Σελίδες

Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Περί πνευματικοῦ ἀγῶνα,Ἁγίου Σιλουανοῦ, 2ο Μέρος.’Αρχ. Σάββας Ἁγιορείτης

Περί πνευματικοῦ ἀγῶνα,Ἁγίου Σιλουανοῦ, 2ο Μέρος.’Αρχ. Σάββας Ἁγιορείτης. Ὁμιλία στίς 22-02-2009
http://hristospanagia3.blogspot.gr

Γέροντας Ἰωσήφ ὁ Ἡσυχαστής:Ὅλοι μας μποροῦμε νά γίνουμε ἅγιοι!

Το πρώτο, πού κάνει κάθε άνθρωπος, όταν τον καλέση ο Θεός στην επίγνωσί Του, είναι να ερευνήση με ακρίβεια τον εαυτό του για να ιδή, ότι πράγματι στην ζωή του πολλές ενέργειες του ήσαν έξω από το θέλημα του Θεού. Και από αυτή την στιγμή αρχίζει το έργο της μετανοίας. Η μετάνοια αρχίζει από την κατάπαυσι της αμαρτωλής ζωής και φθάνει μέχρι αυτής της θεώσεως, η οποία δεν έχει τέλος.
Ο Θεός δεν έχει περιγραφή και τέρμα· ούτε και οι ιδιότητές Του είναι δυνατό να έχουν. Μπαίνοντας ο άνθρωπος, δια της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος, μέσα στους κόλπους της θεώσεως, πάσχει όλες αυτές τις ιδιότητες τις ατέρμονες, τις αψηλάφητες, τις ανεξιχνίαστες, τις απέραντες. Γι’ αυτό είπα ότι η μετάνοια δεν έχει τέρμα.
Θέλω να σχολιάσω το θέμα της μετανοίας, παίρνοντας αφορμή από μερικά πράγματα πού με προεκάλεσαν και από τον προσωπικό μου βίο, αλλά και γενικώτερα.

ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΤΕΛΕΓΚΙΝ. ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΓΙΟΣ ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ. «Περιμένω ἀνυπόμονα τή συνάντηση μέ τόν Κύριό μου, τόν Ἰησοῦ Χριστό!».


Ιερομάρτυς Μακάριος (Τελέγκιν)

ΤΟ ΧΩΡΙΟ Λέτνικωφ, στις 28 Αύγουστου του 1876, γεννήθηκε από γονείς αγρότες ο Ιερομάρτυς Μακάριος. Στο άγιο Βάπτισμα ο πατέρας του Νικόλαος και η μητέρα του Ευδοκία του έδωσαν το όνομα Παύλος.
Παιδί ήταν ακόμα, όταν αποφάσισε να γίνει μοναχός, ύστερ’ από ένα θαυμαστό όραμα, του οποίου το περιεχόμενο σε κανέναν ποτέ δεν αποκάλυψε. Από τότε όλα τα εγκόσμια έπαψαν να ενδιαφέρουν τον μικρό Παύλο. Όταν μπήκε στην εφηβική ηλικία, βρήκε μιαν απόμακρη σπηλιά και πήγαινε εκεί συχνά για να προσευχηθεί.

Ἡ ἐλεημοσύνη εἶναι ἀναγκαία κι πολλαπλά εὐεργετική.


Ο αββάς Τιμόθεος ο πρεσβύτερος είπε στον αββά Ποιμένα:
–        Είναι μια γυναίκα στην Αίγυπτο που πορνεύει, και τα χρήματα που κερδίζει τα δίνει ελεημοσύνη.
Και ο γέροντας παρατήρησε:
–        Δεν θα μείνει στην πορνεία. Γιατί φαίνεται πως υπάρχει μέσα της ο σπόρος της πίστεως.
Μετά από λίγο καιρό επισκέφθηκε τον Τιμόθεο η μητέρα του, και τη ρώτησε:
–        Εκείνη η γυναίκα συνεχίζει την πορνεία;
–        Ναι, και μάλιστα αύξησε τους εραστές της. Πλην όμως, αύξησε και την ελεημοσύνη της.
Ο αββάς Τιμόθεος το ανακοίνωσε στον αββά Ποιμένα. Κι αυτός ξανάπε:

Ἰδού ποιός ἀποφασίζει γιά τά Θρησκευτικά




Ιδού ποιος αποφασίζει για τα Θρησκευτικά
«Ιθύνων νους» σε οργάνωση νεοβουδιστών

Ο διορισμός του από τον Φίλη για τα σχολικά προγράμματα, οι στενές σχέσεις με τον Στ. Γιαγκάζογλου και οι περίεργες συμπτώσεις με τις ιδέες για αλλαγή του μαθήματος.
Ο Άγγελος Βαλλιανάτος (αδελφός του Γρηγόρη των ομοφυλοφίλων) μετέχει σε παγκόσμιο συμβούλιο του Ιδρύματος Arigatou, που προωθεί διεθνώς την πανθρησκεία

«Τόν τόπον φυλάσσω»:Τό μυστήριο τοῦ μοναχισμοῦ καί ὁ κόσμος

Ὁ μοναχισμὸς εἶναι μυστήριο. Καὶ ὡς μυστήριο εἶναι ἀκατάληπτος. Ὅποια περιγραφή, ἀνάλυση καὶ σχολιασμός, ἐγγίζουν περισσότερο τὶς ἐξωτερικὲς πτυχές του καὶ ὄχι τὴν κρυμμένη οὐσία του.
Ὁ μοναχισμὸς παραμένει στὸν πυρῆνα του ὁ ἴδιος ἀπὸ καταβολῆς κόσμου ἕως συντελείας τοῦ αἰῶνος. Συγκλονισμένος ἀπὸ τὸν λόγο τοῦ Ἰησοῦ, «Εἰ θέλεις τέλειος εἶναι, ὕπαγε πώλησόν σου τὰ ὑπάρχοντα καὶ δὸς πτωχοῖς, καὶ ἔξεις θησαυρῷ ἐν οὐρανῷ, καὶ δεῦρο ἀκολούθει μοι» (Ματθ. 19,21), ὁ ἄνθρωπος ἀποτάσσεται τὴν ὀργανωμένη κοινωνία γιὰ νὰ μεταφυτευθεῖ σὲ ἕναν ἄλλον κόσμο, ὅπου οἱ συνθῆκες βοηθοῦν στὴν ἐπιδίωξη τῆς εὐαγγελικῆς τελειότητας.
Ὄχι μόνο ὁ μοναχισμὸς ἀλλὰ καὶ ὁ κόσμος παραμένει ὁ ἴδιος. Ἴδια καὶ ἀπαράλλακτη εἶναι καὶ ἡ ψυχὴ τοῦ ἀνθρώπου: πάθη, χαρές, ἀγωνίες, καημοί, πόθοι, μάχη τοῦ φωτὸς μὲ τὸ σκοτάδι. Καθὼς λέει ὁ ἅγιος Μακάριος, ὁ φαινόμενος αὐτὸς κόσμος καὶ οἱ παροχές του, ὅσο περισσότερο φαίνεται ὅτι θάλπουν τὸ σῶμα, τόσο τὰ πάθη παροξύνουν καὶ αὐξάνουν τὴν κάκωσή τῆς ψυχῆς.

Σημεῖα τῆς χάριτος στήν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία




δ. Σημεῖα τῆς χάριτος στήν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία
Μέσα στήν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία, ὁ Κύριος μας Ἰησοῦς Χριστός μᾶς ἄφησε ἀμέτρητα σημεῖα θαυμάτων, γιά νά ἐνισχύσει τήν πίστη μας καί νά μᾶς βεβαιώνει κάθε στιγμή καί ὥρα ὅτι εἶναι ἀοράτως δίπλα μας καί ὅτι μόνο ἡ Ὀρθόδοξη εἶναι ἡ ἀληθινή Ἐκκλησία.
Αὐτά τά θαύματα ἔβλεπαν οἱ Ὀρθόδοξοι πιστοί μέσα στούς αἰῶνες καί στηρίζονταν στήν πίστη τους σέ περιόδους διωγμῶν, σκλαβιᾶς, προπαγάνδας, δυστυχίας. Κι ἔμειναν σταθεροί καί ἀταλάντευτοι. Διότι τά θαύματα αὐτά τούς βεβαίωναν ὅτι μόνο μέσα στήν Ὁρθόδοξη Ἐκκλησία ὑπάρχει ἡ Χάρις τοῦ Ἁγίου Πνεύματος πού ἐνεργεῖ καί ἁγιάζει.

Μέσα στήν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία ἔχουμε:
·        ἀμέτρητους ζωντανούς ἁγίους μέ χαρίσματα προορατικά, διορατικά, θαυματουργικά, ἰαματικά, ποιμαντικά·

«Κανόνισε ὅπως σέ φωτίσει ὁ Θεός»

ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ
Πολλές φορές λέω σε μερικούς: «Κανόνισε όπως σε φωτίσει ο Θεός». Όταν λέω «όπως σε φωτίσει ο Θεός»,εννοώ ο άνθρωπος να δη τα πράγματα με θείο φωτισμό και όχι με την ανθρώπινη λογική. Να μη νομίζη πως ό,τι αναπαύει εκείνον είναι και η φώτιση του Θεού.
-Γέροντα, πώς έρχεται ο θείος φωτισμός;
Αν ξεσκουριάσουμε τα καλώδια, ο παλαιός άνθρωπος γίνεται καλός αγωγός και τότε περνάει η Χάρις του Θεού και δέχεται το φως της Χάριτος.