Σελίδες

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Ἡ ἀπαλλαγή ἀπό τόν φόβο καί τήν δειλία-Ἀββᾶ Θεοδώρου τῆς Φέρμης, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

 ΚΗΡΥΓΜΑ_36.Ἡ ἀπαλλαγή ἀπό τόν φόβο καί τήν δειλία-Ἀββᾶ Θεοδώρου τῆς Φέρμης, 11-12-2020, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

Ἱ.Μ. Ἁγίας Τριάδος Ἐδέσσης, http://hristospanagia3.blogspot.com, http://hristospanagia.gr καί τό νέο ἱστολόγιο http://agiapsychanalysi.blogspot.com

Πότε ὁ Θεός ἐκπληρώνει τά αἰτήματα μας (Α Ἰωαν. 3, 21-23), Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτη

  Πότε ὁ Θεός ἐκπληρώνει τά αἰτήματα μας (Α Ἰωαν. 3, 21-23),7-4-2019, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτη

«Εἴ τις ὑπακούει τῷ Θεῷ, ὁ Θεός ὑπακούει αὐτῷ», Γεροντικό, Ἀρχ. Σάββα Ἁγιορείτου (Κήρυγμα)

 ΚΗΡΥΓΜΑ-

75. «Εἴ τις ὑπακούει τῷ Θεῷ, ὁ Θεός ὑπακούει αὐτῷ», Γεροντικό-Ἀποφθέγματα Ἀββᾶ Μιώς καί Ἀββᾶ Μάρκου τοῦ Αἰγύπτιου, 26-1-2021, Ἀρχ. Σάββα Ἁγιορείτου Ἱ.Μ. Ἁγίας Τριάδος Ἐδέσσης, http://hristospanagia3.blogspot.com​​, http://hristospanagia.gr​​ καί τό νέο ἱστολόγιο http://agiapsychanalysi.blogspot.com

Κυριακή ΙΕ Λουκᾶ. Ἑρμηνεία τῆς ἀποστολικῆς περικοπῆς ἀπό τόν Ἱερό Χρυσόστομο

ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΕ΄ΛΟΥΚΑ[: Α’ Τιμ. 4,9-16] 

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ 

«Πιστὸς ὁ λόγος καὶ πάσης ἀποδοχῆς ἄξιος· εἰς τοῦτο γὰρ καὶ κοπιῶμεν καὶ ὀνειδιζόμεθα, ὅτι ἠλπίκαμεν ἐπὶ Θεῷ ζῶντι, ὅς ἐστι σωτὴρ πάντων ἀνθρώπων, μάλιστα πιστῶν (: Το ότι οι αγώνες της ευσεβούς και αγίας ζωής μάς ωφελούν και στη ζωή αυτή και στη μελλοντική είναι λόγος αξιόπιστος και άξιος να τον αποδεχθεί κανείς με όλη του την καρδιά. Κι επειδή ο λόγος αυτός είναι αξιόπιστος, γι’ αυτό ακριβώς κι εμείς υπομένουμε κόπους και δεχόμαστε ονειδισμούς ότι είμαστε δήθεν ανόητοι, επειδή έχουμε στηρίξει τις ελπίδες μας στον ζωντανό Θεό. Αυτός είναι ο σωτήρας όλων των ανθρώπων, τους οποίους συντηρεί με την πρόνοιά Του, προπαντός όμως των πιστών, τους οποίους σώζει από τον αιώνιο θάνατο)»[Α΄Τιμ. 4,9-10]. 

Ο Παύλος κακολογούνταν και εσύ στενοχωριέσαι; Ο Παύλος κοπίαζε και εσύ θέλεις να ζεις με απολαύσεις; Αλλά δεν θα μπορούσε εκείνος να επιτύχει τόσα αγαθά επιδιδόμενος στις απολαύσεις. Γιατί, αν τα κοσμικά πράγματα, που είναι πρόσκαιρα και φθαρτά, δεν αποκτούνται ποτέ από τους ανθρώπους χωρίς κόπους και ιδρώτες, πολύ περισσότερο τα πνευματικά. «Ναι», λέγει ίσως κάποιος, «αλλά πολλοί συχνά τα απέκτησαν από κληρονομιά». Αλλά κι αν αυτά αποκτούνται έτσι, η προσπάθεια να τα φυλάξεις και να τα διασώσεις δεν είναι χωρίς κόπους, αλλά πρέπει να κοπιάζεις και να ταλαιπωρείσαι όχι λιγότερο από εκείνους που τα απέκτησαν. Και δεν λέγω βέβαια ότι πολλοί αν και κοπίασαν πολύ και ταλαιπωρήθηκαν, διαψεύστηκαν οι ελπίδες τους στην είσοδο του λιμανιού, γιατί έπνευσε κάποιος άνεμος με ορμή, προξενώντας το ναυάγιο των καλών αυτών ελπίδων. 

Σε μας όμως δεν συμβαίνει τίποτε παρόμοιο· γιατί ο Θεός είναι Εκείνος που μας έδωσε τις υποσχέσεις και «ἡ δὲ ἐλπὶς οὐ καταισχύνει(:η ελπίδα αυτή δεν ντροπιάζει και δεν διαψεύδει αυτόν που την έχει)» [Ρωμ.5,5]. Ή δεν γνωρίζετε και εσείς, ότι από εκείνους που καταγίνονται με τα βιοτικά πράγματα, πόσοι δεν απόλαυσαν τους καρπούς, αν και κατέβαλαν μύριους κόπους, ή επειδή πολλές φορές τους πήρε ο θάνατος πριν από την ώρα τους, ή επειδή συνέβη κάποια μεταβολή των πραγμάτων ή επειδή έπεσε αρρώστια ή επειδή τους επιτέθηκαν συκοφάντες, ή και κάποια άλλη αιτία(γιατί πολλά είναι τα ανθρώπινα), που τους οδήγησε εκεί με άδεια χέρια; 

Ἀναμένουν τήν ἐκκλησία μαρτύρια/διωγμοί πού τά μαρτύρια τοῦ Νέρωνος ὠχριοῦν!...Ποιός ξέρει ὁ ἄνθρωπος τί ἔβλεπε!


ΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΊ ...ΟΙ ΕΠΊΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΙ ..ΔΕΝ ΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΝΑ ΕΤΟΙΜΆΖΕΤΕ.....!!!!!!
ΚΑΙ ΕΛΕΓΕ Ο ΑΠΟΘΑΝΩΝ....
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΔΟΠΟΙΕΊΤΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΊΑ;;;;;;

" Μου λέει κάποιος πρόσφατα συνάδελφος κληρικός, απ' άλλον τόπο-ας μην πω ποιός είναι- υπήρχε ένας μοναχός ασκητής, αυτός είχε κάποια εξέχουσα θέση κάποτε- ήταν και λόγιος κ.λπ.- όμως τα άφησε όλα για να γίνει μοναχός και μάλιστα ασκητής. Εκοιμήθη - δηλαδή απέθανε- ο μοναχός αυτός το 1962 δηλαδή έιναι πολλά χρόνια - καμιά 25αριά χρόνια. Προσέξτε τώρα εδώ έλεγε το εξής: Αναμένουν την εκκλησία μαρτύρια/διωγμοί που τα μαρτύρια του Νέρωνος ωχριούν! Δεν εννοεί τα μαρτύρια /διωγμούς του αντιχρίστου αλλά εννοούσε κάτι που αφορούσε τις μέρες μας..ας πούμε στην γενεά μας. Εκείνο που είπε ο Κύριος σας βεβαιώνω κατα το "ου μη παρέλθει η γενέα αυτή έως αν τάυτα πάντα γένηνται". Τι ήθελε να πει εδώ : ότι έχουμε τους διωγμούς αυτούς οι οποίοι θα είναι στον καιρό μας, στην εποχή μας...όχι στα έσχατα! Και εδώ να κάνω μια διευκρίνηση αυτό το "ωχριούν οι διωγμοί του Νέρωνος και τα βασανιστήρια" μην σας πάει στο μυαλό σας...γιατί αν διαβάσει κανείς τα αρχαία μαρτυρολόγια θα τρομάξει!! Τι περισσότερο μπορεί κανείς να κάνει σ' έναν άνθρωπο; Τι περισσότερο μπορεί να τον κάνει; Θα σας πω που είναι το σημείο του ό,τι "ωχριούν" τα αρχαία μαρτύρια. Τα αρχαία μαρτύρια απετείνονταν μόνο στο σώμα και μόνο στο σώμα ..όχι στην ψυχή. Τα σύγχρονα μαρτυρια στρέφονται στην ψυχή.

Στήν Αὐστραλία ΘΑΥΜΑ της ΠΑΝΑΓΙΑΣ τῆς ΠΑΡΗΓΟΡΗΤΡΙΑΣ πρόσφατα.


Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Η Παναγία η επονομαζόμενη Παρηγορήτρια στον Άγιο Δημήτριο στον Βύρωνα των Αθηνών δεν κλαίει τόσο καιρό μόνο( σχεδόν τέσσερεις μήνες δακρύζει αδιάλειπτα), αλλά διατρέχει τις τέσσερες γωνιές του Πλανήτη και θαυματουργεί ως Μεγαλόχαρη Ελεούσα Παραμυθία Παντάνασσα.

Πρόσφατο καταγεγραμμένο θαύμα της από τα τόσα που ενεργεί στις ημέρες μας έγινε στην μακρινή Αυστραλία, όπως σε λόγο του το περιέγραψε ο προϊστάμενος κληρικός του ιερού ναού.

Ένα νέο παλληκάρι νόσησε από την διαβόητη ασθένεια των ημερών μας, τον κορονοιό.

Ίσως το ανοσοποιητικό του σύστημα ήταν ασθενές και η εξέλιξη της νόσου πρόσβαλε τους πνεύμονες του με αποτέλεσμα να εισαχθεί στην αντίστοιχη εκεί ΜΕΘ.

Όπως περιέγραψε ο ίδιος ο νέος, κάποια στιγμή εισήλθε στο χώρο της περίθαλψης μια ΜΑΥΡΟΦΟΡΑ υψηλή γυναίκα πλησιάζοντας τον.

Ο νέος παραξενεύθηκε πως μια ΜΑΥΡΟΦΟΡΑ βρέθηκε ανάμεσα σε λευκοντυμένες νοσηλεύτριες και την ρώτησε:

- Εσείς ποια είστε;

Παγκόσμιες ἡμέρες καί παγκόσμια νύχτα

Παγκόσμιες ημέρες και παγκόσμια νύχτα
ΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ



© Aπεροπία. Τα άρθρα του ιστολογίου aperopia.fr έχουν γραφεί κατόπιν κοπιαστικής έρευνας ή μετάφρασης. Απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευσή τους από άλλες ιστοσελίδες ακόμα και με ενεργό σύνδεσμο, ή η αποστολή περιεχομένου με email. Επιτρέπεται η διακίνηση του άρθρου μόνον με αποστολή ενεργού link που οδηγεί απευθείας στο ιστολόγιο aperopia.fr



Τα τελευταία τριάντα χρόνια, περίεργες γιορτές άρχισαν να παρεισφρέουν στη καθημερινότητά μας. Χρόνο με το χρόνο, τα καινούργια ημερολόγια που τυπώνονταν, αντί για τις καθιερωμένες εορτές μιας ορθόδοξης χριστιανικής χώρας όπως η Ελλάδα, άρχισαν να περιλαμβάνουν εθιμικά αταίριαστες και άσχετες εορτές, τις οποίες οι μαθητές έπρεπε να τιμούν στα σχολεία, αλλά και οι υπόλοιποι πολίτες μέσω ποικιλώνυμων δράσεων.

Όλες τους είχαν ένα κύριο χαρακτηριστικό: τη λέξη «Παγκόσμια» ή «Διεθνής». Ποιοι και με ποια αρμοδιότητα αποφάσισαν ότι έπρεπε και εμείς να εισάγουμε στην ελληνοχριστιανική καθημερινότητά μας παγανιστικές και επικίνδυνες για τον ελληνισμό γιορτές, όπως η γιορτή του θερινού ηλιοστασίου, η παγκόσμια ημέρα γιόγκα, ή η ημέρα για τους ανθρώπους αφρικανικής καταγωγής;
Δείτε το  άρθρο  εδώ:

Ἡ ἀποστολική περικοπή τῆς Κυριακῆς ΙΕ Λουκᾶ

Η ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΙΕ΄ΛΟΥΚΑ: 

Α΄προς Τιμόθεον, Δ΄, 9-15 

9 Πιστὸς ὁ λόγος καὶ πάσης ἀποδοχῆς ἄξιος· 10 εἰς τοῦτο γὰρ καὶ κοπιῶμεν καὶ ὀνειδιζόμεθα, ὅτι ἠλπίκαμεν ἐπὶ Θεῷ ζῶντι, ὅς ἐστι σωτὴρ πάντων ἀνθρώπων, μάλιστα πιστῶν. 

11 Παράγγελλε ταῦτα καὶ δίδασκε. 12 μηδείς σου τῆς νεότητος καταφρονείτω, ἀλλὰ τύπος γίνου τῶν πιστῶν ἐν λόγῳ, ἐν ἀναστροφῇ, ἐν ἀγάπῃ, ἐν πνεύματι, ἐν πίστει, ἐν ἁγνείᾳ. 13 ἕως ἔρχομαι πρόσεχε τῇ ἀναγνώσει, τῇ παρακλήσει, τῇ διδασκαλίᾳ. 14 μὴ ἀμέλει τοῦ ἐν σοὶ χαρίσματος, ὃ ἐδόθη σοι διὰ προφητείας μετὰ ἐπιθέσεως τῶν χειρῶν τοῦ πρεσβυτερίου. 15 ταῦτα μελέτα, ἐν τούτοις ἴσθι, ἵνα σου ἡ προκοπὴ φανερὰ ᾖ ἐν πᾶσιν. 16 ἔπεχε σεαυτῷ καὶ τῇ διδασκαλίᾳ, ἐπίμενε αὐτοῖς· τοῦτο γὰρ ποιῶν καὶ σεαυτὸν σώσεις καὶ τοὺς ἀκούοντάς σου. 

Ερμηνευτική απόδοση από τον μακαριστό Παν. Τρεμπέλα 

9 Το ότι οι αγώνες της ευσεβούς και αγίας ζωής μάς ωφελούν και στη ζωή αυτή και στη μελλοντική είναι λόγος αξιόπιστος και άξιος να τον αποδεχθεί κανείς με όλη του την καρδιά. 10 Κι επειδή ο λόγος αυτός είναι αξιόπιστος, γι’ αυτό ακριβώς κι εμείς υπομένουμε κόπους και δεχόμαστε ονειδισμούς ότι είμαστε δήθεν ανόητοι, επειδή έχουμε στηρίξει τις ελπίδες μας στον ζωντανό Θεό. Αυτός είναι ο σωτήρας όλων των ανθρώπων, τους οποίους συντηρεί με την πρόνοιά Του, προπαντός όμως των πιστών, τους οποίους σώζει από τον αιώνιο θάνατο. 11 Με το κύρος και την εξουσία του αξιώματός σου να προτρέπεις και να διδάσκεις αυτά που σου γράφω.

Ἀρχιμ. Γεώργιος Καψάνης: «Ὅποιος εἶναι ἑνωμένος μέ τόν Χριστό, αὐτός θά διακρίνει καί τά σημεῖα τῶν καιρῶν»


Αρχιμανδρίτου Γεωργίου Καψάνη

…Επειδή θα γίνουν οπωσδήποτε πειρασμοί στην Εκκλησία και σε μας όλους, διότι αυτά είναι και προφητευμένα και τα βλέπουμε να έρχονται, εμείς πρέπει να προετοιμαζόμαστε πνευματικά, για να αντιμετωπίσουμε τους πειρασμούς αυτούς. Και πως πρέπει να προετοιμαζόμαστε;

Να είμαστε ενωμένοι με τον Χριστό. Να φροντίσουμε από τώρα όλοι μας να κάνουμε περισσότερο πνευματικό αγώνα, να είμαστε συνέχεια ενωμένοι με τον Χριστό. Με την εξομολόγηση, με την Θεία Κοινωνία, με την προσευχή. Να μην μας κλέψει πουθενά ο διάβολος και έχουμε κάποια αδυναμία, κάποιο πάθος, το οποίο μας χωρίζει από τον Χριστό. Όποιος είναι ενωμένος με τον Χριστό, αυτός θα διακρίνει και τα σημεία των καιρών. Θα διακρίνει τι είναι του Χριστού και τι είναι του διαβόλου. Και θα έχει το κουράγιο και την δύναμη να κάνει και κάποια θυσία για την αγάπη του Χριστού. Γιατί, αν δεν είναι κανείς ενωμένος με τον Χριστό, πως θα θυσιάσει και κάτι από τον εαυτό του για την αγάπη του Χριστού;

Ἐνημέρωση ἀπό τό ἱστολόγιο http:// hristospanagia3.blogspot.gr γιά τίς 10-1-2021 ἕως 12-1-2021.

 

Ἀγαπητοί ἐν Χριστῷ Πατέρες καί ἀδελφοί

Δόξα τῇ Ἁγίᾳ καί ὁμουσίῳ καί ζωοποιῷ καί ἀδιαιρέτῳ Τριάδι πάντοτε νῦν καί ἀεί καί εἰς τούς αἰῶνας τῶν αἰώνων

Εἴθε ὁ Πανάγιος Τριαδικός Θεός μας, ὁ Πατήρ, ὁ Υἱός καί τό Ἅγιον Πνεῦμα, νά εὐλογεῖ τήν ζωή μας.

Εἴθε καί ἐμεῖς νά ἀγωνιζόμαστε ζώντας ἀσκητικά καί μυστηριακά μέσα στήν μόνη ἀληθινή Ἐκκλησία, τήν Μία, Ἅγία, Καθολική καί Ἀποστολική Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία μας.

Ἔτσι θά μετέχουμε στήν θεία Του εὐλογία σ' ὅλη τήν διάρκεια τοῦ νέου ἔτους, ἀλλά καί στήν αἰωνιότητα.

 

Λαμβάνετε αὐτό τό μήνυμα ὡς ἐνημέρωση ἀπό τό ἱστολόγιο 

http://hristospanagia3.blogspot.gr, την ἱστοσελίδα https://www.hristospanagia.gr καί τό νέο ἱστολόγιο http://agiapsychanalysi.blogspot.gr γιά τίς 10-1-2021 ἕως 12-1-2021.

 

1) Ἐνημέρωση ἀπό τό ἱστολόγιο: http://hristospanagia3.blogspot.gr

▼  2021 (367)

Ἡ ἀληθινὴ ἀρχὴ τῆς προσευχῆς εἶναι...

Ἡ ἀληθινὴ ἀρχὴ τῆς προσευχῆς εἶναι ἡ θέρμη τῆς καρδίας, ἡ κατακαίουσα τὰ πάθη, ἡ ἑδραιωθεῖσα εἰς τὴν καρδίαν καὶ ἐμπνέουσα εἰς αὐτὴν χαρὰν καὶ παρηγορίαν, καθὼς καὶ θεῖον ἔρωτα καὶ βεβαἰωσιν τῆς παρουσίας τοῦ Κυρίου. 
Οἱ Πατέρες λέγουν ὅτι κάθε λογισμός, ὁ ὁποῖος προβάλλεται εἰς τὴν καρδίαν καὶ διὰ τὸν ὁποῖον ἡ καρδία διστάζει καὶ ἀμφιβἀλλει καὶ ἀνησυχεῖ, δὲν προέρχεται ἀπὸ Θεοῦ, ἀλλ’ ἐκ τοῦ ἐχθροῦ. ’Επίσης, ὅταν διαπιστώσῃς ὅτι ὁ νοῦς σου εὑρίσκεται περιπλανώμενος ἐκτὸς ἢ παρασύρεται πρὸς τὰ ἄνω φανταστικῶς ἀπὸ ἀόρατον δύναμιν, μὴ ἔχεις ἐμπιστοσὐνην εἰς αὐτόν. Ἀλλὰ κράτησον τὸν νοῦν σου, περιορίζων αὐτὸν εἰς τὸ ἔργον αὐτοῦ, δηλ. νὰ ἐργάζηται ἠρἑμως ἐπὶ τῆς καρδίας τὴν προσευχὴν τοῦ Ἰησοῦ. 

Ὑπάρχει μία ἀληθινή, πραγματικὴ ζωὴ καὶ μία φαινομενική, ψεύτικη ζωή.

«Ὑπάρχει μία ἀληθινή, πραγματικὴ ζωὴ καὶ μία φαινομενική, ψεύτικη ζωή. Τὸ νὰ ζῇς γιὰ νὰ τρῶς, νὰ πίνης, νὰ ντύνεσαι, γιὰ νὰ ἀπολαμβάνῃς καὶ νὰ γίνεσαι πλούσιος, τὸ νὰ ζῇς γενικὰ γιὰ ἐγκόσμιες χαρὲς καὶ φροντίδες, αὐτὸ εἶναι μία φαντασία. 

«Ὅποιος καυχιέται, ἄς καυχιέται μόνο γιά τόν Κύριο» (Α’ Κορ. 1:31).

Μην αναπαύεσαι στους επαίνους των ανθρώπων. Στον Θεό αναζήτησε την αληθινή ανάπαυση. Όλα τα ανθρώπινα είναι πρόσκαιρα και μεταβλητά. Όλα τα θεία είναι αιώνια και αμετάβλητα Φρόντιζε για τη δόξα μόνο του Θεού, και ο Θεός θα σε δοξάσει. Αν φροντίζεις για τη δική σου δόξα, η χάρη του Θεού θα σ’ εγκαταλείψει. 

«Όχι σ’ εμάς, Κύριε, όχι σ’ εμάς, αλλά στο όνομά Σου δώσε δόξα» (Ψαλμ. 113:9)


"Καύχηση και αυτοέπαινος"
Άγιος Δημήτριος του Ροστώφ

28 Ἰανουαρίου. Τοῦ Ὁσίου Πατρός ἡμῶν Ἐφραίμ τοῦ Σύρου. Ἁγιογραφικό ἀνάγνωσμα.

Ἀποστολικό ἀνάγνωσμα. Παραλειφθείς. Κυρ. ζ΄ ἑβδ. ἐπιστ. (Ῥωμ. ιε΄ 1-7).

Ρωμ. 15,1          Ὀφείλομεν δὲ ἡμεῖς οἱ δυνατοὶ τὰ ἀσθενήματα τῶν ἀδυνάτων βαστάζειν, καὶ μὴ ἑαυτοῖς ἀρέσκειν.

Ρωμ. 15,1                   Ημείς δε, οι προωδευμένοι και φωτισμένοι εις την πίστιν και την αρετήν, έχομεν υποχρέωσιν να ανεχώμεθα και να υπομένωμεν τας πνευματικάς ασθενείας των αδυνάτων αδελφών, να μη φερώμεθα δε με αυταρέσκειαν και να μη επιζητούμεν ο,τι ευχαριστεί τον ευατόν μας.