Σελίδες

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

«Ἡ Παναγία ἡ Ὁδηγήτρια τῶν Λιθινῶν»


«Η Παναγία η Οδηγήτρια των Λιθινών»
ή «η Παναγία η Λιθινιώτισσα» ή
«Η Μαύρη Παναγία των Λιθινών»

Στην υπέροχη Σητεία της Κρήτης, στο πανέμορφο χωριό Λιθίνες ή «Βυζαντινές Λιθίνες» το οποίο περιβάλλεται από πυκνούς καταπράσινους, πολύκαρπους ελαιώνες, δεσπόζει ο Ιερός Ναός της πολύ θαυματουργής Παναγίας της Οδηγήτριας!
Αναρίθμητα τάματα των πιστών πλαισιώνουν το ιερό εικόνισμά Της τόσο που φτάνουν σαν ποδιά μέχρι το πάτωμα, δώρα αντιδωρίσματα στο δικό της θαυματουργικό, γιατρευτικό έλεος!
Μες την σκουρόχρωμη πορφύρα Της πανέμορφη ντυμένη η Παναγία μας, βαστά μες την αγκάλη Της το νήπιο Ιησού Χριστό! Θρόνος η ίδια για το δικό Της γιο φέρει το χέρι Της δεικτικό προς τον Υιό Της ενώ κοιτά κατάματα εμάς τους προσκυνητές οδηγώντας μας προς τον Χριστό Σωτήρα μας!

Το ιερό Της εικόνισμα διαστάσεων 103 Χ 67 εκ. ανήκει στον αρχικό επικρατέστερο τύπο απεικόνισης της Παναγίας όπως ακριβώς το πρώτο αγιογράφησε ο πρώτος αγιογράφος όλων, ο Απόστολος Λουκάς, ως έργο χρονολογείται να ανήκει στο δεύτερο μισό του 14ου αιώνα όπως προέκυψε η αποκάλυψή του κάτω από επιζωγράφιση του 1714. Οι άγγελοι στρέφουν υπόκλιση τα βλέμματα με ταπεινότητα εικονιζόμενοι στις δύο άκρες του ιερού εικονίσματος, δεξιά και αριστερά!

Της Αναλήψεως το γεγονός εορτάσαμε μόλις κι ο λόγος που επέλεξα το αφιέρωμα τούτο είναι γιατί συμβολικός ο δυτικός τοιχογραφικός διάκοσμος του παλαιούκλίτους του Ιερού Ναού αγγέλει τον ερχομό του Χριστού μας και πάλι, της Δευτέρας Παρουσίας Του καθώς οι απεικονίσεις φέρουν σκηνές από τον χριστολογικό και θεομητορικό κύκλο της Δευτέρας Παρουσίας Του!
Κύκλος συμβολικός επίσης της ζωής και ύπαρξη συνεχής αέναη δίνει το γεγονός πως ενώ ο Ναός είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου κι επρεπε ως είθισται να εορτάζεται τον Δεκαπενταύγουστο, έχει επικρατήσει να εορτάζεται η Παναγία μας την ημέρα της Γεννήσεώς Της, με πανηγυρική περιφορά του εικονίσματός Της, γεγονός το οποίο αξίζει να ερευνηθεί εάν σχετίζεται με την θριαμβευτική απελευθέρωση της Κρήτης από τον Βυζαντινό Στρατηγό Νικηφόρο Φωκά, ο οποίος με την ιδιότητα του δομέστικου των Σχολών της Ανατολής, τέθηκε επικεφαλής της εκστρατείας για την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Σαρακηνούς, αφού εικάζεται ότι και το ίδιο το χωριό πήρε το όνομά του
από το βυζαντινό ευγενή Λουκά Λιτίνο και την οικογένεια που έστειλε ο Αλέξιος Κομνηνός το 1182 μαζί με άλλες 11 οικογένειες στην Κρήτη με σκοπό να συσφιχτούν οι δεσμοί του νησιού με την Κωνσταντινούπολη καθώς και με την αναφορά ότι ο Ναός της Παναγίας των Λιθινών ανάγεται στην εποχή μετά την απελευθέρωση της Κρήτης κι ότι ο Νικηφόρος Φωκάς, μοίρασε ως έπαθλο, ως αντάλλαγμα για τις νικητήριες στρατιωτικές υπηρεσίες τους την εύφορη γη στους Λίτινους!

Η πολύ θαυματουργή Οδηγήτρια Μάνα Παναγιά, η Λιθινιώτισσα, Οδηγήτρια των βημάτων και της στράτας μας να είναι και να αξιώνει όλους μας ευλογημένα καλοτάξιδη την αναστάσιμη Κυριακή ημέρα και την κάθε μία ημέρα της νέας εβδομάδος μας!


Δέσποινα Αικατερίνης Ανδρέα Τενίζη

https://proskynitis.blogspot.com/2023/05/blog-post_504.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου