Σελίδες

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

Ὅσιος Φίνταν ὁ Ἰρλανδός τῆς Τάγμον




Γιος Ιρλανδού βάρδου,ο Όσιος Φίνταν εγκατέλειψε τη φύλαξη των κοπαδιών του πατέρα του για να πάει να διδαχθεί γράμματα και την Αγία Γραφή κοντά σ'έναν ερημίτη και ιερέα.
Κατι θαυμαστο έγινε κατά τη διάρκεια της απουσίας του ,
δύο λύκοι φύλαγαν ήμεροι τα κοπάδια.Πήγε κατόπιν στη Μονή του Μπάγκορ για να γίνει υποτακτικός του Αγίου Κόμγκαλλ (τιμάται 10 Μαΐου), ο οποίος του ενέπνευσε με ακρίβεια τις αρχές του ασκητικού βίου.
Στη συνέχεια πήγε να προσκυνήσει στη νήσο Αϊόνα, όπου ο Άγιος Κολόμβας (τιμάται 9 Ιουνίου), που μόλις τότε εκοιμήθη,είχε προφητεύσει ότι ο νεαρός που θα παρουσιαζόταν δεν είχε κληθεί για να εγκαταβιώσει στη Μονή αλλά για να γίνει ποιμένας ψυχών.
Part of the Monastic remains at Clonenagh with the backdrop of the Slieve Bloom Mountains

Ο Φίνταν εγκαταβίωσε για κάποιο διάστημα σε ένα νησάκι, τον ενοχλούσε όμως ο θόρυβος των πολεμιστών και γι'αυτό συνέχισε την περιοδεία του εμπιστευόμενος τη Θεία Πρόνοια.
Θεράπευσε το άρρωστο κοπάδι ενός πλουσίου κτηνοτρόφου, ο οποίος απόευγνωμοσύνη του προσέφερε ένα κομμάτι γης όπου έκτισε τη Μονή του Τάγμον (Τεχμούννου).
Εκεί έλαμψε ο Φίνταν με τα θαύματά του:
ανέστησε μία από τις αδερφές του που πέθανε την ώρα που ερχόταν να τον επισκεφθεί, ανέστησε έναν άλλο νεκρό που του τον παρουσίασαν ως κοιμώμενο για να ξεγελάσουν την ταπεινοφροσύνη του.
Όταν μετα εκοιμήθη ο Άγιος Κόμγκαλλ, οι μοναχοί της Μονής του Μπάγκορ του πρότειναν να τον διαδεχθεί.Ο Φίνταν αρνήθηκε και τρεις Άγγελοι τον οδήγησαν ξανά στη Μονή του.
Σύντομα στη Μονή του Τάγμον εγκαταβίωναν περισσότεροι από πενήντα μοναχοί, οι οποίοι τρέφοταν μόνο με ψωμί και νερό ανακατεμένο με λίγο γάλα.
Ζούσαν αρμονικά και η μόνη τους φροντίδα ήταν να διάγουν θεάρεστο βίο,αφού ο Όσιος Φίνταν μεριμνούσε για τα πάντα.
Με τα θαύματά του προστάτευσε επίσης τον πρίγκηπα Ντίμμα και τον λύτρωσε από τους εχθρούς του.
Μετά από προειδοποίηση που είχε από Άγγελο Κυρίου, ο Όσιος Φίνταν βασανίσθηκε επί εικοσιτέσσερα χρόνια από λέπρα.
Υπέμενε αγόγγυστα τη δοκιμασία,δεν έξυνε ποτέ τα έλκη του και δεν λουζόταν παρά μόνο τη Μεγάλη Πέμπτη.
Η αρρώστια ωστόσο δεν τον εμπόδισε να συνεχίσει τις ποιμαντικές του δραστηριότητες.Έλαβε μέρος σε μία σύνοδο, κατά τη διάρκεια της υπεραμύνθηκε των αρχαίων κέλτικων παραδόσεων εναντίον όσων επεδίωκαν να εισαγάγουν τα ρωμαϊκά ήθη.
Είχε το χάρισμα να προλέγει με βεβαιότητα την ημέρα εκδημίας των υποτακτικών του και να γνωρίζει τους κρύφιους λογισμούς τους και μπορούσε έτσι να επιβάλλει στους αμαρτωλούς την απαραίτητη θεραπεία πριν εκείνοι εξομολογηθούν τα σφάλματά τους.
Ό,τι έλεγε, το έλεγε εν ονόματι του Θεού και όλες οι πράξεις του είχαν κάτι θαυματουργικό.
Όταν έφθασε να αναπαυθεί, ο Άγιος Φίνταν μάζεψε γύρω του τους μαθητές του και τους ευλόγησε.
Μία ολόκληρη στρατιά από δαίμονες προσπάθησε τότε να του επιτεθεί,
ο Όσιος όμως έστρεψε το βλέμμα προς τον ουρανό και οι δαίμονες έντρομοι υποχώρησαν,ενώ πλήθος Αγγέλων ήλθε για να τον υποδεχθεί στις αυλές του Κυρίου το έτος 635.Ημέρα μνήμης: 21 Οκτωβρίου.

Πηγή: Νέος Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας, υπό Ιερομονάχου Μακαρίου Σιμωνοπετρίτου. Οκτώβριος, 21. Εκδόσεις Ορμύλια.


https://proskynitis.blogspot.com/2019/10/blog-post_34.html?m=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου