Σελίδες

Διώχνε ἀμέσως τούς κακούς λογισμούς τῆς ἀντιπάθειας, Ἀββᾶ Μᾶρκου-Φιλοκαλία. Ἀρχ. Σάββας Ἁγιορείτης

 ΚΗΡΥΓΜΑ_389. Διωχνε αμέσως τους κακούς λογισμούς της αντιπάθειας, Αββά Μαρκου-Τά 226 κεφάλαια περί αυτών που νομίζουν ότι από τα έργα τους δικαιώνονται, Φιλοκαλία τόμος Α', Αρχιμ. Σάββα Αγιορειτου, 27-6-2022

Ἱ.Μ. Ἁγίας Τριάδος Ἐδέσσης http://hristospanagia3.blogspot.com, http://hristospanagia.gr καί τό νέο ἱστολόγιο http://agiapsychanalysi.blogspot.com

Προσοχή τό καλοκαίρι, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου, (Κυριακή τῶν Ἁγιορειτῶν Πατέρων)

 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ_Προσοχή τό καλοκαίρι, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου, 26-6-2022 (Κυριακή τῶν Ἁγιορειτῶν Πατέρων)

Ἱ.Μ. Ἁγίας Τριάδος Ἐδέσσης http://hristospanagia3.blogspot.com, http://hristospanagia.gr καί τό νέο ἱστολόγιο http://agiapsychanalysi.blogspot.com

Οἱ ἐκούσιες θλίψεις νικοῦν τούς πονηρούς λογισμούς, Ἀρχ. Σάββα Ἁγιορείτου

 ΚΗΡΥΓΜΑ_388.Οι εκουσιες θλίψεις νικουν τους πονηρούς λογισμούς-Εκείνος που γυμνάζεται με τη θέλησή του στις θλίψεις, δε θα κατακυριευτεί από τους ακούσιους πονηρούς λογισμούς, Αββά Μαρκου-Τά 226 κεφάλαια περί αυτών που νομίζουν ότι από τα έργα τους δικαιώνονται, Φιλοκαλία τόμος Α', Αρχιμ. Σάββα Αγιορειτου, 26-6-2022

«Ἡ ὑπερηφάνεια εἶναι ἡ αἰτία ὅταν ὅλα μᾶς πηγαίνουν ἀνάποδα» , Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου (απόσπασμα)

 ~Απόσπασμα από την ομιλία "Υπερηφάνεια - πνευματικό αλφάβητο-Αγ. Δημητρίου Ροστωβ 12-02-2019

Ἱ.Μ. Ἁγίας Τριάδος Ἐδέσσης

Ἠράκλειο: Στή γῆ τοῦ Κρουσώνα ἀναπαύεται ἀπό τό 1986 ὁ πνευματικός τοῦ Ἁγίου Παϊσίου


Θησαυρούς φαίνεται ότι κρύβει η σύγχρονη εποχή, στη οποία υπάρχουν μικροί αλλά και μεγάλοι άγιοι.Εκτός των επίσημα αναγνωρισθέντων αγίων, υπάρχουν και κρυφοί άγιοι σε όλο τον εικοστό αιώνα.
Ένας απ' αυτούς είναι και ο Ιερομόναχος Νικόδημος ο Κρης- ο Κουτλουμουσιανοσκητιώτης ο οποίος υπήρξε μεγάλη μορφή αγιότητας, γέννημα της αγιοτόκου Κρητικής γης.

Ο κατά κόσμον Εμμανουήλ Καλλιγιαννάκης και μετέπειτα ευλαβέστατος παπα-Νικόδημος γεννήθηκε στον Κρουσώνα Ηρακλείου Κρήτης το 1926.
Εργαζόταν στ’ αμπέλια και τις ελιές, μελετούσε βίους αγίων και δεν έλειπε ποτέ από την εκκλησία. Μία νύχτα, εορτή του Αγίου Πνεύματος, καληνύχτισε τους γνωστούς του, πήρε ένα τσουβάλι, όπου έβαλε τα λίγα πράγματά του κι έφυγε για τη μονή Αγίου Αντωνίου Βροντησίου, όπου μετά καιρό εκάρη μοναχός.
Κατόπιν πήγε στην Ιερά μονή Οδηγητρίας και στη συνέχεια στη μονή Κουδουμά, όπου χειροτονήθηκε διάκονος και ιερεύς, από τον επίσκοπο Αρκαδίας Τιμόθεο († 2006) ο οποίος τον χειροθέτησε και Πνευματικό. Εξομολογούσε πολλούς και η προσευχή του θεράπευε άρρωστους και δαιμονισμένους.
Διετέλεσε για μία διετία και ηγούμενος της μονής. Όλη η αδελφότητα του είχε ιδιαίτερη ευλάβεια. Κάποτε τον είδαν να μιλά με την Παναγία στην εκκλησία. Ο ίδιος από ταπείνωση το αρνήθηκε. Ένα διάστημα έκανε και στη μονή Απεζανών.

Στη συνέχεια έφυγε για το ‘Άγιον Όρος, οπού έμεινε περίπου μία εικοσαετία για να μην τον τιμούν οι άνθρωποι και να δοθεί όλος στην προσευχή.
Προσήλθε το 1963 στην Καλύβη των Αγίων Αρχαγγέλων της ιεράς σκήτης Αγίου Παντελεήμονος-Κουτλουμουσίου, της οποίας διετέλεσε και Δίκαιος. Ήταν διακριτικός και ευπροσήγορος Πνευματικός και προσήρχοντο προς εξομολόγηση μοναχοί, λαϊκοί και μαθητές της Αθωνιάδος Σχολής.


Υπήρξε πνευματικός του Αγίου Παΐσιου

Στο πετραχήλι του προσερχόταν να καταθέσει τους λογισμούς του και ο μακαριστός Γέροντας Παΐσιος († 1994).Υπήρξε πνευματικός και του αγίου Ευμενίου Σαριδάκη

Εἶμαι ὁ μαστρο-Νικόλας καί ἦλθα νά σᾶς βοηθήσω (Σύγχρονο θαῦμα)

Είμαι ο μαστρο-Νικόλας και ήλθα να σας βοηθήσω(Σύγχρονο θαύμα)

ΜΕΓΑ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Όπως ακριβώς μου το διηγήθηκε ο φίλος μου Παναγής Μ.

«To 2006 ήμουν Α΄ μηχανικός στο οχηματαγωγό RR ACACIA. Την 20η Δεκέμβρη ήμασταν φορτωμένοι στο λιμάνι της BARCELONA (Ισπανία) με αυτοκίνητα SEAT με προορισμό την Αίγυπτο.

Ο καιρός δεν ήταν κακός αλλά το δελτίο έδινε επιδείνωση. Ο καπετάνιος είπε ότι δεν θα μας προλάβαινε και αποφάσισε να ξεκινήσουμε.

Έκανε όμως μεγάλο λάθος, γιατί το βράδυ στις 1.30 πέσαμε μέσα σε μεγάλη θαλασσοταραχή (πάνω από 10 μποφώρ) τόση ώστε είχαμε μετατόπιση φορτίου που έφερε 38 μοίρες κλίση ( στις 45 μοίρες το πλοίο αναποδογυρίζει).

Ὁ θανατοποινίτης μοναχός, ἡ κρατική ἐκδίκηση καί ὁ πραγματικός σωφρονισμός

Ο θανατοποινίτης μοναχός, η κρατική εκδίκηση και ο πραγματικός σωφρονισμός

Χαράλαμπος Άνδραλης

Με αφορμή τη συγκλονιστική ιστορία του θανατοποινίτη μοναχού Εφραίμ, κατά κόσμον Φρανκ Άτγουντ, αγγίξαμε νοερά τη φρικιαστική νομική πραγματικότητα των ΗΠΑ με το απάνθρωπο, αντισωφρονιστικό και σαδιστικά εκδικητικό σύστημα της θανατικής ποινής, το οποίο ισχύει ακόμα και σε άλλες χώρες του κόσμου, κυρίως ισλαμικές.

Με αφορμή, πάλι, άλλες ιστορίες εγκλημάτων που συγκλόνισαν το πανελλήνιο, κάποιοι άρχισαν να μιλούν για επαναφορά της βάρβαρης θανατικής ποινής στη χώρα μας. Η λύση στη βαριά εγκληματικότητα δεν είναι η εκδίκηση. Το κράτος δεν μπορεί να γίνεται το ίδιο φονιάς, για να τιμωρήσει τους δολοφόνους. Ούτε η απειλή της θανατικής ποινής σωφρονίζει τους εγκληματίες. Αν ήταν αποτελεσματική δεν θα υπήρχε βαριά εγκληματικότητα στις χώρες που ισχύει η θανατική ποινή.

Η λύση απέναντι στην εγκληματικότητα είναι η σωστή παιδεία και η διασφάλιση περιβάλλοντος αγάπης στους ανθρώπους από την παιδική ηλικία. Αν ερευνηθεί το ιστορικό των εγκληματιών, θα διαπιστωθεί ότι δεν έτυχαν αγάπης και ενδιαφέροντος, ούτε από την ίδια τους την οικογένεια.

Ένας ακόμη βασικός παράγοντας που ενισχύει την παραβατικότητα είναι η έλλειψη πίστης στο Θεό ή η κοσμική ωριγενιστική αντίληψη περί Θεού, καθώς η πλάνη περί μη απόδοσης απολογίας για τις πράξεις και παραλείψεις μας, χαλαρώνει τους ηθικούς φραγμούς και κάνει το έγκλημα πιο «εύκολο». Όσο η θρησκευτική πίστη σε ένα σύνολο ανθρώπων φθίνει, τόσο αυξάνει η παραβατικότητα, χωρίς αυτό να αποκλείει αντίθετες περιπτώσεις, που όμως είναι σπάνιες.

Ἡ ἀκτινοβολία τῆς Θείας Χάρηςἀπό τόν Γερο-Δημᾶ, Βίος καί λόγοι Ἁγ. Πορφυρίου

 
 15. Ἡ ἀκτινοβολία τῆς Θείας Χάρηςἀπό τόν Γερο-Δημᾶ, Βίος καί λόγοι Ἁγ. Πορφυρίου


(Λουκ. 9, 37: 43)

«Ἐξεπλήσσοντο δὲ πάντες ἐπὶ τῇ μεγαλειότητι τοῦ Θεοῦ». Ο Θεός είναι Θαυμαστὸς ἐν τοῖς Ἁγίοις Αὐτοῦ θαυμαστός εν τοις έργοις αυτού, θαυμαστός και εν τοις χαρίσμασι αυτού. Ο Θεός είναι που μας χαρίζει την Θεία του Χάρι, την Θεία του ενέργεια, τους αγίους, τα θαυμαστά έργα, μας χαρίζει την θαυμαστή του θεία του πρόνοια, μας χαρίζει την θεία του σκέπη και βοήθεια, σε κάθε στιγμή διαμέσου της Αγίας Του εκκλησίας. Η χάρις του Θεού έρχεται από τον Θεό δια μέσω των Αγίων του, δια μέσω των θείων μυστηρίων, δια μέσω της τηρήσεων των Αγίων εντολών Του. Η χάρις λέγει ο Άγιος Πορφύριος, που είχε ένας Άγιος στην εποχή του εκείνη στα Καυσοκαλύβια, μεταδόθηκε σε μένα, ακτινοβόλησε και στην δική μου ψυχή. Αυτός ο Άγιος ήταν ο Γέρο Δημάς, ο οποίος συναντήθηκε με τον μικρό τότε Πορφύριο και του ακτινοβόλησε την θεία του Χάρι χωρίς ο ίδιος βέβαια, να το γνωρίζει. Λέγει ο Άγιος: «στο Κυριακό που πήγαινα για αγρυπνίες και ακολουθίες εγνώρισα, Αγίους Ανθρώπους. Ακούστε να σας πω για ένα κρυφό Άγιο. Πάνω από την Καλύβα μας, πολύ ψηλα, ζούσε ένας Ρώσος, ο Γέρο- Δημάς. Ήταν πολύ ευλαβής. Ο Γέρο Δημάς έμεινε σχεδόν άγνωστος σε όλη του τη ζωή. Κανείς δεν αναφέρει το όνομά του ή για το χάρισμα του. Να φύγει απ’ τη Ρωσία! Ποιος ξέρει πόσες ημέρες διαδρομή έκανε. Τ’ άφησε όλα για να έρθει σε μια άκρη του κόσμου, στα Καυσοκαλύβια, κι έζησε όλη του τη ζωή εκεί. Κι πέθανε άγνωστος. Δεν ήταν κανείς εγωιστής. Όχι, όχι, αγωνιστής ήταν. Και να μην έχει κανένα δίπλα του να του πει: «Πεντακόσιες μετάνοιες έκανα σήμερα. Αυτό αισθάνθηκα…». Ήταν μυστικός αγωνιστής.

Θέλει να πει ο Άγιος Πορφύριος, ότι δεν επεδίωκε καθόλου, τα μπράβο και την δόξα και τον έπαινο των ανθρώπων. Γιατί πολλές φορές μας πιάνει η λεγόμενη πνευματική κενοδοξία και ανθρωπαρέσκεια και προσπαθούμε μέσα από τα θεία χαρίσματα, να εκμαιεύσουμε, να αντλήσουμε τον ανθρώπινο έπαινο και την δόξα.

27 Ἰουνίου. Σαμψὼν ὁσίου τοῦ ξενοδόχου (†530). Ἁγιογραφικό ἀνάγνωσμα.

Ἀποστολικό ἀνάγνωσμα. Ἡμέρας. Δευτ. γ΄ ἑβδ. ἐπιστ. (Ῥωμ. ζ΄ 1-13).

Ρωμ. 7,1            Ἤ ἀγνοεῖτε, ἀδελφοί· γινώσκουσι γὰρ νόμον λαλῶ. ὅτι ὁ νόμος κυριεύει τοῦ ἀνθρώπου ἐφ᾿ ὅσον χρόνον ζῇ;

Ρωμ. 7,1                    Ομιλώ προς ανθρώπους, οι οποίοι γνωρίζουν τον Νομον. Η μήπως αγνοείτε, αδελφοί, ότο ο Νομος έχει κύρος και εξουσίαν στον άνθρωπον, εφ' όσον αυτός ζη;

Κυριακή τῶν Ἁγίων Πάντων


Κυριακή των Αγίων Πάντων

Σήμερα, Κυριακή μετά την Πεντηκοστή, εορτάζουμε την εορτή πάντων των Αγίων των απανταχού της οικουμένης, σε Ασία, Λιβύη και Ευρώπη, σε Βορρά και Νότο.

Οι θειότατοι πατέρες θέσπισαν να γίνεται η παρούσα εορτή μετά την κάθοδο του παναγίου Πνεύματος, θέλοντας κατά κάποιο τρόπο να δείξουν ότι η παρουσία του παναγίου Πνεύματος τέτοια ενήργησε δια των αποστόλων, δηλαδή αγίασε και σόφισε ανθρώπους σαν κι εμάς και τους αποκατέστησε ώστε να αναπληρώσουν το αγγελικό εκείνο τάγμα το οποίο είχε εκπέσει και τους παρέπεμψε προς τον Θεό δια μέσου του Χριστού, άλλους με το μαρτύριο και το αίμα και άλλους με την ενάρετη πολιτεία και αγωγή, και πράττει τα υπέρ φύση.
Κατήλθε δηλαδή το Πνεύμα σε σχήμα πυρός, το οποίο από τη φύση του έχει ροπή προς τα άνω, και ανήλθε προς τα άνω το χώμα, το οποίο από τη φύση του έχει ροπή προς τα κάτω, και η δική μας ανθρώπινη φύση, η σάρκα την οποία προσέλαβε και θέωσε ο Θεός Λόγος, υψώθηκε πριν από λίγο και κάθισε στα δεξιά της δόξας του Πατέρα, και τώρα έλκει όλους όσους θέλουν, όπως ήταν η υπόσχεση του Κυρίου (Ιω. 12:32).
Έτσι ο Θεός Λόγος φανερώνει ποια είναι τα έργα της καταλλαγής μας με τον Θεό και ποιος ο πραγματικός σκοπός της ένσαρκης παρουσίας Του σε μας και της οικονομίας Του. Διότι τους πριν διωγμένους, δηλαδή τον αγνώμονα λαό των εθνών, τους οδηγεί σε ένωση και φιλία με τον Θεό, και η ανθρώπινη φύση προσφέρει στον Θεό σαν κάποιες απαρχές αυτούς που διακρίθηκαν πολύ (δηλαδή τους αγίους).
Αυτός είναι ο ένας λόγος που εορτάζουμε την εορτή των Αγίων Πάντων.
Κατά δεύτερο λόγο, επειδή πολλοί ευαρέστησαν στον Θεό, από την πολλή όμως ταπείνωσή τους ή για κάποιο λόγο παρέμειναν άγνωστοι στους ανθρώπους, ενώ έχουν πολλή δόξα μπροστά στον Θεό.

Τό Μοναστήρι πάντα πρέπει νά εἶναι ἀνοιχτό πατέρες μου

«Τό Μοναστήρι πάντα πρέπει νά εἶναι ἀνοιχτό πατέρες μου. Διότι οἱ προσκυνητές μπορεῖ νά ἔχουν ἔλθει ἀπό πολύ μακριά καί δέν εἶναι σωστό νά περιμένουν ἔξω στήν παγωνιά καί τή βροχή ἤ τό λιοπύρι. Αὐτή εἶναι ἡ ἀγάπη.
Πρέπει ὁ Μοναχός νά κάνει θυσία. Γιατί τό Μοναστήρι δέν εἶναι δικό μας. Ἐμεῖς ἐδῶ εἴμαστε φιλοξενούμενοι στο Moναστήρι τοῦ ῾Αγίου Δαβίδ.

Θαυμαστό γεγονός μέ τόν Ἅγιο γέροντα Ἐφραίμ Φιλοθεΐτη

*Η φωτογραφία αυτή του Οσίου Γέροντος Εφραίμ του Αριζονίτη, βρέθηκε στη τσάντα του μικρού Σωτήρη. Οταν τον ρωτήσανε οι γονείς του, τους είπε ότι ```"ο παππούλης μου την έδωσε".``` Αργότερα ρωτήσανε τη δασκάλα του, κι εκείνη απάντησε ότι κανείς παππούλης δε μοίρασε φωτογραφίες στο σχολείο και δεν γνωρίζει πώς βρέθηκε στη τσάντα του παιδιού!!!*


```Ιούνιος 2022.```
-------------
_Διαδώσετε το παρόν, προς δόξα Θεού και ως αντίδωρο ευχαριστίας στις πρεσβείες του Αγίου Γέροντος υπέρ της του κόσμου σωτηρίας._


https://apantaortodoxias.blogspot.com/2022/06/blog-post_537.html