Σελίδες

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

Τὸ δικαίωμα ἐντάξεως εἰς τὸ ΝΑΤΟ, σημαντικώτερον τοῦ δικαιώματος ἱερουργίας;


Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου

Είναι πρωτόγνωρη η αφωνία η οποία παρατηρείται για τη συνεχιζόμενη αντιεκκλησιαστική βία σε βάρος της Αυτόνομης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, της μονής αναγνωρισμένης Εκκλησίας της Ουκρανίας από την πλειοψηφία των κατά Τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Διακόπτουν οι εχθροί της Εκκλησίας στην Ουκρανία τη Θεία Λειτουργία, επιτίθενται σε πιστούς την ώρα που εκκλησιάζονται και παρόλα τούτα παρατηρείται μεγάλη αφωνία. Αρπάζουν με βία Ιερούς Ναούς οι εχθροί της Εκκλησίας και η αφωνία συνεχίζεται.

Φυλάκισαν πρόσφατα τον Ηγούμενο Παύλο της Λαύρας του Κιέβου και καμιά διαμαρτυρία δεν έγινε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, από την Ελλαδική Εκκλησία και από την Εκκλησία Κύπρου. Πέταξαν την Θεία Κοινωνία στο δρόμο με το Άγιο Δισκοπότηρο οι εχθροί της Εκκλησίας και κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε. Το ‘’δίκαιο’’ αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, είναι σημαντικότερο του δικαιώματος για ιερουργία;

Συχνά ακούμε βανδαλισμούς και αρπαγές Ιερών Ναών και επιθέσεις σε πιστούς της Αυτόνομης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, της μονής αναγνωρισμένης από τις κατά Τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες και παρόλα τούτα είναι προτιμότερη η σιωπή. Είναι και εις γνώση του ΟΗΕ τα αντιεκκλησιαστικά αυτά εγκλήματα.

Είναι γνωστό ότι η Αυτόνομη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας δεν συνηγορεί στον πόλεμο αυτό μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Σε αυτό τον απάνθρωπο πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο οποίος άρχισε πολύ πριν το έτος 2022, τα θύματα δεν είναι ούτε το κράτος της Ρωσίας, ούτε το κράτος της Ουκρανίας. Αδικημένος είναι ο Ουκρανικός και ο Ρωσικός λαός.

Διεξάγεται ένας πόλεμος με κριτήριο την ένταξη ή όχι στο ΝΑΤΟ της Ουκρανίας. Διασαλεύεται η παγκόσμια η ειρήνη για την επιμονή της Ουκρανίας να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική συμμαχία. Δεν γίνεται αντιληπτό ότι αν γίνει κατορθωτό τούτο από πλευράς Ουκρανίας, ο κίνδυνος ενός πολύ μεγαλύτερου πολέμου, γιατί όχι και παγκόσμιου, θα επικρέμμεται ως ‘’δαμόκλειος σπάθη’’ στην αγωνιώσα ανθρωπότητα; Κι ύστερα ομιλούν για ‘’ειρήνη’’ και για διάσκεψη ειρήνης.

Το ’’δίκαιο’’ αίτημα της Ουκρανικής κυβέρνησης, αντιστρατεύεται το δίκαιο αίτημα του αδικούμενου Ουκρανικού λαού για ειρήνη, ο οποίος οδηγείται σε ένα πόλεμο με την επιμονή για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αίτημα το οποίο θα διασαλεύσει σε μεγάλο βαθμό την παγκόσμια ειρήνη. Οι Νατοϊκοί στέλνουν τα όπλα, Ουκρανοί όμως σκοτώνονται. Αποδυναμώνεται όμως η Ρωσία και αυτό είναι πολύ ‘’σημαντικό’’.

Η Ρωσία διεξάγει ένα πόλεμο με κριτήριο την μη ένταξη στο ΝΑΤΟ της Ουκρανίας. Αδικημένος είναι ο Ουκρανικός και Ρωσικός λαός, καθότι η αιματοχυσία για το ΝΑΤΟ γίνεται. Ποιος μπορεί να λησμονήσει την πρόσφατη συγκινητική συμβολή Αμερικανού πολιτικού σε μπαράκι στο Κίεβο, σε ροκ τραγούδια με ηλεκτρική κιθάρα, τη στιγμή που παραδίπλα σκοτώνονταν τόσοι Ουκρανοί; Αίφνης το ΝΑΤΟ έγινε προασπιστής των δικαίων των αδικουμένων λαών;

Θα γίνει τον Ιούνιο στην Ελβετία διάσκεψη για την ειρήνη στην οποία θα συμμετάσχουν όσοι υποστηρίζουν τις επιλογές της Ουκρανικής κυβέρνησης. Δεν ξέρουν πως θα τερματιστεί ο απάνθρωπος αυτός πόλεμος; Γιατί δεν γίνεται διάσκεψη στα πλαίσια του ΟΗΕ; Δεν εξυπηρετούνται όμως έτσι οι σκοποί τους. Ξέρουν πως θα γίνει ειρήνη αν θέλουν, όπως ήξεραν πως θα εμποδίζετο η έναρξη ενός τέτοιου πολέμου.

Για τους βανδαλισμούς και αρπαγές Ιερών Ναών, τις επιθέσεις σε πιστούς, τις διώξεις Κληρικών της Αυτόνομης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, της μονής αναγνωρισμένης από τις κατά Τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες, γιατί είναι προτιμότερη η σιωπή, ακόμα και από Ορθοδόξους;

https://tasthyras.wordpress.com/2024/05/27/το-δικαίωμα-εντάξεως-εις-το-νατο-σημαν/#more-93912

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου