Σελίδες

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ





ΟΔΗΓΙΕΣ: ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

Δίπλα από το όνομα Κύριος Ιησούς Χριστός που υπάρχει ένα μικρό βελάκι , πατάμε εκεί και μας βγάζει διάφορες επιλογές από τις οποίες πατάμε το Download .
Και γίνεται η εκκίνηση να κατέβουν όλες οι ομιλίες.

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023

Βλέπουν τον Θεό αὐτοί πού ἔχουν καθαρή καρδιά. Ἀρχ. Σάββας Ἁγιορείτης

 

Ὁ διάβολος ἐρευνᾶ τήν ψυχή τοῦ θανόντος, γιά νά βρεῖ δικά του στοιχεῖα. Ἀρχ. Σάββας Ἁγιορείτης

 

Οἱ δαίμονες γιατί ὀνομάστηκαν τελώνια; Ἀρχ. Σάββας Ἁγιορείτης

 

Περὶ τῆς ἐξόδου ἀπὸ τὴν Αἴγυπτο καὶ τὴν πορεία στὸ Σινᾶ , Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

 

EΣΠΕΡΙΝΟΣ-ΠΑΡΑΚΛΗΣΙΣ- ΑΠΟΔΕΙΠΝΟ, 4-8-2023

EΣΠΕΡΙΝΟΣ-ΠΑΡΑΚΛΗΣΙΣ- ΑΠΟΔΕΙΠΝΟ, 4-8-2023 
https://www.youtube.com/live/AKe0gHJrBE0?feature=share

Ἡ ἐπίσκεψη τοῦ Ἁγίου Νεκταρίου στήν Σύρο


Μία μεγάλη έρευνα πολλών χρονών με σπάνια ντοκουμέντα και μοναδικές λεπτομέρειες από την επίσκεψη του σημαντικού σύγχρονου Άγιου του εικοστού αιώνα στην Σύρο και της προσπάθειας του να ιδρύσει ένα μοναστήρι "Σε ένα νησί των Κυκλάδων" όπως ονειρευόταν και δήλωνε στους πολύ οικείους του.
Τι παράπλευρα κέρδη πολιτιστικά, οικονομικά, θρησκευτικά και… τουριστικά θα είχε η Σύρος αν τελικά κατάφερνε να ιδρύσει το μοναστήρι του στην Σύρο.
Δεν είναι απλά ένα θρησκευτικό θέμα αλλά ένα τεράστιας σημασίας ιστορικό γεγονός που αξίζει να γνωρίζει όλος ο κόσμος.

Ποιοι ήταν οι λόγοι που τον έφεραν στην Σύρο;
Ο Άγιος Νεκτάριος (κατά κόσμον Αναστάσιος Κεφαλάς) δεν ήταν άγνωστος μεταξύ αγνώστων στην Σύρο.
Το αντίθετο. Έχε πολλούς και σημαντικούς φίλους στην Σύρο της εποχής εκείνης.
Τι συνέβη και ποιες οι άγνωστες πλην όμως σημαντικές λεπτομέρειες της επίσκεψης του στην Σύρο.

...τό λάδι, θαυματουργικῶ τῷ τρόπω, ἀνέβλυζε ἀπό τό δοχεῖο καί πλημμύριζε γύρω...(Ὅσιος Ἰάκωβος)


Επειδή το λάδι της Μονής ήταν λιγοστό και οι εκκλησίες της περιοχής πολλές και οι φτωχοί που ελεούσαμε περισσότεροι, παρακάλεσα την Παναγία μας και τον Άγιο Δαβίδ καθώς και τον Άγιο Προφήτη Ηλία να βοηθήσουν να μη σωθεί το λάδι μας, αλλά για όλους να επαρκέσει.

Κατεβαίνοντας λοιπόν μετά τη δέησή μου στην αποθήκη του λαδιού κοιτάζω το δοχείο που είχε μέσα το λάδι και βλέπω να τρέμει το καπάκι του και το λάδι να ξεχειλίζει και να έχει πλημμυρίσει γύρω.
Κατ’ αρχάς νόμισα ότι έπεσε μέσα κανένα ποντίκι, το όποιο στην προσπάθειά του να βγει κουνούσε το καπάκι και χυνόταν το λάδι.

Τό χρονικό τῆς ἧττας τῆς οὐδετεροθρησκείας


Ηρακλής Ρεράκης, Καθηγητής ΑΠΘ,

Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενώσεως Θεολόγων

Το χρονικό της ήττας της ουδετεροθρησκείας

Με το παρόν άρθρο, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε σε όλους τους υπεύθυνους του Υπουργείου Παιδείας και του ΙΕΠ, μερικά από όσα είναι ανάγκη να γνωρίζουν από το πρόσφατο παρελθόν σχετικά με τις αντιχριστιανικές δράσεις του εν λόγω Υπουργείου.

Πολλές φορές, έχουμε υποστηρίξει το αυτονόητο, ως προς το θέμα αποδοχής της ορθόδοξης χριστιανικής διδασκαλίας του Μαθήματος των Θρησκευτικών, ότι δηλαδή οι Έλληνες, στην οντολογική τους ψυχοσύνθεση, ανεξάρτητα από τη μικρή ή μεγάλη τους πίστη, διατηρούν, ακέραιη και αλώβητη την επιθυμία τους να προσφέρεται στα παιδιά τους η σχολική ορθόδοξη χριστιανική αγωγή.

Όσες ύπουλες προσπάθειες και αν έγιναν από το 2016 από πολιτικούς, «θεολόγους» και άλλους παράγοντες, που έχουν γίνει έρμαια των σκοτεινών ιδεοληψιών τους, να παραβιάσουν ή να αλλάξουν αυτά τα ξεχωριστά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελληνικού λαού, όχι απλώς δεν καρποφόρησαν αλλά και δημιούργησαν ξεχωριστές εντάσεις και αόρατες ή φανερές αντιδράσεις στην ελληνική κοινωνία, των οποίων, μάλιστα, τα συντρίμμια είναι ιδιαίτερα ορατά τον τελευταίο καιρό.

Είναι παράδοξο, και όμως αληθινό ότι ο μεγαλύτερος εχθρός της ένθεης ταυτότητας των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια στεγάζεται και τρέφεται στο (και γύρω από το) Υπουργείο Παιδείας, καθώς συγκεκριμένοι Υπουργοί Παιδείας, μαζί με το επιτελείο τους, θέλησαν, να αναδείξουν την «αξία» τους και το μέγεθος του προοδευτισμού τους ή της ευπείθειάς τους έναντι κάποιων εσωτερικών ή εξωτερικών παραγόντων, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο την αλλοίωση ή μεταβολή ή και κατάργηση της ορθόδοξης χριστιανικής παιδείας στα ορθόδοξα παιδιά των Ελλήνων.

Στη γραμμή αυτή κινήθηκαν το 2016 και το 2017 οι διατελέσαντες Υπουργοί παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και θεσμοθέτησαν, με σχετικά ΦΕΚ τη διδασκαλία στα σχολεία των μη ορθόδοξων Θρησκευτικών.

Σοφία Μπεκρῆ: Ὁ ἀληθινὸς τροφοδότης


Σοφία Μπεκρῆ, φιλόλογος-θεολόγος

«Οὐκ ἐπ’ ἄρτῳ μόνῳ ζήσεται ἄνθρωπος, ἀλλ’ ἐπὶ παντὶ ῥήματι ἐκπορευομένῳ διὰ στόματος Θεοῦ» (Ματθ. δ’ 1-4). Αὐτὴ ἦταν ἡ ἀπάντηση ποὺ ἔδωσε ὁ Κύριος στὸν διάβολο, ὁ ὁποῖος, πειράζοντάς τον γιὰ τὴν πείνα Του στὴν ἔρημο, τὸν προκάλεσε νὰ πῆ: «ἵνα οἱ λίθοι οὗτοι ἄρτοι γένωνται.» (ὅ.π. 3). Τότε, βεβαίως, ὁ Κύριος δὲν ἔκανε τοὺς λίθους ἄρτους, ὄχι γιατὶ ὁ ἴδιος, ὡς ἄνθρωπος, δὲν εἶχε ἀνάγκη νὰ καλύψῃ τὴν πείνα του, οὔτε διότι δὲν μποροῦσε νὰ κάνῃ τὸ θαῦμα αὐτό, ὡς Θεὸς ποὺ ἦταν. Ἁπλῶς ἡ πρόταση τοῦ διαβόλου ἦταν ὑποκριτική, δὲν κινοῦταν ἀπὸ πραγματικὸ ἐνδιαφέρον γιὰ τὸν πεινῶντα Κύριο. Ἐξ ἄλλου, ἀκόμη καὶ ἐὰν ὁ Χριστὸς ἔκανε τὸ μεγάλο αὐτὸ θαῦμα, ὁ διάβολος δὲν ἐπρόκειτο νὰ πιστέψῃ, γιατὶ δὲν ἤθελε νὰ πιστέψῃ, ἐπεδίωκε ἁπλῶς νὰ Τὸν παγιδέψῃ.

Ἡ τακτική, αὐτή, βεβαίως, τοῦ διαβόλου μοιάζει πολὺ μὲ τὴν ἀντίστοιχη τῶν Φαρισαίων, ποὺ ἐπίσης δὲν ἐπείθοντο στὰ λόγια Του, ὅ τι καὶ νὰ ἔκανε ὁ Κύριος, διότι ἡ καρδία των ἦταν πορωμένη καὶ οἱ λογισμοί των πονηροί. Θὰ πρέπει νὰ αἰσθάνεται κανεὶς πολὺ μεγάλη θλίψη γιὰ τὴν διαστροφὴ αὐτὴν τῶν κακόπιστων καὶ κακόβουλων Ἰουδαίων τῆς ἐποχῆς τοῦ Χριστοῦ, ὡς καὶ πολλῶν σημερινῶν ὁμοίων των, καὶ γιὰ τὴν δυστυχία των νὰ καταδικάζουν μὲ τὴν στάση των αὐτὴν τόσο τοὺς ἑαυτούς των ὅσο καὶ συνανθρώπους των, ποὺ τοὺς δηλητηριάζουν μὲ τὴν ἀρρωστημένη των συμπεριφορά.

Ἀπὸ τὴν ἄλλη, πλημμυρίζει ἡ καρδία μας ἀπὸ ἀγάπη καὶ εὐγνωμοσύνη γιὰ τὸ ἀνύστακτο ἐνδιαφέρον καὶ γιὰ τὸ ἄπειρο ἔλεος τοῦ φιλανθρώπου καὶ φιλευσπλάγχνου Κυρίου μας γιὰ τὰ πονεμένα παιδιά Του, τ’ ἀδέλφια μας. Θεράπευε τὶς ἀσθένειές των, γλύκανε τὸν πόνο καὶ τὴν θλίψη των, τοὺς παρηγοροῦσε στὶς δυσκολίες των.

Τά κοράκια τοῦ Ἠλία εἶναι οἱ κληρικοί, οἱ σημερινοί....


Ο Προφήτης Ηλίας και ο κόρακας. Κομνήνειας τέχνης αριστούργημα του Βυζαντινού Μουσείου Καστοριάς, γύρω στα 1200.

Του έστελνε [του Προφήτου Ηλιού] άρτον και κρέας. Εν τω άρτω είναι το κρέας. Είν' το σώμα του Χριστού, εν τω άρτω.

Κοινωνία, ουρανία τροφή τού 'στελνε. Θεία Κοινωνία τού έστελνε στην Παλαιά Διαθήκη. Δεν θέλω να πιστεύει κανείς ότι έστελνε το κοράκι κι έκλεβε από κάποιο κρεοπωλείο κρέας και από κάποιον φούρνο ψωμί, και το 'παιρνε και το πήγαινε. Αυτά είναι αγγελική τροφή. Είναι Πνεύματος Αγίου η τροφή αυτή, που του έστελνε, του ανθρώπου. Ήταν ο τύπος.

Εδώ, στην έρημο κάτω... Εδώ, στην κοιλάδα του κλαυθμώνος, μακρυά από τον Παράδεισο, μόνον με το Σώμα και το Αίμα του Χριστού θα τραφούμε για να ξαναεπιστρέψουμε εις τον Παράδεισον. Κάνει μάθημα.
Εκείνο δε το μάθημα που έχει ακόμη επέκταση εις το θέμα μας, είναι ότι το 'στελνε μ' αυτό το μαυροπούλι, το βρώμικο. Για να διδάξει τους ανθρώπους :«Μην κοιτάζεις ποιος σ' το φέρνει. Κοίταξε Ποιος σ' το στέλνει, τι σου στέλνει και τι σου χρειάζεται.».
Ο Ηλίας θα μπορούσε να το επιστρέψει, να πει:

4 Αὐγούστου. Τῶν ἑπτὰ παίδων τῶν ἐν Ἐφέσῳ. Ἁγιογραφικό ἀνάγνωσμα.

ποστολικό ἀνάγνωσμα. Ἡμέρας, Παρ. θ΄ ἑβδ. ἐπιστ. (Α΄ Κορ. ιδ΄ 26-40).

Α Κορ. 14,26      Τί οὖν ἐστιν, ἀδελφοί, ὅταν συνέρχησθε, ἕκαστος ὑμῶν ψαλμὸν ἔχει, διδαχὴν ἔχει, γλῶσσαν ἔχει, ἀποκάλυψιν ἔχει, ἑρμηνείαν ἔχει· πάντα πρὸς οἰκοδομὴν γινέσθω.

Α Κορ. 14,26            Τι πρέπει, λοιπόν, να γίνη επί του προκειμένου, αδελφοί; Οταν συναθροίζεσθε στον τόπον της λατρείας και της προσευχής, ο καθένας σας η ψαλμόν έχει η διδασκαλίαν έχει η γλώσσαν η κάποιαν αποκάλυψιν η εξήγησιν και ανάλυσιν των θείων λόγων, όλα αυτά τα χαρίσματα του Θεού, ας γίνωνται προς πνευματικήν ωφέλειαν των πιστών.

Ψυχογραφία λακωνική Ἁγίου Παϊσίου.


Άνθρωπος τις ένοίκισεν έν γή, Παΐσιος τούνομα, Άγιορείτης Μοναχός άγνός έν τή ψυχή, τώ δέ σώματι άπαθής! καί νύν ούρανοπολίτης!

Άπλούς τώ σχήματι, διδακτικός τοίς λόγοις νούς θεοειδής, θεοκίνητος μύστης τών ούρανίων! βαθύς είς νοήματα Θεία άγγελικός τοίς τρόποις, γλυκύς έν νουθεσίαις, ύπέρτερος τών έπιγείων. Άπλούς Μοναχός! καί όμως σκεύως τού Παρακλήτου, Πνευματικός Πατήρ πολλών ψυχών, ώ θαύματος θείου!

Χαρισματούχος Όδηγός, πρός Ούρανών Βασιλείαν, άνύσας βίον άσκητικόν, ίσάγγελον Πολιτείαν.

ΜΕΣΟΝΥΚΤΙΚΟΝ-ΟΡΘΡΟΣ-ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΕΠΤΑ ΠΑΙΔΩΝ ΤΩΝ ΕΝ ΕΦΕΣΩ, 4-8-2023

ΜΕΣΟΝΥΚΤΙΚΟΝ-ΟΡΘΡΟΣ-ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΕΠΤΑ ΠΑΙΔΩΝ ΤΩΝ ΕΝ ΕΦΕΣΩ, 4-8-2023
https://www.youtube.com/live/ppNtd3cEL9w?feature=share

ΜΕΣΟΝΥΚΤΙΚΟΝ-ΟΡΘΡΟΣ-ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΕΠΤΑ ΠΑΙΔΩΝ ΤΩΝ ΕΝ ΕΦΕΣΩ, 4-8-2023

ΜΕΣΟΝΥΚΤΙΚΟΝ-ΟΡΘΡΟΣ-ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΕΠΤΑ ΠΑΙΔΩΝ ΤΩΝ ΕΝ ΕΦΕΣΩ, 4-8-2023
https://www.youtube.com/live/ppNtd3cEL9w?feature=share

Ἀψοφητί...



https://proskynitis.blogspot.com/2023/07/blog-post_756.html

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1.Μπορεῖτε νά δεῖτε τίς προηγούμενες δημοσιεύσεις τοῦ ἱστολογίου μας πατώντας τό: Παλαιότερες ἀναρτήσεις (δεῖτε δεξιά)

2.Καλλίτερη θέαση τοῦ ἱστολογίου μέ τό Mozilla.

3.Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναδημοσίευση τῶν ἀναρτήσεων μέ τήν προϋπόθεση ἀναγραφῆς τῆς πηγῆς

4.Ἐπικοινωνία:
Kyria.theotokos@gmail.com .
Γιά ἐνημέρωση μέσῳ ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομείου στεῖλτε μας τό e- mail σας στό
Kyria.theotokos@gmail.com .
Home of the Greek Bible