Σελίδες

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ-ΑΠΟΔΕΙΠΝΟ/ΑΓ. ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΛΕΠΡΟΥ, 3-1-2024

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ-ΑΠΟΔΕΙΠΝΟ/ΑΓ. ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΛΕΠΡΟΥ, 3-1-2024
https://www.youtube.com/live/LHCjRbZvVhY?si=-TrRXYBkLqaYJcta

Ἅγιος Ἰωάννης τῆς Κρονστάνδης: Ἐκκλησία, ἡ μεγάλη πνευματική οἰκογένεια τοῦ Θεοῦ


Στον ναό νιώθω ολοφάνερη την παρουσία του Κυρίου, της Μητέρας Του, των ουράνιων δυνάμεων και όλων των αγίων. Ο ναός είναι ο επίγειος ουρανός. Εδώ αναγνωρίζεις και αισθάνεσαι τον εαυτό σου ως πραγματικό μέλος του σώματος του Χριστού, της Εκκλησίας Του, ιδιαίτερα την ώρα της θείας Λειτουργίας.

Ω, πώς πρέπει να ζω για ν’ αξιώνομαι να βρίσκομαι σ’ αυτόν τον επίγειο ουρανό!
✶✶✶

Η Εκκλησία είναι η μητέρα όλης της ανθρωπότητας που πιστεύει σωστά στον Θεό. Ικανοποιεί τις ζωτικές ανάγκες της ψυχής και του σώματος. Βοηθάει τον άνθρωπο με τη δύναμη του Κυρίου Ιησού Χριστού και του Αγίου Πνεύματος.

Είναι η μεγάλη πνευματική οικογένεια στην οποία ο Θεός είναι ο πατέρας μας, η Υπεραγία Θεοτόκος είναι η μητέρα μας, οι άγγελοι και οι άγιοι είναι τα μεγάλα αδέλφια μας και εμείς όλοι είμαστε αδέλφια, καθώς μας γέννησε η Εκκλησία στην κολυμβήθρα, όταν βαπτιστήκαμε. Τα μικρότερα αδέλφια είναι φυσικό να τιμούν τα μεγαλύτερα και να τα παρακαλούν να προσεύχονται στον Θεό, αφού είναι φίλοι Του.

Πῶς ἡ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ἔκανε τή Σουηδία… Κόλαση! Ἡ «Θεωρία τοῦ φύλου» εἶναι πολιτικό πρόγραμμα!


Όταν ένα ψυχολογικό ή ψυχιατρικό πρόβλημα μετατρέπεται σε Κόλαση: Ανεύθυνοι «προοδευτικοί» πολιτικοί άνοιξαν το δρόμο και τσαρλατάνοι επιστήμονες κατακρεουργούν ανώριμα ή προβληματικά παιδιά στο όνομα της «αλλαγής φύλου», οδηγώντας τους σε τραγικά αδιέξοδα

Πώς η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ έκανε τη Σουηδία… Κόλαση!

της Marie Delarue - Μετάφραση: Ευάγγελος Δ. Νιάνιος

Αν μας είχαν πει, πριν από λίγα χρόνια, ότι η «δυσφορίας φύλου» θα γινόταν μόδα, δεν θα το πιστεύαμε. Και όμως ... αυτό φαίνεται να συμβαίνει, σε αυτήν την υπέροχη χώρα, τη Σουηδία. Και αν δεν είναι μόδα, τότε είναι μια σοβαρή επιδημία!

Πώς, πράγματι, να εξηγήσουμε ότι "από ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, που αφορούσε σε μερικά άτομα της πρώιμης παιδικής ηλικίας, η δυσφορία φύλου έχει γίνει μαζική παθολογία, εμφανίζεται με την εφηβεία" , όπως γράφει η Le Figaro , η οποία δημοσιεύει μια έρευνα σχετικά με θέμα.

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: "Το 2001, μόνο 12 άτομα κάτω των 25 ετών είχαν διαγνωστεί ... το 2018 ανήλθαν σε 1.859" , λέει ένας παιδίατρος. «Όλοι οι έφηβοι έχουν επηρεαστεί, αλλά ειδικά τα κορίτσια ηλικίας 13 έως 17 ετών που θέλουν να γίνουν αγόρια: μεταξύ 2008 και 2018, η αύξηση αυτής της ηλικιακής ομάδας είναι 1.500%." Και προσθέτει: " Στη Σουηδία, υπάρχουν τώρα περισσότερα κορίτσια από τα αγόρια που λαμβάνουν τεστοστερόνη." Το ίδιο για χειρουργικές επεμβάσεις (αφαίρεση στήθους, τροποποίηση των σεξουαλικών οργάνων, κ.λπ.): όταν " μόνο 12 άτομα ετησίως ζητούσαν αλλαγή φύλου κατά τα έτη 1972-1992, σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 2.000 *"

Παρεμπιπτόντως, εντυπωσιάζει, σε μια εποχή που παλεύουμε παντού οι γυναίκες για να «κατεδαφίσουμε» το ανδρικό φύλο, που κατηγορούμε για βία και βιασμούς, τόσα πολλά νεαρά κορίτσια να θέλουν να αλλάξουν το φύλο τους ... αλλά είναι μόνο ένα επιπλέον παράδοξο.

Πρωτοπόρος, η Σουηδία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε τη δυσφορία του φύλου. Ήταν το 1972. Τις θεραπείες αναλαμβάνουν πλήρως οι δημόσιες κλινικές από την ηλικία των 16 ετών: "Αναστολείς της εφηβείας για τους νεότερους, ενέσεις τεστοστερόνης ή οιστρογόνου, χειρουργική επέμβαση μαστού, λογοθεραπευτής για αλλαγή της φωνής σας, αποτρίχωση, μεταμόσχευση γενειάδων κ.λπ. » Η επέμβαση στα γεννητικά όργανα επιτρέπεται από την ηλικία των 18 ετών. Ανεπαρκές για τους συλλόγους [διεμφυλικών] που υποστηρίζουν ένα νομοσχέδιο του 2018 για «μείωση της ηλικίας της αλλαγής [φύλου] στα 12 έτη και της χειρουργικής επέμβασης στα 15 έτη, χωρίς τη γονική συγκατάθεση» .

Ορίστε λοιπόν αυτός ο θαυμαστός κόσμος όπου τα παιδιά αποφασίζουν να αλλάξουν φύλο τους, όπως αποφασίζουν να αλλάξουν την εμφάνισή τους και μερικές φορές ακόμη και να πηγαίνουν μπρος-πίσω, όπως μας λέει η Asa στη Le Figaro . Στα 14 της, η κόρη της Γιοχάννα "δεν μπορούσε πλέον να αντέξει το σώμα της" και αποφάσισε να γίνει Κάσπερ. Και μετά στα 19, «είχε το τεράστιο θάρρος να παραδεχτεί το λάθος της**. Είμαι πολύ περήφανη γι 'αυτήν », λέει η μαμά της.

Γέροντας Πετρώνιος Προδρομίτης (†): Μέσα στό φῶς τοῦ προσώπου τοῦ Θεοῦ


Ρώτησε κάποιος τον αββά Αντώνιο: «Τι να κάνω για να αρέσω στο Θεό;» και ο γέροντας του απάντησε: «Οπουδήποτε πηγαίνεις, να έχεις μπροστά σου το Θεό…, φύλαξε αυτό και θα σωθείς» (Γεροντικό, Αββάς Αντώνιος 3).

Ένας μοναχός ρώτησε μια φορά έναν πνευματικό πατέρα: «Ποιο πράγμα βοηθάει το μοναχό σε κάθε πειρασμό και ακηδία που θα τον καταλάμβανε;» και ο γέροντας του απάντησε: «Να πιστεύει μ’ όλη τη δύναμη της ψυχής του ότι ο Θεός είναι παρών και ότι πάντοτε βλέπει τον άνθρωπο. Χωρίς αυτό το λογισμό όλος ο κόπος και η εργασία του μοναχού είναι μάταια».

Οι δυο αυτές πνευματικές συμβουλές δείχνουν ένα και το αυτό πράγμα, ότι δηλαδή το να βλέπει κανείς πάντοτε το Θεό μπροστά του είναι τόσο σπουδαίο, ώστε μόνο αυτό είναι σε θέση να μας σώσει και χωρίς αυτό όλοι οι άλλοι πνευματικοί κόποι και η εργασία είναι πράγματα ανωφελή. Τι μυστήριο να κρύβει άραγε αυτή η «θέα» (του Θεού), ώστε οι άγιοι πατέρες τη θεωρούν τόσο σημαντική για τη σωτηρία;

✶✶✶

Είναι πράγμα απλό για κάθε χριστιανό ότι ο Θεός ως Κύριος και Δημιουργός του παντός δεν υπόκειται σε κανέναν περιορισμό, ούτε τοπικό ούτε χρονικό, και επομένως είναι πάντοτε και πανταχού παρών. «Πού φύγω από του προσώπου σου;» (Ψαλμ. 138:7), διερωτάται ο ψαλμωδός. Μας το είπε ο ίδιος ο Σωτήρας: «και ιδού εγώ μεθ’ υμών ειμι πάσας τας ημέρας έως της συντελείας του αιώνος» (Ματθ. 28:20)· το ομολογούμε κι εμεις στην πολύ γνωστή προσευχή «Βασιλεύ ουράνιε… ο πανταχού παρών».

Όμως η θεϊκή παρουσία είναι τελείως διαφορετική από την παρουσία των υπάρξεων και των πραγμάτων του περιβάλλοντός μας.

Μία ἀπορία, ἕνα γιατί, ἕνας προβληματισμός.


 Πρόσφατα, λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2023,Ιερές Μονές του Αγίου Όρους καθώς και άλλες στην υπόλοιπη Ελλάδα, υπέγραψαν μια γενναία ανακοίνωση, που αφορούσε τις ηλεκτρονικές ταυτότητες και τον προσωπικό αριθμό του πολίτη, στηριγμένη στην Πατερική διδασκαλία της Εκκλησίας μας. 
Μια στάση και θέση αντίθετη από εκείνη του αρχιεπισκόπου, που δήλωσε : <<Εγώ πάντως την πήρα >>, παρά τις προηγούμενες αποφάσεις της Ιεραρχίας, που δεν ανακλήθηκαν, και άρα ισχύουν, και παρά τις θέσεις των συγχρόνων Αγίων, Παϊσίου και Πορφυρίου και τις πρόσφατες μεμονωμένες δηλώσεις επισκόπων, οι οποίοι και επικαλούνται και τις αποφάσεις της Ιεραρχίας όπως και τις θέσεις των παραπάνω αγίων, και που είναι φυσικά αντίθετες με τη θέση και στάση του Αρχιεπισκόπου.
 Οι περισσότερες όμως Ι. Μονές του Αγίου Όρους όσο και εδώ στον κόσμο, δεν παίρνουν κάποια θέση. Γι αυτό προβληματίζομαι και εκφράζω την απορία μου και απευθύνω προς αυτές ένα γιατί; Δεν ενημερώθηκαν ή μήπως έχουν σοβαρούς λόγους, που τους υποχρεώνουν να διαφοροποιηθούν, τηρώντας στάση σιωπής; Στην περίπτωση αυτή δεν θα έπρεπε με κείμενο, με δική τους ανακοίνωση να ενημερώσουν σχετικά τους πιστούς; Κι αν δεν το κάνουν δεν θα σημαίνει αυτό αδιαφορία για την ορθή πνευματική πορεία των πιστών, που τρέφουν βαθιά ευλάβεια στις Ιερές Μονές και αγαπούν ειλικρινά τα πρόσωπα των μοναστικών αδελφοτήτων; Δεν αποτελεί αυτό παράλειψη καθήκοντος;
 Η σιωπή, στην προκειμένη περίπτωση, θα θεωρηθεί, και δικαίως, υποτίμηση απαράδεκτη της νοημοσύνης των πιστών χριστιανών, με κίνδυνο να προσαφθεί σ αυτούς η κατηγορία ότι τους θεωρούν ΄΄κοπάδι΄΄, που πρέπει να τους ακολουθεί χωρίς να έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν το γιατί και να ενημερώνονται για το πρακτέο; 

3 Ἰανουαρίου (προεόρτια τῶν Φώτων). Μαλαχίου προφήτου (περὶ τὸ 450 π.Χ.), Γορδίου μάρτυρος. Ἁγιογραφικό ἀνάγνωσμα.

ποστολικό ἀνάγνωσμα. Παραλειφθέν, Σαβ. πρό τῶν Φώτων (Α΄ Τιμ. γ΄ 13 - δ΄ 5).

Α Τιμ. 3,13         οἱ γὰρ καλῶς διακονήσαντες βαθμὸν ἑαυτοῖς καλὸν περιποιοῦνται καὶ πολλὴν παῤῥησίαν ἐν πίστει τῇ ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ.

Α Τιμ. 3,13                Διότι εκείνοι, οι οποίοι με σύνεσιν και φόβον Θεού διηκόνησαν καλώς και διακονούν, αποκτούν καλόν βαθμόν, προάγονται δηλαδή στο αξίωμα του ιερέως και του αρχιερέως· επί πλέον δε αποκτούν τόλμην και θάρρος να ομολογούν και να κηρύττουν την πίστιν στον Ιησούν Χριστόν.

«Ἡ μακεδονική γλῶσσα εἰσῆλθε στίς δέκα παγκόσμιες γλῶσσες τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου»


Δεκέμβριος 23, 2023. Ελλάδα.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δημοσίευσε φέτος το Μήνυμα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη μακεδονική γλώσσα για τα Χριστούγεννα.

«Μπορούμε δικαίως να ισχυριστούμε ότι η βία είναι το αμάρτημα των αμαρτιών. Είναι μια πλήρης αντίθεση μεταξύ της κτιστής φύσης μας και της υπερφυσικής μας κλήσης να αναζητήσουμε στοργική ενότητα με τον Θεό και με τον πλησίον μας… Η ειρήνη είναι μια αληθινή αποκάλυψη της βαθύτερης πραγματικότητας της δημιουργίας, σύμφωνα με το θέλημα του Θεού και τη μορφή όπως σχεδιάστηκε από Αυτόν σύμφωνα με τις αιώνιες συμβουλές Του», γράφει, μεταξύ άλλων, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην επιστολή του για τα Χριστούγεννα.

ΜΕΣΟΝΥΚΤΙΚΟΝ-ΟΡΘΡΟΣ-ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ΑΓ. ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΜΑΛΑΧΙΟΥ, ΑΓ. ΜΑΡΤΥΡΟΣ ΓΟΡΔΙΟΥ/3-1-2024

ΜΕΣΟΝΥΚΤΙΚΟΝ-ΟΡΘΡΟΣ-ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ΑΓ. ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΜΑΛΑΧΙΟΥ, ΑΓ. ΜΑΡΤΥΡΟΣ ΓΟΡΔΙΟΥ/3-1-2024
https://www.youtube.com/live/70V3oEw0gzI?si=JcFEJj0WJppBUekX