Σελίδες

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ





ΟΔΗΓΙΕΣ: ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

Δίπλα από το όνομα Κύριος Ιησούς Χριστός που υπάρχει ένα μικρό βελάκι , πατάμε εκεί και μας βγάζει διάφορες επιλογές από τις οποίες πατάμε το Download .
Και γίνεται η εκκίνηση να κατέβουν όλες οι ομιλίες.

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Ἡ περιποίηση καί τό στόλισμα τοῦ τάφου

Στις εκδηλώσεις αγάπης των ανθρώπων προς τους κεκοιμημένους τους περιλαμβάνεται και η περιποίηση των τάφων. Έτσι σήμερα αρκεί και μια επίσκεψη στα κοιμητήρια μας, για να διαπιστώσει κανείς του λόγου το αληθές. Πολλοί τάφοι είναι μαρμάρινοι, άλλοι μοιάζουν με μαυσωλεία, άλλοι έχουν γλυπτά, άλλοι είναι καλλιμάρμαροι με πανάκριβες ποικιλίες μαρμάρων, άλλοι κοσμούνται με χαρακτικές ανάγλυφες παραστάσεις, άλλοι μοιάζουν με εκκλησάκια. Πολλά σημειώσαμε αλλού για τις ακραίες περιπτώσεις και επιδείξεις. Ο τάφος όσο πλούσιος κι αν είναι, όσο κεκοσμημένος από χρυσάφια και ασήμια εάν είναι, δεν σώζει τον κεκοιμημένο.
Πιθανόν αυτό να εξυπηρετεί την ματαιοδοξία των ανθρώπων που ζουν μακριά από το Θεό. Η αγία μας Εκκλησία δεν αντιτίθεται σε κάτι όμορφο, συγχρόνως όμως λιτό και ανεπιτήδευτο, σε κάτι κόσμιο και εύτακτο. Δεν συμφωνεί όμως με τη ματαιοδοξία η οποία είναι πλάνη. Σήμερα στις μεγαλουπόλεις και στα κοιμητήριά των δεν υπάρχει περίπτωση να συναντήσεις έναν απλό τάφο. Οι περισσότεροι τάφοι είναι μαρμάρινοι και επιτηδευμένοι. Σπανίως σε χωριά ή στην επαρχία επισκεπτόμενοι κοιμητήρια βλέπουμε και τάφους που έχουν χώμα. Σήμερα δε τείνει να εκλείψει και το σύμβολο του Σταυρού από τους τάφους. Πολλοί γλύπτες το χαράσσουν. Αυτή η συνήθεια μας υπενθυμίζει ότι στη Δύση, όπου τα κοιμητήρια είναι μικτά όλων των θρησκειών, υφίσταται ένας κανόνας που ορίζει να υπάρχει μια μαρμάρινη πλάκα πάνω στην οποία μπορούν να χαράσσουν οτιδήποτε επιθυμούν οι συγγενείς, όχι όμως να διακρίνεται και να εξέχει ο Σταυρός. Ελπίζουμε να μην αποτελέσει αυτό την έναρξη μιας μελλοντικής νέας για τα δεδομένα της πίστεως μας καταστάσεως! Συναφές είναι και το στόλισμα των τάφων με άνθη και γλάστρες. Το μέτρο καλό είναι να διακρίνει και αυτή την ωραία κατά πάντα συνήθεια. Υπάρχει όμως περίπτωση τα άνθη και οι γλάστρες να σκεπάζουν ολόκληρο τον τάφο. Πάντως ο ελληνικός λαός περιποιείται τους τάφους των κεκοιμημένων του και προσπαθεί τακτικά να τους επισκέπτεται. Αυτή η εξοικείωση με τους τάφους και τα κοιμητήρια δείχνει την αγάπη των Ορθοδόξων προς τους κεκοιμημένους τους κι ακόμη τη ελπίδα για την μέλλουσα ζωή.
 http://www.orthmad.gr/node/262#32

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1.Μπορεῖτε νά δεῖτε τίς προηγούμενες δημοσιεύσεις τοῦ ἱστολογίου μας πατώντας τό: Παλαιότερες ἀναρτήσεις (δεῖτε δεξιά)

2.Καλλίτερη θέαση τοῦ ἱστολογίου μέ τό Mozilla.

3.Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναδημοσίευση τῶν ἀναρτήσεων μέ τήν προϋπόθεση ἀναγραφῆς τῆς πηγῆς

4.Ἐπικοινωνία:
Kyria.theotokos@gmail.com .
Γιά ἐνημέρωση μέσῳ ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομείου στεῖλτε μας τό e- mail σας στό
Kyria.theotokos@gmail.com .
Home of the Greek Bible