Σελίδες

Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

Ἡ διατήρηση τοῦ φωτισμοῦ τοῦ νοῦ μας ἀπό τό Ἅγιο Πνεῦμα Β' ,Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

 ΚΗΡΥΓΜΑ_Ἡ διατήρηση τοῦ φωτισμοῦ τοῦ νοῦ μας ἀπό τό Ἅγιο Πνεῦμα Β'- Μέ τήν ἀποβολή τῶν κοσμικῶν ἀντιλήψεων, τά καλά ἐργα καί τίς ἐλεημοσύνες, Ἁγ. Νικοδήμου-Πνευματικά γυμνάσματα , Μελέτη 33η- Στήν Πεντηκοστή ὀπου τό Ἅγιο Πνεῦμα μετέβαλε τό νοῦ, τήν καρδιά καί τή γλῶσσα τῶν Ἀποστόλων, 5-6-2023, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

Ἡ μεταβολή τοῦ νοός τῶν Ἁγίων Ἀποστόλων ἀπό τό Ἅγιο Πνεῦμα Α', Ἀρχιμ. Σάββα ἁγιορείτου

 ΚΗΡΥΓΜΑ_Ἡ μεταβολή τοῦ νοός τῶν Ἁγίων Ἀποστόλων ἀπό τό Ἅγιο Πνεῦμα Α'- Ἡ ἀποβολή τῶν κοσμικῶν ἀντιλήψεων, Ἁγ. Νικοδήμου-Πνευματικά γυμνάσματα, Μελέτη 33η- Στήν Πεντηκοστή ὅπου τό Ἅγιο Πνεῦμα μετέβαλε το νοῦ, τήν καρδιά  καί τή γλῶσσα τῶν Ἀποστόλων, 5-6-2023, Ἀρχιμ. Σάββα ἁγιορείτου

Γιά κάθε καλό πράγμα ὁ διάβολος ἔχει φτιάξει ἕνα ψεύτικο ἀντίγραφο


Κρατήστε την ορθόδοξη πίστη μας, τόσο στους κανόνες της όσο και στα δόγματά της, με αγιότητα και σταθερότητα. Μην προσαρμόζετε την πίστη σας στη ζωή σας, αλλά τη ζωή σας στην πίστη σας. Αντλήστε όλη την ευτυχία σας από την αληθινή ορθόδοξη πίστη. Τότε θα είστε αληθινά τέκνα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, και ο Κύριος θα σας γεμίσει εδώ σε αυτόν τον κόσμο με τις ανείπωτες Χάρες Του.

***

Κάποιοι μπορεί να πουν: "Γιατί πρέπει να διατηρούμε την πίστη στον Χριστό και να προσπαθούμε να αποκτήσουμε τις άλλες χριστιανικές αρετές; Δεν αρκεί μόνο η αγάπη για να είμαστε άξιοι της αιώνιας σωτηρίας;" Τέτοιες ερωτήσεις προκύπτουν μόνο από εκείνους που δεν έχουν ιδέα από χριστιανική πνευματική ζωή. Είναι δυνατόν να ανέβει κανείς ένα βουνό χωρίς να διασχίσει την ανηφόρα του βουνού; Σίγουρα όχι. Με τον ίδιο τρόπο είναι αδύνατο χωρίς το θεμέλιο όλων των χριστιανικών αρετών, δηλαδή χωρίς ειλικρινή πίστη στον Χριστό, να φτάσει κανείς στην κορυφή που βρίσκεται η αγάπη.

***

Ας θυμηθούμε, αγαπημένα μου παιδιά εν Χριστώ, ότι χωρίς πίστη είναι αδύνατο να πραγματοποιήσουμε το θέλημα τον Θεό (Εβραίους 11:6), ότι χωρίς την ορθόδοξη πίστη δεν υπάρχει η Χάρις του Θεού, ούτε αληθινή αγάπη για τον πλησίον, αλλά μόνο καταστροφικός εγωισμός ή μόνο κενά λόγια για την αγάπη, όπως μεταξύ των αιρετικών και των σεχταριστών. Ας καταβάλουμε λοιπόν προσπάθεια να κρατήσουμε την ορθόδοξη πίστη Αγία και σταθερή και μαζί με αυτήν να έχουμε πάντα την Χάρη του Θεού, την αληθινή αγάπη για τον πλησίον.

Ἅγιος Ἰωάννης ὁ Ρῶσος, Οἱ Γάλλοι γιατροί λένε: «ἔκτακτο ἐπιστημονικό γεγονός»!

Μια μητέρα ελληνίδα, έφερε στον κόσμο ένα παιδάκι με μια τρομερή αρρώστια που θα πρέπει να ονομάζεται «ακρομεγαλία». Μεγαλώνουν οι σάρκες χωρίς να μεγαλώνουν τα οστά.
Η επιστήμη λέει πως λίγα χρόνια ζει ο άνθρωπος μ’ αυτή την τρομερή πάθηση και είναι σαν μια άμορφη μάζα.
Η μητέρα αγωνίστηκε εδώ στην Ελλάδα και της υπέδειξαν να πάει στο Παρίσι, σ’ ένα Ινστιτούτο υγείας του παιδιού για να γίνει σχετική έρευνα. Εκεί της είπαν οι γάλλοι γιατροί πως είναι στις τελευταίες του μέρες το παιδάκι της και ότι πρόκειται να πεθάνει και μάλιστα πως ο θάνατος συμβαίνει με πολύ υψηλό πυρετό.
Και πραγματικά, τις μέρες εκείνες παρουσιάστηκε ο υψηλός αυτός πυρετός γύρω στα 41, χωρίς να πέφτει με τίποτα.

Η μάνα μόλις το βλέπει έτσι, αρπάζει στην αγκαλιά της το παιδάκι, βγαίνει από το νοσοκομείο και πηγαίνει σ’ ένα μοναστήρι, ορθόδοξο ρωσικό. Πηγαίνει κατ’ ευθείαν στην εικόνα της Παναγίας και με κλάματα αρχίζει να της λέει:
«Εσύ μάνα, μάνα του Κυρίου, που γνωρίζεις από πόνο, σε ικετεύω ή να γίνει καλά το παιδί μου ή ας το αναπαύσεις εσύ».

Κάποιος Ρώσος που ήξερε λίγα ελληνικά, ακούει τα παρακάλια της.

Την πλησιάζει, βλέπει το παιδάκι της σ’ αυτή την τρομερή κατάσταση και της λέει:

Ἰωάννης Λίτινας: Ὁ Ἐσταυρωμένος στό Ἱερό Βῆμα (β)

μελέτημα περί τῆς ἐπιχειρούμενης ἀποβολῆς Του

Τὸ πρῶτο μέρος ΕΔΩ

Γράφει ὁ Ἰωάννης Λίτινας


Πρὶν συνεχίσουμε στὸ δεύτερο μέρος τοῦ μελετήματος, χρήσιμο εἶναι νὰ παρουσιαστεῖ ἕνα διάγραμμα τῶν ἐπιμέρους τμημάτων του:

1. Προλεγόμενα. Ἡ σημασία τοῦ Ἐσταυρωμένου Κυρίου στὴν πνευματικὴ ζωὴ τοῦ Ὀρθοδόξου πιστοῦ.


2. Παλαιόθεν ἡ ὕπαρξη Σταυροῦ στὸ Ἱερό Βῆμα. Ὅπου ὁ ὁ Σταυρός, ἐκεῖ καὶ ὁ Ἐσταυρωμένος.

3. Θέα καὶ προσκύνηση τοῦ Ἐσταυρωμένου καὶ τῆς θυσίας Του στὰ μυστήρια καὶ στὴν πνευματικὴ ζωή. Οἱ θεωθέντες ἅγιοι δὲν ἐπισημαίνουν καμμία βλάβη ἀπὸ τὴν ὕπαρξή Του ὄπισθεν τῆς Ἁγίας Τραπέζης.

4. Ἡ Ὑμνολογία τῆς Ἐκκλησίας ἐξαίρει τὴν θέα τοῦ Ἐσταυρωμένου.

5. Σταύρωση καὶ Ἀνάσταση εἶναι ἄρρηκτα ἑνωμένες καὶ ὅλη ἡ θεία Οἰκονομία περιγράφεται στὴ Θεία Εὐχαριστία. Ἡ Βασιλεία τοῦ μέλλοντος αἰῶνος εἶναι ἡ Βασιλεία τοῦ Ἐσταυρωμένου καὶ Ἀναστημένου Χριστοῦ.

6. Ἡ Ἁγία τράπεζα ὡς τάφος. Ἀπόλυτα σύμφωνη ἡ παρουσία τοῦ Ἐσταυρωμένου ἐγγὺς αὐτῆς.

7. Ἱεροκανονικὸς ἔλεγχος τῆς ἀποβολῆς τοῡ Ἐσταυρωμένου.

8. Ἀρχαῖες ἐγκαταλελειμμένες πρακτικὲς. Κριτήρια ἀναγκαιότητας ἐπιστροφῆς σ’ αὐτὲς.

9. Ἐπιλεγόμενα.

2. Παλαιόθεν ἡ ὕπαρξη Σταυροῦ στὸ Ἱερό Βῆμα. Ὅπου ὁ Σταυρός, ἐκεῖ καὶ ὁ Ἐσταυρωμένος.

Μνησικακία, φθόνος, ὑποκρισία (Γέροντας Εὐστράτιος Γκολοβάνσκι)


Η μνησικακία είναι ένα ολέθριο πάθος – δηλητήριο της ψυχής και σαράκι του νου, διαρκή αμαρτία και άυπνη παρανομία το ονομάζει ο όσιος Ιωάννης της Κλίμακος. Το πάθος αυτό συντηρεί στη μνήμη μας το κακό που μας έκανε, πραγματικά ή φανταστικά, κάποιος συνάνθρωπός μας και μας παρακινεί σε εκδίκηση. Ο μνησίκακος, όπως επισημαίνει ο Σολομών, οδηγείται στον πνευματικό θάνατο, γιατί είναι παραβάτης του θείου νόμου, του νόμου της αγάπης (Παροιμ. 12:28· 21:24).
Η μνησικακία, λένε οι πατέρες, γεννιέται από την οργή, κι αυτή πάλι από τον εγωισμό και το μίσος. Γι’ αυτό, όποιος αποκτάει ταπείνωση και αγάπη, απαλλάσσεται από την οργή· και όποιος απαλλάσσεται από την οργή, θανατώνει τη μνησικακία. Και πρέπει όλοι να τη θανατώσουμε, αν ζει μέσα μας, αλλιώς δεν θα βρούμε έλεος από τον Θεό. Γιατί λέει ο σοφός Σειράχ:

«Αυτός που εκδικείται, θα δοκιμάσει την εκδίκηση του Κυρίου, που θα του καταλογίσει αυστηρά τις αμαρτίες του. Συγχώρησε τον πλησίον σου για ό,τι κακό σου έκανε, και τότε, όταν προσευχηθείς, οι αμαρτίες σου θα συγχωρηθούν.

» Άνθρωπος κρατάει οργή εναντίον ανθρώπου, και ζητάει από τον Κύριο συγχώρηση; Για έναν όμοιό του άνθρωπο δεν έχει έλεος, και ζητάει από τον Θεό έλεος για τις δικές του αμαρτίες; Αυτός, μολονότι άνθρωπος, μνησικακεί· ποιος θα του συγχωρήσει τις δικές του αμαρτίες;

» Συλλογίσου τα στερνά σου και πάψε να νιώθεις έχθρα. Σκέψου τη φθορά και το θάνατο και τήρησε τις εντολές. Αν θυμάσαι τις εντολές, δεν θα κρατάς κακία εναντίον του συνανθρώπου σου» (Σοφ. Σειρ. 28:1-7).

Ἡ βλάβη πού προκαλοῦν οἱ μάσκες

Συνεχίζουν να πληθαίνουν τα στοιχεία ότι η υποχρεωτικότητα της μάσκας ήταν ίσως η χειρότερη παρέμβαση για τη δημόσια υγεία στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία. Εκτός από το συμπέρασμα ότι η χρήση μάσκας «πιθανώς πετυχαίνει μικρή ή καθόλου διαφορά» στην πρόληψη της εξάπλωσης ιών, μια πρόσφατη ανασκόπηση από το Cochrane τόνισε επίσης ότι «θα πρέπει να δοθεί περισσότερη προσοχή στην περιγραφή και την ποσοτικοποίηση των βλαβών» που μπορεί να προκύψουν από τη χρήση μάσκας. Μια νέα μελέτη από τη Γερμανία κάνει ακριβώς αυτό και αναφέρει ότι το επιπλέον διοξείδιο του άνθρακα που εισπνέουν όσοι φορούν μάσκες μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία τους – και στην περίπτωση των εγκύων, στα αγέννητα παιδιά τους.

Όσοι φορούν μάσκα εισπνέουν μεγαλύτερες ποσότητες αέρα που θα έπρεπε να είχαν αποβληθεί από το σώμα τους και απελευθερωθεί στο περιβάλλον. «[Μια] σημαντική αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα κατά τη χρήση μάσκας είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη σε πολλές μελέτες», γράφουν οι Γερμανοί συγγραφείς. «Ο καθαρός αέρας έχει περίπου 0,04% CO2», παρατηρούν, ενώ η χρόνια έκθεση σε επίπεδα CO2 0,3% είναι «τοξική». Πόσο CO2 εισπνέουν όσοι φορούν μάσκα; Οι συγγραφείς γράφουν ότι «οι μάσκες φέρουν μια πιθανή χρόνια έκθεση σε χαμηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα 1,41–3,2% CO2 του εισπνεόμενου αέρα σε αξιόπιστα ανθρώπινα πειράματα».

Με άλλα λόγια, ενώ το οκταπλάσιο του κανονικού επιπέδου διοξειδίου του άνθρακα είναι τοξικό, η έρευνα δείχνει ότι όσοι φορούν μάσκες (ειδικά εκείνοι που φορούν μάσκες για περισσότερα από 5 λεπτά τη φορά) αναπνέουν σε επίπεδα 35 έως 80 φορές μεγαλύτερα από τα φυσιολογικά.

Η γερμανική μελέτη, μια ανασκόπηση του πεδίου εφαρμογής της υπάρχουσας έρευνας, είχε στόχο «να διερευνήσει τις τοξικολογικές επιδράσεις των μασκών προσώπου όσον αφορά την εκ νέου εισπνοή του CO2 στην ανάπτυξη, ειδικά για τις έγκυες γυναίκες, τα παιδιά και τους εφήβους». Οι δύο τελευταίες ομάδες, φυσικά, ήταν μεταξύ εκείνων που υποβλήθηκαν συχνότερα στη υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία, παρά τα χαμηλά επίπεδα κινδύνου του Covid για αυτούς και τις αποδείξεις ότι οι μάσκες δεν λειτουργούν.

Ὅταν δέν ἐνεργεῖ ἡ Χάρη τοῦ Θεοῦ μέσα στόν ἄνθρωπο...


Όταν δεν ενεργεί η Χάρη του Θεού μέσα στον άνθρωπο, ο άνθρωπος παρουσιάζει μια ραθυμία στα πνευματικά και δεν έχει διάθεση, ούτε το σταυρό του να κάνει. Τίποτα από τα πνευματικά δεν τον παρηγορούν και δεν τον ευχαριστούν.
Τότε ο άνθρωπος παρηγοριέται με τον ύπνο, το φαγητό, τις σαρκικές απολαύσεις το χρήμα και τη δόξα.
Τα συναισθήματα της κατάθλιψης, της μελαγχολίας, του άγχους, της μοναξιάς, της δαιμονικής λύπης και τα συναφή είναι αποτελέσματα της απουσίας της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος, εξαιτίας των ανεξομολόγητων αμαρτημάτων που υπάρχουν στον άνθρωπο.

ΜΕΣΟΝΥΚΤΙΚΟΝ-ΟΡΘΡΟΣ-ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 6-6-2023

ΜΕΣΟΝΥΚΤΙΚΟΝ-ΟΡΘΡΟΣ-ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 6-6-2023
https://www.youtube.com/live/tGFfNYrZlKw?feature=share

Ἡ ἁμαρτία εἶναι σάν τό δηλητήριο, παραλύει τήν ψυχή!

«Μην κρατάς την αμαρτία ανομολόγητη για πολύ, γιατί η αμαρτία είναι σαν το δηλητήριο, παραλύει την ψυχή! Γι' αυτό ο σημερινός κόσμος είναι τόσο βυθισμένος στην ανικανότητα, γιατί δεν ομολογεί τον εαυτό του».


Γέροντας Πετρώνιος Tănase


https://proskynitis.blogspot.com/2023/05/blog-post_16.html

6 Ἰουνίου. Ἱλαρίωνος ὁσίου τοῦ νέου, ἡγουμένου τῆς μονῆς τῶν Δαλμάτων (†845). Ἁγιογραφικό ἀνάγνωσμα.

ποστολικό ἀνάγνωσμα. Ἡμέρας, Τρ. α΄ ἑβδ. ἐπιστ. (Ῥωμ. α΄ 1-7, 13-17).

Ρωμ. 1,1            Παῦλος, δοῦλος Ἰησοῦ Χριστοῦ, κλητὸς ἀπόστολος, ἀφωρισμένος εἰς εὐαγγέλιον Θεοῦ

Ρωμ. 1,1                     Εγώ ο Παύλος είμαι δούλος του Ιησού Χριστού, αφωσιωμένος ψυχή και σώματι εις αυτόν, κεκλημένος από τον ίδιον στο αποστολικόν αξίωμα, ξεχωρισμένος δια να κηρύττω το χαρμόσυνον μήνυμα της σωτηρίας, την οποίαν ο Θεός προσφέρει στους ανθρώπους.