Σελίδες

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022

Διάβολος, ὁ διαχρονικός ἐχθρός τῆς Ρωμιοσύνης Η΄, 4-9-2019, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

 Διάβολος, ὁ διαχρονικός ἐχθρός τῆς Ρωμιοσύνης Η΄, 4-9-2019, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

Οἱ Ἅγιοι Μάρτυρες Ἀδριανός καί Ναταλία


Οι Άγιοι Μάρτυρες Αδριανός και Ναταλία

Η Παράκληση των Αγίων - εδώ

Ο άγιος μάρτυς Αδριανός και η σύζυγός του Ναταλία κατάγονταν από τη Νικομήδεια. Κατά τη δεύτερη περίοδο (ήτοι 302-305 μ.Χ.) της βασιλείας του Μαξιμιανού (286-305 μ.Χ.) συνελήφθησαν είκοσι τρεις χριστιανοί άνδρες, οι οποίοι κρύπτονταν στα σπήλαια, και υποβλήθηκαν σε πλεί­στα όσα βασανιστήρια και κακώσεις. Αυτούς λοιπόν ο Αδριανός, προ του μαρτυρίου τους, τούς ρώτησε το εξής: «Για ποιό λόγο, καλοί μου άνθρωποι, υπομένετε αυτές τις ανυπόφορες και δεινές τιμωρίες;». Αυτοί του αποκρίθηκαν: «Για να κερδίσουμε τα αγαθά που έχει ετοιμάσει ο Θεός για όσους πάσχουν υπέρ Αυτού, τα οποία βεβαίως δεν εί­ναι δυνατόν ούτε ακοή να τα ακούσει ούτε λόγος ανθρώπι­νος να τα περιγράψει».

Αμέσως λοιπόν τότε ο μακαριστός Αδριανός, διεγερθείς από τη θεία χάρη, είπε στους γραμματείς που έγραφαν τα ονόματα των μελλόντων να υποστούν μαρτυρικό θάνατο χριστιανών: «Γράψτε και το δικό μου όνομα· στ’ αλήθεια, ευχαρίστως συναριθμούμαι με αυτούς». Εκείνοι, πράγματι, έγραψαν το όνομά του και, αφού του έδεσαν τα χέρια με αλυσίδες, τον έριξαν στη φυλακή. Πληροφορηθείσα δε η σύζυγός του Ναταλία τη σύλληψη και φυλάκισή του, νόμι­σε ότι αυτά έγιναν για άλλο λόγο και στενοχωρήθηκε πά­ρα πολύ. Ύστερα όμως έμαθε ποιά ήταν η αιτία της καθείρξεως του συζύγου της Αδριανού. Αμέσως, αφού φό­ρεσε λαμπρά ενδύματα, έσπευσε στο δεσμωτήριο, μπήκε μέσα και καταφιλούσε τις αλυσίδες με τις οποίες ήταν δε­μένα τα χέρια του. Και όχι μόνο αυτό, αλλά επιπλέον, τον μακάριζε για την προθυμία του και τον συμβούλευε να υπομένει με καρτερία τους αφόρητους πόνους των βασανι­στηρίων, μένοντας ασάλευτος και ακλόνητος στην πίστη του στο Χριστό. Και, ακόμη, παρακαλούσε τους συνδεσμώ­τες του χριστιανούς να προσεύχονται γι’ αυτόν.

Πρέπει κανείς μέ πολλή διάκριση καί πολλή προσευχή νά ἀποφασίζει.


Οσιος Ιερώνυμος της Αιγίνης

– Γέροντα, όλες αυτές τις ημέρες παλεύω με τις σκέψεις μου. Απεφάσισα να φύγω από το σπίτι. Όλοι με λυπούν. Δεν αγαπά κανείς την Εκκλησία. Φωνάζουν, γιατί να θέλω να σπουδάσω Θεολογία, γιατί να θέλω να γίνω κληρικός! Εγώ δεν τους ενοχλώ σε τίποτα, δεν επεμβαίνω. Αλλά δεν θέλω να μείνω άλλο. Ούτε ησυχία να μελετήσω έχω, ούτε να προσευχηθώ. Δεν με έχουν καμία ανάγκην για να μείνω από καθήκον κοντά τους. Θέλω να πάω σε μοναστήρι και από κει να σπουδάσω. Απεφάσισα να πάω στο τάδε μοναστήρι. Τί λέτε, είναι καλά;

– Άκουσε: Θα κάνης όλες αυτές τις ημέρες πολλή προσευχή και θα παρακάλεσης τον Θεό να σου φανέρωση τί πρέπει να κάνης. Δηλ. να φύγεις τώρα ή να είσαι σπίτι, να σπουδάσεις και έπειτα βλέπεις. Εις το μοναστήρι αυτό πού λες να πας, αφού σ αρέσει, πήγαινε. Αλλά να ξέρεις ότι παντού υπάρχει και το φως και το σκότος. Ότι και νάναι, καλόγεροι είναι, από κάποιον καλόν ζήλο ξεκίνησαν. Δεν είναι και κοσμικοί.
Και στο πιο καλό μέρος να πάς, σκότος κάπου θα υπάρχει. Από σένα εξαρτάται τί θα διάλεξης. Αν θα διάλεξης το φως, ή αν διάλεξης ή σε τραβήξει το σκότος. Αν εσύ δεν θέλεις, μη φοβάσαι τίποτα. Να μη λέγεις «θέλω» να γίνω ιερεύς, αλλά «αν θέλει ο Θεός και ότι Αυτός θέλει». Να μη ζητάς δηλαδή μόνος σου αξιώματα. Εγώ ένδεκα χρόνια ήμουν διάκονος και δεν ήθελα να γίνω ιερεύς. Διά της βίας έγινα. Αργότερα μου είπαν να εξομολογήσω. Πήρα λοιπόν ένα βιβλίο, το «εξομολογητάρι». Είδα εκεί πράγματα πού δεν τα γνώριζα, ούτε τα είχα ακούσει ποτέ. Βρήκα ένα γέρο παπά και του λέω: Αν θέλεις, σε παρακαλώ, πάρ’ το αυτό το βιβλίο. Εγώ δεν εξομολογώ. Δεν ξέρω τί να πω σ αυτά… Εις τον Δεσπότη, πού μου είπες την άλλη φορά, με ευλάβεια, με σέβας να ομιλείς και να υπάκουης. Καλόν είναι να είσαι κοντά του. Δεν θα σου πη και να κλέψεις…

5 Σεπτεμβρίου. Ζαχαρίου τοῦ προφήτου, πατρὸς Ἰωάννου τοῦ Προδρόμου. Ἁγιογραφικό ἀνάγνωσμα.

Ἀποστολικό ἀνάγνωσμα. Ἡμέρας, Δευτ. ιγ΄ ἑβδ. ἐπιστ. (Β΄ Κορ. η΄ 7-15).

Β Κορ. 8,7          ἀλλ᾿ ὥσπερ ἐν παντὶ περισσεύετε, πίστει καὶ λόγῳ καὶ γνώσει καὶ πάσῃ σπουδῇ καὶ τῇ ἐξ ὑμῶν ἐν ἡμῖν ἀγάπῃ, ἵνα καὶ ἐν ταύτῃ τῇ χάριτι περισσεύητε.

Β Κορ. 8,7                Και σεις, λοιπόν, τώρα, όπως εις κάθε τι αγαθόν είσθε πλούσιοι, εις την πίστιν και στον λόγον του Θεού και εις την γνώσιν της αληθείας και εις κάθε καλήν δραστηριότητα και εις την αγάπην σας προς ημάς, φροντίσατε να φανήτε πλούσιοι και γενναιόδωροι και εις την χάριν αυτήν της αγαθοεργίας.

1.200 ἐπιστήμονες διαβεβαιώνουν: «Δέν ὑπάρχει κλιματική ἀλλαγή»!


1.200 επιστήμονες διαβεβαιώνουν: «Δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή»!

[Η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, μετά την κόντρα με τη Ρωσία, αναγκάζονται να επιστρέψουν στις λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής για να ανταποκριθούν στις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες των πληθυσμών τους. Ο Μακρόν μάλιστα επανεργοποίησε πυρηνικό σταθμό τον οποίο είχε κλείσει ακολουθώντας οικολογικές συνταγές.

Ευθύς μετά την εκλογή του, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, έκλεισε τουλάχιστο τέσσερις λιγνιτικές μονάδες, εκτελώντας εντολές των Βρυξελλών για απολιγνιτοποίηση της χώρας μέχρι το 2028. Στερνή μου γνώση...Οσοι συνήργησαν στην αύξηση της ενεργειακής εξάρτησης της Ελλάδας πρέπει να λογοδοτήσουν. Μήπως είναι κ. πρωθυπουργέ να επανεθνικοπιήσουμε τη ΔΕΗ αντί να μοιράζουμε επιδοτήσεις που τελικά καταλήγουν στις τσέπες των παρόχων; Ε.Δ.Ν.]




Δημοσίευμα σε καθαρεύουσα πριν μισό και πλέον αιώνα: Καύσων 45,4 βαθμών υπό σκιάν στη Λάρισα, στις 25 Ιουλίου 1965. Αλλά τότε δεν είχε εφευρεθεί η κλιματική αλλαγή και προπαντός δεν είχε γεννηθεί ακόμη... η μεγάλη «ιέρειά» της Γκρέτα Τούνμπεργκ!

Πολλοί διαμορφωτές της κοινής γνώμης και μέρος της επιστημονικής κοινότητας, βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση στον κόσμο: υπερβολικά κύματα καύσωνα, ξηρασία, λιώσιμο παγετώνων, κ.λπ. Τώρα, μια ομάδα, με επικεφαλής τον κάτοχο του βραβείου Νόμπελ Φυσικής (1973), καθηγητή Ivar Giaver, συγκέντρωσε την υποστήριξη 1.200 διάσημων επιστημόνων και ακαδημαϊκών στην Παγκόσμια Διακήρυξη για το Κλίμα (WCD). Γράφτηκε και συζητήθηκε από την Climate Intelligence, έναν οργανισμό που δημιουργήθηκε το 2019 από τον καθηγητή γεωφυσικής Guus Berkhout και τον επιστημονικό δημοσιογράφο Marcel Crok. Το κύριο μήνυμα αυτής της διακήρυξης είναι: «δεν υπάρχει έκτακτη ανάγκη για το κλίμα». Αρκετά για να προκαλέσει μια δίκη μαγείας στην υπερδιεγερμένη ατμόσφαιρα πολλών πολιτικών συζητήσεων (στη Δύση).

Ἡ βίωση τῆς Ἀνάστασης τοῦ Χριστοῦ, Βίος καί Λόγοι Ἁγίου Πορφυρίου.Ἀρχιμ. Σάββας Ἁγιορείτης



[Μᾶρκ. 2,23: 3,5]


Ὁ Ἅγιος Ἱερομάρτυς Ἐλευθέριος τόν ὁποῖο ἑορτάζουμε σήμερα, προῆλθε ἀπό γονεῖς εὐγενεῖς, πλούσιους καί ἐπιφανεῖς, ὅπως λέγει τό Συναξάριό του. Γεννήθηκε στήν Ρώμη καί ὁ πατέρας του διετέλεσε ἀξιωματοῦχος Ὕπατος τοῦ αὐτοκράτορα. Ἡ μητέρα του Ἀνθία ἄκουσε τό Εὐαγγέλιο τοῦ Χριστοῦ ἀπό τόν Ἅγιο Ἀπόστολο Παῦλο καί ἀπό αὐτόν βαπτίστηκε. Πολύ γρήγορα ἔμεινε χήρα καί ἔτσι ἐμπιστεύθηκε τόν μονάκριβο γιό της στόν Ἐπίσκοπο τῆς Ρώμης Ἀνίκητο, γιά νά σπουδάσει τά ἱερά γράμματα. Εἶδε ὁ Ἐπίσκοπος πόσο χαριτωμένος ἀπό τόν Θεό ἦταν ὁ Ἐλευθέριος καί πόσο θεοφώτιστος, καί τόν χειροτόνησε διάκονο, ἤδη ἀπό τά δεκαπέντε του χρόνια. Πρεσβύτερο στά δεκαοχτώ καί Ἐπίσκοπο σέ ἡλικία μόλις εἴκοσι χρόνων! Ἡ θεόσδοτη σοφία τοῦ Ἐλευθερίου, ἀναπλήρωνε τίς ἐλλείψεις τῆς ἡλικίας του. Ὁ ἐκλεκτός αὐτός τοῦ Θεοῦ, χειροτονήθηκε Ἐπίσκοπος Ἰλλυρικοῦ μέ ἕδρα τήν Αὐλώνα τῆς Ἀλβανίας. Ὁ καλός ποιμένας μεριμνοῦσε γιά τό ποίμνιό του καί αὔξανε καθημερινά ὁ ἀριθμός τῶν πιστῶν. Ὁ χριστιανομάχος αὐτοκράτορας Ἀνδριανός, πού ἔζησε τόν 200 αἰῶνα ἔστειλε τόν Στρατηγό του Φίλικα μέ στρατιῶτες νά συλλάβουν τόν Ἐλευθέριο καί νά τόν ὁδηγήσουν δέσμιο στή Ρώμη. Μόλις ἔφτασε στήν Αὐλώνα ὁ Φίλιξ, μπῆκε μαινόμενος στήν ἐκκλησία καί τότε εἶδε καί ἄκουσε τόν Ἅγιο Ἱεράρχη τοῦ Θεοῦ νά ἱερουργεῖ. Αἴφνης ἡ καρδιά του ἀλλοιώθηκε καί θερμάνθηκε. Ὁ χριστιανομάχος ἡγεμόνας πίστεψε στόν Χριστό καί ὁ Ἐλευθέριος τόν βάπτισε. Μαζί ξεκίνησαν γιά τήν Ρώμη, ὁ Ἐλευθέριος μαζί μέ τόν νεοφώτιστο Φίλικα, ὁδεύοντας περιχαρεῖς πρός τό μαρτύριό τους, σάν νά πήγαιναν σέ ἑορτή καί ὄχι στό κριτήριο καί στούς δημίους.

Ὁ αὐτοκράτορας ὑπέβαλλε σέ φρικτούς βασανισμούς τόν Ἐλευθέριο. Τόν μαστίγωσαν, τόν ἔψησαν σέ πυρακτωμένη σιδερένια κλίνη, τόν ἔριξαν σέ λέβητα μέ βραστό νερό καί ὕστερα σέ ἀναμμένη κάμινο. Ὅμως ἡ δύναμις τοῦ Θεοῦ διαφύλαξε τόν θαυμαστό μάρτυρα, σῶο καί ἀβλαβή ἀπό ὅλα τά θανατηφόρα βασανιστήρια. Ὁ Ρωμαῖος ἔπαρχος πού παρακολουθοῦσε τά θαυμαστά γεγονότα, ὀνόματι Κορέμων ἤ Κορέμβων, πίστεψε καί ὁμολόγησε ὅτι εἶναι Χριστιανός.

Φέρνουν τόν ἀχειροτόνητο σχισματικό Ἐπιφάνιο Κιέβου στήν Καβάλα


Συνάντηση Βαρθολομαίου – Ιερωνύμου στην Καβάλα τον Σεπτέμβριο

Σε αναμονή της τελικής απάντησης του μητροπολίτη Κιέβου

Μια πολύ σημαντική συνάντηση για την Ορθοδοξία αναμένεται να σημειωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου στην ανατολική Μακεδονία, αφού, όπως έγινε γνωστό, αναμένεται να βρεθούν εκεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Αρχιεπίσκοπος, αλλά και ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Σήμερα αναμένεται να εκδοθεί το επίσημο δελτίο Τύπου από την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως, Θάσου, η οποία θα ανακοινώσει το αναλυτικό πρόγραμμα της επίσκεψης σε Καβάλα και Θάσο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, κάτι που έχει αποφασιστεί μετά τη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας που διεξήχθη στο Φανάρι. Εκεί βρέθηκαν εκπρόσωποι της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως, Θάσου, με επικεφαλής τον μητροπολίτη Στέφανο, και επιβεβαιώθηκε η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη στην ανατολική Μακεδονία, αφού ο κ. Βαρθολομαίος αποδέχτηκε την πρόταση με μεγάλη χαρά.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα βρίσκεται στη Θάσο για διάστημα δύο ημερών, στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου, ενώ αμέσως μετά θα μεταβεί στην Καβάλα στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου. Η επίσκεψή του αναμένεται να συμπέσει με την αντίστοιχη του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, που έχει ανακοινωθεί ότι θα βρίσκεται εκεί στις παραπάνω ημερομηνίες.

Επίσημη πρόσκληση στον Επιφάνιο

Στάλθηκε, όμως, επίσημη πρόσκληση και στον μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο, ωστόσο είναι άγνωστο αν θα παρευρεθεί, λόγω του πολέμου στην περιοχή. Ο κ. Επιφάνιος είναι ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην περιοχή της Ουκρανίας και, όπως γίνεται αντιληπτό, αυτή η τριμερής συνάντηση, εάν τελικά επιτευχθεί, μπορεί να φέρει πολλά «καλά νέα» για την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Πολωνίας Σάββας: “Ὁ Ἐπιφάνιος δέν εἶναι κανονικός Ἱεράρχης – Πρέπει νά χειροτονηθεῖ ἐκ νέου”

Φωτογραφία: deon.pl

Πολωνίας Σάββας: “Ο Επιφάνιος δεν είναι κανονικός Ιεραρχής – Πρέπει να χειροτονηθεί εκ νέου”

Ο Μητροπολίτης Σάββας δήλωσε ότι ο Φιλάρετος τελούσε «χειροτονίες» του ενώ ήταν λαϊκός και ως εκ τούτου η Πολωνική Εκκλησία δεν αναγνωρίζει την «επισκοπή» της OCU.
Ο Προκαθήμενος της Πολωνικής Εκκλησίας, Μητροπολίτης Σάββας, δήλωσε και πάλι την απουσία κανονικής ιεραρχίας στην OCU του Επιφάνιου. Πιστεύει ότι ο Φιλάρετος, μετά τις απαγορεύσεις της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, τέλεσε τελούσε τις «χειροτονίες» του, όντας λαϊκός, συνεπώς και ο Ντουμένκο και άλλοι «ιεράρχες» της OCU βρίσκονται στο ίδιο στάτους. Αυτό δήλωσε ο Προκαθήμενος σε συνέντευξή του «polityka».
«Ο Φιλάρετος καθαιρέθηκε και δεν έχει το δικαίωμα να χαρίσει τη χειροτονία σε άλλους. Εννοούμε την μη κανονική χειροτονία του Επιφάνιου, του επικεφαλής αυτής της νέας ουκρανικής εκκλησίας, – λέει ο Πολωνός προκαθήμενος. – Ο Επιφάνιος “χειροτονήθηκε” από τον πρώην Μητροπολίτη Φιλάρετο, ο οποίος στερήθηκε την επισκοπική του ιεροσύνη, δηλαδή τυπικά λαϊκό».
Ο Μητροπολίτης Σάββας τόνισε ότι η Πολωνική Εκκλησία δεν αναγνωρίζει τις «χειροτονίες» του Φιλάρετου και υπενθύμισε ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε την ίδια θέση πριν από λίγο καιρό.

Ἀπόσταγμα πατερικῆς σοφίας…


Ἡ ἐξομολόγησις εἶναι τὸ δεύτερον βάπτισμα. Καὶ καθὼς γίνεται καθαρὸς ὁ ἄνθρωπος ὅταν βαπτισθεῖ, ἔτσι καὶ ἡ καθαρὰ ἐξομολόγησις ξαναβαπτίζει τὴν ψυχήν, ἡ δὲ χεὶρ τοῦ πνευματικοῦ, τὴν ὁποία θέτει εἰς τὴν κεφαλήν του, τοῦ μεταδίδει τὴν θείαν χάριν, γιὰ νὰ τὸν φωτίζει, νὰ τὸν ἁγιάζει καὶ νὰ τὸν στηρίζει καὶ νὰ τὸν ἐνδυναμώνει.

Ὅσιος Ἄνθιμος ἐν Χίῳ

http://www.orthodoxia-ellhnismos.gr/2022/05/blog-post_14.html