Σελίδες

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ





ΟΔΗΓΙΕΣ: ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

Δίπλα από το όνομα Κύριος Ιησούς Χριστός που υπάρχει ένα μικρό βελάκι , πατάμε εκεί και μας βγάζει διάφορες επιλογές από τις οποίες πατάμε το Download .
Και γίνεται η εκκίνηση να κατέβουν όλες οι ομιλίες.

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Ἱερά Μονή Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου καί Ἁγίου Ἐφραίμ Νέας Μάκρης

  Ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της Αττικής (από τον 10ο αιώνα) είναι αυτό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Όρος των Αμώμων (τοποθεσία γνωστή σήμερα ως Νέα Μάκρη). Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας έγιναν στο μοναστήρι βάρβαρες σφαγές, ενώ ένας από τους μάρτυρες ήταν ο Άγιος Εφραίμ.

Το Ιερό Λείψανο του Αγίου Οσιομάρτυρα Εφραίμ βρέθηκε θαυματουργικά πριν μερικές δεκαετίες. Το 1945 η οσιότατη μακαριστή μοναχή Μακαρία (κοιμήθηκε το 1999) πήγε στα ερείπια της αρχαίας μονής του Ευαγγελισμού του Όρους Αμώμων, στις βορειανατολικές υπώρειες του Πεντελικού. Από θεία παρόρμηση, διαμόρφωσε ένα κελάκι εκεί και άρχιζε να καθαρίζει τα ερείπια του παλαιού Ναού για να τον ανακατασκευάσει. Εκεί πολλές φορές διαλογιζόταν ότι σε εκείνα τα χώματα είχαν ζήσει κατά την πάροδο των αιώνων άγιοι Μοναχοί και προσευχόταν να «γνωρίσει ή να της φανερωθεί κάποιος από αυτούς». Μια φωνή στην αρχή σιγανή αλλά με τον καιρό δυνατότερη στην ψυχή της, της έλεγε «Σκάψε και θα βρεις αυτό που επιθυμείς» και θαυμαστώς της είχε φανερωθεί ένα σημείο στο προαύλιο του μοναστηριού.
Έτσι στις 3 Ιανουαρίου 1950, έχοντας έναν εργάτη για άλλες εργασίες στο μοναστήρι, τον έβαλε να σκάψει στο σημείο όπου της υποδείκνυε η ψυχή της. Ο εργάτης ήταν αρνητικός, ήθελε να σκάψει οπουδήποτε αλλού παρά σε αυτό το σημείο, τελικά μετά από τις εκκλήσεις και τις προσευχές, ο εργάτης πείστηκε και ξεκίνησε να σκάβει. Το σημείο εκεί είχε ένα μισογκρεμισμένο τζάκι, τοίχο και πράγματα που έδειχναν ότι εκεί κάποτε υπήρχε κελί κάποιου μοναχού. Φτάνοντας στο 1,70 μ. βάθος σκάψιμο, βρέθηκε το πρώτο εύρημα, ένα κεφάλι και όλος ο τόπος απέκτησε μια ευωδιά… (ήταν 3/1/1950 ώρα 9 το πρωί) σιγά σιγά και με προσοχή η ηγουμένη Μακαρία έβγαλε όλο το σκήνωμα και το τοποθέτησε σε μία θυρίδα που ήταν πάνω από τον τάφο. Ήταν φανερό ότι επρόκειτο για κληρικό γιατί το ράσο του είχε παραμείνει άθικτο. Ο Άγιος φανερώθηκε στον ύπνο της και την ευχαρίστησε, λέγοντας το όνομά του, «Εφραίμ».
Έκτοτε το μοναστήρι του Αγίου Εφραίμ είναι από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα.
 
Ο Άγιος Εφραίμ και το μαρτύριο του
 
Ο Άγιος Οσιομάρτυς Εφραίμ, με καταγωγή από τα Τρίκαλα Θεσσαλίας, βρήκε καταφύγιο από μικρός στο μοναστήρι, προκειμένου να αποφύγει το παιδομάζωμα. Το 1424 οι Τούρκοι εισέβαλαν βιαίως στην Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και έσφαξαν όλους τους Πατέρες της Μονής. Ο Άγιος απουσίαζε σε μια σπηλιά πάνω στο βουνό για προσευχή και μόλις επέστρεψε, αντίκρυσε τα πτώματα των Πατέρων και αφού τους έθαψε, θρήνησε γοερώς.
 
Τον επόμενο χρόνο, το 1425 επανήλθαν οι βάρβαροι και βρήκαν τον Άγιο. Τον συνέλαβαν και τον βασάνιζαν επί οκτώμησι μήνες με μεγάλη μανία και βαρβαρότητα. Τέλος τον κρέμασαν ανάποδα από μία παλαιά μουριά που υπήρχε στον περίβολο του μοναστηριού (σώζεται και σήμερα) και τον τρύπησαν με ένα μεγάλο ξύλο αναμμένο στην κοιλιά, στην περιοχή του αφαλού, μετά τον κάρφωσαν στο δέντρο με μεγάλα καρφιά. Ο Άγιος φλεγόμενος συνέχισε να προσεύχεται και τελείωσε μαρτυρικώς τη ζωή του από τους Τούρκους στις 5 Μαΐου του 1426, σε ηλικία 42 ετών.
 
Η επίσημη αγιοκατάταξη του Αγίου Εφραίμ έγινε από το Πατριαρχείο Κων/πολης το 2011. 
Το γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Εφραίμ πανηγυρίζει κάθε χρόνο στην ημερομηνία της εορτής του Αγίου Εφραίμ (5 Μαΐου), στις 3 Ιανουαρίου (ημερομηνία ευρέσεως των Ιερών Λειψάνων του Αγίου), καθώς και του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου (25 Μαρτίου).
 
Η μονή, η οποία ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Κηφισίας, οφείλει τη σημερινή της υπόσταση στη μακαριστή Ηγουμένη Μακαρία. Στις μέρες μας Ηγουμένη είναι η μοναχή Θεοδοσία. Στον περίβολο της μονής βρίσκεται και ο τάφος του μεγάλου λογοτέχνη και αγιογράφου του 20ου αιώνα Φώτη Κόντογλου.
 
 
Το μοναστήρι είναι κάθε μέρα ανοιχτό τις εξής ώρες 07:00-12:00 και 16:00-18:00. Τις Κυριακές είναι και το μεσημέρι ανοιχτό. 
 
Η περιοχή
 
Η Ιερά Κοινοβιακή Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου βρίσκεται ο Άγιος Εφραίμ, είναι στη Νέα Μάκρη, στο Όρος Αμώμων Αττικής. Μπορείτε να πάτε είτε με αυτοκίνητο (επί της πλατείας της Ν. Μάκρης καθ’ οδόν της Λ. Μαραθώνος, στρίβετε στο φανάρι αριστερά) είτε με το ΚΤΕΛ από το Πεδίο του Άρεως (ή και από Στάση Μετρό Εθνική Άμυνα) και θα κατεβείτε στην πλατεία της Νέας Μάκρης. Από εκεί είτε παίρνετε ταξί είτε πάτε περπατώντας. (Από την πλατεία είναι περίπου 3 χιλιόμετρα).
Τηλ. μονής: (+30) 2294091202
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1.Μπορεῖτε νά δεῖτε τίς προηγούμενες δημοσιεύσεις τοῦ ἱστολογίου μας πατώντας τό: Παλαιότερες ἀναρτήσεις (δεῖτε δεξιά)

2.Καλλίτερη θέαση τοῦ ἱστολογίου μέ τό Mozilla.

3.Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναδημοσίευση τῶν ἀναρτήσεων μέ τήν προϋπόθεση ἀναγραφῆς τῆς πηγῆς

4.Ἐπικοινωνία:
Kyria.theotokos@gmail.com .
Γιά ἐνημέρωση μέσῳ ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομείου στεῖλτε μας τό e- mail σας στό
Kyria.theotokos@gmail.com .
Home of the Greek Bible