Η Παγκόσμιος Ύψωση τον Τίμιου Σταυρού
Σήμερα μνημονεύουμε δύο γεγονότα σχετικά με τον Τίμιο Σταυρό του Χριστού: πρώτον, την εύρεση του Τίμιου Σταυρού στον Γολγοθά και δεύτερον, τήν επιστροφή του Τίμιου Σταυρού από τήν Περσία στήν Ιερουσαλήμ.
Όταν η αγία Ελένη επισκέφτηκε τούς Αγίους Τόπους, αποφάσισε να βρει τον Τίμιο Σταυρό του Χριστού. Ένας Ιουδαίος γέροντας, ονόματι Ιούδας, ήταν ο μόνος πού γνώριζε πού βρισκόταν ο Σταυρός: στήν επιμονή της άγιας βασίλισσας, της αποκάλυψε ότι ο Σταυρός είχε ταφεί κάτω από τον ναό της Αρτέμιδος πού είχε κτίσει πάνω στον Γολγοθά ο αυτοκράτορας Αδριανός! Ή βασίλισσα διέταξε να καταστραφεί αυτός ο ειδωλολατρικός ναός και πράγματι, όταν έσκαψαν σε μεγάλο βάθος, βρήκαν τρεις σταυρούς. Τη στιγμή πού η αγια Ελένη σκεπτόταν πώς να αναγνωρίσει ποιος απ’ όλους ήταν ο Σταυρός του Χριστού, πέρασε από μπροστά της μια νεκρώσιμη πομπή. Ο Πατριάρχης Μακάριος είπε τότε να αποθέσουν διαδοχικά τούς σταυρούς επάνω στον νεκρό. Με τον πρώτο και τον δεύτερο σταυρό, δεν επήλθε καμιά αλλαγή. Όταν όμως έβαλαν τον τρίτο σταυρό επάνω του, ο νεκρός άνθρωπος » ανέζησε! Έτσι κατάλαβαν ότι αυτός ήταν ο Ζωηφόρος Σταυρός του Χριστού. Μετά τοποθέτησαν τον Σταυρό σε μια άρρωστη γυναίκα και αυτή αμέσως έγινε καλά.
Ο Πατριάρχης ύψωσε τον Σταυρό για να τον δουν όλοι οι άνθρωποι και όλοι μάξι έψαλλαν με δάκρυα το «Κύριε, ελέησον!»Η βασίλισσα Ελένη τοποθέτησε τον Τίμιο Σταυρό σε μια μεγάλη ασημένια θήκη. Αργότερα, όταν ο Πέρσης βασιλιάς Χοσρόης κατέκτησε τήν Ιερουσαλήμ και υποδούλωσε πολλούς ανθρώπους, πήρε μαζί του στήν Περσία τον Σταυρό του Κυρίου.
Ό Σταυρός παρέμεινε στήν Περσία δεκατέσσερα έτη. Το 628 ο Έλληνας αυτοκράτορας Ηράκλειος νίκησε τον Χοσρόη και με τελετουργικό τρόπο επέστρεψε τον Σταυρό στήν Ιερουσαλήμ. Ό Ηράκλειος εισερχόταν στήν Πόλη μεταφέροντας τον Σταυρό στήν πλάτη του, αλλά αίφνης του ήταν αδύνατον να κάνει άλλο βήμα. Τότε ο Πατριάρχης Ζαχαρίας είδε έναν άγγελο να εμποδίζει τον αυτοκράτορα να φέρει επάνω του τον Σταυρό, στήν ίδια οδό πού ο Κύριος είχε βαδίσει ανυπόδητος και παραδομένος στή χλεύη των ανθρώπων.
Ό πατριάρχης γνωστοποίησε τήν οπτασία του. Τότε ο αυτοκράτορας εξεδύθη τή στολή του και βάδισε ρακένδυτος και ανυπόδητος, φέροντας επάνω του τον Σταυρό του Κυρίου τον μετέφερε στον Γολγοθά και τον τοποθέτησε στον Ναό της Αναστάσεως προς ανακούφιση και ευφροσύνη όλου του χριστιανικού κόσμου!
Ο ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΑΧΡΙΔΟΣ . ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΕΛΙΜΙΡΟΒΙΤΣ ΜΗΝΑΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ.
http://apantaortodoxias.blogspot.com/2018/09/blog-post_724.html?m=1
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου