Σελίδες

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Τεμάχιο τοῦ Τιμίου Σταυροῦ στήν Μονή Σταυροβουνίου

Μοναστήρι Σταυροβουνίου

  Η Μονή Σταυροβουνίου αποτελεί την πρώτη μαρτυρία μοναστηριού στο νησί και η ίδρυση της ανάγεται γύρω στο 327- 328. 

 Η παλαιότερη σχετική γραπτή αναφορά εντοπίζεται κατά τη βυζαντινή περίοδο και αποδεικνύει ότι το Σταυροβούνι ήταν ένα σημαντικό θρησκευτικό κέντρο από τον 4ο αιώνα.
  Οι σχετικές πληροφορίες μπορούν να βρεθούν στα απομνημονεύματα ενός Ρώσου περιηγητή, του Abbot Daniel, ο οποίος έμενε στην Κύπρο το 1106. Έχει καταγράψει ότι ο Τίμιος Σταυρός εντοπίστηκε στον Όλυμπο με στόχο «να απομακρύνει τα κακά πνεύματα και τη θεραπεία κάθε ασθένειας», και σημείωσε, "Αυτός ο σταυρός είναι σαν μετεωρίτης, δεν στέκει στο έδαφος, επειδή το Άγιο Πνεύμα το κρατά στον αέρα. Εγώ, ο ανάξιος άνθρωπος, γονατίζω μπροστά σε αυτό το ιερό, μυστηριώδες αντικείμενο και έχω δει με τα ίδια μου, αμαρτωλά μάτια την έμφυτη ιερή χάρη που βρίσκεται σε αυτόν τον τόπο".

 Σύμφωνα με την παράδοση, η Αγία Ελένη η Ισαπόστολος, μητέρα του Αυτοκράτορος Αγίου Κωνσταντίνου του Μεγάλου, σταμάτησε στην Κύπρο και έκτισε Ναό στο σημείο όπου με θαυματουργικό τρόπο μεταφέρθηκε ο Τίμιος Σταυρός, στο χώρο δηλαδή που σήμερα είναι κτισμένη η Μονή Σταυροβουνίου. Σύμφωνα με την παράδοση η Αγία Ελένη ένα πρωί όταν ξύπνησε, δεν βρήκε τον Τίμιο Σταυρό που είχε μαζί της. Όταν είδε ένα λαμπρό φως στην κορυφή ενός μεγάλου λόφου, πλησίασε και εκεί βρήκε τον Τίμιο Σταυρό. Προς τιμή του έκτισε Ναό και άφησε τεμάχιο του και άλλα κειμήλια για ευλογία του νησιού. Μετα από χρόνια στο συγκεκριμένο σημείο, προσήλθαν ευλαβείς Χριστιανοί μοναχοί και εκτίσαν γύρω από τον αρχικό ναό κελιά, διαμορφώνοντας έτσι ένα Μοναστήρι, το οποίο ονομάστηκε Ιερά Μονή του Τιμίου Σταυρού. Το αρχικό κτιριακό συγκρότημα στο μεγαλύτερό του μέρος διατηρείται μέχρι σήμερα (2018) συντηρημένο με διάφορες προσθήκες κτιρίων.
Δεν διατίθεται αυτόματο εναλλακτικό κείμενο.
Το κύριο κειμήλιο της Μονής Σταυροβουνίου είναι το τεμάχιο του Τιμίου Σταυρού το οποίο στα παλαιότερα χρόνια φαίνεται να αιωρείτο πάνω από την γη και μέχρι σήμερα (2018) ευωδιάζει. Η Μονή παλαιότερα ονομαζόταν " Μονή του Θεοκρεμμάστου Σταυρού", από το γεγονός ότι το Τίμιο Ξύλο αιωρείτο.
Πηγές 1 και 2

https://proskynitis.blogspot.com/2018/09/blog-post_80.html?m=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου