Σελίδες

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ





ΟΔΗΓΙΕΣ: ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

Δίπλα από το όνομα Κύριος Ιησούς Χριστός που υπάρχει ένα μικρό βελάκι , πατάμε εκεί και μας βγάζει διάφορες επιλογές από τις οποίες πατάμε το Download .
Και γίνεται η εκκίνηση να κατέβουν όλες οι ομιλίες.

Σάββατο 22 Ιουλίου 2023

Τό κριτήριον τῆς ἑνότητος παρεθεωρήθη διά τό Αὐτοκέφαλον εἰς Οὐκρανίαν


Το κριτήριον της ενότητος παρεθεωρήθη δια το Αυτοκέφαλον εις Ουκρανίαν

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου

Ήταν εκ των προτέρων γνωστό ότι η εκχώρηση Αυτοκεφαλίας στα δύο σχισματικά μορφώματα της Ουκρανίας, θα κλόνιζε την εκκλησιαστική ενότητα. Ποιος αμφέβαλλε για τούτο;

Εκκλησιαστική δομή υπήρχε στην Ουκρανία Πανορθοδόξως αναγνωρισμένη. Προς τι μια τέτοια πράξη; Προς τι η παραγνώριση της Κανονικής Αυτόνομης Εκκλησίας της Ουκρανίας;

Εκχωρώντας Αυτοκεφαλία στα δύο σχισματικά μορφώματα της Ουκρανίας, διασαλευόταν εκκλησιαστική τάξη αιώνων και το σχίσμα ελλόχευε μετά από τέτοια ανατροπή. Θα εθεραπεύετο το σχίσμα στην Ουκρανία, με ‘’λύση’’ η οποία εγκυμονούσε μεγαλύτερο σχίσμα; Θα έπρεπε λοιπόν να εξευρεθεί εκκλησιαστική λύση Πανορθόδοξης αποδοχής.

Δεν θα έπρεπε επίσης να προσμετρηθεί ότι, η Αυτοκεφαλία δεν αποτελούσε αίτημα της Ουκρανικής Εκκλησίας, αλλά αίτημα των σχισματικών και της αντικανονικής ανάμειξης του τότε Προέδρου της Ουκρανίας Ποροσένκο, που ως μη ώφειλεν προσέδιδε εθνοφυλετική χροιά σε ένα καθαρά εκκλησιαστικό ζήτημα;

Όλα τούτα κατεδείκνυαν επιτακτικότερη την ανάγκη της Συνοδικής οδού για την επίλυση του ‘’Ουκρανικού’’. Συνοδικώς θα πρέπει να επιλυθεί το πρόβλημα της κλονισθείσας εκκλησιαστικής ενότητας και συνεπακόλουθα το ζήτημα του Αυτοκεφάλου. Θα είναι και μια ευκαιρία τοιουτοτρόπως να επαναβεβαιωθεί αυτό που η Παράδοση της Εκκλησίας γνωρίζει για το Αυτοκέφαλο και να ανασκευαστούν τα περί έθους που πρόβαλαν κάποιοι.

Ποια προνόμια και ποιο ‘’έθος’’, σύμφωνα με ισχυρισμούς τους, μπορεί να τίθεται υπεράνω της εκκλησιαστικής ενότητας; Το Αυτοκέφαλο είναι ζήτημα που αφορά την Εκκλησία και ως εκ τούτου απαιτείται να είναι αποτέλεσμα ομόθυμης απόφασης.

Δια Συνόδου θα επιλυθεί το μεγάλο και πολύπλοκο αυτό πρόβλημα. ‘’Εκκλησία συστήματος και συνόδου εστίν όνομα’’, λέγει ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος (PG 55,493). Έτσι με βάση το εκκλησιαστικό αυτό κριτήριο της ενότητας, θα πρέπει να επιλυθεί το μεγάλο αυτό πρόβλημα.

Κατά ένα πολύ περίεργο τρόπο προβλήθηκε η καινοφανής μορφή της ‘’υποχρεωτικής’’ συναίνεσης, η υποχρέωση δηλαδή των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών να συναινέσουν στην απόφαση του Οικουμενικού θρόνου στο Αυτοκέφαλο, είτε το επιθυμούν είτε όχι. Τι εκκλησιολογία είναι αυτή που προβάλλουν; Άτυπο συμβουλευτικό ‘’κονκλάβιο’’ είναι οι υπόλοιπες Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες;

Είναι χρεία λοιπόν, οι Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες της Μίας Αγίας Εκκλησίας να συναχθούν ‘’εν τω ονόματι του Χριστού’’, για να επιλυθεί το πολύ σοβαρό αυτό πρόβλημα, το οποίο είναι πρωτίστως ζήτημα το οποίο αφορά την εκκλησιαστική ενότητα.


https://aktines.blogspot.com/2023/07/blog-post_21.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1.Μπορεῖτε νά δεῖτε τίς προηγούμενες δημοσιεύσεις τοῦ ἱστολογίου μας πατώντας τό: Παλαιότερες ἀναρτήσεις (δεῖτε δεξιά)

2.Καλλίτερη θέαση τοῦ ἱστολογίου μέ τό Mozilla.

3.Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναδημοσίευση τῶν ἀναρτήσεων μέ τήν προϋπόθεση ἀναγραφῆς τῆς πηγῆς

4.Ἐπικοινωνία:
Kyria.theotokos@gmail.com .
Γιά ἐνημέρωση μέσῳ ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομείου στεῖλτε μας τό e- mail σας στό
Kyria.theotokos@gmail.com .
Home of the Greek Bible