Σελίδες

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ





ΟΔΗΓΙΕΣ: ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

Δίπλα από το όνομα Κύριος Ιησούς Χριστός που υπάρχει ένα μικρό βελάκι , πατάμε εκεί και μας βγάζει διάφορες επιλογές από τις οποίες πατάμε το Download .
Και γίνεται η εκκίνηση να κατέβουν όλες οι ομιλίες.

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Ἀρχιμ. Εἰρηναῖος Βαϊόπουλος, Ἡ καταστροφή τῆς Θεσσαλίας καρπός ἀποστασίας καί διαφθορᾶς


Η καταστροφή της Θεσσαλίας καρπός αποστασίας και διαφθοράς

Ομιλία του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου Πυργετού Λαρίσης, Αρχιμανδρίτου Ειρηναίου Βαϊοπούλου.

(youtube.com)

………………………………………………….



Η καταστροφή της Θεσσαλίας καρπός αποστασίας και διαφθοράς

Ομιλία του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου Πυργετού Λαρίσης, Αρχιμανδρίτου Ειρηναίου Βαϊοπούλου.

Απομαγνητοφώνηση ομιλίας ΤΑΣ ΘΥΡΑΣ

Όλοι αγαπητοί μου γνωρίζουμε τον Μέγα Αθανάσιο, ο οποίος τον 4ο αιώνα ήτανε ο στύλος της Ορθοδοξίας διότι καταπολέμησε την μεγάλη εκείνη αίρεση του Αρείου. Τον λεγόμενο αρειανισμό.

Δεν γνωρίζουμε όμως τον Άγιο Ειρηναίο, ο οποίος έζησε τον 2ο αιώνα και είναι ωσαύτως μεγάλος, όπως ακριβώς και ο Μέγας Αθανάσιος, διότι κι εκείνος στάθηκε στύλος της Ορθοδξίας και πολέμησε τον γνωστικισμό.

Και οι δύο αυτές αιρέσεις διεδώθησαν πάρα πολύ και ήτανε φρικτές αιρέσεις, διότι ανέτρεπαν ολόκληρο το σύστημα της σωτηρίας του ανθρώπου.

Αλλά αυτοί οι δύο Άγιοι είναι πάντοτε επίκαιροι. Ήταν τότε είναι και σήμερα. Ο μεν Μέγας Αθανάσιος διότι κήρυξε την θεότητα του Χριστού, δηλαδή παρουσίασε τον Χριστό ως Θεάνθρωπο και όχι ως απλόν άνθρωπο. Και ο Άγιος Ειρηναίος την εποχή εκείνη πολέμησε τον γνωστικισμό, ο οποίος ήταν ένα κράμα θρησκευτικών και φιλοσοφικών πεποιθήσεων και ιδεών. Ένα κράμα, δηλαδή ανακάτευε τα πάντα. Υπήρχε και προ Χριστού και όταν κηρύχθηκε το Ευαγγέλιο πήρε και τμήματα, πήρε διάφορα πράγματα και από το Ευαγγέλιο, και έτσι έκανε ένα άλλο σύστημα προσεγγίσεως του Θεού, του κόσμου και του ανθρώπου.

Αγαπητοί μου, άρχισε από την εποχή των Αποστόλων. Ο Απόστολος Παύλος μας μιλάει για την ψευδώνυμο γνώση. Μας μιλάει για την φιλοσοφία κάποιων ανθρώπων, και όλα αυτά αναφέρονται στον γνωστικισμό. Ήδη από την εποχή των Αποστόλων είχε αρχίσει ο γνωστικισμός να διαδίδεται. Αλλά τον 2ο αιώνα είχαμε μία μεγάλη έξαρση. Πηγαίναν παντού και δημιουργούσαν σχολές και δίδασκαν τους ανθρώπους, όπως οι φωτιές ανάβουν τώρα και θερίζουν. Αρχίζουν από την μια άκρη μέχρι την άλλη στην Πατρίδα μας. Έτσι ακριβώς ήταν και ο γνωστικισμός. Από την Ανατολή έφτασε στη Δύση. Η Εκκλησία κινδύνευε. Και τότε βρέθηκε ο Άγιος Ειρηναίος, ο οποίος αργότερα έγινε και Επίσκοπος Λουγδούνου -τότε ήταν Ιερομόναχος- και καταπολέμησε αυτήν την φοβερή αίρεση.

Ο γνωστικισμός δεν έπαυσε να υπάρχει μέχρι στις ημέρες μας, όπως και ο αρειανισμός. Ο πρετεσταντισμός έχει απορρίψει το Θεανθρώπινο Πρόσωπο του Χριστού. Η Ευρώπη έχει μιλήσει για τον θάνατο, ανέπτυξε την θεολογία του θανάτου του Θεού. Ο παπισμός αρνήθηκε το Θεανθρώπινο Πρόσωπο του Χριστού και έντυσε με το ένδυμα της θεότητος τον πάπα. Επομένως, όλη η Δύσις βρίσκεται μέσα σε έναν κρημνό. Κανένας δεν ακουμπάει σωστά την Ορθόδοξη Θεολογία. Κανένας δεν βρίσκεται μέσα στην Εκκλησία του Χριστού. Όλοι είναι πεπτωκότες.

Θα μου πείτε, «Πολύ σκληρά δεν τα λές;» Μα έτσι είναι. Όταν ο πάπας λέει ότι είναι αλάθητος; Μπορεί κανείς άνθρωπος να είναι αλάθητος; Αλήθεια; Μόνον ο Θεός. Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Είναι πάρα πολλά δόγματα τα οποία έβαλαν μέσα στην θεολογία τους και τα οποία δόγματα ανατρέπουν τελείως το σύστημα της σωτηρίας μας. Προσπαθούν να προσεγγίσουν τον Θεό δια της λογικής, ενώ η Ορθοδοξία δια της πίστεως. Αυτό δίδασκε και ο Άγιος Ειρηναίος, ο οποίος στην εποχή του πραγματικά ήταν ο στύλος της Ορθοδοξίας.

Αλλά και σήμερα υπάρχει γνωστικισμός και κυριαρχεί παντού. Το υπόβαθρο, η θεολογία και η φιλοσοφία του μασονισμού, είναι ο γνωστικισμός. Και αν το θέλετε, το σήμα που έχουν είναι το G, αυτό το λατινικό, που σημαίνει Gnosis (Γνώσις). Αυτοί νομίζουν ότι έχουν την γνώση την αληθινή, η οποία γνώσις κλείνει τα πάντα, και ό,τι έχει σχέση με τον Θεό και ό,τι έχει σχέση με τον άνθρωπο και ό,τι έχει σχέση με τον κόσμο. Καταλαβαίνετε ότι είναι πάντοτε επίκαιρος ο Άγιος Ειρηναίος.

Και για έναν λόγο ακόμα αγαπητοί μου.

Μέχρι τώρα ακούγαμε για παγκόσμια κυβέρνηση, να ειρηνεύσουμε, να έχουμε αγάπη μεταξύ μας και τούτο και τ’ άλλα… αγάπη και αγάπες. Τώρα άρχισε να ακούγεται και στα κανάλια η λέξη πανθρησκεία. Τί θα είναι η πανθρησκεία; Θα είναι ένα ανακάτωμα όλων των θρησκειών. Να κάνουμε μία θρησκεία ούτως ώστε οι άνθρωποι να ενωθούν. Ακριβώς αυτό είναι ο γνωστικισμός. Τι; Ένα κράμα πεποιθήσεων θρησκευτικών, φιλοσοφικών και ό,τι άλλο θέλετε πείτε. Έτσι λοιπόν αγαπητοί μου βρισκόμαστε σε μία εποχή κατά την οποία αυτά ειπώθησαν από τον 2ο αιώνα. Από τον Άγιο Ειρηναίο. Αυτός έγραψε τα συγγράμματά του και ανέτρεψε την ψευδώνυμο γνώση -το ακούμε και στα τροπάρια- για την οποίαν μιλάει ο Απόστολος Παύλος.

Ο Άγιος Ειρηναίος. Σπουδαίο πρόσωπο. Να τον μελετήσουμε. Να τον έχουμε υπόψη μας τον Άγιο Ειρηναίο. Μην ξέρουμε μόνο τον Μέγα Αθανάσιο, τον Μέγα Βασίλειο, τον Ιερό Χρυσόστομο αλλά και κάποιους άλλους Αγίους, οι οποίοι ήταν και είναι και σήμερα στύλοι. Σήμερα αυτό το οποίο έκανε τότε ο γνωστικισμός, το κάνει μία αίρεσις καινούρια, η οποία ονομάστηκε από τον Άγιο Ιουστίνο τον Πόποβιτς τον Σέρβο, μεγάλο θεολόγο, ΠΑΝΑΙΡΕΣΗ, διότι περιέχει ό,τι αιρέσεις φάνηκαν από την αρχή μέχρι σήμερα στην εκκλησιαστική ιστορία και αυτή η αίρεση, όπως έλεγε και ο Γέροντάς μου ο Αθανάσιος Μυτιληναίος, θα είναι η τελευταία αίρεσις πριν από το τέλος του κόσμου.

Αυτό σημαίνει αγαπητοί μου ότι βρισκόμαστε στα έσχατα. Τα ματάκια μας έχουνε να δούμε πράματα και θάματα από δω και πέρα.

Λοιπόν. τί ήθελα να πω; Αυτό που είπε ο π. Δημήτριος. Τί είναι Χριστιανός; Τί είναι Χριστιανισμός; Τίποτε άλλο παρά το μελετάν τον θάνατο.

Δηλαδή;

Δηλαδή να αποκτήσουμε μαρτυρικό φρόνημα.

Έρχονται διωγμοί. Έρχονται διωγμοί. Να αποκτήσουμε μαρτυρικό φρόνημα. Πώς θα αντισταθούμε; Πώς θα σταθούμε αν δεν έχουμε μαρτυρικό φρόνημα;

Έτσι λοιπόν, ο Άγιος Ειρηναίος είναι επικαιρότατος, διότι αυτός είπε τα ίδια τότε. Και σήμερα οι εκκλησιαστικοί μας ηγέτες που βρίσκονται στα ανώτατα εκκλησιαστικά αξιώματα είναι οικουμενισταί και προωθούν τον οικουμενισμό, δηλαδή την ένωση κατ’ αρχάς όλων των δογμάτων.

Υπάρχει και το «Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών», που δεν υπάρχουν «Εκκλησίες», μία είναι η Εκκλησία, η Ορθόδοξη Εκκλησία. Και δεν είναι τίποτε άλλο, ένα Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιρέσεων και μέσα εκεί έχουνε βάλει και την Ορθοδοξία. Δηλαδή βρισκόμαστε σε φοβερά χάλια. Ποιός θα σταθεί;

Αγαπητοί μου. Έλεγε ο Γέροντας Αθανάσιος προς τον λαό όταν ζούσε:

ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΝΑ ΠΟΙΜΑΝΕΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΝ ΣΑΣ. ΕΜΕΙΣ ΣΑΣ ΠΡΟΔΩΣΑΜΕ.

ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΝΑ ΠΟΙΜΑΝΕΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΝ ΣΑΣ. ΕΜΕΙΣ ΣΑΣ ΠΡΟΔΩΣΑΜΕ.

ΜΕΛΕΤΗΣΤΕ.

ΓΟΝΑΤΙΣΤΕ.

ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΕΙΤΕ.

ΑΓΩΝΙΣΘΕΙΤΕ.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΤΕ ΤΙΣ ΑΡΕΤΕΣ. ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΤΕ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ ΝΑ ‘ΡΘΕΙ Η ΧΑΡΙΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΡΕΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ. ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΕΣ.

…Να επιζητούμε τις πρεσβείες του Αγίου Ειρηναίου, ο οποίος σήμερα εορτάζει 23 Αυγούστου.

Δι ευχών των Αγίων Πατέρων ημών , Κύριε Ιησού Χριστέ ο Θεός, ελέησον και σώσον ημάς. Η Αγία Τριάς διαφυλάξοι πάντας υμάς.

http://aktines.blogspot.com/2023/09/blog-post_29.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1.Μπορεῖτε νά δεῖτε τίς προηγούμενες δημοσιεύσεις τοῦ ἱστολογίου μας πατώντας τό: Παλαιότερες ἀναρτήσεις (δεῖτε δεξιά)

2.Καλλίτερη θέαση τοῦ ἱστολογίου μέ τό Mozilla.

3.Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναδημοσίευση τῶν ἀναρτήσεων μέ τήν προϋπόθεση ἀναγραφῆς τῆς πηγῆς

4.Ἐπικοινωνία:
Kyria.theotokos@gmail.com .
Γιά ἐνημέρωση μέσῳ ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομείου στεῖλτε μας τό e- mail σας στό
Kyria.theotokos@gmail.com .
Home of the Greek Bible