Σελίδες

+ Γερόντισσα Γαλακτία:ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΘΗ, ΣΑΡΚΑ -ΧΡΗΜΑ

(Από το προσωπικό της ημερολόγιο)

«Δύο είναι τα μεγάλα πάθη των ανθρώπων σήμερα. Η σάρκα και το χρήμα.

Τα σαρκικά τους κατεβάζουν πιο χαμηλά από τα ζώα. Τους κάνουν κόπρανα, λάσπη, βρωμιά, μαυρόπηλα με γλίτσα γεμάτη σκουλήκια, πώς να το περιγράψω δεν ξέρω…

Το χρήμα όμως, τους κάνει σκληρούς σαν το ατσάλι. Ένας έκφυλος είναι πιο εύκολο να μετανοήσει. Νοιώθει κάποτε την βρώμα, την αηδία των πράξεών του, την παραμόρφωση, τις πληγές που βασανίζουν την ψυχή του και αποφασίζει και καθαρίζει το χοιροστάσιο. Κάνει απολύμανση στο στάβλο της ζωής του. Πώς; Με τον ποταμό των δακρύων της μετανοίας του… Λίγο καυτό δάκρυ σκοτώνει όλα τα μικρόβια της αμαρτίας, εξομολόγηση μετά και επουλώνει πλήρως η πληγή, λίγος αγώνας έπειτα και σβήνουν και οι κακές εικόνες από το νου! Όλα γίνονται λαμπίκος! Μη με παρεξηγήσετε που θα πω, πως υπήρξαν πόρνες που και τί δεν είχαν κάνει πάνω στο κορμί τους…Όμως, μπροστά στον ανθρώπινο πόνο λύγιζαν…Έδιδαν τα υλικά που κέρδιζαν για να φάνε πεινασμένα παιδιά την κατοχή στην Αθήνα! Ο Θεός τους το μέτρησε πολύ αυτό… Κάποιες πήραν Χάρη από αυτήν τους την γενναιοδωρία, έκλαψαν και μετανόησαν…

ΤΙΜΙΑ ΚΑΡΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΘΩΜΑ.ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ. ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΣΤΗ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΑ


Τη μνήμη του αγίου Αποστόλου Θωμά τιμά με λαμπρότητα σήμερα η εκκλησία μας. Εμείς στην Πάτμο έχουμε την ευλογία να φιλοξενούμε στην ιερά μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου την τίμια και θαυματουργή κάρα του. Ήρθε στην Πάτμο από το Μετόχι της Πάτμου στη Χίο, στο όνομα του Αποστόλου Θωμά για να προστατευτεί από τους Γενουάτες που κατέλαβαν τελικά το νησί (1346-1566) και έκτοτε καθιερώθηκε σέμνωμα της πατρίδας μας.

Όπως είναι γνωστό ο Απόστολος Θωμάς όταν ταξίδεψε στην περιοχή της Ινδίας για ιεραποστολή βάφτισε χριστιανούς τη γυναίκα και τα παιδιά του βασιλιά και εκείνος εξοργισμένος έδωσε εντολή να θανατωθεί δια λοχγισμού. Το ιερό λείψανο του παρέμεινε εκεί μέχρι που ο γιος του Μεγάλου Κωνσταντίνου το μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη. Το 1204 το λείψανο μεταφέρθηκε στη Ρώμη μαζί με άλλων αγίων που έκλεψαν ώς λάφυρα από την Τέταρτη Σταυροφορία. Ο Εφραίμ ο Σύρος αναφέρει ότι τα λείψανα του Αποστόλου Θωμά μεταφέρθηκαν την πρώτη φορά στην Έδεσσα ή Αντιόχεια της Μεσοποταμίας.
Τμήμα των λειψάνων του βρίσκεται σε διάφορα μοναστήρια.

Ἠλεκτρονικὲς ταυτότητες: Σκάνδαλο μεγατόνων τὸ πρόστιμο ἀπὸ τὴν Ἀρχὴ Προστασίας Δεδομένων – Ἔδειξε ὅτι εἴμαστε ξέφραγο ψηφιακὸ «ἀμπέλι»!


Ηλεκτρονικές ταυτότητες: Σκάνδαλο μεγατόνων το πρόστιμο από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων – Έδειξε ότι είμαστε ξέφραγο ψηφιακό «αμπέλι»!

Ηλεκτρονικές Ταυτότητες: Υπόλογο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για κατάχρηση προσωπικών δεδομένων και ασφάλεια «σουρωτήρι»!

Συντάκτης: Ελευθέριος Ανδρώνης
Να λοιπόν που όταν κάποιοι φωνάζαμε να μη βιαστεί ο κόσμος να πάρει τις ηλεκτρονικές ταυτότητες, γιατί το θέμα «βρωμούσε» από παντού, επιβεβαιωνόμαστε με τον πιο επίσημο τρόπο από την ίδια την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Πρόστιμο 150.000 ευρώ επιβλήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, γιατί η «ασφάλεια» και η «διαφάνεια» που αναμασούσαν τα παπαγαλάκια του συστήματος που λανσάριζαν τις ταυτότητες, αποδείχθηκαν παραμύθια της Χαλιμάς.

Αποκαλύπτεται σήμερα, ότι η έκδοση των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων πήρε πράσινο φως από την κυβέρνηση χωρίς καν να έχει δημιουργηθεί ένα νόμιμο πλαίσιο που να εξασφαλίζει την προστασία των δεδομένων και να συμμορφώνεται με τον ευρωπαϊκό κανονισμό. Το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να θέσει όπως – όπως τους πολίτες υπό ψηφιακή ομηρία.

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων εντόπισε γραφειοκρατικές προχειρότητες, νομικές ανακρίβειες, ελλιπή ενημέρωση των πολιτών για τους τρόπους επεξεργασίας των δεδομένων τους, αλλά ακόμα και στοιχεία που ζητούνται καταχρηστικά στην ηλεκτρονική ταυτότητα (όπως το επώνυμο πατέρα, επώνυμο μητέρας, ο Δήμος εγγραφής, ο αριθμός δημοτολογίου και ο τόπος έκδοσης του δελτίου), ενώ ο ευρωπαϊκός κανονισμός δεν υποχρεώνει τα κράτη – μέλη να συμπεριλάβουν αυτά τα στοιχεία στις ταυτότητές τους.

Κυριακὴ Β΄ Λουκᾶ

 Ἅγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς


Τὸ σημερινὸ εὐαγγέλιο μιλάει γιὰ τὴν ὕψιστη μορφὴ ἀγάπης: τὴν ἀγάπη γιὰ τοὺς ἐχθρούς. Ὁ Κύριος Ἰησοῦς ἔδωσε τὴν ἐντολὴ –ὄχι συμβουλὴ ἀλλὰ ἐντολή— ν’ ἀγαπᾶμε τοὺς ἐχθρούς μας. Ἡ ἐντολὴ Του αὐτὴ δὲν εἶναι περιστασιακὴ καὶ σποραδική, ὅπως εἶχε γίνει πρὶν ἀπὸ τὴν ἔλευσή Του σὲ κάποιες σπάνιες περιπτώσεις. Ἡ ἐντολὴ τῆς ἀγάπης γιὰ τοὺς ἐχθροὺς μας τοποθετεῖται στὴν ὕψιστη θέση στὸ εὐαγγέλιο.
Εἶπε ὁ Κύριος: «Καθὼς θέλετε ἵνα ποιῶσιν ὑμῖν οἱ ἄνθρωποι, καὶ ὑμεῖς ποιεῖτε αὐτοῖς ὁμοίως» (Λουκ. στ΄ 31). Αὐτὰ εἶναι τὰ λόγια τοῦ σημερινοῦ εὐαγγελίου ποὺ μᾶς εἰσάγουν στὴν ἀγάπη γιὰ τοὺς ἐχθρούς μας. Ἄν δὲν θέλετε νὰ γίνουν ἐχθροί σας οἱ ἄνθρωποι, πρῶτ’ ἀπ’ ὅλα φροντίστε νὰ μὴ γίνετε ἐσεῖς ἐχθροί τους. Ἂν εἶναι ἀλήθεια πὼς κάθε ἄνθρωπος σ’ αὐτὸν τὸν κόσμο ἔχει ἐχθρούς, αὐτὸ σημαίνει πὼς εἶσαι ἐχθρὸς κάποιου. Πῶς τότε ἀπαιτεῖς ἀπὸ ἕναν ἄνθρωπο νὰ γίνει φίλος σου, ἀφοῦ εἶσαι ἐχθρός του; Πρῶτα λοιπὸν ξερίζωσε τὴν ἔχθρα ἀπὸ τὴν καρδιὰ σου κι ὕστερα νὰ μετρήσεις τοὺς ἐχθρούς σου στὸν κόσμο. Στὸ μέτρο ποὺ θὰ ξεριζώσεις ἀπὸ τὴν καρδιά σου τὴν... πονηρὴ αὐτὴ ρίζα κι ἀποκόψεις ὅλα τά κλαδάκια ποὺ πετοῦν ἀπ’ αὐτήν, θὰ βρεῖς καὶ λιγότερους ἐχθροὺς νὰ μετρήσεις. Ἂν μετὰ θελήσεις νὰ γίνουν φίλοι σου οἱ ἄνθρωποι, πρέπει ἐσὺ πρῶτα νὰ πάψεις νὰ εἶσαι ἐχθρός τους καὶ νὰ γίνεις φίλος τους. Ὅσο γίνεσαι φίλος μὲ τοὺς ἄλλους, τόσο ὁ ἀριθμὸς τῶν ἐχθρῶν σου θὰ μειώνεται καὶ στὸ τέλος θὰ μηδενιστεῖ.

Ἀπὸ τὸν πανηγυρικὸ λόγο εἰς τὸν Ἅγιο Σπυρίδωνα τὸν Θαυματουργόν, τοῦ κληρικοῦ καὶ μεγάλου διδασκάλου τοῦ γένους Νικηφόρου Θεοτόκη,


Ενα μικρό απόσπασμα, πολύ χαρακτηριστικό, από τον Πανηγυρικό Λόγο εις τον Άγιο Σπυρίδωνα τον Θαυματουργόν, του κληρικού και μεγάλου διδασκάλου του γένους Νικηφόρου Θεοτόκη, που εκφώνησε στην εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος στον ομώνυμο ναό του στην Κέρκυρα τα μέσα του 18ου αιώνα:
«Πέντε φορές τον κάθε χρόνον το λιτανεύομεν (το ιερόν Σκήνος) όρθιον, το
τριγυρίζομεν μέσα εις την εκκλησίαν του, το περιφέρομεν εις όλην την πόλιν, και το
κινούμεν με κάθε κίνησιν.
Κάθε ημέραν σχεδόν ανοίγει η λάρναξ, μέσα εις την οποίαν ευρίσκεται, δια να προσκυνούσιν οι ευλαβείς προσκυνηταί.

14 Ὀκτωβρίου. Ναζαρίου καὶ Γερβασίου, μαρτύρων. Κοσμᾶ τοῦ ποιητοῦ (†787). Ἰγνατίου (Ἀγαλλιανοῦ) ἀρχιεπισκόπου Μηθύμνης. Ἁγιογραφικό ανάγνωσμα.

Ἀποστολικό ἀνάγνωσμα. Ἡμέρας, Δευτέρας ιζ΄ ἑβδ. ἐπιστολῶν (Ἐφεσ. α΄ 22 - β΄ 3).

Εφ. 1,22            καὶ πάντα ὑπέταξεν ὑπὸ τοὺς πόδας αὐτοῦ, καὶ αὐτὸν ἔδωκε κεφαλὴν ὑπὲρ πάντα τῇ ἐκκλησίᾳ,

Εφ. 1,22                    Και υπέταξε τα πάντα κάτω από τα πόδια του. Τον ένδοξον δε αυτόν Κυριον μας τον κατέστησε καφαλήν εις την Εκκλησίαν, παρά-πάνω από όλα.

Εφ. 1,23            ἥτις ἐστὶ τὸ σῶμα αὐτοῦ, τὸ πλήρωμα τοῦ τὰ πάντα ἐν πᾶσι πληρουμένου.

Εφ. 1,23                    Αυτή δε η Εκκλησία είναι το σώμα του, το συμπλήρωμα του Χριστού, ως ανθρώπου και ως κεφαλής της Εκκλησίας· του Χριστού, ο οποίος ως άπειρος Θεός γεμίζει τα πάντα με την πανάγαθον παρουσίαν του και χορηγεί τα πάντα εις όλα τα δημιουργήματά του.

Τί εἶχε δηλώσει ὁ Μοντανιὲ λίγες ἡμέρες πρὶν πεθάνει...

ΜΟΝΤΑΝΙΕ: Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι υπήρξε χειραγώγηση σχετικά με τον ιό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τί εννοείτε;
ΜΟΝΤΑΝΙΕ: Υπάρχει ένα πρότυπο που είναι ο κλασσικός ιός και υπάρχει και ένα μοντέλο που προέρχεται από τις νυχτερίδες. Επιπλέον όμως σε αυτόν τον ιό κάποιος πρόσθεσε και τις ακολουθίες του ιού του HIV, του AIDS.

Σπάνια φωτογραφία τοῦ Ἁγίου Εὐμένιου Σαριδάκη μαζὶ μὲ πνευματικά του παιδιά

Δεξιά είναι ο τότε φοιτητής Όμηρος και ο μετέπειτα Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος.
Αριστερά είναι ο Δημήτρης σήμερα ο πατήρ Γεννάδιος.
Αυτόν "ηγγάρευσε" ο Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης να τον ετοιμάσει για την ταφή του.