Σελίδες

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Το αγιογραφικό ανάγνωσμα της Τρίτης 05-07-2016

Ἡ καθημερινή μελέτη τῆς Ἁγίας Γραφῆς εἶναι ἀπαραίτητη γιά τόν Χριστιανo. Ὅπως ὁ ἄρτος γιά τό σῶμα ἔτσι καί ὁ Λόγος τοῦ Θεοῦ γιά τήν ψυχή ἀποτελεῖ ζωτική ἀνάγκη. Ὁ Κύριος μᾶς εἶπε ὅτι ὁ ἄνθρωπος δέν ζεῖ μόνο μέ ψωμί. ἀλλά καί μέ κάθε λόγο πού ἐκπορεύεται ἀπό τό στόμα τοῦ Θεοῦ (Ματθ. 4, 4): «Οὐκ ἐπ' ἄρτῳ μόνο ζήσεται ἄνθρωπος ἀλλ' ἐπί παντί ρήματι ἐκπορευομένῳ διά στόματος Θεοῦ». Εἴθε καθημερινά νά μελετοῦμε τό λόγο Του καί νά τρέφουμε τήν ψυχή μας μ' αὐτόν. Μαζί μέ τά Ἅγια Μυστήρια καί τόν Πνευματικό ἀγῶνα, ὁ λόγος τοῦ Θεοῦ συντηρεῖ ἀναμμένη τήν λαμπάδα τῆς πίστεως μέσα μας καί μᾶς καθιστᾶ ζωντανά κυτταρα τοῦ Σώματος τοῦ Χριστοῦ, πού εἶναι ἡ Ἁγία Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία μας. Σύν Θεῷ θά ἀναρτῶνται τά ἀναγνώσματα πού ἔχει ὁρίσει ἡ Ἁγία Μας Ἐκκλησία νά ἀναγινώσκονται καθημερινά ἀπό τούς Χριστιανούς γιά τό 2016. Κάνετε κλίκ πάνω στήν εἰκόνα καί μεγενθύνετε γιά νά διαβάσετε τό κείμενο.

Απόστολος: Προς Γαλάτας κεφ. ε΄ 22 - στ΄ 2

ε΄ 22 - στ΄ 2



Ευαγγέλιον: Κατά Ματθαίον κεφ. Ια΄ 27 - 30

Ια΄ 27 - 30



Ευχαριστοῦμε τήν ἀδελφότητα Θεολόγων «Ὁ Σωτήρ» γιά τήν ὁλοπρόθυμη ἄδεια χρήσης καί ἀναδημοσίευσης τοῦ κειμένου μετά τῆς συντόμου ἑρμηνείας, πού ἔχει εκπονήσει ὁ μακαριστός θεολόγος Π. Τρεμπέλας.

Ποτέ νά μήν μιλᾶς ἤ προσεύχεσαι χωρίς νά εἶσαι ὁλότελα συγκεντρωμένος στούς λογισμούς σου. Γέροντας Θαδδαῖος

Αν αξιωθείς στην καρδιά σου τον Θεό πρόσεξε μην κάνεις τίποτα ανάξιο του θείου θελήματος. Ειδάλλως θα αναχωρήσει Εκείνος από σένα κι εσύ θα χάσεις τον θησαυρό από μέσα σου.
Σεβάσου Τον όσο περισσότερο μπορείς σε όλα τα πράγματα και μην αποδεχθείς ποτέ, όσο ενοικείς μαζί του, κάτι ενάντιο στο θέλημά Του μήπως και Τον θυμώσεις και αποχωρήσει από σένα.
Ποτέ να μην μιλάς ή προσεύχεσαι χωρίς να είσαι ολότελα συγκεντρωμένος στους λογισμούς σου.
Ποτέ μη σκεφτείς: "Ας του δείξω ζεστασιά και ένθερμη αγάπη, ώστε να καταλάβει πόσο πολύ τον αγαπώ και τον σέβομαι", διότι Εκείνος γνωρίζει τους λογισμούς σου πριν ακόμη τους συλλάβεις εσύ. Ουδέν κρυφό από Εκείνον.

Ἅγιος Παΐσιος: Ὁ οὐράνιος μισθός ἀπό τήν ἀρρώστια.

– Τι κάνει η μητέρα σου;
– Δεν είναι καλά, Γέροντα. Ανεβάζει κατά διαστήματα ψηλό πυρετό και τότε χάνεται. Το δέρμα της γεμίζει πληγές και τις νύχτες πονάει.
– Ξέρεις; Αυτοί είναι μάρτυρες· αν δεν είναι ολόκληροι μάρτυρες, είναι μισοί.
– Και όλη η ζωή της, Γέροντα, ήταν μια ταλαιπωρία. – Επομένως ο μισθός της θα είναι διπλός. Πόσα έχει να λάβη! Τον Παράδεισο τον έχει εξασφαλισμένο. Όταν ο Χριστός βλέπη ότι κάποιος αντέχει μια βαρειά αρρώστια, του την δίνει, ώστε με την λίγη ταλαιπωρία στην επίγεια ζωή να ανταμειφθή πολύ στην ουράνια, την αιώνια, ζωή. Υποφέρει εδώ, αλλά θα ανταμειφθή εκεί, στην άλλη ζωή, γιατί υπάρχει Παράδεισος, υπάρχει και ανταμοιβή.
Σήμερα μου είπε μια νεφροπαθής που χρόνια τώρα κάνει αιμοκάθαρση: «Παππούλη, σταυρώστε, σας παρακαλώ, το χέρι μου. Οι φλέβες είναι όλο πληγές και δεν μπορώ να κάνω αιμοκάθαρση».

Γέροντας Ἰάκωβος Τσαλίκης - Εἶπε ὁ Γέροντας...

Είπε ο Γέροντας:
- Ένας άνθρωπος ρώτησε. «Εφ' όσον ο πατήρ Ιάκωβος αγαπά το Θεό και τους Αγίους και τον Όσιο Δαβίδ και πιστεύει στα Ιερά Λείψανα και
στις Εικόνες και στο Θεό, γιατί ο Θεός επέτρεψε και πήγε στο Νοσοκομείο και του έκανα σοβαρές εγχειρήσεις»;
- Επέτρεψε ο Θεός για να ταπεινωθώ.
Τον Άγιο Ιωάννη τον Pώσο, ο Γέροντας τακτικά τον επισκεπτόταν, κυρίως πηγαίνοντας για την Αθήνα για τους γιατρούς που τον παρακολουθούσαν.
- Κάποτε πήγα – έλεγε ο γέροντας - και βλέπω τον άγιο ζωντανό μέσα στη λάρνακά του. Του λέω: «Άγιε μου πως περνούσες στη Μικρά Ασία; Τι αρετές είχες και αγίασες;»
Ο Άγιος μου απάντησε. «Μέσα στη σπηλιά που ήταν στάβλος κοιμόμουνα και με τα άχυρα σκεπαζόμουνα τον χειμώνα για να μην κρυώνω. Είχα και την ταπείνωση και την πίστη».

Οἰκουμενιστικὴ ἐκκλησιολογία καὶ "Μεγάλη" Σύνοδος

Tοῦ Ἰωάννη Τάτση, Θεολόγου
 
Τὸ Σάββατο τὸ πρωί, τελευταία ἡμέρα τῶν ἐργασιῶν τῆς Συνόδου τῆς Κρήτης, κορυφώθηκαν οἱ διεργασίες γιὰ τὴν τελικὴ μορφὴ ποὺ θὰ δινόταν στὸ κείμενο γιὰ τὶς σχέσεις τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας μὲ τοὺς ἑτεροδόξους.
Ἐνόσω διαρκοῦσαν οἱ ἐργασίες τῆς Συνόδου ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος δημοσίευσε στὴν ἐπίσημη ἰστοσελίδα της κείμενο μὲ τίτλο "Μὲ τὴν πρόταση τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος προστατεύεται ἡ Ὀρθόδοξη ἐκκλησιολογία". Μὲ τὸ κείμενο αὐτὸ γνωστοποιοῦσε ὅτι ἔγινε ὁμόφωνα ἀποδεκτὴ ἡ τελικὴ πρότασή της γιὰ τροποποίηση τῆς παραγράφου 6 καὶ ἔτσι ἀντὶ τοῦ κειμένου «Ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία ἀναγνωρίζει τὴν ἱστορικὴν ὕπαρξιν ἄλλων Χριστιανικῶν Ἐκκλησιῶν καὶ Ὁμολογιῶν», ἐπικράτησε τὸ κείμενο «Ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία ἀποδέχεται τὴν ἱστορικὴν ὀνομασίαν ἄλλων ἑτεροδόξων Χριστιανικῶν Ἐκκλησιῶν καὶ Ὁμολογιῶν».

Πάτερ Μάρκελλε, σᾶς εἶπαν κάποιοι ἁγιορεῖτες πατέρες ὅτι ἔχουν βιωματική ἐμπειρία ἀγγέλων καί δαιμόνων;

ΜAΝΩΛΗΣ ΜΕΛΙΝΟΣ .: Σάς είπαν δηλαδή κάποιοι Άγιορείται πατέρες, ότι έχουν βιωματική εμπειρία αγγέλων και δαιμόνων;
Γ.ΜΑΡΚΕΛΛΟΣ .: Βεβαίως και πάλεψαν προς τούς δαίμονας! Μα και ό Γέρων Παίσιος τα λέει αυτά.
Ένας άλλος Γέροντας μου διηγήθηκε ότι βρέθηκε σε έκσταση. Καθώς διάβαζε ένα πατερικό βιβλίο κουράστηκε, μούδιασε το σώμα του κι έγειρε λίγο να ξεκουραστεί, βάζοντας το βιβλίο πού διάβαζε σαν μαξιλάρι. Ο νους του τότε αρπάγη και βρέθηκε στον ουρανό! Εκεί τον πλησίασαν δύο άγγελοι, όπως τους εικονίζει η Εκκλησία μας, με πρόσωπο όμορφο και χαρωπό. Ό Γέροντας έμεινε κατάπληκτος από το κάλλος των Αγγέλων και τούς λέει με θαυμασμό:
-           Άγγελοι μου, τί ωραία είναι αυτή ή φορεσιά που φοράτε!
Οι άγγελοι -το διηγείτο αυτό πολύ συγκινημένος- πρόσχαρα του απήντησαν:

«Ὁ σύγχρονος πύργος τῆς Βαβέλ»


Ο πύργος της Βαβέλ! Διαβάσατε στην Αγία Γραφή για τον πύργο της Βαβέλ; Έλκος της γης! Έλκος της ανθρωπότητας μετά τον κατακλυσμό του Νώε. Όσο οι άνθρωποι ήταν ανήθικοι πριν τον Κατακλυσμό τόσο μετά τον Κατακλυσμό ήταν άθεοι. Πότε πρόλαβαν; Πότε πρόλαβαν να ξεχάσουν το Θεό, οι απόγονοι του Νώε; Ο Νώε ήταν ο μοναδικός που σώθηκε από το Θεό μετά τον Κατακλυσμό, λόγω της πίστης του και της δικαιοσύνης του.
  Ο Κατακλυσμός, η τιμωρία του Θεού δεν βοήθησε καθόλου τους απογόνους του Νώε; Βοήθησε κάποιους -ποτέ ο κόσμος δεν ξέμεινε από δίκαιους ανθρώπους- αλλά πολλούς δεν τους βοήθησε.
Τότε αυτοί οι πολλοί αποφάσισαν να χτίσουν τον πύργο της Βαβέλ, για να δοξαστούν, λέγοντας τα έξης: "Ας χτίσουμε για τον εαυτό μας πόλη και πύργο του οποίου η κορυφή θα φτάνει μέχρι τον ουρανό, για να δοξαστούμε προτού διασκορπιστούμε στη γη (Γέν. 11,4).

Τι σημαίνουν αυτά τα λόγια;

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΑΓΙΟΡΕΙΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ (τά ὀνόματα καί ὁ βίος τους, τό ἀπολυτίκιό τους)

Την Β’ Κυριακή του Ματθαίου κάθε έτους, μετά την Κυριακή των Αγίων Πάντων, εορτάζουμε την μνήμη πάντων των εν Αγίω Όρει διαλαμψάντων Οσίων Πατέρων.
Οι Αγιορείτες Άγιοι αντιλήφθηκαν την κλήση αυτή από τον Θεό και έφθασαν σε ύψη αρετής. Σύμφωνα με το βιβλίο του λόγιου μοναχού Μωυσή του Αγιορείτου, αριθμούνται οι Άγιοι Πατέρες του Άθω σε 450, ενώ χιλιάδες είναι οι αφανείς και άγνωστοι άγιοι ασκητές, οι οποίοι αγίασαν τα χώματα του Άθω και έγιναν η αιτία για να ονομαστεί το Όρος Άγιον.
Η κοινή εορτή όλων των Αγιορειτών Αγίων καθιερώθηκε μετά την σύνθεση της ακολουθίας και των εγκωμίων από τον πολυγραφότατο και ιερώτατο Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη κατά τον 19ο αιώνα. Στον Άγιο Νικόδημο οφείλουμε το απολυτίκιο των Αγιορειτών Αγίων (δες παρακάτω).
Από τον ασκητή Όσιο Πέτρο  ως τους γέροντες των ημερών μας είναι πολλές οι άγιες μορφές του Αγίου Όρους που έζησαν σαν άγγελοι, όπως αναφέρει και το απολυτίκιο τους.

Ἡ ΕΡΤ διαφημίζει στά παιδιά μας τήν παρέλαση τῶν ὁμοφυλοφίλων!

ert-gay-prideΣχόλιο ιστολογίου: Μετά την κατήχηση που μας έκανε η ΕΡΤ των αθέων με την υπερπροβολή της παρ' ολίγον πανορθόδοξης σύναξης ελληνόφωνων προκαθημένων και αντιπροσωπειών, τώρα μας διαφημίζει την "αγάπη", όπως την εννοούν οι εοταξίτες εχθροί του Θεού.

Τι μπορεί να πει κανείς για το κατάντημα της δημόσιας τηλεόρασης;
Την ώρα που με τα παιδιά μας καθόμαστε και βλέπουμε τον αγώνα ποδοσφαίρου ή ειδήσεις, η δημόσια τηλεόραση, την οποία χρυσοπληρώνουμε εσύ και εγώ μας διαφημίζει την παρέλαση ομοφυλοφίλων ή αλλιώς περηφάνιας.
Από πότε οι ντροπή έγινε περηφάνια, από πότε η αμαρτία έγινε περηφάνια; Και κυρίως από πότε το δημόσιο έγινε διαφημιστής των ομοφυλοφίλων;

Ποιός νηστεύει καλύτερα πάτερ σέ περίοδο νηστείας;

 + Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος
http://anthologioxr.blogspot.gr
http://proskynitis.blogspot.gr/