Σελίδες

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ





ΟΔΗΓΙΕΣ: ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

Δίπλα από το όνομα Κύριος Ιησούς Χριστός που υπάρχει ένα μικρό βελάκι , πατάμε εκεί και μας βγάζει διάφορες επιλογές από τις οποίες πατάμε το Download .
Και γίνεται η εκκίνηση να κατέβουν όλες οι ομιλίες.

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

Πὼς μποροῦμε νὰ βροῦμε σωστὸ πνευματικὸ ὁδηγό , Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

 

Ἔχει δύναμη ὁ διάβολος; , Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

 

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ-ΑΠΟΔΕΙΠΝΟ/ΑΓΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, 25-10-2023

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ-ΑΠΟΔΕΙΠΝΟ/ΑΓΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, 25-10-2023
https://www.youtube.com/live/TYIuLptXFW0?si=htOUl2TFGg8hyfu_

Ἁγίου Γρηγορίου τοῦ Παλαμᾶ. Στόν ἀνἀμεσα στούς Ἁγίους Μεγαλομάρτυρα καί Μυροβλήτη Δημήτριο


ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ

ΣΤΟΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ

ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΑ ΚΑΙ ΜΥΡΟΒΛΗΤΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟ

«Ἐμοὶ δὲ λίαν ἐτιμήθησαν οἱ φίλοι σου, ὁ Θεός, λίαν ἐκραταιώθησαν αἱ ἀρχαὶ αὐτῶν(:Από εμένα με μεγαλοπρέπεια τιμήθηκαν οι φίλοι Σου, Θεέ μου, και οι αρχές της καταβολής και της ύπαρξής τους και εν γένει η δύναμη και επιρροή τους κάτω από το προστατευτικό Σου χέρι υπήρξαν εξόχως ισχυρές και αδιάσειστες)»[Ψαλμ.138,14], λέγει εκείνος ο Δαβίδ, ο πιο θεόπνευστος από τους ψαλμωδούς που υπήρξαν ποτέ. Αρχές του χορού των Αποστόλων είναι οι κορυφαίοι, του καταλόγου των προφητών όσοι κατονομάστηκαν ότι είχαν αξιωθεί την θεοπτία, των δε ιερών διδασκάλων και όλης της ομηγύρεως των οσίων όσοι ονομάστηκαν μεγάλοι σύμφωνα με την υπόσχεση του κοινού Σωτήρος όλων μας[ βλ. Ματθ.5,19: «Ὃς ἐὰν οὖν λύσῃ μίαν τῶν ἐντολῶν τούτων τῶν ἐλαχίστων καὶ διδάξῃ οὕτω τοὺς ἀνθρώπους, ἐλάχιστος κληθήσεται ἐν τῇ βασιλείᾳ τῶν οὐρανῶν· ὃς δ᾿ ἂν ποιήσῃ καὶ διδάξῃ, οὗτος μέγας κληθήσεται ἐν τῇ βασιλείᾳ τῶν οὐρανῶν(: Αφού λοιπόν οι εντολές έχουν κύρος και ισχύ ακατάλυτη, οποιοσδήποτε παραβεί μία κι από εκείνες ακόμη τις εντολές μου που φαίνονται πολύ μικρές και διδάξει έτσι τους ανθρώπους, να τις θεωρούν δηλαδή μικρές κι ασήμαντες, θα κηρυχθεί ελάχιστος και τελευταίος στην Βασιλεία των ουρανών. Εκείνος όμως που θα εφαρμόσει όλες ανεξαιρέτως τις εντολές και θα διδάξει και τους άλλους να τις τηρούν, αυτός θα ανακηρυχθεί μεγάλος στην Βασιλεία των ουρανών. Κι αυτές λοιπόν τις εντολές που οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι παραμερίζουν με τις ανθρώπινες παραδόσεις τους, πρέπει να τις προσέχετε και να τις εφαρμόζετε)»], όπως και των μαρτύρων του Χριστού οπωσδήποτε οι μεγαλομάρτυρες.

Ανάμεσα σ’ αυτούς τους τελευταίους διαπρέπει λαμπρώς εξέχοντας από τους περισσότερους ο άγιος που υμνείται και τιμάται εξαιρέτως από εμάς, ο εντόπιος και συμπολίτης μας πολιούχος, το μέγα θαύμα της οικουμένης, το μέγα ωράισμα της Εκκλησίας, ο σε όλα σπουδαίος και θαυματουργός και μυροβλύτης Δημήτριος. Αλλά τάχα ανάμεσα μεν στους μάρτυρες αυτούς είναι σαν ανάμεσα στα άστρα μέγας φωστήρας έχοντας την θέση της αΐδιας ζωής[Φιλιπ.2,16: «Λόγον ζωῆς ἐπέχοντες, εἰς καύχημα ἐμοὶ εἰς ἡμέραν Χριστοῦ, ὅτι οὐκ εἰς κενὸν ἔδραμον οὐδὲ εἰς κενὸν ἐκοπίασα(:Και κρατάτε σταθερά και εφαρμόζετε τον λόγο του Ευαγγελίου, που έχει ζωτικότητα και μεταδίδει ζωή.

Ὁ Περιστερίου ἀνακήρυξε τήν θρησκεία τῆς ὕλης καί ὁ π. Ἀθανάσιος Μυτιληναῖος ὁμιλεῖ γιά τούς ὁπαδούς τοῦ Κάιν.

 

Η Εκκλησία της Ελλάδος θα διοργανώσει Συνέδριο τεχνητής νοημοσύνης. Ο Μητροπολίτης Περιστερίου Γρηγόριος βρέθηκε σε τηλεοπτικό κανάλι για να εξηγήσει. Στα χνάρια του Αλεξανδρουπόλεως ο Περιστερίου κηρύττει μία νέα θρησκεία.


ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ: Η Ιερά Σύνοδος λοιπόν πήρε μία πρωτοβουλία να διοργανώσει ένα τέτοιο συνέδριο και να δώσει ένα στίγμα σύγχρονο, και στην προοπτική των προβλημάτων, των θεμάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία γενικότερα, και η Ελληνική και η διεθνή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι στάση έχει η Εκκλησία απέναντι στην τεχνική νοημοσύνη;

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ: Αμέσως. Το θέμα πρώτα είναι: «Η Ορθόδοξη θεολογία εν πορεία στην άυλη πραγματικότητα της ύστερης νεοτερικότητας.» !!! Λίγο δύσκολο θέμα για το κοινό όπως το ακούει, απλώς λίγο να το αναλύσουμε.
Όπως ξέρετε ζούμε σε μία εποχή υψηλής τεχνολογίας και μέσα σε αυτό το χαρακτηριστικό βλέπουμε ότι υπάρχει αυτό που λέτε, η δημιουργία και η ύπαρξη τεχνητής νοημοσύνης. Ζούμε μία εικονική πραγματικότητα. Ζούμε μία ψηφιακή πραγματικότητα.
Για το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης που θέλετε να το εξειδικεύσουμε, αλλά να δώσουμε και τις άλλες πτυχές όμως, να μην περιοριστούμε μόνο σε αυτό, το οποίο είναι μία πτυχή. Απλώς να αναφέρουμε το εξής, ότι ζούμε καινούρια δεδομένα σε ανθρώπινο επίπεδο, σε ανθρώπινη επικοινωνία, και επειδή η τεχνική νοημοσύνη σχετίζεται με την εξέλιξη της τεχνολογίας, ο άνθρωπος πλέον δεν μπορεί να το παρακολουθήσει,.

Πόλεμος στή Μέση Ἀνατολή: Βρέχει θάνατο στόν πλανήτη καί ἐμεῖς τρέχουμε νά πιάσουμε κερκίδα


Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Βρέχει θάνατο στον πλανήτη και εμείς τρέχουμε να πιάσουμε κερκίδα

Ο πόλεμος έγινε θέαμα και η ανθρωπιά μας μπήκε σε στρατόπεδα - Ψάχνουμε να βρούμε τη «σωστή πλευρά της ιστορίας» ακόμα και στις κτηνωδίες

Συντάκτης: Ελευθέριος Ανδρώνης

Κάθε πόλεμος είναι και ένας καθρέφτης για την κοινωνία. Όχι μόνο αν αφορά τη χώρα σου, αλλά ακόμα και αν συμβαίνει στη «γειτονιά» σου. Ο λαός μας κατάφερε εν πολλοίς να γίνει δειλός και αιμοβόρος ταυτόχρονα. Αδιάφορος και φυγόπονος για τα εντός συνόρων, άλλα ειδήμονας για τα εκτός.

Ο Έλληνας απαξιώνει τις εκλογές που θα ορίσουν τη μοίρα του ίδιου του τόπου του, άλλα ξάφνου γίνεται στρατηγικός αναλυτής για να λύσει το μεσοανατολικό ζήτημα. Γράφει τα συνταγματικά του δικαιώματα στα παλαιότερα των υποδημάτων του, άλλα ωρύεται στα πληκτρολόγια και τα τηλεοπτικά στούντιο για τα δικαιώματα του Παλαιστίνιου ή του Ισραηλινού. Παζαρεύουν το Αιγαίο πίσω από την πλάτη του, κι εκείνος προβάρει στα social media το εβραϊκό κιπά ή το παλαιστινιακό μαντήλι. Ναι, θα πάρεις μια θέση, θα εκφράσεις μια άποψη, άλλα τα χάλια σου τα είδες καθόλου;

Με την πρώτη σφαίρα που θα σφυρίξει και την πρώτη ρουκέτα που θα πέσει, ο μέσος Έλληνας τρέχει να πιάσει μια κερκίδα για να φωνάξει υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς. Παράγουμε τόσο διχασμό, που τον εξάγουμε σε αφθονία κιόλας. Ο διπολισμός έγινε το εθνικό μας προϊόν και τον καταναλώνουμε αχόρταγα, σε αντίθεση με το ελαιόλαδο και τη φέτα που γίνονται απλησίαστες πολυτέλειες. Και αν τα ράφια των σούπερ μάρκετ βομβαρδίζονται από κερδοσκοπικά τεχνάσματα που μας καταδικάζουν σε συνθήκες κατοχής, δεν μας νοιάζει και πολύ γιατί έχουμε να παρακολουθήσουμε γεωπολιτικό ντέρμπι σε «high definition» ανάλυση.

Ο πόλεμος έγινε και αυτός «reality» και πρέπει να ψηφίσουμε με την «αποψάρα» μας, ποιοι διαγωνιζόμενοι πρέπει να αποχωρήσουν από το πρόσωπο αυτής της γης.

Ἅγιος Μακάριος ὁ Αἰγύπτιος - Ὁμιλία Η΄

Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος.
Ομιλίες Πνευματικές 50
Ομιλία Η΄.

-Πως αρπάζεται ο εσωτερικός άνθρωπος στην προσευχή.
-Μπορεί κανείς να εισέρχεται πάντοτε σ’ εκείνο τον πνευματικό χώρο;
-Πες μας, σε ποιο βαθμό τελειότητας έφθασες;
Έρχεται κάποιος αδελφός να προσευχηθεί προς το Θεό, και γεμίζει η καρδιά του από τη θεία χάρη και ευφραίνεται η ψυχή του από την παρουσία του Κυρίου, όπως η νύμφη από την παρουσία του νυμφίου, σύμφωνα με το λόγο του προφήτη Ησαΐα που λέγει· «όπως ευφραίνεται ο νυμφίος για τη νύφη, έτσι θα ευφρανθεί και ο Κύριος για σένα» (Ησ. 62, 5).
Και συμβαίνει τότε με τον αδελφό, που ασχολείται καθημερινά με τα πνευματικά, σε κάποια στιγμή ν’ αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στην προσευχή, και αρπάζεται ο εσωτερικός άνθρωπος στην προσευχή, φθάνοντας με πολλή γλυκύτητα στο άπειρο βάθος του αιώνα εκείνου, ώστε να εκπλήσσεται ο νους που βρίσκεται ολόκληρος μετέωρος εκεί, και σε όλο το χρονικό αυτό διάστημα να ξεχνάει τους λογισμούς του σαρκικού φρονήματος, επειδή γέμισε από θείους λογισμούς και αιχμαλωτίσθηκε στα θεία και στα επουράνια, σε απέραντα και ακατάληπτα πράγματα, σε θαυμαστά πράγματα, που είναι αδύνατο να περιγραφούν με ανθρώπινο στόμα, ώστε την ώρα εκείνη να εύχεται και να παρακαλεί, μακάρι μαζί με την προσευχή να είχε ανεβεί και η ψυχή μου στον ουρανό.

Ερώτηση: Μπορεί κανείς να εισέρχεται πάντοτε σ’ εκείνο τον πνευματικό χώρο;
Απάντηση: Η χάρη του Θεού πάντοτε συνυπάρχει με τον άνθρωπο, και έχει ριζωθεί και ζυμωθεί μαζί του από τη μικρή του ηλικία, και έγινε σαν κάτι φυσικό και σταθερά συναρμοσμένο με την ύπαρξη του, σαν μια ουσία, και φροντίζει με πολλούς τρόπους, όπως αυτή θέλει, για το συμφέρον του ανθρώπου (πρβλ. Α΄ Κορ. 12, 7).

Οὐκ ἔξεστί σοι, πρόεδρε … Περί νέας ἡγεσίας τῆς ἀξιωματικῆς ἀντιπολίτευσης


ΕΣΤΙΑ ΠΑΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Θέσπιδος 11 ΜΑΡΟΥΣΙ
ΤΗΛ. 210 8025211 estiapm@gmail.com

Ἡ ἐκλογή τοῦ μέχρι πρότινος ἀγνώστου στό εὐρύ κοινό, Στεφάνου Κασσελάκη, στήν ἡγεσία τῆς ἀξιωματικῆς ἀντιπολίτευσης, γέμισε μέ ἐλπίδα ἕνα μέρος τοῦ λαοῦ. Ἄλλος ἕνας «μεσσίας» μέ «φρέσκια» πολιτική πρόταση πού ὑπόσχεται νά διορθώσει τά λάθη τῶν προηγουμένων. Τά «προσόντα» πού ἐπικαλέστηκε: χρήματα, ἀμερικανική ἀνατροφή, ὁμόφυλη «συζυγική» σχέση, πρόθεση γιά χωρισμό Κράτους Ἐκκλησίας καί γιά κατάργηση τῆς ὑποχρεωτικῆς στράτευσης.

Παρόμοιες «ἐλπίδες» προσφέρθηκαν καί στό παρελθόν. Ὅμως, ἡ φρέσκια πολιτική πρόταση ἀποδεικνύεται συνεχῶς μπαγιάτικη, γιατί ἡ συνταγή εἶναι μέ τά ἴδια ὑλικά. Δέν ἐντοπίζεται (οὔτε κἄν γίνεται προσπάθεια νά ἐντοπιστεῖ) τό πρόβλημα, ὥστε νά φθάσουμε στή λύση. Ἐκεῖνο πού λείπει ἀπό τήν πολιτική ζωή εἶναι ὁ παραδειγματικός βίος τῶν ἀρχόντων, ὥστε αὐτοί νά ξεχωρίζουν, ὄχι γιά τή λαμπερή δημόσια εἰκόνα τους, ἀλλά γιά τό ἦθος καί τίς ἀρετές τους καί κυρίως γιά τήν ἀγάπη τους γιά τήν πατρίδα καί τούς ἀνθρώπους της.

Ἡ ἐκτός ἑλληνικῶν χρηστῶν ἠθῶν «οἰκογενειακή» κατάσταση τοῦ Κασσελάκη διαφημίζεται ὡς κάτι προχωρημένο καί ἐπιβάλλεται στούς Ἕλληνες καί τά Ἑλληνόπουλα διά τῆς ἀργυρώνητης δημοσιογραφίας. Ὁμοίως καί στελέχη τῆς «συντηρητικῆς» κυβέρνησης σπεύδουν νά μᾶς δηλώσουν τήν παρόμοια κατάστασή τους γιά νά μή φανοῦν λιγότερο «προοδευτικοί», ἐκμεταλλευόμενοι τήν ἀδιαφορία καί τή χλιαρότητα τῶν σημερινῶν Ἑλλήνων.

Στά Ἡνωμένα Ἔθνη μίλησε ὁ Μητροπολίτης Τσερκάσι



Στις 9 Οκτωβρίου 2023 στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κατά την ακρόαση της έκθεσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για την Ουκρανία προβλήθηκε ένα βίντεο με την έκκληση του Μητροπολίτη Τσερκάσι και Κανίβ Θεοδοσίου, ο οποίος εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στο δικαστήριο για την υπόθεση της επιλογής προληπτικού μέτρου με τη μορφή της κράτησης σε ποινική υπόθεση.

Συγκεκριμένα, ο Μητροπολίτης Θεοδόσιος δήλωσε:

«Αξιότιμοι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση,

Ως πολίτης της Ουκρανίας, επίσκοπος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, εφιστώ την προσοχή των διπλωματών, των μελών του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και των διεθνών οργανισμών στην τρομερή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πιστοί της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Οι πιστοί μας υποφέρουν από τη βία, εκατοντάδες εκκλησίες μας έχουν καταληφθεί, η Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου και η Θεολογική Ακαδημία του Κιέβου εκδιώκονται από τις εγκαταστάσεις τους.

Πολλοί επίσκοποι και πιστοί της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, συμπεριλαμβανομένου και εμού, αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις για τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.

ΜΕΣΟΝΥΚΤΙΚΟΝ-ΟΡΘΡΟΣ-ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ΑΓ. ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΜΑΡΚΙΑΝΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ, 25-10-2023

ΜΕΣΟΝΥΚΤΙΚΟΝ-ΟΡΘΡΟΣ-ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ΑΓ. ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΜΑΡΚΙΑΝΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ, 25-10-2023 
https://www.youtube.com/live/GA7QnE8APo4?si=SjxAtbuLtseuJ3uJ

25 Ὀκτωβρίου. Μαρκιανοῦ καὶ Μαρτυρίου μαρτύρων (†355). Ταβιθᾶς, ἣν θανοῦσαν ἀνέστησεν ὁ ἀπόστολος Πέτρος. Ἁγιογραφικό ἀνάγνωσμα.

ποστολικό ἀνάγνωσμα. Ἡμέρας, Τετ. κα´ ἑβδ. ἐπιστ. (Κλσ. α´ 18-23).

Κολ. 1,18           καὶ αὐτός ἐστιν ἡ κεφαλὴ τοῦ σώματος, τῆς ἐκκλησίας· ὅς ἐστιν ἀρχή, πρωτότοκος ἐκ τῶν νεκρῶν, ἵνα γένηται ἐν πᾶσιν αὐτὸς πρωτεύων,

Κολ. 1,18                   Και αυτός είναι η κεφαλή και ο αρχηγός του σώματος, δηλαδή της Εκκλησίας· η αρχή και η ζωοποιός δύναμις της Εκκλησίας, ο πρώτος που ανεστήθη εκ των νεκρών, δια να γίνη αυτός και ως άνθρωπος πρώτος εις όλα.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1.Μπορεῖτε νά δεῖτε τίς προηγούμενες δημοσιεύσεις τοῦ ἱστολογίου μας πατώντας τό: Παλαιότερες ἀναρτήσεις (δεῖτε δεξιά)

2.Καλλίτερη θέαση τοῦ ἱστολογίου μέ τό Mozilla.

3.Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναδημοσίευση τῶν ἀναρτήσεων μέ τήν προϋπόθεση ἀναγραφῆς τῆς πηγῆς

4.Ἐπικοινωνία:
Kyria.theotokos@gmail.com .
Γιά ἐνημέρωση μέσῳ ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομείου στεῖλτε μας τό e- mail σας στό
Kyria.theotokos@gmail.com .
Home of the Greek Bible