Σελίδες

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Μάθημα Θρησκευτικῶν: Κλιμακώνονται οἱ ἀντιδράσεις σ' ὅλην τήν Ἑλλάδα

Ὁ ἀγώνας κατά τῆς «σταύρωσης»  τῶν Θρησκευτικῶν συνεχίζεται ἀπ’ τήν μία ἄκρη τῆς Ἑλλάδος ὠς τήν ἄλλη…


1)Συγκέντρωση των προέδρων παραρτημάτων της Π.Ε.Θ στην Αθήνα


Το Σάββατο, 30 Οκτωβρίου 2010 στα κεντρικά γραφεία της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων στην Αθήνα, (Χαλκοκονδύλη 37- Τηλ.: 2105224180 - FAX: 2105224420) θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική συγκέντρωση των παραρτημάτων της ΠΕΘ.
Θέμα της συγκέντρωσης θα είναι η λήψη αποφάσεων για τον τρόπο αντίδρασης, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το μάθημα των Θρησκευτικών.
πηγή εἰκόνας: http://eklisval.blogspot.com/2010_03_01_archive.html

2)Κρήτη - Οι θεολόγοι ζητούν υποχρεωτικό μάθημα Θρησκευτικών σύμφωνα με την επιταγή του ελληνικού συντάγματος

Ανοιχτή συζήτηση-διαβούλευση πραγματοποίησε την περασμένη βδομάδα ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Θεολόγων.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, αναφέρουν, μεταξύ άλλων, πως «Οι θεολόγοι ζητούν υποχρεωτικό μάθημα Θρησκευτικών, σύμφωνα με την επιταγή του ελληνικού συντάγματος, και διαφωνούν απολύτως με την κατάργηση ή την υποβάθμισή του, μέσα από τη μετατροπή του σε επιλεγόμενο και μάλιστα με ένα σύστημα επιλογής που δεν θα εξυπηρετήσει τις πραγματικές ανάγκες και επιθυμίες των μαθητών.

Η ένταξη του θρησκευτικού μαθήματος σε πολυπληθείς ομάδες-κύκλους επιλεγόμενων μαθημάτων, μαζί με μαθήματα που έχουν διαφορετική γνωστική αποστολή και δεν έχουν κάποια συγγένεια με τα Θρησκευτικά, ή έχουν ιδιάζουσα βαρύτητα στο σύστημα εισαγωγής στο πανεπιστήμιο, θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη για την ύπαρξη του μαθήματος.

Το μάθημα των Θρησκευτικών έχει ως αποστολή να ενημερώνει υπεύθυνα για τη θρησκευτική ιστορία αυτού του τόπου αλλά και να μελετά πτυχές του θρησκευτικού φαινομένου που έχουν πανανθρώπινη σημασία. Ο θεολογικός, ιστορικός, πολιτιστικός, ανθρωπολογικός και κοινωνικός προσανατολισμός του μαθήματος είναι ευρύς και επίκαιρος. Ως προς το περιεχόμενο και τη διδακτική τακτική σέβεται απόλυτα και δεν δεσμεύει τις επιλογές των μαθητών. Το μάθημα, με πολλά περιθώρια για βελτίωση, προσφέρει στους μαθητές την ευκαιρία να προβληματιστούν, να μελετήσουν και να διαμορφώσουν υπεύθυνη στάση απέναντι σε σοβαρά ζητήματα των ημερών, όπως είναι τα ουσιώδη της τοπικής θρησκευτικής-πολιτιστικής παράδοσης και η διαπολιτισμικότητα, ο σεβασμός στην ετερότητα, η καταπολέμηση του φανατισμού, τα επίκαιρα μεγάλα ηθικά και κοινωνικά διλήμματα κτλ.

Για όλους αυτούς τους λόγους η ύπαρξη και η ενίσχυση του μαθήματος είναι επιτακτική ανάγκη της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας».

patris.gr/5

-Ανακοίνωση του Παγκρήτιου Συνδέσμου Θεολόγων για τη θέση του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Λύκειο.
http://aktines.blogspot.com/2010/10/blog-post_4088.html

3)Στην Ιερά Σύνοδο τα Θρησκευτικά

Την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος αναμένεται να απασχολήσει ο χαρακτήρας του μαθήματος των Θρησκευτικών που θα διδάσκεται στο νέο Λύκειο

Πιέσεις από συνδέσμους θεολόγων αλλά και κληρικούς για τη «διαφαινόμενη αποδυνάμωση της θρησκευτικής αγωγής στα λύκεια» δέχεται η ηγεσία της Εκκλησίας

Στην Ιερά Σύνοδο αναμένεται να παραπεμφθεί η συζήτηση για τον χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών στο νέο Λύκειο, καθώς η ηγεσία της Εκκλησίας δέχεται πιέσεις από συνδέσμους θεολόγων αλλά και από κληρικούς για τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας να μετατραπεί το μάθημα των Θρησκευτικών από υποχρεωτικό σε μάθημα επιλογής.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταθεί οι αντιδράσεις για το μάθημα των Θρησκευτικών. Συγκεκριμένα, το Σάββατο, μετά το πέρας ημερίδα τους, οι θεολόγοι της Ηπείρου, της Λευκάδας και της Κέρκυρας εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται: «Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην επιπλέον διαφαινόμενη αποδυνάμωση της θρησκευτικής αγωγής στα λύκεια της χώρας μας, αφού ουσιαστικά, με το σχέδιο που δημοσιεύτηκε, λιγότεροι από το 1/3 των μαθητών πιθανόν να επιλέξουν το μάθημα των Θρησκευτικών».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σύνδεσμος Θεολόγων Μακεδονίας - Θράκης, ο οποίος με επιστολή που απηύθυνε την περασμένη Παρασκευή στην κ. Διαμαντοπούλου και κοινοποίησε και στην Ιερά Σύνοδο, ζητεί «να παραμείνει το μάθημα των Θρησκευτικών υποχρεωτικό σε όλες τις τάξεις του Λυκείου, ως αναπόσπαστο τμήμα των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών, όπως ισχύει μέχρι σήμερα».
Διαφωνία
Στον χορό των αντιδράσεων μπήκε και ο Σύνδεσμος Κληρικών Χίου. Σε ανακοίνωσή του εκφράζει τη διαφωνία του για τις συζητούμενες αλλαγές στον χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών.
Στη Γραμματεία της Ιεράς Συνόδου το τελευταίο διάστημα καταφτάνουν επιστολές διαμαρτυρίας συνδέσμων θεολόγων, κληρικών που υπηρετούν στην εκπαίδευση και καθηγητών Θεολογικών Σχολών, που εκφράζουν την ανησυχία τους για την πιθανότητα μιας τέτοιας εξέλιξης.
Μιλώντας στο «Εθνος» ο καθηγητής Παιδαγωγικής στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ, Ιωάννης Κογκούλης, ο οποίος μέχρι πρόσφατα ήταν και κοσμήτορας της Σχολής, ανέφερε πως και ο ίδιος έχει απευθύνει σχετική επιστολή με τις θέσεις του στην Ιερά Σύνοδο.
Οπως δήλωσε στο «Εθνος», το σχολείο πρέπει να υπηρετεί την τρίπτυχη διάσταση της εκπαίδευσης, της μόρφωσης και της ηθικής καλλιέργειας, ενώ πρόσθεσε πως η Εκκλησία πρέπει να τοποθετηθεί για το ζήτημα.
Ιερώνυμος
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε εκφράσει στην Ιερά Σύνοδο την αντίθεσή του με την προοπτική μετατροπής του μαθήματος των Θρησκευτικών σε προαιρετικό. Με βάση τις ίδιες πηγές, είναι πάγια θέση του να είναι υποχρεωτική η διδασκαλία του μαθήματος.
Αυτή τη θέση ασπάζονται και αρκετοί μητροπολίτες, οι οποίοι εξέφρασαν αντίστοιχες απόψεις κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Ιεραρχίας, οι οποίοι ζητούν δυναμική αντίδραση από την Εκκλησία αν τελικά τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας οριστικοποιηθούν.
«Εθνος»27/10/2010- Παρασκευή Βονάτσου
http://aktines.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου