Η Σωτηρία Της Πατρίδος και τα μαθηματικά του Θεού, Αρχιμ. Σάββα Ἁγιορειτου, 20-2-2020, εκπομπή συζήτηση με τον στρατηγό Ανδρέα Μπλανο (Ενωμένη Ρωμιοσύνη)
ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΜΑΣ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟ
Σελίδες
▼
Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020
Ἡ Πόρτα τῆς Καρδιᾶς μας Ἀνοίγει ... γιά Τόν Οὐράνιο Βασιλιά μέ τή Μετάνοια ...
Άγιος Ιγνάτιος Μπριαντσανίνωφ.
Ρώτησε κάποιος αδελφός τον αββά Ποιμένα:
– “Τι είναι μετάνοια για την αμαρτία;”
Και ο Γέροντας απάντησε:
– “Το να μην κάνει κανείς στο εξής την αμαρτία. Γι΄αυτό τον λόγο οι δίκαιοι ονομάσθηκαν άμεμπτοι, γιατί έπαυσαν να αμαρτάνουν και έγιναν δίκαιοι”.
Αδελφός είπε στον αββά Ποιμένα:
– «Εάν πέσω σε ελεεινό παράπτωμα, με κατατρώει ο λογισμός μου κατηγορώντας με «πώς έγινε και έπεσες;»
Και ο Γέροντας του λέει:
– «Όποια ώρα πέσει ο άνθρωπος σε κάποιο σφάλμα και πεί «ήμαρτον», αμέσως παύει ο λογισμός».
Είπε ο αββάς Ποιμήν ότι ο μακάριος αββάς Αντώνιος έλεγε:
«Η μεγάλη δύναμη του ανθρώπου είναι το να αναλαμβάνει την ευθύνη των σφαλμάτων του ενώπιον του Κυρίου και να αναμένει πειρασμό μέχρι τελευταίας του αναπνοής».
Αδελφός ρώτησε τον Αββάν Ποιμένα* «Πώς μπορεί ένας άνθρωπος να αποφυγή την κατάκρισι του πλησίον ;» Ο γέρων απήντησε ως εξής: «Ημείς και οι αδελφοί μας αποτελούμεν δύο εικόνας. Έφ’ όσον δε ο άνθρωπος προσέχει τον εσωτερικόν του βίον και αυτοκατηγορειται, τότε βλέπει καλόν και έντιμον τον αδελφόν του* εφ’ όσον όμως αυτοκολακεύεται *και θεωρεί τον εαυτόν του καλόν, τότε ευρίσκει, ότι ο αδελφός του είναι κακός».
Άλλος αδελφός ρώτησε έναν γέροντα:
– Πάτερ, τι εννοεί ο προφήτης λέγοντας, «ούκ έστι σωτηρία αυτώ εν τω Θεώ αυτού;» (Ψαλμ. 3:3).
– Εννοεί τους λογισμούς της απελπισίας, είπε ο γέροντας, πού υποβάλλουν οι δαίμονες σ ́ όποιον αμάρτησε. Του λένε, δηλαδή, ότι ο Θεός δεν πρόκειται πια να τον σώσει, και έτσι προσπαθούν να τον γκρεμίσουν στα βάραθρα της απογνώσεως. Τέτοιους λογισμούς όμως πρέπει να τους διώχνει ο άνθρωπος με τα λόγια: «Κύριος καταφυγή μου, ότι αυτός εκσπάσει έκ παγίδος τους πόδας μου» (πρβλ. Έξοδ. 17:15. Ψαλμ. 24:15).
Διδαχή για τη μετάνοια
Άγιος Ιγνάτιος Μπριαντσανίνωφ
«Μετανοείτε· ήγγικε γαρ η βασίλεια των ουρανών» (Ματθ. 4, 17)
Με αυτά τα βαρυσήμαντα και ιερά λόγια άρχισε το κήρυγμά Του προς την πεσμένη ανθρωπότητα ο ενανθρωπήσας Λόγος.
Ἡ ἁγία Φιλοθέη ἀπαντᾶ στούς Ὀθωμανολάγνους
Η ΑΓΙΑ ΦΙΛΟΘΕΗ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΟΘΩΜΑΝΟΛΑΓΝΟΥΣ
Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων
Καθώς προετοιμαζόμαστε για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση θα αρχίσουν να εμφανίζονται οι γνωστοί απολογητές της Τουρκοκρατίας, οι οποίοι ωραιοποιούν την Οθωμανική κατάκτηση, αρνούνται την καταπίεση και ομιλούν για μία «συνύπαρξη θρησκευτικών κοινοτήτων» στο πλαίσιο της Οθωμανικής διοίκησης. Αρνούνται το Κρυφό Σχολειό, λησμονούν σκοπίμως τα βασανιστήρια και τους εξισλαμισμούς, αγνοούν τους Νεομάρτυρες.
Σ’ όλους αυτούς απαντούν τα ιστορικά ντοκουμέντα, οι γραπτές πηγές της εποχής εκείνης. Μία αποστομωτική απάντηση δίνουν ο βίος, οι επιστολές και το μαρτύριο της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας, την οποία τιμά η Εκκλησία μας στις 19 Φεβρουαρίου. Γεννήθηκε ως Ρεβούλα Μπενιζέλου το 1522 στην Αθήνα και πέθανε στις 19 Φεβρουαρίου 1589, λόγω των βαρυτάτων τραυμάτων από τον ξυλοδαρμό της. Είχε χτυπηθεί αλύπητα από τους Τούρκους, δεμένη σε ένα στύλο, στις 3 Οκτωβρίου 1588, στο σημερινό μετόχι του Αγίου Ανδρέου, στην πλατεία Αμερικής.
Η Αγία Φιλοθέη βασανίσθηκε δύο φορές από τους Τούρκους, κυρίως λόγω της εθνικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητάς της. Είχε ανοίξει σχολείο για κορίτσια 150 χρόνια πριν γίνει αυτή η συζήτηση στη Βρετανική Βουλή. Είχε δημιουργήσει μοναστήρι, στο οποίο προστάτευε Χριστιανές γυναίκες για να μην τις αρπάξουν οι Τούρκοι για τα χαρέμια. Καλλιέργησε την Ελληνορθόδοξη Παιδεία και την εθνική συνείδηση. Ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους βασανίσθηκε δύο φορές από τους Τούρκους. Την πρώτη φορά επιβίωσε, τη δεύτερη δεν άντεξε και κατέληξε μετά από λίγους μήνες.
Σε επιστολή της προς τη Γερουσία της Βενετίας με ημερομηνία 22.2.1583 η Αθηναία αρχόντισα και ευσεβής μοναχή γράφει:
Τέτοια θρησκεία δέν τήν θέλω!...
Πήγε μια δικιά μας, Ορθόδοξη - αλλά χλιαρή στη πίστη - στο νοσοκομείο, για να κάνει την πέμπτη της έκτρωση! Επειδή δεν υπήρχε άλλο κρεβάτι, την πήγαν σε ένα δίκλινο δωμάτιο, στο οποίο μέσα νοσηλευόταν μια Εβραία, που θα γεννούσε, το 5ο της παιδί!
Όταν η δικιά μας, έκανε την έκτρωση, την πήγανε στο δίκλινο δωμάτιο και όταν συνήλθε από την νάρκωση, έριξε μια ματιά στο κρεβάτι της Εβραίας. Εκείνη κοιμόταν. Όταν ήρθε η νοσοκόμα, την ρώτησε με τρόπο, για την γυναίκα εκείνη και η νοσοκόμα της αποκάλυψε, ότι είναι Εβραία.
Η δικιά μας διανυκτέρευσε στο νοσοκομείο και την άλλη μέρα το πρωί, θέλησε να κάνει μάθημα, της Εβραίας, περί της Ορθοδοξίας, ότι είναι η μόνη αληθινή θρησκεία στον κόσμο.
Η Εβραία δεν μιλούσε καθόλου, μόνο άκουγε, αλλά είχε εν τω μεταξύ ενημερωθεί, ότι η γυναίκα που θα φέρνανε στο δωμάτιο, είχε κάνει έκτρωση. Όταν ''τελείωσε'' η δικιά μας το μάθημα, της λέει η Εβραία:
- Εγώ δεν πρόκειται ποτέ, μα ποτέ, να πιστέψω σε έναν Θεό τέτοιο, που δεν έχει την δύναμη να φτιάξει ανθρώπους, αλλά θηρία! Μια φόνισσα μάνα, που έχει στείλει 5 παιδιά στον τάφο!
π. Γεώργιος Μεταλληνός: Ἕνας οἰκουμενικός διδάσκαλος καί ἀγωνιστής τῆς Ὀρθοδοξίας.
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ
Εν Πειραιεί τη 20η Ιανουαρίου 2020
π. Γεώργιος Μεταλληνός: Ένας οικουμενικός διδάσκαλος και αγωνιστής της Ορθοδοξίας.
Ένας ακόμη μεγάλος πνευματικός άνδρας πατερικών διαστάσεων, παγκόσμιας εμβέλειας και αναγνώρισης, έκλεισε το κεφάλαιο της επί γης ζωής του και αναχώρησε για την ουράνια πατρίδα. Ύστερα από μια πολύμηνη ταλαιπωρία, λόγω της κλονισμένης υγείας του, κοιμήθηκε ειρηνικά, γεμίζοντας με θλίψη εκατομμύρια Ορθοδόξων πιστών και απίστων, φίλων και εχθρών του, σε όλο τον κόσμο. Ο λόγος για τον αείμνηστο π. Γεώργιο Μεταλληνό, τον αληθινό πνευματικό πατέρα, τον ακαταίσχυντο υπηρέτη του ιερού θυσιαστηρίου, τον σεβαστό και σοφό πανεπιστημιακό δάσκαλο, τον νηφάλιο και ευγενή συζητητή, τον ταπεινό και αθόρυβο αγωνιστή, τον κοινωνικό εργάτη, τον ακραιφνή Ορθόδοξο θεολόγο, τον νοσταλγό της Ρωμιοσύνης, τον αμετακίνητο και θαρραλέο ομολογητή της Ορθοδοξίας και πολέμιο του Οικουμενισμού, τον πολυγραφότατο και ακούραστο ομιλητή. Ο μακαριστός π. Γεώργιος υπήρξε μια σπάνια χαρισματική προσωπικότητα. Συγκέντρωσε στο πρόσωπό του σπάνια φυσικά και επίκτητα προσόντα και χαρίσματα και τα διέθεσε όλα για τη δόξα της Εκκλησίας και τη διακονία του πιστού λαού του Θεού.
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1940 όπου και ολοκλήρωσε τη φοίτηση του στις εγκύκλιες σπουδές, (1958). Από το 1964 έως το 1967 σπούδασε κλασική φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου έλαβε τα πτυχία θεολογίας και Φιλολογίας. Μετά την εκπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας, διορίστηκε επιστημονικός βοηθός στην έδρα της Πατρολογίας. Το 1969 μετέβη για μεταπτυχιακές σπουδές στην τότε Δυτική Γερμανία, στα πανεπιστήμια Βόννης και Κολωνίας, όπου και διέμεινε μέχρι το 1975. Ενδιάμεσα πραγματοποίησε σπουδές και αρχειακές έρευνες στην Αγγλία. Το 1971 εισήλθε στις τάξεις του κλήρου στη Γερμανία και έγινε διδάκτωρ της Θεολογίας, (Αθήνα) και της Φιλοσοφίας – Ιστορίας, (Κολωνία).
Περί Ἁγίας Γραφῆς
( Μέρος 2ο )
ΠΕΡΙ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ
16) Δεν είναι ανάγκη να διαβάσεις το Ευαγγέλιο, όπως διαβάζεις την εφημερίδα. Διάβασε μία σελίδα, διάβασε ένα κεφάλαιο. Δεν μπορείς τόσο; Διάβασε μια γραμμή διάβασε μια λέξη... Αλλά εφάρμοσέ την!
Μην διαβάζεις το Ευαγγέλιο για θεωρία. Μην σπεύδεις και στάσουν σε εκείνη την λέξη εμβάθυνε και προσπάθησε να την εφαρμόσεις όσο δύσκολο και αδύνατο να σου φαίνεται. Μην προχωράς την μελέτη! Εξέτασε τον εαυτόν σου και αν δεις ότι αυτό που διάβασες το εφήρμοσες, προχώρησε παρακάτω... Δεν το εφήρμοσες, μην προχωρείς παρακάτω! Αυτήν την τακτική πρέπει να εφαρμόσουμε, για να γίνουμε πραγματικοί Χριστιανοί...
17) Παράδειγμα 5ο: Κάποιος άπιστος Ευρωπαίος είχε πάει στην Αφρική και εκεί είδε μια μέρα κάποιον μαύρο να διαβάζει τη Βίβλο. Και του λέει:
- Αυτά τα παραμύθια διαβάζετε και εσείς εδώ;
Ο μαύρος ενοχλήθηκε από το σχόλιο αυτό και του λέει:
- Έπρεπε να σε γνωρίσω, πριν αρχίσω να διαβάζω αυτά τα παραμύθια. Θα σε είχα φάει ολόκληρο!
Ο μαύρος ήταν πρώην ανθρωποφάγος, η μελέτη όμως της Αγίας Γραφής, τον μεταμόρφωσε και τον οδήγησε στην μετάνοια. Από τότε έπαψε να τρώει ανθρώπους. Όλες οι γνώσεις μορφώνουν τους ανθρώπους, αλλά μόνο το Ευαγγέλιο τους μεταμορφώνει.
18) Εάν κάποιος μελετούσε το 5ο, το 6ο και το 7ο κεφάλαιο από το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο και τα εφάρμοζε, θα είχε τις προϋποθέσεις, όχι μόνο να σωθεί, αλλά να βρεθεί στην ομόνοια του παραδείσου. Σε αυτά τα κεφάλαια, υπάρχουν τα ''ψιλά γράμματα'' του Χριστιανισμού.
19) Το Ευαγγέλιο είναι κώδικας ασθενείας της ψυχής του ανθρώπου. Ο άνθρωπος μελετώντας την Γραφή, θα μπορούσε να βρει πολλά κουσούρια πάνω του και να τα διορθώσει.
20) Γνωρίζω πολλούς ανθρώπους, που στις δύσκολες στιγμές και στα προβλήματά τους, συμβουλεύονται την Αγία Γραφή. Κάνουν το σταυρό τους και ανοίγουν την Γραφή. Και ο αγαθός Θεός, πολλές φορές τους δίνει την απάντηση. Τότε πετούν από την χαρά τους, διότι έχουν μια υπεύθυνη απάντηση, από τον Ουρανό φερμένη.
21) Όλες οι Αλήθειες για όλα τα ζητήματα μέσα στην Αγία Γραφή είναι διάσπαρτες και δεν είναι συγκεντρωμένες όλες, με μια οργανωμένη σειρά. Ο χαριτωμένος άνθρωπος με τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος σταχυολογεί και επιστρατεύει τα χωρία αυτά, στην εκάστοτε περίσταση. Δεν είναι τυχαίο, που οι Αλήθειες είναι διάσπαρτες. Η σκοπιμότητα έγκειται, στο να μην τις γνωρίζει ο διάβολος, γιατί στερείται τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος. Επομένως όποιος δεν έχει τη Χάρη, διότι η ζωή του δεν είναι η ανάλογη, δεν μπορεί να βρει αυτές τις αλήθειες και επομένως δεν έχει τις απαντήσεις που αναζητά.
«Δεῖξε μου τόν φίλο σου…» (Ἀρσένιος μοναχὸς, Σκήτη Αγίου Παντελεήμονος Ι.Μ. Κουτλουμουσίου -Ἅγιον Ὄρος)
«ΔΕΙΞΕ ΜΟΥ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΣΟΥ…»
Ἀρσένιος μοναχὸς, Σκήτη Αγίου Παντελεήμονος Ι.Μ. Κουτλουμουσίου -Ἅγιον Ὄρος
Ο σοφός λαός λέει «δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι». Έτσι και ο Σεβασμιώτατος Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, μας έδειξε ποιος είναι ο φίλος του.
Είναι ο «ιεραπόστολος» Πάιατ. Αυτός λοιπόν, κατήχησε άριστα τον Σεβασμιώτατο και τώρα μας σερβίρει το πνεύμα του θλιβερού φίλου του. Και τι δεν μας μεταφέρει ο Σεβασμιώτατος από τον «χαρισματούχο» φίλο του. Μας λέει πως δεν πρέπει να ανησυχούμε για την Πατρίδα μας, που κυριεύεται αμαχητί. Αυτοί, μας λέει ο Σεβασμιώτατος, θα ωφελήσουν πολύ την Πατρίδα μας με την παρουσία τους. Θα μας αυξήσουν τον πληθυσμό, θα πάρουν για νύφες και γαμπρούς τα παιδιά μας!! Όμως αγαπητοί μου, συγχωρέστε με που δεν μπορώ να συνεχίσω άλλο γράφοντας την φοβερή πτώση, διαστροφή και προδοσία του Σεβασμιωτάτου, διότι αυτά τα λόγια μου προκαλούν πνευματική αηδία. Εάν κάποιος από εσάς θέλει να διαβάσει το άρθρο του, μπορεί να το αναζητήσει στην έγκριτη και αποκαλυπτική εφημερίδα του Ορθοδόξου Τύπου, στο φύλλο 10/01/2020, σελίδα οκτώ(8). Έτσι λοιπόν, κήρυξ συμφερόντων ο Αλεξανδρουπόλεως, χωρίς καμία ντροπή και συστολή! Και ο Δεσπότης, αυτό του αρέσει και αυτό επέλεξε να κάνει. Όμως δεν υπάρχει αρμόδια αρχή στην Εκκλησία της Ελλάδος; Δεν υπάρχει Ι. Σύνοδος να τον καθαιρέσει και να τον στείλει στην τάξη των μετανοούντων μοναχών; Αλλά τι λέω ο φτωχός; Αυτός ο «ιεραπόστολος» του Πάιατ, έχει φροντίσει να φιμώσει προ καιρού τους περισσοτέρους Ιεράρχες της Ελλάδος.
Ὁ "Παπα – Πρόσφυγας"
Ο Δημήτριος Θωματζίδης ή "Παπα – Πρόσφυγας", ιερέας της εκκλησίας Αγίας Παρασκευής Λευκάδας καταγόμενος από τη Σαμψούντα της Μικράς Ασίας.
Στις 15 Ιουνίου 1944 κάνει στάση στην Λευκάδα η δεύτερη αποστολή Εβραίων της Κέρκυρας (500 άτομα) με προορισμό την Αθήνα. Οι Γερμανοί φρουροί αποβίβασαν τους Εβραίους στην παραλία της Λευκάδας. Οι κάτοικοι του νησιού υποδέχθηκαν τους αιχμαλώτους με αίσθημα βαθιάς συμπόνιας και συγγενούς αλληλεγγύης. Ανάμεσα στους πρώτους που προσέτρεξαν για βοήθεια στο χώρο της Παραλίας ήταν και ο παπά Δημήτρης.
Ἐνημέρωση ἀπό τό ἱστολόγιο http:// hristospanagia3.blogspot.gr γιά τίς 13-2-2020 ἕως 15-2-2020.
Ἀγαπητοί ἐν Χριστῷ Πατέρες καί ἀδελφοί
Δόξα τῇ Ἁγίᾳ καί ὁμουσίῳ καί ζωοποιῷ καί ἀδιαιρέτῳ Τριάδι πάντοτε νῦν καί ἀεί καί εἰς τούς αἰῶνας τῶν αἰώνων
Εἴθε ὁ Πανάγιος Τριαδικός Θεός μας, ὁ Πατήρ, ὁ Υἱός καί τό Ἅγιον Πνεῦμα, νά εὐλογεῖ τήν ζωή μας.
Εἴθε καί ἐμεῖς νά ἀγωνιζόμαστε ζώντας ἀσκητικά καί μυστηριακά μέσα στήν μόνη ἀληθινή Ἐκκλησία, τήν Μία, Ἅγία, Καθολική καί Ἀποστολική Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία μας.
Ἔτσι θά μετέχουμε στήν θεία Του εὐλογία σ' ὅλη τήν διάρκεια τοῦ νέου ἔτους, ἀλλά καί στήν αἰωνιότητα.
Λαμβάνετε αὐτό τό μήνυμα ὡς ἐνημέρωση ἀπό τό ἱστολόγιο
http://hristospanagia3.blogspo t.gr, την ἱστοσελίδα https://www.hristospanagia.gr καί τό νέο ἱστολόγιο http://agiapsychanal ysi.blogspot.gr γιά τίς 13-2-2020 ἕως 15-2-2020.
1) Ἐνημέρωση ἀπό τό ἱστολόγιο: http://hristospa
- ▼ Φεβρουαρίου (220)
- ▼ 15 Φεβ (11)
- Κυριακή τοῦ ἀσώτου. Ὁμιλία ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Χρυσο...
- Ἀσφάλεια ἑκατό τοῖς ἑκατό...
- Ἐπίσκεψη στόν θαυματουργό ἅγιο Πορφύριο
- Κυριακή τοῦ ἀσώτου. Ὁμιλία ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Χρυσο...
- Κυριακή τοῦ Ἀσώτου. Ἑρμηνεία τῆς ἀποστολικῆς περικ...
- Ἐνημέρωση ἀπό τό ἱστολόγιο http:// hristospanagia3...
- Ἡ ἁγία Θεοδώρα ἡ Αὐγούστα: Ἡ εὐσεβής καί ἁγία αὐτο...
- Τί θά μᾶς κρατήσει ὀρθίους σέ ἡμέρες Ἀντιχρίστου; ...
- «Εἶχα σωθεῖ χάρη στήν βοήθεια τῆς Παναγίας Γοργοεπ...
- Τότε γιατί ἐμεῖς, ἁμαρτωλοί ἄνθρωποι, βλέπουμε τόν...
- 15 Φεβρουαρίου. Τοῦ ἁγίου ἀποστόλου Ὀνησίμου και τ...
- ▼ 15 Φεβ (11)
Ἄσε τήν προσευχή αὐτή νά γλυστρήσει ἀπο τά χείλη σου: "Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ, ἐλέησόν με".
Όλη η τέχνη είναι αυτή ακριβώς. Είτε περπατάς, είτε κάθεσαι, είτε στέκεσαι, είτε εργάζεσαι, είτε βρίσκεσαι στην Εκκλησία, άσε την προσευχή αυτή να γλυστρήσει απο τα χείλη σου: "Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με". Με την προσευχή αυτή στην καρδιά σου, θα βρείς εσωτερική ειρήνη και γαλήνη σώματος και ψυχής.
Άγιος Σεραφείμ του Σαρώφ
https://proskynitis.blogspot.com/2020/01/blog-post_803.
21 Φεβρουαρίου. Τοῦ ὁσίου πατρός ἡμῶν Τιμοθέου τοῦ ἐν Συμβόλοις. Ἁγιογραφικό ἀνάγνωσμα.
ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ. Ἡμέρας. Παρ. λε΄ ἑβδ. ἐπιστ. (Β΄ Ἰω. 1-13).
Β Ιω. 1,1 Ὁ πρεσβύτερος ἐκλεκτῇ κυρίᾳ καὶ τοῖς τέκνοις αὐτῆς, οὓς ἐγὼ ἀγαπῶ
ἐν ἀληθείᾳ,
καὶ οὐκ ἐγὼ μόνος, ἀλλὰ
καὶ πάντες οἱ ἐγνωκότες τὴν ἀλήθειαν,
Β Ιω. 1,1 Εγώ, ο μεγαλύτερος κατά την ηλικίαν και κατά το αξίωμα, το οποίον μου έχει δώσει ο
Θεός, γράφω προς την ακλεκτήν κυρίαν
και τα τέκνα της, προς την Εκκλησίαν δηλαδή του Θεού
και τα πιστά αυτής μέλη, που εγώ τους αγαπώ με την αληθινήν
και ειλικρινή αγάπην. Και όχι μόνον εγώ τους αγαπώ,
αλλά και όλοι όσοι έχουν γνωρίσει και δεχθή την αλήθειαν του Χριστού.