Σελίδες

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ





ΟΔΗΓΙΕΣ: ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

Δίπλα από το όνομα Κύριος Ιησούς Χριστός που υπάρχει ένα μικρό βελάκι , πατάμε εκεί και μας βγάζει διάφορες επιλογές από τις οποίες πατάμε το Download .
Και γίνεται η εκκίνηση να κατέβουν όλες οι ομιλίες.

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Ὁ Πνευματικός ἀγώνας

Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 
 Ὁμιλία τοῦ Ἱερομονάχου Σάββα τοῦ Ἁγιορείτου

Περίληψη της ομιλίας
Ο Χριστός μας καλεί σ' έναν αγώνα. Η ειρήνη που υμνούν οι άγγελοι είναι η ειρήνη ανάμεσα στο Θεό και στον άνθρωπο. Αυτός ο πόλεμος που βάζει ο Χριστός είναι ο πόλεμος που κάνει ο Χριστιανός με τους δαίμονες. Όλοι όσοι θέλουν να ακολουθήσουν το Χριστό κάνουν πνευματικό πόλεμο. Διαβάζουμε τα πνευματικά βιβλία για να βρίσκουμε τρόπους να νικάμε τους νοητούς εχθρούς. Τίποτα δε γίνεται χωρίς το Άγιο Πνεύμα.
Στους ορθόδοξους ο Θεός έδωσε δωρεά το Άγιο Πνεύμα. Ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος να ανοίγεται, ν' αγαπάει το Θεό και τον πλησίον.  Όταν κλεινόμαστε στο θέλημά μας,  φεύγουμε από το Χριστό και μπαίνει στην ψυχή μας η κατάθλιψη. Αν στενοχώρησες τον αδελφό χάνεις την ειρήνη. Αν φεύγει από μέσα μας η αγάπη κυριευόμαστε από το πονηρό πνεύμα. Κόψε το θέλημά σου για να έρθει η ειρήνη στην ψυχή σου.
Ο Θεός μας δίνει τις προσβολές από τους άλλους και τις αδικίες για να τους συγχωρέσουμε και να τους αγαπήσουμε. Όταν η ψυχή έχει κενοδοξία και ανθρωπαρέσκεια φεύγει η χάρη και βασανίζεται από λογισμούς. Δεν μπορείς να πάρεις τη χάρη αν δεν ταπεινωθείς μέσα από θλίψεις εκούσιες ή ακούσιες. Όποιος δεν έχει ταπείνωση δεν έχει αγάπη. Στον πόνο που νιώθεις για την αδικία, τη συκοφαντία να ευχαριστείς το Θεό, πάρε το σφάλμα πάνω σου και θα νιώσεις ανάπαυση.
Να εξομολογούμαστε τακτικά. Μη μας πιάνει η δαιμονική ντροπή.
Από τη Δύση μας ήρθε η εντύπωση πως ο Θεός είναι τιμωρός. Ο Θεός όμως είναι έλεος, αγάπη.
Όλος ο κόσμος είναι άρρωστος γιατί υπάρχει εγωκεντρισμός. Η υγεία του ανθρώπου είναι να μάθει να αγαπάει με ανιδιοτέλεια. Τότε ισορροπείς. Έχεις τόση αγάπη από το Θεό που δε χρειάζεται την αγάπη των ανθρώπων. Δε βρίσκουμε ανάπαυση γιατί δε μάθαμε την πραότητα και την ταπείνωση του Χριστού. Όταν μετανοήσουμε,  θα το μάθουμε.
Αν δεν μετανοήσουμε δεν έρχεται η χάρη του Θεού. Όταν μετανοήσουμε ο Χριστός μας δίνει την ειρήνη.
Δεν είναι τα οικονομικά η αιτία που υποφέρουμε σαν έθνος. Είναι τα πνευματικά. Γι' αυτό πρέπει να μετανοήσουμε για να βοηθήσει ο Χριστός το έθνος μας.
Αν μέσα σου βλέπεις θέλημα, ταραχή τότε δεν αγωνίζεσαι σωστά.
Ο Χριστός δίνει στους ταπεινούς να τον γνωρίσουν. Η ψυχή που γεύτηκε τη γλυκύτητα της χάρης αναγεννιέται. Ο χριστιανός ζει στη γη αλλά πολιτεύεται στον ουρανό. Όταν αγαπάς το Χριστό,  αγαπάς και τον κόσμο και προσεύχεσαι να μετανοήσουν όλοι. Ο χριστιανός ανοίγεται στη μεγάλη οικογένεια όλου του κόσμου. Θέλει να νιώσουν όλοι τη γλυκύτητα του Θεού.
Όταν αντιπαθείς ένα πρόσωπο, προσευχήσου στο Χριστό να σε βοηθήσει να τον αγαπήσεις.
Για να νικήσεις το διάβολο πρέπει να ταπεινωθείς. Για να μάθουμε την ταπείνωση ο Θεός επιτρέπει στο διάβολο να μας πολεμά.
Θέλεις να σωθείς; Μάθε να συγχωράς. Μας κάνουν καλό αυτοί που μας αδικούν. Γιατί μας σώζουν αν τους συγχωρήσουμε γιατί τότε μας συγχωρεί και ο Χριστός.

 Ἱερομόναχος Σάββας Ἁγιορείτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1.Μπορεῖτε νά δεῖτε τίς προηγούμενες δημοσιεύσεις τοῦ ἱστολογίου μας πατώντας τό: Παλαιότερες ἀναρτήσεις (δεῖτε δεξιά)

2.Καλλίτερη θέαση τοῦ ἱστολογίου μέ τό Mozilla.

3.Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναδημοσίευση τῶν ἀναρτήσεων μέ τήν προϋπόθεση ἀναγραφῆς τῆς πηγῆς

4.Ἐπικοινωνία:
Kyria.theotokos@gmail.com .
Γιά ἐνημέρωση μέσῳ ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομείου στεῖλτε μας τό e- mail σας στό
Kyria.theotokos@gmail.com .
Home of the Greek Bible