Σελίδες

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ





ΟΔΗΓΙΕΣ: ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

Δίπλα από το όνομα Κύριος Ιησούς Χριστός που υπάρχει ένα μικρό βελάκι , πατάμε εκεί και μας βγάζει διάφορες επιλογές από τις οποίες πατάμε το Download .
Και γίνεται η εκκίνηση να κατέβουν όλες οι ομιλίες.

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ καὶ τῆς Ἱερᾶς καὶ Θαυματουργῆς Εἰκόνας του.

Υπό του π. Χριστοφόρου. Βασική πηγή : «το Κρανίδι» έργο του μακαριστού Μητροπολίτου Κόρίνθου κυρού Παντελεήμονος Καρανικόλα


Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος , ο πολιούχος και προστάτης Κρανιδίου , έχει άρρηκτα συνδεθεί με την ιστορία αυτής της πόλης και έχει ταυτιστεί με τις ευχάριστες και τις δυσάρεστες στιγμές των Κρανιδιωτών στο πέρασμα των αιώνων. Ας επιχειρήσουμε λοιπόν , μια σύντομη αναφορά στην ιστορία της εφεστίου σεπτής Εικόνος και του Ιερού Ναού του Αγίου μας , όπως μας πληροφορούν οι ιστορικές πηγές , παλαιά χειρόγραφα και προφορικές παραδόσεις.

Ο Τίμιος Πρόδρομος , είναι -ας μας επιτραπεί να πούμε- ο πρώτος κάτοικος του Κρανιδίου , καθώς το αρχικό εκκλησάκι του Αγίου , στα ερείπια του οποίου χτίστηκε ο σημερινός μεγάλος ναός, απετέλεσε την κυψέλη όπου γύρω της συσπειρώθηκαν οι πρώτοι κάτοικοι–ιδρυτές του Κρανιδίου στις αρχές του 16ου αιώνος.
Ήταν πιθανότατα ένα από τα πολλά εξωκλήσια της γειτονικής Ιεράς Μονής του Αγίου Δημητρίου Αυγού. Αναζητώντας τότε οι άνθρωποι , στα δυσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας καλλιεργήσιμη γη , άρχισαν να εγκαταλείπουν τα γύρω νησιά και να εγκαθίστανται στις γνώριμες αντικρυνές ακτές της Ερμιονίδος. Έτσι δημιουργήθηκαν οι πρώτοι οικισμοί της περιοχής , με κέντρο , την μικρή εκκλησία του Προδρόμου. Έτσι έγινε η αρχή για την δημιουργία της πόλεως του Κρανιδίου.

Ἕνα θαυμαστὸ καὶ ὄχι παράδοξο γιὰ τὴν ἀπεριόριστη λογικὴ τοῦ Θεοῦ, ἀλλὰ μόνο γιὰ τὴν περιορισμένη ἀνθρώπινη λογική, φαινόμενο

ΑΓΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΒΙΡ (30 Αυγούστου): Το λείψανό του παραμένει τελείως άφθαρτο εδώ και 486 χρόνια!

Ένα θαυμαστό και όχι παράδοξο για την απεριόριστη λογική του Θεού, αλλά μόνο για την περιορισμένη ανθρώπινη λογική, φαινόμενο:
Το λείψανο του Αγίου Αλεξάνδρου του Σβιρ, ο οποίος εορτάζει στις 30 Αυγούστου, παραμένει εδώ και 486 χρόνια (κοιμήθηκε το 1533) τελείως άφθαρτο.
Και παρά την προσπάθεια επί κομμουνιστικού καθεστώτος στη Ρωσία να βεβηλωθεί, διατηρήθηκε ανέγγιχτο. Και όταν κάνουμε λόγο ότι είναι τελείως άφθαρτο, εννοούμε ότι δεν έχει χάσει το φυσικό του χρώμα, ούτε την ελαστικότητα του και διατηρεί ακόμη και τους μυς, το λίπος και τον υποδόριο ιστό.Και φυσικά θαυματουργεί… Αλλά για να συμβεί αυτό, προηγήθηκε η ταπείνωσή του και η υποταγή του στο θείο θέλημα.
Από τα 19 του χρόνια, γεννήθηκε στις 15 Ιουνίου του 1448 στα μέρη του Νοβγκορόντ της Ρωσίας, μόνασε στη Μονή Βαλαάμ και μάλιστα οδήγησε στο μοναχισμό και τους δύο γονείς του.
Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Τη σάρκα του όχι μόνο δεν την έκανε είδωλο του εγώ του, όχι μόνο δεν την παραχάιδεψε, όχι μόνο δεν την άφησε να αποθρασυνθεί, αλλά σχεδόν την κατήργησε. Της είπε ένα μεγάλο όχι και δεν της επέτρεψε ούτε στιγμή να κατακτήσει έδαφος και υπεροχή κατά του πνεύματος.
Δέκα ολόκληρα χρόνια τα πέρασε σιωπηλός και με ελάχιστη τροφή σ’ ένα νησάκι. Και άλλα επτά, στις όχθες μιας λίμνης τρώγοντας μόνο χόρτα και έχοντας να αντιμετωπίσει τις σωματικές ασθένειες και το ανυπόφορο κρύο.

Τὸ "διαίρει καὶ βασίλευε" καλὰ κρατεῖ!


Πρωτ. Στέφανος Στεφόπουλος

Το “διαίρει και βασίλευε” καλά κρατεί!

Υπάρχουν θέματα που αφορούν στην ουσία, τη δράση, την ενότητα και συνεργασία των Εκκλησιών οι οποίες είναι μόνο οι ομόδοξες κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες και με τα οποία ασχολούμαστε πολλοί, τα μελετούμε και ενημερωνόμαστε. Υπάρχουν κι άλλα θέματα που μας θλίβουν και μας προβληματίζουν αλλά δεν τα αγγίζουμε γνωρίζοντας ότι αναδεικνύουν ανθρώπινα πάθη και συνιστούν αυτό που λέει σοφά ο λαός “καυτές πατάτες”!

Μιά “καυτή πατάτα”, λοιπόν, και το λεγόμενο Ουκρανικό!

Δεν θα παραθέσω θεωρίες, γνώμες, ιστορικά στοιχεία και αναλύσεις αλλά και δεν μπορώ να σιωπήσω γιατί φοβάμαι μήπως σιωπώντας “κεκράξονται οι λίθοι” και δεν ξέρω τότε ποιές θα είναι οι συνέπειες οι πνευματικές για μένα.Γιά να αναπαύσω, λοιπόν, την ιερατική μου συνείδηση, θα γράψω όχι κρίνοντας πρόσωπα, ηγέτες της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που κι αυτοί προφανώς θα έχουν υποπέσει σε μεγάλα σφάλματα, αλλά θα γράψω δυό λόγια απ’ την καρδιά μου. Ούτε θα χρησιμοποιήσω βιβλιογραφία και πηγές. Άλλωστε τα καρδιακά λόγια έρχονται όχι από τον εγκέφαλο αλλά από τον νούν. Κι αν είναι και νους Χριστού ακόμα καλύτερα!

Ὁ Ἅγιος Κοσμᾶς ὁ Αἰτωλός καί τό σημερινό σχολεῖο

 Τοῦ Ἰωάννου Τάτση, Θεολόγου

«Ἀπό τό σχολεῖο μανθάνομεν, τό κατά δύναμιν, τί εἶναι Θεός, τί εἶναι ἤ Ἁγία Τριάς, τί εἶναι ἄγγελοι, τί εἶναι ἀρχάγγελοι, τί εἶναι δαίμονες, τί εἶναι παράδεισος, τί εἶναι κόλασις, τί εἶναι ἁμαρτία, ἀρετή. Ἀπό τό σχολεῖον μανθάνομεν τί εἶναι Ἁγία Κοινωνία, τί εἶναι Βάπτισμα, τί εἶναι τό ἅγιον Εὐχέλαιον, ὁ τίμιος γάμος, τί εἶναι ψυχή, τί εἶναι κορμί, τά πάντα ἀπό τό σχολεῖον τά μανθάνομεν». Μέ τούς λόγους αὐτούς ὁ ἅγιος Κοσμᾶς ὁ Αἰτωλός περιγράφει τό σχολεῖο τῆς ἐποχῆς του, ἕνα σχολεῖο πού συμβάλλει ἄμεσα στήν πνευματική καί ἐκκλησιαστική κατάρτιση τῶν μαθητῶν του.
Κάθε σύγκριση τῶν λόγων τοῦ ἁγίου μέ τούς σημερινούς στόχους τῆς ἐκπαίδευσης καί τίς ὁδηγίες τῶν Ἀναλυτικῶν Προγραμμάτων ἀποδεικνύει τήν τεράστια ἀπόσταση πού χωρίζει τό σχολεῖο τοῦ ἁγίου Κοσμᾶ ἀπό τό σημερινό σχολεῖο τῆς πολυπολιτισμικότητας...
Τά γλωσσικά μαθήματα ἔχουν πλήρως ἀποχριστιανοποιηθεῖ... μέ τήν ἀφαίρεση σχεδόν στό σύνολό τους τῶν ἑνοτήτων πού ἔκαναν κάποια ἀναφορά στήν χριστιανική ζωή.

Βουλγαρίας Δανιήλ: ''Ἡ Αὐτοκέφαλη Ἐκκλησία τῆς Οὐκρανίας δὲν εἶναι κανονική''


Κάλεσμα προς τους πιστούς να προσευχηθούνγια την διατήρηση της κανονικής Εκκλησίας στην Ουκρανίας, έκανε ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ. Δανιήλ, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στην Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη Ρίλας στην πόλη Πέρνικ.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Βουλγαρίας τόνισε ότι η Εκκλησία υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο, είναι η μόνη κανονική Εκκλησία στην Ουκρανία.

«Το Ουκρανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε έναν νόμο που προβλέπει το κλείσιμο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, η οποία είναι η μόνη κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία. Όπως γνωρίζετε, 11 από τις 15 τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν αναγνώρισαν την εκκλησιαστική δομή που δημιουργήθηκε το 2019, τη λεγόμενη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, η οποία δεν είναι κανονική Εκκλησία», πρόσθεσε ο Πατριάρχης Δανιήλ.

12 Σεπτεμβρίου. Ἀπόδοσις τοῦ γενεσίου τῆς Θεοτόκου. Αὐτονόμου (†313) καὶ Κουρνούτου (γ΄ αἰ.) ἱερομαρτύρων· Θεοδώρου ἐπισκόπου Ἀλεξανδρείας. Ἁγιογραφικό ανάγνωσμα.

Ἀποστολικό ἀνάγνωσμα. Ἡμέρας, Πέμπτης ιβ΄ ἑβδ. ἐπιστολῶν (Β΄ Κορ. ζ΄ 1-10).

Β Κορ. 7,1          Ταύτας οὖν ἔχοντες τὰς ἐπαγγελίας, ἀγαπητοί, καθαρίσωμεν ἑαυτοὺς ἀπὸ παντὸς μολυσμοῦ σαρκὸς καὶ πνεύματος, ἐπιτελοῦντες ἁγιωσύνην ἐν φόβῳ Θεοῦ.

Β Κορ. 7,1                 Εφ' όσον, λοιπόν, αγαπητοί, έχομεν αυτάς τας μαγάλας υποσχέσστου Θεού, ας καθαρίσωμεν τους εαυτούς μας από κάθε μολυσμόν σαρκός και πνεύματος, αγωνιζόμενοι και συνεχώς προχωρούντες μέχρι τέλους στον δρόμον της αγιότητος, με φόβον Θεού.

Εἴπατε τὴ ἀλώπεκι ταύτη..."

Saint John the Baptist is taken before Herod and Herodias (or Harodiade's niece of Herod) and publicly condemns their marriage. Herodias was responsible for the decapitation of Saint John the Baptist. Miniature taken from “The Life of Saint John the Baptist” sd. around 1200-1210. Latin text. ΠΗΓΗ

Τον Ηρώδη, πριν ακόμη θανατώσει τον Τίμιο Πρόδρομο,ο Κύριος τον αποκαλούσε αλεπού. Πονηρή αλεπού. " Είπατε τη αλώπεκι ταύτη..."[Λουκ, 13, 31]
«Παρομοιάζει τον άνθρωπο με την αλεπού· διότι αυτό το ζώο είναι πάντα κάπως πανούργο και δύστροπο. Η αλεπού εξεικονίζει την πανουργία...
Είναι σαν να έλεγε στον Ηρώδη: Επειδή δεν τολμάς να δείξεις τα δόντια του λιονταριού, καταφεύγεις στις πανουργίες της αλεπούς "( Σχόλια Π. Τεμπέλας )
Η αλήθεια στοιχίζει. Δημιουργεί έχθρα.

ΣΥΝΑΞΗ τῶν ΑΓΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ τῆς Σερβικῆς Ἐκκλησίας

 

30 Αυγούστου-ΣΥΝΑΞΗ των ΑΓΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ της Σερβικής Εκκλησίας:


Άγιοι Σάββας ο Α'(1235)εδώ,εδώ Σάββας ο Β΄(1271), Αρσενιος ο Α΄ (1266)εδώ, Ευστάθιος (1285)εδώ, Ιάκωβος (1292), Nικόδημος (1325)εδώ, Δανιήλ ο Β' (1338)εδώ - αρχιεπίσκοποι

Άγιοι: Ιωαννίκιος ο Β' (1354), Σπυρίδων (1388), Εφραίμ ο Β' (1395)εδώ, Κύριλλος (1419), Νίκων (περ. 1439), Μακάριος (1574), και Γαβριήλ ο Α' (1659)εδώ - Πατριάρχες

Άγιος Γρηγόριος (1012),επίσκοπος


https://proskynitis.blogspot.com/2024/08/30.html

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1.Μπορεῖτε νά δεῖτε τίς προηγούμενες δημοσιεύσεις τοῦ ἱστολογίου μας πατώντας τό: Παλαιότερες ἀναρτήσεις (δεῖτε δεξιά)

2.Καλλίτερη θέαση τοῦ ἱστολογίου μέ τό Mozilla.

3.Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναδημοσίευση τῶν ἀναρτήσεων μέ τήν προϋπόθεση ἀναγραφῆς τῆς πηγῆς

4.Ἐπικοινωνία:
Kyria.theotokos@gmail.com .
Γιά ἐνημέρωση μέσῳ ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομείου στεῖλτε μας τό e- mail σας στό
Kyria.theotokos@gmail.com .
Home of the Greek Bible