Σελίδες

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ





ΟΔΗΓΙΕΣ: ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

Δίπλα από το όνομα Κύριος Ιησούς Χριστός που υπάρχει ένα μικρό βελάκι , πατάμε εκεί και μας βγάζει διάφορες επιλογές από τις οποίες πατάμε το Download .
Και γίνεται η εκκίνηση να κατέβουν όλες οι ομιλίες.

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

Ἐξ ἀφορμῆς ἀναφορᾶς τοῦ Σεβ. Λεμεσοῦ στά περί προφητειῶν τῶν ἡμερῶν μας


Εξ αφορμής αναφοράς του Σεβ. Λεμεσού στα περί προφητείων των ημερών μας

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου

Πρόσφατα σε άρθρο στις 26/10/20023, στην ιστοσελίδα sigmalive.com, το οποίο τιτλοφορείτο ‘’Λεμεσού : «Ο Παΐσιος δεν είπε ποτέ αυτά που λέει αδελφός…Ψέματα όλα», ανεφέροντο μεταξύ άλλων τα εξής : «…ακούω και εγώ πολλά και διάφορα που είπε ο Πάτερ Παΐσιος και πολλοί που τον είδαν και τους είπε. Σας ομολογώ ότι δεν είπε τίποτα απ’ όλα αυτά που λένε. Το λέω με πάσα ευθύνη και ειλικρίνεια. Με όλη τη δύναμη της ειλικρίνειας από την αρχιερατική μου υπόσταση. Εγώ έζησα 16 χρόνια με τον Γέροντα αυτόν. Με έναν συγκεκριμένο αδελφό ο οποίος λέει κάθε λίγο ‘μου είπε ο γέρο Παΐσιος…μου είπε…’ δεν του είπε ποτέ αυτά τα πράγματα. Ήμουν μαζί του όταν τον είδε. Εγώ τον πήγα εκεί. Ήμουν πάντα παρών. Δεν είπε τίποτα απ’ όλα αυτά ο Γέρων Παΐσιος. Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν είπε’’.

Δεν είναι φρόνιμο να σχολιάσουμε τα λεγόμενα του Σεβ. Λεμεσού, από τη σχετική ομιλία του στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στα πλαίσια των Δημητρίων, τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε τα των επισκέψεών του με τον Κύπριο Ιεράρχη που αναφέρει, ούτε και αν ο Ιεράρχης στον οποίον αναφέρεται είδε και κατ’ ιδίαν τον Άγιο ή αν επισκέφθηκε και άλλες φορές τον Άγιο Παΐσιο μόνος του, κάτι που είναι πολύ πιθανό.

Ούτε θα ήταν φρόνιμο να αναφερθώ στα λεγόμενα του Ιεράρχη στον οποίο αναφέρεται ο Σεβ. Λεμεσού, καθότι δεν έχω ακούσει τις ομιλίες του αυτές. Οι τίτλοι των ομιλιών του που κάποτε βλέπω στο διαδίκτυο δεν αρκούν. Να αναφέρω επίσης ότι σε ερμηνευτικές προσεγγίσεις που αφορούν τέτοια θέματα, πρέπει να είναι κανείς πολύ φειδωλός; Ο Ιεράρχης αυτός το γνωρίζει καλύτερα από μένα.

Εκείνο που λυπεί ιδιαίτερα στο δημοσίευμα τούτο, είναι ο χαρακτηρισμός, ‘’όλα είναι ψέματα’’, ο οποίος θέτει σε άλλη βάση τον σχολιασμό του. Άλλο είναι να πει κανείς έχει λάθος και άλλο ότι όλα είναι ψέματα. Αυτό κατ’ ουσία δεν χαρακτηρίζει μόνο τα λεγόμενα αλλά και τον Ιεράρχη αυτόν.

Δεν θα σχολιάσουμε λοιπόν την ομιλία αυτή του Σεβ. Λεμεσού, αλλά θα λάβουμε αφορμή από αυτή, για να σχολιάσουμε ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο έχει λάβει μεγάλη εκτροπή και έχει καταντήσει διαδικτυακό παίγνιο.

Όλοι γνωρίζουμε την ακατάσχετη ‘’προφητολογία’’ κάποιων στο διαδίκτυο. Και δεν εννοώ μόνο αυτών που προβαίνουν σε ερμηνευτικές προσεγγίσεις, που συχνά αντικρούονται μεταξύ τους, προκαλώντας σύγχυση και σκανδαλισμό, αλλά αυτών που παρουσιάζουν τα λεγόμενά τους ως ‘’προφητείες’’.

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, γινόμαστε μάρτυρες των λεγομένων ‘’προφητειών’’ του γέροντος Ιωσήφ Βατοπαιδινού. Το διαδίκτυο κατακλύζεται από τις λεγόμενες ‘’προφητείες’’ του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού και κανείς δεν ομιλεί.

Από το έτος 1980, η φοιτητική μας νεότητα, σημαδεύτηκε από τον φόβο, εξ αιτίας των ‘’προλεγομένων’’ του γέροντος αυτού για μεγάλα δεινά στην Κύπρο. Το ‘’φύγετε από την Κύπρο να γλυτώσετε’’, δεν το ακούσαμε μόνο μια φορά.

Φίλος διηγείτο αυτό που συμβούλεψε φοιτητή ο Γέροντας Γεώργιος Καψάνης, όταν του ανέφερε ότι είχε σκοπό να επισκεφθεί τον π. Ιωσήφ. Η απάντησή του ήταν, ‘’μην πας παιδί μου σ’ αυτόν, αυτός όλο λέει πως θα γίνουν και τίποτα δεν γίνεται’’.

Αυτό το ζήσαμε για πολλά χρόνια. Οι «ακοές πολέμων» (1981, 1985, 1993, 1998) από τον π. Ιωσήφ Βατοπαιδινό, που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν, ακόμα προκαλούν λύπη και πρέπει να προβληματίζουν. Σχετικό φυλλάδιο κυκλοφόρησε το έτος 1985 με επίτιτλο Ιερά Μονή Βατοπαιδίου.

Όταν ήταν Ηγούμενος του Τιμίου Σταυρού της Μίνθης, ο π. Ιωσήφ Βατοπαιδινός στην Μητροπολιτική περιφέρεια Πάφου, τρομοκρατούσε τον κόσμο με τις καλούμενες «προφητείες» του, περί πολέμου με ημερολογιακή τοποθέτηση στις 7 Ιουλίου 1999. Ακολούθως επειδή ο πόλεμος δεν πραγματοποιήθηκε, η ημερομηνία μετετέθη στις 14 Αυγούστου 1999 και όταν και πάλι δεν πραγματοποιήθηκε η ημερομηνία «μετακύλησε» στις 8 Σεπτεμβρίου 1999, για να διαψευστεί και πάλι.

Μάλιστα Κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου, έδωσε τότε συνέντευξή σε ιδιωτικό ραδιοσταθμό της Πάφου, αναφορικά με το σάλο που δημιουργήθηκε, κυρίως στο μαθητόκοσμο από τις περί πολέμων ακοές, του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού.

Τελικώς τα λεχθέντα από τον γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινό αποδείχθηκαν «είδωλα λογισμών πλανωμένων», κατά τη φράση του Αγίου Διαδόχου Φωτικής.

Bίντεο αναρτημένο στο διαδίκτυο, που τιτλοφορείται «Ο πόλεμος είναι κοντά - Ιωσήφ Βατοπαιδινός» (από εκπομπή του Τηλεοπτικού Σταθμού ο Λόγος, κατά το έτος 1998, στο Πρόγραμμα – Ορθοδοξία και Ορθοπραξία, με τον θεολόγο κ. Νικολαΐδη), που δικαιολογημένα προστέθηκε από τον αναρτήσαντα, τίτλος προβολής, που αναγγέλλει ότι «ο πόλεμος θα ξεκινήσει από την Κύπρο», αναφέρεται σ’ αυτόν τον πόλεμο.

Στο βίντεο αυτό λοιπόν, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής : «…τώρα όμως θα πω και τούτο, να έχει θάρρος ο λαός μας, διότι θα δεχθούμε πληγή από τους Τούρκους λυσσαλέα. Μην τρομάξουμε, είναι μέσα στα Θεία σχέδια, θα γίνει κι αυτό

Ερώτηση – Θα είναι όμως σύντομα αυτό;

Γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός - Σύντομα, σύντομα πολύ σύντομα… »

Ίσως προβληθεί ως αντεπιχείρημα, ότι και ο Άγιος Παΐσιος μίλησε για καταστροφή της Κύπρου, όμως θα πρέπει να σημειώσουμε τη μεγίστη διαφορά, ότι ο Άγιος Παΐσιος μίλησε για καταστροφή της Κύπρου, 12 ημέρες πριν την καταστροφή της Κύπρου το 1974 όπως αναφέρει σχετική καταγεγραμμένη μαρτυρία.

Περιερχόμενος το διαδίκτυο και ιδιαίτερα τα ‘’φίλα’’ ιστολόγια, συνάντησα αρκετά φαιδρά για τον π. Ιωσήφ Βατοπαιδινό όπως, ‘’ο μεγαλύτερος Άγιος των τελευταίων 500 χρόνων’’, ‘’μεγαλύτερος και από τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη’’, ‘’ισάξιος με τον Προφήτη Ιεζεκιήλ’’ κλπ. Σε αυτά δεν πρέπει να τεθεί κάποιος φραγμός;

Ο Άγιος Παΐσιος στο πλήθος των προσκυνητών που επισκέπτονταν το Κελλίον της Παναγούδας, το Κελλίον της καταφυγής στους πονεμένους, κάποιες φορές αναγκάζετο, όπως ο ίδιος έλεγε με πολύ πόνο, να ομιλήσει γι’ αυτά εξ αιτίας των «φοβοσυμβουλών» που κυκλοφορούσαν. «Αναγκάζομαι να μιλήσω», έλεγε όταν μιλούσε γι’ αυτά τα θέματα.

Γνωρίζαμε όλοι ότι άλλα έλεγε ο Άγιος και άλλα ο π. Ιωσήφ. Ο Άγιος Παΐσιος στην κατάλληλη στιγμή μας ανέπαυσε με λόγους παρηγοριάς και ελπίδας, τα «ευαίσθητα» εκείνα χρόνια, με τις νωπές πληγές της βάρβαρης Τουρκικής εισβολής.

Το διαδίκτυο κατακλύζεται από τις λεγόμενες ‘’προφητείες’’ του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού και κανείς δεν ομιλεί. Ας μιλήσει λοιπόν κάποιος γι’ αυτό, σίγουρα θα γίνει αφορμή ανασκευής και για τα όσα κακόδοξα δίδαξε με πρώτιστη τη βλασφημία ότι ο νους είναι υπεράνω της Θείας Χάριτος, αλλά και το μη εφάμαρτο της άμβλωσης πριν τον τρίτο μήνα της κύησης.

http://aktines.blogspot.com/2023/11/blog-post_81.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1.Μπορεῖτε νά δεῖτε τίς προηγούμενες δημοσιεύσεις τοῦ ἱστολογίου μας πατώντας τό: Παλαιότερες ἀναρτήσεις (δεῖτε δεξιά)

2.Καλλίτερη θέαση τοῦ ἱστολογίου μέ τό Mozilla.

3.Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναδημοσίευση τῶν ἀναρτήσεων μέ τήν προϋπόθεση ἀναγραφῆς τῆς πηγῆς

4.Ἐπικοινωνία:
Kyria.theotokos@gmail.com .
Γιά ἐνημέρωση μέσῳ ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομείου στεῖλτε μας τό e- mail σας στό
Kyria.theotokos@gmail.com .
Home of the Greek Bible