Ο Α.Μ., πατέρας της νυν Ηγουμένης Α. της Ι. Μονής Κορωνάτου από το Νεοχώριον Πάλλης στην νεανική του ηλικία ήταν ατίθασος και νευρικός. Ερχόταν σε προστριβές με τους γονείς του που τον συμβούλευαν.
Ο άγιος Παναγής-Παΐσιος Μπασιάς (1801-1888).
Μια μέρα η μητέρα του του έκανε μια παρατήρηση. Ο νέος οργίστηκε, μίλησε άπρεπα στην μητέρα του και από τον θυμό του παρασύρθηκε και άπλωσε το χέρι του και την έδειρε άσχημα. Η μητέρα του πόνεσε και κλαίοντας του είπε «την κατάρα μου να έχεις».
Ο Ανδρέας μετά το γεγονός ντύνεται και με το άλογό του ξεκίνησε για τη χώρα (το Ληξούρι). Ενώ πλησίαζε στο Ληξούρι συναντά τον Παπά-Μπασιά [Άγιος Παναγής Μπασιάς], και κατά την συνήθειαν κατέβηκε από το άλογό του και έσκυψε να προσκυνήσει τον ιερέα λέγοντας «προσκυνώ άγιε Δέσποτα».
Και ο Άγιος Παναγής δεν δέχθηκε το προσκύνημα του Ανδρέα αλλά με έντονο τόνο του λέγει:
– Την μάνα σου, την μάνα σου! Επικατάρατο το χέρι που κτυπά τους γονείς του. Γύρισε πίσω και όταν σε συγχωρήσει η μάνα σου έλα στο Ληξούρι».
Τάχασε ο Ανδρέας. Κανείς δεν ήξερε το γεγονός πώς το έμαθε ο Άγιος ιερεύς; Ήταν δε ο τόνος τέτοιος του Ιερέα που δεν έπαιρνε αντίρρηση. Ο Ανδρέας επέστρεψε στο χωριό του και διηγήθηκε στην μητέρα του το περιστατικό και κλαίοντας ζητούσε συγγνώμη. Και η μητέρα του πονεμένη του έλεγε «καλά σου έκανε ο Παπά-Μπασιάς· όχι δεν σε συγχωρώ».
Αναγκάστηκε και έμεινε στο χωριό.
Μετά από τρεις μέρες η μητέρα του τον συγχώρεσε, του έδωσε την ευχή της και ξεκίνησε για το Ληξούρι αλλά με φόβο.
Στον δρόμο τον συναντά και πάλιν ο Παπα-Μπασιάς και προσκυνώντας του λέγει:
– Συγχώρα με Άγιε Δέσποτα.
Ο Άγιος τον ευλόγησε και του λέει:
– Ευλογητός ο Θεός· και άλλην φορά την μάνα σου μην την πειράξεις!
Έτσι δίδασκε τους νέους έμπρακτα να σέβονται τους γονείς των. Τέτοιος ιερέας γίνεται σωτήρας του λαού του και κοινωνικός αναμορφωτής. Ποιος μπορεί να διορθώση την ψυχή του κακού ανθρώπου; Μόνον το Άγιο Πνεύμα που κατοικεί σε τέτοιο χαριτωμένο και αφιερωμένο πρόσωπο σαν του Παπά-Παναγή
Από το βιβλίο του Πρωτοπρεσβυτέρου, Κωνσταντίνου Γ. Γκέλη, “Ο Άγιος Παναγής Μπασιάς, (Παπά – Μπασιάς 1801-1888”. Το απόσπασμα διασκευάστηκε μερικώς στην καθομιλουμένη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου