«Ὁ ψαλμὸς τρέπει εἰς φυγὴν τοὺς δαίμονας, ἐπιφέρει τὴν βοήθειαν τῶν ἀγγέλων, εἶναι ὅπλον εἰς τοὺς φόβους τῆς νυκτὸς καὶ ἀνάπαυσις εἰς τοὺς κόπους τῆς ἡμέρας, ἀσφάλεια διὰ τὰ νήπια, κόσμημα διὰ τοὺς ἀκμαίους εἰς τὴν ἡλικίαν ἀνδρας, παρηγορία διὰ τοὺς πρεσβυτέρους, στολίδι πάρα πολὺ ταιριαστὸν διὰ τὰς γυναίκας»(Ἅγιος Βασίλειος ὁ Μέγας).Κάποτε, ὅταν εἶχα ἀφιερωθεῖ στὴν μελέτη ἐκκλησιαστικῶν βιβλίων, βρέθηκα μπροστὰ στὰ ἀπομνημονεύματα Ρώσων διανοουμένων τῶν ἀρχῶν τοῦ εἰκοστοῦ αἰῶνα. Πολλοὶ ἀπὸ τοὺς διανοούμενους αὐτούς, ποὺ ζοῦσαν ὡς πρόσφυγες στὸ Παρίσι, μοιράζονταν ἐκπληκτικὲς ἱστορίες ποὺ σχετίζονταν μὲ τὴν Ὀρθοδοξία. Μιὰ ἀπὸ αὐτὲς τὶς ἱστορίες, ποὺ μὲ συγκλόνισε καὶ μοῦ ἔμεινε ἀνεξίτηλη στὴ μνήμη μου γιὰ τὸ ὑπόλοιπο τῆς ζωῆς μου, εἶναι ἡ ἀκόλουθη.Σὲ μιὰ ἀπὸ τὶς ὀρθόδοξες ἐκκλησίες τοῦ Παρισιοῦ ἦρθαν ἄνθρωποι μὲ μαῦρα καὶ ζήτησαν ἀπὸ τοὺς ἐνορῖτες νὰ διαβάσουν τὸ Ψαλτήρι γιὰ ἕναν... ἀποθανόντα Γάλλο, ἔναντι ἑνὸς πολὺ μεγάλου χρηματικοῦ ποσοῦ. Δύο ἀπὸ τοὺς ἐνορῖτες, ἕνας πρώην ἀξιωματικὸς τῆς Λευκῆς Φρουρᾶς καὶ μία γυναῖκα, ἐνθουσιάστηκαν καὶ προσφέρθηκαν νὰ βοηθήσουν. Εἶχαν ἕναν πρόσθετο λόγο, καθὼς ἐκείνη τὴν ἐποχὴ πολλοὶ Ρῶσοι πρόσφυγες εἶχαν ἀνάγκη γιὰ ὑλικὴ βοήθεια, ἀλλὰ καὶ γιὰ ἐργασία.
ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΜΑΣ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟ
Σελίδες
- ΑΡΧΙΚΗ
- ΚΥΡΙΟΣ ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ-ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟΣ
- ΑΓΙΟΙ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΕΣ
- ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ-ΠΑΤΕΡΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ-ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ
- ΘΑΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΟΥΝ
- ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΤΑ
- ΟΣΙΟΣ ΓΕΡΩΝ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ- ΓΕΡΩΝ ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗΣ
- ΘΛΙΨΕΙΣ-ΠΕΙΡΑΣΜΟΙ
- ΜΟΝΑΧΙΣΜΟΣ
- ΑΓΧΟΣ-ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ-ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ-ΘΕΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑ
- ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ-ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ-ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ- ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ- ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ
- ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ-ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
- Μ. ΕΒΔΟΜΑΔΑ-ΑΓΙΟΝ ΠΑΣΧΑ
- ENGLISH- ROMANESC-FRANCAIS-DEUTSCH-EN ESPANOL
- ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΑΣ- ΕΤΙΚΕΤΤΕΣ-ΟΜΙΛΙΕΣ- ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΠΟΛΥΤΟΝΙΚΑ- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
- ΑΓΩΓΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΓΟΝΕΩΝ - ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΜΕΝΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ
- ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ : ΠΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ (ΚΕΙΜΕΝΟ)
- ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
- ΩΡΑΙΟΤΑΤΕΣ ΔΙΔΑΧΕΣ ΓΕΡΟΝΤΩΝ
- ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
- ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ-ΓΙΟΓΚΑ-ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ-ΡΕΪΚΙ-ΠΙΛΑΤΕΣ
- ΟΜΙΛΙΕΣ 2015
- ΟΜΙΛΙΕΣ 2013 ΚΑΙ 2014
- ΘΕΜΑΤΑ-ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ
- ΠΕΙΡΑΣΜΟΙ-ΘΛΙΨΕΙΣ
- ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΜΕΝΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ π.ΣΑΒΒΑ ΑΓ.
- ΣΥΝ ΘΕῼ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ι.Μ. ΑΓ. ΤΡΙΑΔΟΣ (ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΞΕΩΝ)
ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ
Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024
Σύμφωνα μὲ τοὺς ἁγίους Πατέρες τῆς Ἐκκλησίας, τὸ Ψαλτήρι διώχνει τὰ ἀκάθαρτα πνεύματα!
Κάποιον δίκαιο εἴχατε μαζί σας καὶ σᾶς ἔσωσε...!
Για το ταξίδι της προσφυγιάς [από τον Πόντο], το 1919, προς την πατρίδα Ελλάδα, αναφέρεται η εξής ιστορία.Είχε μεγάλη θαλασσοταραχή το καράβι της ομάδας τους κινδύνεψε πολλές φορές να βουλιάξει. Τελικά σώθηκαν.Ο καπετάνιος, κάνοντάς τον σταυρό του, είπε:– Κάποιον δίκαιο είχατε μαζί σας και σας έσωσε.Όλων τα μάτια τότε έπεσαν στην Σοφία [οσία Σοφία (Χοτοκουρίδου) της Κλεισούρας] που απομονωμένη σε κάποια γωνιά του πλοίου, δεν σταμάτησε την προσευχή σε όλο το δύσκολο ταξίδι.Η διήγηση αυτή υπάρχει και σε μαγνητοταινία, όπου η ίδια αφηγείται το συμβάν.Λέει:Τα κύματα γέμισαν αγγέλους και παρουσιάζεται η Παναγία.
Ἡ γέννησις τοῦ Κυρίου:«Ἡ νύχτα τῶν Χριστουγέννων». π. Ἀθανάσιος Μυτιληναῖος
Η ΓΕΝΝΗΣΙΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ[:Ματθ.2,1-12]Απομαγνητοφωνημένη ομιλία μακαριστού γέροντος Αθανασίου Μυτιληναίουμε θέμα:«Η ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ»[εκφωνήθηκε στην Ιερά Μονή Κομνηνείου Λαρίσης στις 25-12-2000](Β΄έκδοσις)Όταν ο Θεός Λόγος, αγαπητοί μου, εδημιούργει το σύμπαν, όρισε μια χρονική στιγμή που θα το επεσκέπτετο ο Ίδιος εμφανώς. Και αυτή η μεγάλη επίσκεψις είναι η Ενανθρώπησις του Θεού Λόγου. Και η παρουσία Του στη γη την κατέστησε τη γη μας το κέντρον του κτιστού ορατού κόσμου. Είναι το πιο μεγάλο γεγονός στον ορατόν και εις τον αόρατον κτιστόν κόσμον, μπροστά στον οποίο έμεινε έκπληκτος και αυτός ακόμη ο αγγελικός κόσμος. Και όλα αυτά τα εκπληκτικά έγιναν μέσα στην ησυχία μιας νύκτας. Αν ο Θεός είπε στην έναρξη της Δημιουργίας Του: «Γενηθήτω φῶς» -και «ἐγένετο φῶς»-, όμως εις το σκότος των βουλών Του υπήρχε η μεγάλη πρόθεσις της Ενανθρωπήσεως.Η νύκτα των Χριστουγέννων. Η πιο μεγάλη και αγία νύκτα από όλες τις νύχτες της Δημιουργίας. Νύκτα ο Υιός του Θεού έκανε την παρουσία Του εις την γη. Αλλά γιατί; Διότι αυτή στάθηκε το μεγάλο πλαίσιο και το μεγάλο σκηνικό των επιμέρους γεγονότων της Ενανθρωπήσεως. Γιατί σε αυτήν έγινε ο τοκετός· η ανάκλισις εις την φάτνην· ο ευαγγελισμός των ποιμένων από τον άγγελο· ο ύμνος των αγγέλων στο μεσουράνημα· η επίσκεψις των ποιμένων. Γιατί λοιπόν νύκτα; Αν το φως είναι γλυκύ, το σκότος είναι γεμάτο από μυστήρια. Το φως φανερώνει, η νύκτα κρύβει. Δημιουργεί κλίμα στον άνθρωπο. Ετυμολογεί μάλιστα ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός τη λέξη νύξ, νύκτα, τη λέξη ἡ νύξ - τῆς νυκτός και λέγει: «Νύξ λέγεται επειδή νύττει, τρυπάει, νύττει τον άνθρωπον· ἡ γάρ νύξ κατανυγή ἐστίν · διότι η νύχτα», λέει, «είναι κατανυγή, τρύπημα· τρύπημα της καρδιάς…». Και δεν γνωρίζω βέβαια εάν αυτή η απόδοση της ετυμολογίας του αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού είναι ακριβής, δεν γνωρίζω, αλλά είναι ακριβές ό,τι πράγματι συμβαίνει.Ωστόσο, τη νύχτα έγινε η Γέννησις του Χριστού. Και πληροφορεί ο Λουκάς και μας λέγει: «Καί ποιμένες ἦσαν ἐν τῇ χώρᾳ τῇ αὐτῇ ἀγραυλοῦντες καί φυλάσσοντες φυλακάς τῆς νυκτός»-δηλαδή σκοπιές της νυκτός- «ἐπί τήν ποίμνην αὐτῶν». Δεν μπορούσε ένας άνθρωπος, βέβαια, να αγρυπνά όλη νύχτα για τα πρόβατα που βόσκουν πολλές φορές το βράδυ τα πρόβατα, αλλά είχανε σκοπιές. Τη νύχτα λοιπόν εγίνετο αυτή η όλη φροντίδα του ποιμνίου. Είναι γνωστό ότι στις θερμές χώρες τα πρόβατα την ημέρα δεν βόσκουν -κάνει ζέστη- και βόσκουν συνήθως τη νύχτα. Το ξέρετε αυτό…
Ἠ κατά σάρκα γέννησις τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ. Ὑπομνηματισμός τῆς εὐαγγελικῆς περικοπῆς ἀπό τόν Ἱερό Χρυσόστομο
Η ΚΑΤΑ ΣΑΡΚΑ ΓΕΝΝΗΣΙΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ[:Ματθ.2,1-12]ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ«Τοῦ δὲ Ἰησοῦ γεννηθέντος ἐν Βηθλεὲμ τῆς Ἰουδαίας ἐν ἡμέραις Ἡρῴδου τοῦ βασιλέως, ἰδοὺ μάγοι ἀπὸ ἀνατολῶν παρεγένοντο εἰς Ἱεροσόλυμα λέγοντες· ποῦ ἐστιν ὁ τεχθεὶς βασιλεὺς τῶν Ἰουδαίων; Εἴδομεν γὰρ αὐτοῦ τὸν ἀστέρα ἐν τῇ ἀνατολῇ καὶ ἤλθομεν προσκυνῆσαι αὐτῷ(:Όταν λοιπόν ο Ιησούς γεννήθηκε στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας τις ημέρες του βασιλιά Ηρώδη, ιδού σοφοί αστρονόμοι από τα μέρη της ανατολής ήλθαν στα Ιεροσόλυμα και άρχισαν να ρωτούν: ‘’Πού είναι ο βασιλιάς των Ιουδαίων που τώρα τελευταία γεννήθηκε; Διότι είδαμε το αστέρι Του να ανατέλλει και να δίνει έτσι την είδηση για τη γέννηση του νέου βασιλιά και ήρθαμε να Τον προσκυνήσουμε’’)»[Ματθ.2,1-3].Μας χρειάζεται, αδελφοί μου, πολλή αγρυπνία, πολλές προσευχές, ώστε να μπορέσουμε να εξετάσουμε ικανοποιητικά αυτό το χωρίο και να μάθουμε ποιοι είναι αυτοί οι μάγοι και από πού ήλθαν και πώς και ποιος τους έπεισε και τι ήταν αυτό το αστέρι. Καλύτερα όμως, εάν θέλετε, ας αναφέρουμε πρώτα όσα λέγουν οι εχθροί της αλήθειας· διότι Του επιτέθηκε με τόση σφοδρότητα ο διάβολος, ώστε τόλμησε να εξοπλίσει αυτούς και από το χωρίο τούτο εναντίον των λόγων της αληθείας. Τι λέγουν λοιπόν; Ισχυρίζονται τάχα το εξής: «Ιδού, το γεγονός ότι φάνηκε αστέρι και όταν γεννήθηκε ο Χριστός, μαρτυρεί ότι η αστρολογία γνωρίζει την αλήθεια». Αφού γεννήθηκε λοιπόν κατά τα αστρολογικά δεδομένα, πώς απέδειξε την αστρολογία ανάξια λόγου, πώς κατήργησε την πίστη στην μοίρα, πώς αποστόμωσε τους δαίμονες, πώς εξαφάνισε την πλάνη και εξουδετέρωσε κάθε είδους μαγεία;Τι έμαθαν όμως οι μάγοι από το αστέρι εκείνο; Ότι ήταν βασιλέας των Ιουδαίων; Αλλά, όπως είπε στον Πιλάτο, δεν ήταν βασιλέας σε εγκόσμιο βασίλειο: «Ἡ βασιλεία ἡ ἐμὴ οὐκ ἔστιν ἐκ τοῦ κόσμου τούτου(: Η βασιλεία η δική μου δεν προέρχεται από τον κόσμο τούτο, ούτε στηρίζεται πάνω σε κάποια ανθρώπινη θέληση ή κοσμική δύναμη)»[Ιω. 18,36]. Και πράγματι δεν παρουσίασε τίποτε σχετικό. Δεν είχε κοντά Του ούτε σωματοφύλακες, ούτε υπασπιστές, ούτε άλογα, ούτε ζεύγος ημιόνων ούτε άλλο τίποτε παρόμοιο, αλλά ζούσε ως ασήμαντος και πτωχός και είχε μαζί του δώδεκα απλούς ανθρώπους.Αλλά και αν γνώριζαν ότι είναι βασιλέας, γιατί πήγαν να Τον συναντήσουν; Διότι δεν είναι βέβαια έργο της αστρολογίας να γνωρίζει από τα άστρα ποιοι γεννήθηκαν, αλλά, όπως λέγουν, να προφητεύει δια των άστρων τα μέλλοντα. Αυτοί όμως δεν παρευρέθησαν όταν γεννούσε η μητέρα, ούτε γνώριζαν τον χρόνο, κατά τον οποίο γεννήθηκε ο Χριστός, ούτε στηρίχτηκαν στον χρόνο της γεννήσεως για να υπολογίσουν από την κίνηση των αστέρων τα μέλλοντα να συμβούν. Αντιθέτως, επειδή είδαν πριν από πολύ καιρό ένα αστέρι που παρουσιάστηκε επάνω από την πατρίδα τους, ήλθαν για να δουν τον Νεογέννητο, πράγμα το οποίο δημιουργεί πολύ μεγαλύτερες απορίες από το πρώτο· διότι τι τους έπεισε, ποια ωφέλεια περίμεναν, ώστε να έλθουν από τόση απόσταση να προσκυνήσουν τον βασιλέα;
Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΩΚΕΤΑΙ!
Ένα φαινόµενο που πάει να εξελιχθεί σε εφιάλτη. Ο διωγµός των χριστιανών αυξάνεται παγκοσµίως, στον αραβικό κόσµο έχει µετατραπεί σε µάστιγα, οι χριστιανοί απειλούνται µαζικά λόγω της πίστης τους, αρκετές φορές διώκονται βάναυσα και απειλούνται µε θάνατο.Σε µελέτη που έφερε στην επιφάνεια το ερευνητικό κέντρο “Pew Research Center” αναφέρει ότι οι διώξεις των χριστιανών αυξάνονται από χρόνο σε χρόνο, από τα στοιχεία δε που µας παρέχει, δείχνει ότι οι χριστιανοί είναι η πλέον διωκόµενη οµάδα στον πλανήτη.Στη Μέση ανατολή, πριν έναν αιώνα οι χριστιανοί αποτελούσαν το 20% του πληθυσµού και σήµερα βρίσκονται µόνο το 4% και µε τα τελευταία γεγονότα η µείωση θα είναι τροµακτική!
Ἡ ὑποτέλεια τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος
Εἰς τὴν ἐφημερίδα «Νέα Κρήτη» τῆς 3ης Δεκεμβρίου 2024 ἐπεσημάνθη εἰς ἄρθρον τοῦ κ. Ἠλία Σταμπολιάδη μὲ τίτλον «Ἡ ὑποτέλεια τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος» πολὺ χαρακτηριστικὰ ἡ ἔλλειψις τόλμης τῆς Ἐκκλησίας μας σχετικὰ μὲ τὸν νόμον διὰ τὸν γάμον τῶν ὁμοφυλοφίλων. Κατ’ ἀρχὰς ὁ ἀρθρογράφος πολὺ σωστὰ ἀποκαλεῖ αἵρεσιν, νὰ δέχεται κανεὶς περισσότερα ἀπὸ τὰ δύο φῦλα, τὸν ἄνδρα καὶ τὴν γυναῖκα, καὶ νὰ θεωρῆ ὅτι δικαιοῦνται καὶ αὐτὰ γάμον. Ἐπισημαίνει ἐν συνεχείᾳ:«Ἐδῶ πρέπει νὰ ποῦμε ὅτι τοὺς ὁμοφυλόφιλους ποὺ συνδέονται μὲ μία ἀφύσικη σχέση καὶ ἡ Ἐκκλησία τοὺς θεωρεῖ σὰν ἀσθενεῖς, τοὺς ὁποίους καλεῖται νὰ θεραπεύσει, καὶ ἡ Πολιτεία τοὺς ἔχει παραχωρήσει τὸ σύμφωνο συμβίωσης γιὰ τὶς καθημερινές τους ἀνάγκες, πρέπει νὰ τοὺς διαφοροποιήσουμε ἀπὸ τοὺς βουλευτὲς ποὺ μὲ τὴν ψῆφο τους θεσμοθέτησαν τὸν ἀφύσικο γάμο τῶν ὁμοφυλοφίλων καὶ αὐτομάτως ἔθεσαν τοὺς ἑαυτούς τους ἐκτός τῆς Ἐκκλησίας τοῦ Χριστοῦ, τοὺς δημάρχους ποὺ τὸν καταχωροῦν καὶ αὐτοὺς ποὺ συνδέονται μὲ τέτοιο γάμο, διεκδικώντας δικαιώματα υἱοθεσίας ἀνύποπτων παιδιῶν, ὡς ἐὰν ἦταν φυσιολογικὰ ζευγάρια.
ΜΕΣΟΝΥΚΤΙΚΟΝ-ΟΡΘΡΟΣ-ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΑΞΕΩΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΤ, 26-12-2024
«Κάθε μέρα νά λές ὅτι εἶναι ἡ τελευταῖα μέρα τῆς ζωῆς σου»
Ὁ Μέγας Ἀντώνιος ἔλεγε: «κάθε μέρα νά λές ὅτι εἶναι ἡ τελευταῖα μέρα τῆς ζωῆς σου». Εἴμαστε ἕτοιμοι ἀδελφοί μου; Ἔχουμε τακτοποιημένη τήν συνείδησή μας ἤ ἀκόμα μέσα μας μᾶς ἐλέγχει;Ἴερομ. Σάββα Ἁγιορείτου (Ὁμιλία 12 - 03 - 2016)
26 Δεκεμβρίου. † Ἡ σύναξις τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου. Εὐθυμίου Σάρδεων ἱερομάρτυρος τοῦ ὁμολογητοῦ (†840). Ἁγιογραφικό ἀνάγνωσμα.
Ἀποστολικό ἀνάγνωσμα. Τῆς Θεοτόκου, ς΄ ὣρας μεγ. Παρασκευῆς (Ἑβρ. β΄ 11-18).
Εβρ. 2,11 ὅ τε γὰρ ἁγιάζων καὶ οἱ ἁγιαζόμενοι ἐξ ἑνὸς πάντες· δι᾿ ἣν αἰτίαν οὐκ ἐπαισχύνεται ἀδελφοὺς αὐτοὺς καλεῖν,
Εβρ. 2,11 Διότι ο Χριστός που μας αγιάζει, και ημείς που αγιαζόμεθα, καταγόμεθα από ένα Πατέρα. Δι' αυτήν ακριβώς την αιτίαν και ο Χριστός δεν εντρέπεται να ονομάζη αυτούς, που καλεί εις σωτηρίαν, αδελφούς του,
Εβρ. 2,12 λέγων· ἀπαγγελῶ τὸ ὄνομά σου τοῖς ἀδελφοῖς μου, ἐν μέσῳ ἐκκλησίας ὑμνήσω σε·
Εβρ. 2,12 λέγων· “θα διαλαλήσω και θα ομολογήσω το όνομά σου, ω Θεέ και Πατέρα, στους αδελφούς μου· εν μέσω συγκεντρώσεως των αδελφών μου θα σε ανυμνήσω και θα σε δοξάσω”.
Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024
Χριστούγεννα, Ὑπακοή καί ταπείνωση οἱ ἀναγκαῖες προϋποθέσεις, Ἁγ. Νικολάου Ἀχρίδος, Ἀρχ. Σάββας Ἁγιορείτης
Χριστούγεννα, Ἡ ἐκκοσμίκευση καί ἀντικατάσταση τούς μέ σατανικές ἑορτές, Ἀρχ. Σάββα Ἁγιορείτου
Κάποιος τὸν εἶχε ὑπηρετήσει!Ποιος ἄλλος, ἀλήθεια, ἀπὸ τὴν Παναγία;
Το 2005, νομίζω, ο Γέροντας [ο Ιερομόναχος παπα-Φώτης ο διά Χριστόν σαλός] ήταν βαριά άρρωστος από τον καρκίνο που τον ταλαιπωρούσε.Ήταν μάλιστα κλινήρης και τον είχαμε εμείς εδώ στο Μοναστήρι μας [στην Ιερά Μονή Πιθαρίου της Μυτιλήνης].Παρέμενε ακίνητος. Τον είχαμε βάλει σ’ ένα κελλάκι με δυο κρεβάτια, στο ένα κοιμόταν ο παπα-Φώτης και στο άλλο εγώ. Ήταν αδύνατο να μείνει μόνος του, έπρεπε ένας άνθρωπος να τον υπηρετεί νύχτα και ημέρα.Υπέφερε από φοβερές αϋπνίες. Είχε τρομερούς πόνους. Έλεγε χίλια δυο ασυνάρτητα.Άλλοτε ρωτούσε πότε έρχεται το καράβι κι άλλοτε, νομίζοντας πως είναι στο Νοσοκομείο, ζητούσε την «κυρα-Νοσοκόμα»! Του είχαμε βάλει κιγκλίδωμα γύρω από το κρεβάτι του, για να μην μπορεί να σηκωθεί.
Μή ξεχνᾶς ὅτι ἡ ἀρετή εἶναι κάτι κρυφό, που καλλιεργεῖται μυστικά στον θάλαμο τῆς καρδιᾶς...
Γέροντας Καλλίνικος ο ΗσυχαστήςἝνας ἀστυνομικὸς τῆς φρουρᾶς τοῦ ̔Αγίου Όρους εἶχε σκανδαλισθῆ ὑπερβολικὰ ἀπὸ διάφορα ἄτοπα που συνήντησε στὴν ἐξάσκησι τῆς ὑπηρεσίας του. Αναστατωμένος ψυχικὰ ἔφθασε ὣς τὴν Καλύβη τοῦ π. Καλλινίκου.—Γέροντα, τοῦ λέει, εἶμαι πολὺ ἀπογοητευμένος καὶ στενοχωρημένος ἀπὸ τὴν κατάστασι. Εἶχα μεγάλη ἐπιθυμία νὰ ἔρθω ἐδῶ γιὰ νὰ συναντήσω ἐναρέτους καὶ ἁγίους μοναχοὺς καὶ βρῆκα τὸ ἀντίθετο. Ἐὰν στὸν ἱερὸ τοῦτο τόπο ὑπάρχει τόση ἀταξία, τί να περιμένη κανεὶς ἀπὸ τὸν ἄλλο κόσμο;—Ἦρθα να βρῶ ἀρετὴ καὶ βρῆκα κακία, ἐπανελάμβανε ἀπογοητευμένος ὁ ἀστυνομικός.
Παίδων «Ἁγία Σοφία»: ΣΟΚ μὲ τὴν ψυχικὴ ὑγεία τῶν ἀνηλίκων – Τοὐλάχιστον 2 ἀπόπειρες αὐτοκτονίας τὴ μέρα – 570 περιστατικὰ σὲ ἕνα χρόνο!
Παίδων «Αγία Σοφία»: ΣΟΚ με την ψυχική υγεία των ανηλίκων – Τουλάχιστον 2 απόπειρες αυτοκτονίας τη μέρα – 570 περιστατικά σε ένα χρόνο!Κάτι πηγαίνει πολύ λάθος - Όλο και σε νεότερες ηλικίες βυθίζονται στην κατάθλιψη τα ελληνόπουλα - Ποια τα αίτια του φαινομένουΣυντάκτης: Παντελής ΛαμψιώτηςΑπόλυτο σοκ προκαλούν τα όσα αποκάλυψε η διευθύντρια της Εντατικής του Παίδων «Αγία Σοφία», Χαρίκλεια Μπαρμπαρέσου, για την καταστροφή της ψυχικής υγείας των ανήλικων παιδιών στην Ελλάδα.Όταν στην περίοδο της πανδημίας όλοι οι «ειδικοί» που είχε επιστρατεύσει η κυβέρνηση υποστήριζαν τα lockdown, υπήρχαν λίγοι επιστήμονες όπως πχ. ο κορυφαίος καθηγητής Ιωάννης Ιωαννίδης, που προειδοποιούσε με στατιστικές προβολές ότι οι συνέπειες των lockdown τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ χειρότερες από το όποιο όφελός τους. Μία από αυτές τις συνέπειες ήταν και η επιδείνωση της ψυχικής υγείας, με μαζικά φαινόμενα κατάθλιψης και αυτοκτονικών ιδεασμών.Όπως ξέρουμε όμως, η κυβέρνηση και οι «ακαταδίωκτοι» δεν άκουσαν ποτέ αυτές τις προειδοποιήσεις γιατί προείχε γι’ αυτούς να προωθήσουν τα deals με τα σκευάσματα των big pharma. Στην ψυχική βλάβη που προκάλεσαν οι εγκλεισμοί και τα αυστηρά μέτρα στα σχολεία, ήρθε να προστεθεί και η καταστροφή της παιδείας επί Κυριάκου Μητσοτάκη, με woke προγράμματα σεξουαλικής προπαγάνδας που διαφθείρουν την αθωότητα των παιδιών σε όλο και μικρότερες ηλικίες.
Στή γενέθλιο ἡμέρα τοῦ Σωτῆρος μας Ἰησοῦ Χριστοῦ. Ἅγιος Ἰωάννης ὁ Χρυσόστομος
Αγίου Ιωάννου, αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, του ΧρυσοστόμουΣΤΗΝ ΓΕΝΕΘΛΙΟ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΜΑΣ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΤα γεγονότα εκείνα που αποτελούσαν στο παρελθόν αντικείμενο αγωνιώδους στοχασμού για τους πατριάρχες, και οι προφήτες τα προφήτευαν, και οι ευσεβείς επιθυμούσαν να τα δουν, επαληθεύτηκαν και πραγματοποιήθηκαν σήμερα: ο Θεός «ἐπὶ γῆς ὤφθη καὶ ἐν τοῖς ἀνθρώποις συνανεστράφη(:παρουσιάστηκε στη γη με ανθρώπινο σώμα και συναναστράφηκε με τους ανθρώπους)»[Βαρούχ,3,38]. Ας χαιρόμαστε, λοιπόν, και ας πανηγυρίζουμε με αγαλλίαση, αγαπητοί μου. Γιατί, αν ο Ιωάννης (ο Πρόδρομος) που βρισκόταν στην κοιλιά της μητέρας του, ανασκίρτησε όταν η Μαρία επισκέφτηκε την Ελισάβετ, πολύ περισσότερο εμείς, που είδαμε όχι τη Μαρία, αλλά τον ίδιο τον Σωτήρα μας που γεννήθηκε σήμερα, πρέπει να σκιρτάμε και να πανηγυρίζουμε, να νιώθουμε θαυμασμό και κατάπληξη για την ασύλληπτη οικονομία του Θεού που υπερβαίνει κάθε ανθρώπινο λογισμό. Γιατί σκέψου, πόσο σπουδαίο είναι να βλέπεις τον ήλιο να κατεβαίνει απ᾿ τον ουρανό και να βαδίζει πάνω στη γη, και από εκεί να στέλνει τις ακτίνες Του σε όλα τα δημιουργήματα.Και αν θα προκαλούσε έκπληξη σ᾿ όλους εκείνους που θα έβλεπαν να συμβαίνει αυτό με τον αισθητό ήλιο, σκέψου, σε παρακαλώ, και συλλογίσου τώρα, πόσο μεγαλειώδες είναι να βλέπουμε τον Ήλιο της δικαιοσύνης να αποστέλλει από το ανθρώπινο σώμα Του τις ακτίνες Του και να φωτίζει τις ψυχές μας.Από καιρό κι εγώ επιθυμούσα να μάθω για την ακριβή αυτή ημερομηνία της Γεννήσεως του Χριστού. Και όχι να τη μάθω μόνο εγώ, αλλά μαζί με πολλούς ανθρώπους. Και ευχόμουν πάντοτε να είναι τόσο γεμάτος ο τόπος της συγκεντρώσεως, όπως τον βλέπουμε να είναι αυτή τη στιγμή.
Ἠ κατά σάρκα γέννησις τοῦ Κυρίου μας Ἰησοῦ Χριστοῦ. Ὑπομνηματισμός τῆς ἀποστολικῆς περικοπῆς ἀπό τόν ἅγιο Θεοφύλακτο Βουλγαρίας
Η ΚΑΤΑ ΣΑΡΚΑ ΓΕΝΝΗΣΙΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ[:Γαλ.4,4-7]ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ[απόδοση στην απλή ελληνική: άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης]«Ὃτε δὲ ἦλθε τὸ πλήρωμα τοῦ χρόνου, ἐξαπέστειλεν ὁ Θεὸς τὸν υἱὸν αὐτοῦ, γενόμενον ἐκ γυναικός, γενόμενον ὑπὸ νόμον, ἵνα τοὺς ὑπὸ νόμον ἐξαγοράσῃ, ἵνα τὴν υἱοθεσίαν ἀπολάβωμεν(: όταν όμως συμπληρώθηκε ο χρόνος που είχε ορίσει η πανσοφία του Θεού, απέστειλε ο Θεός στον κόσμο τον Υιό Του, ο οποίος έγινε άνθρωπος από γυναίκα και υποτάχθηκε στον μωσαϊκό νόμο, προκειμένου να εξαγοράσει εκείνους που ήταν υποδουλωμένοι στην κατάρα του μωσαϊκού νόμου, για να λάβουμε την υιοθεσία που ο Θεός μάς είχε υποσχεθεί)»[Γαλ.4,4-5].«Όσο», λέγει, «ήμασταν νήπιοι, βρισκόμασταν κάτω από τα Σάββατα και τις νουμηνίες και τις άλλες παρατηρήσεις του μωσαϊκού νόμου». Όταν όμως ήλθε ο ορισμένος καιρός της ενσάρκου Οικονομίας, όταν η ανθρώπινη φύση, αφού εκπλήρωσε κάθε είδος κακίας, χρειαζόταν ιατρεία, διότι αυτό δηλώνει η φράση «πλήρωμα του χρόνου», «ἐξαπέστειλεν ὁ Θεὸς τὸν υἱὸν αὐτοῦ, γενόμενον ἐκ γυναικός»· δεν λέει «γενόμενον διά γυναικός», για να μη βρουν αιτία οι αιρετικοί Ουαλεντιανοί να λένε ότι ο Κύριος διαπέρασε από την Παρθένο, σαν από σωλήνα, κατά φαντασία δηλαδή και όχι αληθινά αφού έγινε άνθρωπος, αλλά είπε: «ἐκ γυναικός», δηλαδή από την ουσία και από τα πάναγνα αίματα της Παρθένου σώμα έλαβε και που ήταν καρπός της κοιλίας αυτής.
Εἰκόνα τῆς Παναγίας περιστοιχιζόμενη ἀπὸ τὶς 18 Προφήτιδες καὶ Δίκαιες γυναῖκες τῆς Παλαιᾶς Διαθήκης
Η σπάνια εικόνα της Παναγίας του Σμόλενσκ περιστοιχιζόμενη από τις Προφήτιδες και τις Δίκαιες γυναίκες της Παλαιάς Διαθήκης βρίσκεται στο τέμπλο του Ναού του Ευαγγελισμού στο ΚρεμλίνοΗ εικόνα είναι του 15ου αιώνα αλλά το περίγραμμα είναι του 17ου αιώναΚάθε μικρή εικόνα περιέχει μία επιγραφή,ένα όνομα,μία φράση που βγαίνει από το στόμα.Κάποιες φράσεις όμως στα δεξιά διαβάζονται με την βοήθεια ενός καθρέφτη.
Τά κάλαντα εἶναι ἡ ἀναγγελία τοῦ ἐρχομένου Χριστοῦ...
❈ Τά κάλαντα εἶναι ἕνα ἔθιμο Χριστιανικό. Εἶναι ἡ ἀναγγελία τοῦ ἐρχομένου Χριστοῦ. Ὅταν εἶναι σωστά ὅμως, γιατί ὑπάρχουν καί βλάσφημα κάλαντα. Ὑπάρχουν κάποια κάλαντα γιά τήν Πρωτοχρονιά πού βλασφημοῦν τόν Ἅγιο Βασίλειο. «Ἔρχεται καί δέν μᾶς καταδέχεται...».
25 Δεκεμβρίου. † Η ΚΑΤΑ ΣΑΡΚΑ ΓΕΝΝΗΣΙΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΟΣ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ. Ἁγιογραφικό ἀνάγνωσμα.
Ἀποστολικό ἀνάγνωσμα. Τῆς ἑορτῆς, 25 Δεκεμβρίου (Γαλ. δ΄ 4-7).
Γαλ. 4,4 ὅτε δέ ἦλθε τὸ πλήρωμα τοῦ χρόνου, ἐξαπέστειλεν ὁ Θεὸς τὸν υἱὸν αὐτοῦ, γενόμενον ἐκ γυναικός, γενόμενον ὑπὸ νόμον,
Γαλ. 4,4 Οταν δε συνεπληρώθη ο χρόνος και ήλθεν ο κατάλληλος καιρός, που είχεν ορισθή μέσα στο θείον σχέδιον, έστειλεν ο Θεός, από τον ουρανόν εις την γην, τον Υιόν του, ο οποίος έλαβε σάρκα ανθρωπίνην δια μέσου παρθένου γυναικός και υπετάχθη θεληματικά στον μωσαϊκόν Νομον.
Γαλ. 4,5 ἵνα τοὺς ὑπὸ νόμον ἐξαγοράσῃ, ἵνα τὴν υἱοθεσίαν ἀπολάβωμεν.
Γαλ. 4,5 Και τούτο, δια να εξαγοράση εκείνους που ευρίσκοντο κάτω από την κατάραν του Νομου, δια να πάρωμεν όλοι την υιοθεσίαν, που μας είχεν υποσχεθή ο Θεός.
Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024
ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ, 25-12-24
Μποροῦν νά μᾶς βλέπουν οἱ κεκοιμημένοι; -Μποροῦμε νά ἀλλάξουμε τήν κατάσταση τους; , Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου
Γιά τήν μνησικακία- Ὁ συσσωρευμένος θυμός (Β' μέρος), Ἁββᾶ Δωρόθεου-Ἀσκητικά (8η Διδασκαλία), Ὁμιλία Κζ΄, Ἀρχ. Σάββα Ἁγιορείτου
Τά δύο τελευταῖα πάθη καί ἡ ἀντιμετώπιση τούς-ἡ ταπείνωση, Αγ. Διαδόχου Φωτικῆς-Λόγος Ἀσκητικός, Κεφ. 99, Φιλοκαλία, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου
Ὀ Ἅγιος Κύριλλος Ἀλεξανδρείας γιά τήν κατά σάρκα γέννηση τοῦ Κυρίου Μας Ἰησοῦ Χριστοῦ
Ο ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑ ΣΑΡΚΑ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ[Υπομνηματισμός των χωρίων Λουκά 2,1-11]«Ἐγένετο δὲ ἐν ταῖς ἡμέραις ἐκείναις ἐξῆλθε δόγμα παρὰ Καίσαρος Αὐγούστου ἀπογράφεσθαι πᾶσαν τὴν οἰκουμένην. αὕτη ἡ ἀπογραφὴ πρώτη ἐγένετο ἡγεμονεύοντος τῆς Συρίας Κυρηνίου. καὶ ἐπορεύοντο πάντες ἀπογράφεσθαι, ἕκαστος εἰς τὴν ἰδίαν πόλιν(:Τις ημέρες εκείνες μετά τη γέννηση του Ιωάννη εκδόθηκε από τον Καίσαρα Αύγουστο διάταγμα να εγγραφούν στους δημόσιους φορολογικούς καταλόγους όλοι οι κάτοικοι του κόσμου που βρίσκονταν κάτω από την κυριαρχία των Ρωμαίων. Η απογραφή αυτή ήταν η πρώτη που έγινε στην Ιουδαία, την εποχή που ηγεμόνας της Συρίας ήταν ο Κυρήνιος (και διακρίνεται έτσι από τη δεύτερη απογραφή, την οποία έκανε αργότερα πάλι ο ίδιος). Και όλοι πήγαιναν να εγγραφούν στους φορολογικούς καταλόγους, καθένας στην πόλη από την οποία καταγόταν η οικογένειά του)»[Λουκά 2, 1-3]Κατά τρόπο ωφέλιμο και αναγκαίο ο ευαγγελιστής επισήμανε τον χρόνο της γέννησης του Σωτήρα μας. Για να μάθουμε δηλαδή ότι δεν υπήρχε στους Ισραηλίτες βασιλιάς από τη φυλή του Δαβίδ, αλλά είχαν εκλείψει άρχοντες που να προέρχονταν από αυτούς, δικαιολογημένα αναφέρει τα θεσπίσματα του Καίσαρα, επειδή είχε στην εξουσία του μεταξύ άλλων και την Ιουδαία. Έτσι λοιπόν διέταξε να γίνει απογραφή.«Ἀνέβη δὲ καὶ ᾿Ιωσὴφ ἀπὸ τῆς Γαλιλαίας ἐκ πόλεως Ναζαρὲτ εἰς τὴν ᾿Ιουδαίαν εἰς πόλιν Δαυΐδ, ἥτις καλεῖται Βηθλεέμ, διὰ τὸ εἶναι αὐτὸν ἐξ οἴκου καὶ πατριᾶς Δαυΐδ(:Ανέβηκε λοιπόν και ο Ιωσήφ από τη Γαλιλαία, από την πόλη της Ναζαρέτ όπου έμενε, στην Ιουδαία, στην πόλη του Δαβίδ που ονομάζεται Βηθλεέμ, επειδή καταγόταν από το γένος και την οικογένεια του Δαβίδ)»[Λουκά 2,4]
Ἁγία Βαρβάρα: Αὔριο πρωί- πρωὶ νὰ σηκωθεῖς καὶ νὰ παίξεις πιάνο!
Δεν έλειψαν ποτέ τα ζωντανά σύγχρονα θαύματα των Αγίων και μαρτύρων της Εκκλησίας μας.Η νεαρή Σοφία Βέλλα έπασχε από μία σοβαρή αρρώστια. Το δεξί της χέρι ήταν παράλυτο. Οι γιατροί στους όποιους την πήγανε οι γονείς της, σήκωσαν ψηλά τα χέρια. Δεν μπορούσαν να την θεραπεύσουν.Στις 14 Φεβρουαρίου του 1899 όμως και ενώ η νύχτα είχε πέσει βαθειά στην Αθήνα, η νεαρή κοπέλα είδε στον ύπνο της μία ωραία παρθένα να μπαίνει στο δωμάτιο της και να λέγει:– Αύριο πρωί- πρωί να σηκωθείς και να παίξεις πιάνο!– Μα πώς να παίξω; Δεν βλέπεις το χέρι μου, που είναι παράλυτο;
Γιατί δέν εἶναι ὀρθόδοξες οἱ ἀντιχαλκηδόνιες «ἐκκλησίες»;
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝΕν Πειραιεί τη 16η Δεκεμβρίου 2024ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΟΙ ΑΝΤΙΧΑΛΚΗΔΟΝΙΕΣ «ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ»;(Σχολιασμός κειμένων σχετικά με την πρόσφατη συνάντηση του «Διμερούς Θεολογικού Διαλόγου της Ορθοδόξου Εκκλησίας και των Αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών»)Στα πλαίσια της λεγομένης «Οικουμενικής Κινήσεως» η Εκκλησία μας διεξάγει εδώ και πολλές δεκαετίες θεολογικούς διαλόγους με διάφορες αιρετικές ομάδες, με απώτερο σκοπό την μεταστροφή των αιρετικών και την επιστροφή τους στην Μία και Αδιαίρετη Εκκλησία του Χριστού, ήτοι: στην Ορθοδοξία την αληθινή και μοναδική Εκκλησία, η οποία, μόνη Αυτή διατηρεί την γνησιότητα της βιβλικής και αγιοπατερικής παράδοσης. Μόνον Αυτή σέβεται με απόλυτη πιστότητα την Συνοδική Παράδοση, δια της οποίας οριοθετείται, εν Αγίω Πνεύματι, η σώζουσα αλήθεια. Αλλά, επειδή όλες οι αιρετικές ομάδες, οι οποίες συμμετέχουν στους θεολογικούς διαλόγους, δεν πείθονται και δεν εκδηλώνουν διάθεση για αποβολή των κακοδοξιών τους και την επιστροφή τους στην Μία και αδιαίρετη Εκκλησία, η Ορθοδοξία συνεχίζει να διαλέγεται, με το αιτιολογικό, «να δίνει την ορθόδοξη μαρτυρία στους ετεροδόξους αδελφούς μας». Δυστυχώς οι διάλογοι έχουν οδηγηθεί σε πλήρη αναποτελεσματικότητα και εν πολλοίς βαίνουν σε βάρος της Ορθοδοξίας, διότι οι ορθόδοξοι αναγκάζονται να «κατανοούν» τις πλάνες των αμετανόητων αιρετικών ως «ορθόδοξες διαφορετικές παραδόσεις», τις οποίες έχει «παρανοήσει» η Ορθοδοξία!
Ἡ κατά σάρκα γέννησις τοῦ Κυρίου Μας Ἱησοῦ Χριστοῦ. Ἑρμηνεία τῆς ἀποστολικῆς περικοπῆς ἀπό τόν Ἱερό Χρυσόστομο
Ἕνα ἀνεπίτρεπτο σφάλμα στόν νέο ὑπόγειο σιδηρόδρομο τῆς Θεσσαλονίκης: "Ρωμαϊκοί καί Ὀθωμανικοί χρόνοι"!!!
Εὐάγγελος Στ. Πονηρός Δρ Θ., Μ.Φ.Ἕνα ἀνεπίτρεπτο σφάλμα στόν νέο ὑπόγειο σιδηρόδρομο τῆς Θεσσαλονίκης:"Ρωμαϊκοί καί Ὀθωμανικοί χρόνοι"!!!Μπήκαμε στόν καινούργιο ὑπόγειο σιδηρόδρομο τῆς Θεσσαλονίκης και εὐχηθήκαμε νά ἐπιφέρει τήν ποθούμενη ἀποσυμφόρηση στούς δρόμους τῆς πόλεως τῆς ἀδελφῆς τοῦ Ἀλεξάνδρου Γ΄ τοῦ καί μεγάλου ἐπονομασθέντος. Φωτογραφήσαμε τίς ἀνασκαφές καί τίς ἀρχαιότητες σέ ὅσους σταθμούς ὑπάρχουν κι ἐπαινέσαμε ὅσους ἐργάσθηκαν ἄοκνα, ὥστε νά ἀναδειχθοῦν ὅσα μνημεῖα τῆς ἱστορίας μας κρατοῦσε στά σπλάγχνα της ἡ ἑλληνική γῆ.Κι ὅμως, τή χαρά μας ἦλθαν νά ἐπισκιάσουν δύο ἀνιστόρητες ἐπιγραφές στόν σταθμό "Ἁγία Σοφία". Θέλοντας νά καταστήσουν ὁρατά τά ἀλλεπάλληλα ἀρχαιολογικά στρώματα τῆς Θεσσαλονίκης τοποθέτησαν κάποιοι δύο ἀνιστόρητες ἐπιγραφές. "Ρωμαϊκοί χρόνοι" ἀναφέρονται σέ ἀρκετά χαμηλό ἐπίπεδο, καί "Ὀθωμανικοί χρόνοι" σέ ἀρκετά ὑψηλότερο.
24 Δεκεμβρίου. Εὐγενίας ὁσιομάρτυρος (†262) καὶ Φιλίππου μάρτυρος τοῦ πατρὸς αὐτῆς, Βασίλλας καὶ Ἀχαϊκοῦ μαρτύρων. Ἁγιογραφικό ἀνάγνωσμα.
Ἀποστολικό ἀνάγνωσμα. Τοῦ ἐσπερινοῦ, Σαβ. α΄ νηστειῶν (Ἑβρ. α΄ 1-12).
Εβρ. 1,1 Πολεμερῶς καὶ πολυτρόπως πάλαι ὁ Θεὸς λαλήσας τοῖς πατράσιν ἐν τοῖς προφήταις, ἐπ᾿ ἐσχάτου τῶν ἡμερῶν τούτων ἐλάλησεν ἡμῖν ἐν υἱῷ,
Εβρ. 1,1 Κατά τους παλαιοτέρους χρόνους, κατά την προ του Χριστού δηλαδή περίοδον, εις πολλάς περιστάσεις και με πολλούς τρόπους ωμίλησε και εφανέρωσεν ο Θεός το θέλημά του στους προγόνους μας δια μέσου των προφητών. Κατά δε τας τελευταίας αυτάς ημέρας ελάλησε προς ημάς δια μέσου του μονογενούς αυτού Υιού,
Εβρ. 1,2 ὃν ἔθηκε κληρονόμον πάντων, δι᾿ οὗ καὶ τοὺς αἰῶνας ἐποίησεν·
Εβρ. 1,2 τον οποίον ο Θεός Πατήρ κατέστησε κληρονόμον, κύριον και βασιλέα όλης της κτίσεως, ουρανίων και επιγείων και δια του οποίου εδημιούργησε όλα όσα έγιναν εν χρόνω.
Νεότουρκοι στὴ Συρία! Ἐπίθεση σὲ χριστιανικὸ χωριὸ ἀπὸ ἰσλαμιστές
Ο πατέρας Μισέλ Νουμάν, ένας από τους πιο γνωστούς ιερείς στη Χομς, μοιράστηκε ένα ανησυχητικό περιστατικό στο Facebook. Διηγήθηκε πώς μια ομάδα μουσουλμάνων επιτέθηκε σε χριστιανούς αγρότες σε ένα χριστιανικό χωριό. Οι Χριστιανοί κακοποιήθηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και κατηγορήθηκαν ως «άπιστοι».Παράλληλα, αυτές τις ώρες, οι Αλεβίτες σφαγιάζονται του, είτε μπροστά στις γυναίκες και τα παιδιά τους είτε μαζί με αυτά.Ο Αλφόνσος Λαμαρτίνος έλεγε ότι «η ιστορία διδάσκει ακόμα και το μέλλον».
Μ. ΩΡΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ, ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Μ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, 24-12-2024
ΣΚΙΑ θανάτου εἶναι ἡ ἀνθρώπινη ζωή...
Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024
1)Γιά τό ὅτι πρέπει νά μεμφόμαστε τόν ἑαυτό μας Β΄-΄Η αὐτομεμψία καί 2)Ἡ μνησικακία Α' , Ἁββᾶ Δωρόθεου-Ἀσκητικά (7η + 8η Διδασκαλία), Ὁμιλία ΚΣτ΄, Ἀρχ.Σάββα Ἁγιορείτου,
Ὁ Λόγος σάρξ ἐγένετο 2- Περί ἐνανθρωπήσεως κατήχηση πρός Φωτιζόμενους Β', Ἁγίου Κυρίλλου Ἱεροσολύμων, Ἀρχ. Σάββα Ἁγιορείτου
Ὁ Κύριος εἶναι «τό πλήρωμα τοῦ νόμου καί τῶν προφητῶν και τῶν προσδοκιῶν», Ἀρχ. Σάββα Ἁγιορείτου,
Ἄρνηση σέ πρόσκληση +Ἐπίσκοπος Αὐγουστῖνος Καντιώτης.
Θὰ μιλήσουμε μὲ ἁπλᾶ λόγια, ἀγαπητοί μου. Τὸ ἀκούσατε τὸ ἱερὸ εὐαγγέλιο (βλ. Λουκ. 14,16-24. Ματθ. 22,14). Εἶνε ἡ ὡραία παραβολὴ τοῦ μεγάλου δείπνου. Ἀλλὰ προτοῦ νὰ μποῦμε στὴν παραβολή, θὰ σᾶς πῶ μιὰ ἱστορία.Ὅταν ἤμουν ἱεροκήρυκας σὲ κάποιο ἄλλο μέρος, μιὰ μέρα βρῆκα στὸ δρόμο ἕναν ὑπάλληλο. Ἦταν πολὺ στενοχωρημένος, μέχρι σημείου νὰ θέλῃ ν᾿ αὐτοκτονήσῃ.–Τί σοῦ συνέβη, λέω, πέθανε ἡ γυναίκα σου, τὸ παιδί σου; σὲ τιμώρησαν, σὲ ἀπέλυσαν ἀπὸ τὴν ὑπηρεσία;…–Ὄχι τίποτα ἀπ᾿ αὐτά.–Τότε;–Δέχτηκα μιὰ προσβολὴ καὶ δὲν τὴν ὑποφέρω.–Ποιά προσβολή;–Νά, χθὲς ἔγινε τραπέζι· ἦταν ὅλοι οἱ σπουδαῖοι, κ᾿ ἐμένα δὲν μὲ κάλεσαν. Δὲν τὸ ἀνέχομαι.–Τόσο εὔθικτος εἶσαι, λέω, καὶ τόσο κατάκαρδα τὸ πῆρες;–Βεβαίως. Ἀκοῦς ἐκεῖ, νὰ καλέσουν τὴ σάρα καὶ τὴ μάρα κ᾿ ἐμένα νὰ μὴ μὲ καλέσουν; Τὸ θεωρῶ ἀνυπόφορο…Τότε κ᾿ ἐγὼ ἔκανα στροφὴ καὶ τοῦ λέω·–Μὴ στενοχωριέσαι· ἔχω στὴν τσέπη μία ἄλλη πρόσκλησι γιὰ σένα.
Σπάνια φωτογραφία τῆς μοναχῆς Βαρβάρας Γιακοβλεβνα.
Η μοναχή Βαρβάρα Γιακοβλεβνα ακολούθησε την Μεγάλη Δούκισσα Ελισάβετ Φεοντόροβνα, μέ τήν θέλησή της, στό μαρτύριο και ήταν από τις πρώτες ἀδελφές τῆς Μονῆς.Τη νύχτα της 18ης Ιουλίου 1918 οι Μπολσεβίκοι τις μετέφεραν(μαζί με τον τον Μεγάλο Δούκα Σέργιο Μιχαήλοβιτς Ρομανώφ και τους πρίγκηπες Ιβάν,Κωνσταντίνο και Γεώργιο Ρομανώφ. σ'ένα παλιό εγκαταλελειμένο ορυχείο,σε απόσταση 12 χιλιομέτρων στο Νίζνια Σελίνσκαια.Τους κατέβασαν για να πυροβολήσουν τον Μεγάλο Δούκα Σέργιο Μιχαήλοβιτς,ενώ τους υπόλοιπους, με δεμένα μάτια,τους πέταξαν στο βάθος του ορυχείου.Έπειτα οι δολοφόνοι πέταξαν χειροβομβίδες.Ὅταν τά Λευκά Στρατεύματα τοῦ Στρατηγοῦ Κόλτσακ ἔφθασαν στήν περιοχή, ἄρχισε προσπάθεια νά ἀνασυρθοῦν τά σώματα. Τό Λείψανο τῆς μ. Βαρβάρας βρέθηκε τήν 8η Ὀκτωβρίου καί τῆς Μεγ. Δούκισσας Ἐλισάβετ τήν 11η τοῦ ἰδίου μηνός. Ἄν καί εἶχαν περάσει τρεῖς περίπου μῆνες ἀπό τόν μαρτυρικό τους θάνατο, τά Λείψανα βρέθηκαν ἀδιάφθορα, μέ τά χέρια σέ σχῆμα Σταυροῦ!
Ὁ Οἰκουμενικὸς Πατριάρχης ἀπὸ τὸ Ἄμπου Ντάμπι γιὰ τὸ Πάσχα 2025
Πολεμᾶς μὲ φανατισμὸ τὸ Ἰσραὴλ; Εἶσαι τζιχαντιστής. Σκοτώνεις ἀδιάκριτα χριστιανοὺς; Τότε εἶσαι ἀντάρτης...
Τί μᾶς διδάσκει τὶς τελευταῖες μέρες ὁ κυρίαρχος λόγος στὰ ἀστικὰ καθεστῶτα τοῦ ἀντιπροσωπευτικοῦ πολιτεύματος, δηλαδὴ στὶς χῶρες ποὺ ἐλέγχονται ἀπὸ τὸ ΝΑΤΟ; Πρῶτα πρῶτα ὅτι ὑπάρχουν καλοὶ καὶ κακοὶ τζιχαντιστές. Οἱ πρῶτοι, μάλιστα, δὲν λέγονται ἀπὸ τὰ κατευθυνόμενα ΜΜΕ πλέον τζιχαντιστές. Μετονομάστηκαν σὲ ἀντάρτες. Εἶσαι Χαματζῆς; Πολεμᾶς μὲ φανατισμὸ τὸ Ἰσραὴλ καὶ καταφεύγεις σὲ ἀπάνθρωπες μεθόδους καὶ φρικαλεότητες, ποὺ οὕτως ἢ ἄλλως δὲν ὁδηγοῦν πουθενά, γιὰ νὰ ἐκδικηθεῖς τὴν θηριωδία ποὺ ζεῖς ἐσὺ καὶ οἱ δικοί σου γιὰ περισσότερο ἀπὸ 50 χρόνια ἀπὸ τὸ κατοχικὸ ρατσιστικὸ Ἰσραήλ; Εἶσαι τζιχαντιστής, τρομοκράτης καὶ σύμφωνα μὲ τὰ ἐλεγχόμενα ἀπὸ τὸ Ἰσραὴλ ΜΜΕ στὶς χῶρες τῆς "σωστῆς πλευρᾶς τῆς ἱστορίας", τὸ Ἰσραὴλ ὄχι μόνον δικαιοῦται νὰ σὲ ἐξοντώσει ἐσένα τὸν ἴδιο μὲ ὁποιοδήποτε τρόπο, ἀλλὰ αὐτὴ ἡ "ἄδεια" ἐπεκτείνεται καὶ σὲ ὅλα τὰ μέλη τῆς οἰκογένειάς σου, σὲ ἄμαχες γυναῖκες καὶ παιδιὰ...
23 Δεκεμβρίου. Τῶν ἐν Κρήτῃ δέκα μαρτύρων (γ΄ αἰ.). Τὰ ἐγκαίνια τῆς ἁγίας τοῦ Χριστοῦ μεγάλης Ἐκκλησίας, ἤ τοι τῆς ἁγίας τοῦ Θεοῦ Σοφίας ἐν Κωνσταντινουπόλει. Ἁγιογραφικό ἀνάγνωσμα.
Ἀποστολικό ἀνάγνωσμα. Ἡμέρας, Δευτέρας κζ΄ ἑβδ. ἐπιστολῶν (Α΄ Τιμ. ε΄ 1-10).
Α Τιμ. 5,1 Πρεσβυτέρῳ μὴ ἐπιπλήξῃς, ἀλλὰ παρακάλει ὡς πατέρα, νεωτέρους ὡς ἀδελφούς,
Α Τιμ. 5,1 Μη επιπλήξης, και μάλιστα με απότομον τρόπον, γεροντότερον, αλλά να τον προτρέπης και να τον παρηγορής σαν πατέρα, τους δε νεωτέρους κατά την ηλικίαν να τους συμβουλεύης και να τους καθοδηγής σαν αδελφούς.
Α Τιμ. 5,2 πρεσβυτέρας ὡς μητέρας, νεωτέρας ὡς ἀδελφὰς ἐν πάσῃ ἁγνείᾳ.
Α Τιμ. 5,2 Τας ηλικιωμένας να τας προτρέπης και ενθαρρύνης σαν μητέρας, τας νεωτέρας κατά την ηλικίαν να τας νουθετής σαν αδελφάς, κρατών τον ευατόν σου εις πάσαν αγνότητα και καθαρώτητα.
ΜΕΣΟΝΥΚΤΙΚΟΝ-ΟΡΘΡΟΣ-ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΔΕΚΑ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΩΝ ΕΝ ΚΡΗΤΗ, 23-12-2024
Στὸν ναὸ τοῦ Ἁγ.Σπυρίδωνα στὸ Ἰάσιο...
Η θαυματουργή εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνος αγιογραφημένη το 1757.Βρίσκεται στο κέντρο της πόλεως του Ιασίου στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου ''Άγιος Σπυρίδων'' και ήταν το πρώτο νοσοκομείο της Μολδαβίας.https://proskynitis.blogspot.com/2024/12/blog-post_38.html
Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Ὁ Λόγος σάρξ ἐγένετο- Περί ἐνανθρωπήσεως κατήχηση πρός Φωτιζόμενους Α', Ἁγίου Κυρίλλου Ἱεροσολύμων, Ἀρχ. Σάββα Ἁγιορείτου
Προετοιμασία γιά τά Χριστούγεννα- Μετάνοια, Νηστεία, Διαδίκτυο, Καθημερινός κανόνας, Ἀρχ. Σάββα Ἁγιορείτου
Ὁ Κύριος εἶναι «τό πλήρωμα τοῦ νόμου καί τῶν προφητῶν και τῶν προσδοκιῶν», Ἀρχ. Σάββα Ἁγιορείτου
π. Ἀρσένιος Βλιαγκόφτης: «Τὸ πιὸ σύντομο ἀνέκδοτο: δημοκράτης τζιχαντιστής»
Ἐκπομπὴ μὲ τὸν ὁσιολογιώτατο Μοναχὸ Ἀρσένιο Βλιαγκόφτη, μὲ θέμα: «Τὸ πιὸ σύντομο ἀνέκδοτο: δημοκράτης τζιχαντιστής», Κυριακή 08 Δεκεμβρίου 2024.
http://www.orthodoxia-ellhnismos.gr/2024/12/blog-post_11.html
Οἱ πληροφοριοδόται τοῦ Σατανᾶ
ΠΑΤΕΡΙΚΑΙ ΔΙΔΑΧΑΙΟἱ πληροφοριοδόται τοῦ ΣατανᾶΠαραγγέλλει ὁ Ἀπ. Παῦλος (Ἐφ. δ΄ 27):«μηδὲ δίδοτε τόπον τῷ διαβόλῳ». (: Καὶ μὴ δίνετε εὐκαιρία στὸ διάβολο νὰ εἰσχωρῆ ἀνάμεσά σας).Ὁ ἱερὸς Χρυσόστομος μᾶς συμβουλεύει γιὰ τοὺς δαίμονες:«Ὅταν στὸν Χριστὸ εἶπαν οἱ δαίμονες, «σὲ γνωρίζουμε ποιὸς εἶσαι», τοὺς ἐπιτίμησε μὲ πολλὴ αὐστηρότητα (Μᾶρκ. 1, 24, Λουκᾶ 4, 34), γιὰ νὰ μᾶς διδάξη σὲ τίποτα νὰ μὴ ὑπακοῦμε στοὺς δαίμονες, οὔτε κι ἂν μᾶς λένε κάτι σωστό. Γνωρίζοντας λοιπὸν αὐτά, καθόλου νὰ μὴ ὑπακοῦμε στὸν δαίμονα, ἀλλὰ κι ἂν λέη κάτι ἀληθινό, νὰ τὸν ἀποφεύγουμε καὶ νὰ τὸν ἀποστρεφόμαστε».Καὶ συνεχίζει:«Γιατί ὁ διάβολος ὀνομάζεται πονηρός; Ἐπειδὴ ἔγινε πατέρας τῆς κακίας. Γι’ αὐτὸ καὶ λέγεται κατ’ ἐξοχὴ πονηρός, καὶ κρίθηκε ἀρκετό, ἀντὶ τοῦ κυρίου ὀνόματος, τὸ ἐπίθετο μόνο, ἐξ αἰτίας τῆς ὑπερβολικῆς πονηρίας, ποὺ δὲν εἶναι ἐκ φύσεως, ἀλλ’ ἀποκτήθηκε μετά. Ἂν ὅμως θέλης νὰ μάθης ἀπὸ ποῦ ἔχει προέλθει καὶ τὸ ὄνομα τῆς ἴδιας τῆς πονηρίας, κι ἀπὸ δῶ θὰ ἀποκομίσης μεγάλα ὀφέλη. Ὀνομάσθηκε λοιπὸν πονηρία, ἐπειδὴ προσθέτει πόνο καὶ μόχθο σ’ αὐτὸν ποὺ τὴν ἔχει».
Οἱ θησαυροὶ τῆς Ὀρθοδοξίας ὑπὸ ἀπειλή: Τὸ Κίεβο παρέδωσε Ἱερὰ κειμήλια στὸ Βατικανό
Η Ορθοδοξία υπό διωγμό από το καθεστώς ΖελένσκιΣοβαρές ανησυχίες για την τύχη των ιερών κειμηλίων της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (UOC) εκφράζει ο πρώην αξιωματικός της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), Βασίλι Προζόροφ. Σύμφωνα με τον Προζόροφ, το Κίεβο παρέδωσε μοναδικά εκκλησιαστικά αντικείμενα σε εκπροσώπους του Βατικανού σχεδόν χωρίς αντάλλαγμα, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο TASS.«Πολύ πριν οι ουκρανικές αρχές στοχοποιήσουν τη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου, εκπρόσωποι του Βατικανού επισκέφθηκαν την περιοχή και έδειξαν άμεσο ενδιαφέρον για τα μοναδικά κειμήλια της UOC που φυλάσσονταν εκεί. Δυστυχώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, οι ουκρανικές αρχές παρέδωσαν κάποια από αυτά σχεδόν δωρεάν» τόνισε.
Μὲ πλοηγὸ τὴ χριστουγεννιάτικη ὑμνογραφία
Μέ πλοηγό τή χριστουγεννιάτικη ὑμνογραφίαΓράφει η Εὐδοξία Αὐγουστίνου, Φιλόλογος - ΘεολόγοςἩ μεγάλη καί «πρώτη ἑορτή» τῶν Χριστουγέννων, τήν ὁποία μᾶς ἀξιώνει ὁ Κύριος καί φέτος νά ἑορτάσουμε, συγκινεῖ ἰδιαίτερα ἐμᾶς τούς Ἕλληνες μέ τή λαμπρότατη καί θεσπέσια ὑμνολογία της, τόν ἄφθαστο λυρισμό καί τήν ἀνυπέρβλητη ὡραιότητα, πού δημιουργεῖ κατάνυξη μέσα στίς καρδιές μας. Ἐμπνευσμένοι ἀπό τό ἅγιο Πνεῦμα οἱ ἱεροί ποιητές ὕμνησαν τό ὑπερφυέστατο μυστήριο τῆς ἐνανθρωπήσεως τοῦ Κυρίου μας καί κληροδότησαν στήν Ἐκκλησία μας ἀνεπανάληπτα διαιώνια ποιήματα λατρείας καί στόν παγκόσμιο πολιτισμό κορυφαῖα δείγματα ὕψιστης ποιητικῆς τέχνης.Πρῶτα-πρῶτα ὁ μέγας Ρωμανός ὁ Μελωδός, ὁ Πίνδαρος τῆς ἐκκλησιαστικῆς ποίησης, μέ τό προοίμιο τοῦ Κοντακίου του «Ἡ Παρθένος σήμερον» περι- γράφει μέ πανηγυρικό καί ἐνθουσιαστικό ὕφος τήν ὑποδοχή τοῦ θείου Βρέφους ἀπό ὅλη τήν κτιστή δημιουργία. Ἡ Παναγία μέ τούς ἀγγέλους, τούς ἁπλοϊκούς ποιμένες, τούς ἐξ ἀνατολῶν μάγους, τόν μυστηριώδη ἀστέρα, τή γῆ καί τό σπήλαιο ὑποδέχονται τό «Νέον Παιδίον», τόν «πρὸ αἰώνων Θεόν».
Ἀρχιμ. Ἀθανάσιος Ἀναστασίου, Ἡ πορεία τῶν διαθρησκειακῶν διαλόγων. Τό ἀφήγημα τῶν ἀβρααμικῶν θρησκειῶν
Ἀρχιμ. Ἀθανασίου ἈναστασίουΠροηγουμένου Ἱ. Μ. Μεγάλου Μετεώρου, Ἁγίων Μετεώρων16 Δεκεμβρίου 2024, μνήμη Ἁγίου Μοδέστου Ἀρχιεπισκόπου ἹεροσολύμωνΜΕΓΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ !Ἡ πορεία τῶν διαθρησκειακῶν διαλόγωνΤό ἀφήγημα τῶν ἀβρααμικῶν θρησκειῶνἈπό τό πρῶτο ἀκόμη κείμενό μας γιά τούς διαθρησκειακούς διαλόγους τονίσαμε τόν ἰσχυρό σύνδεσμο, τήν ἀλληλοεξάρτηση καί τήν ἀλληλοϋποστήριξη ἀνάμεσα στόν πολιτικό καί τόν θρησκευτικό συγκρητισμό[1], πού ἀποτελοῦν τούς δύο μοχλούς στήριξης τῆς Νέας Ἐποχῆς.Ὁ πρῶτος μοχλός, ὁ πολιτικός συγκρητισμός, ἐκφράζεται ἀπό τήν παγκοσμιοποίηση καί στοχεύει στήν παγκόσμια διακυβέρνηση. Ὁ δεύτερος μοχλός, ὁ θρησκευτικός συγκρητισμός, στοχεύει στήν ἐπιβολή τῆς πανθρησκείας. Παγκοσμιοποίηση καί πανθρησκεία εἶναι συγκοινωνοῦντα δοχεῖα καί δροῦνε συμπληρωματικά ἡ μία πρός τήν ἄλλη. Αὐτός εἶναι καί ὁ λόγος πού πολλές φορές ἡ διεθνής πολιτική καί οἱ ἐπιλογές τῶν ἰσχυρῶν τῆς γῆς ἐπηρεάζουν καί καθορίζουν τήν πορεία τῶν θρησκευτικῶν καί ἐκκλησιαστικῶν ὑποθέσεων.Εἴδαμε, ἔτσι, στό προηγούμενο ἄρθρο μας πῶς ἡ ἀντιπαράθεση τῶν ὑπερδυνάμεων τήν περίοδο τοῦ Ψυχροῦ Πολέμου συμπαρέσυρε στήν δίνη του καί τίς Ὀρθόδοξες Ἐκκλησίες. Στό πλαίσιο τῆς ἀντιμετώπισης τοῦ κομμουνιστικοῦ κινδύνου καί τῆς ἐνίσχυσης ἀντικομμουνιστικῶν δυνάμεων παγκοσμίως, οἱ Η.Π.Α. καί οἱ δυτικές Κυβερνήσεις ὑποστήριξαν καί ἐνίσχυσαν τόν «οἰκουμενικό διάλογο», τίς προσπάθειες γιά τήν «σύσφιγξη τῶν σχέσεων μεταξύ τῶν Ἐκκλησιῶν Ἀνατολῆς καί Δύσεως» καί γενικώτερα τήν σύγκλιση μεταξύ τῶν θρησκειῶν.Ἡ κατάρρευση τῶν κομμουνιστικῶν καθεστώτων καί ἡ λήξη τοῦ Ψυχροῦ Πολέμου ἀνέτρεψε τούς συσχετισμούς καί ἀνέδειξε νέα δεδομένα στήν παγκόσμια ἰσορροπία. Ἀπό τίς ἀρχές τῆς δεκαετίας τοῦ ΄90 ἡ ἀπουσία τοῦ ἀντίπαλου δέους, πού ἐνσάρκωνε ὁ κομμουνιστικός κίνδυνος, ἀπελευθερώνει δυνάμεις, οἱ ὁποῖες διοχετεύονται γιά τήν ἑδραίωση τῆς ἀμερικανικῆς ἰσχύος σέ εὐρύτερες περιοχές, ὅπως ἡ Μέση Ἀνατολή καί ὁ ἀραβικός κόσμος. Γιά νά στηριχθεῖ ἡ νέα αὐτή μονοκρατορία ἀπαιτεῖται τό ἀνάλογο ἰδεολογικό, πολιτικό, πολιτιστικό καί οἰκονομικό ὑπόβαθρο, πού δέν εἶναι ἄλλο ἀπό τήν παγκοσμιοποίηση. Στό θρησκευτικό ἐπίπεδο τό ἀντίστοιχο τῆς παγκοσμιοποίησης εἶναι, βεβαίως, ἡ πανθρησκεία.
Ἡ εὐαγγελική περικοπή τῆς Κυριακῆς πρό τῆς Χριστοῦ Γεννήσεως. Παναγιώτης Τρεμπέλας
Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣΚατά Ματθαίον, κεφάλαιο Α΄, εδάφια 1-251Βίβλος γενέσεως ᾿Ιησοῦ Χριστοῦ, υἱοῦ Δαυῒδ, υἱοῦ ᾿Αβραάμ. 2 ᾿Αβραὰμ ἐγέννησε τὸν ᾿Ισαάκ, ᾿Ισαὰκ δὲ ἐγέννησε τὸν ᾿Ιακώβ, ᾿Ιακὼβ δὲ ἐγέννησε τὸν ᾿Ιούδαν καὶ τοὺς ἀδελφοὺς αὐτοῦ, 3 ᾿Ιούδας δὲ ἐγέννησε τὸν Φαρὲς καὶ τὸν Ζαρὰ ἐκ τῆς Θάμαρ, Φαρὲς δὲ ἐγέννησε τὸν ᾿Εσρώμ, ᾿Εσρὼμ δὲ ἐγέννησε τὸν ᾿Αράμ, 4 ᾿Αρὰμ δὲ ἐγέννησε τὸν ᾿Αμιναδάβ, ᾿Αμιναδὰβ δὲ ἐγέννησε τὸν Ναασσών, Ναασσὼν δὲ ἐγέννησε τὸν Σαλμών, 5 Σαλμὼν δὲ ἐγέννησε τὸν Βοὸζ ἐκ τῆς Ῥαχάβ, Βοὸζ δὲ ἐγέννησε τὸν ᾿Ωβὴδ ἐκ τῆς Ῥούθ, ᾿Ωβὴδ δὲ ἐγέννησε τὸν ᾿Ιεσσαί, 6 ᾿Ιεσσαὶ δὲ ἐγέννησε τὸν Δαυῒδ τὸν βασιλέα. Δαυῒδ δὲ ὁ βασιλεὺς ἐγέννησε τὸν Σολομῶντα ἐκ τῆς τοῦ Οὐρίου, 7 Σολομὼν δὲ ἐγέννησε τὸν Ροβοάμ, Ροβοὰμ δὲ ἐγέννησε τὸν ᾿Αβιά, ᾿Αβιὰ δὲ ἐγέννησε τὸν ᾿Ασά, 8 ᾿Ασὰ δὲ ἐγέννησε τὸν ᾿Ιωσαφάτ, ᾿Ιωσαφὰτ δὲ ἐγέννησε τὸν ᾿Ιωράμ, ᾿Ιωρὰμ δὲ ἐγέννησε τὸν ᾿Οζίαν, 9 ᾿Οζίας δὲ ἐγέννησε τὸν ᾿Ιωάθαμ, ᾿Ιωάθαμ δὲ ἐγέννησε τὸν ῎Αχαζ, ῎Αχαζ δὲ ἐγέννησε τὸν ᾿Εζεκίαν, 10 ᾿Εζεκίας δὲ ἐγέννησε τὸν Μανασσῆ, Μανασσῆς δὲ ἐγέννησε τὸν ᾿Αμών, ᾿Αμὼν δὲ ἐγέννησε τὸν ᾿Ιωσίαν, 11 ᾿Ιωσίας δὲ ἐγέννησε τὸν ᾿Ιεχονίαν καὶ τοὺς ἀδελφοὺς αὐτοῦ ἐπὶ τῆς μετοικεσίας Βαβυλῶνος.
Ἡ ἀποστολική περικοπή τῆς Κυριακῆς πρό τῆς Χριστοῦ Γεννήσεως. Παναγιώτης Τρεμπέλας
Η ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣΠρος Εβραίους, κεφ. ΙΑ΄, εδάφια 8-10 και 32-408Πίστει καλούμενος ᾿Αβραὰμ ὑπήκουσεν ἐξελθεῖν εἰς τὸν τόπον ὃν ἔμελλε λαμβάνειν εἰς κληρονομίαν, καὶ ἐξῆλθε μὴ ἐπιστάμενος ποῦ ἔρχεται. 9Πίστει παρῴκησεν εἰς τὴν γῆν τῆς ἐπαγγελίας ὡς ἀλλοτρίαν, ἐν σκηναῖς κατοικήσας μετὰ ᾿Ισαὰκ καὶ ᾿Ιακὼβ τῶν συγκληρονόμων τῆς ἐπαγγελίας τῆς αὐτῆς. 10Ἐξεδέχετο γὰρ τὴν τοὺς θεμελίους ἔχουσαν πόλιν, ἧς τεχνίτης καὶ δημιουργὸς ὁ Θεός.32 Καὶ τί ἔτι λέγω; Ἐπιλείψει γάρ με διηγούμενον ὁ χρόνος περὶ Γεδεών, Βαράκ τε καὶ Σαμψὼν καὶ ᾿Ιεφθάε, Δαυΐδ τε καὶ Σαμουὴλ καὶ τῶν προφητῶν, 33 οἳ διὰ πίστεως κατηγωνίσαντο βασιλείας, εἰργάσαντο δικαιοσύνην, ἐπέτυχον ἐπαγγελιῶν, ἔφραξαν στόματα λεόντων, 34ἔσβεσαν δύναμιν πυρός, ἔφυγον στόματα μαχαίρας, ἐνεδυναμώθησαν ἀπὸ ἀσθενείας, ἐγενήθησαν ἰσχυροὶ ἐν πολέμῳ, παρεμβολὰς ἔκλιναν ἀλλοτρίων· 35 ἔλαβον γυναῖκες ἐξ ἀναστάσεως τούς νεκροὺς αὐτῶν· ἄλλοι δὲ ἐτυμπανίσθησαν, οὐ προσδεξάμενοι τὴν ἀπολύτρωσιν, ἵνα κρείττονος ἀναστάσεως τύχωσιν· 36 ἕτεροι δὲ ἐμπαιγμῶν καὶ μαστίγων πεῖραν ἔλαβον, ἔτι δὲ δεσμῶν καὶ φυλακῆς· 37 ἐλιθάσθησαν, ἐπρίσθησαν, ἐπειράσθησαν, ἐν φόνῳ μαχαίρας ἀπέθανον, περιῆλθον ἐν μηλωταῖς, ἐν αἰγείοις δέρμασιν, ὑστερούμενοι, θλιβόμενοι, κακουχούμενοι, 38 ὧν οὐκ ἦν ἄξιος ὁ κόσμος, ἐν ἐρημίαις πλανώμενοι καὶ ὄρεσι καὶ σπηλαίοις καὶ ταῖς ὀπαῖς τῆς γῆς. 39 Καὶ οὗτοι πάντες μαρτυρηθέντες διὰ τῆς πίστεως οὐκ ἐκομίσαντο τὴν ἐπαγγελίαν, 40τοῦ Θεοῦ περὶ ἡμῶν κρεῖττόν τι προβλεψαμένου, ἵνα μὴ χωρὶς ἡμῶν τελειωθῶσι.Ερμηνευτική απόδοση Παν. Τρεμπέλα8 Εξαιτίας της πίστεώς του ο Αβραάμ υπάκουσε στον Θεό, ο Οποίος τον καλούσε να φύγει από την πατρίδα του και να πάει στον τόπο που θα κληρονομούσε. Και έφυγε χωρίς να ξέρει πού πηγαίνει.
ΜΕΣΟΝΥΚΤΙΚΟΝ-ΟΡΘΡΟΣ-ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΠ' ΑΙΩΝΟΣ ΘΕΩ ΕΥΑΡΕΣΤΗΣΑΝΤΩΝ ΑΠΟ ΑΔΑΜ ΑΧΡΙ ΚΑΙ ΙΩΣΗΦ ΤΟΥ ΜΝΗΣΤΟΡΟΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ, 22-12-2024
22 Δεκεμβρίου. † ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ. «Μνήμη πάντων τῶν ἀπ᾿ αἰῶνος Θεῷ εὐαρεστησάντων ἀπὸ Ἀδὰμ ἄχρι καὶ Ἰωσὴφ τοῦ μνήστορος τῆς ὑπεραγίας Θεοτόκου· ὁμοίως καὶ τῶν προφητῶν καὶ προφητίδων, ἐξαιρέτως δὲ τοῦ προφήτου Δανιὴλ (560 π.Χ.) καὶ τῶν ἁγίων τριῶν παίδων». Ἀναστασίας μεγαλομάρτυρος τῆς φαρμακολυτρίας (†304). Χρυσογόνου καὶ Θεοδότης μαρτύρων. Ἁγιογραφικό ἀνάγνωσμα.
Ἀποστολικό ἀνάγνωσμα. Κυριακῆς πρό τῶν Χριστουγέννων (Ἑβρ. ια΄ 9-10, 32-40).
Εβρ. 11,9 Πίστει παρῴκησεν εἰς τὴν γῆν τῆς ἐπαγγελίας ὡς ἀλλοτρίαν, ἐν σκηναῖς κατοικήσας μετὰ Ἰσαὰκ καὶ Ἰακὼβ τῶν συγκληρονόμων τῆς ἐπαγγελίας τῆς αὐτῆς·
Εβρ. 11,9 Χαρις εις αυτήν την πίστιν του κατώκησεν εις την γην, που του είχε υποσχεθή ο Θεός, σαν εις ξένην περιοχήν και έζησε μέσα εις σκηνάς μαζή με τον Ισαάκ και τον Ιακώβ, που ήσαν συγκληρονόμοι της ιδίας υποσχέσεως του Θεού.
Εβρ. 11,10 ἐξεδέχετο γὰρ τὴν τοὺς θεμελίους ἔχουσαν πόλιν, ἧς τεχνίτης καὶ δημιουργὸς ὁ Θεός.
Εβρ. 11,10 Και τούτο, διότι επερίμενε με πίστιν και ελπίδα ακλόνητον την επουράνιον πόλιν, με τα αδιάσειστα και αιώνια θεμέλια της, της οποίας τεχνίτης και δημιουργός είναι ο ίδιος ο Θεός.
Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024
Ἡ κάθαρση τῆς καρδιᾶς-Ἡ ἀδιάλειπτη προσευχή , Αγ. Διαδόχου Φωτικῆς-Λόγος Ἀσκητικός, Κεφ. 97, Φιλοκαλία, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου
Κυριακή πρό τῆς Χριστοῦ Γεννήσεως. Ἑρμηνεία τῆς εὐαγγελικῆς περικοπῆς ἀπό τόν Ἱερό Χρυσόστομο
ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ[:Ματθ. 1,1-25]ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟAς εγερθούμε και ας μην κοιμόμαστε πλέον, διότι βλέπω τις πύλες να ανοίγονται για χάρη μας. Όμως ας εισέλθουμε με μεγάλη τάξη και φόβο, αμέσως μόλις πατήσουμε τα πρόθυρα της πόλεως. Ποια είναι αυτά τα πρόθυρα; «Βίβλος γενέσεως Ἰησοῦ Χριστοῦ, υἱοῦ Δαυΐδ, υἱοῦ Ἀβραάμ(:Κατάλογος γενεαλογικός του Ιησού Χριστού, του υιού του Δαυίδ, του υιού του Αβραάμ)»[Ματθ.1,1].Τι λέγεις, λοιπόν, Ματθαίε; Μας υποσχέθηκες ότι θα μας ομιλήσεις για τον μονογενή Υιό του Θεού και εσύ μας μνημονεύεις τον Δαβίδ, έναν άνθρωπο που γεννήθηκε ύστερα από αναρίθμητες γενεές και υποστηρίζεις ότι αυτός είναι και πατέρας και πρόγονος του Ιησού; Περίμενε, αγαπητέ αδελφέ, και μη ζητείς να τα μάθεις όλα μεμιάς αλλά σιγά και κατ’ ολίγον. Στα πρόθυρα στέκεσαι ακόμη, στα προπύλαια. Γιατί λοιπόν βιάζεσαι να εισέλθεις στα άδυτα; Ακόμη δεν παρατήρησες καλά όλα τα εξωτερικά πράγματα. Διότι δεν σου διηγούμαι ακόμη εκείνη την προαιώνια γέννηση —αλλά ούτε και αυτήν που επακολούθησε— διότι είναι ανέκφραστη και απόρρητη. Άλλωστε πριν από εμένα, σου το είπε αυτό και ο Ησαΐας, ο οποίος προφητεύοντας το Πάθος και το μεγάλο ενδιαφέρον Του για ολόκληρη την ανθρωπότητα, γεμάτος κατάπληξη για το ποιος ήταν ο Ιησούς, τι έγινε και πού κατέβηκε, αναφώνησε με δυνατή και ισχυρή φωνή, λέγοντας τα εξής: «Τήν γενεάν αὐτοῦ τίς διηγήσεται;(:Ποιος δύναται να εκθέσει με λεπτομέρειες την καταγωγή Του;)» [Ησ.53,8].Ώστε τώρα δεν κάνω λόγο για εκείνη την ουράνια γέννηση, αλλά για την κάτω, αυτήν που συνέβη στη γη και συνοδεύτηκε από πολλούς μάρτυρες. Μα και τα αναφερόμενα σε αυτήν γεγονότα έτσι θα σας τα διηγηθώ, όπως δηλαδή, είναι δυνατό να ομιλήσω περί αυτών με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος. Πραγματικά ούτε την επίγεια Γέννηση του Ιησού είναι δυνατόν να παρουσιάσει κανείς με σαφήνεια, εφόσον και αυτή προκαλεί μεγάλη φρίκη. Λοιπόν, να μη νομίσεις ότι ακούς ασήμαντα πράγματα, όταν ακούς να γίνεται λόγος για την Γέννηση αυτήν. Αντίθετα, να έχεις το μυαλό σου σε ετοιμότητα και να αισθανθείς αμέσως φρίκη, όταν ακούσεις ότι ο Θεός ήλθε στη γη. Διότι το γεγονός αυτό ήταν τόσο απροσδόκητο, ώστε και οι άγγελοι έστησαν χορό γι’ αυτό και έψαλαν το καλό που απέρρευσε απ΄ αυτό για την οικουμένη. Επίσης, και οι προφήτες παλαιότερα δοκίμασαν κατάπληξη, διότι ο ίδιος ο Θεός «ἐπὶ τῆς γῆς ὤφθη, καὶ τοῖς ἀνθρώποις συνανεστράφη»(:εμφανίστηκε στη γη και συναναστράφηκε με τους ανθρώπους)» [Βαρούχ,3,8].
ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
2.Καλλίτερη θέαση τοῦ ἱστολογίου μέ τό Mozilla.
3.Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναδημοσίευση τῶν ἀναρτήσεων μέ τήν προϋπόθεση ἀναγραφῆς τῆς πηγῆς
4.Ἐπικοινωνία: Kyria.theotokos@gmail.com .
Γιά ἐνημέρωση μέσῳ ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομείου στεῖλτε μας τό e- mail σας στό Kyria.theotokos@gmail.com .