Σελίδες

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Κυριακή Β΄Λουκά - «Πάντων των εν τη Νήσω Κύπρω διαλαμψάντων Αγίων».-Ὀνομαστικός κατάλογος 240 Ἁγίων τῆς Κύπρου.

Αποστολικό Ανάγνωσμα : Β΄Κορ. στ΄ 1- 10
Ευαγγελικό Ανάγνωσμα: Λουκ. στ΄31-36
Τήν πρώτη Κυριακή του μηνός Οκτωβρίου εορτάζεται η μνήμη
«Πάντων των εν τη Νήσω Κύπρω διαλαμψάντων Αγίων».
 Την πρώτη Κυριακή του μηνός Οκτωβρίου όρισε η αγιοτάτη Εκκλησία της Κύπρου να εορτάζουμε εδώ όλους τους αγίους που ανέδειξε κατά καιρούς ο τόπος μας. Η ανάγκη αυτή προέκυψε από την αγάπη που τρέφουμε, ως χριστιανοί, για τους αγίους μας. Οι άγιοι είναι οι φίλοι του Χριστού. Ο Χριστός είπε κάποτε στους μαθητές Του: «υμείς φίλοι μου εστέ», ο χριστιανός καλείται να γίνει και φίλος των φίλων του Θεού. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει πρώτα να γνωρίσει κανείς τους αγίους, έτσι ταυτόχρονα γνωρίζει και το Θεό. Ο άγιος είναι εικόνα «έμψυχος» του Χριστού όπως μας λέγει ο Μέγας Βασίλειος. Αφού γνωρίσει κανείς τους αγίους και το βίο τους καλείται να τους μιμηθεί, έτσι ώστε να γίνει και ο ίδιος «εικόνα έμψυχος». Οι άγιοι είναι ζωντανά παραδείγματα της βίωσης του ευαγγελίου και όσο πιο κοντά είναι σε μας, χρονικά ή τοπικά τόσο πρέπει να μας ενθαρρύνουν να ακολουθήσουμε και εμείς τα βήματά τους. Προς αυτό το σκοπό ορίζεται και η πανήγυρης της σημερινής ημέρας.
Τις μνήμες των αγίων δεν τις εορτάζει η Εκκλησία μόνο για να τιμήσουμε και να δοξάσουμε εμείς τους αγίους της πίστεως. Ποια δόξα, καθώς λέει ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, χρειάζονται από εμάς εκείνοι που τους δόξασε ο θεός; Οι άγιοι είναι για μας ευεργέτες μας γιατί πρώτα πρεσβεύουν για μας στο Θεό αλλά και μας διδάσκουν με το παράδειγμά τους και γίνονται οδηγοί στο δρόμο της σωτηρίας μας. Η Εκκλησία μας τους προβάλλει ως άξια παραδείγματα για να τα μιμηθούμε, για να γίνουμε και εμείς μάρτυρες «τη προαιρέσει» για να ζηλέψουμε τη δόξα τους, για να θαυμάσουμε τον αγώνα τους. Είναι οι άνθρωποι που μαρτύρησαν δίνοντας τη ζωή τους για χάρη του Ευαγγελίου και του Χριστού. Είναι οι πιο αξιόπιστοι μάρτυρες του Ιησού Χριστού «έσεσθαι μοι μάρτυρες έως εσχάτου της γης»
Γιατί όμως θα πρέπει να εορτάζονται όλοι οι Κύπριοι άγιοι μαζί;
Πολλοί Κύπριοι άγιοι έχουν ξεχωριστή ημερομηνία και ακολουθία και εορτάζονται. Υπάρχουν όμως και άλλοι που δεν έχουμε αρκετά στοιχεία γι’ αυτούς και δεν έχουν καθιερωμένη ημέρα εορτασμού. Επίσης υπάρχουν οι αφανείς και άγνωστοι άγιοι που ο χρόνος και η λήθη κάλυψαν οποιαδήποτε στοιχεία της ζωής τους. Ακόμη υπάρχουν άγιοι που δεν μας έχει διασωθεί το όνομά τους και δεν εορτάζονται. Ακόμη όμως και όσοι έχουν πλήρη ακολουθία και μας είναι γνωστός ο βίος τους, οι πλείστοι δεν εορτάζονται σε όλη την Κύπρο αλλά σε μεμονωμένες κοινότητες.
Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να εορτάζονται όλοι μαζί γιατί, εις τον ίδιο χώρο αγωνίσθηκαν και ευαρέστησαν τον Θεό και αγίασαν. Είχαν κοινή πίστη και κοινό σκοπό. Έτσι θα πρέπει να έχουν κοινή ημέρα εορτασμού και πανήγυρη, μία εικόνα να ιστορούνται όλοι μαζί. Για να μην φανούμε αχάριστοι και να μην τιμήσουμε τους πνευματικούς μας πατέρες τους οποίους τιμούν τα μοναστήρια, οι πόλεις και τα χωριά, τα οποία κατοικούμε. Γίνονται αφορμή και παρακίνηση προς μίμηση της αρετής και του ζήλου αυτών των Αγίων και σε μας που κατοικούμε το ίδιο νησί σήμερα. Επίσης η καθιέρωση κοινού εορτασμού δεν είναι άγνωστη στην Εκκλησία, έχουμε πάρα πολλές περιπτώσεις που υπάρχουν κοινοί εορτασμοί με την πιο γνωστή αυτή των Αγίων Πάντων.
Η προσφορά των Κυπρίων αγίων σε μας είναι μεγάλη γι΄ αυτό και τους πρέπει τιμή και δόξα εκ μέρους μας. Είναι αυτοί οι οποίοι μας απάλλαξαν από την πλάνη των ειδώλων και μας οδήγησαν στην Θεογνωσία. Αυτοί που μας προστάτεψαν από τις κατά καιρούς αιρέσεις που παραχάρατταν την αλήθεια. Είναι αυτοί τέλος που πολλές φορές μας απάλλαξαν από την δίνη των κατακτητών ή μας εμψύχωσαν να κρατηθούμε αλύγιστοι μπροστά σε τόσους πολέμιους.
Η Εκκλησία εκδηλώνει την τιμή αυτή προς τους αγίους με πολλούς τρόπους: Ανεγείρει ναούς στο όνομά τους ή τους καθαγιάζει με τα λείψανα τους. Προσφέρει τιμητική προσκύνηση των ιερών εικόνων και λειψάνων τους. Θεσπίζει εορτές προς τιμή τους. Συγγράφει ασματικές ακολουθίες και εγκώμια προς αυτούς. Τέλος με τις Επικλήσεις των πρεσβειών τους έχει πίστη στην αποτελεσματικότητα της μεσιτείας τους.
Οι άγιοι είναι οι κατ’ εξοχήν φίλοι του Χριστού. Εμείς καλούμαστε και πρέπει να γίνουμε φίλοι των φίλων του Χριστού. Καλούμαστε πάνω από όλα να τους μιμηθούμε στην αγία ζωή τους, αυτή είναι και η μεγαλύτερη τιμή που μπορούμε να προσφέρουμε σε αυτούς. Στον κόσμο του σήμερα που ο άνθρωπος πάει να χάσει τον προσανατολισμό του, που ψάχνει όχι τον λόγο αλλά το παράδειγμα, οι άγιοι μας, μας δείχνουν τον δρόμο. Και δεν είναι κάτι πέρα από εμάς, είναι αυτοί που έζησαν στον ίδιο χώρο που ζούμε και εμείς, αυτοί που συνάντησαν τις ίδιες δυσκολίες και προβλήματα με μας. Μπορούν να μας καταλάβουν, μπορούμε να στηριχτούμε στις πρεσβείες τους, στην βοήθειά τους. 
Σήμερα τιμώντας τους Κυπρίους αγίους ας βάλουμε μια νέα αρχή και ας τους θέσουμε ως πρότυπα της ζωής μας αυτούς που καταξιώθηκαν να γίνουν άγιοι και να τιμώνται και από εμάς αλλά προπάντων από τον ίδιο το Θεό. Να ακολουθήσουμε τα βήματα τους, τον δρόμο που ακολούθησαν και οι ίδιοι. Η αγιότητα είναι δύσκολος και επίπονος προσπάθεια. Χωρίς κόπους και αγώνες κανείς δεν καταξιώνεται. Έχουμε προς αυτό ακόμα και στηρίγματα στη ζωή μας τους Αγίους αλλά και βοηθούς προς την εν Χριστώ τελείωση.
Ας γνωρίσουμε λοιπόν τους αγίους και ας τους μιμηθούμε, ας τους επικαλούμαστε κάθε φορά να έρχονται βοηθοί στη ζωή μας, ώστε να μπορέσουμε να συνδοξασθούμε και εμείς κάποτε μαζί τους. Και να ξέρουμε ότι οι άγιοι δεν είναι μόνο οι ήρωες που θα πρέπει να πάμε πίσω να δούμε τα κατορθώματα τους, αλλά αυτοί που μας αναμένουν στη βασιλεία του Θεού.
Αρχιμανδρίτης Τυχικός – Μητρόπολη Πάφου
http://aktines.blogspot.com/2011/10/blog-post_9437.html

Η Νήσος των Αγίων: 240 Άγιοι της Κύπρου

undefinedΔικαιολογημένα η Κύπρος ονομάστηκε «Νήσος των Αγίων», από διάφορους χρονογράφους και συγγραφείς, για το πλήθος των Αγίων οι οποίοι, είτε επέρασαν από το νησί είτε ετελείωσαν τη ζωή τους σ' αυτό, είτε κατάγονταν από αυτό. Από τους αποστολικούς χρόνους μέχρι σήμερα αναγράφονται 240 γνωστοί Άγιοι της Κύπρου. Υπάρχουν και πολλοί άλλοι που είναι σήμερα άγωνστοι σ' εμάς. Υπάρχουν επίσης και μερικοί άλλοι Άγιου που δεν αναφέρονται εδώ οι οποίοι λατρεύονται από τον κυπριακό λαό μεν αλλά δεν τους αναγνωρίζει η Εκκλησία της Κύπρου. Ο Θεός ανέδειξε τόσο πλήθος Αγίων στο μικρό μας νησί επειδή οι Κύπριοι είναι σπλαχνικοί, φιλόξενοι και πιστοί άνθρωποι, που ξέρουν να τιμούν τους Αγίους τους. Από το μελέτημα του αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' «Κύπρος η Αγία Νήσος» περιλαμβάνουμε πιο κάτω τα στοιχεία 239 Κυπρίων Αγίων (συν του Αγίου Φιλούμενου που μαρτύρησε το 1979), ένα κατάλογο που δεικνύει τη πυκνότητα της χριστιανικής ζωής και παράδοσης της Κύπρου.
undefined
1. Αββακούμ (ναός στο χωριό Φτερικούδι, Λευκωσία)
2. Αγάπιος (πληροφορίες στο Λ. Μαχαιρά)
3. Αθανάσιος (η μνήμη του εορτάζεται στις 23 Ιουνίου)
4. Αθανάσιος Πεντασχοινίτης (ερειπωμένος ναός στο πρώην χωριό Πεντάσχοινο)
5. Αθανάσιος Χύτρων (επίσκοπος Χύτρων=Κυθρέας, 4 αι.)
6. Ακάκιος ή Ισαάκιος (επίσκοπος Σίτης, εορτάζεται στις 21 Σεπτεμβρίου)
7. Αλέξανδρος (ασκητής παρά το χωριό Αξύλου της Πάφου)
8. Αλέξανδρος (επίσκοπος Αμαθούντος, 8. αι.)
9. Αλέξανδρος, μάρτυς (μαρτύρησε στη Σολέα, εορτάζεται στις 9 Φεβρουαρίου)
10. Αλέξιος (αρχιεπίσκοπος Κύπρου, αναφέρεται από Λ. Μαχαιρά)
11. Αμβρόσιος (
ένας εκ των «300», δύο χωριά στην Κύπρο με το όνομά του)
12. Άμμων, μάρτυς (εορτάζεται στις 9 Φεβρουαρίου)
13. Αναστάσιος (πληροφορίες στο Λ. Μαχαιρά, εορτάζεται στις 17 Σεπτεμβρίου)
14. Ανδρόνικος (μνημονεύεται από αρχ. Κυπριανό)
15. Απρίων («επίσκοπος Κύπρου», εορτάζεται στις 7 Δεκεμβρίου)
16. Αργά ή Αρκά (ερειπωμένος ναός στο χωριό Καμινάρια Μαραθάσας)
17. Αριστίων (μαθητής Απ. Βαρνάβα, 1. αι.)
18. Αριστόβουλος (αδελφός Απ. Βαρνάβα, εορτάζεται στις 7 Δεκεμβρίου)
19. Αριστοκλειανός (επίσκοπος, 1. αι.)
20. Αριστοκλής (πρεσβύτερος, εορτάζεται στις 23 Ιουνίου)
21. Αρίστων (επίσκοπος, 3 αι.)
22. Αρίστων (επίσκοπος Αρσινόης, αναφέρεται από Άγ. Νεόφυτο)
23. Αρκάδιος (αρχιεπίσκοπος 7. αι., εορτάζεται στις 29 Αυγούστου)
24. Αρκάδιος (επίσκοπος Αρσινόης, αναφέρεται από Λ. Μαχαιρά και Άγ. Νεόφυτο)
25. Αρκάδιος (επίσκοπος Τριμιθούντος, εορτάζεται στις 7 Μαρτίου)
26. Αρτέμων (αναφέρεται από αρχ. Κυπριανό)
27. Αυγώνα ή Αγκώνα (ερειπωμένος ναός στο χωριό Μανδριά Πάφου)
28. Αυξέντιος (ναός στο χωριό Κώμη Κεπήρ, εορτάζεται στις 28 Σεπτεμβρίου)
29. Αυξίβιος (επίσκοπος Σόλων, εορτάζεται στις 17 Φεβρουαρίου)
30. Αυξίβιος Β' (επίσκοπος Σόλων)
31. Αυξουθένιος (ένας εκ των Αγ. Ηλιόφωτων, εορτάζεται στις 13 Ιουλίου)
32. Βαλάντιος (αναφέρεται από Λ. Μαχαιρά)
33. Βαρλαάμ (αναφέρεται από Λ. Μαχαιρά)
34. Βαρνάβας Απόστ. (1. αι, ιδρυτής Εκκλησίας Κύπρου, εορτάζεται στις 11 Ιουνίου)
35. Βαρνάβας (αχριεπίσκοπος, αναφέρεται από Λ. Μαχαιρά)
36. Βαρνάβας Β' (αχριεπίσκοπος, αναφέρεται από Λ. Μαχαιρά)
37. Βαρνάβας (επίσκοπος Λαπήθου)
38 Βαρνάβας (μοναχός, αναφέρεται από Λ. Μαχαιρά)
39. Βαρνάβας (μοναχός, σπήλαιο στο χωριό Βάσα Κοιλανίου, εορτάζεται στις 11 Ιουνίου)
40. Βαρνάβας (μοναχός, ένας των 13 μαρτύρων της Καντάρας, εορτάζεται στις 19 Μαΐου)
41. Βασίλειος (αρχιεπίσκοπος, αναφέρεται από Λ. Μαχαιρά)
42. Βασίλειος (επίσκοπος Ταμασού, αναφέρεται από Λ. Μαχαιρά)
43. Βερινίκη (αναφέρεται από τον Άγ. Επιφάνιο)
44. Βηχιανός (ναός στο χωριό Ανάγυια, Λευκωσία)
45. Γελάσιος (επίσκοπος Σαλαμίνος)
46. Γεννάδιος (πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, ερειπωμένος ναός στο χωριό Μωρό Νερό, Πάφος)
47. Γεννάδιος (μοναχός της μονής Καντάρας, 13. αι., εορτάζεται στις 19 Μαΐου)
48. Γεράσιμος (μοναχός Καντάρας, εορτάζεται στις 19 Μαΐου)
49. Γερμανός (μοναχός Καντάρας, εορτάζεται στις 19 Μαΐου)
50. Γεώργιος Βαβατσινιώτης (ένας εκ των «300» Αλαμάνων Αγίων από Παλαιστίνη)
51. Γεώργιος (επίσκοπος Τριμιθούντος. 8. αι.)
52. Γεώργιος Επιτηδεώτης (ένας εκ των «300», ναός στο χωριό Φλάσου, Λευκωσία)
53. Γεώργιος (ηγούμενος της μονής Χρυσοστόμου, εορτάζεται στις 26 Απριλίου)
54. Γεώργιος Μαχαιρωμένος (ερειπωμένος ναός στο χωριό Καταλιότας, Λευκωσία, εορτάζεται στις 31 Δεκεμβρίου)
55. Γεώργιος μοναχός (8. αι., υπέρμαχος εικόνων)
56. Γεώργιος Νεομάρτυς (ματρύρησε στην Παλαιστίνη στις 23 Απριλίου 1752)
57. Γεώργιος Περαχωρίτης (ναός στο χωριό Κακοπετριά, Λευκωσία)
58. Γεώργιος Αλαμάνος (μονή στο όνομά του στο χωριό Παντάκωμο Λεμεσού)
59. Γεώργιος Χοζεβίτης (Κύπριος, μόνασε στη μονή Χοζεβά της Παλαιστίνης, 7.αι)
60. Γρηγόριος (αρχιεπίσκποπος, αναφέρεται από Λ. Μαχαιρά, εορτ. στις 5 Μαρτίου)
61. Δαμιανός (αρχιεπίσκοπος, εορτάζεται στις 8 Δεκεμβρίου)
62. Δημητριανός (επίσκοπος Ταμασού, ερειπωμένος ναός στο Πέρα Χωριό Λευκωσίας)
63. Δημητριανός (επίσκοπος Χύτρων, 9-10. αι., εορτάζεται στις 6 Νοεμβρίου)
64. Δημητριανός, μάρτυς (εορτάζεται στις 23 Ιουνίου)
65. Δίδυμος, μάρτυς (εορτάζεται στις 20 Φεβρουαρίου)
66. Διομήδης, μάρτυς (εορτάζεται στις 28 Οκτωβρίου)
67. Δομέτιος (αρχιεπίσκοπος, τοπωνύμιο: Άγιος Δομέτιος, Λευκωσία)
68. Ειρήνη (θυγατέρα Αγίου Σπυρίδωνα)
69. Ειρηνικός (ένας εκ των «300» Αλαμάνων Αγίων από Παλαιστίνη)
70. Ελπίδιος (ένας εκ των «300»)
71. Επαφράς (επίσκοπος, εορτάζεται στις 30 Ιουνίου και 8 Δεκεμβρίου)
72. Επαφρόδιτος (αναφέτεραι από αρχ. Κυπριανό)
73. Επαφρόδιτος (επίσκοπος Ταμασού, 5. αι.)
74. Επίκτητος (σπήλαιο στο χωριό Αγ. Επίκτητος, Κερύνεια, εορτάζεται στις 12 Οκτωβρίου)
75. Επιφάνιος ο Μέγας (επίσκοπος Κωνσταντίας, εορτάζεται στις 12 Μαΐου)
76. Επιφάνιος (ασκητής παρά το χωριό Αξύλου της Πάφου)
77. Επιφάνιος (ένας εκ των «300» από Παλαιστίνη, ερείπια ναού στη Κυθραία)
78. Επιφάνιος (επίσκοπος Σόλων, 5. αι.)
79. Ερμογένης (ο τάφος του παρά το Κούριο, εορτάζεται στις 5 Οκτωβρίου)
80. Ερμόλαος (ναός στο ομόνυμο χωριό, Κερύνεια, εορτάζεται στις 26 Ιουλίου)
81. Ευάγριος (επίσκοπος Σόλων, 5. αι.)
82. Ευθύμιος (αρχιεπίσκοπος, 9. αι.)
83. Ευλάλιος (επίσκοπος Λαπήθου, αρχαίος ναός παρά τη Λάμπουσα, εορτάζεται στις 22 Οκτωβρίου)
84. Ευράσιος ή Εὐφράσιος (ασκητής παρά το χωριό Λιθροδόντας, Λευκωσία)
85. Ευστάθιος (επίσκοπος Αμαθούντας)
86. Ευστάθιος (επίσκοπος Σόλων, 8. αι.)
87. Ευστάθιος (επίσκοπος Χύτρων)
88. Ευτύμιος ή Ευτύχιος (ναός 11. αιώνα στο χωριό Νήσου Λευκωσίας)
89. Ευτύχιος (ιδρυτής μονής των Ιερέων ή Αγίας Μονής, εορτάζεται στις 8 Αυγούστου)
90. Ευτύχιος (ασκητής παρά το χωριό Μαθιάτης, ερειπωμένος ναός)
91. Ευφημιανός (ναός 15. αι. παρά το χωριό Λύση, εορτάζεται στις 14 Νοεμβρίου)
92. Ζήνων (επίσκοπος Κουρίου 5. αι.)
93. Ζήνων (επίσκοπος Κυρηνείας, εορτάζεται στις 12 Ιουνίου)
94. Ηλιόφωτος (ναός παρά το χωριό Κάτω Μονή, εορτάζεται στις 13 Ιουλίου)
95. Ηρακλείδιος (Κύπριος, επίσκοπος Εφέσου)
96. Ηρακλείδιος (επίσκοπος Ταμασσού, εορτάζεται στις 17 Σεπτεμβρίου, ομώνυμη μονή)
97. Ηράκλειος (επίσκοπος, ασκητής παρά το χωριό Κοφίνου, Λάρνακα, ερείπια ναού)
98. Ησαΐας (αρχιεπίσκοπος, αναφέρεται από Λ. Μαχαιρά)
99. Ησαΐας (μοναχός, ιδρυτής μονής Κύκκου, 11. αι.)
100. Θέλθας (ασκητής παρά το χωριό Λιθροδόντας, Λευκωσία)
101. Θεμισταγόρας (επίσκοπος Σόλων)
102. Θεμωνιανός (ναός 15. αι. παρά το χωριό Λύση, Λευκωσία)
103. Θεόγνωτος (ένας εκ των 13 μοναχών της Καντάρας, εορτάζεται στις 19 Μαΐου)
104. Θεοδόσιος (ένας εκ των «300» Αλαμάνων Αγίων από Παλαιστίνη)
105. Θεοδόσιος (επίσκοπος Αμαθούντος, 5. αι.)
106. Θεόδοτος (επίσκοπος Κυρηνείας, εορτάζεται στις 15 Ιανουαρίου)
107. Θεόδουλος (δια Χριστόν Σαλός, ασκητής, εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου)
108. Θεόδωρος Α' (αρχιεπίσκοπος, αναφέρεται από Λ. Μαχαιρά)
109. Θεόδωρος Β' (αρχιεπίσκοπος, αναφέρεται από Λ. Μαχαιρά)
110. Θεόδωρος (επίσκοπος Κιτίου, 8. αι.)
111. Θεόδωρος (επίσκοπος Ταμασσού, εορτάζεται στις 4 Οκτωβρίου)
112. Θεόκτιστος (ένας εκ των 13 μοναχών της Καντάρας)
113. Θεόπομπος (επίσκοπος Αμαθούντος, 4. αι.)
114. Θεόπροβος (επίσκοπος Καρπασίας, εορτάζεται στις 4 Ιανουαρίου)
115. Θεοσέβιος Αρσινοΐτης (ασκητής, εορτάζεται στις 12 Οκτωβρίου)
116. Θεοφάνης (αρχιεπίσκοπος, εορτάζεται στις 12 Μαΐου)
117. Θεοφάνης (επίσκοπος Σολείας, 16. αι. εορτάζεται στις 17 Μαΐου)
118. Θεοφύλακτος (επίσκοπος Τριμιθούντος)
119. Θεράπων Αλαμάνος (ναός στο ομώνυμο χωριό, εορτάζεται στις 14 Οκτωβρίου)
120. Θεράπων, ιερομάρτυς (εορτάζεται στις 26 Μαΐου)
121. Θεράπων (ένας εκ των «300» από Παλαιστίνη, )
122. Θεράπων (ένας εκ των «300», ναός στο χωριό Λιθροδόντας, εορτάζεται στις 30 Οκτ.)
123. Θεράπων (ένας εκ των «300» από Παλαιστίνη,ασκητής παρά το χωριό Σίντα )
124. Θύρσος ή Θέρισσος (επίσκοπος Καρπασίας, εορτάζεται στις 23 Ιουλίου)
125. Ιάσων (ένας από τους Κύπριους Αγίους που έπρεπε να τιμά η Λατινική Εκκλησία)
126. Ιρεμίας (ένας από τους 13 μοναχούς της Καντάρας)
127. Ιλάριος (αρχιεπίσκοπος, συγγραφέας)
128. Ιλαρίων (ένας εκ των «300», ναός στη Περιστερώνα Λευκωσίας, εορτάζεται στις 21 Οκτωβρίου)
129. Ιλαρίων ο Μέγας (ασκητής παρά το χωριό Επισκοπή Πάφου, εορτάζεται στις 21 Οκτωβρίου)
130. Ιλαρίων ο Νέος (ένας εκ των «300», ομώνυμη μονή, εορτάζεται στις 21 Οκτωβρίου)
131. Ιούλιος (επίσκοπος Πάφου, 4. αι)
132. Ιωάννης (ασκητής παρά το χωριό Σια, Λευκωσία)
133. Ιωάννης ο Καλλιέργους (επίσκοπος Πάφου, 12. αι.)
134. Ιωάννης (αρχιεπίσκοπος Κύπρου)
135. Ιωάννης ο Ελεήμων (πατριάρχης Αλεξανδρείας 7. αι. εορτάζεται στις 12 Νοεμβρίου)
136. Ιωάννης (ηγούμενος μονής Καντάρας 1231)
137. Ιωάννης (ηγούμενος Μοναγρίου, εορτάζεται στις 4 Ιουνίου)
138. Ιωάννης Λαμπαδιστής (μονή στο Καλοπαναγιώτη, εορτάζεται στις 4 Οκτωβρίου)
139. Ιωνάς (ένας εκ των «300», ερείπια ναού στο χωριό Πέργαμος, Λάρνακα, εορτάζεται στις 11 Οκτωβρίου)
140. Ιωσήφ (ασκητής παρά το χωριό Λιθροδόντας)
141. Καλάνδιος ή Καλανδίων (ναός στο χωριό Αρόδες, Πάφος, εορτάζεται στις 26 Απριλίου)
142. Καλλίτροπος ( αδελφή Αγίου Επιφανίου)
143. Κασσιανός (ασκητής στο όρος Γλυφία, παρά το χωριό Αλέκτορα. Ερείπια μονής)
144. Κασσιανός (ασκητής παρά το χωριό Αυδήμου, Λεμεσός. Εορτάζεται στις 29 Φεβρουαρίου και στις 4 Δεκεμβρίου)
145. Κενδέας (ασκητής, εορτάζεται στις 6 Οκτωβρίου. Ναός στη Πάφο και Αυγόρου)
146 Κιλίσιος (επίσκοπος Πάφου)
147. Κόνων, ιερομάρτυς (Ναοί στα χωριά Κισσόνεργα και Νέο Χωριό, Πάφος. Εορτάζεται στις 5 Μαρτίου)
148. Κόνων (ένας εκ των 13 μοναχών της Καντάρας)
149. Κουρνούτας ή Κουρνούτος (ερειπωμένος ναός στη Αγροκηπιά, εορτάζεται στις 12 Σεπτεμβρίου)
150. Κρισπιανός (αναφέρεται ως μαθητής του Αγίου Ιλαρίωνα του Μεγάλου)
151. Κυριακός ή Κύριλλος (επίσκοπος Πάφου, 4. αι)
152. Κυριακός (τάφος και ναός στο χωριό Ευρύχου. Εορτάζεται στις 24 Μαΐου)
153. Κωνσταντίνα ή Κωνσταντία (προστάτιδα της Πάφου. Εορτάζεται στις 25 Αυγούστου)
154. Κωνσταντίνος Αλαμάνος (μαρτύρησε στο χωριό Ορμήδεια, εορτάζεται τη 1 Ιουλίου)
155. Κωνσταντίνος (αρχιεπίσκοπος Κύπρου)
156. Λάζαρος ο τετραήμερος (Προστάτης της Λάρνακας, επίσκοπος Κιτίου)
157. Λαυρέντιος (ένας εκ των «300» Αλαμάνων Αγίων από Παλαιστίνη)
158. Λεόντιος (επίσκοπος Νεαπόλεως, συγγραφέας)
159. Λούκιος (μάρτυς, εορτάζεται στις 22 Αυγούστου)
160. Μακάριος (επίσκοπος Πάφου, εορτάζεται στις 8 Φεβρουαρίου)
161. Μακεδόνιος (επίσκοπος Ταμασσού, σε αγιογραφίες 12. αι.)
162. Μαχλίων (Γέροντας Ιλαρίωνα του Μεγάλου)
163. Μάμας, μάρτυς (εκκλησίες στην Κύπρο και όνομα χωριού)
164. Μάξιμος (ένας εκ των 13 μοναχών της Καντάρας)
165. Μαρία (αδελφή Απ. Παύλου και μητέρα Ευαγγελιστή Μάρκου)
166. Μάρκελλος (επίσκοπος Απαμείας, εορτάζεται στις 14 Αυγούστου)
167. Μάρκελλος (επίσκοπος Σολέας, εορτάζεται στις 25 Φεβρουαρίου)
168. Μάρκος Ευαγγελιστής, εορτάζεται στις 25 Απριλίου)
169. Μάρκος (ένας εκ των 13 μοναχών της Καντάρας)
170. Μαύρα (σύζυγος Αγ. Τιμοθέου, εορτάζεται στις 3 Μαΐου)
171 Μελέτιος (επίσκοπος, εορτάζεται στις 21 Σεπτεμβρίου)
172. Μνάσων (επίσκοπος Ταμασσού, εορτάζεται στις 19 Οκτωβρίου)
173. Μνημόνιος (επίσκοπος Αμαθούντος, 4. αι., εορτάζεται στις 16 Ιουνίου)
174. Μνημόνιος (επίσκοπος Κιτίου, 4. αι.)
175. Μύρων (επίσκοπος Ταμασσού, εορτάζεται στις 17 Σεπτεμβρίου)
176. Νείλος (αρχιεπίσκοπος)
177. Νείλος (επίσκοπος Ταμασού)
178. Νεμέσιος (μάρτυς, εορτάζεται στις 20 Φεβρουαρίου)
179. Νεόφυτος (αρχιεπίσκοπος Κύπρου)
180. Νεόφυτος Εγκλειστος (ασκητής, συγγραφέας, εορτάζεται στις 24 Ιανουαρίου και στις 28 Σεπτεμβρίου)
181. Νέστωρ (επίσκοπος Τριμιθούντος, εορτάζεται στις 7 Μαρτίου)
182. Νικάνωρ (διάκονος, εορτάζεται στις 28 Ιουλίου)
183. Νικήτας (επίσκοπος Χύτρων)
184. Νικόλαος (επίσκοπος Πάφου)
185. Νίκων (επίσκοπος Αρσινόης)
186. Νόμων (ναός στο χωριό Ανάγυια, εορτάζεται στις 11 Δεκεμβρίου)
187. Ολιβιανός (εκ των «300», ερείπια μονής στο χωριό Λάρνακα της Λαπήθου, εορτάζεται στις 29 Μαΐου)
188. Ονησίφορος (ασκητής, ναός στο χωριό Αναρίτα, Παφος. Εορτάζεται στις 18 Ιουλίου)
189. Ορέστης (εκ των «300», ασκητής παρά χωρίο Κοφίνου, Λάρνακα)
190. Παλάμων (αναφέρεται φερώμυνος ναός με το λείψανο του)
191 Παμμέγιστος (ένας εκ των Αγίων Ηλιόφωτων, εορτάζεται στις 13 Ιουλίου)
192. Παμφοδίτης (ένας εκ των Αγίων Ηλιόφωτων, εορτάζεται στις 13 Ιουλίου)
193.Πανάρετος (επίσκοπος Πάφου, 18. αι., εορτάζεται τη 1 Μαΐου)
194. Πανηγύριος (ασκητής στο χωριό Μαλούντα Λευκωσίας, εορτάζεται στις 15 Μαΐου)
195. Πάππος (επίσκοπος Χύτρων)
196. Παύλος (Κύπριος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως)
197. Παύλος, μάρτυς (μαρτύρησε την περίοδο των Εικονομαχιών)
198. Παφνούτιος ( (ένας εκ των Αγίων Ηλιόφωτων, εορτάζεται στις 13 Ιουλίου)
199. Πήγων (ασκητής παρά το χωριό Κούρδακας, Πάφος. Εκ των «300»)
200. Πλούταρχος (αναφέρεται από Λ. Μαχαιρά ως αρχιεπίσκοπος)
201. Πολέμιος (ένας εκ των «300», ασκητής παρά την Μόρφου)
202. Πολύδωρος Νεομάρτυς (Μαρτύρησε στη Νέα Έφεσο στις 3 Σεπτεμβρίου 1794)
203. Πορφύριος (αναφέρεται από Λ. Μαχαιρά ως αρχιεπίσκοπος)
204. Ποτάμιος, μάρτυς (αναφέρεται από Κυπριανό, εορτάζεται στις 20 Φεβρουαρίου)
205. Ρήγινος (αναφέρεται από Λ. Μαχαιρά ως αρχιεπίσκοπος)
206. Ρήγινος, μαρτυς (μαρτύρησε παρά το χωρίο Φασούλα Λεμεσού. Εορτάζεται στις 20 Αυγούστου )
207. Ρόδων (αναφέρεται από Λ. μαχαιρά ως επίσκοπος Ταμασσού)
208. Σαλαμάνης (μαθητής Ιλαρίωνα του Μεγάλου)
209. Σαπρίκιος (επίσκοπος Πάφου, 5. αι.)
210. Σέργιος (αρχιεπίσκοπος Κύπρου, 7. αι.)
211. Σπυρίδων ο Τριμιθούντος (4. αι. Εορτάζεται στις 12 Δεκεμβρίου)
212. Σπυρίδων (επίσκοπος Χύτρων, 8. αι)
213. Συνέσιος (επίσκοπος Καρπασίας, εορτάζεται στις 16 Μαΐου)
214. Σωζόμενος (ασκητής παρά το χωριό Ποταμιά, Λευκωσία. Εορτάζεται στις 21 Νοεμβρίου)
215. Σωζόμενος (επίσκοπος Καρπασίας, εορτάζεται στις 16 Μαΐου)
216. Σώζων, μάρτυς (ασκητής παρά την Ασπρογιά Πάφου. Εορτάζεται στις 7 Σεπτεμβρίου)
217. Σωκράτης ή Σωσικράτης (επίσκοπος Καρπασίας)
218. Σωτήρ (επίσκοπος Θεοδοσιανής, δηλ. Λεμεσού, 5. αι.)
219. Σωτήριχος (αναφέρεται από αρχ. Κυπριανό. Ασκητής παρά το χωριό Παλαίκυθρο, Λευκωσία)
220. Σωφρόνιος (αρχιεπίσκοπος, εορτάζεται στις 8 Δεκεμβρίου)
221. Τιμόθεος (σύζυγος Αγ. Μαύρας, εορτάζεται στις 3 Μαΐου)
222. Τίμων (ασκητής, σπήλαιο στο χωριό Βάσα Κοιλανίου)
223. Τίτος (μαθητής του Απ. Παύλου, κατά τον Αρχ. Κυπριανό)
224. Τριφύλλιος (προστάτης της Λευκωσίας, επίσκοπος, εορτάζεται στις 12 Ιουνίου)
225. Τυχικός (επίσκοπος Νεαπόλεως, δηλ. Λεμεσού. Εορτάζεται στις 8 Δεκεμβρίου)
226. Τύχων (επίσκοπος Αμαθούντος, εορτάζεται στις 16 Ιουνίου)
227. Τύχων (επίσκοπος Ταμασσού, 4. αι.)
228. Φιλάγριος (επίσκοπος Κουρίου, εορτάζεται στις 9 Φεβρουαρίου)
229. Φίλων (επίσκοπος Καρπασίας, ναός, εορτάζεται στις 24 Ιανουαρίου)
230. Φιλωνίδης (επίσκοπος Κουρίου, 3. αι., εορτάζεται στις 30 Αυγούστου)
231. Φυλάριος (επίσκοπος Πάφου κατά Λ. Μαχαιρά)
232. Φιλούμενος Νεομάρτυς (μαρτύρησε το 1979, εορτάζεται στις 29 Νοεμβρίου)
233. Φωκάς (άγνωστα τα στοιχεία του με διάφορους ναούς στο όνομά του)
234. Φωκίων (μαθητής του Ιλαρίωνα του Μεγάλου)
235. Φωτού ή Φωτεινή (σπήλαιο και ναός στον Άγ. Ανδρόνικο. Εορτάζεται στις 2 Αυγούστου)
236. Φωτεινός (άγνωστα τα στοιχεία του)
237. Φώτιος (ασκητής παρά το χωριό Αθηαίνου. Εορτάζεται στις 18 Ιουλίου)
238. Χαρέτης ή Χαρίτων (ασκητής παρά το χωριό Αξύλου της Πάφου)
239. Χριστόφορος (ένας εκ των 300» από Παλαιστίνη, ασκητής παρά το χωριό Κοφίνου)
240. Χριστόφορος (ασκητής παρά το χωριό Κούρδακας, Πάφος. Εκ των «300»)


undefinedhttp://noctoc-noctoc.blogspot.com/2011/06/240.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου