Σελίδες

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024

Ἁγίων Ὀρέων Ἀρσένιος: ''Προσεύχομαι νὰ τελειώσει αὐτὴ ἡ δοκιμασία''


Ο Μητροπολίτης Αρσένιος, Hγούμενος της Λαύρας Αγίων Ορέων, ενός από τα μεγαλύτερα Oυκρανικά μοναστήρια, σε συνέντευξή του στη βρετανική έκδοση "The Independent", κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο και τον πρωθυπουργό Keir Starmer να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να σταματήσουν τη δίωξη της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Ο Μητροπολίτης Αρσένιος παραμένει υπό κράτηση στο Kέντρο κράτησης του Δνείπερου.

Να σημειωθεί ότι κατηγορείται ότι σκόπιμα «αποκάλυψε πληροφορίες στρατιωτικής σημασίας» κατά τη διάρκεια κηρύγματος στο μοναστήρι.

Ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά την ενοχή του και θεωρεί την ποινική δίκη σε βάρος του, μέρος μιας μεγάλης κλίμακας δίωξης της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Σε συνέντευξή του στο "The Independent", ο Μητροπολίτης Αρσένιος τονίζει: «Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση. Οι ιεροί μας ναοί και τα ιερά μας έχουν καταστραφεί και οι ιερείς και οι ενορίτες μας πεθαίνουν στον πόλεμο. Εν τω μεταξύ, η ουκρανική κυβέρνηση προσπαθεί να απαγορεύσει την εκκλησία. Οι ιερείς συλλαμβάνονται παράνομα και οι χώροι λατρείας μας καταλαμβάνονται και μας αφαιρούνται».

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Αρσένιος διαψεύδει τις κατηγορίες των αρχών εναντίον του ίδιου και της Ουκρανικής Εκκλησίας: «Οι ουκρανικές αρχές κατηγορούν άδικα την Ουκρανική Εκκλησία ότι είναι φερέφωνο της ρωσικής προπαγάνδας. Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Η Ουκρανική Εκκλησία έχει χίλια χρόνια ιστορίας. Οι εκκλησίες και τα μοναστήρια της είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο. Δεν κηρύττουμε καμία ιδεολογία. Κηρύττουμε το Ευαγγέλιο της υπόσχεσης του Θεού για άφεση αμαρτιών».

Σύμφωνα με τον Σεβασμιώτατο, οι ουκρανικές αρχές του έδωσαν προσοχή αφού εκφώνησε ένα κήρυγμα τον Σεπτέμβριο του 2023 στο οποίο παραπονέθηκε για το σημείο ανάπτυξης των δυνάμεων της αστυνομίας, που ασκούσε έλεγχο των εγγράφων των προσκυνητών πλησίον της μονής και απέκλειε την πρόσβασή τους στην Ιερά Μονή.

Ο Ουκρανός Ιεράρχης μίλησε επίσης για τις εκτεταμένες ανθρωπιστικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται από τη Λαύρα του, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.

«Εμείς, η Λαύρα των Αγίων Ορέων, υποφέραμε μαζί με τους Ουκρανούς συναδέλφους μας κατά τη διάρκεια του πολέμου. Οι ντόπιοι ενορίτες μας πολεμούν στην πρώτη γραμμή και το ιστορικό μοναστήρι μας έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από τους βομβαρδισμούς. Ωστόσο, οι μοναχοί επέμειναν και συνεχίζουν να υποστηρίζουν τους εκτοπισμένους από τη σύγκρουση. Βρίσκεται μόλις 15 χιλιόμετρα από την πρώτη γραμμή στην ανατολική Ουκρανία, η κοινότητα παρέχει καταφύγιο και τροφή σε όσους κινδυνεύουν περισσότερο... Παρά τα καλά που έχει κάνει το μοναστήρι μας, οι αρχές προσπαθούν να αναιρέσουν τη σκληρή δουλειά μας. Η κυβέρνηση ξεκίνησε μια εκστρατεία για να αποξενώσει το μοναστήρι από εμάς. Εν τω μεταξύ, με καταδίωξαν για την πίστη μου και με κράτησαν στη φυλακή» - υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Αρσένιος.

Μίλησε επίσης για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων του και τον εκφοβισμό που πρέπει να υποστεί ενώ βρίσκεται υπό κράτηση, τονίζοντας ότι «κατά παράβαση του νόμου και της ποινικής δικονομικής νομοθεσίας της Ουκρανίας, είμαι φυλακισμένος σε σωφρονιστικό ίδρυμα για σχεδόν έξι μήνες. Οι ακροάσεις μου στο δικαστήριο δεν προσφέρουν καμία ελπίδα ανάπαυλας. Το καλοκαίρι έπρεπε να οδηγηθώ οκτώ ώρες από το Δνείπερο, όπου βρίσκομαι, για να φτάσω στο Σλάβιανσκ, όπου βρίσκεται το δικαστήριο, μια πόλη που βρίσκεται πολύ κοντά στην πρώτη γραμμή. Συχνά το αυτοκίνητο δεν είχε κλιματισμό και με έπνιγε η ζέστη του καλοκαιριού. Σε όλο το ταξίδι με κρατούσαν με χειροπέδες και δεν μου έδιναν νερό ή φαγητό. Μετά το τέλος των ακροάσεων, αναγκάστηκα να επιστρέψω στο Δνείπερο υπό τις ίδιες συνθήκες».

Να σημειωθεί ότι τέτοια εξαντλητικά ταξίδια 16 ωρών την ημέρα επαναλαμβάνονταν, μερικές φορές καθημερινά.

Ο Μητροπολίτης Αρσένιος τόνισε: «Είμαι 56 ετών και η υγεία μου αρχίζει να επιδεινώνεται. Αν και δεν ξέρω πότε θα απελευθερωθώ, εμπιστεύομαι τον Θεό και θα συνεχίσω να λέω μόνο την αλήθεια. Προσεύχομαι να τελειώσει αυτή η δοκιμασία, να επιστρέψω στο Σβιατογκόρσκ, να αποκατασταθεί το μοναστήρι μας και να έρθει η ειρήνη στην Ουκρανία. Προσεύχομαι επίσης να σταματήσει η επίθεση στην Ουκρανική Εκκλησία. Εμείς, οι Ουκρανοί, πρέπει να είμαστε ενωμένοι».

Σύμφωνα με την The Independent, το θέμα της δίωξης της Ουκρανικής Εκκλησίας τέθηκε σε πρόσφατη διεθνή διάσκεψη στο Βερολίνο και έχει ήδη προκαλέσει ανησυχία στον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι Τζάστιν Γουέλμπι, καθώς και στο βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών (FCDO), το οποίο επιβεβαίωσε προηγουμένως ότι παρακολουθεί την κατάσταση στην Ουκρανία.

Επιμέλεια - Μετάφραση: romfea.gr

https://aktines.blogspot.com/2024/10/blog-post_648.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου