"ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΡΧΟΤΑΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ"
Το καιρό εκείνο, όταν ήκμαζε στον θρόνο των Ιεροσολύμων ο αγιότατος Πατριάρχης Ηλίας, επί της βασιλείας Αναστασίου, ευρίσκονταν στην Μονή του Αββά Ευστοργίου, ένας άγιος Γέροντας, που ονομάζονταν Ιωάννης. Αυτόν θέλησε να τοποθετήσει ηγούμενο της Μονής ο μακάριος Ηλίας, ο Πατριάρχης, καθότι ήταν άξιος να ποιμάνει την ποίμνη, αλλά αυτός δεν δέχθηκε, λέγοντας ότι έχω ευχή να υπάγω εις το άγιον όρος Σινά, και αφού έλαβε συγχώρηση αναχώρησε, δίδοντας την υπόσχεση ότι μετά την επιστροφή του θα αποδεχθεί να αναλάβει την προστασία της μονής.
Παίρνοντας μαζί και τον μαθητή του, ο Γέροντας Ιωάννης, διαπέρασαν τον Ιορδάνη ποταμό και περπατώντας λίγο μαζί του, αρρώστησε, άρχισε να ενοχλείται από την υπερβολική ζέστη και εμφάνισε πυρετό. Έτσι, μη μπορώντας να περπατήσει, βρήκε ένα σπήλαιο, εισήλθε κι έμεινε σε αυτό τρεις ημέρες, ώσπου να αναλάβει δυνάμεις.
Τη νύχτα, είδε ο Γέροντας σε όραμα τον Ιωάννη τον Βαπτιστή να του λέγει :
- Πες μου, καλόγερε, που θέλεις να πάς ;
Ο δε Γέροντας Ιωάννης του απάντησε : "Εις το Σιναίον όρος".
- Ο δε Ιωάννης ο Βαπτιστής του λέγει : "Μη σε παρακαλώ, μην πηγαίνεις εκεί.
Ο δε γέροντας Ιωάννης δεν πείθονταν με τίποτα. Μετά το πέρας του οράματος, ο πυρετός του Γέροντας αυξήθηκε.
Την επομένη νύκτα, του εμφανίστηκε και πάλι ο άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής και του είπε τα ακόλουθα :
- Γιατί θέλεις να κακοπαθείς με τόσο μεγάλη οδοιπορία καλόγερε ; Άκουσέ με και μείνε εδώ.
Ο Γέροντας απάντησε : Πες μου ποιός είσαι.
- "Εγώ είμαι ο Βαπτιστής Ιωάννης και γι΄ αυτό σου λέγω να μην πας αλλού, διότι τούτο το μικρό σπήλαιο που βρίσκεσαι τώρα, είναι τιμιότερο από το όρος Σινά, διότι εδώ πολλές φορές έρχονταν ο Χριστός και έμενε και με προμήθευε (;). Δώσε μου λοιπόν τον λόγο σου ότι θα μείνεις εδώ και θα σε κάμω καλά".
Μόλις άκουσε αυτά ο Γέροντας, υποσχέθηκε να μείνει σ΄εκείνο το σπήλαιο και έγινε αμέσως καλά. Παρέμεινε δε εκεί ασκούμενος ως την τελευταία του πνοή.
Έκαμε δε το σπήλαιο Εκκλησία και αφού εσύναξε γύρω του αδελφούς συνέστησε μια μικρή μονή. Η δε τοποθεσία εκείνη ονομάζονταν Σαψυφά.
ΠΗΓΗ : "ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ", ΕΤΟΣ Γ΄, ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1938, Αριθ. 27-28, ΕΝ ΒΟΛΩ 1938, σ. 97 κ.ε.
https://apantaortodoxias.blogspot.com/2020/06/blog-post_986.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου