Σελίδες

Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Οἱ ἅγιοι μάρτυρες Ἐπίκτητος ἱερέας καὶ Ἀστίων μοναχὸς(+8 Ἰουλίου)

Αυτοί οι δύο άγιοι μάρτυρες κατάγονταν από την Μικρά Ασία, πιθανώς από κάποια πόλη της Γαλατίας. Ο Επίκτητος γεννήθηκε από χριστιανούς γονείς και σπούδασε τα γράμματα από μικρός, επειδή είχε μεγάλο ζήλο για να γνωρίσει το Ιερό Ευαγγέλιο. Κατόπιν, επιθυμώντας να υπηρετήσει σ’ όλη του την ζωή τον Χριστό, εγκατέλειψε το σπίτι των γονέων του και έγινε πιθανώς μοναχός σ’ ένα από τα μοναστήρια της Γαλατίας.

Για την αγιότητα της ζωής του ο μακάριος Επίκτητος αξιώθηκε του ιερατικού χαρίσματος και έγινε ένας ακούραστος διδάσκαλος του Ευαγγελίου του Χριστού στην πατρίδα του, μεταστρέφοντας στον χριστιανισμό και βαπτίζοντας στο όνομα της Αγίας Τριάδος πολλούς κατοίκους της Γαλατίας.

Μεταξύ αυτών προσηλυτίσθηκε και ένας εκλεκτός νέος, ονόματι Αστίων, γιος ενός δικαστή, ονομαζόμενου Αλεξάνδρου. Ακολουθώντας τον διδάσκαλο και πνευματικό του πατέρα ο μακάριος Αστίων, έλαβε επάνω του τον ελαφρό ζυγό του Χριστού, γενόμενος μοναχός πιθανώς στο ίδιο μοναστήρι, όπως διαβεβαιώνει το μαρτύριο τους.

Εξ αιτίας του προκληθέντος διωγμού από τον Διοκλητιανό (284-305) το 290 περίπου ο ιερέας Επίκτητος και ο μοναχός Αστίων εγκατέλειψαν την πατρίδα τους και επιθυμώντας να μαρτυρήσουν για τον Χριστό, εγκαταστάθηκαν στην Μικρή Σκυθία (Ντομπρότζεα) στην πόλη Αλμυρίδα (Αλμυριδένσα) που ονομάζεται και Σάλμορο, και βρίσκεται πλησίον του Δούναβη. Εδώ κήρυξαν με πολύ θάρρος το Ευαγγέλιο του Χριστού, επιστρέφοντας στον χριστιανισμό ένα σημαντικό αριθμό ειδωλολατρών.

Μαθαίνοντας αυτά ο διοικητής της περιοχής Λατρονάνος, διέταξε να κλείσουν στην φυλακή της Αλμυρίδος τους μακαρίους ομολογητές Επίκτητο ιερέα και Αστίωνα μοναχό και να τους βασανίσουν φοβερά για να αρνηθούν τον Χριστό. Βλέποντας όμως την γενναιοψυχία και τη δύναμη της πίστεως τους, ο κυβερνήτης της περιοχής διέταξε να τους κόψει τα κεφάλια ο Βιγγιλάντιος, ένας από τους δικαστές των δύο μαρτύρων.

Το μαρτύριο των αγίων Επικτήτου και Αστίωνος έγινε στην πόλη Αλμυρίδα, στις 8 Ιουλίου, όπου την ημέρα αυτή τιμάται και η μνήμη των απ’ ολόκληρη την χριστιανική Εκκλησία κάθε χρόνο. Στο συναξάρι των αγίων του Ιουλίου, εκδόσεως 1867 στο Παρίσι και Ρώμη σελ. 540-551 καθώς και σ’ άλλα συναξάρια αναφέρονται: «Τῶν ἁγίων Επικτήτου πρεσβυτέρου καί Αστίωνος μοναχοῦ, μαρτυρησάντων στην Αλμυρίδα τῆς Σκυθίας».

Οι γονείς του νέου μάρτυρα Αστίωνος μοναχού, Αλέξανδρος και Μαρκελλίνα, ξεκινώντας για την αναζήτηση του γιου τους, έφθασαν μέχρι την πόλη Αλμυρίδα. Εκεί, ακούγοντας για τα μαρτύρια του αγίου Αστίωνος, ήλθαν στην πίστη τού αληθινού Θεού από τον ιερέα Μπονώση και βαπτίσθηκαν από τον επίσκοπο Τόμεως Ευαγγελικό, την 14η ημέρα μετά από τα μαρτύρια των αγίων Επικτήτου και Αστίωνος.


Πηγή-Ρουμάνικο Γεροντικό. εκδ.'' Ορθόδοξος Κυψέλη'', Θεσσαλονίκη 1985.
Πηγή Φώτο


https://proskynitis.blogspot.com/2024/05/8.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου