Σελίδες

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Μήπως δίκαια κατηγορήθηκε ὁ Μελέτιος Μεταξάκης γιά ἐκπτώσεις στήν Ὀρθοδοξία; Πῶς συμπεριφέρθηκε πρός τόν Ἅγ. Νεκτάριο;


Θέματα ανάρτησης: Πατριάρχης Μελέτιος Μεταξάκης, Οικουμενισμός, Μασονία, Άγιος Νεκτάριος, Ορθόδοξος Μοναχισμός
Δεν πέρασαν πολλές μέρες από τη γιορτή του Αγίου Νεκτάριου, "του Αγίου του αιώνα μας" όπως καθιερώθηκε να λέγεται.
Προβάλλει ο Άγιος ως υπόδειγμα καρτερίας, υπομονής, σιωπής και ταπείνωσης.
Το γόνο της Συληβρίας και τον έφορον της Αίγινας, τον αστέρα της Ορθοδοξίας τον νεόφωτον τιμήσαμε όπως ο Θεός ο καρδιογνώστης γνωρίζει να δοξάζει και να στεφανώνει τους Αγίους του κατά τα έργα τους.

Ο πονέμενος Άγιος της Αίγινας ο συκοφαντημένος και αποδιωγμένος από το εκκοσμικευμένο φρόνημα Ιεραρχών και λαϊκών αναστήλωνε το γυναικείο μοναστήρι στην Αίγινα της Ζωοδόχου Πηγής, όταν τον επισκέφτηκε ο τότε Πατριάρχης Μεταξάκης Μελέτιος.
Ο Πατριάρχης τετυφωμένος από του κόσμου το φρόνημα και τις νεοεισαχθείσες αντιλήψεις των ασθενούντων Δυτικών έλεγξε τον Άγιο και τον αποπήρε για το έργο της αναστήλωσης του μοναστηριού που επρόκειτο να δοξάσει τον Άγιο και μαζί το νησί της Αίγινας ως άξιο προσκύνημα παρηγοριάς και θαυμαστών επεμβάσεων στον κάθε πονεμένο.
"Η Αίγινα θα γινόταν το Άγιο Όρος των μοναζουσών" όπως προέβλεψε ο Άγιος.
"Εξωκλιματικός" δεσπότης ο Άγιος Νεκτάριος, συνέχιζε να πορεύεται στο πνεύμα της Ορθοδοξίας το φιλομόναχο και ησυχαστικό που είναι η ρίζα της Παράδοσης μας.
Ο τότε όμως Πατριάρχης, ο ευνοημένος από κάποια άγνωστα για τον απλό κοσμάκη κέντρα, ώστε ανέβηκε όλα τα σκαλοπάτια της εκκλησιαστικής Ιεραρχίας, είχε άλλη γνώμη.
Ο κόσμος άλλαξε, τα μοναστήρια κλείσανε, μοναστήρια πάλι θα κτίζονταν;
Έτσι έδρασαν οι Βαυαροί όταν ήρθαν στην αγιοτόκο Ελλάδα.
Νέα ήθη, νέες αντιλήψεις, "πρόοδος" και εκσυγχρονισμός.
Τετρακόσια μοναστήρια έκλεισαν οι δυτικόπληκτοι και δυτικοτραφείς που ήρθαν να κυβερνήσουν τη χώρα μετά την απελευθέρωση.
Τα μαγάρισαν όλα.
Από αυτό το πνεύμα φαίνεται πως ήταν επηρεασμένος και ο Πατριάρχης.
Θεέ και Κύριε!!! τι συμβαίνει τέλος πάντων;
Μήπως δίκαια κατηγορήθηκε ο Μελέτιος Μεταξάκης για εκπτώσεις στην Ορθοδοξία;
Και ύστερα εμείς διοργανώνουμε συμπόσια προς τιμή του. Προβάλλουμε την πολιποίκιλο όντως δραστηριότητα του ανδρός αλλά αποκρύπτουμε το σημαντικότερο για έναν εκκλησιαστικό άνδρα, το αν "Πολιτεύτηκε " ορθόδοξα και πατροπαράδοτα!
Μάλλον “όχι” είναι η απάντηση και από τον πιο καλοπροαίρετο.
Άγιος όμως ο επίσκοπος Πενταπόλεως Νεκτάριος!
Ευωδιάζουν τα λείψανα του!
Θαυματουργεί!
Όταν μιλούν τα έργα τα λόγια περιττεύουν.
Η ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΜΕΝΗ ΥΠΟΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΜΕΤΑΞΑΚΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ
«Δεν είναι για Μοναστήρια στην σημερινή εποχή» - Πατριάρχης Μελέτιος Μεταξάκης
Του θεολόγου, Β. Χαραλάμπους

Ο Αρχιμανδρίτης Χαράλαμπος Βασιλόπουλος, εις το βιβλίον του «Ο Άγιος Νεκτάριος» (των εκδόσεων του ‘’Ορθοδόξου Τύπου’’), διασώζει ένα περιστατικό με τον Πατριάρχη Μελέτιο Μεταξάκη και τον Άγιο Νεκτάριο. Το φιλομόναχο και ασκητικό φρόνημα του Αγίου Νεκταρίου, προσέκρουσε στην εκκοσμικευμένη στάση του  Πατριάρχη Μελέτιου Μεταξάκη, στην ολοκλήρωση  του κτισίματος  του ερειπωμένου Μοναστηριού, της Ζωοδόχου Πηγής στην Αίγινα. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το Μοναστήρι αυτό στην Αίγινα, ήταν και το μόνο που υπήρχε.
Τότε λοιπόν ο Πατριάρχης Μελέτιος Μεταξάκης, είχε μεταβεί στην Αίγινα για αποτρέψει τον Άγιο Νεκτάριο, να ολοκληρώσει το κτίσιμο του Μοναστηριού.  Χαρακτηριστική ήταν και παρατήρηση υπόδειξή του, για να σταματήσει το κτίσιμο : «Τι κάνεις εδώ;  Μοναστήρι κτίζεις τώρα;  Δεν βλέπεις ότι τόσα εξωκκλήσια γύρω εδώ ερήμωσαν;  Δεν είναι για Μοναστήρια στην σημερινή εποχή». Η τελευταία παρατήρησή του «Δεν είναι για Μοναστήρια στην σημερινή εποχή», εμφανώς καταδεικνύεις το ολίσθημα της εκκοσμίκευσης.
Ο Άγιος Νεκτάριος, ο «ένθεος θεράπων Χριστού», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Απολυτίκιόν του, την εκκοσμικευμένη υπόδειξη αγνόησε και συνέχισε την ολοκλήρωση του Μοναστηριού.  Ο   Άγιος Νεκτάριος  αναστήλωσε την ερειπωμένη από το έτος 1834 «από τότε που οι Βαυαροί μαγαρίσαν τις Εκκλησίες και τα Μοναστήρια» κατά τον Μακρυγιάννη, Μονή της Ζωοδόχου Πηγής, η οποία μετά την αναστήλωσή της αφιερώθηκε στην Αγία Τριάδα.   Θα πρέπει να προσθέσομε ότι η επίσημη αναγνώριση της Μονής έγινε μετά την κοίμηση του Αγίου στις 15 Μαΐου 1924.  Προς τούτο η ευγνωμονούσα Εκκλησία, εις τα Προσόμοια του Εσπερινού, ‘’Εν τω Μικρώ Εσπερινώ’’ ψάλλει «Την Μονήν ην ανήγειρας  και κανόσι τετείχικας, εις ψυχών Νεκτάριε περιποίησιν…» και «όθεν εν Αιγίνη, θεοφρόνως εγείρεις, Μονήν σεπτή Όσιε».
Κατά τον λόγο του Προφήτη Ιωήλ «εζήλωσε Κύριος την γην αυτού και εφείσατο του λαού αυτού» (Ιωήλ 2,18) και όντως Άγιον Ιεράρχη «τον νεοφανή φωστήρα της Εκκλησίας» (Δοξαστικό Μικρού Εσπερινού) ανέδειξε «εν εσχάτοις χρόνοις».  Όπως είχε προειπεί ο Άγιος Νεκτάριος, «η Αίγινα θα γίνει, το Άγιον όρος των Μοναζουσών», έτσι και έγινε.  Περί τα δέκα γυναικεία Μοναστήρια, λειτουργούν στην Αίγινα.
Το επακόλουθο για τον Άγιο Νεκτάριο, τον «εν οσιότητι και αληθεία θεοπρεπώς πολιτευσάμενον»  (Δοξαστικό Μικρού Εσπερινού) και «Ορθοδόξων δογμάτων ερμηνευτήν» (Κάθισμα Όρθρου), η αγιοκατάταξή του και το πλήθος των θαυμάτων του, ενώ για  τον Πατριάρχη  Μελέτιο  Μεταξάκη, η πληθύς των θεολογικών ενστάσεων και οι πάμπολλες εκφράσεις λύπης, για τις εκπτώσεις αληθείας στις οποίες υπέπεσε.

 http://katanixis.blogspot.gr/2014/11/blog-post_583.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου