Σελίδες

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Η Μητρόπολη Ζακύνθου καταδεικνύει τον «δούρειο ίππο» προτεσταντικών κατασκηνώσεων παιδιών στη Λιθακιά Ζακύνθου


Ανακοίνωση μητρόπολης Ζακύνθου.

Από το Γραφείο επί των Αιρέσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου εφιστάται η προσοχή των Ζακυνθινών επί των δράσεων μιας προστεσταντικής παραφυάδας, η οποία ευδοκιμεί τα τελευταία χρόνια στο νησί μας και ιδίως στην περιοχή τού τέως Δήμου Λαγανά. 

Εσχάτως, στο πλαίσιο των προσηλυτιστικών ενεργειών της, στο χωριό Λιθακιά λειτουργεί Κατασκήνωση, όπου φιλοξενούνται αγόρια και κορίτσια από ανύποπτες ορθόδοξες οικογένειες του νησιού μας. 

Ἐλεύθερος εἶναι ὅποιος δὲν σκλαβώνεται στὶς ἡδονὲς ἀλλὰ κυριαρχεῖ μὲ φρόνηση καὶ ἐγκράτεια πάνω στὸ σῶμα του καὶ...


...ἀρκεῖται μὲ μεγάλη εὐχαριστία σὲ ὅ,τι τοῦ δίνει ὁ Θεός, ἔστω καὶ ἐὰν εἶναι πολὺ λίγα. Γιατί, ὅταν βρεθοῦν σύμφωνοι ὁ νοῦς ποὺ ἀγαπᾶ τὸν Θεὸ καὶ ἡ ψυχή, τότε εἰρηνεύει ὅλο τὸ σῶμα, ἀκόμη καὶ χωρὶς νὰ τὸ θέλει. Ὅταν ἡ ψυχὴ θέλει, τότε κάθε ἁμαρτωλὴ σωματικὴ κίνηση σβήνεται.

Ἐκεῖνοι ποὺ δὲν ἀρκοῦνται σ' αὐτὰ ποὺ χρειάζονται γιὰ νὰ ζοῦν ἀλλὰ ἐπιθυμοῦν περισσότερα, ὑποδουλώνουν τὸν ἑαυτό τους στὰ πάθη ποὺ ταράζουν τὴν ψυχὴ καὶ τῆς φέρνουν λογισμούς καὶ φαντασίες ὅτι τὸ νὰ θέλουν λίγα ἢ πολλὰ εἶναι τὸ ἴδιο.

Καὶ ὅπως τὰ ροῦχα ποὺ εἶναι μεγαλύτερα ἀπὸ τὸ σῶμα ἐμποδίζουν ἐκείνους ποὺ τρέχουν στὸ ἀγώνισμα τοῦ δρόμου, ἔτσι καὶ ἡ ἐπιθυμία τοῦ ἀνθρώπου νὰ ἔχει περισσότερα ἀπὸ ὅσα πρέπει ἐμποδίζει τὶς ψυχὲς καὶ δὲν τὶς ἀφήνει ν' ἀγωνίζονται ἢ νὰ σωθοῦν.

(Φιλοκαλία - Ἅγιος Ἀντώνιος, Συμβουλές... σὲ 170 κεφάλαια, Κεφ. 56. καὶ 57.)

ΓΕΡΩΝ ΔΑΜΙΑΝΟΣ Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΗΣ ΥΠΟΜΟΝΗΣ Α



ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΤΗΣ Ι.Μ. ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ ΑΓ. ΌΡΟΥΣ, ΑΡΧΙΜ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΖΟΥΜΗ ΤΟΥ ΠΑΡΙΟΥ.

Αρχίζω από τον οικονόμο τον παπά-Δαμιανό, τον τρίτο τη ταξει.
Την Τριπολιτσα είχε πατρίδα. Τελείωσε κάποια εμπορική σχολή, πήγε στρατιώτης και έφυγε για την χώρα της ευδαιμονίας την Αμερική. Εκεί τ' αδέλφια του διατηρούσαν φαγάδικο, απ' όπου περνούσαν πολλοί Έλληνες και κυρίως οι πρόσφυγες. Ο Πόντος και η Μικρά Ασία δεν είχαν λησμονηθεί. Έκαναν πάντα λόγο για τις εκκλησιές, τις παραδόσεις τους, τους παπάδες, τα μοναστήρια και τις γιορτές τους.

-Σήμερα η μάνα μας δεν μας έδινε λάδι. Η λαλά μας τίποτε δεν έτρωγε.
-Από σήμερα αρχίζει ο «Ντυνάμεως». Στην πατρίδα τα ανδρόγυνα ξεχώριζαν, για να προσεύχονται περισσότερο.

ΓΕΡΩΝ ΔΑΜΙΑΝΟΣ, Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΗΣ ΥΠΟΜΟΝΗΣ Β


ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΤΗΣ Ι.Μ. ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ ΑΓ. ΌΡΟΥΣ ΑΡΧΙΜ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΖΟΥΜΗ ΤΟΥ ΠΑΡΙΟΥ.

Μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τον πατέρα Δαμιανό σαν τον όσιο της υπομονής και διδάσκαλο έργω τε και λόγω. Ο ίδιος έκανε τόσο υπομονή στο Κοινόβιο, που αναχαίτιζε κάθε φουρτούνα πειρασμού.

Όλο το νησί ήξερε την διδασκαλία του παπά-Δαμιανού κι έλεγαν μεταξύ τους:
«Υπομονή, ευλογημένε, όπως λέγει ο παπά- Δαμιανός. Εσύ δικό σου ευαγγέλιο έχεις;».

Δεν άρεσε και πολύ στις γριές, πού ήθελαν να καθυποβάλουν, όπως έλεγαν, στον πνευματικό τον γέρο τους, ψάχνοντας δικαίωση, αλλ' ο παπα-Δαμιανός ζητούσε από τους ανθρώπους αρετές και όχι δικαίωση και δικαιώματα. Χίλια δίκια και να είχαν οι κοσμικοί, ο παπα-Δαμιανός δεν έψαχνε το δίκιο.
-Άφηνέ τα αυτά -έλεγε- και δούλεψε την υπομονή. Αυτή θεραπεύει τα δίκια. Τα άλλα πυρακτώνουν μίση, μνησικακίες. Και μην δίνεις εργόχειρο στον πειρασμό.Τα δικαιώματα χωρίζουν τους ανθρώπους.

Στον μωσαϊκό Νόμο το δίκιο πήγαν να εφαρμόσουν, την ισότητα του νόμου, και δεν τα κατάφερε ό άνθρωπος, γι' αυτό ήρθε ό Χριστός και θέσπισε την αγάπη και το συχώριο. Εύρα τα με τον σύνδουλό σου, χωρίς να ψάχνεις καντάρια και ζυγαριές, γιατί πάντα από το δικό σου τάσι θα ρίχνεις λιγότερα βάρη. Πάρε το βάρος επάνω σου, «εγώ φταίω», και καταργούνται όλα τα ζύγια.
«Ανθρώπους ο Θεός κρατήσει ζύγια, κανένας δεν θα σωθεί», όπως λέγει ό άββάς Βαρσανούφιος.

Είχε την ευθύνη των δοσιμάτων. Οι ελεημοσύνες του Μοναστηριού περνούσαν όλες από τα χέρια του. Αυτή η μέρα ήταν η πιο χαρούμενη της εβδομάδος. Τα χέρια του είχανε θεϊκό άνοιγμα στους φτωχούς. Έβαζε μεταλλικά νομίσματα μέσα στα όσπρια και χαριεντιζόμενος έλεγε:
-Όταν θα τα καθαρίζουν οι γιαγιάδες θα χαίρονται. Γελούσε μόνος του. Νομίζω πως πιο πολύ χαιρότανε εκείνος από εκείνους που θα τα έβρισκαν.

Σαν λειτουργός, και στο μοναστήρι και στο κόσμο, είχε πάντα μάτια σφαλισμένα. Σαν να ήταν ο κόσμος της Λειτουργίας όλος δικό του και ήθελε να χαίρεται και να τον απολαμβάνει. Σαν τον πότη πού, όταν έχει το ποτήρι στο στόμα του, κλείνει τα μάτια του να το απολαύσει. Το κλείσιμο των ματιών στον κόσμο το είχαν όλοι οι Λογγοβαρδίτες, αλλ' ό παπα-Δαμιανός υπερέβαλλε. Γνώριζε καλά το γνωμικό «Δια των θυρίδων ανεβαίνει θάνατος στην ψυχή».

Δεν είχε ούτε ιδιαίτερα καλή φωνή ούτε γνώσεις μουσικής , αλλά, όταν έψαλλε και σταύρωνε τα χεράκια του, γινότανε αληθινή εκτενής ικεσία. Η απλή του Λειτουργία ήταν επιθυμητή και αγαπητή σ' όλους. Οι από καρδίας εκφωνήσεις του εύφραιναν Θεό και ανθρώπους. Τα άμφιά του ήταν πάντα απλά, τα ευτελέστερα των υφασμάτων. Από αυτά εμείς φτιάχναμε στα σπίτια μας καλύμματα για τους νησιώτικους καναπέδες. Και όμως καμάρωνε σαν τα παιδιά, όταν φορούσαν καινούργια παπούτσια. Άκουγες τις γριές να λένε:
-Σήμερα ο παπα-Δαμιανός ήτανε μες στην χαρά του με την παπλωματού που φορούσε.

Στο πρόσωπο του παπα- Δαμιανού εννόησα τί σημαίνει να έχουν οι πιστοί ευλάβεια στον παπά και όχι προσωπολατρία. Άλλωστε πότε τον έβλεπαν, για να τον λατρεύσουν; Το καλό του όνομα τούς άγιαζε και τούς ευλογούσε, όπου και να βρίσκονταν.

Ήταν προσγειωμένος στην πραγματικότητα της ζωής. Το Μοναστήρι μαζί με την λατρεία είχε και την διακονία. Δεν ήθελε να τραβούν σε μάκρος οι ακολουθίες εις βάρος των διακονητών αδελφών. Άκουγες να λέγει:
-Καλά είναι. Έχουμε και δουλειές... Έχουμε να μαγειρεύσουμε, να βαϊλέψουμε τα ζώα. Νηστικά μέσα στην μάνδρα περιμένουν το δικό μας έλεος.

Καθόλου δεν δεχότανε τα Μοναστήρια να λειτουργούν από τους κόπους και τις προσφορές των φτωχών ανθρώπων.
-Εμείς μόνοι μας πρέπει να εύποριζόμεθα την ζωοτροφία μας. Οι λαϊκοί έχουν πολλές υποχρεώσεις. Μη ζητάτε τίποτα, ούτε ευθέως ούτε συνεσκιασμένα. Αν καυχώνται για τα πολλά που έχουν, ας τα χαίρονται με την φαμίλια τους. Αν έχει περίσσια, ας τα κάνει ότι θέλει. Αν μάθει να ελεεί, ακόμη καλύτερα.

Σαν Οικονόμος, τον κάθε μοναχό τον καθιστούσε υπεύθυνο στο διακόνημά του να αποδώσει το οφειλόμενο. Και τον πιο δύστροπο τον έβαζε σε δουλειά, με τον δικό του τρόπο, πού άρχιζε χωρατά και τελείωνε επιτακτικά.Ήταν άνθρωπος της άκρας οικονομίας. Το σιτηρέσιο που παρέλαβε προ εξήντα χρόνια αυτό κράτησε. Ήθελε παντού να γίνεται οικονομία. Δεν ανεχότανε να χάνεται τίποτα από τα πράγματα της Μονής.
-Την σπατάλη δεν την ευλόγησε ό Θεός.
Μέχρι τα βαθειά του γεράματα με το νερό πού έπλυνε τα πόδια του σφουγγάριζε γονατιστός την κεντρική πέτρινη σκάλα του Μοναστηριού, για να μην πάει το νερό χαμένο.

Ακόμη είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως ο παπα-Δαμιανός έζησε στο νησί της Πάρου περισσότερο από εξήντα πέντε χρόνια και μόνου δύο φορές εξήλθε της νήσου. Αυτό ήτανε στο πλησιέστερο νησί της Νάξου, για να φτιάξει τα δόντια του. Ουδέποτε εκδήλωσε επιθυμία ούτε στην πατρίδα του να υπάγει, ούτε τους συγγενείς του στην Αθήνα να επισκεφτεί.

Οι αρετές αυτές σπανίζουν στους σημερινούς μοναχούς, οι όποιοι, κάτω από το παράπονο «άνθρωπος είμαι κι εγώ», στοιχούνε το άγιο γραφικό «Εννόησα εξόδω Ισραήλ εξήντα Αιγύπτου εκ λαού βαρβάρου». Θεωρούν το Μοναστήρι φυλακή και ζητούν συνεχώς εξόδους ανά τον κόσμο.

Όποιος έμενε κοντά του κάτι έπαιρνε πάντα από τον όμορφο, ανεπιτήδευτο τρόπο του. Ο παπάς αυτός, παρά τα πολλά του χρόνια, είχε θαυμάσια έκφραση. Ή θέα τού προσώπου του ήταν απόλαυση πνευματική. Πάντα καθόμουν απέναντι του, για να θεωρώ την δόξα της αγιοσύνης του στο πανάρχαιο πρόσωπο του. Έναν χρόνο προτού να πεθάνει τον ρώτησα:
-Πώς πέρασες, παπά μου, στην ζωή σου;
-Πολύ καλά.
-Και τώρα;
-Καλύτερα.
-Από 'δώ κ' εμπρός;
-Ακόμα πιο καλά.
-Ο παράδεισος;
-Όλος δικός μας.Ούτε γωνιά, ούτε πίσω από την πόρτα. Όλος δικός μας.
Με τόση βεβαιότητα το ομολόγησε, που με κατέλαβε δέος.

Στην εκταφή του τα οστά του ήτανε κεχριμπαρένια και άφηναν αίσθηση οσίου ανδρός.
Οι ευχές του από τον παράδεισο να είναι μαζί μας και με το Μοναστήρι του, στο οποίο διακόνησε από την νεότητά του μέχρι το τέλος του.
Αμήν.

ΣΠΙΘΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΙΟΥΛΙΟΣ 2011
ΒΙΒΛΙΟΓ. «ΜΟΡΦΕΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΣΑ ΝΑ ΑΣΚΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ»
http://apantaortodoxias.blogspot.com/2011/07/blog-post_8426.html

Ἡ ἐπίγνωση τῆς ἁμαρτωλότητάς μας Α΄_Ἁγίου Παϊσίου_mp3


Π. Σάββας 2011-07-07_Ἡ ἐπίγνωση τῆς ἁμαρτωλότητάς μας Α΄_Ἁγίου Παϊσίου_mp3


Ὁμιλία τοῦ π. Σάββα στίς 07-07-2011 (Συνάξεις Καλοκαιριοῦ 2011).
Γιά νά κατεβάσετε καί νά ἀποθηκεύσετε τήν ὁμιλία πατῆστε ἐδῶ (δεξί κλίκ, ‘Ἀποθήκευση
προορισμοῦ ὡς, ἄν ἔχετε Interntet Explorer ἤ Ἀποθήκευση δεσμοῦ ὡς, ἄν ἔχετε Mozilla.
Στή συνέχεια δῶστε τό ὄνομα πού θέλετε καί πατῆστε ΟΚ γιά νά ἀποθηκευθεῖ ἡ ὁμιλία)

ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΤΑ

  1. Μέ τό σφράγισμα ἀρνεῖται κανείς! Ἀκόμα καί (μέ τήν) ταυτότητα.Ἀπομαγνητοφωνημένα ἀποσπάσματα συνομιλίας Γέροντος Παϊσίου
  2. Ψυχίατρος ἤ Πνευματικός; (Γέροντος Παϊσίου καί Γέροντος Πορφυρίου συμβουλές)
  3. «Αν πάρουν την ταυτότητα, αυτό θα είναι πτώση» (Γέρων Παΐσιος).
  4. Νά ἔχετε ἕνα κτηματάκι καί λίγο νά τό καλλιεργεῖτε (Γέρων Παΐσιος)
  5. Γέρων Παΐσιος ο Αγιορείτης – υπέρ του γένους και της Πατρίδος
  6. Προφητείες του π. Παϊσίου για τα εθνικά θέματα
  7. Ἐπιτρέπεται νά εἴμαστε δωρητές ὀργάνων; (τί δίδασκαν οἱ ὅσιοι Γέροντες π. Παΐσιος, π. Πορφύριος καί π. Σωφρόνιος τοῦ Ἔσσεξ).
  8. Διδαχές Γερόντων
  9. Όταν δίνεις ευλογία,παίρνεις ευλογία.Η ευλογία γεννάει ευλογία (Γέροντας Παίσιος)
  10. Το τυπικό της προσευχής του Γέροντα Παϊσίου Αγιορείτου
  11. Μιά διαφορετική πανήγυρη
  12. Τά παιδιά, οἱ χαρές τους καί ὁ περιορισμός τους (Γέροντος Παϊσίου(mp3)
  13. Ένα σύγχρονο θαύμα του γέροντος Παισΐου στην Αργολίδα
  14. Γέροντας Παΐσιος: Να τι θα γίνει στο Αιγαίο!
  15. Θαυμαστό περιστατικό μέ τόν Γέροντα Παΐσιο
  16. α) Οἱ σχέσεις μέ τούς συγγενεῖς καί φίλους, β)Ἡ ἐγκράτεια στήν καθημερινή ζωή (Γέροντος Παϊσίου)(mp3)
  17. Συγκλονιστικό όραμα 10χρονου με τον γέροντα Παΐσιο που αφορά την Κύπρο
  18. Θα ξαναγεννηθεί το «Βυζάντιο» (προρρήσεις Γέροντος Παϊσίου)
  19. Λόγοι του Γέροντος Παϊσίου για τα επερχόμενα… Παρατηρήσεις – Σχόλια
  20. Ὁ Γέρων Γαβριήλ γιά τόν Γέροντα Παΐσιο (video)
  21. Βοήθεια στά παραστρατημένα παιδιά (Γέροντος Παϊσίου)(mp3)
  22. Σύμβολα και στοιχεία περί αντιχρίστου (Γέροντος Παϊσίου-Μαρτυρίες προσκυνητῶν)
  23. Γιά τούς πολιτικούς καί τήν Πόλη (Γέροντος Παϊσίου-συγκλονιστική μαρτυρία)
  24. Λεμεσού Αθανάσιος: Πὼς ἔζησα τὸν Γέροντα Παΐσιο
  25. ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ:ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ,ΜΕ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΜΑΣ ΥΔΑΤΩΝ ΣΕ 12 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ!
  26. Ἡ ἐπίγνωση τῆς ἁμαρτωλότητάς μας Α΄(Γέροντος Παϊσίου)(mp3)
  27. ” Αλλά σας λέω ό,τι και να δείτε να μην απελπίζεσθε (…) Το έθνος θα μεγαλώσει” – Γέροντας Παΐσιος
  28. Ἡ γνώση καί ἡ παρακολούθηση τοῦ ἑαυτοῦ μας (Γέροντος Παϊσίου)(mp3)
  29. ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ (Μαρτυρία)
  30. Ἡ μετάνοια ὡς ἀλλαγή ζωῆς (Γέροντος Παϊσίου)(mp3)
  31. Τά ἐκ προθέσεως σφάλματα (Γέροντος Παϊσίου)(mp3)
  32. Ένα θαύμα του Γέροντα Παϊσιου από τον τάφο του στην Σουρωτή – (Ανέκδοτη μαρτυρία).
  33. Γέροντας Παΐσιος: “Ἂν ὁ Θεὸς ἄφηνε τὴν τύχη τοῦ ἔθνους στοὺς πολιτικοὺς, θὰ καταστρεφόμασταν”…
  34. Ἡ καταπολέμηση τῆς ἐπιθυμίας νά μᾶς ἀγαποῦν.
  35. «Ἁπλοποιεῖστε τή ζωή σας γιά νά φύγει τό ἄγχος» (Γέροντας Παΐσιος)(mp3)
  36. Ἡ θαυμαστή ἐμφάνιση τοῦ Ἁγίου Μάρτυρος Λουκιλιανοῦ καί τοῦ Ἁγίου Παντελεήμονος στόν Γέροντα Παΐσιο
  37. Αφιέρωμα στο Γέροντα Παΐσιο από την ΕΤ3
  38. Τί εἶναι τά πάθη; Εἶναι οἱ ψυχικές δυνάμεις πού πῆραν λάθος κατεύθυνση.
  39. Ἡ χρήση τῶν ψαλμῶν τοῦ Δαυΐδ ἀπό τόν Ἅγιο Ἀρσένιο τόν Καππαδόκη καί τόν π. Παΐσιο
  40. Ο γέρων Παΐσιος για Τούρκους, Αλβανούς, Ευρωπαίους και …ομοφυλόφιλους
  41. «Ἀποκατάσταση» τῶν νέων καί Πνευματική ζωή κατά τόν Γέροντα Παΐσιο (mp3)
  42. Ἐξομολόγοι ἤ ψυχολόγοι; «Αυτοί που δεν είναι καλά πνευματικά, είναι μερικοί ιερωμένοι που σπουδάζουν ψυχολογία, για να βοηθήσουν τις ψυχές (με ανθρώπινες τέχνες)».(Γέρων Παΐσιος)
  43. Ἡ ἀπόφαση γιά τήν ἐπιλογή τοῦ τρόπου ζωῆς τῶν νέων στήν οἰκογένεια(mp3)
  44. 1)Πῶς θά βοηθήσουν οἱ γονεῖς τούς νέους νά ἀκολουθήσουν τήν κλίση τους;(π. Παΐσιος), 2)Ἡ εἰρήνη στήν οἰκογένεια ὡς παράγοντας ἀγωγῆς (mp3)
  45. Ἡ τεκνοποιΐα (κατά τόν Γέροντα Παΐσιο) (mp3)
  46. Ὁ σεβασμός καί ἡ ἀγάπη μεταξύ τῶν συζύγων (σύμφωνα μέ τόν Γέροντα Παΐσιο) (κείμενο+mp3).
  47. Γέρων Παΐσιος: Περί ομοιοπαθητικής
  48. Γέρων Παΐσιος: Περί μεταμοσχεύσεων ανθρωπίνων οργάνων
  49. Γέροντος Παϊσίου: Ἐπισημάνσεις γιά τό 666, τίς ταυτότητες, τόν πόλεμο μέ τήν Τουρκία, τήν τηλεόραση καί τήν ἀνασφάλεια.
  50. Ὁ σεβασμός καί ἡ ἀγάπη μεταξύ τῶν συζύγων (σύμφωνα μέ τόν Γέροντα Παΐσιο). Μέρος Α΄. Ἱερομόναχος π. Σάββας Ἁγιορείτης
  51. Ὁ σεβασμός καί ἡ ἀγάπη μεταξύ τῶν συζύγων (σύμφωνα μέ τόν Γέροντα Παΐσιο). Μέρος Β΄. Ἱερομόναχος π. Σάββας Ἁγιορείτης
  52. Ὁ σεβασμός καί ἡ ἀγάπη μεταξύ τῶν συζύγων (σύμφωνα μέ τόν Γέροντα Παΐσιο). Μέρος Γ΄. Ἱερομόναχος π. Σάββας Ἁγιορείτης. Τελευταῖο
  53. Γέρων Παΐσιος ο Αγιορείτης – "Ο βίος του" Α΄+Β΄ μέρος (VIDEO)
  54. Γράμματα ἀπό τόν οὐρανό… (Ἕνα μεγάλο θαῦμα στή Ρωσία), Ὁ ὑπερυπολογιστής τοῦ Λουξεμβούργου, Γέροντας Παΐσιος καί 666
  55. Ὁ π. Παΐσιος καὶ ἡ πολιτική, Ἰσαάκ (+) (Ἁγιορείτης).
  56. Ἡ μητρική ἀγάπη καί ἡ ἀξιοποίηση τῆς ἀτεκνίας (κατά τόν Γέροντα Παΐσιο)(mp3)
  57. Ὁ Γέροντας Παΐσιος γιά τά ἐθνικα θέματα (Σκόπια, Ἀλβανία, Κωνσταντινούπολη) καί τό μέλλον τοῦ κόσμου (Ἀρμαγεδών).
  58. "Αγιορείτικες εμπειρίες", βιντεοσκοπημένη ομιλία με τον π. Αθανάσιο Σιμωνοπετρίτη.
  59. Οἱ Ἅγιοι Ἰωακείμ καί Ἄννα, τό ἀπαθέστερο ἀνδρόγυνο (Γέροντας Παΐσιος περί τεκνοποιΐας)(mp3)
  60. Ἀτεκνία καί πολύτεκνες οἰκογένειες κατά τόν Γέροντα Παΐσιο (mp3).
  61. Γέροντας Παΐσιος: Γιά τήν ἀγωγή τῶν παιδιῶν (ἀνάγκη περιορισμοῦ) καί τό πῶς ἐνεργεῖ ὁ Θεός στούς ταπεινούς – ἠχητικό ντοκουμέντο.
  62. Γέροντος Παϊσίου: 1)Χαριτωμένες διδαχές 2)«Ἐργασία στόν ἑαυτό µας» «Τό καλό νά γίνεται µέ καλό τρόπο»
  63. Η «πίτα του Γέροντος Παϊσίου» (ἡ ἐκμετάλλευση τοῦ ὀνόματος τοῦ Γέροντος καί ἡ δική μας εὐπιστία).
  64. Ὁ Γέροντας Παΐσιος φανερώνεται συνεχῶς μέσα ἀπό τά βιβλία του καί μᾶς προτρέπει νά μαζέψουμε καλά ἔργα πίστεως, μετανοίας καί ἐξομολογήσεως…(Γιά τίς λεγόμενες ἐμφανίσεις του).
  65. 1)Ἡ ἀγάπη μεταξύ τῶν συζύγων 2)Ἡ πιστή σύζυγος καί ἡ ὑπομονή (κατά τόν Γέροντα Παΐσιο) (mp3).
  66. Ἡ ὑπομονή σώζει τήν οἰκογένεια (Γέροντος Παϊσίου, Οἰκογενειακή ζωή)(mp3)
  67. Γέρων Παΐσιος ο Αγιορείτης – Γιά τον Αντίχριστο, τό χάραγμα καί τό 666 (χειρόγραφο κείμενό του)
  68. Πνευματική ζωή, σπουδές καί ἀποκατάσταση (κατά τόν Γέροντα Παΐσιο)(mp3)
  69. Κατάθλιψη, ἐγωισμός καί φιλαυτία (Κατά τούς ὁσίους Γέροντες Πορφύριο καί Παΐσιο).
  70. ΓΕΡΩΝ ΠΑΙΣΙΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ – ΨΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ…
  71. Ο Γέροντας Θεόκλητος Διονυσιάτης μιλάει για τη ζωή και τα χαρίσματα του Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου
  72. Ο λαϊκός αχθοφόρος που ανέστησε νεκρό (ΕΝΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΘΑΥΜΑ-ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ)
  73. Ο Γέροντας Παϊσιος και η Αγία Ευφημία
  74. ΠΕΡΙ ΛΟΓΙΣΜΩΝ-ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ(ΜP3)
  75. Γέρων Παΐσιος o Αγιορείτης, Αντίχριστος, Οικουμενισμός – Συγκρητισμός Σχέδια διαβόλων. ΤΑ ΤΡΙΑ ΠΛΟΚΑΜΙΑ: ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ, ΜΑΣΣΩΝΙΑ, ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ
  76. Γέροντας Παϊσιος:"Σιγά- σιγά, μετά την κάρτα και την ταυτότητα, δηλαδή το φακέλωμα , θα προχωρήσουν πονηρά στο σφράγισμα"

" Αλλά σας λέω ό,τι και να δείτε να μην απελπίζεσθε (...) Το έθνος θα μεγαλώσει" - Γέροντας Παΐσιος


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhaquMjIZr7LbzVuv-TI8PaLqbX3W2I68REsFOve5_H1As7Y7JKBgHJ17tge0RFr1ACyssDI3EHWx3xdUjZzDHKWRDhB2Mr80WkCbw-HZT60XVM3w9hoXhTT2qDeEijpWPQkGT4RPvfkO0/s1600/%25CF%2580%25CE%25B1%25CE%25B9%25CF%2583%25CE%25B9%25CE%25BF%25CF%2582+%25CF%2580%25CE%25B1%25CE%25B9%25CE%25B4%25CE%25B9.jpg

+ ΓΕΡΩΝ ΠΑΪΣΙΟΣ (1924-1994)
Δημοσιεύω σήμερα ένα σχετικά άγνωστο κείμενο, από το βιβλίο "Η ευθύνη των γονέων για την ανατροφή των παιδιών", που έχει εκδώσει ο κ. Μαυροκέφαλος Ανέστης (το οποίο πιστεύω προσεχώς να παραθέσω), όπου ο γέροντας Παΐσιος ομιλεί προς μητέρες για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους, κι εκεί μέσα κάνει μια συγκλονιστική αναφορά για την μπόρα που είδε να έρχεται στην χώρα τουλάχιστον δύο δεκαετίες πριν...
Μέσα σε πέντε προτάσεις τα λέει όλα και δίνει κουράγιο...
Υ.Σ.
Ευχαριστώ την Φωτεινή για τα στοιχεία.

"Θα περάσουμε μια μπόρα. Αυτοί που θα περάσουν την μπόρα θα δούνε και τις καλύτερες μέρες. Ας ευχηθούμε όμως να μη συμβούν στις μέρες τις δικές μας, γιατί εμείς πολλά περάσαμε (ο κόσμος επέμενε να μάθει τι είδους μπόρα είναι αυτή). Παλαιότερα ο κόσμος πίστευε, κι αν άκουγε κάτι το δεχόταν και συνετιζόταν. Τώρα, τι να σας πω; Εσείς ξέρω ότι πιστεύετε, κι αν σας πω θα στενοχωρεθείτε.

Tό ἁγιογραφικό ἀνάγνωσμα της Παρασκευής 22-07-11

Ἡ καθημερινή μελέτη τῆς Ἁγίας Γραφῆς εἶναι ἀπαραίτητη γιά τόν Χριστιανό. Ὅπως ὁ ἄρτος γιά τό σῶμα ἔτσι καί ὁ Λόγος τοῦ Θεοῦ γιά τήν ψυχή ἀποτελεῖ ζωτική ἀνάγκη. Ὁ Κύριος μᾶς εἶπε ὅτι ὁ ἄνθρωπος δέν ζεῖ μόνο μέ ψωμί. ἀλλά καί μέ κάθε λόγο πού ἐκπορεύεται ἀπό τό στόμα τοῦ Θεοῦ (Ματθ. 4, 4): «Οὐκ ἐπ’ ἄρτῳ μόνο ζήσεται ἄνθρωπος ἀλλ’ ἐπί παντί ρήματι ἐκπορευομένῳ διά στόματος Θεοῦ».
Εἴθε καθημερινά νά μελετοῦμε τό λόγο Του καί νά τρέφουμε τήν ψυχή μας μ’ αὐτόν. Μαζί μέ τά Ἅγια Μυστήρια καί τόν Πνευματικό ἀγῶνα, ὁ λόγος τοῦ Θεοῦ συντηρεῖ ἀναμμένη τήν λαμπάδα τῆς πίστεως μέσα μας καί μᾶς καθιστᾶ ζωντανά κυτταρα τοῦ Σώματος τοῦ Χριστοῦ, πού εἶναι ἡ Ἁγία Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία μας.
Σύν Θεῷ θά ἀναρτῶνται τά ἀναγνώσματα πού ἔχει ὁρίσει ἡ Ἁγία Μας Ἐκκλησία νά ἀναγινώσκονται καθημερινά ἀπό τούς Χριστιανούς γιά τό 2011.
Κάνετε κλίκ πάνω στήν εἰκόνα καί μεγενθύνετε γιά νά διαβάσετε.

Απόστολος: Προς Κορινθίους Α΄ κεφ. δ΄ 5 - 9

δ΄ 5 - 9

Ευαγγέλιον: Κατά Λουκάν Κεφ. Η΄ 1 - 3

Η΄ 1 - 3

Εὐχαριστοῦμε τήν ἀδελφότητα Θεολόγων «Ὁ Σωτήρ» γιά τήν ὁλοπρόθυμη ἄδεια χρήσης καί ἀναδημοσίευσης τοῦ κειμένου μετά τῆς συντόμου ἑρμηνείας, πού ἔχει ἐκπονήσει ὁ μακαριστός Θεολόγος Π. Τρεμπέλας.