Η ‘Εταιρία ‘Ορθοδόξων Σπουδών ‘οργάνωσε ένα πολύ ‘ενδιαφέρον ‘επιστημονικό συνέδριο στίς 25-27.05.2003 μέ θέμα : ” Φαινόμενα Νεοειδωλολατρείας, Δωδεκαθεισμός – ‘Υποτίμηση Παλαιάς Διαθήκης – ‘Ολυμπιακοί ‘Αγώνες”.
Διαβάστε το ‘εδώ : Φαινόμενα Νεοειδωλολατρείας, Δωδεκαθεισμός – ‘Υποτίμηση Παλαιάς Διαθήκης – ‘Ολυμπιακοί ‘Αγώνες.pdf
Τα Πορίσματα του Συνεδρίου
Με βάση τις εισηγήσεις και τις διεξαχθείσες ενδιαφέρουσες συζητήσεις, τα πορίσματα του Συνεδρίου συνοψίζονται στα εξής:
1. Το θέμα του Συνεδρίου, όπως φάνηκε και από τις αντιδράσεις, ιδιαίτερα από το πλήθος των συνέδρων, προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον και κάλυψε πραγματική επιστημονική και ποιμαντική ανάγκη.
2. Η νεοειδωλολατρία η νεοπαγανισμός η αρχαιολατρία δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά παγκόσμιο φαινόμενο. Η προσπάθεια αναβιώσεως των αρχαίων εθνικών θρησκειών, εκμεταλλευόμενη τα πατριωτικά αισθήματα των ανθρώπων, αποτελεί επιδίωξη της λεγομένης “Νεας Εποχής”, στην οποία και εντάσσεται. Ενισχύεται από τις κατά τόπους Μασσονικές Στοές, οι οποίες ενδιαφέρονται όχι για κάποια συγκεκριμένη θρησκεία, αλλά για την προώθηση του συγκρητισμού και την πρόσδεση των ανθρώπων σε μία πανθρησκεία, ώστε να επιβληθεί παγκοσμίως η Νεα Ταξη πραγμάτων.
3. Η απομάκρυνση από τον αληθινό Θεο και η λατρεία των κτισμάτων, είναι τέχνασμα του Διαβόλου. Έχει ως κίνητρο τον εγωϊσμό και σκοπό την αυτοθέωση· υποθάλπτει τις κατώτερες επιθυμίες και ηδονές, η εκπλήρωση των οποίων δημιουργεί πολέμους, έριδες, αναστατώσεις, καταρράκωση της μοναδικής αξίας του ανθρώπου ως εικόνος Θεού, όπως μοναδικά και αξιόπιστα διδάσκει ο Απόστολος Παύλος στο πρώτο κεφάλαιο της “Προς Ρωμαίους” επιστολής. Το ήθος των θεών του Δωδεκαθέου είναι χειρότερο του ήθους των χειρότερων ανθρώπων. Γι’ αυτό και η λατρεία τους απορρίφθηκε από τούς αρχαίους Έλληνες σοφούς, ως ανόητη και απαξιωτική για τον άνθρωπο.
Η απόρριψη της Παλαιάς Διαθήκης
4. Η απόρριψη της Παλαιάς Διαθήκης, εμφανίζει τον νεοπαγανισμό ως αντίπαλο του Ιουδαϊσμού. Ουσιαστικά, όμως, είναι σύμμαχός του, διότι κοινό γνώρισμα αμφοτέρων είναι η απόρριψη του Χριστιανισμού. Δεν στρέφονται εμφανώς εναντίον της Καινής Διαθήκης, για να αποκρύψουν τις πραγματικές τους διαθέσεις και να αποφύγουν την άμεση αντίδραση των χριστιανών. Οι δύο όμως Διαθήκες, Παλαιά και Καινή, είναι αλληλένδετες και αποτελούν αδιαίρετη ενότητα. Είναι θεόπνευστα στο σύνολό τους κείμενα, που διακονούν ως δύο θεραπαινίδες, το ένα σχέδιο του Θεού, για τη σωτηρία του ανθρώπου, σε διαφορετικές εποχές και διαφορετικά επίπεδα. Η Καινή χωρίς την Παλαιά είναι μετέωρη, ενώ η Παλαιά χωρίς την Καινή μένει ανερμήνευτη και ανεκπλήρωτη, ένα απλό βιβλίο της ιστορίας των Εβραίων. Ο ίδιος ο Χριστός χρησιμοποίησε και προέβαλε την Π. Διαθήκη, ως προετοιμασία του ιδικού Του έργου. Το ίδιο έπραξαν και οι Απόστολοι, όπως και η Εκκλησία κατόπιν στη θεολογία και στη λατρεία, αλλά και η χριστιανική Παιδεία στο Βυζάντιο και μετά το Βυζάντιο. Οι νεοειδωλολάτρες ακολουθούν σε αυτό τούς αρχαίους Γνωστικούς, τούς οποίους κατεδίκασε η Εκκλησία. Στα νεώτερα χρόνια, την Παλαιά Διαθήκη πολέμησαν και υποτίμησαν οι άθεοι διαφωτιστές, με αρχηγό τον Βολταίρο. Η πολεμική κατά της Παλαιάς Διαθήκης στον σημερινό Ελληνισμό, αντιγράφει δυτικά αθεϊστικά παραδείγματα και αξιοποιεί εθνικιστικά – ρατσιστικά κίνητρα, κατά τα πρότυπα του εθνικοσοσιαλισμού του Χιτλερ.Η αρχαιότητα δεν είναι μόνο ειδωλολατρία
5. Η ειδωλολατρία δεν είναι ούτε το μοναδικό, ούτε το καλύτερο στοιχείο της αρχαιοελληνικής Παιδείας. Οι Πατέρες της Εκκλησίας καλλιεργούν και συνεχίζουν σε όλους τούς τομείς την ελληνική Παιδεία, ιστοριογραφία, ποίηση, τέχνη, αποκαθαίροντάς την μόνο από την ασέβεια και ανηθικότητα των ειδώλων. Ο αληθινός Έλληνας δεν μπορεί να είναι ειδωλολάτρης, όπως στην ουσία δεν ήσαν και οι αρχαίοι Έλληνες σοφοί. Οι μόνοι που μπορούν να διεκδικούν επάξια το αρχαιοελληνικό παρελθόν είναι οι ορθόδοξοι χριστιανοί. Ο Χριστιανισμός δεν έβλαψε τον Ελληνισμό· τον διέσωσε από την παρακμή και του έδωσε νέα πνευματική δύναμη, για να συνεχίσει την πορεία του· ο εκχριστιανισμός των λαών σήμαινε σε μεγάλο βαθμό και εξελληνισμό τους. Ο βυζαντινός πολιτισμός αποτελεί συνέχεια του αρχαιοελληνικού πολιτισμού. Οι νεοειδωλολάτρες, αποδεχόμενοι μόνο την ελληνική αρχαιότητα, κολοβώνουν και συρρικνώνουν την Ελληνική Ιστορία, στην οποία όμως ανήκουν και ο Παρθενώνας και η Αγιά-Σοφιά, η ποίηση του Όμηρου και των τραγικών, αλλά και ο Ρωμανός ο Μελωδός και ο Ακάθιστος Ύμνος, τα μωσαϊκά της Βεργίνας, αλλά και της Μονής της Χωρας. Όσοι διαγράφουν τα δύο χιλιάδες χρόνια του χριστιανικού Ελληνισμού εξυπηρετούν τούς εχθρούς του ελληνικού πολιτισμού. Εξ άλλου, η μυθολογούμενη εκτεταμένη καταστροφή των αρχαίων μνημείων από χριστιανούς αποτελεί σκόπιμη διόγκωση μεμονωμένων παραδειγμάτων. Δεν ήταν ποτέ επίσημη κρατική η εκκλησιαστική γραμμή. Αντίθετα, πολλά αρχαία μνημεία τέχνης μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και διατηρήθηκαν, θαυμαζόμενα από τούς Χριστιανούς. Συνέβη ο,τι και με τα αρχαία κείμενα που διασώθηκαν στα αντιγραφικά εργαστήρια των Μονών, διδασκόμενα και σχολιαζόμενα από μεγάλους διδασκάλους και Πατέρες, όπως π.χ. τον Φωτιο και τον Ευστάθιο Θεσσαλονίκης. Οι Χριστιανοί Μοναχοί αντέγραψαν, για να τις διασώσουν, ακόμη και τις προκλητικές κωμωδίες του Αριστοφάνη.Θαυμαστές του Ιουλιανού του Παραβάτου
6. Οι νεοειδωλολάτρες χρησιμοποιούν τα εναντίον του Χριστιανισμού επιχειρήματα των λογίων της εποχής των διωγμών, όπως του Κελσου, του Ιεροκλέους και του Πορφυρίου και θαυμάζουν τον αυτοκράτορα Ιουλιανό. Η αντιχριστιανική αυτή γραμματεία καταρρίφθηκε πλήρως από αντίστοιχα έργα των χριστιανών συγγραφέων των πέντε πρώτων αιώνων, των Απολογητών, των Αλεξανδρινών, των Καππαδοκών και άλλων, ώστε μετά τον πέμπτο αιώνα σίγησε πλήρως και χάθηκε, με εξαίρεση τον Γεώργιο Πλήθωνα Γεμιστό τον 15ο αιώνα, του οποίου το ουτοπικό όραμα για αναβίωση της ειδωλολατρίας δεν είχε καμμία απήχηση στο λαο. Ελάχιστη απήχηση είχε και το κίνημα του Ιουλιανού τον τέταρτο αιώνα, μολονότι επιχειρήθηκε να επιβληθεί με διωγμούς και βία. Οι πολίτες της Αυτοκρατορίας ήσαν τώρα στην πλειονότητά τους χριστιανοί και ζούσαν ενωμένοι κάτω από τη νέα χριστιανική πίστη, με χριστιανούς άρχοντες και εκχριστιανισμένους θεσμούς. Ο Ιουλιανός ήλθε σε σύγκρουση προς το κοινό αίσθημα· θέλησε να επιβάλει τη δική του παραβατική μοναχική πορεία, η οποία ξεκίνησε από το εφηβικό απωθημένο αίσθημα εκδικήσεως, για το φόνο των συγγενών του από τον χριστιανό αυτοκράτορα Κωνστάντιο, ενισχύθηκε στην Περγαμο από τον νεοπλατωνικό θεουργό φιλόσοφο Αιδέσιο και τον μιθραϊστή μάγο Μαξιμο και τελειοποιήθηκε ως προς τις θεουργικές μαγικές πρακτικές στην Αθήνα, όπου τον γνώρισαν και τον περιγράφουν ως διαταραγμένη με νευρωτικές εκδηλώσεις προσωπικότητα, ο Μ. Βασίλειος και ο Γρηγόριος Θεολόγος. Πολλοί προσηλυτιζόμενοι και σήμερα στη νεοειδωλολατρία κινούνται από κάποιες ασθενείς πλευρές της ζωής των χριστιανών και από αναζήτηση θρησκευτικής ζωής απαλλαγμένης από τις βιωματικές υποχρεώσεις και τούς ηθικούς περιορισμούς του Ευαγγελίου του Χριστού. Απομένει γι’ αυτό χώρος αυτοκριτικής εντός της Εκκλησίας για τα φαινόμενα της νεοειδωλολατρίας, ώστε η σχεδιαζόμενη από παγκόσμια κέντρα αναβίωση των εθνικών θρησκειών να μην ευρίσκει αφορμές και ερείσματα κατά της χριστιανικής πίστης.Οι Ολυμπιακοί Αγώνες
7. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι καρπός της αγάπης του Ελληνισμού για την άθληση του σώματος, παράλληλα με την καλλιέργεια του πνεύματος. Ενώ όμως είχαν αποκτήσει μεγάλη δόξα, προοδευτικά παρήκμασαν, διότι οι “στεφανίται” αθληταί κατήντησαν “χρηματίται”, και έτσι έφθασαν σε πλήρη ανυποληψία κατά τούς ελληνιστικούς χρόνους, ώστε η κατάργησή τους το 393 μ.Χ. να είναι η μεγαλύτερη προς αυτούς ευεργεσία. Η αναβίωσή τους στη Γαλλία τον 18ο αιώνα συνδέθηκε με την αναβίωση και της ειδωλολατρίας. Ειδωλολατρική είναι, εξ άλλου, η καθιερωθείσα από το ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας (1936) τελετή τηςαφής της ολυμπιακής φλόγας, η οποία δυστυχώς σώζεται με το ίδιο τυπικό μέχρι σήμερα.8. Η εμπορευματοποίηση και τα οικονομικά κίνητρα κρατών και αθλητών τραυματίζουν και σήμερα τον γνήσιο αρχαιοελληνικό τους χαρακτήρα. Μελανό, επίσης, σημείο, που απαξιώνει περισσότερο τούς Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι ότι η επίτευξη του σκοπού της νίκης, επιδιώκεται με εξουθενωτικά και καταστροφικά για τη σωματική και ψυχική υγεία των αθλητών μέσα. Γινεται ευρεία χρήση φαρμάκων η ουσιών (Dopping) και απαγορευμένων από την ιατρική δεοντολογία σωματικών η ψυχολογικών μεθόδων, για την επιτυχία υψηλότερων επιδόσεων. Οι μέχρι σήμερα προσπάθειες καταπολεμήσεως αυτής της τακτικής έχουν αποτύχει.
9. Ο Χριστιανισμός τιμά το ανθρώπινο σώμα, ως αχώριστο μέρος του διφυούς ενιαίου ψυχοσωματικού όντος, ως ναο του Αγίου Πνεύματος και όργανο της ψυχής κατάλληλο για την πνευματική τελείωση και ολοκλήρωση του ανθρώπου. Ο χριστιανός ασκείται πνευματικά και αγωνίζεται σε πνευματικά στάδια εναντίον των παθών και των κακιών του, ιδιαίτερα του εγωκεντρισμού και του ατομισμού του, και εναντίον όχι σωματικού, αλλά πνευματικού αντιπάλου. Η πάλη και ο αγώνας δεν διεξάγονται προς “σάρκα και αίμα”, προς συναθλητάς του ανθρώπους, αλλά “προς τας αρχάς, προς τας εξουσίας, προς τούς κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, προς τα πνευματικά της πονηρίας εν τοις επουρανίοις” (Εφεσ. στ’, 12). Η άσκηση αυτή περιλαμβάνει και σωματικά αθλήματα, την νηστεία, την αγρυπνία, τον σωματικό κόπο, τις γονυκλισίες, όσα μας κληροδότησε η ασκητική εμπειρία του Μοναχισμού, ώστε να καταστεί ο άνθρωπος και ως προς το σώμα δεκτικός των θείων Μυστηρίων και της θείας ελλάμψεως, ανοικτός προς το Θεο, με υψηλό στόχο και βραβείο την κατά χάριν θέωση. Πρόκειται για άσκηση και άθληση έλλογη, συνδυασμένη με την ταπείνωση και την αγάπη· στούς αθλητικούς αγώνες, παλαιούς και νέους, στόχος είναι μόνο η ευρωστία του σώματος και η κενόδοξη επιτυχία νικών με φθαρτά και ανωφελή έπαθλα.
10. Εν όψει όλων αυτών των ασθενών πλευρών των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι στις ημέρες μας έχουν αποκτήσει πρόσθετους απαξιωτικούς λόγους, που οδήγησαν στην παρακμή τους, και δεδομένης της συνδέσεώς των με την νεοειδωλολατρία από την αρχή της αναβιώσεώς των, η Εκκλησία χωρίς να τούς απορρίψει και να τούς πολεμήσει, γιατί θα συγκρουσθεί προς την πολλά αναμένουσα από αυτούς Πολιτεία, προς τούς διεθνείς επιχειρηματικούς κύκλους και προς τούς απροβλημάτιστους και απρόσεκτους εκ των Χριστιανών, πρέπει να πάρει τις δέουσες αποστάσεις. Τα οικονομικά οφέλη που πιθανόν θα προκύψουν για την Εκκλησία δεν ισοσταθμίζουν την πνευματική ζημία και βλάβη των νέων ιδίως ανθρώπων, οι οποίοι εμπλέκονται στο πολυδιαφημιζόμενο κίνημα εθελοντισμού. Οι χριστιανοί διδασκόμαστε “υπεροράν μεν σαρκός, παρέρχεται γαρ· επιμελείσθαι δε ψυχής πράγματος αθανάτου”, διότι “τι ωφελείται άνθρωπος, εάν τον κόσμον όλον κερδήση, την δε ψυχήν αυτού ζημιωθή”; (Ματθ. ιστ’, 26).
Η Νεοειδωλολατρία Ποιμαντικό Πρόβλημα
11. Η νεοειδωλολατρία, αποτελεί υπαρκτό ποιμαντικό πρόβλημα. Ούτε τη μεγαλοποιούμε, αλλά ούτε και αγνοούμε τη δυναμική της, η οποία οφείλεται όχι στη γοητεία των ξεχασμένων, ανύπαρκτων και ανίσχυρων θεών, αλλά στην οικονομική ισχύ των εισηγητών της, οι οποίοι εκδίδουν δεκάδες περιοδικών και εντύπων και σε καθημερινή σχεδόν βάση εμφανίζονται στα τηλεοπτικά μέσα, μέρος των οποίων ελέγχουν.Η Εκκλησία οφείλει να οργανώσει την άμυνά της, για να προστατεύσει τούς χριστιανούς από τα ψεύδη και την προπαγάνδα. Δεν είμαστε ούτε γραφικοί, ούτε μισαλλόδοξοι τόσοι Κληρικοί, Ηγούμενοι, Μοναχοί και Πανεπιστημιακοί Καθηγητές. Αγωνιζόμαστε και αγωνιούμε .Εκ της Οργανωτικής Επιτροπής
http://www.patrokosmas.gr/periodiko.asp?sitema=1&artid=56&isue=27&sitem=1
Νεοειδωλολατρία και Νέα Εποχή (μοναχός Αρσένιος Βλιαγκόφτης)
Εισήγηση στο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Φαινόμενα Νεοειδωλολατρίας. Δωδεκαθεϊσμός – Υποτίμηση Παλαιάς Διαθήκης – Ολυμπιακοί αγώνες», Θεσσαλονίκη 25-27 Μαΐου 2003, Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.
Μέσα στην πολύμορφη σύγχυση που ταλαιπωρεί τον άνθρωπο της εποχής μας, παρατηρείται τα τελευταία δεκαπέντε περίπου χρόνια και η σταδιακή ανάπτυξη του ρεύματος της αναβιώσεως της αρχαίας θρησκείας.
Το φαινόμενο δεν είναι μόνον ελληνικό. Είναι παγκόσμιο. Οι πρωτεργάτες του φιλοδοξούν «να προσφέρουν τα στοιχεία για τη δημιουργία μιας νέας ανθρώπινης ταυτότητας…», όπως επίσης και μιας «νέας εθνικής ταυτότητας». Παρουσιάζουν την αρχαία θρησκεία ως την μόνη ικανή να εκφράσει την αρχαία ψυχή και το ελληνικό ιδεώδες.
Το μέγεθος του προβλήματος φαίνεται και από τις ύβρεις που εκστομίζονται εναντίον του πανσέπτου προσώπου του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, της Παναγίας, των Αγίων και της Εκκλησίας. «Σε επιστολή Ιερέως της θεάς Δήμητρος” οι Ορθόδοξοι ιερείς χαρακτηρίζονται ως “στυγεροί Πρωτο-γενίτσαροι ρασοφόροι” (Επιστολή προς Μητροπολίτη Ηλείας Γερμανόν, 20 Τρυγητού 1992 μ.Α.Τ., βλ. περιοδ. Διιπετές, τ. 13/1995, σ. 15).
»Αλλού οι Αγιοι Πατέρες τής Εκκλησίας χαρακτηρίζονται ως “οι εξ ανατολών ύαινες” (Μεγαρικός Τύπος 24.9.1995, Ο σφαγμένος Ελληνισμός Β’) και υβρίζονται ως “εγκληματίες-χιλιαστές”, “άγια ρεμάλια” και “μελανειμονούντες” (με μαύρα ράσα) και “τα φαιά φέροντες” (Μεγαρικός Τύπος 17.9.1995, σ. 4, Ο σφαγμένος Ελληνισμός). Κι ακόμη χαρακτηρίζονται ως “κοπρόψυχοι” (Μεγαρικός Τύπος 8.10.1995, Ο σφαγμένος Ελληνισμός Γ’). Ο Χριστιανισμός χαρακτηρίζεται ως “η θανατική ποινή κατά της Ελλάδος”. Η Εκκλησία χαρακτηρίζεται ως “αδίστακτη πολιτική και οικονομική συντεχνία” και ότι “βαρύνεται καίρια με την κατηγορία τής σκόπιμης δολοφονίας του αρχαίου Ελληνισμού” (Ελληνική Φλόγα, τ. 1/1994, σ. 6)».
Ο Κύριός μας χαρακτηρίζεται ως «σημιτικής κατασκευής Δικτατορίσκος του Ουρανού» (Περιοδ. Διιπετές, τ.4/1993, σ. 6), ενώ ο δωδεκαθεϊστής Βλάσης Ρασσιάς μιλώντας στο Πολεμικό Μουσείο κατά την εκδήλωση, που οργάνωσε εκεί το αποκρυφιστικό περιοδικό «Τρίτο Μάτι» με θέμα «Η Αρχαιοελληνική Παράδοση στην Τρίτη Χιλιετία» (23 και 24 Ιανουαρίου 1999), ενθουσίασε το κοινό, όταν είπε· «Να μην αφήσουμε τα χριστιανοβυζαντινά κοράκια να αφοδεύουν πάνω στην εθνική μας κληρονομιά» (Βλ. «Ιό» της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, 7-2-1999).
1. Είναι αυτοί που αρνούνται κάθε συμβιβασμό με την χριστιανική θρησκεία ή τον εβραιοχριστιανισμό, όπως τον ονομάζουν. Εκπροσωπείται κυρίως από την λεγομένη «Μεγάλη Εθνική Εκκλησία των Ελλήνων» και το περιοδικό «Διιπετές».
2. Η δεύτερη ομάδα χαρακτηρίζεται έντονα από ρατσισμό και αντισημιτισμό. Εκπροσωπείται κυρίως από το περιοδικό «Απολλώνειο Φως».
3. Στην τρίτη κατηγορία ανήκουν ομάδες των οποίων η σχέση με το κίνημα της λεγομένης Νέας Εποχής είναι εμφανέστερη. Τέτοιες είναι: Ο Νεο-σαμανισμός, οι ουφολόγοι δωδεκαθεϊστές (Κεραμυδάς), η λεγομένη γυναικεία πνευματικότητα, κίνημα των μαγισσών, Wicca, λατρεία της θεάς κ.ά.
4. Υπάρχουν ακόμη και αυτοί που προσπαθούν να συνδυάσουν την Ορθοδοξία με τον δωδεκαθεϊσμό υποστηρίζοντας ότι ο Ιησούς Χριστός ήταν Έλληνας!
Πάντως το σημαντικό είναι ότι οι ομάδες αυτές, ανεξάρτητα από τις μεγάλες -πολλές φορές- διαφορές τους, έχουν κοινό πνευματικό υπόβαθρο, το οποίο συνίσταται στην κοινή περί Θεού, ανθρώπου και κόσμου αντίληψη, στην αποδοχή τού απολύτου πανθεϊστικού μονισμού (ολιστικό μοντέλο), της μετενσαρκώσεως και των άλλων στοιχείων, που θα έχουμε την ευκαιρία στο κύριο μέρος τής εισηγήσεώς μας να αναπτύξουμε αναλυτικότερα, καθώς θα πραγματευόμεθα τα κοινά σημεία Νεοπαγανισμού και Νέας Εποχής. Εξ άλλου δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ο ευρύτερος αποκρυφιστικός χώρος είναι ενιαίος. Έτσι π.χ. τα Ελευσίνια μυστήρια τα βρίσκει κανείς ως θέμα σεμιναρίων και διαλέξεων τόσο στις νεοειδωλολατρικές οργανώσεις όσο και σε άλλες ομάδες του ευρύτερου αποκρυφιστικού χώρου, όπως π.χ. η «Νέα Ακρόπολη». Επίσης στο σύνολο σχεδόν των αρχαιολατρικών περιοδικών υπάρχουν διαφημίσεις εκδοτικών οίκων ή συγκεκριμένων βιβλίων που κινούνται ξεκάθαρα στον αποκρυφιστικό χώρο· ακόμη και βιβλίων που προπαγανδίζουν απροκάλυπτα την μαγεία και τον σατανισμό. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η συγγένεια και διαπλοκή μιας μερίδος του νεοειδωλολατρικού χώρου με τον νεοναζισμό, το σκληρό ροκ και με τον νεοσατανισμό, τόσο διεθνώς, όσο και στην Ελλάδα.
Ένα θέμα που χρειάζεται επίσης να συζητηθεί είναι αυτό της ορολογίας. Ποιός άραγε όρος είναι καταλληλότερος; Νεοειδωλολατρία, νεοπαγανισμός, αρχαιολατρία ή δωδεκαθεϊσμός; Οι νεοειδωλολάτρες έχουν χαρακτηρισθεί επίσης -με μία δόση χιούμορ- αρχαιοημερολογίτες (Βλ. «Ιό» Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, 13.10.1996 στο αφιέρωμά του με τίτλο «Πιστεύω εις δώδεκα θεούς»), ενώ έχει χρησιμοποιηθεί και ο όρος νεοϊουλιανισμός από τον π. Γεώργιο Μεταλληνό. Πάντως οι οπαδοί του χώρου αυτού θεωρούν τον όρο νεοειδωλολατρία προσβλητικό γι’ αυτούς (Βλ. και εξώδικο προς την εφημ. Ορθόδοξος Τύπος για τη δημοσίευση του προγράμματος του Συνεδρίου μας).
Εάν θα θέλαμε να δώσουμε έναν ορισμό, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτόν που το αμερικανικό «Παγανιστικό Μορφωτικό Δίκτυο» (Pagan Educational Network) δίνει αυτοπροσδιοριζόμενο: «Νεοπαγανισμός: Ένα σύνολο από διαφορετικές σύγχρονες θρησκείες που έχουν τις ρίζες τους σε αυτόχθονες παραδόσεις ή αντλούν έμπνευση από αυτές. Πιστεύουν στην αλληλεξάρτηση όλων των μορφών ζωής, στην προσωπική αυτονομία και στις ενυπάρχουσες (σσ. μέσα στη Φύση) θεότητες. Συχνά είναι φυσιοκεντρικές και υποστηρίζουν την ισότητα των φύλων. (…) Ο Παγανισμός είναι ένα ευρύ εκλεκτικό σύγχρονο θρησκευτικό κίνημα που περιλαμβάνει σαμανικές, εκστατικές, πολυθεϊστικές και μαγικές θρησκείες» (ΧΑΡ. ΜΗΝΗ, Νεοπαγανισμός, σ. 239).
Πάντως, παρά την αντίθεση των νεοειδωλολατρών, είναι δόκιμη και η χρήση του όρου ειδωλολατρία-νεοειδωλολατρία και ανταποκρίνεται στα πράγματα, δεδομένου ότι ως ειδωλολατρία ορίζεται «η θεώρηση άψυχων αντικειμένων ως θεοτήτων και η λατρεία αυτών (Φετιχισμός), καθώς και έμψυχων όντων του φυσικού κόσμου (Τοτεμισμός). Με την ευρύτερη έννοια ειδωλολατρία είναι επίσης κάθε αυθαίρετη υποκειμενική αντίληψη για την υψηλή έννοια του θείου, όπως για παράδειγμα ο ανθρωπομορφισμός. Μελετώντας λοιπόν τις πολυποίκιλες νεοπαγανιστικές δοξασίες διαπιστώνουμε ότι αυτές έχουν πλούσιο το ειδωλολατρικό στοιχείο».
Εξ άλλου, όπως παρατηρεί ο π. Γεώργιος Μεταλληνός, «η προβολή των προλήψεών μας στο χώρο του Θεού συνιστά ειδωλολατρία. Διότι κατασκευάζουμε τον Θεό μας».
2. Αμεση σχέση προς την ολιστική-πανθεϊστική αυτή προσέγγιση έχει η αντίληψη περί θεού, άνθρωπου και κόσμου του νεοπαγανισμού, γι’ αυτό και θα συνεξετάσουμε τα δύο αυτά θέματα. Από όσα θα παρατεθούν, θα γίνει, πιστεύουμε, καταφανής η σύμπτωση της περί θεού, ανθρώπου και κόσμου αντιλήψεως του νεοπαγανισμού με εκείνη της Νέας Εποχής.
Βασικό αξίωμα της Ελληνικής θεογονίας είναι το ομοούσιον της ανθρωπίνης ψυχής με εκείνη των θεών. «Τας γε μην δαιμονίας ψυχάς ου πολλώ των ανθρωπίνων διαφέρειν, γενναιοτέρας δε όμως ούσας αυτάς τε και γενναιοτέροις οχήμασι χρωμένας … Τας δε των άστρων πολύ έτι και αυτών των γε δαιμονίων κρείττους ούσας…». «Η Εθνική Θρησκεία διατείνεται ότι ολόκληρο το Σύμπαν είναι έμψυχο και θεϊκό. Οι θεοί γεννιούνται και βρίσκουν την αναγνώρισή τους μόνο εντός του Κόσμου και δια του Κόσμου». «Ο κόσμος (είναι) αιώνιος και αγέννητος, αΐδιος, άνευ αρχής και τέλους, αυτογέννητος και αυτοπάτωρ, κύριος και τροφεύς του εαυτού του». «Ουδέν άλλο τι και αλλότριον του κόσμου υπάρχει· πάσα οντολογική κατηγορία και τάξις, από αυτήν των θεών έως αυτήν των ανοργάνων μορφών της όλης, υφίσταται εντός αυτού. Θεός εξωσυμπαντικός και δημιουργός, ή δυνάμεις αγαθαί ή κακαί, έκτος της όλης κοσμικής νομοτελείας δεν υφίστανται».
Καθώς διαβάζουμε στο αρχαιολατρικό περιοδικό Διιπετές «Εν Αρχή λοιπόν υπήρξε το δημιουργικό Αχανές. Ούτε ο Γιαχβέ, ούτε και κανένας άλλος συμπαντικός μαστροχαλαστής».
Ο Παν. Μαρίνης στο έντυπο «Βασικές Αρχές της Ελληνικής Θρησκείας» γράφει: «Κατά τρόπον λακωνικόν περιγράφει ο Ηράκλειτος πλήρως την Ελληνικήν και σύγχρονον Κοσμογονίαν λέγων: “Κόσμον τόνδε, τον αυτόν απάντων, ούτε τις θεών ούτε ανθρώπων εποίησεν, αλλ’ ήν αεί και έστιν και έσται πυρ αείζωον, απτόμενον και αποσβεννύμενον μέτρα”». Ο Παν. Μαρίνης παρατηρεί: «… για μας υπάρχει μόνον ο ρυθμός του Κόσμου και η κυριαρχία του απροσώπου Νόμου. Δεν υπάρχει ουδείς εξωκοσμικός θεός, ο οποίος διευθύνει έναν Κόσμο κατά τρόπο αυθαίρετο, ώστε άλλους να σώζη και άλλους να καταδικάζη. Όχι, υπάρχει μόνον ο λογικός και αμετάβλητος φυσικός Νόμος, του οποίου την πραγματική και όχι αυθαίρετη δικαιοσύνη υπηρετούν οι Θεοί και οφείλουμε να υπηρετούμε και εμείς συναπτόμενοι προς τον ρυθμό του Κόσμου, ο οποίος μας οδηγεί πάντοτε σύμφωνα με τον Θείο Νόμο της εξελίξεως προς την τελείωσή μας». Και αλλού αναφέρει: «Οι μονοθεϊσταί θεολόγοι τονίζουν την άκραν αντίθεσιν προς τας αρχαίας θεωρίας, “προς τον υλοζωϊσμόν των αρχαίων, καθ’ όν τα πάντα εγένοντο άνευ του Θεού εκ προϋφεστώσης χαώδους ύλης”». Και συνεχίζει: «Κατά την πολυθεϊστικήν αντίληψιν άπαντα τα στοιχεία του Κόσμου είναι ιερά και θεία, εμψυχούμενα υπό Θείων Οντοτήτων».
Είναι αξιοσημείωτο και το εξής: «Οι Θεοί δια να γίνουν καταληπτοί από τους ανθρώπους εμφανίζονται εις αυτούς με το τελευταίον σώμα το οποίον είχον κατά τον τελευταίον επίγειον βίον τους, οπότε, εφόσον θεωρηθή ότι ο καλλιτέχνης είναι θεόπνευστος, τα αγάλματα των θεών αποτελούν και τας πραγματικάς προσωπογραφίας των». Αυτή την άποψη πάντως δεν την συμμερίζονται όλες οι αρχαιολατρικές ομάδες.
Χαρακτηριστική και η παρακάτω δήλωση του περ. Απολλώνειο Φως: «Οι θεοί πλάθονται κατ’ εικόνα και ομοίωση του ανθρώπου και όχι το αντίστροφο, όπως διατείνονται οι υπέρμαχοι των ιουδαιογενών δογμάτων». Και «Κάθε άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να προβάλλει το Είναι του σε θεό»! Αυτό το τελευταίο είναι «Νέα Εποχή» 100%.
Η αντίληψη αυτή του νεοπαγανισμού και της Νέας Εποχής περί της αυθυπαρξίας της ύλης και περί προϋπαρχόντων τύπων των μορφών (πλατωνικές ιδέες) καταδικάζεται ρητώς από την Ορθόδοξο Εκκλησία. Καθώς διαβάζουμε στο «Συνοδικόν της Ορθοδοξίας»: «Τοις μετά των άλλων μυθικών πλασμάτων αφ’ εαυτών και την καθ’ ημάς πλάσιν μεταπλάττουσι, κατά τας πλατωνικάς ιδέας ως αληθείς δεχομένοις, και ως αυθυπόστατον την ύλην παρά των ιδεών μορφούσθαι λέγουσι, και προφανώς διαβάλλουσι το αυτεξούσιον του Δημιουργού του από του μη όντος εις το είναι παραγαγόντος τα πάντα και ως ποιητού πάσιν αρχήν και τέλος επιθέντος εξουσιαστικώς και δεσποτικώς, Ανάθεμα».
Η νεοεποχίτικη αντίληψη ότι όλα είναι ένα και αυτό το ένα ονομάζεται παγκόσμια ενέργεια ή πράνα στη γλώσσα των ινδών, Θεραπευτική Δύναμη της Φύσης από τον Ιπποκράτη, Magnale από τον Παράκελσο, Alcahest από τον Βαν Χέλμοντ, Αστρικό φως από τους Καββαλιστές, Azorth από τους Αλχημιστές, Spiritus από τον Fludd, Οντική δύναμη από τον Ράιχενμπαχ, Ζωικός μαγνητισμός από τον Μέσμερ, Αιθερική ενέργεια ή Βιοενέργεια ή Απλή ουσία από τους μυστικιστές και τους μεταφυσικούς όπως ο Σουέντεμποργκ, Ζωτική ενέργεια ή Ζωτική δύναμη ή Ζωτικό σώμα από τη βιταλιστική σχολή, Οργόνη από τον Ράιχ, Βιόπλασμα από τους Ρώσους ερευνητές κ.λπ., εκφράζεται χαρακτηριστικά σε συνέντευξη που δίνει στο νεοειδωλολατρικό περιοδικό Διιπετές ο εκπρόσωπος της «Μεγάλης Εθνικής Εκκλησίας των Ελλήνων» (Μ.Ε.Ε.Ε.). Εκεί γίνονται φανερές όλες οι θεωρητικές βάσεις της τάσεως αυτής. «Εκτός των άλλων βρίσκουμε και αποκρυφιστικές, πνευματιστικές διδασκαλίες και μαγικές δοξασίες, σχετικά με τα μάρμαρα των αγαλμάτων των θεών (τα οποία, όπως υποστηρίζεται, έφτιαχναν από μάρμαρο “γιατί το μάρμαρο έχει την ιδιότητα με την καθιέρωση να εγκλωβίζει μέσα του την ενέργεια του απεικονιζομένου θείου”). Ακόμη βρίσκουμε πολλές πληροφορίες για τις θέσεις οικοδομήσεως των ειδωλολατρικών ναών οι όποιοι ήσαν “συσσωρευτές μαγνητισμού”, για τα “στοιχεία” της Φύσεως, την ειμαρμένη κ.ά.» (Διιπετές, τ. 4/1993, σ. 22 και εξής).
Ο εκπρόσωπος της Μ.Ε.Ε.Ε., παρουσιάζοντας ένα βιβλίο με τίτλο «Επιστήμη των Δονήσεων», υποστηρίζει ότι «υπάρχει ένα απόκρυφο όνομα του Διός, το οποίο αν προφερθεί με το σωστό τόνο και συντονιστεί με το ανθρώπινο νευρικό σύστημα, σου δίνει ένα ακαριαίο πλήγμα πίσω εδώ στον άτλαντα, στο νεύρο, και πέφτεις νεκρός» (!) (Διιπετές, τ. 4/1993, σ. 25).
3. Λατρεία της Γαίας (μεγάλης Μητέρας θεάς-Φύσης)
Στην ιδρυτική διακήρυξη του «Παγκοσμίου Συνεδρίου Εθνικών Θρησκειών» («World Congress of Ethnic Religions»), που έγινε στο Vilnius της Λιθουανίας στις 23 Ιουνίου 1998, διαβάζουμε μεταξύ άλλων ότι οι αυτόχθονες θρησκείες (δηλαδή ο παγανισμός) «καλλιεργούν τον σεβασμό προς την Ιερότητα της Φύσεως». Δηλώνεται επίσης ότι: «είμαστε λάτρεις της Φύσεως, όπως ακριβώς ήταν και το σύνολο του ανθρωπίνου είδους, τουλάχιστον στο 96% της διαρκείας της Ιστορίας του».
Γράφει ο Μάριος Βερέττας: «Η Μάνα-Γη, η Γη-Μήτηρ, η Δήμητρα θα σωθεί μονάχα από εκείνους που θα την αγαπήσουν σαν μητέρα και θα την λατρέψουν ως θεά» (Περιοδ. Τρίτο Μάτι, Οκτ. 1997, σ.3)!
Η Χαρίκλεια (ή Χαρίτα) Μήνη τονίζει ιδιαίτερα τη λατρεία της Γαίας. «Η ιδέα -γράφει- ότι ο πλανήτης μας είναι ένα ζωντανό ον και όλοι οι έμβιοι οργανισμοί του (συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων) αποτελούν κύτταρά του είναι πραγματικά επαναστατική και χτυπάει ριζικά τις κατεστημένες αντιλήψεις».
Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι ακριβώς σε αυτό έγκειται η ειδωλολατρία. Στη θεοποίηση και λατρεία της κτίσεως. Κατά τον προφητάνακτα Δαβίδ «ουκ ελάτρευσαν τη κτίσει οι θεόφρονες παρά τον κτίσαντα». Χαρακτηριστικό, δηλαδή, των θεοφρόνων είναι ότι λατρεύουν τον κτίστη και δημιουργό, ενώ των αφρόνων (νεοπαγανιστών) χαρακτηριστικό είναι ότι αντιστρέφοντας τα πράγματα ανυψώνουν και λατρεύουν τη δημιουργία, περιφρονώντας τον δημιουργό, τον οποίο θεωρούν ανύπαρκτο.
4. Πανθρησκεία
Βασικό δόγμα της Νέας Εποχής είναι ότι όλες οι θρησκείες είναι δρόμοι που οδηγούν στον ίδιο σκοπό. Όλες οι θρησκείες κατέχουν μέρος της αληθείας. Καμμία θρησκεία δεν πρέπει να διεκδικεί την αποκλειστικότητα της αληθείας και της δυνατότητος σωτηρίας. Οι βασικές αυτές παραδοχές εισήχθησαν από την «Θεοσοφική Εταιρεία» και αποτελούν τη βάση του θρησκευτικού συγκρητισμού. Τη βασική αυτή στάση υιοθετεί και ο νεοπαγανισμός. Κατ’ αυτόν κάθε λαός πρέπει να ακολουθεί τη θρησκεία της δικής του παραδόσεως. «Όλοι οι λαοί έχουν θεσμίσεις και θρησκείες καταλλήλους δια το εξελικτικόν τους επίπεδο και δια την ιδιοσυστασίαν και την νοοτροπίαν τους», γράφει ο Παν. Μαρίνης. Είναι ενδιαφέρον, ότι συστηματικώς προβάλλεται από τους νεοπαγανιστές η συγγένεια της αρχαιοελληνικής θρησκείας με τις άλλες θρησκείες (εκτός φυσικά των λεγομένων μονοθεϊστικών).
Σύμφωνα με τον Παν. Μαρίνη, η Ελληνική Γραμμή, καθώς την ονομάζει, «υποστηρίζει την ουσιαστικήν ισοτιμίαν κάθε κουλτούρας και την δυνατότητα της αυτοαναπτύξεως…». Επίσης οι αρχαίοι Έλληνες «εδέχθησαν ότι όλες οι παραδόσεις και οι θρησκείες είναι ίσες».
Παρ’ όλα αυτά ο κ. Μαρίνης, αντιφάσκων προς εαυτόν, διακηρύσσει αλλού ότι η «Ελληνική Θρησκεία είναι η Αλήθεια…» (με Α κεφαλαίο). Εδώ υπάρχει και η εξής αντίφαση: Εάν (κατ’ αυτούς) όλες οι θρησκείες είναι ίσες, γιατί τότε αυτή η ακραία επιθετικότης εναντίον ειδικά του Χριστιανισμού;
5. Μετενσάρκωση (ή μετεμψύχωση)
Μία από τις διδασκαλίες, που ενώνουν τις πολυώνυμες ομάδες τής Νέας Εποχής αφ’ ενός και του νεοπαγανισμού αφ’ ετέρου, είναι αυτή της μετενσαρκώσεως. Σύμφωνα με την παραδοχή αυτή, μετά τον σωματικό θάνατο, η ψυχή μπαίνει στο σώμα ενός άλλου ανθρώπου, ζώου ή ακόμη και φυτού.
Κατά τον Παν. Μαρίνη «η μετεμψύχωσης είναι το θεμέλιον της Ελληνικής Πνευματικότητος» (Τίτλος ενθέτου φυλλαδίου του αποκρυφιστικού περιοδικού Τρίτο Μάτι. Το φυλλάδιο συνεγράφη υπό του κ. Παν. Μαρίνη). «Η μετεμψύχωσις ήτο η κοινή πίστις τής θρησκείας τής Χρυσής Εποχής, εξ αυτής δε εκληρονομήθη από όλας τας “παραδοσιακάς θρησκείας” (ας σημειωθή εδώ ότι λέγοντες “παραδοσιακάς θρησκείας” εννοούμε απαξαπάσας τας θρησκείας τής Ευρώπης – Ασίας – Αμερικής, με εξαίρεσιν τας επονομαζομένας “μονοθεϊστικάς – κοσμοπολιτικάς θρησκείας τής ύστερης εποχής” ιουδαϊκής ρίζης, δηλαδή τον Χριστιανισμό και τον Μωαμεθανισμό). Η μετεμψύχωσις αποτελεί τον στυλοβάτην όχι μόνον του Ινδουϊσμού αλλά και των παναρχαίων και ιερωτάτων κειμένων: των Βεδών και του Νόμου των Αρείων».
Ένας άλλος λάτρης των αρχαίων θεών, ο Βλάσης Ρασσιάς, γράφει: «Επανερχόμαστε για να βαδίσουμε μέσα από αυτές τις συνεχείς παλιγγενεσίες στην αυτογνωσία και την αποθέωσή μας, για τον απλό και μόνο λόγο ότι σκοπός του σύμπαντος είναι η δημιουργία συνειδήσεων, των δε συνειδήσεων η τελείωση και αποθέωσή τους μέσα από τη γνώση όλων των αληθινών αιτίων των φαινομένων».
Θα πρέπει πάντως να λεχθεί ότι η περί μετενσαρκώσεων πίστη, έτσι όπως εξετέθη εδώ, δεν απηχεί το σύνολο ούτε των φιλοσοφικών ούτε των λαϊκών αντιλήψεων των αρχαίων Ελλήνων. Οι αρχαίοι πίστευαν σε συνέχιση της προσωπικής ζωής μετά θάνατον. Αυτό τουλάχιστον συνάγεται από την αντίληψη που είχαν περί του «κάτω κόσμου». Οπότε εδώ έχουμε χαρακτηριστικό παράδειγμα επηρεασμού και υιοθετήσεως αντιλήψεων της Νέας Εποχής από την νεοειδωλολατρία.
Στο θέμα τής μετενσαρκώσεως, Νέα Εποχή και νεοειδωλολατρία όχι μόνο συγκλίνουν αλλά και αποκλίνουν, διαφέρουν. Διαφέρουν μεταξύ άλλων και κυρίως στη σημασία που δίνουν οι ανατολικές θρησκείες και η Νέα Εποχή στο λεγόμενο κάρμα. Η αρχαιοελληνική θρησκεία δεν έχει την ίδια προσέγγιση.
6. Διάκριση καλού και κακού
Η Νέα Εποχή πιστεύει και διακηρύσσει ότι καλό και κακό, Θεός και Διάβολος, είναι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος. Μάλιστα το ένα συμπληρώνει το άλλο. Πιστεύει ότι θα πρέπει να ξεπεραστεί η δυαδικότης, ο διαχωρισμός. Το ίδιο βλέπουμε να διακηρύσσει και η νεοειδωλολατρία. «Δεν πιστεύουμε στην Εβραιοχριστιανική δυαδικότητα», διαβάζουμε στο Διιπετές (τ. 4/1993, σ. 9), και «Η προσπάθειά μας είναι να ξεφύγουν (οι άνθρωποι) από τον διπολισμό των εννοιών “Καλό” και “Κακό”». Ένας άλλος εκπρόσωπος του ιδίου ρεύματος, ο Δημήτριος Δελής, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Ένα δηλώνει: «Ο πολυθεϊσμός απελευθερώνει τον άνθρωπο από οποιονδήποτε ηθικό νόμο. Βάζει την ηθική του πάνω στη φύση και πουθενά αλλού. Δεν έχει την έννοια του Καλού και του Κακού. Υπάρχει μόνο η έννοια του ωραίου και του άσχημου».
Εάν βέβαια εφαρμοσθούν στην πράξη οι απόψεις αυτές, κυριολεκτικά δεν πρόκειται να μείνει τίποτε όρθιο μέσα στις ανθρώπινες κοινωνίες. Έτσι ανατρέπονται τα θεμέλια όχι μόνον του δικού μας Ελληνορθοδόξου πολιτισμού -που τόσο ενοχλεί τους νεοειδωλολάτρες- αλλά και του ευρωπαϊκού πολιτισμού γενικότερα. Ας μην ξεχνούμε ότι στη βάση του πολιτισμού αυτού βρίσκεται η περί Θεού, ανθρώπου και κόσμου και η περί Καλού και Κακού χριστιανική αντίληψη και όχι εκείνη των ανατολικών θρησκειών, που θεωρούν το Καλό και το Κακό ωσάν δύο όψεις του ιδίου νομίσματος.
Επίσης, πρέπει να σημειωθεί, ότι η κατ’ επίδρασιν της Νέας Εποχής υιοθέτηση αυτών των απόψεων για τη μη διάκριση Καλού και Κακού Έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το εκλεκτότερο τμήμα της αρχαιοελληνικής σκέψεως (Σωκράτης, Πλάτων, τραγικοί κ.α.), οι οποίοι κάνουν σαφέστατη διάκριση Καλού και Κακού, αρετής, η οποία επαινείται, και κακίας, η οποία στηλιτεύεται.
7. Σκοπός η αυτοσωτηρία
Καταφανή νεοεποχίτικη επίδραση αποτελεί και η προβολή ως σκοπού του ανθρώπου της αυτοσωτηρίας. Στο περιοδικό Απολλώνειο Φως (Ιαν.-Φεβρ. 1998, σ. 1) διαβάζουμε: «Ο άνθρωπος δεν αναγνωρίζει κανέναν ως Κύριό του. Ουδείς σωτήρας προορίζεται να τον σώσει. Αρκείται στην αυτοσωτηρία του με βάση τις προσωπικές του δυνάμεις»!
Ο Παν. Μαρίνης προβάλλει εξ ίσου σαφώς τη θεοσοφική-νεοεποχίτικη αυτή αντίληψη, συνδυάζοντάς την με την εξέλιξη. Ας τον ακούσουμε: «Σκοπός σύμφυτος του Κόσμου, του διεπομένου υπ’ αενάου και αειρόου, κυκλικού αναπτύγματος κινήσεως είναι η -δια της δράσεως του Θείου Νόμου της εξελίξεως- παραγωγή της Ανωτέρας Συνειδήσεως». Ήδη ακούσαμε και άλλη ανάλογη θέση του κ. Βλάση Ρασσιά στο κεφάλαιο περί μετενσαρκώσεως.
8. Μεσσιανισμός – περιούσιος λαός
Στις περισσότερες δωδεκαθεϊστικές ομάδες υπάρχει έντονα διατυπωμένη η άποψη ότι εμείς οι Έλληνες είμαστε πνευματικά -άλλα και βιολογικά για πολλούς- ο εκλεκτός, ο περιούσιος λαός. Στις ομάδες της Νέας Εποχής αυτό είναι κάπως παρηλλαγμένο. Εκείνοι θεωρούν ότι ευρίσκονται σε ανώτερο εξελικτικό επίπεδο συγκρινόμενοι με εμάς που δεν ανήκουμε στη Νέα Εποχή του Υδροχόου αλλά στην –κατ’ αυτούς- παλαιά του Ιχθύος Ιησού Χριστού, του Ναζωραίου.
Σε μερικές ομάδες, όπως αυτή του ουφολόγου δωδεκαθεϊστού Κεραμυδά (Ομάδα “Ε”), υπάρχει ακόμη πιο έντονο μάλιστα το στοιχείο του μεσσιανισμού. Σύμφωνα με τον Κεραμυδά «Το σχέδιο των Απολλωνίων είναι να πάρει τέλος η ταλαιπωρία του Ελληνισμού και της μητέρας πατρίδας τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της 2ης δεκαετίας του 21ου αιώνα οπότε το δράμα του τελικού θριάμβου του Ελληνικού πνεύματος θα πραγματοποιηθεί».
Ούτως ή άλλως, για το σύνολο σχεδόν των δωδεκαθεϊστών, τον Ελληνισμό αναμένει λαμπρό μέλλον.
9. Μαγεία
Η άσκηση των καταδικαζομένων από την Ορθόδοξο Εκκλησία μαγικών τεχνών είναι ένα ακόμη κοινό σημείο νεοπαγανισμού και Νέας Εποχής. Αυτό φαίνεται πιο καθαρά στα νεοπαγανιστικά ρεύματα του κινήματος των μαγισσών Wicca, της λεγομένης «γυναικείας πνευματικότητος» και της λατρείας τής μεγάλης Μητέρας-θεάς Γαίας (με κεφαλαίο το Γ).
10. Εξωσωματικές εμπειρίες
Γνωρίζουμε από την Ορθόδοξο παράδοση ότι οι δαίμονες, σ’ αυτούς που πλανούν, δίδουν και την ψευδή-δαιμονική εμπειρία της εξόδου της ψυχής από το σώμα, ενώ ο άνθρωπος είναι ακόμη εν ζωή. Με αυτό συνδέονται αποκρυφιστικά αστρικά ταξίδια και αναδρομές σε υποτιθέμενες προηγούμενες ζωές (Βλ. περ. Διιπετές, τ. 4, σελ. 25). Είναι αξιοσημείωτο ότι υιοθέτηση της πίστεως σε εξωσωματικές εμπειρίες έχουμε τόσο σε ομάδες της Νέας Εποχής όσο και σε νεοειδωλολατρικές.
11. Αποκρυφιστική ερμηνεία Αγίας Γραφής
Εκτός από αυτούς που πολεμούν λυσσωδώς την Αγία Γραφή και ιδιαίτερα την Παλαιά Διαθήκη, έχουμε και άλλους νεοειδωλολάτρες, οι οποίοι διακηρύσσουν ότι η Εκκλησία ό,τι καλό έχει το υπέκλεψε από την αρχαιοελληνική σοφία και μυστηριακή λατρεία! Αυτοί προσπαθούν να ερμηνεύσουν αποκρυφιστικά την Αγία Γραφή και την εκκλησιαστική λατρεία. Σ’ αυτό συμβαδίζουν με πολλές νεοεποχίτικες ομάδες, οι οποίες κάνουν το ίδιο.
12. Κυκλική αντίληψη της ιστορίας
Η Νέα Εποχή μέσω των ανατολικών θρησκειών (ινδουισμού, βουδδισμού), οι οποίες χαρακτηρίζονται από τους θρησκειολόγους ως «θρησκείες του αιώνιου κοσμικού νόμου», υιοθετεί την κυκλική αντίληψη περί ιστορίας. Το ίδιο εδέχοντο και οι αρχαίοι πρόγονοί μας. Αντιθέτως η χριστιανική θεώρηση της ιστορίας είναι ευθύγραμμη. Η ιστορία καθ’ ημάς έχει αρχή και τέλος.
Για τους νεοειδωλολάτρες η «χρυσή εποχή» ευρίσκεται στο παρελθόν, στον καταστραφέντα «προκατακλυσμιαίο πολιτισμό». Έτσι προβάλλεται από τους νεοπαγανιστές το σύνθημα για «επιστροφή στις ρίζες», δηλαδή στη λεγομένη από αυτούς «Πρωταρχική παράδοση» (Το στοιχείο αυτό τονίζει ιδιαιτέρως και η Θεοσοφική Εταιρεία).
Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι η αντίληψη περί «χρυσής εποχής», που τοποθετείται στα βάθη του παρελθόντος, συνδυάζεται με τη μεσσιανική μελλοντική προσδοκία.
13. Σημασία του μύθου
Αυτό είναι ένα ακόμη ενδιαφέρον κοινό σημείο Νέας Εποχής και νεοειδωλολατρίας.
14. Χρήση μεθόδων και πρακτικών (γιόγκα, θετική σκέψη κ.ά.)
Η πλειοψηφία των νεοειδωλολατρών δεν προβάλλει, όπως κάνουν οι νεοεποχίτες, τις τεχνικές γιόγκα, θετικής σκέψεως κ.ά. για «διεύρυνση της συνείδησης» και επίγνωση του θεϊκού Εαυτού (με Ε κεφαλαίο).
Υπάρχουν όμως νεοπαγανιστικές ομάδες, όπως αυτές του νεοσαμανιστικού ρεύματος, που το κάνουν. Οπότε αυτό είναι ένα σημείο ομοιότητος αλλά και διαφοράς των δύο μεγεθών (Νέας Εποχής και νεοπαγανισμού) που συγκρίνουμε.
Θα αναφερθούμε τώρα σε ομοιότητες μεταξύ Νέας Εποχής και νεοπαγανισμού που έχουν σχέση με θέματα τακτικής.
1. Πολλές νεοπαγανιστικές ομάδες εμφανίζονται, όπως και οι σέκτες (σύγχρονες ολοκληρωτικές αιρέσεις), με προσωπεία. Αποκρύπτουν σκοπίμως το πραγματικό τους πρόσωπο, παρουσιαζόμενες με αθώους και πολλές φορές εντυπωσιακούς τίτλους, προσπαθώντας τεχνηέντως να επανεισαγάγουν την αρχαία θρησκεία. Έτσι πίσω από μία πρόσκληση για απόλαυση της πανσελήνου «από τον Ιερό βράχο τής Ακροπόλεως» ή πίσω από μία εκδήλωση για την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό, μπορεί να κρύβεται μία νεοειδωλολατρική οργάνωση ή κάποια θυγατρική της με τίτλο που δεν κινεί υποψίες. Στοιχείο νεοεποχίτικης τακτικής για πρόκληση συγχύσεως είναι και το ότι μερικοί νεοειδωλολάτρες αυτοπροσδιορίζονται και ως «Χριστιανοί»!
2. Για όλα φταίει ο Χριστιανισμός
Ο ιουδαιοχριστιανισμός, όπως ονομάζουν προσβλητικά την πίστη μας, ευθύνεται για τη σύγχρονη πνευματική και πολιτισμική κατάπτωση. Αιτία της αποτελεί η «αυθαίρετη κι ανιστόρητη επιλογή… του εθνικά αλλότριου, μεσαιωνικού, δουλοπρεπούς, δεισιδαιμονικού χριστιανοκρατισμού και πάνω απ’ όλα διεφθαρμένου βυζαντινού ήθους» (Διιπετές τ. 13/1995, σ. 3)! Διαλαλούν ότι το ξεπέρασμα αυτής της κατάπτωσης μπορεί να γίνει μόνο με την «επανελλήνιση» της ανθρωπότητας και τη βίωση της «πατρώας θρησκείας»!
3. Ακρως επιθετική στάση εναντίον όσων ασκούν κριτική εις βάρος τους
Παραθέτω αρχικώς την υβριστική και απειλητική επιστολή που εστάλη από το «Ύπατο Συμβούλιο των Ελλήνων Εθνικών» προς τον κ. Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για να ματαιώσει αυτό εδώ το Συνέδριο και στη συνέχεια το φασιστικής εμπνεύσεως έγγραφο του πρώην Κ.Ε.Φ.Ε. (Σαϊεντολογία) με τίτλο «Σταματήστε τη Συνδιάσκεψη της Μυτιλήνης» (1994) για να συγκρίνουμε τα δύο κείμενα. Ακούστε:
Δελτίο Τύπου
αριθ. 141/16.5.«2003»
Προς τον Πρύτανη
του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Κύριε Πρύτανη,
Ομολογώντας κατ’ αρχάς ότι την πρώτη προς εσάς επιστολή μας σχεδιάζαμε να τη στείλουμε με αίτημα να επαναφέρετε ως σήμα του Πανεπιστημίου σας τη μορφή του φιλοσόφου Αριστοτέλους αντί του παντελώς άσχετου με τη μόρφωση και τη γνώση νυν «Αγίου» των χριστιανών, λυπούμαστε που αυτή η πρώτη μας επικοινωνία γίνεται τελικά για ένα πολύ πιο σοβαρό, αλλά και όλως αντιπνευματικό ζήτημα. Πρόκειται για το προαναγγελθέν, για το τριήμερο 25-27 Μαΐου, «Συνέδριο» διαφόρων μισαλλόδοξων ρασοφόρων και παραεκκλησιαστικών και περιεκκλησιαστικών κύκλων (στους οποίους, δυστυχώς, εντάσσονται και μέλη του Πανεπιστημίου σας), κεντρικό ζητούμενο του οποίου είναι η μεθόδευση ηθικής και φυσικής βλάβης κατά της διαχρονικής Εθνικής Ελληνικής θρησκείας, που αυτοί αρέσκονται να καθυβρίζουν ως «ειδωλολατρία», το οποίο δεν θα διεξαχθεί σε κάποιο θλιβερό σαν τους «συνέδρους» του μοναστηριακό ή εκκλησιαστικό κτίριο, αλλά σε αυτό το ίδιο το Πανεπιστήμιό σας, στην Αίθουσα των επίσημων εκδηλώσεών σας!
Δεν γνωρίζουμε βεβαίως και ούτε μας ενδιαφέρει αυτό, ποιος ευθύνεται προσωπικά για την εκ μέρους του Πανεπιστημίου σας παραχώρηση της Αίθουσας στις δυνάμεις του σκοταδισμού και της μισαλλοδοξίας, υποθέτουμε κάποιοι από τους «καθηγητές» σας που ίσως έχουν γίνει τέτοιοι με πιέσεις τής Εκκλησίας, είναι εμφανέστατο ωστόσο ότι η κίνησή τους αυτή, στην οποία έχετε δυστυχώς εκ των πραγμάτων ήδη εμπλακεί, έχει ως αποκλειστικό σκοπό της την πονηρή αναβάθμιση της μεσαιωνικής αθλιότητας και του μίσους για ό,τι το διαφορετικό, κάτω από μία πιο αποδεκτή, δηλαδή πανεπιστημιακή, «αιγίδα».
Καμμία «αιγίδα» ωστόσο δεν μπορεί να νομιμοποιήσει ένα τέτοιο αισχρό «Συνέδριο», το οποίο δεν κινείται μόνον εντός των ορίων τής μεσαιωνικής – βυζαντινής κακοήθειας, αλλά και εντός των ορίων τής γελοιότητας. Διαφορετικά, πώς θα μπορούσαν να εκληφθούν εισηγήσεις τύπου «Νομική αντιμετώπιση της νεοειδωλολατρίας», «Ο μύθος τής καταστροφής αρχαίων μνημείων από τους χριστιανούς», «Ποιμαντική θεώρηση της νεοειδωλολατρίας», και, οι γελοιωδέστερες όλων «Παθολογικά στοιχεία των Ολυμπιακών Αγώνων» και «Ποιμαντική αντιμετώπιση των Ολυμπιακών Αγώνων»; Μα σε ποιόν τόπο και χρόνο νομίζουν ότι ζούνε όλοι αυτοί;
Κύριε Πρύτανη,
Με την παρούσα επιστολή μας, σας καλούμε να πράξετε τα αρμόζοντα σε κάθε άνθρωπο του πνεύματος και της λογικότητας, πόσο μάλλον σε πανεπιστημιακό άρχοντα, ώστε να μη διεξαχθεί στον χώρο σας αυτό το σκοταδιστικό «Συνέδριο» μεσαιωνιστών νοσταλγών των βυζαντινών και μεταξικών νομοθετημάτων, που αποτελεί όνειδος για την χώρα μας, η οποία εξαιτίας αυτών, και όλων όσων τους ανέχονται, γελοιοποιείται διεθνώς στην εμμονή της να παριστάνει ότι ζει ακόμη στην εποχή του Ιουστινιανού ή του Βασιλείου Βουλγαροκτόνου.
Όταν τα Πανεπιστήμιά μας, που ήδη η επιστημονικότητά τους βλάπτεται σοβαρά από την επιβληθείσα ισότιμη φιλοξενία χυδαία κατηχητικών («θεολογικών») εδρών δίπλα στα υγιή αντικείμενα της ανθρώπινης γνώσης προσφέρουν επιπροσθέτως βήμα για να εκφράσουν το μισανθρωπικό λόγο τους αυτοί που επί αιώνες κατέστρεψαν κάθε Επιστήμη, τότε τίποτε δεν έχει απομείνει πνευματικά όρθιο σε αυτό τον υπόδουλο τόπο που κάποτε ωστόσο, στους καιρούς των πραγματικών Ελλήνων, γέννησε και καλλιέργησε με ευλάβεια τον Ορθό Λόγο, την Επιστήμη, το Δίκαιο, τον Ανθρωπισμό και την Αρετή.
Σας καλούμε να φροντίσετε άμεσα και, κυρίως, προσωπικά, για την ματαίωση αυτού του αισχρού «Συνεδρίου».
Ακουστέ τώρα και το έγγραφο των σαϊεντολόγων (πρώην Κ.Ε.Φ.Ε.), που απευθύνεται προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον τότε Αρχιεπίσκοπο κυρό Σεραφείμ, τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής, Υπουργούς, διαφόρους φορείς και Μ.Μ.Ε. και λέγει τα εξής: «Ποιός κυβερνά λοιπόν; Βρίσκομαι αντιμέτωπη με μια εκκλησία που έχει χάσει προ πολλού την ηθική της παρουσία και μαζί και το ποίμνιό της, οι άδειες εκκλησίες το μαρτυρούν!
Έτσι λοιπόν αρνούμαι να ακολουθήσω αυτή την εκκλησία…
Να πάρετε εσείς τώρα το μαστίγιο που δικαιωματικά σας το άφησε ο Κύριος και να καθαρίσετε τους χώρους.
Είναι καιρός οι ΝΑΖΙ να φύγουν ΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ από τη χώρα μας.
Μας φτάνουν τα αιματοκυλίσματα και οι αδελφοκτονίες…
Είναι καιρός να γεμίσουν ξανά οι εκκλησίες με ποίμνιο και όχι με φοβισμένα ζόμπι (sic).
Είναι καιρός να καταλάβετε ότι η πραγματική πίστη είναι αυτή που αποφασίζει ο καθένας και θα πρέπει να το σεβόμαστε.
Και μόνο έτσι θα γεμίσουν οι εκκλησίες ξανά.
Διδάχτε μας το σεβασμό και θα τον έχετε πλουσιοπάροχα πίσω!
Έτσι λοιπόν σαν πολίτης αυτής της χώρας ζητώ:
Να απομακρυνθεί το οποιοδήποτε φυλλάδιο που κεντρίζει μίση και φανατισμούς και κυρίως,
Σταματείστε τη Συνδιάσκεψη της Μυτιλήνης».
Εάν συγκρίνουμε τα δύο κείμενα, διαπιστώνουμε την καταπληκτική ομοιότητά τους στο ύφος και στο ήθος. Εφαρμόζουν οι αρχαιολάτρες, όπως και οι σαϊεντολόγοι, το σαϊεντολογικό δόγμα «Όποιος ασκεί κριτική είναι εγκληματίας». Η τακτική και των δυο ελαύνεται από το αξίωμα του Χάμπαρντ, ιδρυτού της σαϊεντολογίας «ποτέ άμυνα· πάντοτε επίθεση».
4. Μετέχουν σε μετωπικά σχήματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό
Ως γνωστόν η Νέα Εποχή είναι ένα δίκτυο οργανώσεων τις οποίες ενώνει κοινό κοσμοθεωριακό υπόβαθρο. Πολλές από τις οργανώσεις του δικτύου αυτού μετέχουν και σε κοινά οργανωτικά σχήματα. Στην Ελλάδα από το 1996 δραστηριοποιείται η «Κίνηση Φιλοσοφικών και Μεταφυσικών Ομάδων για ελεύθερη πνευματική έκφραση». Στην κίνηση αυτή μετέχει εξ αρχής και η «Ελληνική Εταιρεία Αρχαιοφίλων» του κ. Παν. Μαρίνη. Οι Έλληνες νεοειδωλολάτρες ήσαν επίσης από τα ιδρυτικά μέλη του «Παγκοσμίου Συνεδρίου των Εθνικών Θρησκειών» (World Congress of Ethnic Religions) που γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1998 στο Vilnius της Λιθουανίας. Η ιδρυτική Διακήρυξη του Συνεδρίου αυτού τελειώνει με το νεοεποχίτικο σύνθημα «Ενότητα μέσω της Πολυμορφίας».
Αρα λοιπόν όχι μόνον εξ επόψεως κοσμοθεωριακού πιστεύω αλλά και εξ επόψεως οργανωτικής μετέχουν νεοειδωλολατρικές οργανώσεις στο κίνημα της Νέας Εποχής.
5. Εξ επόψεως αποτελέσματος, υπάρχει επίσης πλήρης ομοιότης στα προβλήματα που δημιουργούν Νέα Εποχή και νεοπαγανισμός στον άνθρωπο και στην κοινωνία. Προβλήματα ψυχικής ισορροπίας του ανθρώπου που προσηλυτίζεται, συνοχής της οικογενείας και της κοινωνίας. Είναι γεγονός ότι η εξάπλωση αυτών των κινημάτων απειλεί τα θεμέλια όχι μόνον του δικού μας Ελληνορθοδόξου πολιτισμού αλλά και του λεγομένου Δυτικού, όπως αναφέραμε και σε άλλο σημείο.
Εκτός από τις κοινές, μέχρις ενός σημείου, θεωρητικές βάσεις, Νέα Εποχή και νεοπαγανισμός συμπλέουν και στους στόχους και στην τακτική. Τέτοιοι κοινοί στόχοι είναι: αποδέσμευση Θεολογικών Σχολών από το κράτος, κατάργηση μαθήματος θρησκευτικών, κατάργηση θρησκευτικών αργιών, πρωινής προσευχής και θρησκευτικών τελετών σε σχολεία και στρατόπεδα, αλλαγή σημαίας κ.ά.).
1. Πολλές ομάδες τής ελληνικής νεοειδωλολατρίας χαρακτηρίζονται από έντονο αντισημιτικό πνεύμα. Αυτό δεν απαντάται συχνά στο κίνημα της Νέας Εποχής αλλ’ ούτε και στον διεθνή νεοπαγανισμό. Πρόκειται μάλλον για μια νεοελληνική διαφοροποίηση.
2. Το πρόσωπο του Μετρέγια
Στις περισσότερες νεοεποχίτικες ομάδες παίζει σημαντικό ρόλο το πρόσωπο του αναμενόμενου από αυτούς Μεσσία-Χριστού της Νέας Εποχής ή Maitreya, σύμφωνα με την ορολογία τής Θεοσοφικής Εταιρείας. Αντιθέτως στις νεοειδωλολατρικές ομάδες δεν υπάρχει αυτό.
Αυτό είναι ένα πολύ ενδιαφέρον κεφάλαιο και καθοριστικής σημασίας για την ποιμαντική αντιμετώπιση του νεοειδωλολατρικού φαινομένου.
Πολύ σύντομα, σχεδόν υπαινικτικά, μπορεί κάποιος αναζητώντας τα αίτια του φαινομένου να αναφέρει τα εξής:
Τη γενικότερη αναζήτηση νοήματος ζωής μετά την χρεωκοπία τής λεγομένης θρησκείας τής εκκοσμικεύσεως, δηλαδή μετά τη διάψευση των μεταφυσικής τάξεως ελπίδων που εβάσισε ο άνθρωπος στην πολιτική, την οικονομία, την επιστήμη και την τεχνολογία. Αυτή είναι μία βασική αιτία που τροφοδοτεί το σύγχρονο φαινόμενο των αιρέσεων ή σεκτών.
Μία από τις προσφερόμενες εύκολες αλλά ψεύτικες λύσεις στους πνευματικούς αυτούς αναζητητές νοήματος ζωής και ελπίδος είναι και αυτή του νεοπαγανισμού. Είναι μία από τις πολλές προσφορές στην «υπεραγορά θρησκεία». Ειδικότερα τώρα ως προς την νεοειδωλολατρία θα μπορούσε κάποιος να την χαρακτηρίσει ως ένα κίνημα διαμαρτυρίας, το οποίο τροφοδοτείται και από την πληγωμένη ελληνική υπερηφάνεια.
Ευχόμεθα, τουλάχιστον οι αγαθής προαιρέσεως εμπλεκόμενοι στο κίνημα της επιστροφής στην αρχαία θρησκεία, να αντιληφθούν ότι με τις ενέργειές των βλάπτουν όχι μόνο την Εκκλησία αλλά και τον Ελληνισμό, ενώ εξυπηρετούν την νεοεποχίτικη Παγκοσμιοποίηση και τη Νέα Τάξη Πραγμάτων τής λεγομένης Νέας Εποχής, αφού σ’ αυτήν κατά βάθος ανήκει το κίνημά τους.
(Πηγή: Πρακτικά Συνεδρίου, Εκδόσεις Θεοδρομία, Εταιρεία Ορθοδόξων Σπουδών, Θεσ/νίκη 2004, Σελ. 359-380)
Πηγή : http://www.alopsis.gr/alopsis/neopagan.htm
http://norfid.wordpress.com/2011/05/24/%CE%BF%CF%81%CE%B8%CF%8C%CE%B4%CE%BF%CE%BE%CE%BF-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%B4%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CF%86%CE%B1%CE%B9/
Εισήγηση στο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Φαινόμενα Νεοειδωλολατρίας. Δωδεκαθεϊσμός – Υποτίμηση Παλαιάς Διαθήκης – Ολυμπιακοί αγώνες», Θεσσαλονίκη 25-27 Μαΐου 2003, Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.
Μέσα στην πολύμορφη σύγχυση που ταλαιπωρεί τον άνθρωπο της εποχής μας, παρατηρείται τα τελευταία δεκαπέντε περίπου χρόνια και η σταδιακή ανάπτυξη του ρεύματος της αναβιώσεως της αρχαίας θρησκείας.
Το φαινόμενο δεν είναι μόνον ελληνικό. Είναι παγκόσμιο. Οι πρωτεργάτες του φιλοδοξούν «να προσφέρουν τα στοιχεία για τη δημιουργία μιας νέας ανθρώπινης ταυτότητας…», όπως επίσης και μιας «νέας εθνικής ταυτότητας». Παρουσιάζουν την αρχαία θρησκεία ως την μόνη ικανή να εκφράσει την αρχαία ψυχή και το ελληνικό ιδεώδες.
Το μέγεθος του προβλήματος
Όπως ήδη φάνηκε από τις μέχρι τώρα εισηγήσεις και ελπίζω να καταδειχθεί και από τη δική μου, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα υπαρκτό πρόβλημα, του οποίου είναι λάθος τόσο η υποτίμηση όσο και η υπερτίμηση. Η άποψη ότι πρόκειται για κάποιους «γραφικούς» είναι λανθασμένη. Τούτο αποδεικνύεται και μόνον από το πλήθος των ομάδων που συγκροτούν το χώρο του νεοπαγανισμού και από τα εκδιδόμενα και κυκλοφορούμενα βιβλία και περιοδικά. Το μέγεθος του προβλήματος εντοπίζεται ως εξής στα Πορίσματα της «Θ’ Πανορθοδόξου Συνδιασκέψεως Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων δια Θέματα Αιρέσεων και Παραθρησκείας» που συνήλθε από 8 μέχρι 13 Οκτωβρίου 1997 στο προσκύνημα του Αγίου Ιωάννου του Ρώσσου της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος: «Οι νεοειδωλολατρικές ομάδες μονοπωλούν και καπηλεύονται την ελληνική εθνική συνείδηση, αυτοχαρακτηριζόμενες ως “τελευταία σανίδα σωτηρίας για την πλήρη αναβίωση του Αρχαίου Ελληνικού Μεγαλείου”, κάτι το οποίο -κατά τις “Νεοεποχίτικες” αντιλήψεις τους- αποτελεί “Συμπαντική ανάγκη”. Το ίδιο συμβαίνει και στους άλλους Ορθοδόξους λαούς… Διαστρέφουν την Εκκλησιαστική ιστορία και παρερμηνεύουν τον ρόλο τής Εκκλησίας στην πορεία τού Ελληνικού έθνους, χαρακτηρίζοντας την Ορθοδοξία ως “ξενόφερτη εβραϊκή θρησκεία” και τους λειτουργούς της ως “εβραιόδουλους ρασοφόρους”, που βασικά ευθύνονται για τα “σκοτάδια” του σημερινού πολιτισμού. Επαγγέλλονται την αναβίωση της αρχαιοελληνικής “Πόλης” ως πανάκεια για όλα τα κοινωνικά προβλήματα, θεωρώντας την ως μόνη σωτήρια “κραυγή αληθείας” και ως τον “ομφαλό τής γης”, στον οποίο θα ενοποιηθεί όλος ο κόσμος».Το μέγεθος του προβλήματος φαίνεται και από τις ύβρεις που εκστομίζονται εναντίον του πανσέπτου προσώπου του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, της Παναγίας, των Αγίων και της Εκκλησίας. «Σε επιστολή Ιερέως της θεάς Δήμητρος” οι Ορθόδοξοι ιερείς χαρακτηρίζονται ως “στυγεροί Πρωτο-γενίτσαροι ρασοφόροι” (Επιστολή προς Μητροπολίτη Ηλείας Γερμανόν, 20 Τρυγητού 1992 μ.Α.Τ., βλ. περιοδ. Διιπετές, τ. 13/1995, σ. 15).
»Αλλού οι Αγιοι Πατέρες τής Εκκλησίας χαρακτηρίζονται ως “οι εξ ανατολών ύαινες” (Μεγαρικός Τύπος 24.9.1995, Ο σφαγμένος Ελληνισμός Β’) και υβρίζονται ως “εγκληματίες-χιλιαστές”, “άγια ρεμάλια” και “μελανειμονούντες” (με μαύρα ράσα) και “τα φαιά φέροντες” (Μεγαρικός Τύπος 17.9.1995, σ. 4, Ο σφαγμένος Ελληνισμός). Κι ακόμη χαρακτηρίζονται ως “κοπρόψυχοι” (Μεγαρικός Τύπος 8.10.1995, Ο σφαγμένος Ελληνισμός Γ’). Ο Χριστιανισμός χαρακτηρίζεται ως “η θανατική ποινή κατά της Ελλάδος”. Η Εκκλησία χαρακτηρίζεται ως “αδίστακτη πολιτική και οικονομική συντεχνία” και ότι “βαρύνεται καίρια με την κατηγορία τής σκόπιμης δολοφονίας του αρχαίου Ελληνισμού” (Ελληνική Φλόγα, τ. 1/1994, σ. 6)».
Ο Κύριός μας χαρακτηρίζεται ως «σημιτικής κατασκευής Δικτατορίσκος του Ουρανού» (Περιοδ. Διιπετές, τ.4/1993, σ. 6), ενώ ο δωδεκαθεϊστής Βλάσης Ρασσιάς μιλώντας στο Πολεμικό Μουσείο κατά την εκδήλωση, που οργάνωσε εκεί το αποκρυφιστικό περιοδικό «Τρίτο Μάτι» με θέμα «Η Αρχαιοελληνική Παράδοση στην Τρίτη Χιλιετία» (23 και 24 Ιανουαρίου 1999), ενθουσίασε το κοινό, όταν είπε· «Να μην αφήσουμε τα χριστιανοβυζαντινά κοράκια να αφοδεύουν πάνω στην εθνική μας κληρονομιά» (Βλ. «Ιό» της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, 7-2-1999).
Το σκηνικό
Το νεοπαγανιστικό σκηνικό χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλομορφία διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα. Μπορούμε να διακρίνουμε τρία κύρια ρεύματα.1. Είναι αυτοί που αρνούνται κάθε συμβιβασμό με την χριστιανική θρησκεία ή τον εβραιοχριστιανισμό, όπως τον ονομάζουν. Εκπροσωπείται κυρίως από την λεγομένη «Μεγάλη Εθνική Εκκλησία των Ελλήνων» και το περιοδικό «Διιπετές».
2. Η δεύτερη ομάδα χαρακτηρίζεται έντονα από ρατσισμό και αντισημιτισμό. Εκπροσωπείται κυρίως από το περιοδικό «Απολλώνειο Φως».
3. Στην τρίτη κατηγορία ανήκουν ομάδες των οποίων η σχέση με το κίνημα της λεγομένης Νέας Εποχής είναι εμφανέστερη. Τέτοιες είναι: Ο Νεο-σαμανισμός, οι ουφολόγοι δωδεκαθεϊστές (Κεραμυδάς), η λεγομένη γυναικεία πνευματικότητα, κίνημα των μαγισσών, Wicca, λατρεία της θεάς κ.ά.
4. Υπάρχουν ακόμη και αυτοί που προσπαθούν να συνδυάσουν την Ορθοδοξία με τον δωδεκαθεϊσμό υποστηρίζοντας ότι ο Ιησούς Χριστός ήταν Έλληνας!
Πάντως το σημαντικό είναι ότι οι ομάδες αυτές, ανεξάρτητα από τις μεγάλες -πολλές φορές- διαφορές τους, έχουν κοινό πνευματικό υπόβαθρο, το οποίο συνίσταται στην κοινή περί Θεού, ανθρώπου και κόσμου αντίληψη, στην αποδοχή τού απολύτου πανθεϊστικού μονισμού (ολιστικό μοντέλο), της μετενσαρκώσεως και των άλλων στοιχείων, που θα έχουμε την ευκαιρία στο κύριο μέρος τής εισηγήσεώς μας να αναπτύξουμε αναλυτικότερα, καθώς θα πραγματευόμεθα τα κοινά σημεία Νεοπαγανισμού και Νέας Εποχής. Εξ άλλου δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ο ευρύτερος αποκρυφιστικός χώρος είναι ενιαίος. Έτσι π.χ. τα Ελευσίνια μυστήρια τα βρίσκει κανείς ως θέμα σεμιναρίων και διαλέξεων τόσο στις νεοειδωλολατρικές οργανώσεις όσο και σε άλλες ομάδες του ευρύτερου αποκρυφιστικού χώρου, όπως π.χ. η «Νέα Ακρόπολη». Επίσης στο σύνολο σχεδόν των αρχαιολατρικών περιοδικών υπάρχουν διαφημίσεις εκδοτικών οίκων ή συγκεκριμένων βιβλίων που κινούνται ξεκάθαρα στον αποκρυφιστικό χώρο· ακόμη και βιβλίων που προπαγανδίζουν απροκάλυπτα την μαγεία και τον σατανισμό. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η συγγένεια και διαπλοκή μιας μερίδος του νεοειδωλολατρικού χώρου με τον νεοναζισμό, το σκληρό ροκ και με τον νεοσατανισμό, τόσο διεθνώς, όσο και στην Ελλάδα.
Η ορολογία
Η πολυμορφία ή, αν θέλετε, η πολυδιάσπαση του νεοειδωλολατρικού χώρου κάνει να προβάλλει αβίαστα το ερώτημα, μήπως αντί για νεοειδωλολατρία (στον ενικό) πρέπει να μιλούμε για νεοειδωλολατρίες (στον πληθυντικό).Ένα θέμα που χρειάζεται επίσης να συζητηθεί είναι αυτό της ορολογίας. Ποιός άραγε όρος είναι καταλληλότερος; Νεοειδωλολατρία, νεοπαγανισμός, αρχαιολατρία ή δωδεκαθεϊσμός; Οι νεοειδωλολάτρες έχουν χαρακτηρισθεί επίσης -με μία δόση χιούμορ- αρχαιοημερολογίτες (Βλ. «Ιό» Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, 13.10.1996 στο αφιέρωμά του με τίτλο «Πιστεύω εις δώδεκα θεούς»), ενώ έχει χρησιμοποιηθεί και ο όρος νεοϊουλιανισμός από τον π. Γεώργιο Μεταλληνό. Πάντως οι οπαδοί του χώρου αυτού θεωρούν τον όρο νεοειδωλολατρία προσβλητικό γι’ αυτούς (Βλ. και εξώδικο προς την εφημ. Ορθόδοξος Τύπος για τη δημοσίευση του προγράμματος του Συνεδρίου μας).
Εάν θα θέλαμε να δώσουμε έναν ορισμό, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτόν που το αμερικανικό «Παγανιστικό Μορφωτικό Δίκτυο» (Pagan Educational Network) δίνει αυτοπροσδιοριζόμενο: «Νεοπαγανισμός: Ένα σύνολο από διαφορετικές σύγχρονες θρησκείες που έχουν τις ρίζες τους σε αυτόχθονες παραδόσεις ή αντλούν έμπνευση από αυτές. Πιστεύουν στην αλληλεξάρτηση όλων των μορφών ζωής, στην προσωπική αυτονομία και στις ενυπάρχουσες (σσ. μέσα στη Φύση) θεότητες. Συχνά είναι φυσιοκεντρικές και υποστηρίζουν την ισότητα των φύλων. (…) Ο Παγανισμός είναι ένα ευρύ εκλεκτικό σύγχρονο θρησκευτικό κίνημα που περιλαμβάνει σαμανικές, εκστατικές, πολυθεϊστικές και μαγικές θρησκείες» (ΧΑΡ. ΜΗΝΗ, Νεοπαγανισμός, σ. 239).
Πάντως, παρά την αντίθεση των νεοειδωλολατρών, είναι δόκιμη και η χρήση του όρου ειδωλολατρία-νεοειδωλολατρία και ανταποκρίνεται στα πράγματα, δεδομένου ότι ως ειδωλολατρία ορίζεται «η θεώρηση άψυχων αντικειμένων ως θεοτήτων και η λατρεία αυτών (Φετιχισμός), καθώς και έμψυχων όντων του φυσικού κόσμου (Τοτεμισμός). Με την ευρύτερη έννοια ειδωλολατρία είναι επίσης κάθε αυθαίρετη υποκειμενική αντίληψη για την υψηλή έννοια του θείου, όπως για παράδειγμα ο ανθρωπομορφισμός. Μελετώντας λοιπόν τις πολυποίκιλες νεοπαγανιστικές δοξασίες διαπιστώνουμε ότι αυτές έχουν πλούσιο το ειδωλολατρικό στοιχείο».
Εξ άλλου, όπως παρατηρεί ο π. Γεώργιος Μεταλληνός, «η προβολή των προλήψεών μας στο χώρο του Θεού συνιστά ειδωλολατρία. Διότι κατασκευάζουμε τον Θεό μας».
Νεοειδωλολατρία και Νέα Εποχή
Ομοιότητες σε θέματα κοσμοθεωρίας
Θα προσπαθήσουμε τώρα να διερευνήσουμε τη σχέση νεοειδωλολατρίας και Νέας Εποχής λέγοντας εξ αρχής ότι η νεοειδωλολατρία ως ρεύμα, ιδιαίτερα μάλιστα οι επιμέρους τάσεις και ομάδες του νεοσαμανισμού, οικοπαγανισμού, του κινήματος των μαγισσών (Wicca), της γυναικείας πνευματικότητας (λατρείας της θεάς) κ.α.ο. κατά γενική σχεδόν παραδοχή των ερευνητών εντάσσονται στον χώρο της Νέας Εποχής. Προκειμένου να τεκμηριωθεί αυτό, θα εξετάσουμε τη σχέση νεοειδωλολατρίας και Νέας Εποχής στα κατωτέρω επί μέρους θέματα:
1. Βασική παραδοχή των ομάδων της Νέας Εποχής είναι η άποψη ότι όλα είναι ένα (απόλυτος πανθεϊστικός μονισμός). Η «Παγκόσμια Θεοσοφική Εταιρεία» (ιδρύθηκε το 1875 από την αποκρυφίστρια Έλενα Μπλαβάτσκυ), η οποία είναι πνευματική μητέρα και του κινήματος της Νέας Εποχής αλλά και της τάσεως επιστροφής στις αρχαίες θρησκείες, έχει ως έμβλημα το αξίωμα «Εν το παν» (=Όλα είναι ένα).2. Αμεση σχέση προς την ολιστική-πανθεϊστική αυτή προσέγγιση έχει η αντίληψη περί θεού, άνθρωπου και κόσμου του νεοπαγανισμού, γι’ αυτό και θα συνεξετάσουμε τα δύο αυτά θέματα. Από όσα θα παρατεθούν, θα γίνει, πιστεύουμε, καταφανής η σύμπτωση της περί θεού, ανθρώπου και κόσμου αντιλήψεως του νεοπαγανισμού με εκείνη της Νέας Εποχής.
Βασικό αξίωμα της Ελληνικής θεογονίας είναι το ομοούσιον της ανθρωπίνης ψυχής με εκείνη των θεών. «Τας γε μην δαιμονίας ψυχάς ου πολλώ των ανθρωπίνων διαφέρειν, γενναιοτέρας δε όμως ούσας αυτάς τε και γενναιοτέροις οχήμασι χρωμένας … Τας δε των άστρων πολύ έτι και αυτών των γε δαιμονίων κρείττους ούσας…». «Η Εθνική Θρησκεία διατείνεται ότι ολόκληρο το Σύμπαν είναι έμψυχο και θεϊκό. Οι θεοί γεννιούνται και βρίσκουν την αναγνώρισή τους μόνο εντός του Κόσμου και δια του Κόσμου». «Ο κόσμος (είναι) αιώνιος και αγέννητος, αΐδιος, άνευ αρχής και τέλους, αυτογέννητος και αυτοπάτωρ, κύριος και τροφεύς του εαυτού του». «Ουδέν άλλο τι και αλλότριον του κόσμου υπάρχει· πάσα οντολογική κατηγορία και τάξις, από αυτήν των θεών έως αυτήν των ανοργάνων μορφών της όλης, υφίσταται εντός αυτού. Θεός εξωσυμπαντικός και δημιουργός, ή δυνάμεις αγαθαί ή κακαί, έκτος της όλης κοσμικής νομοτελείας δεν υφίστανται».
Καθώς διαβάζουμε στο αρχαιολατρικό περιοδικό Διιπετές «Εν Αρχή λοιπόν υπήρξε το δημιουργικό Αχανές. Ούτε ο Γιαχβέ, ούτε και κανένας άλλος συμπαντικός μαστροχαλαστής».
Ο Παν. Μαρίνης στο έντυπο «Βασικές Αρχές της Ελληνικής Θρησκείας» γράφει: «Κατά τρόπον λακωνικόν περιγράφει ο Ηράκλειτος πλήρως την Ελληνικήν και σύγχρονον Κοσμογονίαν λέγων: “Κόσμον τόνδε, τον αυτόν απάντων, ούτε τις θεών ούτε ανθρώπων εποίησεν, αλλ’ ήν αεί και έστιν και έσται πυρ αείζωον, απτόμενον και αποσβεννύμενον μέτρα”». Ο Παν. Μαρίνης παρατηρεί: «… για μας υπάρχει μόνον ο ρυθμός του Κόσμου και η κυριαρχία του απροσώπου Νόμου. Δεν υπάρχει ουδείς εξωκοσμικός θεός, ο οποίος διευθύνει έναν Κόσμο κατά τρόπο αυθαίρετο, ώστε άλλους να σώζη και άλλους να καταδικάζη. Όχι, υπάρχει μόνον ο λογικός και αμετάβλητος φυσικός Νόμος, του οποίου την πραγματική και όχι αυθαίρετη δικαιοσύνη υπηρετούν οι Θεοί και οφείλουμε να υπηρετούμε και εμείς συναπτόμενοι προς τον ρυθμό του Κόσμου, ο οποίος μας οδηγεί πάντοτε σύμφωνα με τον Θείο Νόμο της εξελίξεως προς την τελείωσή μας». Και αλλού αναφέρει: «Οι μονοθεϊσταί θεολόγοι τονίζουν την άκραν αντίθεσιν προς τας αρχαίας θεωρίας, “προς τον υλοζωϊσμόν των αρχαίων, καθ’ όν τα πάντα εγένοντο άνευ του Θεού εκ προϋφεστώσης χαώδους ύλης”». Και συνεχίζει: «Κατά την πολυθεϊστικήν αντίληψιν άπαντα τα στοιχεία του Κόσμου είναι ιερά και θεία, εμψυχούμενα υπό Θείων Οντοτήτων».
Είναι αξιοσημείωτο και το εξής: «Οι Θεοί δια να γίνουν καταληπτοί από τους ανθρώπους εμφανίζονται εις αυτούς με το τελευταίον σώμα το οποίον είχον κατά τον τελευταίον επίγειον βίον τους, οπότε, εφόσον θεωρηθή ότι ο καλλιτέχνης είναι θεόπνευστος, τα αγάλματα των θεών αποτελούν και τας πραγματικάς προσωπογραφίας των». Αυτή την άποψη πάντως δεν την συμμερίζονται όλες οι αρχαιολατρικές ομάδες.
Χαρακτηριστική και η παρακάτω δήλωση του περ. Απολλώνειο Φως: «Οι θεοί πλάθονται κατ’ εικόνα και ομοίωση του ανθρώπου και όχι το αντίστροφο, όπως διατείνονται οι υπέρμαχοι των ιουδαιογενών δογμάτων». Και «Κάθε άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να προβάλλει το Είναι του σε θεό»! Αυτό το τελευταίο είναι «Νέα Εποχή» 100%.
Η αντίληψη αυτή του νεοπαγανισμού και της Νέας Εποχής περί της αυθυπαρξίας της ύλης και περί προϋπαρχόντων τύπων των μορφών (πλατωνικές ιδέες) καταδικάζεται ρητώς από την Ορθόδοξο Εκκλησία. Καθώς διαβάζουμε στο «Συνοδικόν της Ορθοδοξίας»: «Τοις μετά των άλλων μυθικών πλασμάτων αφ’ εαυτών και την καθ’ ημάς πλάσιν μεταπλάττουσι, κατά τας πλατωνικάς ιδέας ως αληθείς δεχομένοις, και ως αυθυπόστατον την ύλην παρά των ιδεών μορφούσθαι λέγουσι, και προφανώς διαβάλλουσι το αυτεξούσιον του Δημιουργού του από του μη όντος εις το είναι παραγαγόντος τα πάντα και ως ποιητού πάσιν αρχήν και τέλος επιθέντος εξουσιαστικώς και δεσποτικώς, Ανάθεμα».
Η νεοεποχίτικη αντίληψη ότι όλα είναι ένα και αυτό το ένα ονομάζεται παγκόσμια ενέργεια ή πράνα στη γλώσσα των ινδών, Θεραπευτική Δύναμη της Φύσης από τον Ιπποκράτη, Magnale από τον Παράκελσο, Alcahest από τον Βαν Χέλμοντ, Αστρικό φως από τους Καββαλιστές, Azorth από τους Αλχημιστές, Spiritus από τον Fludd, Οντική δύναμη από τον Ράιχενμπαχ, Ζωικός μαγνητισμός από τον Μέσμερ, Αιθερική ενέργεια ή Βιοενέργεια ή Απλή ουσία από τους μυστικιστές και τους μεταφυσικούς όπως ο Σουέντεμποργκ, Ζωτική ενέργεια ή Ζωτική δύναμη ή Ζωτικό σώμα από τη βιταλιστική σχολή, Οργόνη από τον Ράιχ, Βιόπλασμα από τους Ρώσους ερευνητές κ.λπ., εκφράζεται χαρακτηριστικά σε συνέντευξη που δίνει στο νεοειδωλολατρικό περιοδικό Διιπετές ο εκπρόσωπος της «Μεγάλης Εθνικής Εκκλησίας των Ελλήνων» (Μ.Ε.Ε.Ε.). Εκεί γίνονται φανερές όλες οι θεωρητικές βάσεις της τάσεως αυτής. «Εκτός των άλλων βρίσκουμε και αποκρυφιστικές, πνευματιστικές διδασκαλίες και μαγικές δοξασίες, σχετικά με τα μάρμαρα των αγαλμάτων των θεών (τα οποία, όπως υποστηρίζεται, έφτιαχναν από μάρμαρο “γιατί το μάρμαρο έχει την ιδιότητα με την καθιέρωση να εγκλωβίζει μέσα του την ενέργεια του απεικονιζομένου θείου”). Ακόμη βρίσκουμε πολλές πληροφορίες για τις θέσεις οικοδομήσεως των ειδωλολατρικών ναών οι όποιοι ήσαν “συσσωρευτές μαγνητισμού”, για τα “στοιχεία” της Φύσεως, την ειμαρμένη κ.ά.» (Διιπετές, τ. 4/1993, σ. 22 και εξής).
Ο εκπρόσωπος της Μ.Ε.Ε.Ε., παρουσιάζοντας ένα βιβλίο με τίτλο «Επιστήμη των Δονήσεων», υποστηρίζει ότι «υπάρχει ένα απόκρυφο όνομα του Διός, το οποίο αν προφερθεί με το σωστό τόνο και συντονιστεί με το ανθρώπινο νευρικό σύστημα, σου δίνει ένα ακαριαίο πλήγμα πίσω εδώ στον άτλαντα, στο νεύρο, και πέφτεις νεκρός» (!) (Διιπετές, τ. 4/1993, σ. 25).
3. Λατρεία της Γαίας (μεγάλης Μητέρας θεάς-Φύσης)
Στην ιδρυτική διακήρυξη του «Παγκοσμίου Συνεδρίου Εθνικών Θρησκειών» («World Congress of Ethnic Religions»), που έγινε στο Vilnius της Λιθουανίας στις 23 Ιουνίου 1998, διαβάζουμε μεταξύ άλλων ότι οι αυτόχθονες θρησκείες (δηλαδή ο παγανισμός) «καλλιεργούν τον σεβασμό προς την Ιερότητα της Φύσεως». Δηλώνεται επίσης ότι: «είμαστε λάτρεις της Φύσεως, όπως ακριβώς ήταν και το σύνολο του ανθρωπίνου είδους, τουλάχιστον στο 96% της διαρκείας της Ιστορίας του».
Γράφει ο Μάριος Βερέττας: «Η Μάνα-Γη, η Γη-Μήτηρ, η Δήμητρα θα σωθεί μονάχα από εκείνους που θα την αγαπήσουν σαν μητέρα και θα την λατρέψουν ως θεά» (Περιοδ. Τρίτο Μάτι, Οκτ. 1997, σ.3)!
Η Χαρίκλεια (ή Χαρίτα) Μήνη τονίζει ιδιαίτερα τη λατρεία της Γαίας. «Η ιδέα -γράφει- ότι ο πλανήτης μας είναι ένα ζωντανό ον και όλοι οι έμβιοι οργανισμοί του (συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων) αποτελούν κύτταρά του είναι πραγματικά επαναστατική και χτυπάει ριζικά τις κατεστημένες αντιλήψεις».
Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι ακριβώς σε αυτό έγκειται η ειδωλολατρία. Στη θεοποίηση και λατρεία της κτίσεως. Κατά τον προφητάνακτα Δαβίδ «ουκ ελάτρευσαν τη κτίσει οι θεόφρονες παρά τον κτίσαντα». Χαρακτηριστικό, δηλαδή, των θεοφρόνων είναι ότι λατρεύουν τον κτίστη και δημιουργό, ενώ των αφρόνων (νεοπαγανιστών) χαρακτηριστικό είναι ότι αντιστρέφοντας τα πράγματα ανυψώνουν και λατρεύουν τη δημιουργία, περιφρονώντας τον δημιουργό, τον οποίο θεωρούν ανύπαρκτο.
4. Πανθρησκεία
Βασικό δόγμα της Νέας Εποχής είναι ότι όλες οι θρησκείες είναι δρόμοι που οδηγούν στον ίδιο σκοπό. Όλες οι θρησκείες κατέχουν μέρος της αληθείας. Καμμία θρησκεία δεν πρέπει να διεκδικεί την αποκλειστικότητα της αληθείας και της δυνατότητος σωτηρίας. Οι βασικές αυτές παραδοχές εισήχθησαν από την «Θεοσοφική Εταιρεία» και αποτελούν τη βάση του θρησκευτικού συγκρητισμού. Τη βασική αυτή στάση υιοθετεί και ο νεοπαγανισμός. Κατ’ αυτόν κάθε λαός πρέπει να ακολουθεί τη θρησκεία της δικής του παραδόσεως. «Όλοι οι λαοί έχουν θεσμίσεις και θρησκείες καταλλήλους δια το εξελικτικόν τους επίπεδο και δια την ιδιοσυστασίαν και την νοοτροπίαν τους», γράφει ο Παν. Μαρίνης. Είναι ενδιαφέρον, ότι συστηματικώς προβάλλεται από τους νεοπαγανιστές η συγγένεια της αρχαιοελληνικής θρησκείας με τις άλλες θρησκείες (εκτός φυσικά των λεγομένων μονοθεϊστικών).
Σύμφωνα με τον Παν. Μαρίνη, η Ελληνική Γραμμή, καθώς την ονομάζει, «υποστηρίζει την ουσιαστικήν ισοτιμίαν κάθε κουλτούρας και την δυνατότητα της αυτοαναπτύξεως…». Επίσης οι αρχαίοι Έλληνες «εδέχθησαν ότι όλες οι παραδόσεις και οι θρησκείες είναι ίσες».
Παρ’ όλα αυτά ο κ. Μαρίνης, αντιφάσκων προς εαυτόν, διακηρύσσει αλλού ότι η «Ελληνική Θρησκεία είναι η Αλήθεια…» (με Α κεφαλαίο). Εδώ υπάρχει και η εξής αντίφαση: Εάν (κατ’ αυτούς) όλες οι θρησκείες είναι ίσες, γιατί τότε αυτή η ακραία επιθετικότης εναντίον ειδικά του Χριστιανισμού;
5. Μετενσάρκωση (ή μετεμψύχωση)
Μία από τις διδασκαλίες, που ενώνουν τις πολυώνυμες ομάδες τής Νέας Εποχής αφ’ ενός και του νεοπαγανισμού αφ’ ετέρου, είναι αυτή της μετενσαρκώσεως. Σύμφωνα με την παραδοχή αυτή, μετά τον σωματικό θάνατο, η ψυχή μπαίνει στο σώμα ενός άλλου ανθρώπου, ζώου ή ακόμη και φυτού.
Κατά τον Παν. Μαρίνη «η μετεμψύχωσης είναι το θεμέλιον της Ελληνικής Πνευματικότητος» (Τίτλος ενθέτου φυλλαδίου του αποκρυφιστικού περιοδικού Τρίτο Μάτι. Το φυλλάδιο συνεγράφη υπό του κ. Παν. Μαρίνη). «Η μετεμψύχωσις ήτο η κοινή πίστις τής θρησκείας τής Χρυσής Εποχής, εξ αυτής δε εκληρονομήθη από όλας τας “παραδοσιακάς θρησκείας” (ας σημειωθή εδώ ότι λέγοντες “παραδοσιακάς θρησκείας” εννοούμε απαξαπάσας τας θρησκείας τής Ευρώπης – Ασίας – Αμερικής, με εξαίρεσιν τας επονομαζομένας “μονοθεϊστικάς – κοσμοπολιτικάς θρησκείας τής ύστερης εποχής” ιουδαϊκής ρίζης, δηλαδή τον Χριστιανισμό και τον Μωαμεθανισμό). Η μετεμψύχωσις αποτελεί τον στυλοβάτην όχι μόνον του Ινδουϊσμού αλλά και των παναρχαίων και ιερωτάτων κειμένων: των Βεδών και του Νόμου των Αρείων».
Ένας άλλος λάτρης των αρχαίων θεών, ο Βλάσης Ρασσιάς, γράφει: «Επανερχόμαστε για να βαδίσουμε μέσα από αυτές τις συνεχείς παλιγγενεσίες στην αυτογνωσία και την αποθέωσή μας, για τον απλό και μόνο λόγο ότι σκοπός του σύμπαντος είναι η δημιουργία συνειδήσεων, των δε συνειδήσεων η τελείωση και αποθέωσή τους μέσα από τη γνώση όλων των αληθινών αιτίων των φαινομένων».
Θα πρέπει πάντως να λεχθεί ότι η περί μετενσαρκώσεων πίστη, έτσι όπως εξετέθη εδώ, δεν απηχεί το σύνολο ούτε των φιλοσοφικών ούτε των λαϊκών αντιλήψεων των αρχαίων Ελλήνων. Οι αρχαίοι πίστευαν σε συνέχιση της προσωπικής ζωής μετά θάνατον. Αυτό τουλάχιστον συνάγεται από την αντίληψη που είχαν περί του «κάτω κόσμου». Οπότε εδώ έχουμε χαρακτηριστικό παράδειγμα επηρεασμού και υιοθετήσεως αντιλήψεων της Νέας Εποχής από την νεοειδωλολατρία.
Στο θέμα τής μετενσαρκώσεως, Νέα Εποχή και νεοειδωλολατρία όχι μόνο συγκλίνουν αλλά και αποκλίνουν, διαφέρουν. Διαφέρουν μεταξύ άλλων και κυρίως στη σημασία που δίνουν οι ανατολικές θρησκείες και η Νέα Εποχή στο λεγόμενο κάρμα. Η αρχαιοελληνική θρησκεία δεν έχει την ίδια προσέγγιση.
6. Διάκριση καλού και κακού
Η Νέα Εποχή πιστεύει και διακηρύσσει ότι καλό και κακό, Θεός και Διάβολος, είναι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος. Μάλιστα το ένα συμπληρώνει το άλλο. Πιστεύει ότι θα πρέπει να ξεπεραστεί η δυαδικότης, ο διαχωρισμός. Το ίδιο βλέπουμε να διακηρύσσει και η νεοειδωλολατρία. «Δεν πιστεύουμε στην Εβραιοχριστιανική δυαδικότητα», διαβάζουμε στο Διιπετές (τ. 4/1993, σ. 9), και «Η προσπάθειά μας είναι να ξεφύγουν (οι άνθρωποι) από τον διπολισμό των εννοιών “Καλό” και “Κακό”». Ένας άλλος εκπρόσωπος του ιδίου ρεύματος, ο Δημήτριος Δελής, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Ένα δηλώνει: «Ο πολυθεϊσμός απελευθερώνει τον άνθρωπο από οποιονδήποτε ηθικό νόμο. Βάζει την ηθική του πάνω στη φύση και πουθενά αλλού. Δεν έχει την έννοια του Καλού και του Κακού. Υπάρχει μόνο η έννοια του ωραίου και του άσχημου».
Εάν βέβαια εφαρμοσθούν στην πράξη οι απόψεις αυτές, κυριολεκτικά δεν πρόκειται να μείνει τίποτε όρθιο μέσα στις ανθρώπινες κοινωνίες. Έτσι ανατρέπονται τα θεμέλια όχι μόνον του δικού μας Ελληνορθοδόξου πολιτισμού -που τόσο ενοχλεί τους νεοειδωλολάτρες- αλλά και του ευρωπαϊκού πολιτισμού γενικότερα. Ας μην ξεχνούμε ότι στη βάση του πολιτισμού αυτού βρίσκεται η περί Θεού, ανθρώπου και κόσμου και η περί Καλού και Κακού χριστιανική αντίληψη και όχι εκείνη των ανατολικών θρησκειών, που θεωρούν το Καλό και το Κακό ωσάν δύο όψεις του ιδίου νομίσματος.
Επίσης, πρέπει να σημειωθεί, ότι η κατ’ επίδρασιν της Νέας Εποχής υιοθέτηση αυτών των απόψεων για τη μη διάκριση Καλού και Κακού Έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το εκλεκτότερο τμήμα της αρχαιοελληνικής σκέψεως (Σωκράτης, Πλάτων, τραγικοί κ.α.), οι οποίοι κάνουν σαφέστατη διάκριση Καλού και Κακού, αρετής, η οποία επαινείται, και κακίας, η οποία στηλιτεύεται.
7. Σκοπός η αυτοσωτηρία
Καταφανή νεοεποχίτικη επίδραση αποτελεί και η προβολή ως σκοπού του ανθρώπου της αυτοσωτηρίας. Στο περιοδικό Απολλώνειο Φως (Ιαν.-Φεβρ. 1998, σ. 1) διαβάζουμε: «Ο άνθρωπος δεν αναγνωρίζει κανέναν ως Κύριό του. Ουδείς σωτήρας προορίζεται να τον σώσει. Αρκείται στην αυτοσωτηρία του με βάση τις προσωπικές του δυνάμεις»!
Ο Παν. Μαρίνης προβάλλει εξ ίσου σαφώς τη θεοσοφική-νεοεποχίτικη αυτή αντίληψη, συνδυάζοντάς την με την εξέλιξη. Ας τον ακούσουμε: «Σκοπός σύμφυτος του Κόσμου, του διεπομένου υπ’ αενάου και αειρόου, κυκλικού αναπτύγματος κινήσεως είναι η -δια της δράσεως του Θείου Νόμου της εξελίξεως- παραγωγή της Ανωτέρας Συνειδήσεως». Ήδη ακούσαμε και άλλη ανάλογη θέση του κ. Βλάση Ρασσιά στο κεφάλαιο περί μετενσαρκώσεως.
8. Μεσσιανισμός – περιούσιος λαός
Στις περισσότερες δωδεκαθεϊστικές ομάδες υπάρχει έντονα διατυπωμένη η άποψη ότι εμείς οι Έλληνες είμαστε πνευματικά -άλλα και βιολογικά για πολλούς- ο εκλεκτός, ο περιούσιος λαός. Στις ομάδες της Νέας Εποχής αυτό είναι κάπως παρηλλαγμένο. Εκείνοι θεωρούν ότι ευρίσκονται σε ανώτερο εξελικτικό επίπεδο συγκρινόμενοι με εμάς που δεν ανήκουμε στη Νέα Εποχή του Υδροχόου αλλά στην –κατ’ αυτούς- παλαιά του Ιχθύος Ιησού Χριστού, του Ναζωραίου.
Σε μερικές ομάδες, όπως αυτή του ουφολόγου δωδεκαθεϊστού Κεραμυδά (Ομάδα “Ε”), υπάρχει ακόμη πιο έντονο μάλιστα το στοιχείο του μεσσιανισμού. Σύμφωνα με τον Κεραμυδά «Το σχέδιο των Απολλωνίων είναι να πάρει τέλος η ταλαιπωρία του Ελληνισμού και της μητέρας πατρίδας τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της 2ης δεκαετίας του 21ου αιώνα οπότε το δράμα του τελικού θριάμβου του Ελληνικού πνεύματος θα πραγματοποιηθεί».
Ούτως ή άλλως, για το σύνολο σχεδόν των δωδεκαθεϊστών, τον Ελληνισμό αναμένει λαμπρό μέλλον.
9. Μαγεία
Η άσκηση των καταδικαζομένων από την Ορθόδοξο Εκκλησία μαγικών τεχνών είναι ένα ακόμη κοινό σημείο νεοπαγανισμού και Νέας Εποχής. Αυτό φαίνεται πιο καθαρά στα νεοπαγανιστικά ρεύματα του κινήματος των μαγισσών Wicca, της λεγομένης «γυναικείας πνευματικότητος» και της λατρείας τής μεγάλης Μητέρας-θεάς Γαίας (με κεφαλαίο το Γ).
10. Εξωσωματικές εμπειρίες
Γνωρίζουμε από την Ορθόδοξο παράδοση ότι οι δαίμονες, σ’ αυτούς που πλανούν, δίδουν και την ψευδή-δαιμονική εμπειρία της εξόδου της ψυχής από το σώμα, ενώ ο άνθρωπος είναι ακόμη εν ζωή. Με αυτό συνδέονται αποκρυφιστικά αστρικά ταξίδια και αναδρομές σε υποτιθέμενες προηγούμενες ζωές (Βλ. περ. Διιπετές, τ. 4, σελ. 25). Είναι αξιοσημείωτο ότι υιοθέτηση της πίστεως σε εξωσωματικές εμπειρίες έχουμε τόσο σε ομάδες της Νέας Εποχής όσο και σε νεοειδωλολατρικές.
11. Αποκρυφιστική ερμηνεία Αγίας Γραφής
Εκτός από αυτούς που πολεμούν λυσσωδώς την Αγία Γραφή και ιδιαίτερα την Παλαιά Διαθήκη, έχουμε και άλλους νεοειδωλολάτρες, οι οποίοι διακηρύσσουν ότι η Εκκλησία ό,τι καλό έχει το υπέκλεψε από την αρχαιοελληνική σοφία και μυστηριακή λατρεία! Αυτοί προσπαθούν να ερμηνεύσουν αποκρυφιστικά την Αγία Γραφή και την εκκλησιαστική λατρεία. Σ’ αυτό συμβαδίζουν με πολλές νεοεποχίτικες ομάδες, οι οποίες κάνουν το ίδιο.
12. Κυκλική αντίληψη της ιστορίας
Η Νέα Εποχή μέσω των ανατολικών θρησκειών (ινδουισμού, βουδδισμού), οι οποίες χαρακτηρίζονται από τους θρησκειολόγους ως «θρησκείες του αιώνιου κοσμικού νόμου», υιοθετεί την κυκλική αντίληψη περί ιστορίας. Το ίδιο εδέχοντο και οι αρχαίοι πρόγονοί μας. Αντιθέτως η χριστιανική θεώρηση της ιστορίας είναι ευθύγραμμη. Η ιστορία καθ’ ημάς έχει αρχή και τέλος.
Για τους νεοειδωλολάτρες η «χρυσή εποχή» ευρίσκεται στο παρελθόν, στον καταστραφέντα «προκατακλυσμιαίο πολιτισμό». Έτσι προβάλλεται από τους νεοπαγανιστές το σύνθημα για «επιστροφή στις ρίζες», δηλαδή στη λεγομένη από αυτούς «Πρωταρχική παράδοση» (Το στοιχείο αυτό τονίζει ιδιαιτέρως και η Θεοσοφική Εταιρεία).
Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι η αντίληψη περί «χρυσής εποχής», που τοποθετείται στα βάθη του παρελθόντος, συνδυάζεται με τη μεσσιανική μελλοντική προσδοκία.
13. Σημασία του μύθου
Αυτό είναι ένα ακόμη ενδιαφέρον κοινό σημείο Νέας Εποχής και νεοειδωλολατρίας.
14. Χρήση μεθόδων και πρακτικών (γιόγκα, θετική σκέψη κ.ά.)
Η πλειοψηφία των νεοειδωλολατρών δεν προβάλλει, όπως κάνουν οι νεοεποχίτες, τις τεχνικές γιόγκα, θετικής σκέψεως κ.ά. για «διεύρυνση της συνείδησης» και επίγνωση του θεϊκού Εαυτού (με Ε κεφαλαίο).
Υπάρχουν όμως νεοπαγανιστικές ομάδες, όπως αυτές του νεοσαμανιστικού ρεύματος, που το κάνουν. Οπότε αυτό είναι ένα σημείο ομοιότητος αλλά και διαφοράς των δύο μεγεθών (Νέας Εποχής και νεοπαγανισμού) που συγκρίνουμε.
Ομοιότητες Νεοειδωλολατρίας και Νέας Εποχής σε θέματα τακτικής
Θα αναφερθούμε τώρα σε ομοιότητες μεταξύ Νέας Εποχής και νεοπαγανισμού που έχουν σχέση με θέματα τακτικής.
1. Πολλές νεοπαγανιστικές ομάδες εμφανίζονται, όπως και οι σέκτες (σύγχρονες ολοκληρωτικές αιρέσεις), με προσωπεία. Αποκρύπτουν σκοπίμως το πραγματικό τους πρόσωπο, παρουσιαζόμενες με αθώους και πολλές φορές εντυπωσιακούς τίτλους, προσπαθώντας τεχνηέντως να επανεισαγάγουν την αρχαία θρησκεία. Έτσι πίσω από μία πρόσκληση για απόλαυση της πανσελήνου «από τον Ιερό βράχο τής Ακροπόλεως» ή πίσω από μία εκδήλωση για την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό, μπορεί να κρύβεται μία νεοειδωλολατρική οργάνωση ή κάποια θυγατρική της με τίτλο που δεν κινεί υποψίες. Στοιχείο νεοεποχίτικης τακτικής για πρόκληση συγχύσεως είναι και το ότι μερικοί νεοειδωλολάτρες αυτοπροσδιορίζονται και ως «Χριστιανοί»!
2. Για όλα φταίει ο Χριστιανισμός
Ο ιουδαιοχριστιανισμός, όπως ονομάζουν προσβλητικά την πίστη μας, ευθύνεται για τη σύγχρονη πνευματική και πολιτισμική κατάπτωση. Αιτία της αποτελεί η «αυθαίρετη κι ανιστόρητη επιλογή… του εθνικά αλλότριου, μεσαιωνικού, δουλοπρεπούς, δεισιδαιμονικού χριστιανοκρατισμού και πάνω απ’ όλα διεφθαρμένου βυζαντινού ήθους» (Διιπετές τ. 13/1995, σ. 3)! Διαλαλούν ότι το ξεπέρασμα αυτής της κατάπτωσης μπορεί να γίνει μόνο με την «επανελλήνιση» της ανθρωπότητας και τη βίωση της «πατρώας θρησκείας»!
3. Ακρως επιθετική στάση εναντίον όσων ασκούν κριτική εις βάρος τους
Παραθέτω αρχικώς την υβριστική και απειλητική επιστολή που εστάλη από το «Ύπατο Συμβούλιο των Ελλήνων Εθνικών» προς τον κ. Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για να ματαιώσει αυτό εδώ το Συνέδριο και στη συνέχεια το φασιστικής εμπνεύσεως έγγραφο του πρώην Κ.Ε.Φ.Ε. (Σαϊεντολογία) με τίτλο «Σταματήστε τη Συνδιάσκεψη της Μυτιλήνης» (1994) για να συγκρίνουμε τα δύο κείμενα. Ακούστε:
Ύπατο Συμβούλιο Ελλήνων Εθνικών
για τη Διάσωση και Ανάδειξη της Αληθινής
Ελληνικής Παραδόσεως
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΥΤΑΝΗ
ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
“Η αμορφωσιά είναι μητέρα όλων των παθών”
(Πυθαγόρας)
Δελτίο Τύπου
αριθ. 141/16.5.«2003»
Προς τον Πρύτανη
του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Κύριε Πρύτανη,
Ομολογώντας κατ’ αρχάς ότι την πρώτη προς εσάς επιστολή μας σχεδιάζαμε να τη στείλουμε με αίτημα να επαναφέρετε ως σήμα του Πανεπιστημίου σας τη μορφή του φιλοσόφου Αριστοτέλους αντί του παντελώς άσχετου με τη μόρφωση και τη γνώση νυν «Αγίου» των χριστιανών, λυπούμαστε που αυτή η πρώτη μας επικοινωνία γίνεται τελικά για ένα πολύ πιο σοβαρό, αλλά και όλως αντιπνευματικό ζήτημα. Πρόκειται για το προαναγγελθέν, για το τριήμερο 25-27 Μαΐου, «Συνέδριο» διαφόρων μισαλλόδοξων ρασοφόρων και παραεκκλησιαστικών και περιεκκλησιαστικών κύκλων (στους οποίους, δυστυχώς, εντάσσονται και μέλη του Πανεπιστημίου σας), κεντρικό ζητούμενο του οποίου είναι η μεθόδευση ηθικής και φυσικής βλάβης κατά της διαχρονικής Εθνικής Ελληνικής θρησκείας, που αυτοί αρέσκονται να καθυβρίζουν ως «ειδωλολατρία», το οποίο δεν θα διεξαχθεί σε κάποιο θλιβερό σαν τους «συνέδρους» του μοναστηριακό ή εκκλησιαστικό κτίριο, αλλά σε αυτό το ίδιο το Πανεπιστήμιό σας, στην Αίθουσα των επίσημων εκδηλώσεών σας!
Δεν γνωρίζουμε βεβαίως και ούτε μας ενδιαφέρει αυτό, ποιος ευθύνεται προσωπικά για την εκ μέρους του Πανεπιστημίου σας παραχώρηση της Αίθουσας στις δυνάμεις του σκοταδισμού και της μισαλλοδοξίας, υποθέτουμε κάποιοι από τους «καθηγητές» σας που ίσως έχουν γίνει τέτοιοι με πιέσεις τής Εκκλησίας, είναι εμφανέστατο ωστόσο ότι η κίνησή τους αυτή, στην οποία έχετε δυστυχώς εκ των πραγμάτων ήδη εμπλακεί, έχει ως αποκλειστικό σκοπό της την πονηρή αναβάθμιση της μεσαιωνικής αθλιότητας και του μίσους για ό,τι το διαφορετικό, κάτω από μία πιο αποδεκτή, δηλαδή πανεπιστημιακή, «αιγίδα».
Καμμία «αιγίδα» ωστόσο δεν μπορεί να νομιμοποιήσει ένα τέτοιο αισχρό «Συνέδριο», το οποίο δεν κινείται μόνον εντός των ορίων τής μεσαιωνικής – βυζαντινής κακοήθειας, αλλά και εντός των ορίων τής γελοιότητας. Διαφορετικά, πώς θα μπορούσαν να εκληφθούν εισηγήσεις τύπου «Νομική αντιμετώπιση της νεοειδωλολατρίας», «Ο μύθος τής καταστροφής αρχαίων μνημείων από τους χριστιανούς», «Ποιμαντική θεώρηση της νεοειδωλολατρίας», και, οι γελοιωδέστερες όλων «Παθολογικά στοιχεία των Ολυμπιακών Αγώνων» και «Ποιμαντική αντιμετώπιση των Ολυμπιακών Αγώνων»; Μα σε ποιόν τόπο και χρόνο νομίζουν ότι ζούνε όλοι αυτοί;
Κύριε Πρύτανη,
Με την παρούσα επιστολή μας, σας καλούμε να πράξετε τα αρμόζοντα σε κάθε άνθρωπο του πνεύματος και της λογικότητας, πόσο μάλλον σε πανεπιστημιακό άρχοντα, ώστε να μη διεξαχθεί στον χώρο σας αυτό το σκοταδιστικό «Συνέδριο» μεσαιωνιστών νοσταλγών των βυζαντινών και μεταξικών νομοθετημάτων, που αποτελεί όνειδος για την χώρα μας, η οποία εξαιτίας αυτών, και όλων όσων τους ανέχονται, γελοιοποιείται διεθνώς στην εμμονή της να παριστάνει ότι ζει ακόμη στην εποχή του Ιουστινιανού ή του Βασιλείου Βουλγαροκτόνου.
Όταν τα Πανεπιστήμιά μας, που ήδη η επιστημονικότητά τους βλάπτεται σοβαρά από την επιβληθείσα ισότιμη φιλοξενία χυδαία κατηχητικών («θεολογικών») εδρών δίπλα στα υγιή αντικείμενα της ανθρώπινης γνώσης προσφέρουν επιπροσθέτως βήμα για να εκφράσουν το μισανθρωπικό λόγο τους αυτοί που επί αιώνες κατέστρεψαν κάθε Επιστήμη, τότε τίποτε δεν έχει απομείνει πνευματικά όρθιο σε αυτό τον υπόδουλο τόπο που κάποτε ωστόσο, στους καιρούς των πραγματικών Ελλήνων, γέννησε και καλλιέργησε με ευλάβεια τον Ορθό Λόγο, την Επιστήμη, το Δίκαιο, τον Ανθρωπισμό και την Αρετή.
Σας καλούμε να φροντίσετε άμεσα και, κυρίως, προσωπικά, για την ματαίωση αυτού του αισχρού «Συνεδρίου».
Μετά τιμής
ΥΠΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΘΝΙΚΩΝ/ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
Ακουστέ τώρα και το έγγραφο των σαϊεντολόγων (πρώην Κ.Ε.Φ.Ε.), που απευθύνεται προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον τότε Αρχιεπίσκοπο κυρό Σεραφείμ, τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής, Υπουργούς, διαφόρους φορείς και Μ.Μ.Ε. και λέγει τα εξής: «Ποιός κυβερνά λοιπόν; Βρίσκομαι αντιμέτωπη με μια εκκλησία που έχει χάσει προ πολλού την ηθική της παρουσία και μαζί και το ποίμνιό της, οι άδειες εκκλησίες το μαρτυρούν!
Έτσι λοιπόν αρνούμαι να ακολουθήσω αυτή την εκκλησία…
Να πάρετε εσείς τώρα το μαστίγιο που δικαιωματικά σας το άφησε ο Κύριος και να καθαρίσετε τους χώρους.
Είναι καιρός οι ΝΑΖΙ να φύγουν ΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ από τη χώρα μας.
Μας φτάνουν τα αιματοκυλίσματα και οι αδελφοκτονίες…
Είναι καιρός να γεμίσουν ξανά οι εκκλησίες με ποίμνιο και όχι με φοβισμένα ζόμπι (sic).
Είναι καιρός να καταλάβετε ότι η πραγματική πίστη είναι αυτή που αποφασίζει ο καθένας και θα πρέπει να το σεβόμαστε.
Και μόνο έτσι θα γεμίσουν οι εκκλησίες ξανά.
Διδάχτε μας το σεβασμό και θα τον έχετε πλουσιοπάροχα πίσω!
Έτσι λοιπόν σαν πολίτης αυτής της χώρας ζητώ:
Να απομακρυνθεί το οποιοδήποτε φυλλάδιο που κεντρίζει μίση και φανατισμούς και κυρίως,
Σταματείστε τη Συνδιάσκεψη της Μυτιλήνης».
Εάν συγκρίνουμε τα δύο κείμενα, διαπιστώνουμε την καταπληκτική ομοιότητά τους στο ύφος και στο ήθος. Εφαρμόζουν οι αρχαιολάτρες, όπως και οι σαϊεντολόγοι, το σαϊεντολογικό δόγμα «Όποιος ασκεί κριτική είναι εγκληματίας». Η τακτική και των δυο ελαύνεται από το αξίωμα του Χάμπαρντ, ιδρυτού της σαϊεντολογίας «ποτέ άμυνα· πάντοτε επίθεση».
4. Μετέχουν σε μετωπικά σχήματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό
Ως γνωστόν η Νέα Εποχή είναι ένα δίκτυο οργανώσεων τις οποίες ενώνει κοινό κοσμοθεωριακό υπόβαθρο. Πολλές από τις οργανώσεις του δικτύου αυτού μετέχουν και σε κοινά οργανωτικά σχήματα. Στην Ελλάδα από το 1996 δραστηριοποιείται η «Κίνηση Φιλοσοφικών και Μεταφυσικών Ομάδων για ελεύθερη πνευματική έκφραση». Στην κίνηση αυτή μετέχει εξ αρχής και η «Ελληνική Εταιρεία Αρχαιοφίλων» του κ. Παν. Μαρίνη. Οι Έλληνες νεοειδωλολάτρες ήσαν επίσης από τα ιδρυτικά μέλη του «Παγκοσμίου Συνεδρίου των Εθνικών Θρησκειών» (World Congress of Ethnic Religions) που γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1998 στο Vilnius της Λιθουανίας. Η ιδρυτική Διακήρυξη του Συνεδρίου αυτού τελειώνει με το νεοεποχίτικο σύνθημα «Ενότητα μέσω της Πολυμορφίας».
Αρα λοιπόν όχι μόνον εξ επόψεως κοσμοθεωριακού πιστεύω αλλά και εξ επόψεως οργανωτικής μετέχουν νεοειδωλολατρικές οργανώσεις στο κίνημα της Νέας Εποχής.
5. Εξ επόψεως αποτελέσματος, υπάρχει επίσης πλήρης ομοιότης στα προβλήματα που δημιουργούν Νέα Εποχή και νεοπαγανισμός στον άνθρωπο και στην κοινωνία. Προβλήματα ψυχικής ισορροπίας του ανθρώπου που προσηλυτίζεται, συνοχής της οικογενείας και της κοινωνίας. Είναι γεγονός ότι η εξάπλωση αυτών των κινημάτων απειλεί τα θεμέλια όχι μόνον του δικού μας Ελληνορθοδόξου πολιτισμού αλλά και του λεγομένου Δυτικού, όπως αναφέραμε και σε άλλο σημείο.
Εκτός από τις κοινές, μέχρις ενός σημείου, θεωρητικές βάσεις, Νέα Εποχή και νεοπαγανισμός συμπλέουν και στους στόχους και στην τακτική. Τέτοιοι κοινοί στόχοι είναι: αποδέσμευση Θεολογικών Σχολών από το κράτος, κατάργηση μαθήματος θρησκευτικών, κατάργηση θρησκευτικών αργιών, πρωινής προσευχής και θρησκευτικών τελετών σε σχολεία και στρατόπεδα, αλλαγή σημαίας κ.ά.).
Διαφορές Νέας Εποχής και Νεοπαγανισμού
1. Πολλές ομάδες τής ελληνικής νεοειδωλολατρίας χαρακτηρίζονται από έντονο αντισημιτικό πνεύμα. Αυτό δεν απαντάται συχνά στο κίνημα της Νέας Εποχής αλλ’ ούτε και στον διεθνή νεοπαγανισμό. Πρόκειται μάλλον για μια νεοελληνική διαφοροποίηση.
2. Το πρόσωπο του Μετρέγια
Στις περισσότερες νεοεποχίτικες ομάδες παίζει σημαντικό ρόλο το πρόσωπο του αναμενόμενου από αυτούς Μεσσία-Χριστού της Νέας Εποχής ή Maitreya, σύμφωνα με την ορολογία τής Θεοσοφικής Εταιρείας. Αντιθέτως στις νεοειδωλολατρικές ομάδες δεν υπάρχει αυτό.
Αίτια της προσπαθείας αναβιώσεως της αρχαίας θρησκείας
Αυτό είναι ένα πολύ ενδιαφέρον κεφάλαιο και καθοριστικής σημασίας για την ποιμαντική αντιμετώπιση του νεοειδωλολατρικού φαινομένου.
Πολύ σύντομα, σχεδόν υπαινικτικά, μπορεί κάποιος αναζητώντας τα αίτια του φαινομένου να αναφέρει τα εξής:
Τη γενικότερη αναζήτηση νοήματος ζωής μετά την χρεωκοπία τής λεγομένης θρησκείας τής εκκοσμικεύσεως, δηλαδή μετά τη διάψευση των μεταφυσικής τάξεως ελπίδων που εβάσισε ο άνθρωπος στην πολιτική, την οικονομία, την επιστήμη και την τεχνολογία. Αυτή είναι μία βασική αιτία που τροφοδοτεί το σύγχρονο φαινόμενο των αιρέσεων ή σεκτών.
Μία από τις προσφερόμενες εύκολες αλλά ψεύτικες λύσεις στους πνευματικούς αυτούς αναζητητές νοήματος ζωής και ελπίδος είναι και αυτή του νεοπαγανισμού. Είναι μία από τις πολλές προσφορές στην «υπεραγορά θρησκεία». Ειδικότερα τώρα ως προς την νεοειδωλολατρία θα μπορούσε κάποιος να την χαρακτηρίσει ως ένα κίνημα διαμαρτυρίας, το οποίο τροφοδοτείται και από την πληγωμένη ελληνική υπερηφάνεια.
Αποτελέσματα
Οι νεοειδωλολάτρες βλέπουν απαξιωτικά κάθε πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία επηρεασμένη από τον Χριστιανισμό. «Με την δήθεν “αρχαιολατρία” τους αρνούνται την συνέχεια και συνοχή του πολιτισμού μας και δηλητηριάζουν την συλλογική εθνική συνείδηση». Αποτέλεσμα της δράσεώς των είναι η διάβρωση του Ορθοδόξου φρονήματος και ο προσηλυτισμός Ορθοδόξων πιστών στην πλάνη της νεοειδωλολατρίας. Επιδίωξή τους η διάσπαση της ενότητος Ορθοδοξίας και Ελληνισμού. Το παράλογο: αναζητούν τους παππούδες (αρχαία Ελλάδα), ενώ αρνούνται και πολεμούν λυσσωδώς τους πατέρες (Βυζάντιο).Ποιμαντική αντιμετώπιση
Για το σημαντικότατο αυτό κεφάλαιο υπάρχει ειδική εισήγηση, οπότε δεν είναι πρόθεσή μας να καταπιαστούμε με αυτό.Συμπεράσματα
Πιστεύουμε ότι από όσα ελέχθησαν κατεδείχθη η συγγένεια του νεοπαγανισμού με τη λεγομένη Νέα Εποχή.Ευχόμεθα, τουλάχιστον οι αγαθής προαιρέσεως εμπλεκόμενοι στο κίνημα της επιστροφής στην αρχαία θρησκεία, να αντιληφθούν ότι με τις ενέργειές των βλάπτουν όχι μόνο την Εκκλησία αλλά και τον Ελληνισμό, ενώ εξυπηρετούν την νεοεποχίτικη Παγκοσμιοποίηση και τη Νέα Τάξη Πραγμάτων τής λεγομένης Νέας Εποχής, αφού σ’ αυτήν κατά βάθος ανήκει το κίνημά τους.
(Πηγή: Πρακτικά Συνεδρίου, Εκδόσεις Θεοδρομία, Εταιρεία Ορθοδόξων Σπουδών, Θεσ/νίκη 2004, Σελ. 359-380)
Πηγή : http://www.alopsis.gr/alopsis/neopagan.htm
http://norfid.wordpress.com/2011/05/24/%CE%BF%CF%81%CE%B8%CF%8C%CE%B4%CE%BF%CE%BE%CE%BF-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%B4%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CF%86%CE%B1%CE%B9/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου