Σελίδες

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ





ΟΔΗΓΙΕΣ: ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

Δίπλα από το όνομα Κύριος Ιησούς Χριστός που υπάρχει ένα μικρό βελάκι , πατάμε εκεί και μας βγάζει διάφορες επιλογές από τις οποίες πατάμε το Download .
Και γίνεται η εκκίνηση να κατέβουν όλες οι ομιλίες.

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

Ἡ πέτρα της πίστεως, Ἀρχιμ Σάββα Ἁγιορείτου, 12-9-2018

Ἡ πέτρα της πίστεως, Ἀρχιμ Σάββα Ἁγιορείτου, 12-9-2018 ζωντανή μετάδοση, Ἱ.Μ. Ἁγίας Τριάδος Ἐδέσσης, http://hristospanagia3.blogspot.gr,ht... καί τό νέο ἱστολόγιο http://agiapsychanalysi.blogspot.gr Κατέβασμα ὁμιλιῶν ἀπό τό YouTube σέ mp3 http://hristospanagia3.blogspot.gr/20...

“ Στόν ἕναν ἡ Θεία Κοινωνία γίνεται φωτιά καί στόν ἄλλον φῶς.”


Αποτέλεσμα εικόνας για θεια κοινωνία

Αγαπητοί αδελφοί εν Χριστώ, ευλογείτε!
Κατόπιν αίτησης του Πνευματικού μου και για την ωφέλεια όλων μας,
σας παραθέτω το παρακάτω πραγματικό γεγονός, το οποίο είναι προσωπική εμπειρία, όμως όχι σπάνια.
Διότι, ανά τους καιρούς, σύμφωνα με μαρτυρίες, κάτι παρόμοιο έχει συμβεί και σε άλλους συνανθρώπους μας,
για διάφορους λόγους και αιτίες και πάντοτε προς παιδαγωγία εκ μέρους του Θεού.
Πριν από μερικά χρόνια, 4-5 περίπου, ήταν που έγινε η επιστροφή μου στο Θεό,
ύστερα από πολλά χρόνια ζωής στην αμαρτία.
Ζούσαμε τότε σε άλλη χώρα, όχι στην Ελλάδα και δεν είχα Πνευματικό οδηγό.
Μόνο στον ιερέα της ενορίας πήγαινα μερικές φορές για εξομολόγηση,
χωρίς όμως να υπάρχει κάποια πνευματική καθοδήγηση στη ζωή μου,
κι έτσι, ακόμα και η εξομολόγηση ήταν απλά μια τυπική διαδικασία.
Μια μέρα, την ώρα που ήμασταν μαζί με τον ιερέα μέσα στο εξομολογητήριο, μου δημιουργήθηκε μία απορία.
Ποιά είναι άραγε η σωστή προετοιμασία για να λάβουμε Θεία Κοινωνία” ;
Είχα ακούσει κάπου να λένε ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό το Μυστήριο,
όμως άλλες λεπτομέρειες δεν ήξερα.
Κι έτσι ρώτησα τον ιερέα :
  • Πάτερ, ποιά είναι η σωστή προετοιμασία για να λάβουμε Θεία Κοινωνία ;
Εκείνος απάντησε :
  • Τι εννοείς ; Δεν χρειάζεται κάτι ιδιαίτερο.
Απλά να είσαι βαπτισμένος χριστιανός, να πιστεύεις στο Θεό, να Τον αγαπάς
και να έρχεσαι στην εκκλησία κάθε Κυριακή και να κοινωνάς.
  • Πάτερ, ρώτησα ξανά, άραγε δεν χρειάζεται να νηστεύω ;
  • Ο Θεός, μου απαντά, δεν κοιτάζει αυτά που μπαίνουν εις το στόμα σου,
δηλαδή το τι τρως, αλλά κοιτάζει αυτά που βγαίνουν από το στόμα σου, δηλαδή τις κακίες.
Τι να το κάνω εγώ να νηστεύεις, αλλά να κατακρίνεις το γείτονά σου ;
Προτιμώ να μην κουτσομπολεύεις και ας μη νηστεύεις όταν προσέρχεσαι στη Θεία Κοινωνία.

Ἅγιος Γαβριήλ.Τί ἔβλεπε ἀπό τόν ἀόρατο κόσμο ἔξω ἀπό τόν ναό καί ἔξω ἀπό τήν ταβέρνα νά συμβαίνει

Διηγείται ένας πιστός:


«Μια μέρα, βγαίνοντας από το ναό μαζί με τον π. Γαβριήλ, εκείνος έκανε το σταυρό του. Μόλις απομακρυνθήκαμε μερικά μέτρα, στράφηκε ξαφνικά προς το ναό και άρχισε να... φτύνει! Ύστερα, περνώντας έξω από μια ταβέρνα έκανε πάλι το σταυρό του. Βέβαια αυτό το έκανε συχνά, αλλά δεν μπορούσα να το εξηγήσω και έτσι δεν συγκράτησα την περιέργεια μου:


—        Γέροντα, γιατί όταν είστε κοντά στο ναό φτύνετε και όταν περνάτε έξω από την ταβέρνα κάνετε το σταυρό σας και προσεύχεστε;
—        Αφού με ρωτάς από καρδιάς, θα σου πω. Αυτό όμως αφορά μόνον εμένα.

Ποιός νά εἶναι αὐτός πού περπατάει πάνω στήν λίμνη;

 Ο στάρετς Ζαχαρίας (1850-1936).

Μια ημέρα, ο ηγούμενος έστειλε τον πατέρα Ζωσιμά [αργότερα ως μεγαλόσχημος έλαβε το όνομα Ζαχαρίας] να δη τον πατέρα Αγάθωνα, που ήταν μακριά στο ησυχαστήριό του. Ο πατήρ Ζωσιμάς πήγε από τον πιο σύντομο δρόμο, περπατώντας επάνω στην λίμνη. Ήδη το νερό της λίμνης δεν φαινόταν και υπήρχαν μόνο χιόνια και πάγοι στις όχθες.

Ο πατήρ Ζωσιμάς σταυροκοπήθηκε και ξεκίνησε παίρνοντας στο χέρι του ένα πολύ μακρύ μπαστούνι. Στις όχθες δεν βρήκε καμιά δυσκολία και βάδιζε κανονικά, αλλά μόλις πήγε ακόμη λίγο πιο μακριά, το μπαστούνι βυθίστηκε προς τα κάτω και ο πατήρ Ζωσιμάς βρέθηκε μέσα στα νερά. Εκεί είχε παραπάνω από πενήντα πόντους βάθος. Ο πατήρ Ζωσιμάς τράβηξε έξω το μπαστούνι του και με πίστη και θάρρος άρχισε να περπατάη επάνω στο νερό. Το έκανε σαν μια πράξη μετανοίας, λέγοντας και μια προσευχή και κρατώντας τα ιερά αντικείμενα τα οποία έφερε μαζί του.
Από το μοναστηριακό συγκρότημα όμως, στην όχθη, ένας διάκος του ησυχαστηρίου τον κοίταξε με μεγάλη έκπληξη. «Ποιος να είναι αυτός που περπατάει επάνω στην λίμνη»; είπε.

Ἐξωχριστιανικές μαρτυρίες τοῦ 1ου καί τοῦ 2ου αἰώνα γιά τόν Χριστό


Κάποιοι που νομίζουν ότι έχουν συμφέρον να βγάλουν τον Χριστό ανύπαρκτο, αναπαράγουν διάφορες αντιστόρητες δηλώσεις, ότι δήθεν ο Χριστός δεν μαρτυρείται από εξωχριστιανικές πηγές. Στη συνέχεια, θα παρουσιάσουμε στοιχεία, για τέτοιες εξωχριστιανικές πηγές, που διασώθηκαν.

    Η σπανιότητα των μαρτυριών

    Εξωχριστιανικές πηγές δύο αιώνων

    1. Φλάβιος Ιώσηπος

    2. Πόντιος Πιλάτος

    3. Θαλλός

    4. Μαρα Βαρ Σεραπίων

    5. Τάκιτος

    6. Σουετώνιος

    7. Πλίνιος ο Νεώτερος

    Συγγραφείς τού 2ου αιώνα

    8. Νουμήνιος

    9. Φλέγων

    10. Γαληνός

    11. Λουκιανός

    12. Κέλσος

    13. Μαρτυρίες αιρετικών

    14. Ραβινική φιλολογία


Η σπανιότητα των μαρτυριών

Πριν αναφερθούν τις εξωχριστιανικές μαρτυρίες για την ιστορικότητα του προσώπου του Ιησού Χριστού αξίζει να γίνει ένα σχόλιο για το πλήθος των μαρτυριών αυτών.

Είναι λοιπόν αυτές λίγες. Παρά το γεγονός ότι τα κεντρικά γεγονότα του βίου του Χριστού και των αρχών της Εκκλησίας Του, όπως αυτά μαρτυρούνται στις εξωχριστιανικές πηγές, είναι αρκετά ευκρινή, οι μαρτυρίες αυτές, είναι λίγες. Αν όμως μελετήσει κάποιος τα πράγματα προσεκτικότερα θα δει πως τελικά το περίεργο δεν είναι η σπανιότητα των αναφορών στον Ιησού αλλά το ότι οι σύγχρονοί του, μη χριστιανοί συγγραφείς, έκριναν το έργο του Χριστού άξιο κάποιας μνείας, έστω και περιορισμένης.

Κυριακή μετά τήν Ὕψωση τοῦ Τιμίου Σταυροῦ (Μρκ η 34-38, Θ 1)Ἅγιος Ἰωάννης ὁ Χρυσόστομος


Αποτέλεσμα εικόνας για κυριακη μετα την υψωση του τιμιου σταυρου

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ(Μρκ.η΄34-38,θ΄1)
Ερμηνεία του αγίου Ιωάννου, αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Χρυσοστόμου,σχετικά με την ανάγκη αυταπαρνήσεως προκειμένου να γίνουμε αληθινοί μαθητές του Χριστού (επιλεγμένο aπόσπασμα από την ομιλία ΝΕ΄ του αγίου στο Υπόμνημά του στο Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον)

«Τότε ὁ Ἰησοῦς εἶπε τοῖς μαθηταῖς αὐτοῦ· Εἴ τις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν, καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ, καὶ ἀκολουθείτω μοι(:Τότε ο Ιησούς είπε στους μαθητές Του: “εάν κάποιος θέλει πράγματι να με ακολουθήσει ως οπαδός μου, ας απαρνηθεί τον αμαρτωλό εαυτό του, ας προετοιμαστεί να υποστεί πολλές θλίψεις και αυτόν ακόμη τον σταυρικό θάνατο, και ας με ακολουθήσει, μιμούμενος σε όλα το παράδειγμά μου.’’)»[Ματθ.16,24].
«Τότε ο Ιησούς είπε στους μαθητές Του», λέγει ο ιερός Ευαγγελιστής· πότε δηλαδή; Όταν ο Πέτρος είπε «, Ἵλεώς σοι, οὐ μὴ ἔσται σοι τοῦτο(:ο Θεός να σε φυλάξει, Κύριε, από όσα φοβερά μας είπες ότι θα σου συμβούν· Δεν πρέπει να σου συμβούν αυτά”.»[Ματθ.16,22]· και άκουσε ως απάντηση από τον Κύριο: « Ὕπαγε ὀπίσω μου, Σατανᾶ(:φύγε από εμπρός μου, σατανά)[ Ματθ. 16,23]. Διότι δεν αρκέστηκε στην επιτίμηση μόνο, αλλά θέλοντας να δείξει και με το παραπάνω και το ότι τα λόγια του Πέτρου ήταν άτοπα και ανάρμοστα και το κέρδος που θα πήγαζε από το Πάθος,λέγει: Εσύ μου λέγεις, «ο Θεός να σε φυλάξει και να σε ευσπλαχνισθεί,ώστε να μη σου συμβεί αυτό»· εγώ όμως σου λέγω ότι δεν είναι μόνο επιβλαβές για σένα και ολέθριο το να με εμποδίσεις και να δυσφορείς για το Πάθος μου, αλλά ότι ούτε θα μπορέσεις να σωθείς εάν και εσύ ο ίδιος δεν είσαι προετοιμασμένος με κάθε τρόπο να πεθάνεις.

Μέσα στήν κά­θε οἰκογένεια γίνεται -πρέπει νά γίνεται- Θεία Λειτουρ­γία.

undefined
Σοφές πατρικές νουθεσίες του μακαριστού Πνευματικού Γέροντος ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, Αγιορείτου Ρουμάνου

«Πολλές οικογένειες ταλαιπωρούνται, διότι υπάρχει εγωισμός, ο όποιος πνίγει την αγάπη και την πετάει μα­κριά! Δεν κάνουν οι σύζυγοι υπομονή. Δεν εκτιμά ο άν­δρας την γυναίκα, η γυναίκα τον άνδρα και ταλαιπωρού­νται και βασανίζονται και κάνουν δυστυχισμένα τα παι­διά τους. Μα, αυτός - αυτή που πήρες από την Εκκλη­σία δεν είναι; Γιατί μονίμως αυτό το ξεχνάς; Γιατί; Φθά­νουν στο σημείο να χωρίζουν. Αυτό είναι το χειρότερο. Τι να πω; Άνθρωποι με δύο και τρία και τέσσερα παιδά­κια διαλύουν το μεγάλο Μυστήριο του Γάμου. Πω, πω, πω! Φοβερό, φοβερό! Τι πόνος σ' αυτά τα ταλαίπωρα παιδιά, τι καημός, τι οδύνη!...

Τους εξασφαλίζουμε μια μαύρη ζωή. Προσοχή. Άλλο η μάνα κι άλλο η δεύτερη γυναίκα ή οι συγγενείς που τα βοηθούν. Μέσα στην κά­θε οικογένεια γίνεται -πρέπει να γίνεται- θεία Λειτουρ­γία, αφού «κατ' οίκον εκκλησία» είναι.

Πῶς ν’ ἀποκτήσω κατάνυξι στήν προσευχή;

 ΤΟΝ ΟΣΙΟ ΣΙΛΟΥΑΝΟ που είχε μεγάλη πείρα στα πνευματικά, ρώτησε ένας Αδελφός. Πως ν’ αποκτήσω κατάνυξι στην προσευχή, Αββά; Και του εμπιστεύθηκε πως έκανε μεγάλη προσπάθεια να ψάλλη μελωδικά για ν’ αντιστέκεται στον ύπνο που τον ενοχλούσε στην Ακολουθία.

 - Η ψυχή, παιδί μου, δε συγκινείται τόσο από τη μελωδία, όσο από το περιεχόμενο του ψαλμού, εξήγησε ο Όσιος. Προσέχοντας μόνο να ψάλλης μελωδικά, κινδυνεύεις να πέσης σε κενοδοξία και να σκληρύνη πιο πολύ η καρδιά σου.

Ἅγιος Δημήτριος τοῦ Ροστώφ: «Γιά νά εἶσαι ταπεινός, κατανόησε τήν ἀδυναμία σου. Ὅλα εἶναι τοῦ Θεοῦ»

 Για να είσαι ταπεινός, κατανόησε την αδυναμία σου. Όλα είναι του Θεού. Όλα έγιναν από τον Θεό. Όλα ξεκινούν και όλα τελειώνουν στον Θεό. Όλοι οι κόποι σου χωρίς τη βοήθεια της χάριτος του Θεού είναι ιστός αράχνης. 

18 Σεπτεμβρίου Συναξαριστής. Εὐμενίου Ὁσίου, Σοφίας καί Εἰρήνης, Ἀριάδνης, Κάστωρ, Ρωμύλος Ὁσίου.

Ὁ Ὅσιος Εὐμένιος ὁ Θαυματουργός Ἐπίσκοπος Γορτύνης

Ἀπὸ νεαρὴ ἡλικία ὁ Εὐμένιος ὑπέβαλλε τὸν ἑαυτό του σὲ πολλὲς σκληραγωγίες καὶ ἀσκήσεις. Ἡ ἐγκράτεια ἦταν ἐκείνη ποὺ τὸν διέκρινε περισσότερο. Διότι στὸ μυαλό του, εἶχε πάντα τὴν συμβουλὴ τοῦ Ἀποστόλου Παύλου, «πᾶς ὁ ἀγωνιζόμενος πάντα ἐγκρατεύεται».
Καθένας, δηλαδή, ποὺ ἀγωνίζεται, ἐγκρατεύεται σὲ ὅλα, ἀκόμα καὶ στὴν τροφὴ καὶ στὸ ποτό, προκειμένου νὰ πετύχει τὸν πνευματικό του σκοπό. Καὶ ὁ Εὐμένιος, ἀκολουθώντας τὰ λόγια τοῦ θεόπνευστου Ἀποστόλου, πέτυχε.
Ἀξιώθηκε νὰ ἱερωθεῖ καὶ νὰ γίνει Ἐπίσκοπος Γορτύνης στὴν Κρήτη. Ἀπὸ τὴ νέα του θέση, ἡ ἀρετή του ἔλαμψε ἀκόμα περισσότερο καὶ ὁ Θεὸς τοῦ ἔδωσε τὴν χάρη καὶ τὴν δύναμη νὰ θαυματουργεῖ.
Καὶ ὅπως ἀναφέρει ἡ παράδοση, μιὰ φορὰ μὲ ἀναμμένες λαμπάδες κατέκαυσε ἕναν δράκοντα, ποὺ ὅρμησε ἐναντίον του.
Ἔπειτα ὁ Εὐμένιος πῆγε στὴν Ρώμη, ὅπου μὲ τὴ θεία του διδασκαλία καὶ μὲ θαύματα στερέωσε τοὺς πιστούς. Ποθώντας, ὅμως, περισσότερη σκληραγωγία καὶ ἄσκηση, πῆγε στὴ Θηβαΐδα τῆς Ἄνω Αἰγύπτου, κοντὰ στοὺς μεγάλους ἀσκητές.
Ἐκεῖ παρέδωσε καὶ τὸ πνεῦμα του στὸν Θεό. Τὸ δὲ λείψανό του μεταφέρθηκε καὶ θάφτηκε μὲ τιμὲς στὴν ἕδρα τῆς ἐπισκοπῆς του, στὴν Κρήτη.

Who is spiritually healthy?


Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΥΡΙΟς ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ


ΤΗΕ ROLE OF THE ORTHODOX CHURCH


So, who's "normal" from an Orthodox perspective?
"If you want to see this clearly, read the divine service of the Holy Baptism, and the divine service of Holy Chrism held in the Patriarchate of Constantinople on Holy Thursday, or read the service for the consecration of Church sanctuaries. There we will see what it means to be a 'Temple of the Holy Spirit'. There we will see who is illumined." We actually say something like that sometimes in common language usage: "This is a bright young man", for example.
The question is: Who is really bright, illumined, after all?

18 Σεπτεμβρίου. Εὐμενίου ἐπισκόπου Γορτύνης Κρήτης. Ἁγιογραφικό ἀνάγνωσμα.

ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ - Ἡμέρας. Τρ. ιζ΄ ἑβδ. ἐπιστ. (Ἐφεσ. β΄ 19 - γ΄ 7). 
Εφ. 2,19            ἄρα οὖν οὐκέτι ἐστὲ ξένοι καὶ πάροικοι, ἀλλὰ συμπολῖται τῶν ἁγίων καὶ οἰκεῖοι τοῦ Θεοῦ,
Εφ. 2,19                    Αρα δεν είσθε πλέον ξένοι, όπως προηγουμένως, και προσωρινοί πολίται της Εκκλησίας του Χριστού, αλλ' είσθε συμπολίται όλων των αγίων, και οικιακοί του Θεού.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1.Μπορεῖτε νά δεῖτε τίς προηγούμενες δημοσιεύσεις τοῦ ἱστολογίου μας πατώντας τό: Παλαιότερες ἀναρτήσεις (δεῖτε δεξιά)

2.Καλλίτερη θέαση τοῦ ἱστολογίου μέ τό Mozilla.

3.Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναδημοσίευση τῶν ἀναρτήσεων μέ τήν προϋπόθεση ἀναγραφῆς τῆς πηγῆς

4.Ἐπικοινωνία:
Kyria.theotokos@gmail.com .
Γιά ἐνημέρωση μέσῳ ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομείου στεῖλτε μας τό e- mail σας στό
Kyria.theotokos@gmail.com .
Home of the Greek Bible