Σελίδες

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ





ΟΔΗΓΙΕΣ: ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

Δίπλα από το όνομα Κύριος Ιησούς Χριστός που υπάρχει ένα μικρό βελάκι , πατάμε εκεί και μας βγάζει διάφορες επιλογές από τις οποίες πατάμε το Download .
Και γίνεται η εκκίνηση να κατέβουν όλες οι ομιλίες.

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Μέ τή Θεία Λειτουργία ἁγιάζεται ὄχι μόνο ὁ ἄνθρωπος ἀλλά καί ὅλη ἡ κτίση.



   ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
 ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΗ ΖΗΣΟΥΜΕ

   ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ:ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Καρποί τῆς Θείας Λειτουργίας

Μέ τή Θεία Λειτουργία ἁγιάζεται ὄχι μόνο ὁ ἄνθρωπος ἀλλά καί ὅλη ἡ κτίση.

Θεία Λειτουργία εἶναι ἡ ἴδια ἡ θυσία τοῦ Χριστοῦ ἐπί τοῦ Γολγοθᾶ.

Διά τοῦ Σταυροῦ τοῦ Χριστοῦ, γράφει ὁ ἱερός Δαμασκη­νός, «ὁ θάνατος καταργήθηκε... δωρήθηκε ἡ ἀνάσταση... ἀνοίχθηκαν οἱ πύλες τοῦ παραδείσου... γίναμε παιδιά τοῦ Θεοῦ καί κληρονόμοι»11.

Ὁ ἄνθρωπος ἐλευθερώθηκε ἀπό τή σκλαβιά τοῦ διαβόλου, ἀποκαταστάθηκε ἡ πρωτόκτιστη ὡραιότητά του. Αὐτά ζοῦμε, αὐτά οἰκειωνόμαστε καί μεῖς σέ κάθε Θεία Λειτουργία.

Ὁ ἄνθρωπος καί ὁ κόσμος ὅλος ἁγιάστηκε γιά πάντα: «Λίγες σταγόνες αἵματος», λέγει ὁ ἅγιος Γρηγόριος ὁ Θεολόγος, «ἀναδημιουργοῦν τόν κόσμο ὁλόκληρο, γίνονται σάν χυμός γάλακτος γιά ὅλους τούς ἀνθρώπους καί μᾶς συνδέουν καί μᾶς συγκεντρώνουν σέ μιά ἑνότητα»12.

Ἡ Ὁσία Μακρίνα

 «H ΟΣΙΑ ΜΑΚΡΙΝΑ»
ἀπό τό βιβλίο «ΧΑΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΑΡΙΣΜΑΤΟΥΧΟΙ»
ΤΟΜΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΣ

ἅγιος Γρηγόριος, ἐπίσκοπος Νύσσης, ἐπισκέφθηκε στό μοναστήρι της τήν ἄρρωστη ἀδελφή του ὁσία Μακρίνα (+ 379). Στό ἐγκώμιο πού ἔγραψε ἀργότερα γιά τήν θαυμαστή ἡγουμένη περιγράφει τήν μακαρία κοίμησί της:
«Ἡ Μακρίνα βασανιζόταν ἀπό τήν ἀρρώστια. Ἦταν ξαπλωμένη, ὅμως ὄχι σέ κρεββάτι σέ στρῶμα, ἀλλά καταγῆς, πάνω σέ μιά σανίδα! Μιά ἄλλη σανίδα, λοξά τοποθετημένη, στήριζε τό κεφάλι της ἀντί γιά προσκέφαλο, ὑποβαστάζοντας ἀνακουφιστικά τόν αὐχένα.
Μόλις μέ ἀντίκρυσε νά πλησιάζω στήν πόρτα, ἀνασηκώθηκε στηριζόμενη στόν ἀγκώνα της. Νά ἔρθῃ ὅμως κοντά μου δέν μποροῦσε βεβαίως, γιατί πυρετός εἶχε ἐξαντλήσει τίς δυνάμεις της.

Περί τῆς ἀποκλίσεως τῆς Δυτικῆς Χριστιανοσύνης ἀπό τό Ὀρθόδοξο ἦθος

Πατερική Θεολογία
Πρωτοπρ. Ιωάννου Σ. Ρωμανίδου (+)
Καθηγητού Πανεπιστημίου 
Επιμέλεια – Σχόλια: Μοναχού Δαμασκηνού Αγιορείτου
Μέρος Πρώτον: Στοιχεία Ορθοδόξου ανθρωπολογίας και Θεολογίας

3. Περί τῆς ἀποκλίσεως τῆς Δυτικῆς Χριστιανοσύνης ἀπό τό Ὀρθόδοξο ἦθος
Σ’ αυτά όμως τα θέματα οι σημερινοί Ορθόδοξοι δυσκολεύονται να απαντήσουν, διότι έχουν σήμερα απομακρυνθή τόσο πολύ από αυτήν την παράδοσι, που δεν σκέπτονται πλέον την Ορθόδοξη Χριστιανική αγωγή μέσα στα πλαίσια της νόσου και της θεραπείας. Δεν την θεωρούν την Ορθοδοξία σαν θεραπευτική αγωγή, αν και όλες οι ευχές της Εκκλησίας είναι ξεκάθαρες πάνω στο θέμα αυτό. Διότι ο Χριστός ποιος είναι για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς; Δεν αποκαλείται επανειλημμένως μέσα στις ευχές και στα τροπάρια της Εκκλησίας ως ο «ιατρός των ψυχών και των σωμάτων ημών»;
Αν ψάξετε στην Παπική ή στην Προτεσταντική παράδοσι, αυτή η επωνυμία για τον Χριστό, ως ιατρό, δεν υπάρχει πουθενά! Ο Χριστός μόνο στην Ορθόδοξη παράδοσι αποκαλείται ιατρός. Γιατί όμως αυτή η παράδοσις έσβησε από τους Παπικούς και τους Προτεστάντες και, όταν τους μιλάμε για θεραπευτική αγωγή, ξαφνιάζονται;

Ἡ Ὁσία Μακρίνα

0032_1~1
Μια γυναίκα που το όνομα και το έργο της έμειναν πολύ σεβαστά στην ιστορία της Εκκλησίας είναι η οσία Μακρίνα, της όποιας την ιερή μνήμη εορτάζουμε σήμερα. Η οσία Μακρίνα είναι αδελφή του Μεγάλου Βασιλείου και πρωτότοκη σε μιαν οικογένεια με εννέα παιδιά, που έδωκε στην Εκκλησία τρεις επισκόπους. Πατρίδα της είναι η Καππαδοκία, μια επαρχία με πλούσια και μεγάλη εκκλησιαστική παράδοση, πατρίδα πολλών αγίων και μεγάλων ιεραρχών. Η οικογένεια της οσίας Μακρίνας ήταν από τις πιο ξεχωριστές οικογένειες της Καππαδοκίας, με προγόνους αγίους μάρτυρες στα χρόνια των διωγμών και με διδάσκαλο τον άγιο Γρηγόριο τον θαυματουργό.

Ο άγιος Γρηγόριος ο επίσκοπος Νύσσης, αδελφός της οσίας Μακρίνας, έγραψε τον βίο της, αλλά και ο άλλος αδελφός της, ο Μέγας Βασίλειος, μας δίνει πληροφορίες, ώστε να γνωρίζουμε πολλά και με ακρίβεια για την οσία του Θεου.

Τά δεκατρία μηδενικά

ΤΑ ΔΕΚΑΤΡΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΑ - ΕΝΑ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΜΗΔΕΝΙΣΤΕΣ ΑΘΕΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ!

Σ’ άκουσα να λες φίλε:

- Δεν υπάρχει Θεός…
- Γράψε λοιπόν Θεός…0

Και συνεπώς ο κόσμος έγινε από την ανύπαρκτη τύχη. Δημιουργός δηλαδή μηδέν…0
- Για τον Ιησού Χριστό τι λες φίλε;
- Δεν τον πιστεύω...
- Γράψε και γι' αυτόν μηδέν…0

- Για τους μεγάλους φιλοσόφους, τη φιλοσοφία γενικά που οδηγεί στην παραδοχή του Θεού?
- Τίποτα… Ανθρώπινα κατασκευάσματα. Μηδέν κι εδώ…0

Μητροπολίτης Αἰτωλίας καὶ Ἀκαρνανίας Κοσμᾶς: Ἡ ζωὴ καὶ οἱ διδαχὲς τοῦ Γέροντος Παϊσίου

http://www.orthodoxia-ellhnismos.gr/2013/07/blog-post_7043.html

«Ὅποιος σκάβει τόν λάκκο τοῦ ἄλλου, πέφτει μέσα ὁ ἴδιος»!

Τοῦ ὁσίου Πατρός ἡμῶν Νικολάου Βελιμίροβιτς – ἐπιστολή στόν οἰκονόμολόγο Βλάνταν Τσ.:

Είναι κακός ο γείτονάς σου. Στους άλλους έκανε κακό, μα στον εαυτό του μεγαλύτερο. Απαγόρευσε σ’ αυτούς που μετέφεραν νερό, να περάσουν από τη συνηθισμένη διαδρομή, μέσα από τα δικά του οικόπεδα. Όταν είδε ότι αυτό δεν βοηθά, έφτιαξε περίφραξη. Αλλά οι άνθρωποι που μετέφεραν το νερό, πηδούσαν πάνω από την περίφραξη, επειδή ο άλλος δρόμος ήταν πολύ μακρύς. Τότε αυτός βάζει μεταλλική παγίδα στον φράκτη της εισόδου και τη σκεπάζει με ξερά χόρτα και καλάμια. Αλλά στην παγίδα έπεσε η κόρη του. Τώρα το κοριτσάκι νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Του είπαν πως θα μείνει ανάπηρο για πάντα. Στην απελπισία του αποφάσισε να βγάλει την περίφραξη και έτσι, άφησε τους ανθρώπους που μετέφεραν το νερό να περνούν ελεύθερα από το οικόπεδό του. Να λοιπόν: «Όποιος σκάβει τον λάκκο του άλλου πέφτει ο ίδιος μέσα»!

Γιῶργος Ν. Παπαθανασόπουλος, Ὄργανο τῆς Γερμανίας τό Εὐρωπαϊκό Συμβούλιο τῶν Ἐκκλησιῶν

Όργανο της Γερμανίας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Εκκλησιών
Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
                Το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (ΣΕΕ) μετά την 14η Γενική του Συνέλευση στην Βουδαπέστη και τις αποφάσεις που έλαβε  μετατρέπεται απροκάλυπτα πλέον σε μια κοσμικού - κοινωνικού χαρακτήρα Ομοσπονδία. Σ' αυτήν ουσιαστικά ανεξέλεγκτα θα διοικούν και θα επιβάλλουν τις αρχές τους οι προτεσταντικές ομάδες, κυρίως της Γερμανίας - με πρώτους τους Λουθηρανούς - και κατ' επέκταση η Γερμανική κυβέρνηση της κας Μέρκελ, που εφαρμόζει στρατηγική ηγεμονισμού και στο θρησκευτικό πεδίο. Ο ρόλος των Ορθοδόξων Εκκλησιών επισημοποιείται πλέον ως κομπάρσου στην Ομοσπονδία αυτή. Χαρακτηριστική του πνεύματος που επικρατεί στο ΣΕΕ υπήρξε η έναντι της Ελλαδικής Εκκλησίας και της Εκκλησίας της Κύπρου προσβλητική και ταπεινωτική  συμπεριφορά του προτεστάντη και Βέλγου κατά την εθνικότητα Γενικού Γραμματέα του ΣΕΕ, όταν σε χάρτη που παρουσίασε της Ευρώπης δεν υπήρχε σ' αυτόν η Κύπρος (!!!), ενώ η ΠΓΔΜ ονομαζόταν "Μακεδονία".

Ἡ Ἱερά Κοινότητα Ἁγίου Ὄρους πρός τόν ὑπουργό κ. Χατζηδάκη γιά τήν κατάργηση τῆς ἀργίας τῆς Κυριακῆς

ΚΑΡΥΑΙ 
ΤΗι 2α / 15η Ιουλίου 2013 

ΑΡ. ΠΡΩΤ. Φ.3/10β/2034 

Εξοχώτατον 

Υπουργόν Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, 
Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων 

κύριον 
Κωνσταντίνον Χατζηδάκην 

Χαρ. Τρικούπη 182 101 78 Αθήνας 

Εξοχώτατε κύριε Υπουργέ,  
Μετά βαθυτάτης θλίψεως η Ιερά Κοινότης, αποτελουμένη εκ των Αντιπροσώπων των είκοσιν Ιερών Μονών του Αγίου Όρους, επληροφορήθη την κατάθεσιν εις την Βουλήν του νομοσχεδίου «Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών», με το οποίον επιτρέπεται η προαιρετικώς και υπό προϋποθέσεις λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων κατά τας Κυριακάς.

Ωστόσον, τούτο αποτελεί εν ουσιαστικόν βήμα δια την κατάργησιν της αργίας της Κυριακής, η οποία εθεσπίσθη από τα βυζαντινά χρόνια και ετηρήθη από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους, ως αποτέλεσμα του σεβασμού του πιστού λαού μας προς την Ορθόδοξον Παράδοσιν.

"Μωραίνει Κύριος, ὅν βούλεται ἀπολέσαι", Περί τοῦ νομοσχεδίου κατάργησης ἀργίας τῆς Κυριακῆς

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ Λαμίας
Πλατ. Αθαν. Διάκου 9 – 351 00  ΛΑΜΙΑ

«ΜΩΡΑΙΝΕΙ ΚΥΡΙΟΣ, ΟΝ ΒΟΥΛΕΤΑΙ ΑΠΟΛΕΣΑΙ»

Το Νομοσχέδιο για την Κατάργηση της Κυριακής Αργίας είναι:  
1. αντιευαγγελικό, γιατί καταστρατηγεί την Τετάρτη Εντολή του Δεκαλόγου και την τιμήν της Κυριακής Ημέρας που αναγνωρίζεται από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη
2. αντικανονικό, γιατί οι ιεροί κανόνες επιβάλλουν επιτίμια σε όποιον δεν τιμά την Κυριακή και διδάσκει και νομοθετεί κατά παράβαση της Εντολής του Κυρίου
3. αντισυνταγματικό, γιατί το Σύνταγμα της Ορθοδόξου Ελλάδος προστατεύει τους ιερούς Κανόνες της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και τιμωρεί όσους τους παραβαίνουν
4. αντιπαραδοσιακό, γιατί επί αιώνες οι Ορθόδοξοι Έλληνες, ακόμη και επί τουρκοκρατίας, ακόμη και στη διασπορά της ξενιτειάς, μαζευόντουσαν στην Εκκλησία και στο Ναό για να λατρεύσουν το Θεό τους

Tό ἁγιογραφικό ἀνάγνωσμα της Πέμπτης 18-07-2013.

Ἡ καθημερινή μελέτη τῆς Ἁγίας Γραφῆς εἶναι ἀπαραίτητη γιά τόν Χριστιαν. Ὅπως ὁ ἄρτος γιά τό σῶμα ἔτσι καί ὁ Λόγος τοῦ Θεοῦ γιά τήν ψυχή ἀποτελεῖ ζωτική ἀνάγκη. Ὁ Κύριος μᾶς εἶπε ὅτι ὁ ἄνθρωπος δέν ζεῖ μόνο μέ ψωμί. ἀλλά καί μέ κάθε λόγο πού ἐκπορεύεται ἀπό τό στόμα τοῦ Θεοῦ (Ματθ. 4, 4): «Οὐκ ἐπ' ἄρτῳ μόνο ζήσεται ἄνθρωπος ἀλλ' ἐπί παντί ρήματι ἐκπορευομένῳ διά στόματος Θεοῦ». Εἴθε καθημερινά νά μελετοῦμε τό λόγο Του καί νά τρέφουμε τήν ψυχή μας μ' αὐτόν. Μαζί μέ τά Ἅγια Μυστήρια καί τόν Πνευματικό ἀγῶνα, ὁ λόγος τοῦ Θεοῦ συντηρεῖ ἀναμμένη τήν λαμπάδα τῆς πίστεως μέσα μας καί μᾶς καθιστᾶ ζωντανά κυτταρα τοῦ Σώματος τοῦ Χριστοῦ, πού εἶναι ἡ Ἁγία Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία μας. Σύν Θεῷ θά ἀναρτῶνται τά ἀναγνώσματα πού ἔχει ὁρίσει ἡ Ἁγία Μας Ἐκκλησία νά ἀναγινώσκονται καθημερινά ἀπό τούς Χριστιανούς γιά τό 2012. Κάνετε κλίκ πάνω στήν εἰκόνα καί μεγενθύνετε γιά νά διαβάσετε τό κείμενο.

Απόστολος: Προς Ρωμαίους κεφ. ια΄ 13 - 24  

ια΄ 13 - 24
 
 

Ευαγγέλιον: Κατά Ματθαίον κεφ. Ια΄ 27 - 30    

Ια΄ 27 - 30
 


Ευχαριστοῦμε τήν ἀδελφότητα Θεολόγων «Ὁ Σωτήρ» γιά τήν ὁλοπρόθυμη ἄδεια χρήσης καί ἀναδημοσίευσης τοῦ κειμένου μετά τῆς συντόμου ἑρμηνείας, πού ἔχει ἐκπονήσει ὁ μακαριστός θεολόγος Π. Τρεμπέλας.

Οπτικό Αγιολόγιο 18 Ιουλίου


Οπτικοποιημένο Ηχητικό Αγιολόγιο της 18ης Ιουλίου



Για να γνωρίσετε τους συντελεστές διαβάστε εδώ

Ἕνά μᾶς ἀπομένει, νά μετανοήσουμε

Νά μετανοήσουμε ὅλοι ἀπό τά βάθη τῆς καρδιᾶς μας καί νά ζητήσουμε τό ἔλεος τοῦ Θεοῦ. Ἐάν δέν μετανοήσουμε, ἔρχονται μεγάλες συμφορές στόν κόσμο. Ἄς μετανοήσουμε λοιπόν πρῶτοι ἐμεῖς οἱ κληρικοί· ἄς μετανοήσουν οἱ γέροντες, οἱ ἄντρες οἱ γυναῖκες καί τά παιδιά, ὅλος ὁ κόσμος. Τότε μόνο ὑπάρχει ἐλπίδα ὁ Χριστός ν᾿ ἁπλώσῃ τά χέρια Του ἐπάνω στόν ἁμαρτωλό κόσμο καί νά δώσῃ τή συγχώρησι.

12 ΛΕΞΕΙΣ lexis PALABRAS Apocalípticas de los Sabios Santos Padres Ortodoxos de la Apocalipsis en olor de perfume espiritual

7. ΔΙΑΝΟΙΑ Diania MENTE, CEREBRO O INTELECTO
Autor y traductor: χΧ jJ www.logosortodoxo.com (en español)
Διάνοια (diania). Es el cerebro, mente, intelecto, o mente analítica, genio, inteligencia, ingenio. Deriva de “dianús” (διά, dividido por, para, por y nus). La diania se encuentra en el enkéfalos (cerebro) y su energía es la mental, intelectual, racional o lógica. Es una parte del nus que elige, divide, analiza y desarrolla un loyismós (pensamiento). Tiene el poder de conceptualizar teóricamente la realidad expresada mediante el lenguaje (logos). “Conocemos bien que el Hijo de Dios ha venido y nos ha dado διάνοια (diania) iluminada y capacitada a conocer el Verdadero Dios. Estamos y vivimos en el Verdadero, mediante Su Hijo, el Jesús Cristo. Él es el Verdadero Dios, la vida eterna y la fuente inagotable de ella” (1ª Jn 5,20). La capacidad lógica del hombre es deducida por conclusiones o por transformación y desarrollo de conceptos que resultan de datos que se facilitan por apocálipsis (revelación al corazón).

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1.Μπορεῖτε νά δεῖτε τίς προηγούμενες δημοσιεύσεις τοῦ ἱστολογίου μας πατώντας τό: Παλαιότερες ἀναρτήσεις (δεῖτε δεξιά)

2.Καλλίτερη θέαση τοῦ ἱστολογίου μέ τό Mozilla.

3.Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναδημοσίευση τῶν ἀναρτήσεων μέ τήν προϋπόθεση ἀναγραφῆς τῆς πηγῆς

4.Ἐπικοινωνία:
Kyria.theotokos@gmail.com .
Γιά ἐνημέρωση μέσῳ ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομείου στεῖλτε μας τό e- mail σας στό
Kyria.theotokos@gmail.com .
Home of the Greek Bible