Σελίδες

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023


ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΡΩΣΟΣ

πηγή:εδώ

Ο όσιος πατήρ ημών Ιωάννης γεννήθηκε σε ένα χωριό της Μικρορωσίας (Ουκρανία) το 1690 και μεγάλωσε με την ευσέβεια και την αγάπη των αγίων αρετών. Όταν ενηλικιώθηκε κατά τα χρόνια του ρωσο-τουρκικού πολέμου (1710), κατετάγη στον στρατό του τσάρου. Έλαβε μέρος στην ολέθρια εκστρατεία του Πουτ, αιχμαλωτίσθηκε από του Τατάρους, πιθανώς μαζί με τον άγιο Παχώμιο του Ουσακίου [7 Μαΐου], και πουλήθηκε σκλάβος σε έναν Τούρκο, αξιωματικό του ιππικού, ο οποίος τον έφερε στην πατρίδα του, το Προκόπι της Καππαδοκίας.

Αντίθετα με πολλούς συναιχμαλώτους του, που απαρνήθηκαν την χριστιανική Πίστη, ο όσιος Ιωάννης αντιστεκόταν στις προτάσεις και τα χτυπήματα του κυρίου του, λέγοντας πως κανένα μαρτύριο δεν θα ήταν ικανό να τον απομακρύνει από την αγάπη του Χριστού. Μάλιστα, συμπλήρωνε: «Είσαι αφέντης του σώματός μου, όχι όμως και της ψυχής μου. Άφησέ με ελεύθερο να εκτελώ τα θρησκευτικά μου καθήκοντα, κι εγώ πρόθυμα θα υπακούω στις προσταγές σου. Μετά χαράς θα πλαγιάζω στη γωνιά αυτή του στάβλου σου, έχοντας τον νου μου στον Χριστό που για βασιλικό κρεβάτι είχε τη φάτνη της Βηθλεέμ. Θα υποφέρω αγόγγυστα τους ραβδισμούς σου, όπως ο Κύριος υπέμεινε τα χτυπήματα των στρατιωτών, κι αν θελήσεις να με υποβάλεις στα μεγαλύτερα και φριχτά βασανιστήρια, εγώ θα τα αντέξω όλα· τον Χριστό όμως δεν πρόκειται ποτέ να Τον αρνηθώ!».

Τούτα τα γεμάτα χριστιανικό ζήλο λόγια, όπως και η αγνή και ταπεινόφρονα διαγωγή του, άλλαξαν τα συναισθήματα του αξιωματικού απέναντί του. Έπαψε να τον βασανίζει και δεν τον υποχρέωσε να αλλάξει την πίστη του. Ο Ιωάννης ανέλαβε να φροντίζει τα άλογα, είχε για κατοικία του μια σκοτεινή γωνιά του στάβλου κι όταν ο κύριός του έβγαινε έφιππος στην πόλη, εκείνος έπρεπε να τον ακολουθεί πεζός, σαν σκλάβος.

Μερικές κοινές τακτικές προπαγάνδας


Παρακάτω είναι μια λίστα με μερικές κοινές τακτικές προπαγάνδας:

Επίκληση ονόματος: Η επωνυμία περιλαμβάνει τη χρήση υποτιμητικών όρων για την περιγραφή ενός αντιπάλου ή εχθρού.


Έκκληση στα συναισθήματα: Η προπαγάνδα συχνά βασίζεται σε συναισθηματικές εκκλήσεις για να επηρεάσει τις απόψεις των ανθρώπων. Για παράδειγμα, η προπαγάνδα μπορεί να χρησιμοποιήσει φόβο ή θυμό για να κάνει τους ανθρώπους να υποστηρίξουν μια συγκεκριμένη υπόθεση.

Bandwagoning: Το Bandwagoning είναι μια τεχνική που χρησιμοποιεί την πίεση των συνομηλίκων για να πείσει τους ανθρώπους να κάνουν κάτι. Για παράδειγμα, ένας πολιτικός υποψήφιος μπορεί να πει «όλοι με ψηφίζουν, άρα πρέπει και εσείς».

Τακτικές εκφοβισμού: Οι τακτικές εκφοβισμού χρησιμοποιούνται για να τρομάξουν τους ανθρώπους να υποστηρίξουν μια συγκεκριμένη αιτία. Για παράδειγμα, μια εκστρατεία μπορεί να προειδοποιήσει τους ανθρώπους ότι αν δεν ψηφίσουν, τότε θα εκλεγεί ένας επικίνδυνος εγκληματίας.

Χειρισμός πληροφοριών: Η χειραγώγηση πληροφοριών περιλαμβάνει παραμόρφωση ή παραποίηση των γεγονότων για να επηρεάσει τις απόψεις των ανθρώπων. Για παράδειγμα, μια πολιτική εκστρατεία μπορεί να κάνει ψευδείς ισχυρισμούς για έναν αντίπαλο, προκειμένου να τον κάνει να φαίνεται κακός.

Ἐλευθέριος Ἀνδρώνης: Τρομοκρατοῦν τόν κόσμο μέ τή «Νόσο Χ»: Τήν πρώτη κατά φαντασίαν «πανδημία» στήν ἱστορία τῆς ἀνθρωπότητας!


Ο ΠΟΥ καλλιεργεί παγκόσμιο κλίμα φόβου μιλώντας για μία υποθετική πανδημία - Προβλέπουν πόσο «φονική» θα είναι χωρίς καν ακόμα να υπάρχει!

Γράφει ο Ελευθέριος Ανδρώνης

Νόσος Χ – Πανδημία: Η παγκόσμια υγειονομική δικτατορία περνάει σε ένα νέο level μαζικής παράνοιας, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των λαών της Δύσης πέρασαν επιτυχώς την προηγούμενη «πίστα» εκπαίδευσης. Μετά την ελαστικοποίηση των προϋποθέσεων για την ανακήρυξη μιας πανδημίας και την εργαλειοποίηση ενός ιού με πολύ μικρή θνητότητα, τώρα περνάμε στην ανακήρυξη μιας κατά φαντασίαν πανδημίας πριν καν αυτή συμβεί!

Ο λόγος για τη «νόσο Χ». Ένα υποθετικό, άγνωστο παθογόνο (!) που θα μπορούσε να προκαλέσει την επόμενη πανδημία στο κοντινό μέλλον! Ο όρος επινοήθηκε από τον ΠΟΥ το 2018, ένα χρόνο πριν το πρώτο ξέσπασμα του κορωνοϊού στη Wuhan της Κίνας.

Και όχι, δεν είναι απλά ένα επιστημονικό σενάριο ή μια «άσκηση» ετοιμότητας. Είναι μια γενική και επίσημη κατεύθυνση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που διατυπώθηκε στο πρόσφατο συνέδριο του. Και έχουν ήδη ξεκινήσει «ειδικοί» να (ξανα)εκτίθενται και να παρουσιάζουν – μάλιστα – και ιδιότητες της φαντασιακής πανδημίας! Ακολουθώντας τη «γραμμή» του ΠΟΥ, η Ματίνα Παγώνη εμφανίστηκε σε τηλεοπτικό κανάλι για να αρχίσει να ζεσταίνει τις μηχανές της εγχώριας βιομηχανίας τρόμου.

Συνηθισμένη από τις αόρατες «μελέτες» που επικαλούνταν συνεχώς στα χρόνια του κορωνοϊού, η κυρία Παγώνη άρχισε να μιλάει για τα γνωρίσματα της «νόσου Χ», και να παραθέτει στοιχεία για κάτι που δεν υπάρχει (!), άλλα θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα υπάρξει! Μιλάμε για τον ορισμό της αυτοεκπληρούμενης «προφητείας»!

π. Εὐσέβιος Βίττης: Ἀγάπη καί συναίσθημα


Η αγάπη πρέπει να είναι αγάπη πρώτιστα στον Ιησού και δια Ιησού η έκφρασή της στους αδελφούς μας. Θα πρέπει να αγνοηθή ο ρόλος του συναισθήματος; Θα ήταν λάθος η παραγνώρισή του. Ο άνθρωπος δεν είναι άγγελος, για να αγαπάη σαν άγγελος. Και ως άνθρωπος έχει την ιδιοτυπία του στην έκφραση της αγάπης του. Μιλώντας για αγάπη δεν μπορούμε να αποφύγουμε να μιλήσουμε για τρυφερότητα καρδιάς, για ευαισθησία κλπ. Η αγάπη λειτουργεί μέσα μας όχι ως κάτι ξένο προς τον μηχανισμό του ψυχικού μας κόσμου. Όμως η χριστιανική αγάπη δεν είναι μόνο συναισθηματισμός. Είναι χάρισμα του Θεού, στο οποίο καλείται να συμμετάσχη και ο συναισθηματισμός μας εξαγιαζόμενος.

Ο Κύριός μας δεν καταργεί το συναίσθημα, αλλά το εξαγιάζει. Προσέχοντας στο παράδειγμά Του βλέπουμε πόση ανθρωπιά δείχνει, πόσο γλυκός είναι. Τον συγκινούν τα παιδιά, τα οποία παίρνει στην αγκαλιά Του και τα παρουσιάζει ως εικόνες για μια ώριμη και συνετή αθωότητα και παιδικότητα. Στενάζει μπροστά στον ανθρώπινο πόνο, τον οποίο απαλείφει από πολλές καρδιές. Κλαίει μπροστά στο θέαμα του θανάτου, που θέτει τέρμα στην ομορφιά της ζωής. Και μιλάει λίγο πριν από το θείο πάθος Του με μια απέραντη τρυφερότητα στους μαθητάς Του, που δεν διστάζει να τους ονομάση «τεκνία» Του (Ιω. 13:33).

Θυμηθήτε την ωραία και τόσο παραστατική εικόνα, που χρησιμοποιεί απευθυνόμενος με θλίψη στην Ιερουσαλήμ για την άρνησή της να δεχθή την αγάπη Του: «Ιερουσαλήμ, Ιερουσαλήμ,… ποσάκις ηθέλησα επισυνάξαι τα τέκνα σου ον τρόπον όρνις την εαυτής νοσσιάν υπό τας πτέρυγας, και ουκ ηθελήσατε!» (Λουκ. 13:34). Πόση θλιμμένη τρυφερότητα δεν κρύβει αυτό το παράπονο!

«Ἡ Παναγία ἡ Ὁδηγήτρια τῶν Λιθινῶν»


«Η Παναγία η Οδηγήτρια των Λιθινών»
ή «η Παναγία η Λιθινιώτισσα» ή
«Η Μαύρη Παναγία των Λιθινών»

Στην υπέροχη Σητεία της Κρήτης, στο πανέμορφο χωριό Λιθίνες ή «Βυζαντινές Λιθίνες» το οποίο περιβάλλεται από πυκνούς καταπράσινους, πολύκαρπους ελαιώνες, δεσπόζει ο Ιερός Ναός της πολύ θαυματουργής Παναγίας της Οδηγήτριας!
Αναρίθμητα τάματα των πιστών πλαισιώνουν το ιερό εικόνισμά Της τόσο που φτάνουν σαν ποδιά μέχρι το πάτωμα, δώρα αντιδωρίσματα στο δικό της θαυματουργικό, γιατρευτικό έλεος!
Μες την σκουρόχρωμη πορφύρα Της πανέμορφη ντυμένη η Παναγία μας, βαστά μες την αγκάλη Της το νήπιο Ιησού Χριστό! Θρόνος η ίδια για το δικό Της γιο φέρει το χέρι Της δεικτικό προς τον Υιό Της ενώ κοιτά κατάματα εμάς τους προσκυνητές οδηγώντας μας προς τον Χριστό Σωτήρα μας!

Το ιερό Της εικόνισμα διαστάσεων 103 Χ 67 εκ. ανήκει στον αρχικό επικρατέστερο τύπο απεικόνισης της Παναγίας όπως ακριβώς το πρώτο αγιογράφησε ο πρώτος αγιογράφος όλων, ο Απόστολος Λουκάς, ως έργο χρονολογείται να ανήκει στο δεύτερο μισό του 14ου αιώνα όπως προέκυψε η αποκάλυψή του κάτω από επιζωγράφιση του 1714. Οι άγγελοι στρέφουν υπόκλιση τα βλέμματα με ταπεινότητα εικονιζόμενοι στις δύο άκρες του ιερού εικονίσματος, δεξιά και αριστερά!

9 Ἰουνίου. Κυρίλλου Ἀλεξανδρείας († 444). Ἁγιογραφικό ἀνάγνωσμα.

ποστολικό ἀνάγνωσμα. Ἡμέρας, Παρ. α΄ ἑβδ. ἐπιστ. (Ῥωμ. β΄ 14-28).

Ρωμ. 2,14          ὅταν γὰρ ἔθνη τὰ μὴ νόμον ἔχοντα φύσει τὰ τοῦ νόμου ποιῇ, οὗτοι νόμον μὴ ἔχοντες ἑαυτοῖς εἰσι νόμος,

Ρωμ. 2,14                  Οταν λοιπόν εθνικοί και ειδωλολάτραι, που δεν έχουν λάβει τον γραπτόν Νομον του Θεού, πράττουν δε από έμφυτον ηθικήν παρόρμησιν όσα λέγει ο Νομος, αυτοί καίτοι δεν έχουν νόμον είναι οι ίδιοι δια τον ευατόν των νόμος (επειδή έχουν οδηγόν την συνείδησίν των).


ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΝΗΠΤΙΚΩΝ

Τώρα, πόσοι τρόπο νήψεως υπάρχουν κατ’ εμέ, που μπορούν να καθαρίζουν τον νου από εμπαθείς λογισμούς, δε θα βαρεθώ να σου τους φανερώσω με γλώσσα απλή και χωρίς στολίδια. Επειδή δεν το έκρινα καλό, σε καιρό πολέμου πνευματικού, να κρύψω σ’ αυτό το λόγο την ωφέλεια μέσω των κομψών λόγων, και μάλιστα μιλώντας σε απλουστέρους. «Και συ, παιδί μου Τιμόθεε – λέει – πρόσεχε αυτά που διαβάζεις»(6).

Ένας τρόπος νήψεως είναι να εξετάζεις συχνά και προσεκτικά την φαντασία (παράσταση) του πονηρού λογισμού, δηλ. την «προσβολή», γιατί ο σατανάς δεν μπορεί χωρίς φαντασία να δημιουργεί λογισμούς και να τους παρουσιάζει στο νου για να τον εξαπατήσει.

Άλλος τρόπος είναι να κρατάς την καρδιά σου πάντοτε σε βαθιά σιωπή και ησυχία από κάθε λογισμό και να προσεύχεσαι.

ΜΕΣΟΝΥΚΤΙΚΟΝ-ΟΡΘΡΟΣ-ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΓ. ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ, 9-6-2023

ΜΕΣΟΝΥΚΤΙΚΟΝ-ΟΡΘΡΟΣ-ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΓ. ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ, 9-6-2023
https://www.youtube.com/live/QQ_dbThH4RM?feature=share