Σελίδες

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

O Μητροπολίτης Ζαχουμίου -Ἐρζεγοβίνης τῆς Σερβικῆς Ἐκκλησίας Λεόντιος καὶ τὸ ἄφθαρτο λείψανό του


Το 2010 το λείψανο του Μητροπολίτη Ζαχουμίου -Ερζεγοβίνης,της Σερβικής Εκκλησίας, Λεοντίου βρέθηκε όταν καθαρίζονταν τα ερείπια της κατεστραμμένης Εκκλησίας στο Μόσταρ.
Κοιμήθηκε το 1888 και ετάφη στην Εκκλησία της Αγίας Τριάδος.


Τι έγραφε ο σέρβικος τύπος το 2010(όταν και βρέθηκε το λείψανο):

Κατά την πρόσφατη εκκαθάριση των υπολειμμάτων του κατεστραμμένου καθεδρικού ναού στο Μόσταρ, προκειμένου να τον αποκαταστήσουν, οι ιερείς βρήκαν τα άφθαρτα λείψανά του στον τάφο του Μητροπολίτη Ζαχουμίου-Ερζεγοβίνης Λεόντιου Ραντούλοβιτς, ο οποίος ισοπεδώθηκε μαζί με την εκκλησία πριν από 18 χρόνια[1992].


Το σώμα του Μητροπολίτη, που θάφτηκε πριν από 122 χρόνια, σώζεται πλήρως και τα άμφια όπως και το εγκόλπιο με την Παναγία είναι άθικτα. Πολλοί πιστοί που έρχονται να προσκυνήσουν τα λείψανα λένε ότι μια ιδιαίτερη ευωδιά απλώνεται στην εκκλησία.
Δεν θα μπορούσαμε να λάβουμε μεγαλύτερη ευλογία από αυτή στην αρχή της ανακαίνισης του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας. Βρήκαμε το σώμα του πλήρως διατηρημένο, δεν αποσυντέθηκε παρόλο που ο τάφος ήταν εμποτισμένος με νερό. Και τα ρούχα είναι σχεδόν ανέγγιχτα – λέει ο ιερέας της ενορίας του Μόσταρ Radivoje Krulj.


Ο μητροπολίτης Λεόντιος εννήθηκε στο χωριό Τούλα κοντά στο Πόποφ Πόλγια στη Σέρβικη οικογένεια Ραντούλοβιτς το 1835 και βαφτίστηκε με το όνομα Λουκάς. Σπούδασε στο σχολείο υπό τη διεύθυνση του θείου του Ioannikiy (Pamucine) στο Μόσταρ το 1844 - 1849 και στη συνέχεια συνέχισε τις σπουδές του στο μοναστήρι Duji . Εισήλθε στο θεολογικό σεμινάριο στο Βελιγράδι , αλλά αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει λόγω ασθένειας.
Το 1856 εκάρη μοναχός με το όνομα Λεόντιος και την ίδια χρονιά χειροτονήθηκε ιεροδιάκονος και ιερομόναχος .
Κατά τη διάρκεια της σερβικής εξέγερσης στην Ερζεγοβίνη υπό την ηγεσία του Λούκα Βουκάλοβιτς, ήταν συνεργάτης του. Όταν ο Λουκάς ήλθε σε διαφωνία με την αυλή, ο πατέρας Λεόντιος πήγε στο Ντουμπρόβνικ και στη συνέχεια στο Ζαντάρ , όπου ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του.

Ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Τριάδος σήμερα

Μετά την ειρήνευση της εξέγερσης της Ερζεγοβίνης, έγινε ιερέας της ενορίας στο Μόσταρ , αλλά σύντομα συνελήφθη από τις οθωμανικές αρχές και οδηγήθηκε στη φυλακή . Πέρασε ένα χρόνο στη φυλακή στο Σεράγεβο. Τον Μάρτιο του 1871, η τουρκική κυβέρνηση τον έστειλε από το Σαράγεβο στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια από την Κωνσταντινούπολη στην Τρίπολη, όπου έμειναν για τρεις μήνες. Μετά από αυτό στάλθηκε στην πόλη Fezzan Murzouk . Πέρασε 5 ολόκληρα χρόνια σε αυτόν τον αφρικανικό τόπο, μέχρι το 1876. Απελευθερώθηκε χάρη στην παρέμβαση ξένων προξένων και επέστρεψε στο Ντουμπρόβνικ και στο Τσετίνιε, όπου χρειάστηκε να παραμείνει μέχρι το 1878 λόγω της εξέγερσης της Ερζεγοβίνης.

Το 1879 επέστρεψε στο Μόσταρ και διορίστηκε αρχιμανδρίτης και γραμματέας του Μητροπολίτη Ιγνατίου. Το 1882 συνελήφθη ξανά, αυτή τη φορά από τις αυστριακές αρχές.

Ο καθεδρικός ναός της Αγίας Τριάδας στο Μόσταρ πριν την κατεδάφισή του το 1992


Την 1η Μαΐου 1888 εξελέγη και χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Ζαχόλμης και Ερζεγοβίνης . Έγινε ο πρώτος Σέρβος μετά από μια σειρά Ελλήνων επισκόπων . Επειδή όμως « όλη του η ζωή ήταν γεμάτη αγώνα, αγωνία και προσπάθεια, που πολύ νωρίς κατέστρεψαν την υγεία του, η οποία δεν μπορούσε ποτέ να ανακάμψει Ο επίσκοπος πέθανε στις 12 Οκτωβρίου 1888 . Τάφηκε στον Καθεδρικό Ναό της Τριάδας του Μόσταρ. Επαινετικά ποιήματα με τη λεζάντα «Ευγνωμοσύνη Ερζεγοβίνης» ήταν χαραγμένα στο φέρετρό του.

Τα λείψανα του Μητροπολίτη Leonti Radulović μεταφέρθηκαν στον παλιό ορθόδοξο ναό της Γεννήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου,στη Saborna, τον σημαντικότερο ναό των Σέρβων στην κοιλάδα Neretva, που πυρπολήθηκε και στη συνέχεια ναρκοθετήθηκε. Το φέρετρο με τα λείψανα του Μητροπολίτη τοποθετήθηκε σε τιμητικό χώρο στον παλιό ορθόδοξο ναό για να τα προσκυνήσουν και να τα ασπαστούν οι πιστοί. Μετά την αναστήλωση του Καθεδρικού ναού, της Αγίας Τριάδας θα εναποτεθεί ξανά εκεί.


https://proskynitis.blogspot.com/2024/08/o.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου