Οι Άγιοι Μάρτυρες του Μπατόκ(+17 Μαίου) |
Στις αρχές του 2011, η Ιερά Σύνοδος της Βουλγαρικής Εκκλησίας αποφάσισε ομόφωνα να κατατάξει στις δέλτους του Αγιολογίου της, χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά που σκοτώθηκαν στο Μπατάκ, νότιας Βουλγαρίας, από τους βασιβουζούκους κατά την πάταξη της εξέγερσης του Απριλίου του 1876.
Συγκεκριμένα, στο Μπατάκ οι Τούρκοι κατέπνιξαν την εξέγερση και σκότωσαν τις πέντε χιλιάδες από τις έξι ή επτά χιλιάδες – χριστιανούς – κατοίκους του χωριού που, για να προστατευθούν από τους βασιβουζούκους, κλείστηκαν στον ενοριακό ναό της Αγίας Κυριακής.
Οι Άγιοι μάρτυρες του Νόβο Σέλο(+9 Μαίου) |
Οι Άγιοι Μάρτυρες του Μπατόκ(+17 Μαίου) |
Από τώρα, τα θύματα της σφαγής στο
Μπατάκ και το Νόβο Σέλο θα τιμούνται ως νεομάρτυρες. Δεν θα τελούνται
πλέον τρισάγια και μνημόσυνα υπέρ των ψυχών τους αλλά ακολουθίες και
παρακλητικούς κανόνες, ενώ οι πιστοί μπορούν να ζητούν την πρεσβεία
τους. Η μνήμη των αγίων νεομαρτύρων που μαρτύρησαν στο Μπατάκ θα
εορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου, ενώ εκείνων στο Νόβο Σέλο – στις 9
Μαΐου, την ημερομηνία του θανάτου τους το 1876.
Η
πρωτοβουλία για την αγιοκατάταξη των θυμάτων της σφαγής στο Μπατάκ ανήκει
στον Μητροπολίτη Πλόβντιφ κ Νικολάι, στη μητρόπολη του οποίου τυγχάνει η
πόλη. Στην εφημερίδα "24 ώρες" ο ίδιος εξήγησε πώς εξελίχθηκε η
διαδικασία της αγιοκατάταξης.
Ο ναός της Αγίας Κυριακής όπου έγινε η σφαγή του Μπατόκ |
Να τι είπε για την Βουλγαρική Ραδιοφωνία ο διευθυντής του Εθνικού Εκκλησιαστικού Ιστορικού και Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόλα Χατζίεφ: "Η απόφαση για την αγιοκατάταξη των θυμάτων του Νόβο Σέλο και Μπατάκ είναι μια αξιοσημείωτη πράξη. Με την πράξη αυτή όχι μόνο τιμήθηκαν ως εθνομάρτυρες, ως μάρτυρες της Εξέγερσης του Απρίλη αλλά αναγνωρίστηκε ασφαλώς και ο μαρτυρικός τους θάνατος για την Ορθόδοξη πίστη. Έχασαν τη ζωή τους υπέρ της πίστης και πατρίδας σε χώρους ιερούς – στο μοναστήρι του Νόβο Σέλο και την εκκλησία του Μπατάκ. Γι’ αυτό και η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία δίκαια τους κατέταξε στις δέλτους του Αγιολογίου της. Έτσι αναδεικνύεται και το μεγαλείο της Ορθοδοξίας μας – ότι δηλαδή μπορεί να παράγει αγίους".
Ας σημειώσουμε εδώ ότι ο πρώτος μάρτυρας βουλγαρικής καταγωγής είναι ο γιος του ηγεμόνα Ομουρτάγκ – Μπογιάν (Βοΐνος)- Ενραβωτά, ο οποίος σκοτώθηκε από τον αδελφό του Μαλαμίρ περί το 833 μ.Χ., γιατί δεν ήθελε να αρνηθεί τον χριστιανισμό. Πριν εκτελεστεί, η δύναμη της πίστης τον βοήθησε να δει το μέλλον και τον εκχριστιανισμό του βουλγαρικού λαού.
"Ολόκληρες οικογένειες σφάχτηκαν για την πίστη τους στο Χριστό, την εκκλησία και το ένος", συνεχίζει ο Νικόλα Χατζίεφ. "Αυτοί είναι οι αληθινοί ποιμένες της Εκκλησίας του Χριστού. Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας συμμετείχε σε όλες τις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας του έθνους μας. Η αγιοκατάταξη αυτών των μαρτύρων έκανε και κάτι άλλο που σπάνια συμβαίνει. Την ημέρα της αγιοκατάταξης όλος ο λαός ενώθηκε σε αυτή την άγια πράξη. Είναι μεγάλη ευλογία για την πατρίδα και το έθνος μας. Η πίστη έμεινε η μόνη κληρονομιά μας που δεν έχει αλλάξει ανά τους αιώνες – ως παρακαταθήκη των πατέρων μας, ως ηθική στήριξη του λαού μας. Ενώ όλα τα άλλα έχουν αλλάξει – ιδεολογίες, πολιτικά συστήματα, θεωρίες αλλά η Ορθόδοξη πίστη παρέμεινε αμόλυντη και αναλλοίωτη".
Κείμενο: Νταρίνα Γκριγκόροβα, Αλεξέι Σταμπολώβ/ΠΗΓΗ
http://proskynitis.blogspot.com/2012/05/9-17.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου