Σελίδες

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Ἡ ἀπάτη τῆς ἀστρολογίας

Ακόμα ένας λόγος που το ωροσκόπιο δεν βγαίνει

Λάθος ζώδιο



Όσοι επιμένουν να πιστεύουν στην αστρολογία, ίσως θα έπρεπε τουλάχιστον να αλλάξουν γνώμη για το ζώδιο στο οποίο ανήκουν: τα ωροσκόπια υπολογίζονται με βάση τη θέση του ζωδιακού κύκλου όπως ήταν πριν από 2.000 χρόνια, όχι όπως είναι σήμερα.

Οι αστρολόγοι υπολογίζουν τα ζώδια με βάση τη θέση του Ήλιου σε σχέση με συγκεκριμένους αστερισμούς την ημερομηνία γέννησης κάθε ανθρώπου.

Λόγω όμως της ταλάντωσης του άξονα περιστροφής της Γης, τα άστρα έχουν μετατοπιστεί στον ουρανό από τότε που αναπτύχθηκε η αστρολογία.

Και αυτό σημαίνει ότι οι ημερομηνίες στις οποίες αντιστοιχούν τα ζώδια είναι σχεδόν ένα μήνα λάθος.



«Η αστρολογία μας λέει ότι ο Ήλιος βρίσκεται στην τάδε θέση, ενώ η αστρονομία λέει ότι βρίσκεται σε άλλη θέση» σχολιάζει στο LiveScience o Τζο Ράο, αστρονόμος του Πλανητάριου Χέιντεν της Νέας Υόρκης και συντάκτης του Space.com.

Η απόκλιση από τον ζωδιακό κύκλο που χρησιμοποιούν οι αστρολόγοι οφείλεται στη λεγόμενη μετάπτωση -τον κλυδωνισμό στον άξονα περιστροφής της Γης που προκαλεί η βαρυτική έλξη της Σελήνης.

Δεδομένου ότι ο άξονας της Γης δεν είναι αιώνια στραμμένος στην ίδια κατεύθυνση, η θέα που έχουμε στον νυχτερινό ουρανό αλλάζει αργά αλλά σταθερά στην πορεία του γεωλογικού χρόνου. Χρειάζονται μάλιστα 26.000 χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί ένας κύκλος μετάπτωσης και να επανέλθει ο ουρανός εκεί που ήταν κάποτε.



«Ο αρχαιότερος γνωστός αστρονόμος που αναγνώρισε και υπολόγισε την κίνηση της μετάπτωσης ήταν ο Αρίσταρχος ο Σάμιος, που έζησε γύρω στο 280 π.Χ» επισήμανε ο Ράο.

Το θέμα έγινε πρωτοσέλιδο σε αμερικανικά μέσα αυτή την εβδομάδα έπειτα από συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Star-Tribune της Μινεάπολις ο Πάρκε Κούνκλ, αστρονόμος του Πλανητάριου της Μινεσότα.

Ο ίδιος δηλώνει «έκπληκτος» με την εντύπωση που προκάλεσε η συνέντευξή του, αφού όσα είπε είναι γνωστά εδώ και αιώνες.

...

«Είναι τρελό» σχολιάζει ο Ράο. «Πραγματικά, έχουν εντελώς δικούς τους κανόνες».


(Πηγή: news.in.gr)
alopsis
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

 ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ alopsis :
Η αλογία της Αστρολογίας (Πρωτοπρ. Γεώργιος Μεταλληνός, Ομ. Καθ. Πανεπ. Αθηνών)

Αστρολογία: Θρησκεία ή επιστήμη; (Μ. Δανέζης, Σ. Θεοδοσίου, καθηγητές Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών)

Η απάτη της αστρολογίας (Χ. Βάρβογλης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης)

Τελικά, τι ζώδιο είμαστε;

alopsis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου