Σελίδες

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ





ΟΔΗΓΙΕΣ: ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

Δίπλα από το όνομα Κύριος Ιησούς Χριστός που υπάρχει ένα μικρό βελάκι , πατάμε εκεί και μας βγάζει διάφορες επιλογές από τις οποίες πατάμε το Download .
Και γίνεται η εκκίνηση να κατέβουν όλες οι ομιλίες.

Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

Ὠφελοῦν οἱ ἀρρώστιες αὐτούς πού ἁμαρτάνουν καί δέν μετανοοῦν; Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

 

Πώς πρέπει νά κοινωνοῦμε ἀφοῦ προηγουμένως ἔχουμε λάβει τήν εὐλογία τοῦ Πνευματικοῦ μας (Λόγος σέ παιδιά), Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

Πώς πρέπει νά κοινωνοῦμε ἀφοῦ προηγουμένως ἔχουμε λάβει τήν εὐλογία τοῦ Πνευματικοῦ μας (Λόγος σέ παιδιά), 11-8-2024, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου 
Ἱ.Μ. Ἁγίας Τριάδος Ἐδέσσης 
http://hristospanagia3.blogspot.com

 

Πώς οἱ Ἅγιοι ἀγαποῦσαν ἐξίσου ὅλους τούς ἀνθρώπους- Ἁγ. Πορφύριος (Λόγος σέ παιδιά), Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

Πώς οἱ Ἅγιοι ἀγαποῦσαν ἐξίσου ὅλους τούς ἀνθρώπους- Ἁγ. Πορφύριος (Λόγος σέ παιδιά) 11-8-2024, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου 
Ἱ.Μ. Ἁγίας Τριάδος Ἐδέσσης 
http://hristospanagia3.blogspot.com,

 

Τί εἶναι αὐτό πού μᾶς χωρίζει ἀπό τόν Θεό; Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

 

Τό φιλότιμο καί ἡ θυσία στόν πνευματικό ἀγῶνα, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

 

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ-ΑΠΟΔΕΙΠΝΟ 31-8-2024

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ-ΑΠΟΔΕΙΠΝΟ 31-8-2024 
https://www.youtube.com/live/lwmUH3-LCgo?si=VkJnk06_ZCDNNklI

Ἡ ὑποβάθμιση τοῦ μυστηρίου τοῦ γάμου ἐν Χριστῷ

 Ἡ Κανά καί ὁ ἐν Χριστῷ γάμος, 28-1-2023, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

Οι ριζοσπαστικές νομοθετικές αλλαγές εις βάρος του κατά Θεόν μυστηρίου του γάμου και της οικογένειας άρχισαν με την κυβέρνηση του κ. Αντρέα Παπαντρέου, ενώ συνεχίστηκαν και στις επόμενες κυβερνήσεις μέχρι σήμερα επί κυβερνήσεως του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ἀρχή τῆς Ἰνδίκτου. Ἑρμηνεία τῆς ἀποστολικῆς περικοπῆς ἀπό τόν Ἱερό Χρυσόστομο



ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΝΔΙΚΤΟΥ[:Ματθ. 13, 53-58]

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ

«Καὶ ἐγένετο ὅτε ἐτέλεσεν ὁ ᾿Ιησοῦς τὰς παραβολὰς ταύτας μετῆρεν ἐκεῖθεν (:Και όταν ο Ιησούς τελείωσε τις παραβολές αυτές, αναχώρησε από εκεί)»[Ματθ.13,53].Γιατί είπε ο Κύριος τις παραβολές αυτές; Επειδή επρόκειτο και άλλες να πει. Και για ποιο λόγο μεταβαίνει από εκεί; Επειδή ήθελε να σπείρει παντού τον λόγο.

«Καὶ ἐλθὼν εἰς τὴν πατρίδα αὐτοῦ ἐδίδασκεν αὐτοὺς ἐν τῇ συναγωγῇ αὐτῶν (:Και αφού ήλθε στην πατρίδα Του, δίδασκε τους κατοίκους της στη συναγωγή τους)». Και ποια πόλη ονομάζει τώρα πατρίδα Του; Εγώ νομίζω τη Ναζαρέτ· διότι λέγει: «Καὶ οὐκ ἐποίησεν ἐκεῖ δυνάμεις πολλὰς(:Και δεν έκανε εκεί πολλά θαύματα)»[Ματθ.13,58]· ενώ στην Καπερναούμ έκανε θαύματα. Για τον λόγο αυτόν και έλεγε: «Καὶ σὺ Καπερναούμ, ἡ ἕως τοῦ οὐρανοῦ ὑψωθεῖσα, ἕως ᾅδου καταβιβασθήση· ὅτι εἰ ἐν Σοδόμοις ἐγενήθησαν αἱ δυνάμεις αἱ γενόμεναι ἐν σοί, ἔμειναν ἂν μέχρι τῆς σήμερον(:Κι εσύ, Καπερναούμ, που έγινες κατοικία του ενανθρωπήσαντος Κυρίου και γι’ αυτό υψώθηκες δοξασμένη μέχρι τον ουρανό, θα κατεβείς ντροπιασμένη μέχρι τον Άδη· διότι εάν είχαν γίνει στα Σόδομα τα μεγάλα θαύματα που έγιναν σε σένα, δεν θα καταστρέφονταν, αλλά οι κάτοικοί τους θα μετανοούσαν, και τα Σόδομα θα έμεναν μέχρι τη σημερινή ημέρα)»[Ματθ.11,23].

Όταν λοιπόν ήλθε εκεί, τα μεν θαύματα τα άφησε, για να μην ανάψει περισσότερο τον φθόνο τους, ούτε να είναι μεγαλύτερη η καταδίκη τους· αντιθέτως προτιμά τη διδασκαλία που δεν περιέχει μικρότερο θαύμα έναντι των θαυμάτων· διότι και οι πλέον ανόητοι έπρεπε να θαυμάσουν και να εκπλαγούν από τη δύναμη των λόγων Του, αυτοί όμως όλως αντιθέτως Τον ταπεινώνουν από τον νομιζόμενο ως πατέρα Του, Ιωσήφ[«Οὐχ οὗτός ἐστιν ὁ τοῦ τέκτονος υἱός;(:Δεν είναι αυτός ο γιος του μαραγκού;)»:Ματθ.13,55]· μολονότι βέβαια πολλά παρόμοια παραδείγματα από την παλαιά εποχή και είχαν δει γενναία παιδιά από άσημους πατέρες.

Θαύματα τῆς Ἁγίας Ζώνης


Παναγία μου, αν θες κάνε το θαύμα σου!
Έδεσσα 20-11-2004«Θάθελα να σάς διηγηθώ ένα θαύμα που έγινε κατά την διάρκεια έλευσης και παραμονής της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου στην Έδεσσα.

Το Θαύμα της Αγίας Ζώνης
Πάνω από μία δεκαετία ταλαιπωρούμαι με ένα πρόβλημα υγείας, που οι γιατροί ονομάζουν αρτηριοφλεβική επικοινωνία έξω καροτίδας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ανεύρυσμα του αίματος να διοχετεύεται στην δεξιά πλευρά του προσώπου. Έτσι έφθασε να δημιουργηθεί ένας όγκος που υπερέβαινε τα 10 εκατοστά.Οι γιατροί χαρακτήρισαν την πάθηση ως μοναδική στα παγκόσμια ιατρικά χρονικά και κανείς –τουλάχιστον στην Ελλάδα– δεν το ανελάμβανε. Πρόσφατα είχα βρεί ένα νοσοκομείο στην Αμερική, όμως τα χρήματα είναι πολλά.
Όταν λοιπόν ήρθε η Αγία Ζώνη, πήγα να προσκυνήσω με όση πίστη διέθετα στην ψυχή μου. Μόλις έφθασα πάνω από την Αγία Ζώνη, είπα μέσα μου: «Παναγία μου, αν θές κάνε το θαύμα σου, βοήθησέ με». Προσκύνησα και ακούμπησα το μέρος που υπάρχει το πρόβλημα. Στην συνέχεια στάθηκα όρθιος, για να παρακολουθήσω την συνέχεια της Αρχιερατικής Λειτουργίας.

Κάποια στιγμή ένιωσα στην δεξιά πλευρά του προσώπου μου συσπάσεις. Τις ένιωθα για πρώτη φορά και ήταν τόσο γλυκές που παρακάλαγα να συνεχιστούν, γιατί όσο και αν φανεί υπερβολικό, ένιωθα να μου αρέσει αυτό που γίνεται. Η πρώτη μου σκέψη ήταν: «Λες να άκουσε την προσευχή μου η Παναγία»; Αμέσως μετά ένιωσα μια γλυκιά χαλαρότητα σ’ εκείνο το μέρος του προσώπου, όπως καμιά άλλη φορά.
Στο σπίτι διεπίστωσα το εξής εκπληκτικό. Για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια το δεξί μου μάτι δεν πιεζόταν από τον όγκο. Το κρατούσα ανοικτό και όχι κλειστό όπως παλαιότερα. Ο όγκος είχε μειωθεί και μάλιστα μπορούσα να μιλήσω καλύτερα, αφού πλέον δεν ήταν τόσο στραβό το στόμα μου. Παράλληλα ο κόμπος που υπήρχε στην έξω καροτίδα, τώρα είχε εξαφανιστεί.

Ἀρχή τῆς Ἰνδίκτου:«"Ο δεκτός ἐνιαυτός τοῦ Κυρίου». Π. Ἀθανάσιος Μυτιληναῖος


ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΝΔΙΚΤΟΥ[: Λουκά 4,16-30]

Απομαγνητοφωνημένη ομιλία μακαριστού γέροντος Αθανασίου Μυτιληναίου

με θέμα:

«Ο ΔΕΚΤΟΣ ΕΝΙΑΥΤΟΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ»

[εκφωνήθηκε στην Ιερά Μονή Κομνηνείου Λαρίσης στις 1-9-1996]

[Β΄έκδοσις]

Σήμερα, αγαπητοί μου, η Εκκλησία μας γιορτάζει την πρωτοχρονιά της. Δηλαδή το ξεκίνημα του χρόνου για κάποιο σπουδαίο έργο. Και κάθε πρωτοχρονιά μπορεί βεβαίως να είναι συμβατική, κατά συμφωνίαν, αλλά όμως το θέλημα του Θεού βρίσκεται στην μέτρηση του χρόνου. Και είναι αναγκαία αυτή η μέτρησις του χρόνου, τόσο για τα έργα του ανθρώπου, όσο και για την σωτηρία του. Γι'αυτό γράφει ο Μωυσής εις το πρώτο κεφάλαιο της Γενέσεως: «Καὶ εἶπεν ὁ Θεός· γενηθήτωσαν –δηλαδή να γίνουν- φωστῆρες ἐν τῷ στερεώματι τοῦ οὐρανοῦ- δηλαδή ο ήλιος και η σελήνη- εἰς φαῦσιν ἐπὶ τῆς γῆς- για να φωτίζουν την γη-, τοῦ διαχωρίζειν ἀνὰ μέσον τῆς ἡμέρας καὶ ἀνὰ μέσον τῆς νυκτός· καὶ ἔστωσαν εἰς σημεῖα καὶ εἰς καιροὺς καὶ εἰς ἡμέρας καὶ εἰς ἐνιαυτούς». Βλέπετε εδώ, ο χωρισμός του χρόνου. Και μέσα σ’ αυτήν την αίσθηση, θα λέγαμε, του χρόνου, θα αποδοθεί εκείνο το θεόπνευστον «Καιρός παντί πράγματι», που λέγει ο Εκκλησιαστής, «Το κάθε πράγμα είναι στον καιρό του». «Καιρός παντί πράγματι».

Ο χρόνος, αγαπητοί, είναι δημιούργημα του Θεού μαζί με τον χώρο. Έτσι σήμερα η 1η Σεπτεμβρίου είναι η 1η του εκκλησιαστικού έτους. «Ἀρχῆς Ἰνδίκτου» λέγει το Ωρολόγιον. Κι ενώ για τους λαούς καθορίστηκαν συμβατικές πρωτοχρονιές, όμως για τους ανθρώπους του Θεού καθορίστηκαν κάποιες πολύ μεγάλες και παγκόσμιες πρωτοχρονιές. Οι Εβραίοι γιόρταζαν την εορτή των Σαλπίγγων την 1η Σεπτεμβρίου. Ο μήνας Νισάν, που είναι από 15 Μαρτίου έως την 15η Απριλίου καθορίζεται από τον Θεό σαν ο πρώτος μήνας του έτους, διότι κατ’ αυτόν τον μήνα διέβησαν οι Εβραίοι την Ερυθρά Θάλασσα, φεύγοντας από την Αίγυπτο. Γι'αυτό ο Θεός είπε «Θα είναι αυτός ο πρώτος μήνας του έτους. Πρώτον θα τον αριθμείτε». Όπου και το Πάσχα. Πάσχα θα πει «διάβασις», διάβασις από την Ερυθρά Θάλασσα. Έτσι και ο Κύριος έπαθε τον μήνα Νισάν. Δηλαδή η Ανάστασίς Του συμπίπτει με το εβραϊκό Πάσχα που, σας είπα, ήταν στον μήνα Νισάν, μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου.

Ἀρχή τῆς Ἰνδίκτου. Ἑρμηνεία τῆς ἀποστολικῆς περικοπῆς ἀπό τόν Ἱερό Χρυσόστομο


ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΝΔΙΚΤΟΥ[:Α΄Τιμ.2,1-7]

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ

«Παρακαλῶ οὖν πρῶτον πάντων ποιεῖσθαι δεήσεις, προσευχάς, ἐντεύξεις, εὐχαριστίας, ὑπὲρ πάντων ἀνθρώπων, ὑπὲρ βασιλέων καὶ πάντων τῶν ἐν ὑπεροχῇ ὄντων, ἵνα ἤρεμον καὶ ἡσύχιον βίον διάγωμεν ἐν πάσῃ εὐσεβείᾳ καὶ σεμνότητι τοῦτο γὰρ καλὸν καὶ ἀπόδεκτον ἐνώπιον τοῦ σωτῆρος ἡμῶν Θεοῦ, ὃς πάντας ἀνθρώπους θέλει σωθῆναι καὶ εἰς ἐπίγνωσιν ἀληθείας ἐλθεῖν(:Σύμφωνα λοιπόν με όλα τα προηγούμενα οφείλουμε να αγαπάμε όλους τους ανθρώπους. Και ο Ιησούς Χριστός άλλωστε ήλθε στον κόσμο για να σώσει όλους τους αμαρτωλούς. Γι' αυτό λοιπόν και εγώ σε προτρέπω, Τιμόθεε, και εσένα και τους άλλους αδελφούς, πρώτα απ’ όλα να κάνετε δεήσεις, προσευχές, παρακλήσεις, ευχαριστίες για όλους τους ανθρώπους, για τους βασιλείς και για όλους όσους έχουν κάποιο αξίωμα ή κάποια ανώτερη θέση, να τους φωτίζει και να τους ενδυναμώνει ο Θεός, ώστε να εξασφαλίζουν την ειρηνική συμβίωση των πολιτών. Κι έτσι να ζούμε και εμείς ζωή ήρεμη και ήσυχη, με κάθε ευσέβεια και σεμνότητα· διότι αυτό, το να προσευχόμαστε δηλαδή για όλους, είναι καλό και ευάρεστο ενώπιον του σωτήρα μας Θεού· διότι Αυτός θέλει να σωθούν όλοι οι άνθρωποι και με την πίστη να γνωρίσουν βαθύτερα και πληρέστερα την αλήθεια)»[Α΄Τιμ.2,1-4].

Ο ιερέας είναι σαν κάποιος κοινός πατέρας όλης της οικουμένης. Αυτός, λοιπόν, πρέπει να φροντίζει για όλους, όπως και ο Θεός, του Οποίου είναι ιερέας· γι' αυτό λέγει ο απόστολος Παύλος: «Παρακαλῶ οὖν πρῶτον πάντων ποιεῖσθαι δεήσεις, προσευχάς (:Παρακαλώ λοιπόν πριν από όλα να κάνετε δεήσεις, προσευχές)». Δύο είναι τα αγαθά που προέρχονται από εδώ· και η έχθρα που έχουμε προς τους έξω διαλύεται (γιατί κανένας δεν μπορεί να αισθάνεται μίσος προς εκείνον για τον οποίο προσεύχεται), και εκείνοι οι ίδιοι γίνονται καλύτεροι με το να γίνονται προσευχές για εκείνους, και με το να μη γίνονται σαν τα θηρία εναντίον μας· γιατί τίποτε δεν προσελκύει τόσο στη διδασκαλία, όσο το να αγαπά και να αγαπιέται κανείς.

Σκέψου ποια εντύπωση έκανε σε εκείνους που επιβουλεύονταν, που μαστίγωναν, που καταδίωκαν, που φόνευαν, όταν άκουγαν εκείνους που πάθαιναν αυτά να κάνουν εκτενείς προσευχές προς τον Θεό για να συγχωρέσει αυτούς που τους υποβάλλουν σε τέτοια φοβερά βασανιστήρια. Βλέπεις πως θέλει να είναι ο Χριστός ανώτερος από όλους; Γιατί, όπως ακριβώς στην περίπτωση των μικρών παιδιών, και αν ακόμα το παιδί που βαστάζεται, χτυπά το πρόσωπο του πατέρα, δεν μειώνει καθόλου την φιλοστοργία του προς αυτό, έτσι και εμείς και αν δεχόμαστε χτυπήματα από τους έξω, πρέπει να μη μειώνουμε την αγάπη μας προς αυτούς.

Τι σημαίνει όμως το «πρώτο από όλα»; Δηλαδή στην καθημερινή λατρεία. Και αυτό το γνωρίζουν οι μύστες ότι γίνεται κάθε μέρα, και την εσπέρα και το πρωί· ότι για όλον τον κόσμο και για τους βασιλείς και για όλους που βρίσκονται σε αξιώματα κάνουμε την προσευχή. Αλλά ίσως πει κάποιος ότι δεν μίλησε για όλους, αλλά για τους πιστούς. Τι λοιπόν εννοεί όταν λέγει «για τους βασιλείς»; Γιατί τότε οι βασιλείς δεν ήταν θεοσεβείς, αλλά για μεγάλο χρονικό διάστημα διαδέχονταν οι ασεβείς τους ασεβείς. Έπειτα, για να μη θεωρηθεί κολακεία το πράγμα, προηγουμένως είπε «για όλους» και έπειτα «για τους βασιλείς»· γιατί αν έλεγε μόνο για τους βασιλείς, ίσως κάποιος το σκεπτόταν αυτό.

Έπειτα, επειδή φυσικό ήταν να ναρκώνεται η ψυχή του Χριστιανού, ακούγοντας αυτά, και να μην αποδέχεται τη συμβουλή, εφόσον πρέπει να δεηθεί κατά την ώρα των μυστηρίων για τον ειδωλολάτρη, πρόσεχε τι λέγει και πώς θέτει το κέρδος, για να δεχθείς έστω και έτσι την προτροπή: «ἵνα διάγωμεν (:Για να περνούμε)», λέγει, «ἤρεμον καὶ ἡσύχιον βίον(:ήρεμη και ήσυχη ζωή)». Δηλαδή η σωτηρία εκείνων είναι δική μας ξενοιασιά, όπως ακριβώς έγραφε και στην επιστολή προς Ρωμαίους, όπου, προτρέποντας αυτούς να πείθονται στους άρχοντες, λέγει: «Διὸ ἀνάγκη ὑποτάσσεσθαι οὐ μόνον διὰ τὴν ὀργήν, ἀλλὰ καὶ διὰ τὴν συνείδησιν(:Γι' αυτό είναι ανάγκη να υποτάσσεστε όχι μόνο για τον φόβο της τιμωρίας, αλλά και διότι η συνείδηση επιβάλλει ως δίκαιη την υποταγή αυτή)» [Ρωμ.13,5]· διότι ο Θεός όρισε τις αρχές για κοινή ωφέλεια. Πώς, λοιπόν, δεν είναι άτοπο να στρατεύονται και να πιάνουν τα όπλα, για να είμαστε εμείς σε ασφάλεια, εμείς όμως να μην προσευχόμαστε ούτε γι΄αυτούς που κινδυνεύουν και στρατεύονται;

Ἠ εὐαγγελική περικοπή τῆς ἀρχῆς τῆς Ἰνδίκτου. Παναγιώτης Τρεμπέλας


Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΙΝΔΙΚΤΟΥ

Κατά Λουκάν, κεφ. Δ΄, εδάφια 16-30

16 Καὶ ἦλθεν εἰς τὴν Ναζαρέτ, οὗ ἦν τεθραμμένος, καὶ εἰσῆλθε κατὰ τὸ εἰωθὸς αὐτῷ ἐν τῇ ἡμέρᾳ τῶν σαββάτων εἰς τὴν συναγωγήν, καὶ ἀνέστη ἀναγνῶναι. 17 Καὶ ἐπεδόθη αὐτῷ βιβλίον ῾Ησαΐου τοῦ προφήτου, καὶ ἀναπτύξας τὸ βιβλίον εὗρε τὸν τόπον οὗ ἦν γεγραμμένον· 18 Πνεῦμα Κυρίου ἐπ᾿ ἐμέ, οὗ εἵνεκεν ἔχρισέ με, εὐαγγελίσασθαι πτωχοῖς ἀπέσταλκέ με, ἰάσασθαι τοὺς συντετριμμένους τὴν καρδίαν, 19 κηρῦξαι αἰχμαλώτοις ἄφεσιν καὶ τυφλοῖς ἀνάβλεψιν, ἀποστεῖλαι τεθραυσμένους ἐν ἀφέσει, κηρῦξαι ἐνιαυτὸν Κυρίου δεκτόν.

20Καὶ πτύξας τὸ βιβλίον ἀποδοὺς τῷ ὑπηρέτῃ ἐκάθισε· καὶ πάντων ἐν τῇ συναγωγῇ οἱ ὀφθαλμοὶ ἦσαν ἀτενίζοντες αὐτῷ. 21 Ἤρξατο δὲ λέγειν πρὸς αὐτοὺς ὅτι σήμερον πεπλήρωται ἡ γραφὴ αὕτη ἐν τοῖς ὠσὶν ὑμῶν. 22 Καὶ πάντες ἐμαρτύρουν αὐτῷ καὶ ἐθαύμαζον ἐπὶ τοῖς λόγοις τῆς χάριτος τοῖς ἐκπορευομένοις ἐκ τοῦ στόματος αὐτοῦ καὶ ἔλεγον· οὐχ οὗτός ἐστιν ὁ υἱὸς ᾿Ιωσήφ; 23 Καὶ εἶπε πρὸς αὐτούς· πάντως ἐρεῖτέ μοι τὴν παραβολὴν ταύτην· ἰατρέ, θεράπευσον σεαυτόν· ὅσα ἠκούσαμεν γενόμενα ἐν τῇ Καπερναούμ, ποίησον καὶ ὧδε ἐν τῇ πατρίδι σου. 24 Εἶπε δέ· ἀμὴν λέγω ὑμῖν ὅτι οὐδεὶς προφήτης δεκτός ἐστιν ἐν τῇ πατρίδι αὐτοῦ. 25 Ἐπ᾿ ἀληθείας δὲ λέγω ὑμῖν, πολλαὶ χῆραι ἦσαν ἐν ταῖς ἡμέραις ᾿Ηλιοὺ ἐν τῷ ᾿Ισραήλ, ὅτε ἐκλείσθη ὁ οὐρανὸς ἐπὶ ἔτη τρία καὶ μῆνας ἕξ, ὡς ἐγένετο λιμὸς μέγας ἐπὶ πᾶσαν τὴν γῆν, 26 καὶ πρὸς οὐδεμίαν αὐτῶν ἐπέμφθη ᾿Ηλίας εἰ μὴ εἰς Σάρεπτα τῆς Σιδωνίας πρὸς γυναῖκα χήραν. 27 Καὶ πολλοὶ λεπροὶ ἦσαν ἐπὶ ᾿Ελισαίου τοῦ προφήτου ἐν τῷ ᾿Ισραήλ, καὶ οὐδεὶς αὐτῶν ἐκαθαρίσθη εἰ μὴ Νεεμὰν ὁ Σύρος.

28Καὶ ἐπλήσθησαν πάντες θυμοῦ ἐν τῇ συναγωγῇ ἀκούοντες ταῦτα, 29 καὶ ἀναστάντες ἐξέβαλον αὐτὸν ἔξω τῆς πόλεως καὶ ἤγαγον αὐτὸν ἕως ὀφρύος τοῦ ὄρους, ἐφ᾿ οὗ ἡ πόλις αὐτῶν ᾠκοδόμητο, εἰς τὸ κατακρημνίσαι αὐτόν. 30 Αὐτὸς δὲ διελθὼν διὰ μέσου αὐτῶν ἐπορεύετο.

Ερμηνευτική απόδοση από τον μακαριστό Παν. Τρεμπέλα

16 Έπειτα ήλθε στη Ναζαρέτ, εκεί όπου είχε ανατραφεί και είχε μεγαλώσει. Και όπως συνήθιζε από την παιδική Του ακόμη ηλικία, μπήκε την ημέρα του Σαββάτου στη συναγωγή και σηκώθηκε από τη θέση Του για να διαβάσει κάποια προφητική περικοπή από τη Βίβλο.

Σοβαρὰ ἐρωτήματα τοῦ Ἁγίου Ὅρους γιὰ τὸν Προσωπικὸ Ἀριθμό


Επιστολή στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτριο Παπαστεργίου απέστειλε η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους σχετικά με την επικειμένη έκδοση του Προσωπικού Αριθμού (Π.Α.) των πολιτών.

Η Ιερά Κοινότητα στην επιστολή της θέτει ερωτήματα προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχετικά με την υποχρεωτικότητα αλλά και την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

Ακολουθεί παρακάτω η σχετική επιστολή:

Εξοχώτατε κύριε Υπουργέ,

Η Ιερά Κοινότης του Αγίου Όρους, πληροφορηθείσα την επικειμένην έκδοσιν του Προσωπικού Αριθμού (Π.Α.) των πολιτών, ως περιγράφεται εις τον νόμον 4727/2020 «περί Ψηφιακής Διακυβερνήσεως», επιθυμεί να απευθυνθή προς Υμάς δια της παρούσης επιστολής, ίνα θέση τα κάτωθι κρίσιμα ερωτήματα:

Ο νόμος προβλέπει ότι ο Προσωπικός Αριθμός (Π.Α.) χορηγείται υποχρεωτικώς εις έκαστον φυσικόν πρόσωπον και παραμένει αμετάβλητος καθ’ όλην την διάρκεια του βίου αυτού. Επίσης ο νόμος και η αιτιολογική αυτού έκθεσις προβάλλουν ως κύριον στόχον του Π.Α. την διευκόλυνσιν των πολιτών εις τας συναλλαγάς αυτών μετά των δημοσίων φορέων.

Ὅταν Κοινωνοῦμε χωρίς ἐξομολόγηση, χωρίς μετάνοια, χωρίς εὐλογία τοῦ Πνευματικοῦ, τί κάνουμε;

❈ Ὅταν Κοινωνοῦμε χωρίς ἐξομολόγηση, χωρίς μετάνοια, χωρίς εὐλογία τοῦ Πνευματικοῦ, τί κάνουμε; Καταφρονοῦμε τόν Χριστό. Ἔχεις κάνει τήν καρδιά σου βόθρο καί βάζεις ἐκεῖ τόν Χριστό; Τί θά πάθεις;

31 Αὐγούστου. Τὰ καταθέσια τῆς τιμίας ζώνης τῆς ὑπεραγίας Θεοτόκου ἐν τῷ ἐν Κωνσταντινουπόλει ναῷ αὐτῆς τῷ ἐν τοῖς Χαλκοπρατείοις. Ἁγιογραφικό ανάγνωσμα.

Ἀποστολικό ἀνάγνωσμα. Tῆς Θεοτόκου, 21 Νοεμβρίου (Ἑβρ. θ΄ 1-7).

Εβρ. 9,1            Εἶχε μὲν οὖν καὶ ἡ πρώτη σκηνὴ δικαιώματα λατρείας τό τε Ἅγιον κοσμικόν·

Εβρ. 9,1                     Λοιπόν η πρώτη διαθήκη, που εσυμβολίζετο από την σκηνήν του μαρτυρίου, είχε λατρευτικάς διατάξεις, όπως επίσης και το επίγειον θυσιαστήριον.

Εβρ. 9,2            σκηνὴ γὰρ κατεσκευάσθη ἡ πρώτη, ἐν ᾗ ἥ τε λυχνία καὶ ἡ τράπεζα καὶ ἡ πρόθεσις τῶν ἄρτων, ἥτις λέγεται Ἅγια.

Εβρ. 9,2                    Διότι είχε κατασκευασθή το πρώτον τμήμα της σκηνής, όπου υπήρχε η επτάφωτος χρυσή λυχνία και η τράπεζα και οι άρτοι, τους οποίους απέθεταν επάνω εις αυτήν ως προσφοράν προς τον Θεόν. Και αυτό το πρώτον τμήμα της σκηνής, που εκλείετο προς την αυλήν με το πρώτον παραπέτασμα, ελέγετο Αγια.

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

Ὁ σωματικός καί ψυχικός πόνος τοῦ Χριστοῦ μας ἐπάνω στόν Σταυρό (Πνευματικά Γυμνάσματα) Ἀρχ. Σάββας Ἁγιορείτης

Ὁ σωματικός καί ψυχικός πόνος τοῦ Χριστοῦ μας ἐπάνω στόν Σταυρό (Πνευματικά Γυμνάσματα), 16-09-2012

 

Ἡ δοξολογία τοῦ Θεοῦ (Συνάξεις στό Προκόπι Εὔβοιας, 10ο μέρος), Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

 

Ἡ δοξολογία τοῦ Θεοῦ (Συνάξεις στό Προκόπι Εὔβοιας, 9ο μέρος), Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

 

Ἡ δοξολογία τοῦ Θεοῦ (Συνάξεις στό Προκόπι Εὔβοιας, 8ο μέρος), Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

Ἡ δοξολογία τοῦ Θεοῦ (Συνάξεις στό Προκόπι Εὔβοιας, 8ο μέρος), Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου, 04-07-2012

 

Ἡ δοξολογία τοῦ Θεοῦ (Συνάξεις στό Προκόπι Εὔβοιας, 7ο μέρος), Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

Ἡ δοξολογία τοῦ Θεοῦ (Συνάξεις στό Προκόπι Εὔβοιας, 7ο μέρος), Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου, 03-07-2012

 

Ἡ δοξολογία τοῦ Θεοῦ (Συνάξεις στό Προκόπι Εὔβοιας, 6ο μέρος), Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

Ἡ δοξολογία τοῦ Θεοῦ (Συνάξεις στό Προκόπι Εὔβοιας, 6ο μέρος), Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου, 02-07-2012

 

Ἡ δοξολογία τοῦ Θεοῦ (Συνάξεις στό Προκόπι Εὔβοιας, 5ο μέρος), Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

Ἡ δοξολογία τοῦ Θεοῦ (Συνάξεις στό Προκόπι Εὔβοιας, 5ο μέρος), Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου, 02-07-2012

 

Ἡ δοξολογία τοῦ Θεοῦ (Συνάξεις στό Προκόπι Εὔβοιας, 4ο μέρος), Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

Ἡ δοξολογία τοῦ Θεοῦ (Συνάξεις στό Προκόπι Εὔβοιας, 4ο μέρος), Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου, 20-06-2012

 

Ἡ δοξολογία τοῦ Θεοῦ (Συνάξεις στό Προκόπι Εὔβοιας, 3ο μέρος), Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

Ἡ δοξολογία τοῦ Θεοῦ (Συνάξεις στό Προκόπι Εὔβοιας, 3ο μέρος), Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου, 20-06-2012

 

Ἡ δοξολογία τοῦ Θεοῦ (Συνάξεις στό Προκόπι Εὔβοιας, 2ο μέρος), Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

Ἡ δοξολογία τοῦ Θεοῦ (Συνάξεις στό Προκόπι Εὔβοιας, 2ο μέρος), Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου, 19-06-2012

 

Ἡ δοξολογία τοῦ Θεοῦ (Συνάξεις στό Προκόπι Εὔβοιας, 1ο μέρος), Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

Ἡ δοξολογία τοῦ Θεοῦ (Συνάξεις στό Προκόπι Εὔβοιας, 1ο μέρος), Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου, 18-06-2012

 

Ἡ μασκοφορία ἐντός καί ἐκτός ἐκκλησίας ἀποσκοπεῖ στό νά ἐξευτελιστεῖ ὁ ἄνθρωπος, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

 

Ὁ στόχος τοῦ διαβόλου εἶναι ἡ Ὀρθοδοξία. Δημιουργεῖ καί ἐνθαρρύνει ὅλες τίς αἱρέσεις. Ἀρχ. Σάββας Ἁγιορείτης

 

Τί εὐλογία ἦταν αὐτή! Ὅπως εὐλόγησε ὃ Χριστός τους πέντε ἄρτους καὶ τὰ δύο ψάρια...τα εὐλόγησε καὶ ὁ γέροντας Παϊσιος


Ό π. Χαράλαμπος Α., εφημέριος Καλλιθέας Κονίτσης, αναφέρει:
«Κάποια χρονιά, μετά τήν πανήγυρη τής Λαύρας, ήρθα έξι ώρες μέ τά πόδια, γιά νά δώ τόν Γέροντα Παΐσιο στήν “Παναγούδα”.
Είχα εικοσιπέντε χρόνια νά τόν δώ.
Τόν βρήκα μέσα στό δάσος.
Μέ γνώρισε αμέσως καί τό σπουδαίο ήταν ότι μού είπε τήν ημερομηνία, πότε έγινα διάκονος καί πότε πρεσβύτερος. Τού λέω:
– Πάτερ, δέν θά κάνουμε αγάπη νά φάμε λίγο;
– Έχω, μού λέει.
«Μού έδειξε μιά σακκούλα νάϋλον πού μέσα είχε τρείς ντομάτες πολύ μικρές καί μιάμιση φρυγανιά.
Σκέφθηκα: “Ετούτα θά φάμε;” Δέν βάσταξα καί τού είπα:
– Τί νά φάμε απ’ αυτά, Γέροντα; Εγώ έχω νηστικός από τά χθες. Εμένα δέν μέ φθάνουν είκοσι τέτοιες ντομάτες.
«Μού απάντησε:
– Παπά-Χαράλαμπε, θά κάνουμε προσευχή, θά τά ευλογήσεις εσύ καί θά περισσέψουν.
«Άνοιξε τήν σακκούλα, τήν έσχισε σέ σχήμα Σταυρού καί τήν άπλωσε σάν τραπεζομάντηλο. Μούβαλε δύο ντομάτες εμένα καί μία φρυγανιά, καί κείνος κράτησε τήν μισή φρυγανιά καί μία ντομάτα.
Λοιπόν σηκωθήκαμε, κάναμε προσευχή κανονικά καί μετά είπε: “Πάτερ άγιε, ευλόγησον”.
Ευλόγησα καί φάγαμε. Πού πήγε όλη εκείνη ή πείνα;

Ὁ Ἀρχάγγελος ὑποδεικνύει λιτανεία

Ο Αρχάγγελος υποδεικνύει λιτανεία

Πηγή: Θαύματα Αρχαγγέλου Μιχαήλ, εκδόσεις Ορθόδοξο Ίδρυμα Απόστολος Βαρνάβας, σελ. 84

Βρίσκεστε: /ΧΙΟΥ /Νένητα /

Είναι αρκετά χρόνια που κατά τη συγκομιδή των καρπών έπιανε βροχή και δεν σταματούσε. Ένα παιδί βγήκε έξω προς το μέρος της μονής όταν σταμάτησε λίγο η βροχή και παραδόξως βλέπει την εικόνα του Αρχαγγέλου να παρουσιάζεται ο ίδιος ως αξιωματικός με γκέτες.
- Μη φοβάσαι παιδί μου, αλλά πήγαινε στο μοναστήρι να πεις των καλογραιών να βγάλουν την εικόνα του Ταξιάρχη, να κάνουν λιτανεία να πάψει το κακό.

Μαζὶ μὲ τὸν Ἐπίσκοπον, ἀκόμη κι ἂν πλανᾶται;


Μαζὶ μὲ τὸν Ἐπίσκοπον, ἀκόμη κι ἂν πλανᾶται;

Ἀπάντησις εἰς τὸν Μητροπολίτην Φλωρίνης, Πρεσπῶν καὶ Ἐορδαίας Εἰρηναῖον

Δημήτριος Β. Ἐμμανουήλ, Ἱεροψάλτης, Πτολεμαΐδα, 29 Ἰουνίου 2024

«Οἱ μεγάλοι πατέρες τῆς Ἐκκλησίας, οἱ Καππαδόκες, μᾶς λένε: Καλύτερα νὰ σφάλλω καὶ νὰ εἶμαι μέσα στὴν Ἐκκλησία, παρὰ νὰ νομίζω ὅτι ὀρθοτομῶ, καὶ νὰ εἶμαι ἐκτὸς αὐτῆς» (Ἐπίσκοπος Φλωρίνης Εἰρηναῖος)

Ἀγαπητοὶ ἐν Χριστῷ ἀδελφοί,

Ἡ σύγχρονη ἐπιστήμη τῆς ἰατρικῆς ὑποστηρίζει πὼς ἡ ἐπέμβαση πάνω σὲ τραυματισμένο – πρησμένο μέλος τοῦ σώματος δὲν θὰ πρέπει νὰ εἶναι ἄμεση, ἀλλὰ νὰ γίνεται σὲ περίοδο ὕφεσης. Ἀκολουθώντας λοιπὸν αὐτὸ τὸ παράδειγμα, ἐρχόμαστε μὲ τὴ σειρά μας, 50 σὺν 1 ἡμέρες μετὰ τὴν Ἀνάσταση τοῦ Κύριου καὶ Σωτήρα ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ, ἡμέρα ἑορτῆς τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, νὰ θέσουμε τὸν λύχνον ψηλὰ στὸν λυχνοστάτη, «ὥστε νὰ φωτίζει ὅλους ἐκείνους ποὺ εὑρίσκονται μέσα στὸ σπίτι» (Ματθ. 5:15), δηλαδὴ νὰ καταθέσουμε, ἐνώπιον τοῦ Πληρώματος τῆς ἐπισκοπῆς μας, ὀρθόδοξες Πατερικὲς ἀπόψεις-ἑρμηνεῖες περὶ ὑπακοῆς, ταπείνωσης καὶ κατάρτισης, παίρνοντας ἀφορμὴ ἀπὸ τὰ μύρια ὅσα εἰπώθηκαν ἀπὸ τὸ στόμα τοῦ Σεβασμιωτάτου Ἐπισκόπου Φλωρίνης κ. Εἰρηναίου στὴν Ἀναστάσιμη (Πασχαλιάτικη) ἐκπομπὴ «Λόγια ἀγάπης» τοῦ τηλεοπτικοῦ σταθμοῦ Δυτικῆς Μακεδονίας FLASH TV[1].

Δυστυχῶς ὁ λόγος τοῦ Σεβασμιωτάτου μητροπολίτη μας σκοτίζει, παρὰ φωτίζει κάποιες πτυχὲς τῆς Ἀναστάσεως, παραπλανεῖ καὶ δὲν βγάζει ἀπὸ τὴν πλάνη, ὅλους ἐκείνους τοὺς ἐν Χριστῷ ἀδελφούς μας πού, ἐσφαλμένα, πιστεύουν, ἀφενὸς πὼς ἡ χειροτονία καὶ μόνο, εἴτε σὲ ἐπίσκοπο εἴτε σὲ πρεσβύτερο, καθιστᾶ τὸ ἐν λόγῳ πρόσωπο «ἀλάθητο», δηλαδὴ ἱκανὸ νὰ κηρύττει καὶ νὰ διοικεῖ τὴν Ἐπισκοπὴ-Ἐνορία του ἀπλανῶς, καὶ ἀφετέρου ὅτι ὅλοι ἐμεῖς οἱ λαϊκοί, ἀλλὰ καὶ οἱ ἱερεῖς, οἱ διάκονοι καὶ οἱ μοναχοί, ὀφείλουμε τυφλὴ ὑπακοὴ στὸν ἑκάστοτε ἐπίσκοπο καὶ στὶς συνοδικὲς ἀποφάσεις, δηλαδὴ ἄκριτη ἀποδοχὴ ἀκόμη καὶ γνωστῶν μεταπατερικῶν ἐκκλησιαστικῶν καὶ θεολογικῶν θέσεων καὶ ἀπόψεων.

Θρησκευτικός συγκρητισμός μέ ἐμμονή στήν ἀλλοίωση τοῦ ἀναλλοίωτου Θεοῦ



(+)Ἀρχιμ. Αὐγουστίνου Γ. Μύρου

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΓΚΡΗΤΙΣΜΟΣ

ΜΕ ΕΜΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΛΛΟΙΩΤΟΥ ΘΕΟΥ

Τό θέμα τοῦ Θρησκευτικοῦ Συγκρητισμοῦ εἶναι ἀπέραντο μέ διάφορες ἐκφάνσεις καί ποικίλες προεκτάσεις, ἀλλά ἰδιαίτερα ἐνδιαφέρον καί πολύ ἐπίκαιρο, διότι ἔχει σχέση μέ τή συστηματικὴ προσπάθεια παρεμπόδισης, ἤ καλύτερα, ἀκύρωσης τῆς σωτηρίας τοῦ ἀνθρώπου καί τοῦ κόσμου, ἐνῶ ἰδιαίτερα στίς μέρες μας προωθεῖται δυναμικά καί μεθοδευμένα ἀπό ὀργανωμένα κέντρα τοῦ κόσμου.


Ἡ λέξη «συγκρητισμός» (μέ η καί ὄχι μέ ι) ὡς ὅρος χρησιμοποιήθηκε γιά πρώτη φορά, ὅπως φαίνεται ἀπό μαρτυρία τοῦ Πλουτάρχου1, γιά νά δηλώση τήν ἕνωση κατοίκων τῆς Κρήτης, παρά τίς διαφορές πού εἶχαν μεταξύ τους, ὥστε νά μπορέσουν νά ἀντιμετωπίσουν ἀποτελεσματικά ἐπικείμενο κίνδυνο. Ὡς θρησκευτικό φαινόμενο ὁ συγκρητισμός, χωρίς τήν συγκεκριμένη αὐτή ὀνομασία, ἐφανίσθηκε, καί μάλιστα σέ ἔξαρση στά χρόνια τῆς Παλαιᾶς Διαθήκης μέ τίς ἀλλεπάλληλες ἀποστασίες τῶν Ἰσραηλιτῶν ἀπό τόν ἀληθινό Θεό καί τή δράση τῶν ψευδοπροφητῶν, οἱ ὁποῖοι ἐξυπηρετοῦσαν παράλληλα τούς λάτρεις τοῦ ἀληθινοῦ Θεοῦ καί τούς εἰδωλολάτρες2.

Στούς ἑλληνιστικούς χρόνους ἔγινε σύνηθες τό φαινόμενο νά ἀναμιγνύονται θρησκεῖες, θεοί καί θρησκευτικὲς τελετές. Τότε πολλοί ἑλληνικοί «θεοί» ἔγιναν γνωστοί στά κέντρα τῆς Ἀνατολῆς καί, ἀντίστροφα, ἀνατολικές «θεότητες» ἔγιναν δεκτές στόν ἑλληνικό κόσμο. Στά χρόνια τῆς Καινῆς Διαθήκης ὁ θρησκευτικός συγκρητισμός ἔκανε τήν ἐμφάνισή του στούς γύρω ἀπό τούς Ἰουδαίους λαούς. Εἶναι χαρακτηριστική ἡ ἀναφορὰ τοῦ Ἁγίου Χρυσοστόμου στούς Σαμαρεῖτες τῆς ἐποχῆς τοῦ Χριστοῦ, ὅτι αὐτοί «ἐπέμεναν νά λατρεύουν καί τούς δαίμονες καί αὐτόν (τόν Θεόν), ἀναμιγνύοντας ἔτσι τά ἄμικτα»3. Ἡ Ἐκκλησία τῶν πρώτων αἰώνων εἶχε νά ἀντιμετωπίση αἱρέσεις μέ χαρακτήρα συγκρητιστικό. Τέτοιου εἴδους αἱρέσεις ἦταν ὁ Γνωστικισμός, ὁ ὁποῖος περιεῖχε στοιχεῖα ἑλληνικά, ἰουδαϊκά καί χριστιανικά, καθώς ἐπίσης καί ὁ Μανιχαϊσμός, μέ ἀνάμιξη στοιχείων χριστιανικῶν, ἰουδαϊκῶν, ἰνδουϊστικῶν, ἀκόμη καί τοῦ Ζωροαστρισμοῦ, καί μέ φιλοδοξία νά ἑνώση τήν Ἀνατολή μέ τή Δύση4 . Ὁ ὅρος «Θρησκευτικός Συγκρητισμός» ἄρχισε νά χρησιμοποιεῖται γιά τό φαινόμενο πού μελετοῦμε τόν 19ο αἰώνα. Μέ τόν ὅρο αὐτό σημαίνεται ἡ προσπάθεια νά τονισθοῦν τά κοινά σημεῖα μεταξύ τῶν διαφόρων Θρησκειῶν καί τῶν διαφόρων χριστιανικῶν Ὁμολογιῶν, μέ παράλληλο παραμερισμό τῶν διακριτικῶν στοιχείων μεταξύ τους, μέ προβαλλόμενο σκοπό τήν ἐξομάλυνση τῶν ἐχθρικῶν σχέσεων μεταξύ τῶν λαῶν καί τελικά τήν εἰρηνικὴ συμβίωσή τους.

30 Αὐγούστου. Ἀπόδοσις τῆς μνήμης τῆς ἀποτομῆς τῆς τ. κεφαλῆς Ἰωάννου τοῦ προδρόμου· Ἀλεξάνδρου (†340), Ἰωάννου (†595), Παύλου (†784) πατριαρχῶν Κωνσταντινουπόλεως. Ἁγιογραφικό ανάγνωσμα.

Ἀποστολικό ἀνάγνωσμα. Ἡμέρας, Παρασκευῆς ι΄ ἑβδ. ἐπιστολῶν (Β΄ Κορ. α΄ 12-20).

Β Κορ. 1,12        Ἡ γὰρ καύχησις ἡμῶν αὕτη ἐστί, τὸ μαρτύριον τῆς συνειδήσεως ἡμῶν, ὅτι ἐν ἁπλότητι καὶ εἰλικρινείᾳ Θεοῦ, οὐκ ἐν σοφίᾳ σαρκικῇ, ἀλλ᾿ ἐν χάριτι Θεοῦ ἀνεστράφημεν ἐν τῷ κόσμῳ, περισσοτέρως δὲ πρὸς ὑμᾶς.

Β Κορ. 1,12               Αυτό το οποίον μας κάμνει να καυχώμεθα είναι η μαρτυρία της συνειδήσεώς μας, ότι έχομεν συμπεριφερθη και εργασθή εις όλον τον κόσμον και ιδιαιτέρως μεταξύ σας, με απλότητα και ειλικρίνειαν, όπως θέλει ο Θεός, όχι με την κοσμικήν, την ψευδή και πλανωμένην σοφίαν, αλλά με την σοφίαν και την σύνεσιν, που μας δίδει η χάρις του Θεού.

Οἱ ἀεικίνητοι οἰκουμενισταί


Οἱ ἀεικίνητοι οἰκουμενισταί

Τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου π. Διονυσίου Τάτση

Ἔχουμε κουραστεῖ νὰ βλέπουμε τοὺς οἰκουμενιστὲς νὰ ταξιδεύουν συνεχῶς καὶ νὰ ἐπικοινωνοῦν μεταξύ τους, προκειμένου νὰ μεθοδεύσουν τὴν «ἕνωση τῶν ἐκκλησιῶν». Βεβαίως, ματαίως κοπιάζουν. Μέχρι τώρα οἱ προσπάθειές τους δὲν ἔχουν ἀποδώσει σύμφωνα μὲ τὰ σχέδιά τους. Ὅμως συν­εχίζουν, γιατί ἱκανοποιοῦν τὶς φιλοδοξίες τους, συν­ευφραίνονται, συσκέπονται ὑποκριτικὰ πάντα καὶ συμπεραίνουν μὲ εὐχές. Οἱ ἐνέργειές τους, ὡστόσο, δὲν ἐνδιαφέρουν τοὺς ὀρθοδόξους πιστούς. Καὶ οἱ ἑτερόδοξοι ἐπίσης δὲν ἀνησυχοῦν ὅτι βρίσκονται ἐκτὸς Ἐκκλησίας, ἀκολουθώντας ἐπὶ αἰῶνες τὸν ὀλέθριο δρόμο τῶν αἱρέσεων.

Ἰδιαίτερη πικρία νιώθουμε ἐμεῖς οἱ ὀρθόδοξοι, ὅταν βλέπουμε τὸν Οἰκουμενικὸ Πατριάρχη κ. Βαρθολομαῖο, πρωτεργάτη τοῦ οἰκουμενισμοῦ, καὶ τοὺς ὁμοϊδεάτες ἐπισκόπους του ἀνὰ τὴν ὑφήλιο, ἀλλὰ καὶ στὴν πατρίδα μας εἰδικότερα, ὅπου λείπει ἡ τόλμη καὶ ἡ παρρησία ἀπὸ τὴν πλειονότητα τῶν μητροπολιτῶν τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, οἱ ὁποῖ­οι δὲν ἔχουν τὴ δύναμη τουλάχιστον νὰ ἐκφράσουν τὴν ἀνησυχία τους γιὰ τὸν οἰκουμενισμό, γιατί φοβοῦνται τὴν ἐνόχληση τοῦ Φαναρίου!

Αὐτός, ὁ Ἅγιος Ἄρχοντας Γεράσιμος Νοταράς, ἐπίσταται αὐτῆς, καὶ προστατεύει αὐτήν...


Αν όχι η παλαιοτέρα, οπωσδήποτε η πιό εκφραστική εικόνιση τού Αγίου μας Γερασίμου, Προστάτου τής Κεφαλληνίας.
Η Οικογένεια τού Αγίου, η ρίζα τής Γενειάς του, είναι στην Γή και Νησί τού Πέλοπα,
την Πελοπόννησο, στην Γη των Λακώνων,
την Λακεδαιμονία.Πιο συγκεκριμένα στην Μονεμβασία.
Το δε πραγματικό Όνομα τής Οικογενείας του, είναι, Σοφιανός.
Που μετατρέπεται σε Νοταράς, όταν οι Πρόγονοι του γίνονται Νοτάριοι, Αυτοκρατορικοί Αξιωματούχοι, στην Βασιλεύουσα, Πόλη τής Παναγίας, Κωνσταντινούπολη.

Ἡ λύπη εἶναι ἑνωμένη μὲ τὴ μνησικακία.


Η λύπη είναι ενωμένη με τη μνησικακία.
Όταν ο νους βλέπει με λύπη το πρόσωπο του αδελφού στον καθρέφτη της μνήμης, είναι φανερό ότι έχει μνησικακία εναντίον του.
Οι δρόμοι των μνησικάκων οδηγούν στον πνευματικό θάνατο (Παροιμ. 12, 28), γιατί κάθε μνησίκακος είναι παραβάτης του Νόμου (Παροιμ. 21, 24).

Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής


https://proskynitis.blogspot.com/2024/08/blog-post_20.html

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

Ἐγκώμιο στόν Ἅγιο Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο (Ἁγ. Γρηγορίου Παλαμᾶ), Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

Ἐγκώμιο στόν Ἅγιο Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο (Ἁγ. Γρηγορίου Παλαμᾶ), Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου, 26-10-2013

 

Ἡ ἱεραποστολή ὡς ἔργο τοῦ κάθε χριστιανοῦ (Ἁγ. Ἰωάν. Χρυσοστόμου), Ἀρχ. Σάββα Ἁγιορείτου

Ἡ ἱεραποστολή ὡς ἔργο τοῦ κάθε χριστιανοῦ (Ἁγ. Ἰωάν. Χρυσοστόμου), Ἀρχ. Σάββα Ἁγιορείτου, 30-10-2013

 

Ἀποτελέσματα καί θεραπεία τῆς λύπης, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου, 16-05-2010

Ἀποτελέσματα καί θεραπεία τῆς λύπης, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου, 16-05-2010

 

Θεολογικά σχόλια στήν ἑορτή τῆς Πεντηκοστῆς, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

Θεολογικά σχόλια στήν ἑορτή τῆς Πεντηκοστῆς, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου, 22-05-2010

 

Ἡ ἀλλαγή τοῦ νοῦ, τῆς καρδιᾶς καί τῆς γλώσσας ἀπό τό Ἅγιο Πνεῦμα (Πνευματικά Γυμνάσματα). Ἀρχ. Σάββας Ἁγιορείτης

Ἡ ἀλλαγή τοῦ νοῦ, τῆς καρδιᾶς καί τῆς γλώσσας ἀπό τό Ἅγιο Πνεῦμα (Πνευματικά Γυμνάσματα), 23-05-2010

 

Ἡ φιλαργυρία καί ἡ ἀντιμετώπισή της (Ἁγ.Ἰωάννου Χρυσοστόμου), Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

Ἡ φιλαργυρία καί ἡ ἀντιμετώπισή της (Ἁγ.Ἰωάννου Χρυσοστόμου), Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου, 02-11-2013

 

Ἡ ὑπερηφάνεια καί ἡ ἀμέλεια ὡς αἰτίες ἄρνησης τοῦ Χριστοῦ μας ἀπό τόν Πέτρο (Πνευματικά Γυμνάσματα Ἁγίου Νικοδήμου Ἁγιορείτου), Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

Ἡ ὑπερηφάνεια καί ἡ ἀμέλεια ὡς αἰτίες ἄρνησης τοῦ Χριστοῦ μας ἀπό τόν Πέτρο (Πνευματικά Γυμνάσματα Ἁγίου Νικοδήμου Ἁγιορείτου),  Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου, 10-04-2011 Ἱ.Μ. Ἁγίας Τριάδος Ἐδέσσης http://hristospanagia3.blogspot.com

 

Τό Βατικανό ἀποτελεῖ κέντρο ἐξουσίας τῶν σιωνιστῶν - ὁ Πάπας θά παίξει τόν ρόλο τοῦ ψευδοπροφήτη.Ἀρχ. Σάββας Ἁγιορείτης

 

Τί σημαίνει "κατάθεση στόν οὐρανό"; Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

 

Γέροντας Ἰάκωβος Βαλαδῆμος «Μὲ μιὰ μπουκιὰ ψωμὶ δὲ χορταίνεις καὶ ἡ εὐχὴ εἶναι ὁ ἄρτος τῆς ψυχῆς»


Όταν προς το τέλος της ζωής του ο Όσιος Γέροντας Ιάκωβος βρισκόταν στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων τον επισκέφθηκε μιά λόγια και ευσεβής ψυχή, η οποία ποθούσε να γίνει και νύμφη Χριστού ακολουθώντας την μοναχική πολιτεία. Ο Γέροντας κατά την ψυχωφελή συζήτηση την ρώτησε:
- Προσεύχεσαι καθημερινά, κόρη, στον γλυκύτατό μας Ιησού;
- Προσεύχομαι Γέροντα, του απάντησε με κατεβασμένο από συστολή κεφάλι.
- Την ευχή την λές; Συνέχισε.
- Την λέω Γέροντα!
- Πόσες φορές την λές;
- Την λέω, Γέροντα, επανέλαβε αμήχανα.

Μνἠμη τῆς ἀποτομῆς τῆς κεφαλῆς τοῦ Τιμίου Προδρόμου. Ἁγίου Γρηγορίου τοῦ Παλαμᾶ

ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΠΟΤΟΜΗΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ

ΣΤΟΝ ΠΑΝΣΕΠΤΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΒΑΠΤΙΣΤΗ ΙΩΑΝΝΗ

Εάν ο θάνατος των οσίων είναι άξιος τιμής και η μνήμη δικαίων πρέπει να συνοδεύεται με εγκώμια[Παρ. 10,7: «Μνήμη δικαίων μετ᾿ ἐγκωμίων, ὄνομα δὲ ἀσεβοῦς σβέννυται(:Η ανάμνηση των δικαίων συνοδεύεται πάντοτε από επαίνους και εγκώμια, ενώ το όνομα κάθε ασεβούς ανθρώπου σβήνει, λησμονείται διαπαντός)»], πόσο μάλλον πρέπει να τελούμε με εγκώμια τη μνήμη της ακροτάτης κορυφής των οσίων και δικαίων, του Ιωάννη, που προεσκίρτησε και προέτρεξε και προεκήρυξε τον λόγο του Θεού που σαρκώθηκε για μας, από τον οποίο πάλι ο ίδιος ανακηρύχθηκε και μαρτυρήθηκε ανώτερος από τους αιώνες προφητών και οσίων και δικαίων; Όμως το γεγονός ότι τα σχετικά με αυτόν υπερβαίνουν κάθε ανθρώπινο λόγο και το γεγονός ότι έλαβε την μαρτυρία και την απόδοση τιμής από τον Ίδιο τον μονογενή Υιό του Θεού, και δεν χρειάζεται από μας δώρο τιμής, δεν είναι λόγος να σιωπήσομε εμείς και να τον αφήσομε ατίμητο με λόγια, όσο εξαρτάται από μας, αυτήν την φωνή του ανωτάτου Λόγου, σύμφωνα με τα γεγραμμένα[ βλ. Ησ. 40,3: «Φωνὴ βοῶντος ἐν τῇ ἐρήμῳ· ἑτοιμάσατε τὴν ὁδὸν Κυρίου. Εὐθείας ποιεῖτε τὰς τρίβους τοῦ Θεοῦ ἡμῶν(: Ακούστηκε φωνή ανθρώπου, ο οποίος βοά στην έρημο και λέγει: ‘’ Ετοιμάστε την οδό μέσω της οποίας θα διέλθει ο προς απελευθέρωση και σωτηρία σας ερχόμενος Κύριος, ευθείς και ίσιους κάνετε τους δρόμους, δια των οποίων θα περάσει ο προς εσάς ερχόμενος Θεός μας’’)»· επίσης, πρβ. Ματθ. 3,3: «Οὗτος γάρ ἐστιν ὁ ῥηθεὶς ὑπὸ Ἡσαΐου τοῦ προφήτου λέγοντος· φωνὴ βοῶντος ἐν τῇ ἐρήμῳ, ἑτοιμάσατε τὴν ὁδὸν Κυρίου, εὐθείας ποιεῖτε τὰς τρίβους αὐτοῦ(:Έπρεπε, λοιπόν, εκείνες τις ημέρες να εμφανιστεί ο Ιωάννης και να ακουστεί το κήρυγμά του αυτό, διότι αυτός ήταν ο άνθρωπος για τον οποίο προφήτευσε ο προφήτης Ησαΐας, όταν φωτισμένος από το Πνεύμα του Θεού είχε πει: «Φωνή ανθρώπου ο οποίος κράζει στην έρημο και λέει: ‘’Ετοιμάστε τον δρόμο απ’ τον οποίο θα έλθει σε εσάς ο Κύριος˙ κάνετε ίσιους και ομαλούς τους δρόμους απ’ τους οποίους θα περάσει. Ξεριζώστε, δηλαδή, απ’ τις ψυχές σας τις αγκαθιές των αμαρτωλών παθών και ρίξτε μακριά τις πέτρες του εγωισμού και της σκληρότητας. Και καθαρίστε με τη μετάνοια το εσωτερικό σας, για να δεχθεί τον Κύριο’’)»· πρβ. και Ιω.1,23: «ἔφη· ἐγὼ φωνὴ βοῶντος ἐν τῇ ἐρήμῳ, εὐθύνατε τὴν ὁδὸν Κυρίου, καθὼς εἶπεν Ἡσαΐας ὁ προφήτης(:Τότε είπε ο Ιωάννης: ‘’Εγώ είμαι η φωνή κάποιου που κραυγάζει δυνατά στην έρημο και λέει τα εξής, όπως είπε ο προφήτης Ησαΐας: ‘’Κάνετε ίσιο το δρόμο από τον οποίο πρόκειται να περάσει ο Κύριος. Προετοιμάστε, δηλαδή, τις ψυχές σας για να δεχθείτε τον Κύριο, που πρόκειται να έλθει’’)»].

Αντιθέτως, για τον λόγο ότι αναγορεύθηκε και μαρτυρήθηκε από τον δεσπότη των όλων Χριστό ότι είναι τόσο σπουδαίος[Ματθ. 11,11: «Ἀμὴν λέγω ὑμῖν, οὐκ ἐγήγερται ἐν γεννητοῖς γυναικῶν μείζων Ἰωάννου τοῦ βαπτιστοῦ(:Αληθινά σας λέω, δεν έχει αναφανεί μεταξύ των ανθρώπων που γεννήθηκαν μέχρι τώρα από γυναίκες άλλος μεγαλύτερος ως προς την αξία από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή)»], πρέπει να κινείται κάθε γλώσσα πιστών προς εξύμνηση, κατά δύναμη. Κι αυτό, όχι για να προσθέσομε κάτι στη δόξα εκείνου(πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό;), αλλά για να εκπληρώσομε εμείς την οφειλή, ανυμνώντας και διηγούμενοι τα σχετικά με αυτόν θαυμάσια πράγματα ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί.

Συγκρητισμός : Ὁ μεγαλύτερος δαιμονικὸς πειρασμὸς τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας


Πρωτ. Στέφανος Στεφόπουλος

Συγκρητισμός :

Ο μεγαλύτερος δαιμονικός πειρασμός της Ορθοδόξου Εκκλησίας

Τελικά, φαίνεται πως είναι πολλοί αυτοί που είτε δεν γνωρίζουν, είτε γνωρίζουν και ύποπτα σιωπούν όταν η συζήτηση έρχεται στο θέμα του συγκρητισμού και μάλιστα του διαχριστιανικού.

Τι ακριβώς είναι ο συγκρητισμός όμως;
Είναι η προσπάθεια να τονίζονται τα κοινά σημεία μεταξύ των Χριστιανικών Ομολογιών και να παραθεωρούνται οι διαφορές.

Στην εποχή μας, επισημαίνει εύστοχα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου κ.κ. Ιερόθεος, “υπάρχει ο λεγόμενος διαχριστιανικός συγκρητισμός, σύμφωνα με τον οποίο θεωρείται ότι όλες οι χριστιανικές ομολογίες πιστεύουν στο ίδιο Ιησού Χριστό. Όμως αν μελετήσουμε καλά την παπική θεολογία, θα διαπιστώσουμε ότι έχει εσφαλμένη και πεπλανημένη Τριαδολογία αφού εισήγαγε μέσα στο Θεό την δυαρχία, επίσης έχει και εσφαλμένη Χριστολογία. Το ίδιο παρατηρούμε και στις άλλες χριστιανικές προτεσταντικές θεολογίες, οι οποίες φθάνουν στο σημείο να αρνηθούν ακόμα και την ανάσταση του Χριστού. Επομένως, όταν κάνουμε συγκρίσεις μεταξύ Ορθοδοξίας και άλλων Χριστιανικών Ομολογιών, γιά να μη υποπέσουμε στον πειρασμό του συγκρητισμού, δεν πρέπει να εξετάζουμε τα κοινά τους σημεία, αλλά τις διαφορές τους. ΓΙΑΤΙ ΣΤΟΝ ΤΟΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ Η ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ (“Εκκλησιαστική Παρέμβαση”, 12/2022)

Σχέσεις Ἐκκλησίας καὶ πολιτείας στὴν ἐποχὴ τοῦ ὑπερήφανου μετανθρώπου

Π. Ἀρσενίου Βλιαγκόφτη,
Δρ Θεολογίας, Πτυχ. Φιλοσοφίας

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ 30-06-24 ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΠΑΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ: Ἐκκλησία καί Πολιτεία στήν ἐποχή τῆς Μεγάλης Ἐπανεκκίνησης

Μέρος Α´

Ὁ λεγόμενος μετανθρωπισμός εἶναι μιά προσπάθεια τῆς Νέας Τάξεως Πραγμάτων ἤ Μεγάλης Ἐπανεκκίνησης (Great Reset) νά δημιουργήσει ἕνα νέο ὄν καί μιά νέα κατάσταση στήν κοινωνία, οἰκονομία καί πολιτική, πού θά προκύψει ἀπό τήν οὐσιώδη ἕνωση τοῦ σώματος τοῦ ἀνθρώπου μέ τούς ἠλεκτρονικούς ὑπολογιστές.
Ὅπως διαβάζουμε, «ὁ πρῶτος πού εἰσήγαγε τόν ὅρο ῾῾μετανθρωπισμός᾽᾽ ἦταν ὁ ἰνδουϊστής, πνευματιστής, εὐγονιστής καί δαρβινιστής Τζούλιαν Χάξλεϋ, τό μακρινό 1957. Ὁ Χάξλεϋ βασιζόμενος στόν εὐγονισμό καί τόν δαρβινισμό, διατύπωσε τή νέα κατ᾽ αὐτόν ἐξέλιξη τοῦ ἀνθρώπου μέ τή βοήθεια τῶν μηχανῶν.
»Νωρίτερα τό 1883-1885 ὁ Νίτσε, βασιζόμενος καί ἐκεῖνος στή θεωρία... τῆς ἐξέλιξης, εἶχε μιλήσει γιά τόν ὑπεράνθρωπο.

»Ἐμπόδιο στόν ὑπερανθρωπισμό στάθηκε ἡ χριστιανική διδασκαλία. Γι᾽ αὐτό ὁ Νίτσε ἔβλεπε τίς ἀρχές τοῦ χριστιανισμοῦ ὡς τό μεγαλύτερο ἐμπόδιο στήν ἰδέα τοῦ ὑπερανθρώπου, ὅπως τή διατύπωσε στό προαναφερόμενο ἔργο του [Τάδε ἔφη Ζαρατούστρας].

»Μία φυσική συνέχεια τοῦ ὑπερανθρωπισμοῦ εἶναι ὁ μετανθρωπισμός. Ἔχει τήν ἴδια ἀθεϊστική ἀφετηρία καί τούς ἴδιους σκοπούς. Ὥστε θά ἦταν σωστότερο νά ποῦμε ὅτι πατέρας τοῦ μετανθρωπισμοῦ εἶναι ὁ Νίτσε καί ὄχι ὁ Χάξλεϋ, ὁ ὁποῖος ἁπλά ἐπεξέτεινε τή σκέψη τοῦ Νίτσε στήν ἐποχή του».[1]

Οἱ ἰνστρούχτορες, πού προωθοῦν τόν μετανθρωπισμό, μέ πολύ χρῆμα καί ἐπικοινωνιακή ὑποστήριξη σέ παγκόσμιο ἐπίπεδο, δίνουν σαφῶς σ᾽ αὐτόν πνευματική διάσταση.

Εἶναι ἀποκαλυπτικά αὐτά πού δηλώνει ὁ παρουσιαζόμενος ὡς φιλόσοφος Γιουβάλ – Νῶε Χαράρι, ἰσραηλινός στήν καταγωγή, στό βιβλίο του Homο Deus (=Ἀνθρωπο-Θεός). Ὁ κ. Χαράρι εἶναι ὁ βασικός σύμβουλος τοῦ γνωστοῦ Κλάους Σβάμπ, ὁ ὁποῖος ἵδρυσε τό «Παγκόσμιο Οἰκονομικό Φόρουμ» τοῦ Νταβός, τό ὁποῖο προσπαθεῖ νά ὁδηγήσει τίς παγκόσμιες ἐξελίξεις πρός αὐτό πού ὀνομάζει «Μεγάλη Ἐπανεκκίνηση». Εἶναι ταυτόσημο μέ αὐτό πού λέγαμε μέχρι πρότινος Νέα Τάξη Πραγμάτων.

Νέζιν Κλήμης: ''Ἀντιεκκλησιαστικὸ τὸ νομοσχέδιο 8371'' - Λεγκόϊντα: ''θὰ ὁδηγήσει σὲ πράξεις βίας κατὰ ἑκατομμυρίων πιστῶν''


Νέζιν Κλήμης: ''Αντιεκκλησιαστικό το νομοσχέδιο 8371''

Έντονη ήταν η αντίδραση του Μητρολίτη Νέζιν κ. Κλήμη σχετικά με την ψήφιση του νομοσχεδίου 8371, κάνοντας λόγο για έναν αντιεκκλησιαστικό νόμο.

Ο Πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος Πληροφορίας και Εκπαίδευσης, αμέσως μετά την ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου, τόνισε ότι "απάντηση σε αυτό το έργο της Βερχόβνα Ράντα θα δοθεί από το Νομικό Τμήμα του Κοινοβουλίου, το οποίο αναλύει όλα τα νομοσχέδια".

"Οι δικηγόροι της Βερχόβνα Ράντα υποστηρίζουν ότι το κείμενο του νόμου που μόλις εγκρίθηκε δεν συμμορφώνεται με θεμελιώδη άρθρα του ουκρανικού Συντάγματος και με ορισμένες αρχές που η Ουκρανία έχει επικυρώσει στις διεθνείς συνθήκες ως δημοκρατικό κράτος" - πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Κλήμης.

Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος πρόσθεσε: "Αυτό αφορά την νομική πλευρά του νόμου! Υπάρχει όμως και το ηθικό μέρος. Εάν τα εκατομμύρια πιστοί Ουκρανοί πολίτες γνώριζαν ότι το σημερινό Κοινοβούλιο θα ψήφιζε αυτόν τον νόμο τότε θα υπήρχε μια εντελώς διαφορετική σύνθεση στις εκλογές".

Του Θάνου Θανόπουλου στην romfea.gr

Ὄρθια ἡ προτομὴ τοῦ Ἁγίου Σοφιανοῦ μετὰ τὴν πυρκαγιὰ τῆς Βορειοανατολικῆς Ἀττικῆς !!!!







Όρθια η προτομή του Αγίου Σοφιανού μετά την πυρκαγιά της Βορειοανατολικής Αττικής

Από την μανία της πυρκαγιάς, που ξεκίνησε το μεσημέρι της Κυριακής 12 Αυγούστου 2024 από το Βαρνάβα Αττικής,

και επεκτάθηκε σε περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής, δεν γλίτωσε, ούτε το εργαστήριο του καταξιωμένου Ηπειρώτη γλύπτη κ. Βαγγέλη Ηλία στην οδό Αναπαύσεως στο Χαλάνδρι.

Περί Δανείου...



Περί Δανείου

❈ Λέει ὁ Μέγας Βασίλειος: «Εἶσαι πλούσιος; Μήν δανείζεσαι. Εἶσαι φτωχός; Μήν δανείζεσαι». Ἄρα, κανένας νά μήν δανείζεται! Νά ἀρκούμαστε σ’ αὐτά πού ἔχουμε. Ἐμεῖς συνεχῶς καί ὡς πρόσωπα καί ὡς ἔθνος βάζουμε χρέη. Μετά φυσικά θά ἔρθουν οἱ συνέπειες…

Ἱερομονάχου Σάββα Ἁγιορείτου (Ὁμιλία 8 – 7 – 2015)

29 Αὐγούστου. † Μνήμη τῆς ἀποτομῆς τῆς τιμίας κεφαλῆς τοῦ Προδρόμου καὶ βαπτιστοῦ Ἰωάννου. Θεοπίστης ὁσίας τῆς ἐξ Αἰγίνης. Ἁγιογραφικό ανάγνωσμα.

Ἀποστολικό ἀνάγνωσμα. Τοῦ Προδρόμου, 29 Αὐγούστου (Πρξ. ιγ΄ 25-32).

Πραξ. 13,25       ὡς δὲ ἐπλήρου ὁ Ἰωάννης τὸν δρόμον, ἔλεγε· τίνα με ὑπονοεῖτε εἶναι; οὐκ εἰμὶ ἐγώ, ἀλλ᾿ ἰδοὺ ἔρχεται μετ᾿ ἐμὲ οὗ οὐκ εἰμὶ ἄξιος τὸ ὑπόδημα τῶν ποδῶν λῦσαι.

Πραξ. 13,25             Κατά τον καιρόν δε που ο Ιωάννης εξεπλήρωνε την αποστολήν του και ακολουθούσε τον δρόμον, που του είχεν ορίσει ο Θεός, έλεγε· Ποίον με νομίζετε ότι είμαι; Δεν είμαι εγώ ο Μεσσίας, αλλ' ιδού, ύστερα από εμέ έρχεται εκείνος, του οποίου εγώ δεν είμαι άξιος να λύσω το υπόδημα των ποδών.

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Περί πνευματικοῦ νόμου (Ἁγ. Μάρκου τοῦ Ἀσκητοῦ), κεφ.41-55, Φιλοκαλία, π. Σάββα Ἁγιορείτου

Περί πνευματικοῦ νόμου (Ἁγ. Μάρκου τοῦ Ἀσκητοῦ), κεφ.41-55, Φιλοκαλία, π. Σάββα Ἁγιορείτου, 7-9-2013

 

Ἡ θεραπεία τῆς λύπης (β΄ μέρος), Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

Ἡ θεραπεία τῆς λύπης (β΄ μέρος), Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου, 06-06-2010

 

Οἱ δύο λύπες: ἡ κατά Θεόν λύπη καί ἡ λύπη πού προέρχεται ἀπό τούς δαίμονες, Ἀρχ. Σάββα Ἁγιορείτη

Οἱ δύο λύπες: ἡ κατά Θεόν λύπη καί ἡ λύπη πού προέρχεται ἀπό τούς δαίμονες, Ἀρχ. Σάββα Ἁγ., 13-06-10

 

α. Κυριακή τῶν Ἁγιορειτῶν Πατέρων (6-6-2010), β. Οὐδείς δύναται δυσί κυρίοις δουλεύειν (13-6-2010) Ἀρχ. Σάββας Ἁγιορείτης

α. Κυριακή τῶν Ἁγιορειτῶν Πατέρων (6-6-2010), β. Οὐδείς δύναται δυσί κυρίοις δουλεύειν (13-6-2010

 

Πῶς λειτουργεῖ ἡ δικαιοσύνη τοῦ Θεοῦ; Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

 

Ποιές εἶναι οἱ άμοιβές πού χαρίζει ὁ Χριστός στήν παρούσα ζωή καί στήν μέλλουσα, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου, Πνευματικά Γυμνάσματα Ἁγίου Νικοδήμου

Ποιές εἶναι οἱ άμοιβές πού χαρίζει ὁ Χριστός στήν παρούσα ζωή καί στήν μέλλουσα,  30-05-2010, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου, Πνευματικά Γυμνάσματα Ἁγίου Νικοδήμου Ἱ.Μ. Ἁγίας Τριάδος Ἐδέσσης http://hristospanagia3.blogspot.com

 

Ἡ διάκριση στήν ἐπίλυση τῶν παρεξηγήσεων, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

 

Πώς μποροῦμε νά ἀντισταθοῦμε ἀπέναντι σέ ἀρνητικά συναισθήματα γιά ἕνα ἀδελφό μας ὁ ὁποῖος μᾶς ἐπιτίθεται; Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

Πώς μποροῦμε νά ἀντισταθοῦμε ἀπέναντι σέ ἀρνητικά συναισθήματα γιά ἕνα ἀδελφό μας ὁ ὁποῖος μᾶς ἐπιτίθεται; Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου Ἱ.Μ. Ἁγίας Τριάδος Ἐδέσσης 
http://hristospanagia3.blogspot.com

 

Πῶς πρέπει νά συμπεριφέρεται κανείς πρός στόν Θεό (Πνευματικά Γυμνάσματα Ἁγ. Νικοδήμου), Ἀρχ. Σάββας Ἁγιορείτης

Πῶς πρέπει νά συμπεριφέρεται κανείς πρός στόν Θεό (Πνευματικά Γυμνάσματα Ἁγ. Νικοδήμου), 20-06-2010

 

α. Ἡ εἴσοδος τῆς Παναγίας στόν ναό, , β. Περί ἀκτημοσύνης καί μοναχικῆς ἀποταγῆς, γ. Κυριακή τῶν Προπατόρων, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου,

α. Ἡ εἴσοδος τῆς Παναγίας στόν ναό, 21-11-2010, β. Περί ἀκτημοσύνης καί μοναχικῆς ἀποταγῆς, 28-11-2010, γ. Κυριακή τῶν Προπατόρων, 12-12-2010, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου,  Ἱ.Μ. Ἁγίας Τριάδος Ἐδέσσης http://hristospanagia3.blogspot.com

 

α. Ἡ παραβολή τοῦ ἀμπελῶνος-Ἁγ. Ἰ.Δαμασκηνοῦ καί β. Περί ἀγάπης-Ἁγ. Θεολήπτου Φιλαδελφείας, Ἀρχ. Σάββας Ἁγιορείτης

α. Ἡ παραβολή τοῦ ἀμπελῶνος-Ἁγ. Ἰ.Δαμασκηνοῦ καί β. Περί ἀγάπης-Ἁγ. Θεολήπτου Φιλαδελφείας, 22-8-10

 

Πῶς νά ἀντιδροῦμε ὅταν μᾶς γίνεται κάλεσμα γιά κοσμικές ἐκδηλώσεις; Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

 

Ἐξαρτᾶται μόνο ἀπό ἐμᾶς ἄν θά φτάσουμε στήν θέωση ἤ ὑπάρχουν κι ἄλλοι παράγοντες;Ἀρχ. Σάββας Ἁγιορείτης

 

Σκοπός τοῦ ἀνθρώπου εἶναι ἡ θέωση - Πῶς κατορθώνεται, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου

 

Τότε ποὺ ἡ μοναξιὰ εἶναι καλή!



Κ. Γ. Παπαδημητρακόπουλος

Α΄ ΜΕΡΟΣ

Ναί, καλοί μου φίλοι, ὑπάρχει κι αὐτὴ ἡ περίπτωση. Ἡ μοναξιὰ νὰ εἶναι ὄντως καλή. Δόξα σοι ὁ Θεός! Πρόκειται γιὰ τὴ μοναξιὰ ἐκείνη ποὺ μᾶς ὁδηγεῖ στὴν ἠρεμία, στὴ γαλήνη, στὴν ἀνάπαυση, στὴν αὐτογνωσία, στὸν αὐτοέλεγχο. Εἶναι ἐκείνη ποὺ μᾶς φέρνει ἐμπνεύσεις μεγάλες, ἀνώτερες, δημιουργικές, οὐράνιες. Ποὺ μᾶς ἑνώνει μὲ τὸν Θεό! Τὴ μοναξιὰ αὐτὴ ἔρχονται στιγμὲς ποὺ τὴν ἀποζητᾶμε καὶ πρέπει νὰ τὸ κάνουμε! Ὁπότε τὸ νὰ ζεῖ κανεὶς μόνος, γιὰ λίγο ἢ πολύ, δὲν σημαίνει ὅτι εἶναι καὶ «μόνος» στὴ ζωή του καὶ πάσχει ὁπωσδήποτε. Χαρεῖτε! Ἀλλ’ ἂς πάρουμε τὰ πράγματα μὲ τὴ σειρά τους …



Τὴ μοναξιὰ ἄλλοτε τὴν ἐπιλέγει κανεὶς καὶ ἄλλοτε ὄχι. Ἄλλοτε μᾶς ἐπιβάλλεται καὶ μᾶς καταδυναστεύει κι ἄλλοτε τὴν ἐπιδιώκουμε, γιατί μᾶς λυτρώνει!

Ἡ ἐπιβεβλημένη μοναξιὰ εἶναι καταναγκαστική, δὲν τὴν θέλει κανεὶς μὲ τίποτα, δὲν τὴν διαλέγει, εἶναι ἡ μοναξιὰ τῆς θλίψης! Ὁ ἄνθρωπος στὴν περίπτωση αὐτὴ λυπᾶται ποὺ εἶναι μόνος, συχνὰ πάσχει ἀπὸ κατάθλιψη, ὑποφέρει, ἀλλὰ δὲν μπορεῖ νὰ κάνει διαφορετικά.

Στὴν ἄλλη μοναξιά, στὴν ἑκούσια, τὰ πράγματα εἶναι ἐντελῶς διαφορετικά. Ἔχει ἀνάγκη κανεὶς ἀπὸ ὁρισμένες μοναχικὲς στιγμές, τὶς ὁποῖες καὶ ἐπιδιώκει, τὶς ἐπιθυμεῖ κι αἰσθάνεται πολὺ ὄμορφα, ὅταν εἶναι μόνος του. Τούτη τὴν ἀνάγκη μπορεῖ νὰ τὴν αἰσθάνεται εἴτε ζεῖ μόνος του, εἴτε συμβιώνει μὲ κάποιον ἄλλον ἢ καὶ μὲ πολλούς. Ὑπάρχει, δηλαδή, ἡ ἀνάγκη γιὰ κάποιες στιγμές, ὧρες ἢ καὶ ἡμέρες, ἀκόμη, δικές του. Ὧρες ποὺ θὰ μείνει μόνος μὲ τὸν ἑαυτό του.

Πρόκειται ἀσφαλῶς ἐδῶ γιὰ τὴν «καλὴ» μοναξιά.

Εἶναι ἐκείνη ἡ μοναξιὰ ποὺ μᾶς συνιστᾶ ὁ Χριστὸς ὅταν λέγει: «Ὅταν πρόκειται νὰ προσευχηθεῖς, μπὲς στὸ ἰδιαίτερο δωμάτιό σου καὶ ἀφοῦ κλείσεις τὴν πόρτα σου προσευχήσου στὸν Πατέρα σου, ὁ ὁποῖος εἶναι παρὼν ἐκεῖ στὸ κρυφὸ μέρος…» (Ματθ. στ΄ 6).

Πάνω σ’ αὐτὴ τὴν καλὴ μοναξιὰ ἔχει οἰκοδομηθεῖ ὁ μοναχισμὸς καὶ ὁ ἀσκητισμός.

Μαρτυρίες γιά τόν Φλωρίνης Αὐγουστῖνο..!

28 Αυγουστου 2010 κοιμηθηκε
Ο μακαριστός π. Αυγουστινος Καντιωτης
Επίσκοπος Φλώρινης

 

Η Ὁσία Γερόντισσα Γαλακτία τῆς Κρήτης στὶς 28-8-2010 μοῦ εἶπε:
«Σήμερα σείστηκαν τὰ ἐπουράνια!Ἕνας μεγάλος Ἱεράρχης ἀνέβηκε στὸν οὐρανό (ἦταν ὁ Φλωρίνης Αὐγουστῖνος). Δίπλα στὸν Πατροκοσμά! Τὸν βλέπουν οἱ κακομοίρηδες, κάποιοι ἄλλοι Ἀρχιερεῖς ἀπὸ τὴν ἄλλη πάντα (κόλαση) καὶ λιώνουν»!
(μαρτυρία Μαρίας Δασκαλάκη)

Είπε ο άγιος Ιάκωβος Τσαλικης της Ευβοίας:
« Ο π. Αυγουστίνος Καντιώτης είναι Πατήρ της Εκκλησίας»!

Ἡ Οὐκρανία θέτει ἐκτὸς νόμου τὴν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία – Ὀργὴ Zakharova: Εἶστε βλάσφημοι καὶ θὰ τιμωρηθεῖτε


Σοκ – Η Ουκρανία θέτει εκτός νόμου την Ορθόδοξη Εκκλησία – Οργή Zakharova: Είστε βλάσφημοι και θα τιμωρηθείτε

Οργισμένη η Ρωσία από την πρωτοφανή απόφαση της ουκρανικής ηγεσίας να θέσει εκτός νόμου την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία
Έντονες και οργισμένες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της ουκρανικής ηγεσία να απαγορεύσει τη λειτουργία της νόμιμης Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που είναι η μόνη αναγνωρισμένη σε εκκλησιαστική κοινωνία με τις υπόλοιπες Ορθόδοξες Εκκλησίες μέσω της υπαγωγής της στο Πατριαρχείο Μόσχας.

Ο πρόεδρος του ουκρανικού Κοινοβουλίου Ruslan Stefanchuk μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Rada εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία σύντομα θα τεθεί εκτός νόμου λόγω των δεσμών της με τη Ρωσία.

«Η ρωσική εκκλησία στην Ουκρανία (η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, ή UOC) θα απαγορευτεί», είπε ο Stefanchuk την Κυριακή (18/8/2024).

«Το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την επόμενη στο Κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα προβλέπει την άμεση απαγόρευσή της», πρόσθεσε.

«Όσον αφορά στις ουκρανικές θρησκευτικές οργανώσεις, που είναι ύποπτες για συνεργασία με τη ρωσική εκκλησία, θα τους δοθεί προθεσμία εννέα μηνών για να διακόψουν τους δεσμούς τους με τη Μόσχα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, εάν εγκριθεί», συνέχισε.

Εναπόκειται στους ειδικούς να αποφασίσουν ποιες θρησκευτικές οργανώσεις θα πρέπει να κλείσουν, είπε ο Stefabchuk, χωρίς να διευκρινίσει ποιοι θα είναι αυτοί που θα αποφανθούν.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1.Μπορεῖτε νά δεῖτε τίς προηγούμενες δημοσιεύσεις τοῦ ἱστολογίου μας πατώντας τό: Παλαιότερες ἀναρτήσεις (δεῖτε δεξιά)

2.Καλλίτερη θέαση τοῦ ἱστολογίου μέ τό Mozilla.

3.Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναδημοσίευση τῶν ἀναρτήσεων μέ τήν προϋπόθεση ἀναγραφῆς τῆς πηγῆς

4.Ἐπικοινωνία:
Kyria.theotokos@gmail.com .
Γιά ἐνημέρωση μέσῳ ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομείου στεῖλτε μας τό e- mail σας στό
Kyria.theotokos@gmail.com .
Home of the Greek Bible