Σελίδες

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ





ΟΔΗΓΙΕΣ: ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

Δίπλα από το όνομα Κύριος Ιησούς Χριστός που υπάρχει ένα μικρό βελάκι , πατάμε εκεί και μας βγάζει διάφορες επιλογές από τις οποίες πατάμε το Download .
Και γίνεται η εκκίνηση να κατέβουν όλες οι ομιλίες.

Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

21 Ἀμμᾶς Σάρρας καί Συγκλιτικῆς ἀποφθέγματα, Μητερικόν Α΄ τόμος Δ Τσάμ...


21. Ἀμμᾶς Σάρρας καί Συγκλιτικῆς ἀποφθέγματα, Μητερικόν Α΄ τόμος Δ. Τσάμη,
Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου
Ἱ.Μ. Ἁγίας Τριάδος Ἐδέσσης, http://hristospanagia3.blogspot.com,
http://hristospanagia.gr καί τό νέο ἱστολόγιο http://agiapsychanalysi.blogspot.com
Κάνε ἐγγραφή στό κανάλι τοῦ "Κύριος Ἰησοῦς Χριστός Kyrios Ihsous Hristos"
τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://www.youtube.com/channel/UCEtO...

Κυριακή Δ νηστειῶν. Ἑρμηνεία τῆς ἀποστολικῆς περικοπῆς ἀπό τόν Ἱερό Χρυσόστομο. Μέρος δεύτερο



ΚΥΡΙΑΚΗ Δ΄ΝΗΣΤΕΙΩΝ[:Εβρ.6,13-20]

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ

[Μέρος δεύτερο: Η ευπρόσδεκτη θυσία προς τον Θεό]

Πρέπει λοιπόν και αυτοί στους οποίους είναι ιερέας, αυτοί που αποτελούν το ποίμνιό του να είναι πολύ καλύτεροι. Και όπως είναι μεγάλη η διαφορά του Χριστού από τον Ααρών, τέτοια είναι και η δική μας διαφορά από τους Ιουδαίους. Πρόσεχε λοιπόν, στον ουρανό έχουμε το Ιερό Σφάγιο, στον ουρανό τον Ιερέα, στον ουρανό τη Θυσία. Επομένως ας προσφέρουμε τέτοιες θυσίες που μπορούν να προσφέρονται σε εκείνο το θυσιαστήριο· όχι πια πρόβατα και βόδια, όχι αίμα και κνίσα. 

Όλα αυτά έχουν καταργηθεί και έχει εισαχθεί στη θέση τους η λογική λατρεία. Τι όμως είναι η λογική λατρεία; Αυτά που προσφέρονται με την ψυχή, με το πνεύμα(γιατί λέγει: «Πνεῦμα ὁ Θεός, καὶ τοὺς προσκυνοῦντας αὐτὸν ἐν πνεύματι καὶ ἀληθείᾳ δεῖ προσκυνεῖν(:ο Θεός είναι πνεύμα, γι’ αυτό και δεν περιορίζεται σε τόπους. Και εκείνοι που τον λατρεύουν πρέπει να τον προσκυνούν με τις εσωτερικές τους πνευματικές δυνάμεις, με αφοσίωση της καρδιάς και του νου, αλλά και με αληθινή επίγνωση του Θεού και της λατρείας που του αρμόζει)»[Ιω.4,24]· όσα δεν έχουν ανάγκη από το σώμα, από όργανα, από τόπους. Και τέτοια είναι η πραότητα, η σωφροσύνη, η ελεημοσύνη, η ανεξικακία, η υπομονή, η ταπεινοφροσύνη.

Τις θυσίες αυτές θα μπορούσε να τις δει κανείς και στην Παλαιά Διαθήκη να έχουν από την αρχή προεικονιστεί. Γιατί λέγει ο Δαβίδ «θύσατε θυσίαν δικαιοσύνης καὶ ἐλπίσατε ἐπὶ Κύριον(:προσφέρετε ως θυσία όχι ζώα και υλικές προσφορές, αλλά δικαιοσύνη και αγαθότητα· και στηρίξτε όλη την ελπίδα και την εμπιστοσύνη σας στον Κύριο)»[Ψαλμ. 4,6]. Και πάλι: «Σοὶ θύσω θυσίαν αἰνέσεως καὶ ἐν ὀνόματι Κυρίου ἐπικαλέσομαι(:σε σένα λοιπόν και εγώ τώρα θα προσφέρω ευχαριστήρια θυσία για τη διάσωσή μου. Και γεμάτος ευγνωμοσύνη θα επικαλεστώ το όνομά Σου, υψώνοντας ευλαβικά το ποτήριο της θυσίας για να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς Εσένα)»[Ψαλμ. 115,8]· και, «θυσία αἰνέσεως δοξάσει με(:Εμένα μόνο η θυσία δοξολογίας θα με δοξάσει· μια θυσία ευγνωμοσύνης που θα ξεχειλίζει από μία αγνή καρδιά αφοσιωμένη σε Εμένα)»[Ψαλμ.49,23]· και «θυσία τῷ Θεῷ πνεῦμα συντετριμμένον(:θυσία ευάρεστη και ευπρόσδεκτη στον Θεό είναι εκείνη που προσφέρεται με εσωτερική συντριβή και ειλικρινή μετάνοια· ποτέ ο Θεός δεν θα απορρίψει μια καρδιά που αισθάνεται αληθινή συντριβή και ταπείνωση)»[Ψαλμ.50,19]. 

Ὁ ἄνθρωπος εἶναι μέγας κόσμος παρά τήν μικρότητά του, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου


Μελέτες στήν Φιλοκαλία 

Ὁ ἄνθρωπος ἔχει θεοδώρητη ψυχή καί θεοδώρητο σῶμα. Καί τά δύο εἶναι θαυμαστά ὡς πρός τή δομή, τίς δυνάμεις καί τίς λειτουργίες τους. 
Ὁ Θεός, διδάσκει ὁ ἅγιος Νικόδημος, «ἐνέθεσε» στόν ἄνθρωπο «τήν ψυχή ὡς ἕνα κάποιο κόσμημα, μέγα ὡς πρός τό πλῆθος τῶν δυνάμεων καί τήν ὑπεροχή, ἀλλά μέσα [στό πλαίσιο] τῆς μικρότητός της»[1]. 
Ὁ ἄνθρωπος εἶναι ἕνα θαυμαστό σύνολο στοιχείων συγκεντρωμένων σέ μία μικρή ψυχοσωματική ἑνότητα τοποθετημένη μέσα σ’ ἕνα ἐπίσης θαυμαστό σύνολο ὄντων, πού λέγεται ὑλικός κόσμος. 
Ὡστόσο ὑπάρχει πάντα ἡ πιθανότητα καί δυνατότητα τῆς ἁμαρτίας, ἐφ’ ὅσον ὁ ἄνθρωπος δέν φοβάται σοφά τήν ἁμαρτία καί δέν προσέχει. 
«Εἶναι ἕνα μέγα γεγονός ὁ ἄνθρωπος», διδάσκει ὁ ἅγιος Ἰωάννης Καρπάθιος, «ὁ ὁποῖος αὐξάνει ἐσωτερικά καί ἐξυψώνεται ἀπό τίς ἀρετές. Ἀλλ’ ὅμως αὐτός ὁ μέγας φοβᾶται τήν ἁμαρτία, ὅπως τόν ποντικό ὁ ἐλέφαντας, μήπως, ἐνῶ κήρυξε σέ ἄλλους, ὁ ἴδιος γίνῃ ἀνάξιος[2]»[3]. 

28 Μαρτίου. Σάββατον δ΄ τῶν νηστειῶν. Τοῦ ὁσίου Ἱλαρίωνος τοῦ Νέου. Ἁγιογραφικό ἀνάγνωσμα.

Ἀποστολικό ἀνάγνωσμα. Σαβ. δ΄ ἑβδ. νηστ. (Ἑβρ. ς΄ 9-12).
Εβρ. 6,9            Πεπείσμεθα δὲ περὶ ὑμῶν, ἀγαπητοί, τὰ κρείττονα καὶ ἐχόμενα σωτηρίας, εἰ καὶ οὕτω λαλοῦμεν.
Εβρ. 6,9                    Δια σας όμως, αδελφοί, αν και σας ομιλούμεν τόσον επιτιμητικά, έχομεν ακλόνητον την πεποίθησιν, ότι προοδεύετε προς τα καλύτερα και προς εκείνα, τα οποία συνδέονται με την αιωνίαν σωτηρίαν σας.

Συνομωσιολογία ἤ μήπως ὄχι; Ὁ «προφήτης» τοῦ κορονοϊοῦ προτείνει τώρα σφράγισμα στό χέρι μέ δική του χρηματοδότηση γιά ὅσους ἐμβολιαστοῦν



Την προηγούμενη εβδομάδα πολλά δημοσιεύματα επανέφεραν στην επικαιρότητα ομιλία του Μπιλ Γκέιτς το 2015 για ενδεχόμενη επιδημία κορονοϊoύ, κάνοντας λόγο για «προφητική» ομιλία!
Τώρα δημοσιεύματα μας ενημερώνουν για την πρόταση Γκέιτς για το τι πρέπει να γίνει όταν βρεθεί το εμβόλιο για τον κορονοϊό ή για όσους έχουν αναρρώσει από αυτόν: να αποκτήσουν ένα «ψηφιακό πιστοποιητικό» δηλ. ένα «αόρατο» στο ανθρώπινο μάτι «τατουάζ» το οποίο αποτελείται από μικροσκοπικούς κρυστάλλους και ορατό μόνο στο υπεριώδες φως. Χωρίς άλλο σχολιασμό, προς το παρόν, μεταφέρουμε δύο από τα σχετικά δημοσιεύματα:
Από το thetoc.gr
Το 2015 ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς είχε υπογραμμίζει πως μία ενδεχόμενη επιδημία κορονοϊoύ μπορεί να στοιχίσει στην παγκόσμια οικονομία μέχρι και τρία τρισ. αλλά και να αφήσει πίσω της ακόμη και δέκα εκατομμύρια νεκρούς.
Μάλιστα ο Μπιλ Γκέιτς είχε κάνει λόγο για επιπτώσεις χειρότερες από εκείνες του πολέμου,μ τις οποίες ενδέχεται να προκαλέσει μια επιδημία κορονοϊού, εφόσον δεν ληφθούν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπισή του.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό επιχειρηματία, τα μικρόβια ενδέχεται να αφήσουν πίσω τους μεγαλύτερη καταστροφή από ότι θα άφηναν οι πύραυλοι σε πολεμική αναμέτρηση.

π. Ἀναστάσιος Γκοτσόπουλος, Ἀνακοίνωση ἀναφορικά μέ τά δημοσιεύματα σχετικά μέ τή λειτουργία τοῦ Ἱ.Ν. κατά τήν ἐορτή τοῦ Ευαγγελισμοῦ



ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΑΤΡΩΝ
ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ
ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Π Α Τ Ρ Ω Ν

Πάτρα 26 - 3 – 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΗΛΩΣΗ

Αναφορικά με τα δημοσιεύματα σχετικά με τη λειτουργία του Ι. Ναού κατά την εορτή του Ευαγγελισμού αισθάνομαι υποχρεωμένος να γνωρίσω τα εξής:

1. Απευθύνω τις θερμές ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μου στους δεκάδες γνωστούς και αγνώστους, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, από απλούς πιστούς μέχρι και Αρχιερείς, που εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στο πρόσωπό μου. Τους παρακαλώ να εύχονται να με φωτίζει ο Θεός.
2. Νομίζω ότι γίνεται πολύς ντόρος για το τίποτα… Εν τούτοις αισθάνομαι ότι προστίθεμαι και εγώ στα πολλά θύματα της σύγχρονης ανθρωποφαγίας στο βωμό της τηλεθέασης και των “like”. Επειδή λοιπόν κάποιοι συστηματικά κυκλοφορούν fake news αναφορικά με τον Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Πατρών και το πρόσωπό μου ενημερώνω υπεύθυνα:
• Δεν γνωρίζω να μου έχει ασκηθεί κάποια δίωξη. Χθες και σήμερα όλη μέρα ήμουν στον Ι. Ναό (στο κέντρο πόλης της Πάτρας) και στο σπίτι μου και δεν ενοχλήθηκα στο ελάχιστο από αστυνομικές ή εισαγγελικές Αρχές.

Ι.Μ.Πειραιῶς: Σωτηριολογικές παράμετροι τῆς ἐπιδημίας τοῦ κορωνοϊοῦ



ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ

Εν Πειραιεί τη 26η Μαρτίου 2020

ΣΩΤΗΡΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Το πρώτο ανθρώπινο ζεύγος, ο Αδάμ και η Εύα, όπως μας πληροφορεί το βιβλίο της Γενέσεως, πλάσθηκε από τον Θεό τελευταίο από όλα τα δημιουργήματα του Θεού, ως η κορωνίδα της δημιουργίας, ευρισκόμενο στο μεταίχμιο μεταξύ ορατής και νοητής κτίσεως, μετέχον τόσο του νοητού όσον και του αισθητού κόσμου. Πλάσθηκε κατ’ εικόνα Θεού, με προορισμό να φθάσει στο καθ’ ομοίωσιν, να αναχθεί δηλαδή στην κατά χάριν θέωση και να γίνει μέτοχος της θείας μακαριότητας, με τη δική του ελεύθερη επιλογή και προ πάντων με την πλήρη και τελεία υπακοή του στο θέλημα του Θεού, ως απαραίτητος όρος εξαρτήσεώς του από τον Θεόν. Όμως η παρακοή του στην συγκεκριμένη εντολή του Θεού ανέτρεψε,(ευτυχώς όχι ανεπανόρθωτα), αυτή τη δυνατότητα του αρχικού του προορισμού και τον οδήγησε στην τραγωδία της πτώσεως, στην τραγωδία της φθοράς και του θανάτου: «Επικατάρατος η γη εν τοις έργοις σου· εν λύπαις φαγή αυτήν πάσας τας ημέρας της ζωής σου· ακάνθας και τριβόλους ανατελεί σοι, και φαγή τον χόρτον του αγρού. εν ιδρώτι του προσώπου σου φαγή τον άρτον σου, έως του αποστρέψαι σε εις γην, εξ’ ης ελήφθης, ότι γη ει και εις γην απελεύση» (Γεν.3,16-20). Αψευδής μάρτυρας αυτής της δικαίας, αλλά και φιλάνθρωπης αποφάσεως του Θεού, η ανθρώπινη ιστορία, η οποία είναι μεστή ωδίνων, πόνου, φθοράς και ασθενειών, οι οποίες τον οδηγούν στον πικρό θάνατο.
Αυτές τις ημέρες η ανθρωπότητα ολόκληρη βιώνει έναν τρομακτικό εφιάλτη, μια μεγάλη και φοβερή επιδημία παγκοσμίων διαστάσεων, την λοιμώδη νόσο του κορωνοϊού, ενός φοβερού και επικίνδυνου ιού, με ταχύτατο και ύπουλο τρόπο μεταδόσεως, με μεγάλη λοιμογόνο δύναμη και ανυπολόγιστες καταστρεπτικές συνέπειες σε ανθρώπινες ζωές, αλλά και οικονομικές. Ξεκίνησε από την πόλη Γιουχάν της μακρινής και πολυάνθρωπης Κίνας από ζωονόσο που μεταλλάχθηκε σε άνθρωπο όσο και εξαπλώθηκε με καταπληκτική ταχύτητα σε όλο τον κόσμο, μολύνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και στέλνοντας στο θάνατο δεκάδες χιλιάδες. Μόνο στη γειτονική μας χώρα, την Ιταλία, έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 7.000 άνθρωποι μέχρι στιγμής, ενώ έχουν μολυνθεί δεκάδες χιλιάδες, με το ρυθμό των θανάτων να αυξάνει κατά γεωμετρική πρόοδο. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, κάθε τρία λεπτά πεθαίνει και ένας ιταλός, ενώ η ιταλική κυβέρνηση δεν προλαβαίνει να κατασκευάζει φέρετρα και δεν έχει μνήματα να θάψει τους πεθαμένους.

Τά χαρακτηριστικά τοῦ Ἀντιχρίστου καί ὁ οἰκουμενισμός. π. Ἀθανάσιος Μυτιληναῖος


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ (1927- 2006) Π.ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ ΠΑΤΕΡ ΑΘΑΝΑΣΙΕ ΦΡΟΥΡΕΙ ΑΝΩΘΕΝ ΤΟΝ ΠΙΣΤΟΝ ΛΑΟΝ ΚΑΙ ΕΥΧΟΥ ΥΠΕΡ ΑΥΤΟΥ

https://www.youtube.com/watch?v=8uyVg4hArDM&feature=youtu.be

Κυριακή Δ νηστειῶν. Ἑρμηνεία τῆς ἀποστολικῆς περικοπῆς ἀπό τόν Ἱερό Χρυσόστομο. Μέρος πρῶτο



ΚΥΡΙΑΚΗ Δ΄ΝΗΣΤΕΙΩΝ[:Εβρ.6,13 έως 20] 

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ 

[Μέρος πρώτο: υπομνηματισμός των εδαφίων Εβρ.6,13-20] 

«Τῷ γάρ᾿Αβραὰμ ἐπαγγειλάμενος ὁ Θεός, ἐπεὶ κατ᾿ οὐδενὸς εἶχε μείζονος ὀμόσαι, ὤμοσε καθ᾿ ἑαυτοῦ λέγων(:οι επαγγελίες του Θεού θα πραγματοποιηθούν οπωσδήποτε· διότι όταν έδωσε ο Θεός τις επαγγελίες στον Αβραάμ, ορκίστηκε ότι θα τις πραγματοποιήσει. Και επειδή δεν είχε κανένα ανώτερό Του ο Θεός να ορκιστεί σε Αυτόν, ορκίστηκε στον εαυτό Του και είπε:) ‘’Ἦ μὴν εὐλογῶν εὐλογήσω σε καὶ πληθύνων πληθυνῶ σε’’(:‘’Σου υπόσχομαι αληθινά ότι θα σε ευλογήσω πολύ πλούσια και θα πληθύνω πάρα πολύ τους απογόνους σου)·καὶ οὕτω μακροθυμήσας ἐπέτυχε τῆς ἐπαγγελίας(:Έτσι πήρε ο Αβραάμ την υπόσχεση του Θεού. Και αφού περίμενε με υπομονή πολλά χρόνια, πέτυχε την εκπλήρωση της ευλογίας που του υποσχέθηκε ο Θεός, ως προς το σημείο που αναφερόταν στην επίγεια ζωή του. Απέκτησε δηλαδή από τη Σάρρα παιδί, από το οποίο πληθύνθηκαν οι απόγονοι του πατριάρχη κι έγιναν ένα μεγάλο έθνος).Ἄνθρωποι μὲν γὰρ κατὰ τοῦ μείζονος ὀμνύουσι, καὶ πάσης αὐτοῖς ἀντιλογίας πέρας εἰς βεβαίωσιν ὁ ὅρκος (:ο Θεός ορκίστηκε στον εαυτό Του. Οι άνθρωποι βέβαια ορκίζονται στον Θεό, ο Οποίος είναι ανώτερος από όλους. Και δίνουν όρκο οι άνθρωποι για να σταματήσουν κάθε αντίρρηση και αμφισβήτηση μεταξύ τους και για να επιβεβαιώσουν την αλήθεια των λόγων τους)»[Εβρ.6,13-16]. 

Αφού επέκρινε σφοδρά τους Εβραίους και αφού τους φόβισε αρκετά, πρώτα τους παρηγορεί με τους επαίνους και ύστερα με το ότι θα πραγματοποιηθούν οπωσδήποτε οι ελπίδες τους, πράγμα που είναι και ισχυρότερο. Δεν τους παρηγορεί όμως από τα παρόντα, αλλά πάλι από τα περασμένα. Αυτό τους έπειθε περισσότερο. Όπως δηλαδή στην τιμωρία τούς φοβίζει περισσότερο με εκείνα, έτσι και στα βραβεία τους παρηγορεί με αυτά, δείχνοντας ποια είναι η συνήθεια του Θεού. Και είναι αυτή η συνήθεια του Θεού, να μην εκπληρώνει δηλαδή αμέσως τις υποσχέσεις Του, αλλά ύστερα από πολύ καιρό. Και το κάνει αυτό, και για να φανερώσει μια μέγιστη απόδειξη της δύναμής Του, και για να οδηγήσει και εμάς στην πίστη, ώστε όσοι ζουν σε θλίψεις και δεν λαμβάνουν τις υποσχέσεις ούτε τους μισθούς να μην αποκάμουν από τους κόπους τους. Και αφού τους άφησε όλους, παρόλο που μπορούσε να αναφέρει πολλούς, εστίασε στον Αβραάμ και εξαιτίας του αξιώματος του προσώπου αυτού και εξαιτίας του ότι σε αυτόν κυρίως είχε συμβεί αυτό. Αν και βέβαια στο τέλος της επιστολής λέγει ότι όλοι αυτοί, αφού είδαν από μακριά και ασπάσθηκαν τις υποσχέσεις, δεν τις έλαβαν, για να μη φτάσουν στην τελειότητα χωρίς εμάς. 

Ἡ Παναγία, Μητέρα καί δούλη Κυρίου († Ἀρχ. Γεώργιος Καψάνης, Προηγούμενος Ἱ. Μ. Γρηγορίου Ἁγίου Ὄρους)

Αυτή την περίοδο της αγίας Τεσσαρακοστής λέμε πολύ συχνά στις Ακολουθίες την ευχή του αγίου Εφραίμ του Σύρου: «Κύριε και Δέσποτα της ζωής μου, πνεύμα αργίας, περιεργείας, φιλαρχίας και αργολογίας μη μοι δως». Μη μου δώσεις τέτοιο πνεύμα αργολογίας, φιλαρχίας και περιεργείας, κι αμέσως κάνουμε μία μετάνοια.
«Πνεύμα δε σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης, υπομονής και αγάπης χάρισαί μοι τω σω δούλω». Κάνουμε αμέσως άλλη μία μετάνοια.
«Ναι, Κύριε Βασιλεύ, δώρησαί μοι του οράν τα εμά πταίσματα και μη κατακρίνειν τον αδελφόν μου, ότι ευλογητός ει εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν». Κάνουμε πάλι μία μετάνοια.
Και μετά κάνουμε 12 με σταυρό μικρές μετάνοιες λέγοντας «Ο Θεός ιλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ» και μετά μία μεγάλη μετάνοια λέγοντας: «Ναι, Κύριε Βασιλεύ, δώρησαί μοι του οράν τα εμά πταίσματα και μη κατακρίνειν τον αδελφόν μου».
Αυτή είναι πολύ ωραία προσευχή. Καλά θα είναι να την μάθετε απέξω και να την λέτε και στο σπίτι σας, διότι έχει όλες τις χριστιανικές αρετές. Τις αρετές που πρέπει να έχει ένας Χριστιανός, αυτές τις αρετές τις αναφέρει μέσα.
Κι αν παρατηρήσουμε, θα δούμε ότι η Παναγία μας αυτές τις αρετές τις είχε όλες. Και δεν θα πω για όλες τις αρετές, όπως είναι η αγάπη, η ταπείνωση, αλλά θα πω μόνο για μία αρετή, επειδή όλοι την παθαίνουμε εδώ, ότι η Παναγία μας δεν έλεγε πολλά λόγια. Έκανε μεγάλα έργα, όσο κανένας άνθρωπος. Αυτό που έκανε η Παναγία μας, κανένας άνθρωπος δεν το έκανε, όσο σοφός, όσο μεγάλος, όσο άγιος και να ήταν, να γεννήσει τον Θεό. Μόνο η Παναγία μας. Αλλά ήταν πολύ ταπεινή και έλεγε λίγα λόγια.

***
Στο άγιο Ευαγγέλιο, αν θυμάμαι καλά, σε τέσσερεις περιπτώσεις αναφέρεται ότι η Παναγία μας μίλησε. Ενώ ήταν δίπλα στον Χριστό, τον βοηθούσε και ως Μητέρα Του και ως Μαθήτριά Του, εντούτοις από λόγια σχεδόν τίποτε.
Πρώτη φορά που μίλησε η Παναγία ήταν στον Ευαγγελισμό της, όταν της είπε ο αρχάγγελος Γαβριήλ ότι θα γεννήσει τον Χριστό και Θεό, τον ερώτησε: «Πώς έσται μοι τούτο, επεί άνδρα ου γινώσκω». Πώς θα γίνει αφού δεν έχω άνδρα; Και της είπε ο Άγγελος: «Εκ Πνεύματος αγίου» και η Παναγία του απάντησε: «Ιδού η δούλη Κυρίου. Γένοιτό μοι κατά το ρήμα σου».
Δεν είχε αντιρρήσεις και αμφιβολίες. «Ιδού η δούλη Κυρίου…» δείχνει την ταπείνωση και την υπακοή που είχε η Παναγία. Εκείνο το: «Ιδού η δούλη Κυρίου», διόρθωσε την ανυπακοή της Εύας. Και η Παναγία μας είναι πλέον η Δευτέρα Εύα.
Μία άλλη φορά που μίλησε η Παναγία μας είναι όταν πήγε στην πόλη Ορεινή, εκεί που ζούσε η συγγενής της, η Ελισάβετ, η μητέρα του αγίου Προδρόμου. Μόλις την είδε η Ελισάβετ, την ερώτησε και της είπε: «Πώς ήταν δυνατόν να έλθει σε μένα η Μητέρα του Κυρίου μου;» και σκίρτησε το βρέφος στην κοιλιά της.

Αἴτημα πρός τόν Ὑφυπουργό Πολιτικῆς Προστασίας ἀπό τήν Πανελλήνια Ἕνωση Θεολόγων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αίτημα προς τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας

για να προστεθεί, στους λόγους κατ’ εξαίρεση άδειας μετακίνησης,

η σύντομη προσευχητική επίσκεψη των Ορθοδόξων στους Ιερούς Ναούς

Οι άνθρωποι του λαού μας, ορθόδοξοι χριστιανοί, στην πλειονότητά τους, είναι ευσεβείς, εκκλησιάζονται, και, ιδιαίτερα στις δύσκολες δοκιμασίες της ζωής τους, σπεύδουν στους Ιερούς Ναούς, προκειμένου να προσεγγίσουν, διά της προσευχής, τον Τριαδικό Θεό της πίστεώς τους, αιτούμενοι, την παρέμβαση, βοήθεια, στήριξη και προστασία Του. Η παρακλητική προς τον Φιλάνθρωπο και Ελεήμονα Θεό και Δημιουργό τάση τους αποτελεί οδηγία του ίδιου του Ιησού Χριστού: «Αιτείτε, και δοθήσεται υμίν, ζητείτε, και ευρήσετε, κρούετε και ανοιγήσεται υμίν. πάς γάρ ο αιτών λαμβάνει και ο ζητών ευρίσκει και τώ κρούοντι ανοιγήσεται» (Ματθ. 7, 7-8). Στις γενικές καταστροφές ή πανδημίες συνεπώς, ως ψυχοσωματικά όντα που είναι, νιώθουν την ανάγκη, εκτός από την αυτονόητη βοήθεια, που δέχονται, εκ μέρους της οργανωμένης πολιτείας τους, να προσεγγίσουν την ιερή πόρτα του Θεού και να του ζητήσουν ενδυνάμωση, εμψύχωση, στήριξη, ψυχική αντοχή, ελπίδα και αισιοδοξία. Με τη δική Του βοήθεια, καταφέρνουν να υπερβαίνουν τον εαυτό τους και να αγωνίζονται, ενωμένοι και συντεταγμένοι, στον κοινό τους συλλογικό σκοπό, στο πλαίσιο της χριστιανικής αγάπης και αλληλεγγύης με όλους ανεξαιρέτως τους συνανθρώπους τους, και, φυσικά, χωρίς να υποτιμούν και την καθ΄ όλα πολύτιμη προσφορά της Επιστήμης. 
Αυτές οι σκέψεις μας ώθησαν να απευθυνθούμε, παρακλητικά, προς τον αξιότιμον κ. Νικόλαον Χαρδαλιά, Υφυπουργόν Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης κρίσεων, για να του υποβάλλουμε το εύλογο αίτημα των μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων αλλά και πάρα πολλών συμπολιτών μας, το οποίο αναφέρεται σε μια, ίσως εκ παραδρομής, παράλειψη των κυβερνητικών μέτρων που εξαγγέλθηκαν.

π. Ἀρσένιος Βλιαγκόφτης - Τί φέρνει ὁ κορωνοϊός

Εκπομπή με τον π. Αρσένιο Βλιαγκόφτη που μεταδίδεται από τα κανάλια Atlas TV και Αχελώος TV (Κυριακή 29 Μαρτίου 2020)
http://aktines.blogspot.com/2020/03/blog-post_386.html

Ἵδρυμα Ροκφέλερ τό 2010: «Ἕνας ἰός θά διαλύσει τήν παγκόσμια οἰκονομία & θά δώσει ἀπόλυτη ἐξουσία στίς κυβερνήσεις»



Το γεγονός αυτό το δημοσιεύει ο τουρκικός Τύπος (yenisafak)
Άγιος Παΐσιος: «Μοῦ λέει ὁ λογισμὸς ὅτι πέντε ἄτομα κάνουν κουμάντο τὸν κόσμο ὁλόκληρο. Δὲν ξέρω ποῦ εἶναι ἢ ποιοὶ εἶναι, ἀλλὰ ξέρω ὅτι εἶναι πέντε ἄτομα ὅλα κι ὅλα.» 
Mέχρι τώρα είχαν βγει πολλές περίεργες «προβλέψεις» για την πανδημία του κορωνοϊού από βίβλία που είχαν γραφτεί ακετά χρόνια νωρίτερα και από ταινίες και τηλεοπτικές σειρές που επίσης είχαν γυριστεί χρόνια νωρίτερα.
Τώρα όμως προκύπτει πως υπάρχει και έκθεση του περιβόητου ιδρύματος Ροκφέλερ από το 2010, η οποία αναφέρει ως «μελλοντικό σενάριο» την καταστροφή που θα φέρει η πανδημία ενός ιού.
Ο ιός αυτός
θα διαλύσει τις οικονομίες των ανεπτυγμένων χωρών και θα επιτρέψει να διευρυνθούν οι εξουσίες των ηγετών.Ο ι πολίτες θα αναγκαστούν να φορούν μάσκες, θα κλείσουν καταστήματα, θα σταματήσουν την λειτουρεία τους οι επιχειρήσεις και όλες οι μετακινήσεις με τα ΜΜΜ και οι αγορές στα σούπερ Μάρκετ θα ελέγχονται με θερμικές κάμερες.
Ο ιός θα προκαλέσει οικονομική καταστροφή θα εξαφανίσει ολοκληρωτικά τον τουρισμό και αλλάξει την προσωπική ζωή όλων. Μάλιστα προσθέτει η έκθεση ότι μόνος νικήτής θα είναι η Κίνα.
Η έκθεση δεν μπορεί να ανευρεθεί πρωτογενώς και η γνώση της υπάρχει λόγω ενός Τούρκου συγγραφέα, του Σονέρ Γιαλτσίν ο οποίος την χρησιμοποίησε αυτούσια στο βιβλίο του με τίτλο «Μαύρο Κουτί».
Το γεγονός αυτό το δημοσιεύει σήμερα ο τουρκικός Τύπος.
Το ζήτημα εδώ είναι το εξής: Η οικογένεια Ροκφέλερ μαζί με την οικογένεια Ρόθτσιλντ, είναι εκ των ισχυρότερων στον πλανήτη. Κυβερνήσεις προτιμούν να μην κινήσουν ποτέ την οργή της εναντίον τους.

Πνευματική εἴδηση ἀπό τόν μακαριστό Γέροντα Κύριλλο τοῦ Ὁσίου Δαβίδ γιά τόν πειρασμό τοῦ κοροναϊοῦ.

Πνευματική εἴδηση ἀπό τόν μακαριστό Γέροντα Κύριλλο τοῦ Ὁσίου Δαβίδ γιά τόν πειρασμό τοῦ κοροναϊοῦ.
Ο μακαριστός άγιος Γέροντας Κύριλλος, Ηγούμενος της Μονής Οσίου Δαβίδ, γνήσιος υποτακτικός και άξιος διάδοχος του Οσίου Ιακώβου , πριν λίγες ημέρες εμφανίσθηκε σε κάποιον Χριστιανό , που τον αγαπούσε πολύ, (και όχι στον Ηγούμενο της Μονής Γέροντα Γαβριήλ, όπως λανθασμένα έχει γραφεί στο διαδίκτυο), προτρέποντάς τον να μην το βάλει κάτω , παραμένοντας ψύχραιμος, και ότι σύντομα μια Παρασκευή δια θαύματος θα εκλείψει το θέμα αυτό (με τον ιό).
Ας έχουμε την ευχή του αγίου Γέροντα, που όπως βλέπουμε, δεν μας εγκαταλείπει και η αγάπη του μας στέλνει μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας.

https://orthodoxathemata.blogspot.com/2020/03/blog-post_389.html

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1.Μπορεῖτε νά δεῖτε τίς προηγούμενες δημοσιεύσεις τοῦ ἱστολογίου μας πατώντας τό: Παλαιότερες ἀναρτήσεις (δεῖτε δεξιά)

2.Καλλίτερη θέαση τοῦ ἱστολογίου μέ τό Mozilla.

3.Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναδημοσίευση τῶν ἀναρτήσεων μέ τήν προϋπόθεση ἀναγραφῆς τῆς πηγῆς

4.Ἐπικοινωνία:
Kyria.theotokos@gmail.com .
Γιά ἐνημέρωση μέσῳ ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομείου στεῖλτε μας τό e- mail σας στό
Kyria.theotokos@gmail.com .
Home of the Greek Bible