όπως την ακούσαμε στη σημερινή ευαγγελική περικοπή του Λουκά. Εδώ ο Κύριος, με τέσσερις εικόνες, δείχνει τέσσερις κατηγορίες ακροατών. Όλοι οι άνθρωποι δεν ακούν εξίσου τα ευαγγελικά μηνύματα. Ο καθένας διαθέτει τη δική του προαίρεση ή τη δική του καλλιέργεια ψυχής. Άλλος είναι προσεκτικός ακροατής, άλλος επιπόλαιος, άλλος πορωμένος, άλλος βρίσκει ανεπαρκή αυτά που ακούει και επιδιώκει αναζήτηση έξω του ευαγγελικού χώρου, άλλος κάτι άλλο κ.ο.κ. Πάντως, βασικά στοιχεία της παραβολής είναι:

Πρώτον, ότι «ἐξῆλθεν ὁ σπείρων τοῦ σπεῖραι τὸν σπόρον αὐτοῦ». Ἐξῆλθεν ο Θεός. Ἐξῆλθεν. Πώς εξήλθε; Από πού εξήλθε; Και πού πήγε; Είναι ο Θεός Λόγος, ο Οποίος εξέρχεται εις τον κόσμον με την Ενανθρώπησή Του. Δεύτερον. Ο σκοπός της Ενανθρωπήσεως του Θεού Λόγου που εξέρχεται, είναι να σπείρει τον σπόρον της αληθείας. Και η αλήθεια είναι ότι ο Θεός είναι Τριαδικός. Η πρώτη αλήθεια. Εκ της οποίας εξαρτώνται όλες οι άλλες αλήθειες. Και ο δεύτερος λόγος, ότι ο Θεός Λόγος ενηνθρώπησε. Το δεύτερον πρόσωπον της Αγίας Τριάδος ενηνθρώπησε. Αυτές οι δύο μεγάλες αλήθειες, που καθορίζουν αυτό που λέμε: «Χριστιανισμός».

Ποιός φταίει ἄν τά παιδιά δέν πῆραν σωστή ἀγωγή; (Ἐπίσκ. Εἰρηναῖος, Αἰκατερίνμπουργκ καί Ἴρμπιτσκ)

Αν τα παιδιά δεν έχουν ανατραφεί σωστά, το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης ανήκει στους γονείς.

Βέβαια, λίγοι γονείς θα το παραδεχθούν. Οι περισσότεροι πιστεύουν – και καμαρώνουν γι’ αυτό – ότι εκπληρώνουν ευσυνείδητα τα καθήκοντά τους. Ποιος όμως φταίει, αν τα παιδιά σας δεν πήραν την αγωγή που θα έπρεπε;

Θ’ αρχίσετε ίσως να διαμαρτύρεστε, ότι φταίει ο Θεός! Αλλά ο Θεός οικονόμησε τα πάντα έτσι, ώστε να γίνει προσιτή η καλή αγωγή των παιδιών σας. Από την αρχή ευλόγησε την ένωση του άνδρα και της γυναίκας, και όρισε αδιάρρηκτο το σύνδεσμο του γάμου, για να μπορούν ενωμένοι οι δύο σύζυγοι, με κοινή την αγάπη τους στα παιδιά, να τα οδηγήσουν προς το καλό! Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός ύψωσε το γάμο σε μυστήριο, παρέχοντας στους γονείς τη θεία χάρη, που είναι απαραίτητη για να εκπληρώσουν το καθήκον της σωστής αγωγής.

Ο Θεός έδωσε στο ίδιο το παιδάκι φύλακα-άγγελο. Με το μυστήριο του βαπτίσματος ξέπλυνε την ψυχή του από το προπατορικό αμάρτημα, και με το μυστήριο του χρίσματος το εφοδίασε με τα ιδιαίτερα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος έτσι ώστε, με τη συμπαράσταση και μόνο των γονιών, κάθε σπόρος καλός να μπορεί να δώσει «καρπόν πολύν». Με το μυστήριο, τέλος, της θείας κοινωνίας, το παιδάκι ενώνεται μυστικά με τον ίδιο τον Κύριο, ενισχύεται στην πνευματική του ζωή και παίρνει εγγύηση της αιώνιας ζωής.

Τι περισσότερο λοιπόν θα μπορούσε να κάνει ο Θεός για να ελαφρώσει την προσπάθειά σας; Όχι, δεν φταίει ο Θεός, αν δεν ασκείται η σωστή αγωγή, αν τα παιδιά σας δεν είναι καλά!

***

Μήπως άραγε φταίνε οι δάσκαλοι; Σ’ αυτό θ’ απαντήσω με τα λόγια του Ρωμαίου συγγραφέα Κουϊντιλιανού (1ος αί. μ.Χ.): «Τα παιδιά δεν αποκτούν κακές συνήθειες από το σχολείο, αλλά τις φέρνουν μαζί τους στο σχολείο».

Συνήθως το κακό προέρχεται από τους γονείς, που δίνουν στα παιδιά το κακό παράδειγμα. Τα παιδιά από μικρά ακούνε και βλέπουν στο σπίτι πράγματα, που για πολύ καιρό δεν θα ‘πρεπε να ξέρουν. Έτσι, από νωρίς συνηθίζουν σε πολλές αμαρτωλές καταστάσεις και γεμίζουν ελαττώματα, πριν ακόμα μάθουν τι είναι ένα ελάττωμα.

Ἐπιλεκτική εὐαισθησία (τῶν εἰδικῶν) γιά τίς παρελάσεις!

«Ὄχι» λένε σέ στρατιωτικές καί μαθητικές, ἀλλά κουβέντα γιά «Ἀμάλ» καί Athens Pride
Ὡς... δύο ταχυτήτων ἐξακολουθοῦν νά ἀντιλαμβάνονται τά μέτρα γιά τήν ἀποτροπή ἐξάπλωσης τοῦ κορωνοϊοῦ ὁρισμένοι εἰδικοί -ἐκ τῶν ὁποίων κάποιοι ἀποτελοῦν τή «φωνή» τῆς ἑλληνικῆς κυβέρνησης-, ἀφοῦ εἰσηγοῦνται νά μήν πραγματοποιηθοῦν οὔτε φέτος μαθητικές καί στρατιωτικές παρελάσεις γιά τήν ἐπέτειο τῆς 28ης Ὀκτωβρίου, ἐνῶ σέ ἀντίστοιχες περιπτώσεις στό...πρόσφατο παρελθόν δέν εἶχαν δείξει τήν ἴδια εὐαισθησία!
Γιά παράδειγμα, κανείς δέν θυμᾶται νά ὑπῆρξαν ἀντιδράσεις ἤ ἀπαγορεύσεις ὅταν ἡ τεραστίων διαστάσεων κούκλα πού ἀναπαριστᾶ τή μικρή Ἀμάλ, προσφυγοπούλα ἀπό τή Συρία, περιφερόταν ἀνά τήν Ἑλλάδα χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, ἐνῶ κανείς δέν βγῆκε νά μιλήσει δημόσια γιά τούς κινδύνους πού ἐλλόχευαν ἀπό τήν πραγματοποίηση τῆς Πορείας Ὑπερηφάνειας στό πλαίσιο τοῦ φετινοῦ Athens Pride.
Ἀντιθέτως, οἱ εἰδικοί ἐμφανίζονται ἐπιφυλακτικοί ὡς πρός τίς παρελάσεις, τή στιγμή μάλιστα πού σέ αὐτή τήν περίπτωση ἡ κατάσταση εἶναι πολύ πιό ἐλεγχόμενη, ἀφοῦ ὅσοι συμμετέχουν σέ αὐτές, εἴτε μαθητές εἴτε στρατιωτικοί, θά μποροῦσαν νά ὑποβληθοῦν στά ἀπαραίτητα τέστ διάγνωσης τοῦ κορωνοϊοῦ.

Αὐτός ποὺ σὲ ἐπαινεῖ, δὲν διαφέρει διόλου ἀπὸ ἐκεῖνον ποὺ σὲ καταριέται. Ἅγιος Ἰωάννης ὁ Καρπάθιος»


Ἀπόσπασμα

«Νά εὐχαριστεῖσαι», λέει ὁ Ἅγιος Ἰωάννης ὁ Καρπάθιος, «περισσότερο ἀπὸ ἐκεῖνον ποὺ σὲ περιγελᾶ, παρὰ ἀπὸ ἐκεῖνον ποὺ σὲ ἐπαινεῖ, γιατὶ αὐτὸς ποὺ σὲ ἐπαινεῖ μὲ τὸ παραπάνω, δὲν διαφέρει διόλου ἀπὸ ἐκεῖνον ποὺ σὲ καταριέται».
Πόσο, ἔτσι, βαθιὰ καὶ δυνατὰ εἶναι αὐτὰ τὰ λόγια! Αὐτὸς ποὺ σὲ ἐπαινεῖ, λέει, σὲ καταριέται!

Οἱ γονεῖς μας

Δεν θα έχεις ποτέ κανέναν πιο κοντά από τους γονείς σου. Και η καρδιά κανενός δεν θα σας πληγώσει όσο η καρδιά των γονιών σας. Ο πατέρας και η μητέρα είναι οι μόνοι που νοιάζονται περισσότερο στον κόσμο, οι μόνοι που σας αγαπούν πραγματικά.

18 Ὀκτωβρίου. ♰ Λουκᾶ τοῦ ἀποστόλου καὶ εὐαγγελιστοῦ. Ἁγιογραφικό ἀνάγνωσμα.

Ἀποστολικό ἀνάγνωσμα. Τοῦ εὐαγγελιστοῦ, 18 Ὀκτ. (Κλσ. δ΄ 5-11, 14-18).

Κολ. 4,5             Ἐν σοφίᾳ περιπατεῖτε πρὸς τοὺς ἔξω, τὸν καιρὸν ἐξαγοραζόμενοι.

Κολ. 4,5                     Να συμπεριφέρεσθε με σύνεσιν και φρόνησιν προς τους ανθρώπους που ευρίσκονται έξω από την Εκκλησίαν του Χριστού, εκμεταλλευόμενοι κάθε ευκαιρίαν, δια να πράττετε το αγαθόν, κερδίζοντες έτσι τον καιρόν σας.