Σελίδες

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ





ΟΔΗΓΙΕΣ: ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

Δίπλα από το όνομα Κύριος Ιησούς Χριστός που υπάρχει ένα μικρό βελάκι , πατάμε εκεί και μας βγάζει διάφορες επιλογές από τις οποίες πατάμε το Download .
Και γίνεται η εκκίνηση να κατέβουν όλες οι ομιλίες.

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

«Παραβάσεις ἱερῶν κανόνων, δείχνουν ὅτι εἴμαστε σέ λάθος πορεία», Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

 «Παραβάσεις ιερών κανόνων, δείχνουν ότι είμαστε σε λάθος πορεία», 5-1-2021, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

1)«Ἀπορεῖ πᾶσα γλῶσσα...», 2) «Δαβίδ πάρεσο...», 4-1-2021, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

 ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ-ΑΠΟΔΕΙΠΝΟ-Κήρυγμα

1)«Ἀπορεῖ πᾶσα γλῶσσα...», 2) «Δαβίδ πάρεσο...», Θ΄ᾠδή Πεζοῦ Κανόνος Θεοφανείων (Ἁγ. Κοσμᾶ Μαϊουμᾶ), Ἑορτοδρόμιον Ἁγ. Νικοδήμου, 4-1-2021, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

«Τριάδος ἡ φανέρωσις...», Η΄ᾠδή Κανόνος Θεοφανείων, 4-1-2021, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

«Τριάδος ἡ φανέρωσις...», Η΄ᾠδή Πεζοῦ Κανόνος Θεοφανείων (Ἁγ. Κοσμᾶ Μαϊουμᾶ), Ἑορτοδρόμιον Ἁγ. Νικοδήμου, 4-1-2021, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου Ἱ.Μ. Ἁγίας Τριάδος Ἐδέσσης, http://hristospanagia3.blogspot.com, http://hristospanagia.gr καί τό νέο ἱστολόγιο http://agiapsychanalysi.blogspot.com

Τά Ἅγια Θεοφάνεια. Ὁ Ἱερός Χρυσόστομος γιά τή Βάπτιση τοῦ Κυρίου. Μέρος Πρῶτο

ΤΑ ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ[:Ματθ.3,13-17] 

Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΠΤΙΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ 

[Μέρος πρώτο:υπομνηματισμός των εδαφίων Ματθ.3,13-15] 

«Τότε παραγίνεται ὁ Ἰησοῦς ἀπὸ τῆς Γαλιλαίας εἰς τὸν Ἰορδάνην πρὸς τὸν Ἰωάννην, τοῦ βαπτισθῆναι ὑπ' αὐτοῦ(:τότε ήλθε ο Ιησούς απ’ τη Γαλιλαία στον Ιορδάνη ποταμό προς τον Ιωάννη για να βαπτισθεί απ’ αυτόν)»[Ματθ.3,13]. 

Μαζί με τους δούλους ο Δεσπότης, μαζί με τους υπόδικους ο Κριτής έρχεται για να βαπτισθεί. Αλλά μη θορυβηθείς· μεταξύ των ταπεινών αυτών περισσότερο λάμπει το υψηλό μεγαλείο Του. Πραγματικά, Αυτός ο οποίος καταδέχθηκε να κυοφορηθεί για τόσο χρόνο σε μήτρα παρθενική και να γεννηθεί από εκεί, σύμφωνα με τους νόμους της ανθρώπινης φύσεως, και επιπλέον να ραπισθεί, να σταυρωθεί και να πάθει τα άλλα παθήματα, τα οποία υπέστη, γιατί παραξενεύεσαι, εάν καταδέχθηκε να βαπτισθεί και να έλθει μαζί με τους άλλους ανθρώπους προς τον δούλο Του; Διότι εκείνο ήταν που προκαλούσε μεγάλη κατάπληξη, το ότι δηλαδή, ενώ ήταν Θεός, θέλησε να γίνει άνθρωπος· τα άλλα λοιπόν κατά λογική ακολουθία έπονται όλα γενικώς. Γι’ αυτό τον λόγο και ο Ιωάννης πρόφθασε και έλεγε, εκείνα ακριβώς που είπε, ότι δηλαδή, δεν είναι άξιος να λύσει τα λουριά των υποδημάτων του Ιησού και όλα τα άλλα· για παράδειγμα είπε ότι ο Ιησούς είναι κριτής και θα αποδώσει δικαιοσύνη σύμφωνα με την αξία του καθενός και ότι θα χορηγήσει σε όλους ανεξαιρέτως το Άγιο Πνεύμα με αφθονία, ώστε όταν Τον δεις να έρχεται προς το βάπτισμα να μην υποψιαστείς τίποτε το ταπεινό. 

Ἀλλιῶς λέγονται καί ἀλλιῶς μεταφράζονται... Τά οὐράνια λόγια μέ τά ἐπίγεια λόγια, δέν ταιριάζουν καί δέν συμφωνοῦν καθόλου.

Τα ουράνια λόγια με τα επίγεια λόγια, δεν ταιριάζουν και δεν συμφωνούν καθόλου. Αλλιώς λέγονται και αλλιώς μεταφράζονται... 
Ο Θεός, δανείζει τις γήινες κτιστές λέξεις, για να εκφράσει κάτι το ουράνιο, αλλά δεν κυριολεκτεί, διότι τα ουράνια δεν μπορούν να αποτυπωθούν επακριβώς με γήινες κτιστές λέξεις. 
Για παράδειγμα, όταν ο Κύριος αναφέρετε στο Ευαγγέλιο το γνωστό: ''πορεύεστε οι κατηραμένοι εις το πυρ το εξώτερο'' (Ματθ. 25,41), αυτό δεν έχει την έννοια της ανθρώπινης κατάρας.

Μπαμπά μέ ἔσωσες μέ τό ψαλτήρι...


ΑΝΑΦΈΡΕΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΉΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΊΑ ΤΟΥ ΨΑΛΤΗΡΊΟΥ.

Ψαλτήρι .

Για όσους δεν γνωρίζουν.
Σκοτώνεται σε τροχαίο ο γιος ενός φίλου μου θεολόγου, ετών 26. Μετά από καιρό τον βρίσκω σ΄ένα Μοναστήρι και μου λέει :Σταύρο είναι απίστευτο αλλά συνέβη. Την πρώτη ημέρα της κηδείας έδωσα εντολή σε όλους τους φίλους μου να διαβάσουν μέχρι τη ταφή το ψαλτήρι του Βασιλέως και Προφήτου Δαυϊδ. Την άλλη μέρα εμφανίζεται ο γιος μου, στον ύπνο μου, και μου λέει : Μπαμπά με έσωσες με το ψαλτήρι. Οι δαίμονες στέκονταν 200 μ. μακριά μου και δεν τολμούσαν να πλησιάσουν και να με απειλήσουν, όσο εσείς διαβάζατε το ψαλτήρι.

Ἡ εὐαγγελική περικοπή τῶν Ἁγίων Θεοφανείων σέ ἑρμηνευτική ἀπόδοση Π. Τρεμπέλα


Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ 

ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ
ΣΕ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ Π. ΤΡΕΜΠΕΛΑ 

ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ Γ΄13-17 

13 Τότε παραγίνεται ὁ ᾿Ιησοῦς ἀπὸ τῆς Γαλιλαίας ἐπὶ τὸν ᾿Ιορδάνην πρὸς τὸν ᾿Ιωάννην τοῦ βαπτισθῆναι ὑπ᾿ αὐτοῦ.14 ὁ δὲ ᾿Ιωάννης διεκώλυεν αὐτὸν λέγων· ἐγὼ χρείαν ἔχω ὑπὸ σοῦ βαπτισθῆναι, καὶ σὺ ἔρχῃ πρός με; 15 ἀποκριθεὶς δὲ ὁ ᾿Ιησοῦς εἶπε πρὸς αὐτόν· ἄφες ἄρτι· οὕτω γὰρ πρέπον ἐστὶν ἡμῖν πληρῶσαι πᾶσαν δικαιοσύνην· τότε ἀφίησιν αὐτόν· 16 καὶ βαπτισθεὶς ὁ ᾿Ιησοῦς ἀνέβη εὐθὺς ἀπὸ τοῦ ὕδατος· καὶ ἰδοὺ ἀνεῴχθησαν αὐτῷ οἱ οὐρανοί, καὶ εἶδε τὸ Πνεῦμα τοῦ Θεοῦ καταβαῖνον ὡσεὶ περιστερὰν καὶ ἐρχόμενον ἐπ᾿ αὐτόν· 17 καὶ ἰδοὺ φωνὴ ἐκ τῶν οὐρανῶν λέγουσα· οὗτός ἐστιν ὁ υἱός μου ὁ ἀγαπητός, ἐν ᾧ εὐδόκησα. 

Ερμηνευτική απόδοση Παν. Τρεμπέλα 

ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ Γ΄13-17 

13 Τότε ήλθε ο Ιησούς από τη Γαλιλαία στον Ιορδάνη ποταμό προς τον Ιωάννη για να βαπτιστεί απ’ αυτόν. 14 Ο Ιωάννης όμως Τον εμπόδιζε επίμονα κι έλεγε: ‘’Εγώ έχω ανάγκη να βαπτιστώ από Σένα τον αναμάρτητο και Εσύ έρχεσαι σε μένα για να δεχθείς το βάπτισμα;’’.

Θεοφάνεια:Ἡμέρα μεγάλης ὑπακοῆς στήν ἀλήθεια καί ὄχι σέ ἀνθρώπους καί ἐξουσίες

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ: ΗΜΕΡΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΥΠΑΚΟΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΕΣ

Γράφει ο Γιώργος Παύλος στην Romfea.gr
π. Καθ. Φυσικής και Φιλοσοφίας ΔΠΘ

Δέκα και πλέον ημέρες ζω σε απομόνωση με τα συμπτώματα του κορωνοϊού.
Οι γιατροί μού βρήκαν και μορφή πνευμονίας. Δοκιμάζω όλο το πακέτο. Πρότειναν να μπω σε πρόγραμμα οξυγόνου.

Υπέγραψα στο νοσοκομείο κι έφυγα με δική μου ευθύνη, για να μην μπω σε κλίμα φόβου και πανικού, αλλά και για να γράψω αυτό το κείμενο που ενδεχομένως να είναι και το τελευταίο.

Δεν γνωρίζω τι θα συμβεί αύριο. Αν θα ζήσω ή αν θα πεθάνω. Ελπίζω μόνο στον Θεό. Ξέρω ως επιστήμονας πως και για ελάχιστο κλάσμα του δευτερολέπτου να έρθεις από το μη είναι στο είναι και να δεις το φως του ήλιου είναι μυστήριο και θαύμα μέγιστο.

Δώρο που ποτέ δεν μπορείς να ξεπληρώσεις. Ουδείς μπορεί να το ξεπληρώσει, κι ακόμη περισσότερο, να το αποκωδικοποιήσει ευκόλως.

Ποσό περισσότερο όταν σου δόθηκαν εντελώς δωρεάν να ζεις δεκάδες χρόνια και δισεκατομμύρια δευτερόλεπτα. Γι᾽ αυτό είμαι ευγνώμων σε όλους και σε όλα.

Αποφάσισα να αντισταθώ και να μην αποδεχθώ το πακέτο του φόβου που διαχειρίζονται γιατροί, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, αλλά, δυστυχώς, και η πλειοψηφία των εκκλησιαστικών ηγετών.

Άλλο η αγάπη της ζωής και άλλο ο διαδιδόμενος φόβος και πανικός του κορωνοϊού.

Η βαθειά αγάπη της ζωής σε συμφιλιώνει και με τον θάνατο και σου δίδει το κλειδί της πόρτας του θανάτου να την περάσεις ήρεμος και δοξολογώντας.

Ο διαδιδόμενος φόβος και πανικός του κορωνοϊού σου χαλάει την ψυχή και σε εμποδίζει να δεις τις πραγματικές διαστάσεις των γεγονότων.

Τά Ἅγια Θεοφάνεια. Ἑρμηνεία τῆς ἀποστολικῆς περικοπῆς ἀπό τόν Ἱερό Χρυσόστομο

TA AΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ[: Τίτ.2,11-14 και 3,4-7] 

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ 

[Υπομνηματισμός των εδαφίων Τίτ.2,11-15 και Τίτ.3,1-7] 

«᾿Επεφάνη γὰρ ἡ χάρις τοῦ Θεοῦ ἡ σωτήριος πᾶσιν ἀνθρώποις, παιδεύουσα ἡμᾶς ἵνα ἀρνησάμενοι τὴν ἀσέβειαν καὶ τὰς κοσμικὰς ἐπιθυμίας σωφρόνως καὶ δικαίως καὶ εὐσεβῶς ζήσωμεν ἐν τῷ νῦν αἰῶνι, προσδεχόμενοι τὴν μακαρίαν ἐλπίδα καὶ ἐπιφάνειαν τῆς δόξης τοῦ μεγάλου Θεοῦ καὶ σωτῆρος ἡμῶν ᾿Ιησοῦ Χριστοῦ, ὃς ἔδωκεν ἑαυτὸν ὑπὲρ ἡμῶν, ἵνα λυτρώσηται ἡμᾶς ἀπὸ πάσης ἀνομίας καὶ καθαρίσῃ ἑαυτῷ λαὸν περιούσιον, ζηλωτὴν καλῶν ἔργων(:διότι με την ενανθρώπηση του Υιού του Θεού φανερώθηκε η χάρις του Θεού, η οποία σώζει όλους τους ανθρώπους. Και μας παιδαγωγεί η χάρις του Θεού ώστε, αφού αρνηθούμε την ασέβεια και τις επιθυμίες του μάταιου και αμαρτωλού αυτού κόσμου, να ζήσουμε στη ζωή αυτή με εγκράτεια στον εαυτό μας, με δικαιοσύνη προς τους γύρω μας ανθρώπους και με ευσέβεια προς τον Θεό. Και να ενισχυόμαστε στην ενάρετη ζωή, περιμένοντας με χαρά τη μακαριότητα που ελπίζουμε και τη φανέρωση της δόξας του μεγάλου Θεού και Σωτήρος μας, του Ιησού Χριστού, ο Οποίος έδωσε τον εαυτό Του σε θάνατο για χάρη μας, για να μας εξαγοράσει από κάθε παράβαση του νόμου, να μας καθαρίσει και να μας κάνει έτσι δικό Του εκλεκτό λαό, λαό γεμάτο ζήλο για καλά έργα)»[Τίτ. 2, 11-14]. 

‘’ ... δῆθεν χριστιανοί ...’’

’ ... δήθεν χριστιανοί ...’’


Αντώνιος Ι.Βασιλειάδης, θεολόγος

Μέσα στο κλίμα του καιρού, λόγω κορωνοιού, γίνονται πράγματα πρωτάκουστα και λέγονται ́ ́άρρητα ρήματα’’.

Λίγες μέρες πριν απ ́τα Χριστούγεννα, υπουργός της κατ ́εξοχήν ορθοδόξου Χώρας μας, μίλησε για ‘’δήθεν γιορτή των Χριστουγέννων‘’, χωρίς να σημειωθεί ότι ενοχλήθηκε η επίσημη Εκκλησία γι αυτό!

Μετά τα Χριστούγεννα επίσκοπος και μητροπολίτης Μακεδονικής Μητροπόλεως αναφέρθηκε απ' άμβωνος για ́ ́δήθεν χριστιανούς’’.

Αν είναι αλήθεια ότι εκ του περισσεύματος της καρδίας του ομιλεί κανείς, τότε θα πρέπει να εξαχθεί και το σχετικό συμπέρασμα, ότι

Οι αναφερόμενοι στους ‘’δήθεν‘’ πρέπει να βιώνουν μια ‘’ δήθεν ́ ́Πραγματικότητα.

Πιο απλά και συγκεκριμένα, τόσο ο υπουργός όσο και ο Ιεράρχης, αισθάνονται τους εαυτούς των ως ‘’δήθεν ‘’.

Ξεχνούν ως φαίνεται την αρχαία Ελληνική ρήση : «άλγεα πάσχουσιν οι κορυφάς εφέποντες». Δυστυχώς σπανίζουν πολύ τα σχετικά με τη ρήση αυτή φαινόμενα, τόσο στον πολιτικό όσο και στον εκκλησιαστικό χώρο.

Και οι μεν πολιτικοί, οι περισσότεροι, είναι απαξιωμένοι. Είναι αχθοφόροι τίτλων χωρίς το ανάλογο αντίκρισμα. Βασανίζοντας περισσότερο κανείς το θέμα θα καταλήξει πως πρέπει να τους λυπάται κανείς ́.

Ὁ Θεός δέν σκέπτεται σάν ἐμᾶς ...Ὁ πατέρας σου πῆγε στόν Παράδεισο.

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ :Τό εἶπε ὁ Γέροντας Ἀμβρόσιος

Παιδί μου, θέλω να εξομολογηθώ. Μπαμπά, λέει η κόρη, είναι Μεγάλη Δευτέρα έχω δουλειές, άστο μετά το Πάσχα. Τη Μεγάλη Πέμπτη πεθαίνει ο πατέρας !!! Που πήγε η ψυχή ;
Η κόρη είχε τύψεις και πήγε στο Γέροντα Αμβρόσιο κλαίγοντας διότι θεώρησε τον εαυτό της υπεύθυνο που δεν εξομολογήθηκε ο πατέρας της και ο Γέροντας της είπε :

Ἡ "Ἐν Χριστῷ ἀλητεία" Τελείως Μινιμαλιστική μορφή....Σήμερα θά τόν εἶχαν περιθωριοποιήσει μέ συνοπτικές διαδικασίες


http://apantaortodoxias.blogspot.com/2020/12/blog-post_637.html

5 Ἰανουαρίου. Προεόρτια τῶν Φώτων. Θεοπέμπτου καί Θεωνᾶ τῶν Μαρτύρων. Τῆς Ὁσίας Συγκλητικῆς καί τοῦ Ὁσίου Πατρός ἡμῶν Γρηγορίου, τοῦ ἐν Ἀκρίτᾳ. Ἁγιογραφικό ἀνάγνωσμα.

Ἀποστολικό ἀνάγνωσμα. Τοῦ ἑσπερινοῦ (Α΄ Κορ. θ΄ 19-27).


Α Κορ. 9,19        Ἐλεύθερος γὰρ ὢν ἐκ πάντων πᾶσιν ἐμαυτὸν ἐδούλωσα, ἵνα τοὺς πλείονας κερδήσω·

Α Κορ. 9,19              Επί τη ευκαιρία δε πρέπει να σας είπω ότι και άλλας θυσίας έχω κάμει. Διότι αν και ήμουν ελεύθερος από όλους, χωρίς κανένα κύριον επί του εαυτού μου, εν τούτοις έκαμα τον εαυτόν μου δούλον εις όλους, δια να κερδήσω στον Χριστόν τους περισσοτέρους.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1.Μπορεῖτε νά δεῖτε τίς προηγούμενες δημοσιεύσεις τοῦ ἱστολογίου μας πατώντας τό: Παλαιότερες ἀναρτήσεις (δεῖτε δεξιά)

2.Καλλίτερη θέαση τοῦ ἱστολογίου μέ τό Mozilla.

3.Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναδημοσίευση τῶν ἀναρτήσεων μέ τήν προϋπόθεση ἀναγραφῆς τῆς πηγῆς

4.Ἐπικοινωνία:
Kyria.theotokos@gmail.com .
Γιά ἐνημέρωση μέσῳ ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομείου στεῖλτε μας τό e- mail σας στό
Kyria.theotokos@gmail.com .
Home of the Greek Bible