Σελίδες

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Μητροπολίτης Μακάριος “Η Ορθοδοξία έχει επεκταθεί σε όλη την Κένυα”


Συναντήσαμε το Μητροπολίτη Κένυας Μακάριο στο ησυχαστήριό του στο κέντρο της Πατριαρχικής Σχολής. Ο άνθρωπος που αφιέρωσε το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής του στην προσφορά για τα παιδιά της Κένυας, ζει σήμερα στη φτωχότερη περιοχή του Ναϊρόμπι, όπου μάζεψε εκατοντάδες παιδιά από τους δρόμους και τους προσέφερε στέγη, φαγητό, ρούχα και γνώσεις.
Εκατοντάδες παιδιά χαμογελούν σήμερα στην Κένυα και δεν πεθαίνουν από υποσιτισμό, χάρη στον αλτρουϊσμό και τη μεγαλοψυχία πολλών Κυπρίων, που τα ενισχύουν οικονομικά.
Ο Κένυας Μακάριος βρίσκεται κοντά στα παιδιά και παρακολουθεί τη σίτιση, αλλά και εξέλιξή τους. Από νηπιακής ηλικίας, βάζουν στόχους και φθάνουν μέχρι και το πανεπιστήμιο, διδάσκοντας τον καθένα μας ότι η δύναμη της θέλησης ξεπερνά κοινωνικές τάξεις και φυλές.
«Περιοχές τού πουθενά, τις μετατρέψαμε σε εκπαιδευτικά και ιατρικά κέντρα». Όνειρο του Μητροπολίτη Κένυας Μακάριου, να γίνει πανεπιστήμιο, στο χώρο της Πατριαρχικής Σχολής.
Πανιερότατε, βρισκόμαστε στη φτωχότερη περιοχή του Ναϊρόμπι, όπου η Εκκλησία της Κύπρου επιτελεί σημαντικό έργο…
Εδώ που είμαστε είναι το κέντρο της ορθόδοξης ιεραποστολής της Μητρόπολης Κένυας. Εδώ είναι το κέντρο που ίδρυσε ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος, με την Πατριαρχική Σχολή, η οποία λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Αυτήν τη στιγμή έχουμε 75 σπουδαστές από διάφορες χώρες της Αφρικής. Στον ίδιο χώρο έχουμε νηπιαγωγείο και σχολείο, όπου φοιτούν περίπου 300 μωρά, τα οποία επωφελούνται από επισιτιστικό δωρεάν πρόγραμμα, καθημερινά.
Δίπλα ακριβώς είναι το διδασκαλικό κολέγιο, όπου φοιτούν 300 φοιτητές και φοιτήτριες, που στο τέλος των τριετών σπουδών τους γίνονται δάσκαλοι. Έχουμε και τεχνική σχολή με 600 μαθητές, ένα σχολείο το οποίο ίδρυσε και πάλι ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, για να μορφώνονται οι νέοι της Κένυας και στον τεχνικό τομέα.
Πόσο σημαντική είναι η προσφορά αυτή σε μια περιοχή, όπου η δυστυχία, η πείνα και οι αρρώστιες είναι διάχυτες;
Ακριβώς γι’ αυτό. Η Μητρόπολη Κένυας με τη συμβολή των εθελοντικών οργανώσεων από την Κύπρο, αυτή ειδικά την περίοδο που υπάρχει τόση πείνα και τόση ανομβρία στη χώρα, βοηθούν με το καθημερινό πρόγραμμα της σίτισης των παιδιών. Αυτό το πρόγραμμα λειτουργεί σε διάφορες περιοχές, όπου τα παιδιά έχουν ανάγκη φαγητού.
Με τη στήριξη των ανθρώπων μας από την Κύπρο μπορούμε και τους παρέχουμε το φαγητό επί καθημερινής βάσεως. Σε μια στιγμή που η χώρα υποφέρει.

Με φοβερή ιδιοφυΐα

Μας έκανε εντύπωση το υψηλό επίπεδο μόρφωσης όλων των παιδιών…
Σας ευχαριστώ για τη διαπίστωση. Είναι γι’ αυτό που όταν με ρωτούν αν θα έπρεπε να χτίσουν εκκλησία ή σχολείο, εγώ κατευθείαν τους λέω σχολεία. Τα παιδιά έχουν μια ιδιοφυΐα φοβερή.
Αν τους δώσουμε τις ευκαιρίες να σπουδάσουν, σιγά – σιγά θα μπορέσουμε να τα βάλουμε σε έναν άλλο δρόμο, καλό δρόμο πάντα, ώστε να μπορέσουν να γνωρίσουν καλύτερα το Χριστό και την Εκκλησία Του.
Πιστεύετε ότι η στέρηση βασικών αναγκών, όπως ψυχαγωγία, ανέσεις, τεχνολογία, που σε άλλα παιδιά περισσεύει, ωθεί αυτά τα παιδιά να διψούν για μάθηση;
Σίγουρα δεν έχουν τις ευκαιρίες των παιγνιδιών και άλλων υλικών αγαθών, που απολαμβάνουν τα δικά μας παιδιά. Γι’ αυτό δεν έχουν άλλη επιλογή. Το ρίχνουν στη μελέτη, όταν τους παραχωρούμε το «δικαίωμα» στα διάφορα σχολεία που ιδρύουμε.

Μουσική και αθλητισμός

Σε πόση έκταση δραστηριοποιείται η ορθόδοξη ιεραποστολή;
Έχει επεκταθεί η Ορθοδοξία σε όλες τις περιοχές της Κένυας. Όπως έχετε προσέξει, οποιαδήποτε περιοχή επισκέπτεστε, υπάρχει ορθόδοξη εκκλησία. Το πιο σημαντικό είναι ότι σε κάθε περιοχή που χτίζουμε μια εκκλησία, ανεγείρουμε και ένα σχολείο, καθώς και ένα ιατρικό κέντρο.
Τα παιδιά εδώ έχουν ιδιαίτερο ταλέντο στη μουσική και τον αθλητισμό…
Γι’ αυτό και τα έχουμε εντάξει στο πρόγραμμα της Σχολής μας. Και επειδή έχω και την ιδιότητα του μουσικού, πολλές φορές τους συνοδεύω στο πιάνο για να μάθουν μερικά τραγούδια.
Αυτούς που έχω ξεχωρίσει, τους έχω στείλει σε σχολή μουσικής και κάνουν μαθήματα. Πραγματικά έχουν μεγάλη αγάπη για τη μουσική. Είναι, εξάλλου, στο αίμα τους. Ακόμη κι ο αθλητισμός είναι ένα τομέας, στον οποίο τα παιδιά έχουν κλίση.
Γι’ αυτό και δημιούργησαν δύο ποδοσφαιρικές ομάδες. Η μία είναι εντός της Πατριαρχικής Σχολής και η άλλη εκτός.
Είναι πολύ καλές ομάδες. Με τη βοήθεια πάντα της εκκλησίας ενθαρρύνουμε τα παιδιά, παρά να ασχολούνται με οτιδήποτε άλλο, αν έχουν την τάση της μουσικής και του αθλητισμού, τους βοηθούμε. Έχουμε και πολύ καλούς αθλητές.
Θεωρούνται τυχερά αυτά τα παιδιά, τα οποία, στην ουσία, χορηγούνται από την οικονομική ενίσχυση εκατοντάδων Κυπρίων, που είτε υιοθετούν είτε συμβάλλουν σε αυτό το έργο;
Είναι γεγονός ότι η Κύπρος μας συμπαρίσταται σε όλους τους τομείς. Τόσο το κράτος, η Εκκλησία, αλλά και ο κόσμος, οι εθελοντές, που έρχονται εδώ και μας βοηθούν σε όλα. Η βοήθειά τους είναι απεριόριστη, την εκτιμούμε ιδιαίτερα, και στην τελική ανεβάζει το κύρος της Εκκλησίας μας, αλλά και της Κύπρου. Γνωρίζουν ότι οι άνθρωποι που μας βοηθούν είναι από την Κύπρο και τους είναι ευγνώμονες.

Η ελληνική γλώσσα

Η ελληνική γλώσσα θα ενταχθεί στα μαθήματα διδασκαλίας;
Εδώ διδάσκουμε την ελληνική γλώσσα. Τους αρέσει, όπως δηλώνουν, και αν τους δώσουμε τις σωστές ευκαιρίες, θα μπορέσουν εύκολα να μάθουν την ελληνική γλώσσα. Κάποτε είχαμε έναν Έλληνα καθηγητή, εδώ στη σχολή και πέτυχε η προσπάθεια.
Προγραμματίζουμε εντός του 2011, αν βρούμε έναν Έλληνα καθηγητή που μπορεί να διδάξει την ελληνική γλώσσα, να την εντάξουμε στο κολέγιο και είμαι σίγουρος ότι θα το χαρούν.

Δεκάδες συγκλονιστικές ιστορίες

Θα σας ζητήσω να μου περιγράψετε μια ιστορία που σας έχει στιγματίσει προσωπικά…
Θα μπορούσα να σας πω δεκάδες συγκλονιστικές ιστορίες, τις οποίες γράφω στον τρίτο τόμο του βιβλίου μου. Σίγουρα θα συγκινήσουν τον κόσμο και θα δουν όσοι το διαβάσουν, πόση αξία έχει η μόρφωση. Η κάθε εμπειρία, το κάθε παιδί που βρίσκεται εδώ, κρύβει τη δική του ιστορία. Είναι ιστορίες προσωπικές, είναι ιστορίες πραγματικές και όχι ονείρων ή φαντασίας.
Αρκεί να σας πω, αν μπορώ να σας διηγηθώ την περίπτωση ενός μωρού, το οποίο ανέλαβε η μητρόπολη από νηπιακή ηλικία. Είδαμε ότι ήταν έξυπνο μωρό και χωρίς να ξέρουμε ποια θα ήταν η εξέλιξή του, ήταν ανάμεσα στα πολλά μωρά που υιοθετούσαμε. Το μωρό αυτό μεγάλωσε. Πήγε δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο. Το βοηθήσαμε, ήρθε εδώ στο πατριαρχικό κολέγιο, από το οποίο αποφοίτησε.
Αυτήν τη στιγμή είναι φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Δεν μπορώ σίγουρα να προφητεύσω το επόμενο στάδιο της ζωής του, διότι έχω μπροστά μου τις εικόνες από τη στιγμή που το μαζέψαμε αυτό το παιδί από μια πέτρα σε ένα υποτιθέμενο σχολείο.
Αλλά σίγουρα μια μέρα αυτό το παιδί, και πολλά άλλα που ξεχωρίσαμε, με την κατάλληλη μόρφωση, είμαι σίγουρος ότι θα έχουν ηγετικές θέσεις στη χώρα τους, στην Εκκλησία, στην κοινωνία και το κράτος.
Εκπλήσσονται και εκτιμούν βαθύτατα τη βοήθεια
Η Κένυα των 35 εκατομμυρίων κατοίκων, πώς αποδέχεται την πολύτιμη αυτή βοήθεια της Κύπρου των 700 χιλιάδων, ενός τόσο μικρού νησιού, στην άλλη άκρη του πλανήτη;
Εκπλήσσονται από τη βοήθεια της μικρής Κύπρου. Το εκτιμούν, βέβαια, βαθύτατα και από πολιτικής πτυχής. Οι τοπικές κυρίως Αρχές στις περιοχές όπου επισκεπτόμαστε, αναγνωρίζουν την κάθε βοήθειά μας, κυρίως στον τομέα της υγείας, αλλά και της παιδείας.
Εκτός από τα ορφανοτροφεία που ανεγείρονται, ποια άλλη βασική ανάγκη εντοπίζετε και θα λέγατε ότι είναι όνειρό σας να πετύχετε;
Θέλουμε να δημιουργήσουμε περισσότερα κέντρα, όπως είναι αυτό στην ορθόδοξη ιεραποστολή. Ήδη, με τη δημιουργία των Γυμνασίων μας, και αυτό το λέω με μεγάλη περηφάνια, έπιασε τόπο σε περιοχές που τις ονομάζω εγώ «περιοχές τού πουθενά».
Έχουμε, λοιπόν, διαπιστώσει ότι πετύχαμε σε αυτόν τον τομέα και μπορούν οι τόποι αυτοί να εξελιχθούν σε μεγάλα εκπαιδευτικά κέντρα, αλλά και κέντρα υγείας. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν τρεις μακρινές περιοχές, σε διαφορετικές φυλές της Κένυας, όπου δραστηριοποιούμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ευελπιστούμε ότι η αγάπη των αδερφών μας που βοηθούν οικονομικά θα συνεχιστεί, για να μπορέσουμε να εκπληρώσουμε και αυτό το έργο. Βέβαια, η μεγάλη δική μου φιλοδοξία, είναι αυτός ο χώρος όπου βρισκόμαστε, μια μέρα να γίνει Πανεπιστήμιο.

Μήνυμα στα παιδιά της Κύπρου

Και ένα μήνυμα στα παιδιά της Κύπρου, αν αντικρίσουν αυτές τις εικόνες, ποιο μάθημα ζωής θα πρέπει, κατά τη γνώμη σας, να κρατήσουν;
Οπωσδήποτε πρέπει να προβληματιστούν. Όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και οι γονείς. Οπωσδήποτε είναι αυτοί που βοηθούν τα παιδιά να απολαμβάνουν όλην αυτήν την καλοπέραση και να μην τους λείπει τίποτε.
Εκείνο που εγώ βιώνω εδώ και χρόνια, είναι ότι όσο πιο πολύ στερούνται αυτά τα παιδιά, τόσο περισσότερο εκτιμούν το παραμικρό που τους προσφέρεται. Τα βρήκαμε πεταμένα στους δρόμους αυτά τα παιδιά και τα μαζέψαμε, δεν έχουν τίποτε στο σπίτι τους.
Ό,τι κερδίζουν είναι ό,τι τους προσφέρουμε εμείς εδώ. Το φαγητό, τη μόρφωση, τη στολή τους και όσα άλλα χρειάζονται. Ας δούμε λοιπόν ότι, έστω και με αυτά τα λίγα, μπορούν και απολαμβάνουν όλες τις χαρές της ζωής. Συνεπώς, όσα πιο πολλά στερείται κάποιος στη ζωή του, κι αυτό είναι μάθημα, τόσο πιο πολύ θέλει να βοηθήσει και να δώσει ακόμη περισσότερα.
Αυτό που ζήσαμε εμείς στην Κένυα για λίγες ημέρες, για σας είναι βίος, ενώ για μας είναι μάθημα ζωής…
Έζησα περισσότερα χρόνια στην Κένυα, παρά στην Κύπρο. Στην Κύπρο έζησα μόνο 20 χρόνια, ενώ τα υπόλοιπα χρόνια τα αφιέρωσαν στις σπουδές μου, αλλά και εδώ στην Κένυα.

πηγή: romfea.gr
vatopaidi.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου